26 Ιουλίου 2015

Σχετικά με την αγάπη του ΚΚΕ για το ευρώ και την ευρωζώνη





Πρέπει να γίνει μου φαίνεται ολυμπιακό άθλημα, η παράφραση ή η σκοπίμως μερική παράθεση ή η μερική απόκρυψη θέσεων και δηλώσεων μελών και στελεχών του ΚΚΕ. Η παράφραση που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο έχει να κάνει με την διαστρέβλωση της θέσης του ΚΚΕ σχετικά με την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ των υποστηρικτών του Ευρώ και εκείνων του εθνικού νομίσματος. Η εν λόγω γκαιμπελιά αποτελεί παλιά κατασκευή(θυμάμαι την επικαλούνται από εποχή Αλέκας), όμως αυτές της μέρες δείχνει να γίνεται μια προσπάθεια επανά-διάδοσης της στα τουίτερ τα φέησμπουκ και παντού αλλού...

"ΑΝΕΛΠΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΟΜΟΡΦΟΣ “ΣΥΜΜΑΧΟΣ” ΤΗΣ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ “ΔΡΑΧΜΟΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ” Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ"(από ίσκρα)

Παραφράζουν λοιπόν την θέση μας, υποστηρίζοντας ότι το ΚΚΕ δια στόματος Κουτσούμπα τάσσεται [ξεδιάντροπα] υπέρ του Ευρώ και κατά της δραχμής. Είναι τίμιο κάποιος να διαφωνήσει με μια οποιαδήποτε θέση του ΚΚΕ-κάποιοι έχουν και ταξική υποχρέωση να το κάνουν- δεν είναι τίμιο όμως να διαφωνήσει με κάτι που το έχει εκ του πονηρού βαφτίσει ο ίδιος θέση του ΚΚΕ(παραφράζοντας, λαϊκίζοντας, πετσοκόβοντας, υπεραπλουστεύοντας σε σημείο να χαθεί το πραγματικό νόημα, παίρνοντας αποσπασματικά κάποιες φράσεις ή βάζοντας αποπροσανατολιστικές επικεφαλίδες) με σκοπό να εξυπηρετήσει την Α ή τη Β σκοπιμότητα.

Τι πραγματικά λέει το ΚΚΕ; Πολύ απλά ότι η χειραφέτηση του ελληνικού λαού δεν έχει να κάνει με το αν του επιτρέψουν να έχει εθνικό νόμισμα ή αν τον θέλουν να μείνει στο ευρώ, αφού το νόμισμα αυτό καθ αυτό, δεν είναι η βάση της οικονομίας, δεν εγγυάται ούτε πιο δίκαιη διανομή πλούτου ούτε από μόνο του αποτελεί κάποιο βήμα προς τον σοσιαλισμό, ούτε καν, απλά και μόνο με εθνικό νόμισμα πρόκειται να απεξαρτηθεί-απεμπλακεί η χώρα από την ΕΕ. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΚΕ δεν μιλάει έτσι απλά για έξοδο από ευρώ ούτε αφηρημένα για έξοδο από την ΕΕ, αλλά για αποδέσμευση από Ε.Ε Νάτο και λοιπούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, με εργατικό έλεγχο, συγκεντροποίηση της παραγωγής και λαϊκή εξουσία.


Και επειδή το κόμμα, η τεσπά αυτοί που το αποτελούν, και πείρα έχουν και δεν είναι χαζοί, υπάρχει λόγος που επιμένουν σε αυτή τη θέση, ότι δηλαδή με την αλλαγή απλά νομίσματος ο λαός δεν μπορεί τίποτα καλό να περιμένει, κάποια πράγματα μάλιστα θα χειροτερέψουν κιόλας, αφού αυτή η αλλαγή νομίσματος δείχνει να αποτελεί Plan B της αστικής τάξης(ή προς το παρόν κάποιας μερίδας της). Και όταν λέμε Plan B, εννοούμε εναλλακτική επιλογή καπιταλιστικής διαχείρισης, διέξοδο σε πιθανό πολιτικό αδιέξοδο της αστικής πολιτικής εξουσίας, σχέδιο σωτηρίας της, σχέδιο αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, ανάχωμα στην ριζοσπαστικοποίηση των συνειδήσεων τους, και γενικά καθένα από αυτά και όλα μαζί. Και δεν είναι τυχαίο που διάφορες αριστερές πλατφόρμες, κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί, διάφορες συνιστώσες, σταδιολόγοι κάθε είδους[1], προβάλλουν το πέρασμα στη δραχμή ως πανάκεια, ως κάτι επαναστατικό, ως μια νίκη του λαού απέναντι στα συμφέροντα και στα αρπαχτικά. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτή η "αριστερή όψη του ευρωσκεπτικισμού"(γιατί υπάρχει και δεξιά και άκροδεξιά όψη του ευρωσκεπτικισμού(Λεπέν και τα ρέστα) που λέει περίπου τα ίδια) με αυτόν τον τρόπο εκφράζει ανοιχτά την βλακεία της εξυπηρετώντας χωρίς να το θέλει εκείνη την μερίδα της αστικής τάξης που στηρίζει την έξοδο από το ευρώ, ή αν το κάνει εσκεμμένα. Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν συνειδητά ή ασυνείδητα(ή υποσυνείδητα) προετοιμάζει το έδαφος για την έξοδο από το ευρώ διαφημίζοντας την, και κάνοντας ελκυστική για τον λαό μια επιλογή που στην ουσία είναι επιλογή της αστικής τάξης ή έστω ενός μέρους αυτής. Όπως δεν είχε και τόση σημασία αν το Σύριζα πραγματικά πίστευε ότι μπορούσε να αλλάξει την Ε.Ε προς το φιλολαϊκό ή αν απλά και χυδαία κορόιδευε τον λαό, διότι κάποια πράγματα κρίνονται εκ του αποτελέσματος και η εγκληματική βλακεία μπορεί να είναι βλακεία αλλά είναι και εγκληματική(αν και εγώ προσωπικά κάνω δίκη προθέσεων και είμαι καχύποπτος απέναντι στις προθέσεις όλων αυτών).

Στο χορό αυτόν λοιπόν που παραδοσιακά αυτοί οι χώροι σέρνουν το λαό και που πιθανά να δημιουργήσει μια η περισσότερες αποχρώσεις του πάλαι ποτέ Σύριζα, το ΚΚΕ δεν θα πιάσει το μαντήλι και δεν θα μπει στον κύκλο -ή στη λούπα αν προτιμάτε- διότι ως κομμουνιστικό κόμμα έχει ευθύνη απέναντι στις εργατικές μάζες να μη συμβάλει στον αποπροσανατολισμό τους. Αυτοί που διαφημίζουν την έξοδο από το ευρώ ως πανάκεια -γνωρίζοντας ότι σε δύσκολους καιρούς οι λαοί έχουν μια τάση προς την ρομαντική ενατένιση του "ένδοξου παρελθόντος"- είναι οι ίδιοι που μέχρι μόλις πριν λίγους μήνες διαφήμιζαν την κυβέρνηση της αριστεράς, η οποία θα σχηματίζονταν με κορμό το Σύριζα και θα έσκιζε τα μνημόνια-μέσα στο νάτο και στην ΕΕ- φέρνοντας ευημερία στον τόπο, ουράνια τόξα και ροζ μεταξωτές κορδέλες. Τελικά τα μνημόνια αναγεννήθηκαν από τις στάχτες μας, οι μεταξωτές κορδέλες έγιναν φύκια, και η ευημερία[για όσο παραμένουμε παγιδευμένοι στους δικούς τους σχεδιασμούς] βρίσκεται κάπου εκεί στην άκρη του ουράνιου τόξου κρυμμένη μέσα σε ένα τσουκάλι...άντε ας είναι στην αριστερή άκρη.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα πάμε ούτε με τους μεν-τους δραχμολάγνους-ούτε με τους δε- τους ευρωλάγνους, όπως και πρωτύτερα, παρά τις όποιες πιέσεις, δεν επιλέξαμε μεταξύ αριστερής και δεξιάς διαχείρησης, δηλαδή όπως φάνηκε στην πράξη μεταξύ αριστερού και δεξιού μνημονίου.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

[1] Ότι και καλά η έξοδος από το ευρώ αποτελεί ένα στάδιο προς το μετασχηματισμό του καπιταλισμού στο αντίθετο του...

