23 Ιουνίου 2010

Κοινωνικό πραξικόπημα....

Λακωνικώ τω τρόπω, ο κ. Ρωμανιάς, του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, συνόψισε σε μια μόνο φράση την κατάσταση στην οποίαν βρίσκεται η χώρα: «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε κοινωνικό πραξικόπημα»!

Κατά τα άλλα όλα δουλεύουν ρολόι! Ολο το χρήμα που αρμέγεται από τους μισθωτούς κι όσος δημόσιος πλούτος απομένει, συνεχίζουν να διοχετεύονται σε κηφήνες (του δημόσιου τομέα), σε παράσιτα (του ιδιωτικού τομέα), σε πιράνχας, λαμόγια, κρατικοδίαιτους και επιτήδειους. Σπατάλη όπως πάντα, αδιαφάνεια όπως πάντα, ρουσφέτια και διορισμοί «ημετέρων τους», όπως πάντα...

Οι απλοί ζουν μέσα στη θλίψη και την κατήφεια. Οι Δυνατοί αρχίζουν να βλέπουν τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αλλά αν κάτι ανακάμψει, τι θα είναι αυτό; μήπως θα επιστρέψουν οι συντάξεις στο ύψος τους, οι μισθοί και οι αποζημιώσεις; 

Μήπως οι νέοι θα ξαναβρούν τις ελπίδες τους και τις προσδοκίες;
Οχι βεβαίως! Η ζημιά που έχει γίνει (αν δεν καταρρεύσει το σύστημα) είναι ανήκεστος. Τα κέρδη θα ανακάμψουν - η εργασία θα παραμείνει σκλάβα. Ο πλούτος που θα παράγει η εργασία θα αυξηθεί, όχι όμως και το μέρισμα των εργατών σε αυτόν.


Οπως λειτουργούσαν με όρους μαφίας οι πλείστες των εταιρειών (με μίζες, εκβιασμούς, λίστες ονομάτων που συνιστούν «ασφάλειες ζωής» για ορισμένους ή «συμβόλαια θανάτου» για άλλους), έτσι λειτουργούν και τώρα έτσι θα λειτουργούν και αύριο. Ομερτά και πάσα αρχή παυσάτω.

Αλλά, με τους ίδιους όρους μαφίας λειτουργεί και το κράτος (τους). Με αναθέσεις, δωροληψίες, στημένους διαγωνισμούς, με εκβιασμούς, κομματισμό και αναξιοκρατία.


Τι άλλαξε σε όλα αυτά;
Τίποτα! 

Τι άλλαξαν στην εργασία;
Τα πάντα!
Της άλλαξαν τα φώτα κι οδηγούν τους ανθρώπους πίσω στις σπηλιές, τους νέους μπροστά στην απελπισία. 

Ποιοι;
Αυτοί που επικαλούνται το Σύνταγμα, ενώ το στραγγαλίζουν. Αυτοί που έφεραν εδώ τους Επικυρίαρχους. Μιλούν στη Βουλή αυτοί που την υπέταξαν στο Διευθυντήριο. Μιλούν αυτοί που κάθε σκέψη τους παράγει ανέργους και κάθε πράξη τους αδυνατίζει κι άλλο τη χώρα.
Μιλάνε και λένε ό,τι να 'ναι! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.