13 Ιουνίου 2010

Το «μνημόνιο», η κρίση και η φιλολαϊκή διέξοδος



Γιώργος Τούσσας, Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ
http://www1.rizospastis.gr
Η εφαρμογή του μνημονίου, το οποίο συνυπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ σηματοδοτεί την ένταση της αντιλαϊκής επιδρομής του κεφαλαίου και των πολιτικών εκπροσώπων του ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Στο μνημόνιο ενσωματώνονται στρατηγικής σημασίας επιδιώξεις του κεφαλαίου, που προβλέπονταν στη Στρατηγική της Λισαβόνας, ενώ ταυτόχρονα δρομολογεί την υλοποίηση στόχων που αναφέρονται στη στρατηγική της ΕΕ «Ευρώπη 2020». 

Αν αποκωδικοποιήσουμε την ιδιάζουσα κοινοτική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι γραφειοκράτες της ΕΕ, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου και του ευρωμονόδρομου στη χώρα μας, θα δούμε ότι αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές προωθούνται ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και στα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.


Η συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ που ήδη αποτελεί νόμο του κράτους «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» (ν. 3845/06.05.2010) με την υπερψήφιση του ΛΑ.Ο.Σ. και την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ προβλέπει με έναν απόλυτα σαφή τρόπο και με αυστηρά χρονοδιαγράμματα την εφαρμογή του συνόλου των μέτρων και ανατροπών σε βάρος των εργαζομένων και του λαού, που εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες αξίωνε το κεφάλαιο. Τόσο ο βασικός κορμός του μνημονίου - νόμος 3845/06.05.2010 - όσο και τα τέσσερα παραρτήματα των συμφωνιών (Mνημόνια) προβλέπουν τη συστηματική κλιμάκωση και επιβολή πολιτικών και μέτρων στήριξης του κεφαλαίου, τόσο για την έξοδο της καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση, όπως την αντιλαμβάνονται τα επιτελεία της οικονομικής ολιγαρχίας, όσο και για την εξασφάλιση νέων, ακόμα πιο αντιδραστικών, δεδομένων και προϋποθέσεων για την κερδοφόρα κύκλιση του κεφαλαίου, για τη μετά την κρίση περίοδο.

Οι επικείμενες ρυθμίσεις και κυβερνητικές παρεμβάσεις, στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, με βάση τα χρονοδιαγράμματα του νόμου 3845/06.05.2010 αποκαλύπτουν τη χυδαία προπαγάνδα του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα
Τα αντεργατικά μέτρα είναι μόνιμου χαρακτήρα, μειώνουν δραστικά ακόμη παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης υποθηκεύοντας για χρόνια τη ζωή και το μέλλον της εργατικής λαϊκής οικογένειας.
Τινάζουν στον αέρα το εργατικό δίκαιο, που με πολύχρονους ταξικούς αγώνες και αίμα κατέκτησε η εργατική τάξη, γενικότερα οι εργαζόμενοι.
Προτεραιότητα στο πρόγραμμα της στρατηγικής της ΕΕ «Ευρώπη 2020» είναι η Πράσινη Βίβλος για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα, με δραστική μείωση των συντάξεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 70. Επαναφορά της οδηγίας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας - ανενεργός - απλήρωτος χρόνος δουλειάς, κατάργηση του πενθήμερου, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές χωρίς αμοιβή. Ενταση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης και καταπίεσης της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, δουλειά για τους εργαζόμενους μέχρι τα βαθιά γεράματα, μισο-συνταξιούχος με επίδομα 360 ευρώ και ταυτόχρονα μισο-απασχολήσιμος με ελαστικές - προσωρινές μορφές απασχόλησης.

Αναπόσπαστο στοιχείο της αντιλαϊκής πολιτικής ΠΑΣΟΚ - ΝΔ αποτελεί το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων - ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας όπως, αεροδρόμια, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ακόμα και του νερού, προκειμένου να δοθεί νέα διέξοδος κερδοφορίας στο μεγάλο κεφάλαιο με οδυνηρές συνέπειες για τους εργαζόμενους.

