14 Ιουνίου 2010

Εκρήξεις, διαρροές και συγκρίσεις

Οι συνειρμοί υπήρξαν αναπόφευκτοι. Πριν λίγες ημέρες ινδικό δικαστήριο καταδίκασε επτά ινδούς πολίτες στελέχη της αμερικάνικης χημικής βιομηχανίας Γιούνιον Καρμπάιτ για την ανθρώπινη τραγωδία και το μαζικό έγκλημα στην Μποπάλ το 1984. Οι ποινές εξαιτίας της μετατροπής της κατηγορίας σε απλή αμέλεια από το ανώτατο ινδικό δικαστήριο υπήρξαν εξοργιστικά ήπιες για τα χιλιάδες επιζώντα θύματα της καταστροφής. Δύο χρόνια φυλάκιση στον καθένα με δικαίωμα έφεσης και 1.800 ευρώ πρόστιμο. 

Η μητρική εταιρία ήδη είχε «καθαρίσει» προ πολλού με μια χρηματική αποζημίωση 470 εκατομμύριων δολαρίων, ύστερα από τις αφόρητες πιέσεις των αμερικανικών κυβερνήσεων, οι οποίες παράλληλα αρνήθηκαν να παραδώσουν το διευθύνοντα σύμβουλο Anderson για να δικαστεί στην Ινδία, ο οποίος συνεχίζει να ζει ασφαλώς και πλουσιοπάροχα στις ΗΠΑ. Τότε είχαν πεθάνει σε λίγες ημέρες πάνω από δεκαπέντε χιλιάδες άνθρωποι και άλλες πεντακόσιες χιλιάδες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα υγείας από τη διαρροή του τοξικού αερίου. Και τότε τις πρώτες ώρες η εταιρία διαβεβαίωνε πως δεν υπάρχει κίνδυνος διαρροής από την έκρηξη που προηγήθηκε.

Τώρα οι νεκροί από την έκρηξη στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου Deepwater Horizon, που μίσθωνε η BP, στις 20 του περασμένου Απρίλη, ήταν ένδεκα εργαζόμενοι. Αλλά η οικολογική καταστροφή στις νότιες αμερικανικές ακτές, στο Δέλτα του Μισισιπή και ευρύτερα στον κόλπο του Μεξικού από τη συνεχιζόμενη διαρροή του πετρελαίου είναι ανυπολόγιστη. Οπως και σε άλλες περιπτώσεις τόσο η εταιρία όσο και η αμερικανική κυβέρνηση αρχικά διαβεβαίωναν πως δεν πρόκειται να υπάρξει διαρροή και πως οι θαλάσσιες εξέδρες είναι απόλυτα ασφαλείς. 
Τώρα ύστερα από δυόμισι μήνες συνεχούς μόλυνσης και ανεπιτυχών προσπαθειών να σφραγιστεί η διαρροή στο βυθό, η κυβέρνηση Ομπάμα και το Κογκρέσο σπεύδουν να δείξουν πως κινητοποιούνται ενάντια στην εταιρία και να υποσχεθούν στους πληγέντες διεκδίκηση αποζημιώσεων, ενώ οι Εγγλέζοι που παρακολουθούν από μακριά δια στόματος του νέου πρωθυπουργού Κάμερον υποσχέθηκαν πως θα συμπαρασταθούν στην BP, οι μετοχές της οποίας καθημερινά κατρακυλούν.
Ανεξάρτητα από το ύψος των αποζημιώσεων και την τύχη της συγκεκριμένης εταιρίας το δυστύχημα για την αμερικάνικη διοίκηση είναι πως ο κόλπος του Μεξικού είναι πολύ κοντά για να την αφήσει αδιάφορη. Οπως καλή ώρα στην περίπτωση της Μποπάλ ή σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις καταστροφικών μολύνσεων στον κόλπο της Γουινέας και αλλού. Πολύ περισσότερο που η συνεχιζόμενη διαρροή δεν της δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, τη δυνατότητα να ξεκινήσει μια εκστρατεία χειρισμού της κρίσης, πάντα φυσικά προς όφελος του «κοινού καλού». Δηλαδή της απρόσκοπτης καταστροφικής 

Πηγή: Προλεταριακή Σημαία 
http://antigeitonies.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.