200 σχόλια:

  1. Poe, έχεις απόλυτο δίκαιο, έτσι είναι. Διαστρεβλώνουν την θέση του κόμματος για να κρύψουν την βρώμικη πολιτική τους και να χύσουν το αντιΚΚΕ δηλητήριο τους.
    Για αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζουμε τις θέσεις μας, Το όχι στα μνημόνια, το όχι στη δραχμή, σημαίνει και όχι στο ευρώ, Όχι στο ευρώ γιατί είναι το νόμισμα της λυκοσυμμαχίας, όχι στη δραχμή γιατί είναι ένας άλλος τρόπος να βρουν διέξοδο στα αδιέξοδά τους οι καπιταλιστές. Όχι και στα δυο, γιατί είτε με το ένα είτε με το άλλο η εκμετάλλευση των εργαζόμενων θα είναι η ίδια. Δεν διαλέγουμε το νόμισμα του αστικού κράτους, δεν μπαίνουμε κάτω από ξένες σημαίες, Αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του καπιταλισμού, όχι για την σωτηρία του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. παιδια,
    αν καποιοι "φορτιζουν" την εξοδο απο το ευρω σαν πανακεια για την λυση των προβληματων των εργαζομενων κανουν προφανως λαθος.
    Ενα νομισμα απο μονο του δεν λυνει κατι..απλα αναπαραγει τις αδυναμιες και τους περιορισμους(αλλα και τα οποια καλα) του οικονομικου συστηματος που το χρησιμοποιει.
    Ως εκ τουτου,εχει δικιο το κκε.
    Εμενα βεβαι να με συγχωρειτε αλλα μαλλον εντασομαι στην κατηγορια των "σταδιολογων" που αναφερατε!
    Πιστευω οτι ενα εθνικο νομισμα και εθνικοι συσχετισμοι στο κεφαλαιο ειναι καλυτεροι/πιο ευκολα επηρεασιμοι απο ενα υπερεθνικο/πανευρωπαϊκο μορφωμα.
    Δηλαδη,πιο ευκολα θεωρω οτι πιεζεις τον εθνικο καπιταλιστη(βλ. Μανεση),παρα ενα διεθνες μεταλουργικο τραστ.
    Πιο ευκολα επηρεαζει/κερδιζει μια απεργια απεναντι στην εθνικη κυβερνηση,παρα στο διευθυντηριο της ΕΕ.
    Πιο ευκολα συζητας και διαμορφωνεις την Εθν.Συλλογικη Συμβαση με τον υπουργο και τους εκπροσωπους του εθνικου Κεφαλαιου,παρα την παλευεις οταν στην στελνει για να την καθαρογραψεις για να την εφαρμοσεις η (γερμανικη) Ευρωπη.
    Πιο ευκολα, 10χιλ διαδηλωτες του ΠΑΜΕ εξω σπο την Βουλη μπορουν να κανουν την διαφορα,παρα περισοτεροι να επηρεασουν τo Bundestag.
    Πιο ευκολα μπορεις να παραγεις οτι σου χρειαζεται ,παρα να πολεμας για αυξηση της ποσοστωσης σε καποια συναντηση υπουργων στις Βρυξελλες.
    Αντικειμενικα λοιπον, εγω διακρινω "πλεονεκτηματα" αν μπορεις να επιλεξεις τον εχθρο σου ή αν αντι να εχεις 2 οπως τωρα(ευρωπαϊκό και ελληνικο κεφαλαιο) "απομεινεις" μονο με τον μικροτερο και πιο αδυνατο.
    Φυσικα ΔΕΝ πιστευω οτι η εξοδος επο την ΕΕ ειναι αυτοματος πιλοτος που θα μας οδηγησεις στον Σοσιαλισμο,δεν ειμαι τοσο μικρος και θυμαμαι την κατασταση στην προ ευρω εποχη.
    Εξοδο απο την ΕΕ,πρεπει να σημαινει και πολλα αλλα πραγματα,αν θελει να δει διαφορα στην ζωη του η εργατικη/αγροτικη/μικρομεσαια ταξη, προφανως!
    Επισης ξερω οτι οι ρεφορμιστες(και μαλλον τους τιμαω που τους λεω μονο ετσι) δεν θελουν να κανουν τιποτα απο αυτα!
    ΠΑΡ`ΟΛΑ ΑΥΤΑ..
    Εχουμε(..δεν εχουμε αλλα λεμε) να διαλεξουμε:
    Ευρωπη οπως ειναι και οπως θα γινει στο μελλον ή απεμπλοκη και προσπαθεια να φτιαξουμε μονοι μας τα προβληματα μας?
    Εδω να τονισω κατι που μαλλον θα επρεπε να το κανω απο την αρχη..
    Oι αντικειμενικες συνθηκες συνειδητοποποιησης του λαου ειναι,περα απο καθε αμφιβολια,"εναντιον" στην λυση του κκε.
    Δεν το ακολουθουν,δεν το ψηφιζουν(τελευταια ενδειξη τα ποιοτικα στοιχεια της ψηφου στο δημοψηφισμα),δεν συντάσσονται μαζι του στα α`βαθμια σωματεια!
    Δεν θελω να πω γιατι πιστευω οτι γινεται αυτο,ειναι θεμα χωρου και χρονου.
    Αν θελετε το συζηταμε,φυσικα.
    Με αυτο σαν δεδομενο,το οποιο στο σχετικα αμεσο μελλον δεν νομιζω να αλλαξει εγω προτεινω/υποστηριζω την εξης θεση:
    Απεμπλοκη απο την ΕΕ,διαγραφη του χρεους(το οποιο θα κανει ακομα και ο Συριζα,δεν γινεται αλλιως),μετρα προστασιας για τους ασθενεστερους.
    Φυσικα εχω και αλλα,παρα πολλα...παραθετω αυτα που μπορουν να κανουν ακομα και ο Συριζα μιας και ΔΕΝ θα μπορει να εχει αλλιως.
    (παραγωγικη ανασυγκροτηση,αλλαγη παραγωγικου μοντελου τα αφηνω οχι γιατι δεν τα θελω αλλα γιατι πιστευω οτι και ο Συριζα να μην τα κανει,θα τα κανει ο ελληνας παραγωγος απο μονος του).
    Πιθανον το σχολιο να ειναι ελλειπες λογω μεγεθους..μια καλη συζητηση,πιστευω θα μας διαφωτισει ολους,με πρωτο εμενα!

    Qwerty
    (αν ηρθε δυο φορες το μυνημα,διεγραψε την μια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι εχεις εθνικο νομισμα δεν σημαινει οτι η εθνικη σου οικονομια ειναι λιγοτερο εξαρτημενη απο την εε(αρα και η αστικη σου ταξη) αρα δεν σε εγγυαται κανεις οτι παλευεις απο καλυτερη θεση ή έστω με πιο αδυναμους αντιπαλους. Νταξ σου απανταω καπως συνοπτικα γιατι δεν εχω χρονο τωρα, θα δω καλυτερα το σχολιο σου και αν χρειαστει θα απαντησω πιο εμπεριστατωμενα.

