11 Ιουνίου 2011

Εκλογές Αύριο Στην Τουρκία

Αύριο στην Τουρκία διεξάγονται γενικές εκλογές. Η αστική τάξη της Τουρκίας έχει γενικότερα αποκτήσει ένα επιθετικό ρόλο τα τελευταία χρόνια. Υιοθετώντας το δόγμα του νέο-οθωμανισμού, προσπαθεί να εισέλθει σε αγορές των γύρω χωρών, δραστηριοποιούμενη οικονομικά σε μια περιοχή από τις χώρες της κεντρικής Ασίας, το Ιράν ,μέχρι τη Βόρια Αφρική και τα Βαλκάνια (πρόσφατα το Τουρκικό κεφάλαιο χρηματοδότησε μεγάλα έργα στο Κόσοβο). Στην περιοχή επίσης εντείνονται οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, όσο αναφορά τους δρόμους της ενέργειας και του εμπορίου (πχ ο Ερντογάν ανακοίνωσε τη διάνοιξη μεγάλης διώρυγας κοντά στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να αποσυμφοριστούν τα στενά). Αναδιαμορφώνονται συμμαχίες και όλα αυτά μέσα στη δίνη της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Τέλος, πολύ σημαντικές είναι οι εξελίξεις στο Αιγαίο, σε αυτό ακριβώς το φόντο, θυμίζουμε την περσινή επίσκεψη Ερντογάν και τα οικονομικά ανοίγματα του Παπανδρέου (επενδύσεις τουρκικών επιχειρήσεων στη χώρα), όπως και το νέο σκηνικό στο Αιγαίο στις νέες οικονομικές ισορροπίες (ενώ η Ελλάδα διέρχεται μείωση του ΑΕΠ περίπου κατά 4% φέτος, το Τουρκικό ΑΕΠ, αυξάνεται κατά 5%).

Επίσης ενδιαφέρον έχει και η περίπτωση της Τουρκίας, στο πως εξελίχθηκε μετά την μεγάλη οικονομική κρίση του 2001. Εκεί αναδείχτηκε ο Ερντογάν, σε μια προσπάθεια της εκεί αστικής τάξης να αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, ώστε να χειραγωγήσει καλύτερα τις πλατιές λαϊκές μάζες που πιεζόταν από τα αποτελέσματα της κρίσης, και που παρότι την άνοδο στο ΑΕΠ φέτος, δεν βλέπουν βελτίωση αλλά αντίθετα χειροτέρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Όλα αυτά ενώ μόλις χθες ο Παπανδρέου, αναφέρθηκε σε αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και η Αλέκα Παπαρήγα, στην ομιλία στην ΕΑΒ, λέει ότι στο δημοψήφισμα που ακούστηκε περιλαμβάνεται ακριβώς αυτό, η αναδιάρθρωση δηλαδή του πολιτικού συστήματος. Υπάρχει ή όχι συσχέτιση και με τα πρόσφατα γεγονότα με τους «αγανακτισμένους»; Πολύ πιθανόν αυτό να επιδιωκόταν από τους άτυπους οργανωτές και τα αστικά Media αλλά και στελέχη των αστικών κομμάτων που συμμετείχαν.


Όλα αυτά κάνουν πιο επιτακτική την ανάγκη ο λαός να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Με αυτή την προοπτική προφανώς και ενδιαφερόμαστε για το τι κάνουν οι κομμουνιστικές δυνάμεις στη γειτονιά μας. Έτσι εδώ μετέφρασα από το solidnet.org, το κείμενο του τμήματος διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΤ, σχετικά με τις εκλογές στη γείτονα, τις εκτιμήσεις τους αλλά και τους στόχους τους ενόψει της αυριανής εκλογικής μάχης. 

Οι εκλογές στις 12 Ιούνη και η προεκλογική εκστρατεία του ΚΚΤ
9/6/2011 Κωνσταντινούπολη
Αγαπητοί σύντροφοι
Όπως πιθανώς γνωρίζετε, την Κυριακή 12 Ιουνίου, θα διεξαχθούν στην Τουρκία γενικές εκλογές. Πιστεύουμε ότι είναι καθήκον του Κόμματος μας να μοιραστούμε τις απόψεις μας σχετικά με την πιθανό μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό στην χώρα, όπως και να δώσουμε μια σύντομη ενημέρωση σχετικά με τους στόχους του ΚΚΤ στις εκλογές.

