15 Ιουνίου 2011

Από την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στην Αθήνα


Μου άρεσε ιδιαιτέρως η περιγραφή της σημερινής πορείας στην Αθήνα, απο τον Άθλιο του Granma (σχόλιο 104), και για αυτό την παραθέτω ολόκληρη.

Ναι, σήμερα τελικά ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο.Ναι, σήμερα νιώθουμε περήφανοι (πάντα νιώθουμε, αλλά σήμερα παραπάνω) που πορευτήκαμε με το ΠΑΜΕ, που είμαστε ΚΚΕ. Σήμερα το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ είχαν συγκεκριμένο, επεξεργασμένο σχέδιο, το εφάρμοσαν πιστά και αντικειμενικά είναι οι κερδισμένοι της ημέρας.

Η θέση μου στην πλατεία μου επιτρέπει να έχω σαφή άποψη για το μέγεθος της συγκέντρωσης του ΠΑΜΕ. Το ΠΑΜΕ σήμερα, σταματημένο σε στυλ συγκέντρωσης, με πυκνό κόσμο, κύκλωνε μιάμιση φορά την πλατεία Συντάγματος.

Η κινήσεις μας ήταν σαφέστατες.
11:10 το ΠΑΜΕ είχε καλύψει όλη την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος. Αρχίζουν οι ομιλίες, η πρώτη, μετά τραγούδια, μικροφωνικές ακούγονται παντού (τουλάχιστον στο κάτω μέρος της πλατείας). Η κορυφή του ΠΑΜΕ προχωράει. Φεύγουμε;

Η φωτογραφία απο το sibilla-gr-sibilla.blogspot.com
Το μπλοκ του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών στρίβει στην Όθωνος, ανεβαίνει 15 μέτρα. Τί έγινε, θα ανέβουμε μπροστά στη Βουλή, μαζί με τους αγανακτισμένους; Τα επόμενα μπλοκ συνεχίζουν ωστόσο να προχωρούν στη Φιλελλήνων. Περνάνε έτσι 10 λεπτά. Τα πρώτα μπλοκ του ΜΑΣ όμως, φτάνοντας Όθωνος και Φιλελλήνων, στρίβουν κι αυτά στην Όθωνος. ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και ΜΑΣ ανεβαίνουν την Όθωνος και “ενώνονται” μπροστά στη Βουλή με τους “αγανακτισμένους”.

Το ΠΑΜΕ έχει καλύψει δηλαδή τον μισό περίγυρο της πλατείας, ενώ τα μπλοκ που ανεβαίνουν τη Φιλελλήνων κάνουν τον κύκλο, ξανανεβαίνουν την Αμαλίας και ξαναενώνονται μπροστά στη Βουλή με τα μπλοκ των ΜΑΣ και του ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών. Στην κάτω μεριά της πλατείας συνεχίζονται να ακούγονται ομιλίες από σωματεία και πολιτικά τραγούδια.

Στο μέσο της πορείας, ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΕΚΠΛΗΞΗ, μπλοκ της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΕ. Πανό “Οι βουλευτές του ΚΚΕ, μαζί με το ΠΑΜΕ, μαζί με το λαό". Ανεβαίνει και αυτό από Όθωνος φτάνει μπροστά στο Σύνταγμα, μπαίνει φάτσα-κάρτα με τους αγανακτισμένους. Η καλύτερη κίνηση της ημέρας; Ίσως.

Μπροστά μου, πριν στρίψει η κοινοβουλευτική ομάδα στην Όθωνος, ένας κλασσικός “αγανακτισμένος”, πενηντάρης/εξηντάρης με πλαστική γαλανόλευκη μπαίνει μπροστά στο μπλοκ, πηγαίνει προς τους βουλευτές και λέει “μπράβο, εδώ σας θέλω”. Το σκηνικό απ’ ότι μαθαίνω επαναλαμβάνεται στο πολλαπλάσιο μπροστά από τη Βουλή, πάνω στην Αμαλίας. Η μουσική και οι ομιλίες συνεχίζονται.

12:10, τα τελευταία μπλοκ και η πίσω περιφρούρηση του ΠΑΜΕ “μπαίνουν” στην πλατεία Συντάγματος. Κολλητά πίσω τους τα πρώτα μπλοκ του συντονισμού. Κάποια λίγα από τα μπλοκ του Συντονισμού στρίβουν προς Μεγ. Βρετανία, τα υπόλοιπα απλά παραμένουν πίσω από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ. Δε χωράνε να μπουν στο χώρο της πλατείας. Περνάει άλλο ένα μισάωρο.