      Διαγραφή
    2. Φίλε Qwerty θα μπορούσε η στροφή προς τη δραχμή και το αφήγημα της ''εθνικής οικονομίας'' να συνδυαστεί μια χαρά με την άνοδο του φασισμού.Να σου θυμίσω ότι ο Χίτλερ ανήλθε στην εξουσία με το ίδιο αφήγημα:'' εθνική -παραγωγική οικονομία'' εναντίον της ''διεθνοποιημένης εβραϊκής αντιπαραγωγικής οικονομίας''.Σε κατάσταση όπου το κίνημα δεν θα καθοδηγεί τις εξελίξεις, οι ''δραχμολάγνοι'' θα μπορούσαν μια χαρά να ενωθούν με τους φασίστες προς όφελος της ''εθνικής οικονομίας''.Χωρίζοντας τον καπιταλισμός σε ''κακό'' (διεθνικό) και '''καλό'' (ντόπιο) κάθε απεργία ενάντια σε έναν μισθό που θα μειώνεται συνεχώς λόγω υποτίμησης του νομίσματος, θα παρουσιάζεται ως ''σαμποτάζ'' στην ''εθνική οκονομία''..φιλικά,Ι.Παπας.

      Διαγραφή
  3. http://mobile.in.gr/Article.aspx?Id=1500015008



    «Όχι» στη δραχμή.Μιλώντας την Πέμπτη σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι είναι ενάντια «στο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ αυτή τη στιγμή και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα».


    Ποε, ο γγ εχει παρει καθαρη θεση υπερ του ευρω -τουλαχιστον κατω απο αυτες τις συγκυρίες και οικονομικες συνθηκες της χωρας. Ειναι απο τις σπανιες φορες που το ΚΚΕ παιρνει θεση σε ενα σοβαρο ζητημα χωρις να το παιζει Πύθια και κρινει ολους και ολα απο την ασφαλεια της αντιπολιτευσης.
    Και αυτη την λογικη και ξεκαθαρη θεση κατα της δραχμης και της περαιτέρω φτωχοποιησης των λαικων στρωμμάτων, θες να την ερμηνευσεις, χτιζοντας παλι μια ανεδαφικη στρατηγική του "Οχι σε Ολα" και της στειρας καταγγελιας;
    Η επιστροφη στο εθνικο νομισμα αυτη την στιγμη ειναι καταστροφη γιατι ειναι τοσο δυσκολο να το πειτε; Αυτοι που θα κερδισουν ειναι μονο οι κεφαλαιοκρατες με τους υπερογκους τραπεζικους λογαριασμους τους στο εξωτερικο και το ξενο κεφαλαιο που με δραχμη, θα αγορασει απο εργατικη δυναμη και γη για ενα κομματι ψωμι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Και επειδή το κόμμα, η τεσπά αυτοί που το αποτελούν, και πείρα έχουν και δεν είναι χαζοί, υπάρχει λόγος που επιμένουν σε αυτή τη θέση, ότι δηλαδή με την αλλαγή απλά νομίσματος ο λαός δεν μπορεί τίποτα καλό να περιμένει, κάποια πράγματα μάλιστα θα χειροτερέψουν κιόλας, αφού αυτή η αλλαγή νομίσματος δείχνει να αποτελεί Plan B της αστικής τάξης(ή προς το παρόν κάποιας μερίδας της)"

      Οπως ειδες το ανεφερα και αυτο
      Το ζητημα ειναι πως ειναι λαθος να ειπωθει οτι το κκε ειναι υπερ του ευρω γιατι δεν ειναι, συμφωνουμε σε αυτο η οχι;

      Διαγραφή
    2. Το ειμαστε εναντιοι στο να παμε τωρα στη δραχμη δεν σημαινει οτι συμφωνουμε με το ευρω και την ευρωζωνη, απορριπτουμε και την ευρωζωνη απλα δεν θεωρουμε οτι θα ειναι θετικο βημα το περασμα σε εθνικο νομισμα. Απορριπτουμε την ευρωζωνη δηλαδη με τους δικους μας ορους, με ταυτοχρονη απορριψη της ΕΕ και οχι με μια ψευροαπορριψη στο ονομα ενος εθνικου νομισματος.

      Διαγραφή
    3. ..να πω κατι?
      Οταν η ελλαδα ηταν εκτος ευρω το δολαριο ειχε 170δρχ και το μαρκο αν θυμαμαι σωστα κοντα στις 100.
      Κανεις δεν αγορασε την ελλαδα..κανεις δεν την ξεπουλησε(ιδιωτικα ή κρατικα)
      ξερεις γιατι?
      Ελεγχος κεφαλαιων!!
      Πολυ απλα αν θελει καποιος να αγορασει κατι μετα την εξοδο,ενα απλο ΠΝΠ(ναι απο αυτα που τωρα περνανε νομους υπερ τραπεζων) μπορει να λεει:
      "Αν τα λεφτα σας δεν ηταν τους τελευταιους εξι μηνες σε ελληνικη τραπεζα(κοινως να εχουν υποστει το πιθανο κουρεμα) ΔΕΝ μπορειτε να πραγματοποιησετε αγοραπωλησιες.
      Παρακαλω το σχετικο αποδεικτικο απο την ελληνικη τραπεζα να επισυναπτετε σε καθε συμβολαιο αγοραπωλησιας αλλιως ειναι ακυρο"
      Απλο ε?
      Κανεις ΔΕΝ μπορει να αγορασει τιποτα,αν το Κρατος δεν θελει!
      Μην ξεχναμε οτι το μαθημα στα πανεπιστημια ειναι Πολιτικη Οικονομια.
      Μην αφηνουμε το πρωτο συστατικο να μας διαφευγει!

      Qwerty

      Διαγραφή
    4. Κανε στον εαυτο σου μια ερωτηση παρακαλω
      "ποιος ειναι το κρατος;"

      Διαγραφή
    5. @Qwerty: Θα επιβάλεις "έλεγχο κεφαλαίων" σε καπιταλιστική οικονομία;
      Ας την ξανακοιτάξουμε την στοιχειώδη πολιτική οικονομία

      Διαγραφή
    6. κρατος ειναι η εκαστοτε αρχουσα ταξη!
      ..αυτο που θελω να πω ειναι οτι η εξοδος απο την ΕΕ ΔΕΝ σημαινει υποχρεωτικα ξεπουλημα!
      Αν ηταν ετσι και η εξοδος που θα γινοταν επι κκε θα σημαινε το ιδιο!
      Ο ελεγχος κεφαλαιων ειναι αναγκαιος(αναγκαιο κακο αν θες για μια αστικη κυβερνηση που θα φυγει απο το ευρω)..χωρις αυτον δεν θα εχει λεφτα να υποστηριξει το νεο της νομισμα βραχυπροθεσμα.
      Το οτι το κρατος θα επιβαλει ελεγχο κεφαλαιων ειναι αναντίρρητο.
      Αρα οταν ακους για ξεπουλημα, το ξαναλεω, κρατα μικρο καλαθι.
      Γιατι πριν το ευρω παλι αστικες κυβερνησεις ειχαμε,παλι ενα αδυναμο νομισμα ειχαμε αλλα ξεπουλημα δεν υπηρξε!

      Qwerty

      Διαγραφή
    7. Μια χαρα ξεπουλημα υπηρξε...λιγες δημ. υπηρεσιες ιδιωτικοποιηθηκαν επι δραχμης;
      Λιγες αλλες απαξιωθηκαν και δοθηκε ο κυκλος εργασιων τους σε μεγαλοεργολαβους; για θυμησου για θυμησου....