Υπάρχει μια κοινή αίσθηση ότι το κυβερνών κόμμα, Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι κυβέρνηση για Τρίτη θητεία. Το κύριο ερώτημα είναι σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του AKP και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Το AKP έκανε επιθετική προεκλογική εκστρατεία, ακόμα και χρησιμοποιώντας λάσπη μέσω κρυφά μαγνητοσκοπημένων βιντεοκασετών υποψηφίων άλλων κομμάτων, χειραγωγώντας τον αριθμό των εκλεκτόρων, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα του κρατικού μηχανισμού για τη δική του προεκλογική εκστρατεία και διατάζοντας την αστυνομία να επιτεθεί βιαίως στις προοδευτικές δυνάμεις που κατέληξε στο θάνατο ενός δασκάλου στη Hopa, μια μικρή πόλη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Η επιθετική προπαγάνδα του AKP, βοηθά το κυβερνών κόμμα να μεταφέρει στις μάζες το μήνυμα ότι είναι κατάλληλο να προχωρήσει τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, κάτι που το AKP, επιδιώκει τα τελευταία 9 χρόνια.

Η μετεκλογική ατζέντα του AKP είναι να κάνει τα τελευταία βήματα στην αλλαγή του καθεστώτος στην Τουρκία (προφανώς εννοεί την απαραίτητη αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος- σ. Gbh). Το τελευταίο βήμα έχει ήδη διακηρυχτεί από το κυβερνών κόμμα, αλλαγή του συντάγματος και ερχομός ενός άλλου με περισσότερο αποκεντρωμένη κυβερνητική δομή, ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζόμενων, «σπάσιμο» του κοσμικού χαρακτήρα στην εκπαίδευση και άλλες σφαίρες της δημόσιας ζωής, και ένα τύπο προεδρικού συστήματος που συνοδεύεται από δύο κοινοβούλια, όπως στις ΗΠΑ.

Παρότι το AKP έχει σχεδόν πετύχει πολλούς από τους στόχους του, στο να φτιάξει ένα νεό καθεστώς στην Τουρκία, οι εκλογές θα ανανεώσουν την φθαρμένη του πολιτική νομιμοποίηση και θα του δώσουν νέα ευκαιρία να σπρώξουν περαιτέρω τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις.

Τα κύρια αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, το Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) (Πρόκειται για τους Κεμαλικούς σ. Gbh) και το Κόμμα του εθνικιστικού κινήματος (MHP) έχουν υιοθετήσει την λογική του νέου καθεστώτος και προσπαθούν να διευρύνουν το ρόλο τους εντός αυτών των δομών. Στα βασικά πολιτικά θέματα δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των κομμάτων και το AKP. Και οι δύο υιοθετούν πολιτικές υπέρ του ιμπεριαλισμού και της οικονομίας της αγοράς, τη λογική του Νέο-Οθωμανισμού και την επιδίωξη περισσότερης αποκέντρωσης και τοπικότητας στην κυβερνητική δομή.

Οι άλλες δυνάμεις που θα έχουν αντιπροσώπους στο κοινοβούλιο είναι το Κουρδικό πολιτικό κίνημα, δηλαδή το κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDR). Όπως και σε προηγούμενες εκλογές, με στόχο να υπερβούν το πλαφόν του 10%, το BDR κατεβαίνει με ανεξάρτητους υποψηφίους με ένα εκλογικό συνδυασμό που λέγεται Μπλοκ της εργασίας, δημοκρατίας και ελευθερίας. Η βασική πολιτική γραμμή του Μπλοκ είναι να υποστηρίξει την «Δημοκρατική αυτονομία», μια έννοια που θα συζητηθεί περισσότερο στη διαδικασία αναθεώρησης του συντάγματος. Για το σκοπό αυτό το BDR, κατεβάζει ένα περίπλοκο αμαγαλμα υποψηφίων περιλαμβάνοντας πολύ γνωστές φιγούρες του κουρδικού πολιτικού κινήματος, μερικοί από αυτούς έχουν δικαστεί σε ένα τελείως άρρωστο τρόπο από την κυβέρνηση στην αυτοαποκαλούμενη υπόθεση KCK (δεν γνωρίζω περί τούτου όποιος γνωρίζει ας ενημερώσει Σ.Gbh), πολλούς επιχειρηματίες, πρόσωπα γνωστά λόγω της ισλαμικής τους ταυτότητας, και επίσης αριστερούς υποψηφίους όπως ο πρόεδρος του Κόμματος Εργασίας (EMEP), Levent Tüzel ή ο κ. Ertuğrul Kürkçü. (Το EMEP,έχει χοτζικό παρελθόν, συμμετέχει ως παρατηρητής στις διεθνείς κομμουνιστικές συναντήσεις, διατηρεί σχέσεις με το ΚΚΕ αλλά και με το ΝΑΡ, από Ελλάδα σ. Gbh). 