Αυτό θα σημάνει μεγαλύτερο κόστος και υποβάθμιση των παροχών για τα λαϊκά στρώματα, απολύσεις και αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά δικαιώματα. Θα επιφέρει επίσης αρνητικές εξελίξεις στις παραγωγικές - αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα πλήξει τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες, θα έχει συνέπειες στο περιβάλλον.

Εκτός από τις οικονομικές συνέπειες, η εμπορευματοποίηση του νερού, μέσω της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, περικλείει σοβαρούς κινδύνους για την ίδια την υγεία του λαού.Η αντεργατική θύελλα που από κοινού επεξεργάστηκαν και προωθούν κεφάλαιο, ΕΕ, αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου ταυτόχρονα περιλαμβάνει ένταση της προπαγανδιστικής καμπάνιας με πακτωλό εκατομμυρίων ευρώ στα ΜΜΕ για το ευρωπαϊκό έτος για τον εθελοντισμό το 2011 και ευρωπαϊκό έτος ενεργού γήρανσης το 2012, πλύση εγκεφάλων και χυδαίο αντικομμουνισμό, για την κατασυκοφάντηση της ταξικής πάλης, τη χειραγώγηση του εργατικού κινήματος.
Το καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στην εξουσία των μονοπωλίων και στην καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής έχει φάει τα ψωμιά του.

Σημαδεύεται από τις διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, τις κρίσεις υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου που δημιουργείται από τη ληστεία του εργατικού μόχθου.

Σημαδεύεται από την ανεργία, τη φτώχεια, τη σήψη και τη διαφθορά.
Σημαδεύεται από την αδυναμία του να ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες, στιγματίζεται από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Να πληρώσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ
Αυτά ζούμε σήμερα στην Ελλάδα, αυτά ζούνε οι λαοί και στις άλλες καπιταλιστικές χώρες.
Η διακυβέρνηση του τόπου από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ διαχειρίζεται αυτό το βάρβαρο σύστημα και στηρίζεται στην εφαρμογή σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και χτυπάει τον εργαζόμενο λαό.

Κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ενώ αυξάνεται ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι, αυτό που ευημερεί είναι τα κέρδη της πλουτοκρατίας, τα κέρδη που ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Ακόμα και το 2009, στην καρδιά της καπιταλιστικής κρίσης, τα κέρδη ξεπέρασαν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.Την ίδια ώρα, οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες, οι νέες και οι νέοι που στερούνται το δικαίωμα στη δουλειά, που δουλεύουν με άθλιες εργασιακές σχέσεις και προσπαθούν να ζήσουν με χαμηλούς μισθούς και συντάξεις οδηγούνται στη φτώχεια. Η αγροτιά ξεκληρίζεται. Οι αυτοαπασχολούμενοι στραγγαλίζονται από την εξάπλωση των μεγάλων ομίλων, την υψηλή φορολογία, τα αβάσταχτα δάνεια.

Υπάρχουν υπεύθυνοι, έχουν όνομα και πρέπει να πληρώσουν ακριβά. Να πληρώσουν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τόσο γι' αυτά που έκαναν όλα τα χρόνια σε βάρος του λαού, όσο και γι' αυτά που κάνουν σήμερα.
Οι λαϊκές δυνάμεις που στήριξαν τα δύο κόμματα έχουν υποχρέωση να πάρουν αποφάσεις, να κάνουν το βήμα, να απελευθερωθούν από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, να συναντηθούν με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό κίνημα.
Η απόφαση αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτήν την ώρα. Αυτήν την ώρα που εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ισοπεδώνει κάθε εργατικό - λαϊκό δικαίωμα.

Το μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι ένα μελετημένο σχέδιο δράσης, με το οποίο προσπαθούν να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες του λαού και να ενισχύσουν την κερδοφορία των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων τμημάτων της πλουτοκρατίας στις συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας που οι ίδιοι εκτιμούν ότι θα είναι αναιμική.
Είναι ένα σχέδιο δράσης που δυναμώνει την εκμετάλλευση και κάνει πιο φτηνούς τους εργαζόμενους για το κεφάλαιο.