      Διαγραφή
    8. να ξεχωρισουμε κατι..
      αυτα τα ξεπουληματα,πριν το 2000, ηταν στρατηγικη επιλογη του αστικου κρατους.
      Οτι ξεπουληθηκε επι δραχμης εγινε με την συμφωνη γνωμη του Κρατους.
      ΔΕΝ εγινε γιατι η δραχμη ηταν αδυναμο νομισμα και μπορουσαν να αγοραζουν οτι ηθελαν!
      Αυτο ειναι ξεκαθαρο?
      Τα Ολυμπ.Εργα,εγινα επι ευρω και εξαιτιας μια υπερπροσφορας χρηματος απο το κεντρο προς την περιφερεια οπου εβρισκαν καλυτερες αποδοσεις
      Η πρωτη εξαγορα του Οτε νομιζω εγινε και αυτη επι ευρω..σωστα?
      Οι εργολαβιες εκτοξευτηκαν μετα την εισοδο στο ευρω.
      Το νομισμα δεν ειναι καλο η κακο..εχει περιορισμους και ψφελη.
      Το να λες οτι θα ξεπουληθουμε αν βγουμε ειναι λαθος,μιας και το μεγαλο ξεπουλημα εγινε επι ευρω και μιας και η προσφατη ιστορια δειχνει οτι κανεις δεν ξεπουληθηκε επι δραχμης,επειδη η δραχμη ηταν 1/100 του μαρκου πχ
      Αρα ξεπουλημα οχι..μονο αν το θελει το κρατος και αυτο το θελει( ή οχι) ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ απο το νομισμα!
      Qwerty

      Διαγραφή
    9. @Δημ.
      Να βάλω όλο το σχετικό κείμενο χωρίς πετσόκομμα;
      "Διότι ξεκάθαρα λέμε στον ελληνικό λαό σε όλους τους τόνους, ότι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η κατάσταση, με αυτούς τους συσχετισμούς δυνάμεων, όντας στο καπιταλιστικό σύστημα, όντας στην ΕΕ, όντας στην εξουσία που την έχουν συγκεκριμένοι, εάν πας σε δραχμή ή σε ένα άλλο νόμισμα όπως κι αν ονομαστεί αυτό, η κρατική χρεοκοπία και οι επιπτώσεις στο λαό μας θα είναι εξίσου μεγάλες όπως και με τη συμφωνία - μνημόνιο που υπογράφεται τώρα."
      Με λίγα λόγια, εκεί που εσύ βλέπεις ή ακούς όχι στην δραχμή, το ΚΚΕ σου λέει όχι και στο ευρό και στην δραχμή όσο έχεις καπιταλισμό.
      Πιο απλό δεν πάει!
      Άμα δεν αρέσει σε κάποιους η ιδέα του σοσιαλισμού τώρα, είναι άλλη κουβέντα εντελώς!

      Κώστας

      Διαγραφή
    10. η πρωτη εξαγορα του οτε εγινε επι αντρεα το μακρινο 94-95 με τις πρωτες οικιοθελεις στη "παλια καλη δραχμη" και ο λογος που δεν εγιναν περισσοτερες τοτε ειναι γιατι δεν χρειαζοντουσαν να γινουν απλα

      Διαγραφή
  4. σοσιαλισμός ή καπιταλισμός;26 Ιουλίου 2015 στις 10:49 μ.μ.

    Το ΚΚΕ λέει: Το θέμα δεν είναι ευρώ ή δραχμή αλλά καπιταλισμός ή σοσιαλισμός.
    Αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του ευρώ, θέλουν απλά να κρύψουν ότι οι ίδιοι είναι κατά του σοσιαλισμού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο απλό (και δύσκολο ομολογουμένως).
      Τώρα αν κάποιοι κάνουν το χαζό ή το πονηρό άλλο θέμα...

      Διαγραφή
  5. ΟΙ Θεσεις του ΚΚΕ ειναι πεντακαθαρες. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μεσων παραγωγης που θα γινει μεσα απο την Λαικη Συμμαχια σε μια Ενιαια Επαναστατικη διαδικασια. Αλλαγη νομισματος την στιγμη που εχεις Καπιταλισμο εξυπηρετουνε τμηματα τις αστικης ταξης με συμφεροντα σε αλλο ιμπεριαλιστικο οργανισμο. Τα παραμυθακια για δηθεν Μεταβατικα προγραμματα ειναι ο καλυτερος τροπος να καταστρεψεις ενα ΚΚ και να το ενσωματωσεις στο συστημα. Αφηστε Λαφανανηδες Αλαβανους και Μανιαδακηδες να Σκουζουνε........................................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι έξοδος από την ευρωζώνη και έξοδος από την ΕΕ δεν είναι το ίδιο, δεν είναι καθόλου το ίδιο. Επίσης το ΚΚΕ έκανε μια εκτίμηση, αυτό βλέπει, συμφωνείς ή διαφωνείς είναι άλλο θέμα. Πού είναι το κακό; Αυτό δεν έχει σχέση με το πρόγραμμά του. Από όλα που λέει το ΚΚΕ μόνο σε κάτι τέτοια δίνουν όλοι προσοχή. Πριν το ευρώ αν κάποιος Γερμανός ήθελε να κάνει κατάθεση σε ελληνική τράπεζα ή και να αγοράσει ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο δεν μπορούσε; Δεν ξέρω τη διαδικασία αλλά δεν νομίζω ότι ήταν αδύνατο. Και το σπίτι επειδή ήταν σε δραχμές δε σημαίνει ότι ήταν φτηνό και όποιος έμενε Γερμανία το αγόραζε για την πλάκα του, ούτε μετά θα είναι φτηνό, εξαρτάται από τον ιδιοκτήτη. Αν κάποιος έχει 10.000 ευρώ πχ και τα βγάλει έξω μετά αυτά θα αξίζουν πάρα πολλές δραχμές, αυτό λέμε. Χώρια τα εισαγόμενα. Τώρα τι έλεγχοι θα μπουν είναι άλλο θέμα. Δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις. Μια εκτίμηση έκανε το ΚΚΕ, τελείωσε, όποιος συμφωνεί καλώς, όποιος όχι δικαίωμά του, από κει και πέρα δεν αλλάζει κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επιτέλους αποκαλύφθηκε πόσο φιλοευρωπαικό και φιλελεύθερο είναι το ΚΚΕ. Πέσανε οι μάσκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επιτέλους αποκαλύφθηκε πόσο ψεύτης μπορεί να γίνει κάποιος, όταν το ψέμα βολεύει την άποψη του.
      Για να το πω πιο κλασικά: όταν η αλήθεια δεν συμφωνεί με τους οπορτουνιστές, σοσιαλδημοκράτες, αντικομουνιστές και τον υπόλοιπο αστικό βόθρο, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα!

      Το κείμενο είναι απλό και κατανοητό.
      Το γεγονός ότι ο ΓΓ αναφέρει ότι μπορεί να είναι και χειρότερα για τον λαό άμα βγούμε από το ευρό, δεν είναι παρά διαπίστωση η οποία χρησιμοποιείτε αποκλειστικά και μόνο, για να φτάσει στο συμπέρασμα ότι ΔΕΝ είναι λύση κανένα από τα 2 (ευρό ή δραχμή στον καπιταλισμό).
      Λύση είναι έξοδος από ΕΕ, ΝΑΤΟ, διαγραφή του χρέους, κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με κεντρικό σχεδιασμό.
      Γκέγκε?

      Κώστας

      Διαγραφή
    2. Ειρωνικά το είπα, το κατάλαβες έτσι;

      Διαγραφή
    3. Όχι δεν το κατάλαβα. Οι ΣΥΡΙΖαιοι στις μέρες μας σπάνε κόκαλα και έχουν ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες!

