23 Ιουνίου 2011

Καλές και οι δυο

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Προς τι το μίσος και ο αλληλοσπαραγμός; Μια παρεξήγηση ήταν. Πάει, πέρασε. Είπε μια κουβέντα ο Πάγκαλος, είπε μια κουβέντα κι ο Σαμαράς, νερό κι αλάτι. Αλλα είναι τα σπουδαία: Η σωτηρία της χώρας. Επ' αυτού πρέπει να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους (ει δυνατόν: να τις ενώσουν) το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Δεν είναι ώρα τώρα να τσακώνονται ποιος έφερε τη Δημοκρατία στην Ελλάδα.
Μα, και οι δύο την έφεραν.

Ο ένας, για παράδειγμα, την έφερε με νόμους όπως εκείνος ο απεργοκτόνος και αντεργατικός «330». Ε, ο άλλος την έφερε με «άρθρα 4». Και οι δυο μαζί την έφεραν, έχοντας στο ενεργητικό τους το 95% των απεργιών - βάσει των δικών τους νόμων - να κηρύσσονται «παράνoμες και καταχρηστικές».

Και ο ένας και ο άλλος έχουν επιστρατεύσεις, μαθητοδικεία, αγροτοδικεία, ΜΑΤ, ξύλο, προβοκάτορες, «γνωστούς - αγνώστους».

Η Δημοκρατία της τάξης που σώριασε την Βασιλακοπούλου, τον Κουμή, την Κανελοπούλου, τον Τεμπονέρα, τον Γρηγορόπουλο, δεν είναι μόνο του ενός ή μόνο του άλλου. Είναι και των δυο τους.


Ο ένας έχει να επιδείξει τα «0+0». Κι ο άλλος τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για το «πάγωμα» μισθών και συντάξεων. Και οι δυο μαζί έχουν «λιτότητα», «στενωπό», «τούνελ», «μονόδρομους», «θυσίες».

Ο ένας έχει Τσουκάτους, Μαντέληδες, Χρηματιστήρια και «κότερα». Ο άλλος έχει «κουμπάρους», «αναψυκτήρια» και δομημένα ομόλογα. Και ο ένας και ο άλλος έχουν «Ζήμενς» και Βατοπέδια.

Ο ένας έχει από Οτσαλάν μέχρι μουλωχτές δανειακές συμβάσεις. Ο άλλος έχει μουλωχτά κλεισίματα της Βουλής. Και ο ένας και ο άλλος έχουν (μερικές χιλιάδες) ντροπολογίες της νύχτας.

Ο ένας έχει Ολυμπιακή λεηλασία, Καλατράβες, Ζέπελιν, ΝΑΤΟ, Σούδα, Ιράκ, Αφγανιστάν, Γιουγκοσλαβία, ΕΕ, Μάαστριχτ και ευρω-φτώχεια. Κι ο άλλος τα ίδια.

Ο ένας έχει ΑΓΕΤ. Ο άλλος ναυπηγεία. Κι οι δυο μαζί έχουν ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΣΕ, λιμάνια, αεροδρόμια, «νταβατζήδες» και «εθνικούς εργολάβους».

Ο ένας κόβει το Ασφαλιστικό με τον «μπαλτά» του Σιούφα και του Σουφλιά. Ο άλλος το κόβει με τον «μπαλτά» του Ρέππα και του Λοβέρδου.

Ο ένας μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Παπαντωνίου, τον Παπακωνσταντίνου και τον Βενιζέλο. Κι ο άλλος μειώνει τους φόρους των βιομηχάνων και αυξάνει τους φόρους των εργατών με τον Αλογοσκούφη και τον Παπαθανασίου.

Ανεργία, «απασχολήσιμοι», δουλεμπορικά, ο ένας. Συμβασιούχοι, τετραωρίτες, δουλεμπορικά κι ο άλλος.

Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού, ο ένας. Ελλείμματα, χρέη, δάνεια, τόκοι στις πλάτες του λαού κι ο άλλος.

«Πακέτα» στους τραπεζίτες, ο ένας. «Πακέτα» στους τραπεζίτες κι ο άλλος.

Δημοκρατία, λοιπόν, αυτή της ΝΔ. Δημοκρατία και η άλλη του ΠΑΣΟΚ. Καλές. Και οι δύο...

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.