Τα αντιλαϊκά μέτρα έχουν τη δική τους ιστορία, αποτελούν συνέχεια προηγούμενων μέτρων που επέβαλαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, είναι επιλογές που καταγράφονται στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στα προγράμματα των κομμάτων της πλουτοκρατίας.
Αυτά τα προαποφασισμένα μέτρα προωθούνται με πρόσχημα την κρίση, τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος, για τα οποία ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη.

Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν έχουν καμιά ευθύνη για τη δημιουργία του χρέους και των ελλειμμάτων, είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που ενισχύει με προκλητικές επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές το κεφάλαιο. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαθέτει δισεκατομμύρια ευρώ για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς και στρατιωτικές αποστολές στα πλαίσια της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στα Βαλκάνια, στην Ασία, στην Αφρική κ.α.

Ο λαός έχει πείρα και μπορεί να απεγκλωβιστεί από τα εκβιαστικά διλήμματα της κυβέρνησης, τα διλήμματα που καλούν το λαό να υποταχθεί, να δεχτεί να περπατάει στα τέσσερα ...με τον ισχυρισμό να μη χρεοκοπήσει η χώρα.

Τα κεφάλαια, τα περιουσιακά, της πλουτοκρατίας είναι εξασφαλισμένα. Αυτός που φτωχαίνει αυτήν την ώρα είναι ο λαός.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία οικονομικής ανασυγκρότησης στο σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ διατέθηκαν 4,1 τρισ. ευρώ και πρόσφατα άλλα 750 δισ. ευρώ για το μηχανισμό στήριξης, ζεστό χρήμα για τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές, τους τραπεζίτες, γενικότερα για το κεφάλαιο.
Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση που ζει η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και στη χώρα μας.

Κόλαση η ζωή του λαού
Με τα μέτρα αυτά η ζωή της εργατικής τάξης θα γίνει κόλαση.
Πρόκειται για πολύχρονη μείωση των μισθών σε συνθήκες αύξησης της φορολογίας, μεγάλης ακρίβειας, πρόσθετων βαρών από την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας.
Για κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και καταδίκη των νέων εργαζομένων να δουλεύουν με άθλιο μισθό, που θα είναι κάτω και από αυτόν που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Για κατάργηση του 8ωρου και της σταθερής εργασίας, την ενίσχυση των δουλεμπορικών γραφείων, την επέκταση της ενοικίασης των εργαζομένων.
Για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για κατάργηση των συντάξεων, για δουλειά μέχρι το θάνατο με τις πιο εκμεταλλευτικές εργασιακές συνθήκες.
Αυτή είναι η αλήθεια που προβάλλει μέσα από την επιβολή των 40 χρόνων δουλειάς για την πλήρη σύνταξη και τον υπολογισμό της σύνταξης με βάση τους μισθούς του συνολικού εργάσιμου βίου.
Μόνο σαν εξαίρεση θα μπορέσει ένας εργαζόμενος να συμπληρώσει 40 χρόνια υπηρεσία, ξεπερνώντας τις συμπληγάδες των απολύσεων, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης ...για να πάρει μια σύνταξη πείνας, στο μισό των σημερινών συντάξεων.
Βαρβαρότητα δηλαδή, στην οποία πρωταγωνιστεί το ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., μιας κατασκευασμένης αντιδραστικής πολιτικής δύναμης που ανοίγει δρόμο για κάθε αντιλαϊκό μέτρο, είναι βουτηγμένη στον αντικομμουνισμό και στην προβοκάτσια, εχθρεύεται το λαό, μισεί τους μετανάστες, δίνει λογαριασμό μόνο στ' αφεντικά, στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας σε όλα τα μέτωπα.
Η μάχη ενάντια στα διαλυτικά αντιασφαλιστικά μέτρα είναι μπροστά μας και απαιτεί καλή προετοιμασία.
Η μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι κρίσιμη.
Ανάπτυξη για ποιον;
Το πραγματικό δίλημμα που καθημερινά τίθεται σε κάθε πτυχή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής είναι: Ανάπτυξη για το λαό ή για τα μονοπώλια;
Από αυτό το δίλημμα δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς, γιατί τρίτος δρόμος δεν υπάρχει.
Ο δρόμος που υπηρετεί τα συμφέροντα των μονοπωλίων έχει δοκιμαστεί, εφαρμόζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ όλα τα χρόνια και έχει φέρει οδυνηρά αποτελέσματα για την εργατική τάξη, τη μικρή αγροτιά, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, τους νέους και τις νέες από τις λαϊκές οικογένειες.

Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές δυνάμεις να μελετήσουν, να σκεφτούν σοβαρά την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ. Να προχωρήσουν μπροστά,να στηρίξουν το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Το βασικό ζήτημα σήμερα είναι να συνειδητοποιηθεί πλατιά ότι υπάρχει λύση προς όφελος του λαού. Μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεργίας και να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους.

Δωρεάν Υγεία και Πρόνοια με αναβαθμισμένες υπηρεσίες, πραγματική μόρφωση των παιδιών, να ικανοποιηθούν οι ανάγκες του λαού στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, να προστατευθεί το περιβάλλον.
Να αναπτυχθεί ισορροπημένα η βιομηχανία, η αγροτική οικονομία, ο τουρισμός, να απολαύσει ο λαός την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Να εξασφαλιστεί η ανάπτυξη των χερσαίων, θαλάσσιων και αεροπορικών συγκοινωνιών προς όφελος του λαού, με σύγχρονα μέσα, με φτηνό εισιτήριο, με ασφάλεια.
Βασική προϋπόθεση για την εξασφάλιση αυτού του δρόμου ανάπτυξης είναι το πέρασμα της εξουσίας στα χέρια της εργατικής τάξης, στα χέρια του λαού και η κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής.

Δηλαδή, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές, ο ορυκτός πλούτος, οι μεγάλες βιομηχανίες, η γη και τα άλλα βασικά μέσα παραγωγής να γίνουν λαϊκή περιουσία. Να αναπτυχθούν μελετημένα, με κεντρικό σχεδιασμό, παίρνοντας υπόψη τις ανάγκες της περιφέρειας και των κλάδων, τις ανάγκες των νησιών.

Οι εργατοϋπάλληλοι, εξοπλισμένοι με τις θέσεις και την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, πιο αποφασιστικά και δυνατά προχωράμε μπροστά για την οργάνωση της πάλης στους τόπους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους μονοπωλιακούς ομίλους, στους κλάδους. Να πρωτοστατήσουμε για την είσοδο στην οργανωμένη πάλη νέων εργατικών - λαϊκών δυνάμεων, βασική προϋπόθεση για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος.
Τώρα οι καπιταλιστές πρέπει να αισθανθούν την οργισμένη ανάσα των εργατών στο σβέρκο τους με όρους κινήματος, με την κλιμάκωση της πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος.

Γι' αυτό, η πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ ενάντια στην αντιλαϊκή βαρβαρότητα, η πάλη των κομμουνιστών για την ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού και λαϊκού κινήματος, τη συγκρότηση της κοινωνικοπολιτικής αντιιμπεριαλιστικής - αντιμονοπωλιακής συμμαχίας που θα αμφισβητήσει την εξουσία των μονοπωλίων αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία για το λαό στη χώρα μας, στους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα.

Η ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι θέση του ΚΚΕ από το 1918, είναι θέση αρχών που στηρίζει την ύπαρξή του. Οι κινδυνολογίες για το αστικό σύνταγμα και την αστική νομιμότητα δε θα περάσουν, οι εκβιασμοί δε θα περάσουν. Το δικαίωμα του λαού να επιλέγει το δρόμο ανάπτυξης που θέλει δε θα του το στερήσουν ο Πάγκαλος, ο Καρατζαφέρης και οι άλλοι αντικομμουνιστές.

Ο αποφασισμένος λαός μπορεί να παλεύει για την αλλαγή των νόμων, για την αλλαγή, για την ανατροπή της κατάστασης, για την ανατροπή της εξουσίας των λίγων και του εκμεταλλευτικού συστήματος. Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που βρίσκεται σε αντιστοιχία με την πάλη του ΚΚΕ. Η κοινωνική εξέλιξη δε σταματά, προχωράμε μπροστά με εμπιστοσύνη ότι η ταξική πάλη αποτελεί κινητήρια δύναμη για τη λαϊκή ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.