      Κώστας

      Διαγραφή
  8. Αλλου η Προβοκάτσιες. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μέσων παραγωγής. Αν αυτό λέγεται Φιλοκαπιταλιστικο τοτε εχεις προβλημα αντιληψεις και πρεπει να το προσεξεις μεσα στον Αντικομμουνιστικο παροξυσμο σου για την δημιουργια του νεου Οπορτουνιστικου Αναχωματος απο τον Συρφετο. Σε αυτον τον Βοθρο με τα Σκατα το ΚΚΕ δεν πεφτει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φαρμακοβιομηχανοι Εφοπλιστες Ξενοδοχοι επιθυμουνε την Επιστροφη στον Εθνικο Καπιταλισμο οπως επισης και η Χρυση Αυγη. Για τον Λαο η απολυτη καταστροφη. Εξαφανιση ολων των ειδων πρωτης αναγκης μαυρη αγορα πληθωρισμος γενικο πλιατσικο τσαμπα απο οσους εχουνε τα Ευρω στο Εξωτερικο. Εντεταλμενοι Τυχοδιωκτες ταχα στο ονομα του λαου οι Κύριοι Λαφαζανης Αλαβανος Χαγιος και οι Μανιαδακηδες. ΑΞΙΟΙ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα παιδιά.

    Σέβομαι και τιμώ το ΚΚΕ.
    Έχω όμως μια ένσταση.

    Το Κκε λέει πολύ σωστά ότι "σημασία δεν έχει αν θα χεις Ευρώ με Καπιταλισμό ή Δραχμή με Καπιταλισμό. Σημασία έχει ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙΣ Καπιταλισμό, αλλά να χεις Σοσιαλισμό".
    Πολύ σωστό.

    Όμως, υπάρχει ένα ζήτημα εδώ.

    Για να πάς απο το Υπόγειο στον 6ο όροφο, δεν μπορείς να πάς πετώντας.
    Πρέπει πρώτα να ανέβεις το Ισόγειο, μετά τον Πρώτο Όροφο, μετά τον Δεύτερο Όροφο κλπ κλπ.

    Τι θέλω να πώ ;

    Ναι, και εγώ θέλω όσο τίποτα ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ.
    Μακάρι να αξιωθώ να το ζήσω.

    Αλλά πριν τον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ, πρέπει πρώτα να κάνεις 2 βήματα που είναι το ΑΛΦΑ.

    1. Επιστροφή σε Εθνικό Νόμισμα, για να μην μπορεί να σε εκβιάζει ο κάθε μαφιόζος Ντράγκι.

    2. Μονομερής Διαγραφή χρεους.

    3. Εθνικοποίηση τραπεζών.

    4. Έξοδο απο Ευρωπαική Ένωση.

    Αφού κάνεις αυτά τα ΒΑΣΙΚΑ, τότε αυτόματα απο το Υπόγειο εχεις ανέβει στον 3ο όροφο.

    Εν συνεχεία λοιπόν, μπορούμε να μιλήσουμε για κοινωνικοποίηση μέσων παραγωγής κλπ κλπ , ώστε να γίνει η μετάβαση στον Σοσιαλισμό.

    Απλά δεν μπορώ να καταλάβω πώς χωρίς αυτά τα βήματα, θα πάμε κατευθείαν στον Σοσιαλισμό.

    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπητέ,σε τετοιες καταστάσεις, το πρώτο που συμβαίνει ειναι: εξουσία και μέσα παραγωγής στον λαο. Τα υπόλοιπα ειναι που επονται. Δεν έχω δει(ιστορικά) ποτέ ανάστροφη φορά.

      Διαγραφή
    2. Γιατι, εχεις δει ποτε ιστορικα χωρα να αλλαζει πρωτα το συστημα σε σοσιαλισμο και μετα να πηγαινει σε εθνικο νομισμα;;
      Δηλαδη θα ερθει ο σοσιαλισμος οταν ακομα θα εχουμε ευρω στα χερια;;
      Για πες μου ακριβως πως θα λειτουργει το συστημα.
      Εκλογες θα υπαρχουν;;
      Κυβερνηση θα υπαρχει;;
      Ποιος θα μας βγαλει απο την ΕΕ και το ευρω;; Ο ιδιος ο λαος ή μια κυβερνηση;;
      Οταν βγουμε απο το ευρω, το κκε τι πολιτικες προτεινει που θα συνοδευουν το εθνικο νομισμα ωστε να προστατευεται απο εξωτερικους εχθρους;;

      Και απαντησε στο σημαντικοτερο απ'ολα.
      Προηγειται πρωτα το ονειρο της τελειας ζωης σε μια χωρα ή το σωσιμο αυτης της χωρας;; Δηλαδη, πρεπει να περιμενουμε να γινουν ολοι κομμουνιστες (του αγιου ποτε) για να σωθουμε ή μηπως να ενωθουμε ολοι εναντια στο κοινο εχθρο, να σωσουμε τη χωρα και μετα να κατσουμε να συζητησουμε για το ιδανικοτερο συστημα;;
      Το λεω αυτο γιατι οι δραχμιστες (οχι οι συστημικοι), τους οποιους κοροιδευετε, δε λενε καπιταλισμο μαζι με το εθνικο νομισμα.
      Λενε ταυτοχρονα εθνοσυνελευση, αλλαγη του συνταγματος, αρα αλλαγη του συστηματος (εξουσια στο λαο).
      Ολα αυτα, ομως, για να γινουν χρειαζεται μια προσωρινη κυβερνηση που θα σε ελευθερωσει το λαο ΑΜΕΣΑ απο την κατοχη του ευρω, θα αρχισει να εκτυπωνει εθνικο νομισμα, θα βαλει μπρος την οικονομια και οταν πια απομακρυνθουμε απο τον γκρεμο στον οποιο βρισκομασταν, τοτε σιγα σιγα θα αρχισουν και οι διαδικασιες αλλαγης του συστηματος.
      Δεν γινεται να πας απο το χειλος του γκρεμου κατευθειαν σε παραλια με το κοκτειλ στο χερι. Αυτο ειναι που δεν καταλαβαινετε εσεις του κκε.
      Ο κουτσουμπας και ο καθε κουτσουμπας σας κοροιδευουν τοσα χρονια για να παιρνουν το μισθο τους αυτοι και να σας κρατανε σε μια σταθερη κατασταση, αφου ειναι σιγουροι οτι η επανασταση που ονειρευεστε δε θα γινει ποτε.
      Το γνωριζουν και τα αφεντικα τους, για τους οποιους σιγουρα δεν γνωριζετε τιποτα και αυτος ειναι ο λογος που το κκε υπαρχει ακομα.
      Αυτο το 3-5% υπαρχει ακομα λογω της αφελειας σας.

      Διαγραφή
    3. Ἀνοιξε μας τα μάτια κι εμάς των αφελών του ΚΚΕ που μας κοροϊδεύουν.
      Εἰδαμε που μας πήγαν αυτά τα "άμεσα" που ακούγαμε εδώ και καμιά 5ετία.
      Επίσης ακόμα βλέπω μια...περίεργη αλλεργία σε κάποιες έννοιες-λέξεις (ξέρετε ποιές).

      "Ολα αυτα, ομως, για να γινουν χρειαζεται μια προσωρινη κυβερνηση που θα σε ελευθερωσει το λαο ΑΜΕΣΑ απο την κατοχη του ευρω, θα αρχισει να εκτυπωνει εθνικο νομισμα, θα βαλει μπρος την οικονομια και οταν πια απομακρυνθουμε απο τον γκρεμο στον οποιο βρισκομασταν, τοτε σιγα σιγα θα αρχισουν και οι διαδικασιες αλλαγης του συστηματος."
      Ωραία τα λες αρκεί η "προσωρινη" να μη κρατήσει 1-2 αιώνες και το σύστημα αλλάξει τόσο που θα μείνει ίδιο.

      Πάμε πλατφόρμες και πλατείες;

      Διαγραφή
    4. @Alexinho Melius απο την στιγμη που η χωρα θα περιελθει σε επαναστατικη κατασταση, το τι νομισμα θα εχει,ειναι το τελευταιο που θα ενδιαφερει το λαο.Ο ιδιος ο Λαος θα ορισει και θα επιβαλει πιο θα ειναι το νομισμα,και δεν θα κανει καμια αναθεση ουτε σε αυτο!.