To KKT, εισέρχεται στις εκλογές με το δικό του όνομα και τους δικούς του υποψηφίους με στόχο να αντιπροσωπεύσει το σοσιαλισμό στις εκλογές. Παρότι το κόμμα μας δεν έχει τύχη να υπερβεί το πλαφόν του 10% και να έχει αντιπροσώπους, επιδιώκουμε να πετύχουμε μια σημαντική αύξηση στους ψήφους μας. Ο στόχος του Κόμματος είναι να έχει 500 χιλιάδες ψήφους, που είναι περίπου πέντε φορές ο αριθμός των ψήφων που είχαμε σε προηγούμενες εκλογές (το ποσοστό τους ήταν 0,8% στις τελευταίες, το EMEP, είχε 0,2% σ. Gbh). Αν μπορέσουμε να επιτύχουμε τέτοια αύξηση στις ψήφους των κομμουνιστών, θα αποδείξει ότι μεγάλα τμήματα της κοινωνίας που δεν νιώθουν καλά με το νέο καθεστώς θέλουν επίσης να του αντιταχθούν και να ενωθούν. Ως εκ τούτου, με μαζική άνοδο στις ψήφους μας, το βασικό προεκλογικό σύνθημα του ΚΚΤ είναι «μη σκύβεις το κεφάλι» θα δείξει ότι βρίσκει ανταπόκριση σε σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας.

 Με αυτό το σκοπό, το ΚΚΤ κάνει την προεκλογική του εκστρατεία όχι μόνο μέσω συνηθισμένης προεκλογικής δουλειάς, αλλά επίσης μέσω της ανόδου αγώνων με πολλές πτυχές, όπως έδειξε ο ρόλος του Κόμματος στην αντίσταση των εργατών στους τομείς του καπνού και του μετάλλου, κατεβάζοντας υποψήφιους εργάτες της TEKEL (μεγάλη καπνοβιομηχανία, πέρσι είχε σημειωθεί εκεί μεγάλη απεργία), υποστηρίζοντας των αγώνα των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προκλήθηκε λόγω του σκανδάλου με τις εισαγωγικές εξετάσεις (τα θέματα των εισαγωγικών διέρρευσαν στους μαθητές των θρησκευτικών σχολείων και υπάρχουν καταγγελίες ότι αυτό έγινε από το κυβερνών κόμμα που έχει εκτός των άλλων και ισλαμικά χαρακτηριστικά σ. Gbh) , υποστηρίζοντας τους φοιτητές κτλ.

Πιστεύουμε ότι στις εκλογές στις 12 Ιουνίου δεν θα έχουμε μόνο σημαντικές επιπτώσεις στο μέλλον της Τουρκίας, αλλά επίσης στο μέλλον της ευρείας περιοχής. (υπογράμμιση δική μας σ. Gbh). Έτσι πιστεύουμε ότι είναι καθήκον μας να σας κρατάμε ενήμερους για τις εξελίξεις.

Με συντροφικούς χαιρετισμούς
Τμήμα διεθνών σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΤ

10 σχόλια:

  1. απο οσο γνωριζω καποια κομματια του τουρκικου λαου τα οποια ειναι αριστερα η προοδευτικα δεν στηριζουνε το κκτ γιατι οπως λενε διατηρει καποια εντονα "πατριωτικα" χαρακτηριστικα δεν ξερω κατα ποσο ισχυει η εαν παρερμηνευουνε καποιες κινησεις η καποια λεγομενα του κκτ.παντως η τουρκια ειναι μια πολυ ειδικη περιπτωση λογω του κουρδικου και ειναι λιγο δυσκολο να αναλυσει καποιος τα ποσοστα.στο ταξικο μπανει και το εθνικο και εκει καπου δημιουργειται μια συγχυση.επισης απο οσο ξερω οι σχεσεις μεταξυ οργανωμενων δυναμεων τωου κκτ και του κουρδικου κομματος δεν ειναι και αριστες.απο μελος του κκτ πληροφορηθηκα πως υπηρχαν ακομα και επιθεσεις σε πανεπιστημια της αγκυρας απο μελη του κουρδικου κομματος προς μελη της νεολαιας του κκτ.ομως παρολα αυτα οι κουρδοι λογω της εντονοτερης καταπιεσης που ειναι διπλη ριζοσπασικοποιουνται περισσοτερο και τροφοδοτουνε οργανωσεις της αριστερας οπως ειναι το εμεπ και το κκτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμε- Συμφωνώ μαζί σου σχετικά με την ειδική περίπτωση της Τουρκίας και για το Κουρδικό. όντως όπως τα λες είναι και αυτά συμβαίνουν. Το θέμα εθνικό-ταξικό είναι πολύ σημαντικό σε χώρες όπως η Τουρκία που έχει ονομοιογενή πληθυσμό, αλλά και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, προσπαθούν να εκμεταλλευθούν το κουρδικό.