1-2 μεμονωμένα μπλοκ, πασκίτικα μου κάνανε, έρχονται ατομικά, κουβαλώντας και το πανό τους, και ξαναστήνονται βαθιά “μέσα” στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, Σύνταγμα & Μητροπόλεως. Κάποιοι διαδηλωτές μη ΠΑΜίτες μας πλησιάζουν και μας λένε “χαιρόμαστε πολύ που είσαστε εδώ”.
Μετά τις 13:00 αρχίσαμε να βλέπουμε κάποιο κόσμο, κυρίως “αγανακτισμένο”, να την κάνει από Μητροπόλεως.

13:25 πέφτουν δακρυγόνα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μετά από σχεδόν 2:30 ώρες στο Σύνταγμα, αποφασίζουν να φύγουν συγκροτημένα. Τα μπλόκ που ήταν επί της Φιλελλήνων και της Αμαλίας κατεβαίνουν κατευθείας προς Στύλους Ολυμπίου Διός, τα μπλοκ του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και του ΜΑΣ που ήταν στη Όθωνος κατεβαίνουν στη Φιλελλήνων και την ανεβαίνουν προς την Αμαλίας. Πίσω τους κατεβαίνουν την Όθωνος άλλοι τόσοι διαδηλωτές για να ξεφύγουν από τα δακρυγόνα. Αρκετοί από αυτούς μπαίνουν στα μπλοκ του ΠΑΜΕ και αποχωρούν μαζί του. Οι υπόλοιποι περνάνε μέσα από τα μπλοκ του ΠΑΜΕ, που βρίσκονται εν κινήσει στην κάτω πλευρά της πλατείας, και κατεβαίνουν τη Μητροπόλεως. Το ΠΑΜΕ καλά έκανε και έφυγε. Σήμερα είχαμε σκοπό να πάμε στο Σύνταγμα, να μείνουμε εκεί και να δώσουμε ΕΜΕΙΣ τον τόνο στο χώρο του Συντάγματος.

Εάν η πορεία του ΠΑΜΕ παρεμποδιζόταν να φτάσει Σύνταγμα, αν δεχόταν επίθεση στο δρόμο κ.ά. υπήρχε συγκεριμένο διαμορφωμένο plan B για το πού ξαναμαζευόμαστε και ανασυντασσόμαστε ώστε να ξαναπάμε. Δε χρειάστηκε όμως. Μείναμε στο Σύνταγμα πάνω από 2, σχεδόν 2,5 ώρες.

Σήμερα, όσοι βρίσκονταν στο Σύνταγμα, είδαν με τα μάτια τους πως το απολίτικο κίνημα των αγανακτισμένων δε μπορεί παρά να είναι δευτερεύον μπροστά στο οργανωμένο εργατικό-λαϊκό κίνημα. Αυτό έδωσε το στίγμα, αυτό γέμισε τη πλατεία και κύκλωσε τους γύρω δρόμους. Δεν υπήρχε λόγος, μετά από μια τέτοια πολύωρη επιβλητική παρουσία να επιστρέψεις. Το μήνυμα ήταν σαφές και όσοι χρειάζεται το πήραν. Το ΚΚΕ είναι έτοιμο να βάλει τη σφραγίδα του στις πολιτικές εξελίξεις.

Ο στόχος του σημερινού ασφαλίτικου χτυπήματος είναι προφανής.
Να πείσει το λαό πως οργανωμένο κίνημα = μπάχαλα και ταραχές, ενώ “αγανακτισμένοι”=όλοι καλά κι αγαπημένοι. Όσοι είμασταν σήμερα στην πορεία ξέρουμε πως κάθε άλλο παρά αυτό συνέβη.
Μπαίνει ένα μεγάλο καθήκον, ό,τι συνέβη σήμερα να το μεταφέρουμε πλατιά σε κόσμο που δεν ήταν εκεί.