      Εκλογες? εχεις μπερδευτει πολυ(μαλλον)...αστικες εκλογες αν εννοεις, ΟΧΙ δεν θα υπαρχουν.Λαικες συνελεύσεις για το καθε τι,ναι καθημερινα. Για λαικη δημοκρατια μηλαμε.

      λες:
      "Προηγειται πρωτα το ονειρο της τελειας ζωης σε μια χωρα ή το σωσιμο αυτης της χωρας;; Δηλαδη, πρεπει να περιμενουμε να γινουν ολοι κομμουνιστες (του αγιου ποτε) για να σωθουμε ή μηπως να ενωθουμε ολοι εναντια στο κοινο εχθρο, να σωσουμε τη χωρα και μετα να κατσουμε να συζητησουμε για το ιδανικοτερο συστημα;;"

      Ιστορικα φιλε μου που εγινε αυτο? ηταν ολοι κομμουμιστες οταν η εξουσια ηρθε στα χερια του λαου? Πες γιατι δεν θυμαμε...Παντα υπαρχει συγκρουση μέχρις εσχάτων... αυτην που δεν την ονειρεύεστε καν.

      το 3-5% οπως λες,υπαρχει και ενοχλει πολυ.Ακομα και εσενα. Μαλιστα ενοχλει πολυ τον ΣΕΒ...υπαρχει και θα υπαρχει λογω δεσμων αιματος.Αν δεν κανω λαθος,οι μπολσεβικοι λιγο πριν το 1917, 4% δεν ειχαν ?.... το ΚΚΕ λιγο πριν τον ΒΠΠ 4% δεν ειχε (1936)
      ολοι ξερουμε τι ακολουθησε,οπωτε ασε το ξεγλιστρημα με τα ποσοστα.

      διαβασε λιγο ιστορια να δεις οτι αυτα που λες ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ.

      Βολευουν ομως....τους αστους...

      Διαγραφή
    5. Εγω βασικα θελω να μαθω ποιος ειναι ο "κοινος εχθρος" συμφωνα με το φιλο μας

      Διαγραφή
    6. Kι εγώ θέλω να μάθω ποίοι ήμεθα ημείς όλοι που θα ενωθώμεν δια να σώσωμεν την χώραν;
      Ινδιάνα

      Διαγραφή
    7. Σταματη, αρα οταν θα ειμαστε σε επαναστατικη κατασταση δεν εχει σημασια αν θα εχουμε ευρω. Εκει φαινεται ποσο ασχετος εισαι με τα οικονομικα και στηριζεσαι απλα σε συνθηματα.

      2ον, σου εκανα μια συγκεκριμενη ερωτηση και δεν απαντησες.
      Ιστορικα ηρθε ποτε πρωτα ο σοσιαλισμος σε μια χωρα και μετα αποδεσμευτηκε απο ξενο νομισμα, ναι ή οχι;;

      3ον, ποια πραγματα που ειπα δε μπορουν να γινουν;; Η εθνοσυνελευση;;
      Αφου στην Ελλαδα εχει γινει τοσες φορες. Ποιος δεν ξερει ιστορια τωρα;;
      'Η μηπως εννοεις την προσωρινη πατριωτικη κυβερνηση;;
      Μα αν στις εκλογες το κκε παρει 50%, προσωρινη κυβερνηση δε θα ειναι μεχρι να αλλαξει το συνταγμα και καταργηθουν οι εκλογες;;
      Σκεψου πρωτα πριν γραψεις.

      Τελος, για να απαντησω σε ολους, προφανως ο κοινος εχθρος ειναι το ευρωσυστημα. Αυτη τη στιγμη το προβλημα του λαου ειναι τα μετρα που παιρνονται για ενα παρανομο χρεος. Οι ανθρωποι πεθαινουν αυτη τη στιγμη γι'αυτο το λογο και πρεπει να λυθει αμεσα και οχι να περιμενουμε τη δευτερα παρουσια.
      Οι ολοι που θα ενωθουμε ειναι ο λαος, με τη μορφη απελευθερωτικου μετωπου.
      Η επανασταση του 21' ετσι εγινε, δεν περιμενανε να γινουν ολοι κομμουνιστες για να αντιδρασουν. Αν περιμεναν, τοτε σημερα θα ειχαμε ακομα τουρκικη κατοχη.

      Και δεν κοροιδευω κανεναν που εχει τοσο μικρο ποσοστο.
      Ανεφερα απλα ενα γεγονος.
      Αν ξερατε ποιοι βρισκονται πισω απο τον Κουτσουμπα και τον καθε κουτσουμπα, δε θα το στηριζατε, αρα δε θα υπηρχε καν αυτο το 3-5%.

      Καλη συνεχεια.

      Διαγραφή
    8. "Αν ξερατε ποιοι βρισκονται πισω απο τον Κουτσουμπα και τον καθε κουτσουμπα, δε θα το στηριζατε, αρα δε θα υπηρχε καν αυτο το 3-5%."
      Επειδή το γράφεις και το ξαναγράφεις, εσύ ξέρεις; Αν ξέρεις, γιατί δεν το λες και σε μας να ξεστραβωθούμε;
      Αφού λοιπόν μας ενημερώσεις σχετικά, πες μας και ποιοι είναι πίσω από σένα. Γιατί σε αυτό το blog εσύ ξέρεις ποιοι είναι πίσω από μας, εμείς δεν ξέρουμε όμως για σένα.

      Διαγραφή
    9. Alexinho Melius, ο κοινός εχθρός δεν είναι το "ευρωσύστημα", αλλά η αστική τάξη η οποία μας έβαλε σε αυτό όταν την συνέφερε, μας κρατάει όσο την συμφέρει, και θα μας βγάλει όταν δεν θα την συμφέρει άλλο, και που στην ουσία έφτιαξε το "ευρωσύστημα" και το ελέγχει!
      Ξεκόλλα με τα παραμύθια του κάθε μπαγλαμά, που θολώνει τα πάντα, για να μην πει την αλήθεια που βγάζει μάτι!
      Άμα βγούμε από το "ευρωσύστημα", θα πάρεις πίσω όλα αυτά που έχασες, θα σου λυθεί κανένα πρόβλημα;
      Όχι!
      Οι πλούσιοι θα συνεχίσουν να αναζητούν το μέγιστο κέρδος, και εσύ καλύτερους μισθούς, συντάξεις κλπ. Το ένα όμως αναιρεί το άλλο!!!

      Όσο για το ποιοι βρίσκονται πίσω από το ΚΚΕ το ξέρουμε πολύ καλά, και δεν περιμένουμε να μας το πει κάποιος από έξω, που απλά νομίζει ότι το ΚΚΕ είναι σαν όλα τα άλλα αστικά κόμματα.

      Κώστας

      Διαγραφή
    10. @Alexinho Melius, πιο ευρω και πια δραχμη ρε φιλε? πας καλα? οταν θα φτασεις σε σημειο να πιασεις οπλο στα χερια σου,το μονο νομισμα που θα υπαρχει θα ειναι οι κολησαυρες και τα ποντικια,με πιανεις? και ασε τους χαρακτηρισμους και το τι ξερει ο καθενας,γιατι δεν μας ξερεις κι απο χθες.

      ποιες εκλογες και πια εθνοσυνελευση? αν δεν καταλαβαίνεις την λεξη ΛΑΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ δεν φταιω εγω.

      Ιστορικα λοιπον απαντω: ΠΟΤΕ των ΠΟΤΩΝ δεν υπηρξε κομμουνιστικη επανασταση στα παγκοσμια χρονικα που να ειχε αναστροφη πορεια(αυτην που αναφερεις,λεμε τωρα, γιατι δεν αναφερεις καποια επαναστατικη κατασταση εσυ,αλλα εκλογες κλπ) και να ενδιαφερθει αν θα εχει ρουβλι,δραχμη,ευρω ή λουκανικα.....αλλαξαν συθεμελα τα παντα και το τι νομισμα θα εχουν ηρθε ως αποτελεσμα.ΣΕ ΠΡΟΚΑΛΩ ΕΥΘΕΩΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΣ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ,ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΈΝΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ.