    Ο Λένιν υποστήριζε γενικά τα δικαιώματα των υπόδουλων λαών μέχρι του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, αλλά αυτή η πρόταση δεν είναι απόλυτη, λέει ότι όταν το ταξικό συμφέρον βλάπτεται από το εθνικό, τότε πρωταρχικό ρόλο παίζει το ταξικό. Γενικά το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ενός λαού οι κομμουνιστές το θέλουν σαν σύμμαχο στην υπόθεση τους. Πάντως συμφωνώ ότι στην Τουρκία οι εξελίξεις είναι πολύπλοκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟ εθνικοαπελευθερωτικό ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εννοείς το PKK; Κάποια στιγμή είχε κάνει ένα νόμιμο σχηματισμό για τις εκλογές, φαντάζομαι τώρα είναι το Μπλοκ αυτός. Ειχε παλιότερα τέτοια χαρακτηριστικά, πρότασσε βασικά την εθνική απελευθέρωση με λενινιστικά χαρακτηριστικά. Λένε ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 90, τα χαρακτηριστικά αυτά άρχισαν να χάνονται και να κυριαρχεί ας το πω ο "κούρδικος εθνικισμός". Για αυτό διαβάζεις πάνω και για επιχειρηματίες υποψηφίους. Δίαβασα και την ανακοίνωση του EMEP για τις εκλογές που λέει ότι θα συμμετάσχει σε αυτό το συνασπισμό, όπου λέει ότι συμμετέχουν και αγωνιστές από την Παλαιστίνη.

    Γενικά στην Τουρκία, λόγω τεράστιου πληθυσμού, παρότι οι οργανώσεις που έχουν κομμουνιστικά χαρακτηριστικά είναι αναλογικά γκρούπες, έχουν αρκετό κόσμο. Πχ το μαοϊκό κόμμα που έχει φετίχ με την ένοπλη δράση σε πορείες που έχω δει έχει κόσμο όσο εδώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ αναλογικά είναι πάρα πολύ μικρό.

    Υπάρχει ένα λάθος στο άρθρο, συγνώμη εγώ φταίω στη σημείωση για τα ποσοστά το TKP, πήρε το 2007 0,22 ή 77000 ψήφους και το EMEP, 0,08, προφανώς στη μνήμη μου αναστράφηκαν κάπως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συντροφοι δυστηχως πεσαμε στο 0.14 ειναι το ποσοστο του ΚΚΤ.Νομιζω οτι επεσε και το ΕΜΕΡ,κριμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παλι ξεχασα την υπογραφη μου,ανωνυμος 1040=Λαμπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ειμαι ο ανωνημος 10.35 κοιταξα στην wikipedia και οι ιδεες τους ειναι κουρδικος εθνικισμος, κομμουνισμος και μαρξισμος - λενινισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. έτσι είχαν ξεκινήσει βασικά... Το κουρδικό κίνημα ξεκίνησε καθαρά αριστερά επαναστατικά. Λέγεται όμως ότι από τη δεκαετία του 90 άρχισε να επηρεάζεται όλο και πιο πολύ από τον κούρδικο εθνικισμό. Το εχω διαπιστώσει και προσωπικά, βλέπωντας προφίλ Κούρδων να είναι θαυμαστές των αρχαίων Ιρανικών θρησκειών του Αχούρα Μάζντα (οι Κούρδοι είναι Ιρανικός λαός στην αρχαιότητα αναφέρονται από τον Ξενοφώντα στην κάθοδο των μυρίων ως Κάρδακες), να λένε ότι η μεσοποταμία μας ανοίκει, να λένε ότι οι Σουμέριοι ήταν Κούρδοι και άλλα τέτοια φαιδρά. Οι τύποι αυτοί αυτοπροσδιορίζονταν ως κούρδοι εθνικιστές και θαυμαστές του PKK. Το TKP, εκτιμά μια τέτοια στροφή, όπως και οτι μεγάλο μερος του Κούρδικου πληθυσμου επηρεάζεται από τον Ερντογάν μέσω της σουνιτικής ισλαμικής θρησκέιας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανακοίνωση των συντρόφων για τις εκλογές

    http://www.solidnet.org/index.php/turkey-communist-party-of-turkey/1664-cp-of-turkey-statement-of-the-tkp-on-elections

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.