Πρέπει να σημειωθούν και τα εξής:
- Σήμερα πιο έντονα από ποτέ, πολλές φορές σε κάθε ομιλία, αλλά και με το σύνθημα
“έξω από την ένωση των πολυεθνικών, έφτασε η ώρα των ανατροπών”, το κόμμα και το ΠΑΜΕ ρίχνουν σαν στόχο πάλης την άμεση έξοδο από την Ε.Ε., δεμένο φυσικά με την πάλη για λαϊκή εξουσία.
- Επίσης, πρώτη φορά σε απεργιακή συγκέντρωση, πόσο μάλλον στην Αθήνα που όλες οι επιλογές κάτι σηματοδοτούν, έπαιξαν σαν τραγούδια “ο Μπεζεντάκος” και “παιδιά σηκωθείτε να βγούμε στους δρόμους γυναίκες και άντρες με όπλα στους όμους”, (στην έκδοση μάλιστα) “στο κόκκινο λάβαρο πάντα πιστοί, στο κόμμα μας πλάι, που μας προσκαλεί”…
- Οι “αγανακτισμένοι” όταν φτάσαμε στο Σύνταγμα πράγματι δεν ήταν ούτε 4000.
- Τους έρμους τους ΜουΛούδες δε τους θέλει με τίποτα. Σήμερα είχαν στηθεί -με πανό “ταξική πορεία” δεμένο σε στύλους-, μπροστά στα Mac Donalds, Σύνταγμα και Ερμού δηλαδή, και σου λένε, ΟΚ, θα περάσει το ΠΑΜΕ, μετά θα μαστε μέσα στα πρωτοβάθμια, πάνω στη πλατεία δεν είμαστε για να χουμε πρόβλημα… Και στήνεται δίπλα τους η μικροφονική του ΠΑΜΕ και για 2,5 ώρες ήταν πρώτο τραπέζι πίστα σε πολιτικά τραγούδια και ομιλίες του ΠΑΜΕ…σουρεάλ.
- Η “ομάδες ψυχραιμίας” του ΠΑΜΕ (περιφρούρηση) μελετημένα δεν περιλάμβανε αλυσίδες, τα καδρόνια βρίσκονταν συνεχώς “παρα πόδα” και ποτέ σηκωμένα.

Από τη στιγμή που άλλαξαν οι πολιτικές επιλογές, παίζουμε πλέον με άλλους όρους.
Το σκηνικό αποσταθεροποιείται.

Αύριο το ΚΚΕ κάνει συγκέντρωση ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΠΩΣ ΤΟ “ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ” ΠΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ.
Όχι κύριε Μίχε, δε χρειάζεται τώρα να κατέβουνε τα μέλη του ΚΚΕ στο Σύνταγμα χωρίς τα πανό και τις σημαίες τους. ΤΩΡΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ ΔΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΧΩΡΙΣ “τα πανό και τις σημαίες του”.

Τώρα είναι που δεν πρέπει να αφήνουμε πλέον πουθενά καμία σύγχιση.
Τώρα είναι που κάθε εμφάνιση, κάθε παρουσία του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος πρέπει να είναι αποφασιστική, περιφρουρημένη, να τσακίζει τη δράση κάθε προβοκατόρικου μηχανισμού που πάει να δράσει γύρω του.
Τώρα είναι που ΕΣΕΙΣ πρέπει να κόψετε επιτέλους μαχαίρι τα “ουστ” και το γλύψιμο των αγανακτισμένων.
Τώρα είναι που πρέπει δουλέψουμε πολιτικά όσο ποτέ.
Τώρα είναι που πρέπει να φτάσουμε σε κάθε εργαζόμενο, άνεργο, ΕΒΕ, αγρότη, φοιτητή και να τον πείσουμε να απορρίψει την “οικουμενική” που πάει να στηθεί, να αποδείξουμε ποιά είναι η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος, η έξοδος από την Ε.Ε.η συμμαχία και πάλη για μια άλλη εξουσία.
Τώρα είναι που πρέπει να συμπαραταχθείτε, είτε ως άτομα “χωρίς τα πανό και τις σημαίες σας”, είτε ως ορνανώσεις, με το ΚΚΕ.
Ναι, να έρθετε αύριο. Και να έρθετε και μεθαύριο. Να έρθετε και το Σάββατο. Και να έρθετε και σε επόμενες απεργίες-ενέργειες του ΠΑΜΕ
Το ΚΚΕ θα είναι στο δρόμο και θα σας περιμένει δίπλα του. Εσάς και όλο το λαό.

1 σχόλιο:

  1. Ομολογω οτι συγκινηθηκα με την περιγραφη ηταν πραγματικα συγκλονιστικη,τοσο αυτη οσο και οι παρατηρησεις απο κατω ερχεται αγωνας ή μαλλον εκστρατια για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ αλλα ας μην αρκουμαστε στα μεγαλα λογια αρχιζουμε τις πραξεις.
    Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.