      Για πες μας ρε φιλε ποιοι βρίσκονται πισω απο τον ΓΓ. Δ.Κουτσουμπα συγκεκριμενα εσυ που ξερεις....Επειδη δεν τον εβγαλε καμια καστα ξεχωριστη,αλλα τα μελη και οι συνεδροι του ΚΚΕ,για πες μας απο ποιους είναι εγκάθετος?

      Διαγραφή
  11. Qwerty: Έχεις κάποια δίκια σε αυτά που γράφεις για τις ευκολίες στο εθνικό νόμισμα. Αλλά και ο πόλεμος μπορεί να φέρει επαναστατική κατάσταση, είμαστε υπέρ του πολέμου;
    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ: Είναι λογικό να σκέφτεσαι με την λογική των σταδίων. Η ιστορία όμως έδειξε πως καμιά αστική κυβέρνηση δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα από αυτά που περιγράφεις. Δεν θα τα κάνει διότι είναι ενάντια στα συμφέροντα που εξυπηρετεί. Άρα ποιος θα κάνει αυτά τα βήματα; Η λαϊκή εξουσία. Που θα έχει το συμφέρον αλλά και τα μέσα για να τα πραγματοποιήσει. Αν παρ' όλα αυτά η αστική τάξη έχει συμφέρον μεθαύριο να πάει πχ σε εθνικό νόμισμα αυτό δεν θα αποτελεί ένα βήμα προς τον σοσιαλισμό. Θα γίνει σε βάρος του λαού. Το ίδιο και με τα υπόλοιπα. Πχ η Αγγλία που δεν είναι στο Ευρώ δεν σημαίνει ότι είναι πιο κοντά στον σοσιαλισμό. Δεν σημαίνει πως ο λαός της είναι πιο συνειδητοποιημένος.

    Νάρκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θελω να μαθω και εγω ποιος κρυβεται πισω απο τον Κουτσουμπα και την Παπαρηγα και μας κοροιδευουνε τοσα χρονια μενοντας στο ΚΚΕ ενω μπορουσανε να οικονομησουνε σαν διαχειρηστες του Καπιταλισμου. Βοηθησε μας να δουμε το Οπορτουνιστικο Φως. Επισης ας μας πει καποιος οπαδος των Μεταβατικων Σταδιων μια χωρα που η Εργατικη Ταξη τα μεσα παραγωγης και να μην εγινε Καταστροφή. Δωστε μας τα ωτα σας και σε εμας που δεν ξερουμε. Περιμενω................................................................................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. στην παπαρηγα δεν μπορουσανν να κρυφτουν πολλοι γιατι ηταν κοντη και για αυτο την αλλαξαμε και βαλαμε τον κουτσουμπα που ειναι πιο ευτραφης

      Διαγραφή
  13. Σαν χτες πριν 62 χρονια ο Φιντελ με τους Συντροφους του χτυπησε στην Μονκαδα εναντια στον Δικτακτορα Μπατιστα. Το ΚΚ εγκλοβισμενο στα Μεταβατικα παραμυθια τους καταδικασε για Τυχοδιωκτες........................... Χωρις αυτούς τους Τυχοδιωκτες Κουβανική Επανασταση δεν θα ειχαμε γνωρισει Οπως και την Ρωσικη αν το 1917 ο Τυχοδιωκτης ΛΕΝΙΝ αντι να ανατρεψει την Αριστερη Κυβερνηση ΚΕΡΕΝΣΚΙ Συμμετείχε σε αυτή για να κανει Κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγης με Μεταβατικα Σταδια............................................................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Σαν χτες πριν 62 χρονια ο Φιντελ με τους Συντροφους του χτυπησε στην Μονκαδα εναντια στον Δικτακτορα Μπατιστα. Το ΚΚ εγκλοβισμενο στα Μεταβατικα παραμυθια τους καταδικασε για Τυχοδιωκτες........................... "

      Και για αυτο θα ηθελα στοιχεια σε παρακαλω

      Διαγραφή
    2. Εισαι λιγο γελοιος παρομοιαζοντας την μετεπαναστατικη κυβερνηση κερενσκι σε μια καθυστερημενη ρωσια που δεν ειχε ουτε καν δημοκρατικους αστικους θεσμους μέχρι τοτε, με μια αστικη αστικοτατη "κυβερνηση της αριστερας" μεσα σε μια ωριμη καπιταλιστικα χωρα, μεσα σε ενα ωριμο ιμπεριαλιστικο μηχανησμο(την ΕΕ) στην οποια το κκε δεν ηθελε να συμμετεχει.., τα υποδειγματα σου μοιαζουν σαν δυο σταγονες νερο

      Το ποσο διαστρεβλωνετε την ιστορια για να τη φερετε στα μετρα σας και να εξυπηρετησει τους ρεφορμιστικους σκοπους σας αξιζει πραγματικα συγχαρητηριων! Ευγε!

      Διαγραφή
    3. To οτι ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ειναι ΚΚΕ το εχεις καταλαβει ποε?
      Τρικυμια εν κρανιο εχετε δημιουργησει στους υποστηρικτες και στα μελη σας με τις τοσες αλλαγες γραμμης -πλευσης-(βραβεια σε διαγωνισμους κωλοτουμπας) κτλ που εχετε κανει τα τελευταια 25 χρονια. το οτι εξυπηρετει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ρεφορμιστικους σκοπους αυτος και οι ομοιοι του συμφωνω παντως!
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    4. Σορυ παναγιωτη για το δευτερο σχολιο παρεξηγησα το τι εννουσες, νομιζα οτι ελεγες πως στις σημερινες συνθηκες το κομμα θα επρεπε να συμμετασχει σε μια "κυβερνηση της αριστερας"¨που θα ηταν κατι σαν την κυβερνηση κερενσκι.

      Διαγραφή
    5. Οπως ειδες K.P το πηρα χαμπαρι και απο μονος μου
      ευχαριστω για τη προθυμια σου να λυσεις την παρεξηγηση αλλα οσον αφορα τους διαγωνισμους κωλοτουμπας αποφασιστε ρε παιδια, λεμε τα ιδια και τα ιδια 100 χρονια τωρα(οπως μας κατηγορουν καποιοι) ή κανουμε συνεχεια κωλοτουμπες;
      Και πες μου ποιες ειναι αυτες οι κωλοτουμπες που μας λες να ξερουμε και εμεις που τα χουμε χαμενα...περιμενω βεβαια πρωτα την απαντηση για το ποιοι κρυβονται πισω απο τον κουτσουμπα που χρωσταει καποιος

      Διαγραφή
    6. Δεν υπαρχει καμμια παρεξηγηση Συντροφε. Τα παιδια τα εχουνε χαμενα απο την πορεια του Κομματος τα τελευταια 25 χρονια. Η Σωστή αντιμετωπιση του Οπορτουνισμου σαν 5η Φαλαγγα του Καπιταλισμου και η καταργηση των Μεταβατικων Σταδιων και της Συμμετοχης σε κυβερνηση μεσα στον Καπιταλισμο στο 15ο Συνεδριο το 1996 τους εχει προκαλέσει πανικο. Ασε τους να Σκουζουνε. Ειμαι διπλα στο ΚΚΕ απο το 1978 τους εχω ζησει για τα καλα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Το ΑΑΔΜ πριν το 2012 η λαικη εξουσια μετα το 2012.
      Βεβαια την λαικη εξουσια τι λετε απο το 2010(πραξικοπηματικα απο την ΚΕ και την Παπαρηγα γιατι δεν υπηρχε αποφαση συνεδριου) !
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    8. Λαικη εξουσια παντα λεγαμε
      αυτο που θες να πεις ειναι λαικη συμμαχια... η λαικη συμμαχια ειναι αλλο πραγμα απο τη λαικη εξουσια, αν θες σου εξηγω.
      Αν λοιπον εμας αυτη ειναι η κωλοτουμπα μας, που πρωτα καναμε συνεδριο για να παρουμε την οποια αποφαση μετα απο πολυμηνη επεξεργασια των θεσεων και του καταστατικου, τοτε μαλλον πρεπει να αναθεωρησεις την εννοια της κωλοτουμπας μεσα στο μυαλο σου...

      Διαγραφή
    9. αλλη κωλοτουμπα παλι αυτη το 1996 εσυ Παναγιωτη απο το 1978 μεχρι τωρα δεν πιστευω να διαφωνησες ποτε με τις αποφασεις της Κ.Ε.? Μία μερα πριν το συνεδριο του 2012 είσουνα με το ΑΑΔΜ μια μερα μετα με τη λαικη εξουσια? ετσι?
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    10. Δεν κανατε συνεδριο(λαικη συμμαχια δικιο εχεις ποε) για τη λαικη συμμαχια το προβαλλατε απο πριν το συνεδριο και το υποστηριζατε απο το 2010 σαν δεδομενο(Η ΚΕ)
      κατι που επαναλαμβανω ειναι πραξικοπηματικο.
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    11. @Ανώνυμος 1:26 μ.μ. βιάζεσαι και εκτίθεσαι...σου απάντησε ο Poe πιο πάνω,και το προσπέρασες σαν να μην υπηρχε ε? κατα το κοινό σας συμφέρον...το κοινό συμφέρον βεβαίως βεβαίως..

      Διαγραφή
    12. Δεν σου ειπα οτι εχει τρομερο πονοκεφαλο. Για Κοινωνικη Συμμαχια μιλαγε το 15ο Συνεδριο το 1996 ονομαζοντας το ΑΑΔΜετωπα παλης μεσα στο Κινημα εχοντας καταργησει τα Πολιτικα μετωπα του 20ου Συνεδριου που επιβληθηκαν με το ετσι θελω στο ΚΚΕ καταστρεφοντας το μεσα στην ΕΔΑ 1958 1974 και στην συνεχεια την τραγωδια του Συνασπισμου 1989 1991. Δεν μιλανε ποτε για σκοινι στο σπιτι του Κρεμασμενου. Ποια αποφαση συνεδριου υπηρχε οταν υποχρεωσανε απο το ΚΚΣΕ χρουτσοφ το 1955 τον Ζαχαριαδη να αποσυρη το Προγραμμα με το Πογκρομ στην Τασκενδη σε εξελιξη. Το Κουβαδακι σου λοιπον και σε αλλη παραλια δεν γεννηθηκαμε χτες να το ξερεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    13. Δε το προσπερασα απλα καμια φορα μεχρι να γραψεις σχολιο εχει γραψει ο αλλος παλι οπως επαθες και συ τωρα Σταματη.
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    14. @Κ.Ρ.
      Όλα αυτά που γράφεις, τις αρρωστημενες και αντικομμουμιστικές αθλιότητες, έχουν στόχο να δώσεις άλλοθι στον εαυτό σού για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ; Δηλαδή, όταν σου λένε γιατί δεν συνεδριάσε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δεν είχαν την έγκριση των οργανώσεων του, ότι ο Τσίπρας και η κυβέρνηση σας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια φτιάχνοντας ένα καθόλα αστικό αρχηγικό κόμμα, εσύ απαντάς με τέτοιου είδους αθλιότητες;
      Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα έτσι λειτουργούσε! Εδώ και χρόνια! Όπως και ο ΣΥΝ! Όπως και οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!
      kk-1

      Διαγραφή
    15. Α δηλαδη στο προσυνεδριακο διαλογο Παναγιωτη τζαμπα κανατε συζητηση αφου τα λυσατε απο το 1996!Πες τα στους συντροφους σου τυπου Μπογιοπουλου κτλ που εχουν διαφορετικη αποψη .θα πεις και για κουβαδακια!!!δεν απντησες παντως διαφωνησες ποτε με την Κ.Ε.???Γιατι εισαι σιγουρα απο αυτους που τα καταπινουν ολα σαν χαπατα!Ενα πιστο αλογο στη φαρμα!
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    16. δεν επαθα τιποτα αγαπητε.Το προσπερνας ακομα και το γυρισες σε πραξικοπηματα.Ξανα-ορισε λοιπον τον ορισμο της κολωτουμπας,για να μας πεις οτι η λαικη συμαχια ειναι πραξικοποιματικου χαρακτηρα αποφαση,οταν για να γινουν διεργασιες για μια αποφαση,πρεπει να υπαρχει προταση και να γινει γνωστη..

      Διαγραφή
    17. Ειπαμε το Κουβαδακι σου και σε αλλη παραλια. Πολιτικα Μετωπα και ενδιαμεσα Σταδια εχουνε καταργηθει απο το 1996. Συνεχισε μεσα στην λασπη και μπορεις να βριζεις οσο θελεις. Τα κολπα σας πεθανανε το 1991. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    18. Α το 1995 δηλαδη ελεγες για σταδια και το 1996 καταργηθηκανε.Το 1995 ηταν σωστα το 1996 λαθος α ρε παναγιωτη.....(ουτε αυτο κωλοτουμπα??????)
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    19. Ασφαλως απο το 1956 που ανατραπηκε η ηγεσια του ΚΚΕ μετα το Πογκρομ στην Τασκενδη επιβληθηκαν τα Μεταβατικα Σταδια καταστρεφοντας το ΚΚΕ μεσα στον Οπορτουνιστικο χυλο της ΕΔΑ 1958 1974 με τις συνεπειες να φθανουνε μεχρι την Ολοκληρωση των ανατροπων το 1991. Τωρα εσυ εχεις την απαιτηση Ιδεολογικες παρεκλίσεις 35 χρόνων να αλλαξουνε σε μια μερα απο τον φοβο μηπως μας κατηγορήσεις για κατι. Τα 4 χρονια που χρειαστηκανε μεχρι το 1996 ητανε πολυ λιγα μπροστα στην καταστροφη που ειχε γινει. Τωρα οτι δεν βολευει εσενα και τα αφεντικα σου ουτε με νοιαζει. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    20. αλλο προταση και αλλο να υποστηριζεται με αρθρα στο ριζοσπαστη πριν αρχισει ο προσυνεδριακος διαλογος, Οταν υπαρχει προταση συζητιεται μεσα στο κομμα και εφαρμοζεται αφου ψηφιστει στο συνεδριο οταν ερχεται σε αντιπαραθεση με το προηγουμενο συνεδριο(αν κανω λαθος διορθωσε με ).
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    21. Δεν κατάλαβα κρυφτό θα παίζει η Κ.Ε;Ο διάλογος μέσα στο Κόμμα είναι διαρκές και συνεχείς.Δεν τον κηρύττουμε για μια περίοδο και μετά τον παύουμε.Οι απόψεις των μελών και των στελεχών πόσο μάλλον της Κ.Ε του ανώτερου δηλαδή οργάνου του ΚΚΕ διατυπώνονται κάθε στιγμή και ετσι οι ζυμώσεις και οι διεργασίες απόψεων και θέσεων δεν σταματούν ποτέ.Και η Κ.Ε εκφράζετε και μέσα απο τον Ριζοσπάστη ειδηκά οταν θέλει μια άποψη να κοινωνηθεί πλατεία.


      Κ.Ο

      Διαγραφή
  14. Να ποιοι κρυβονται πισω απο τον κουτσουμπα

    https://www.youtube.com/watch?t=112&v=0bMMEz95-Ak

    Ολοι εμεις και ολοι εκεινοι που περασαν, γιατι ο κουτσουμπας αντιθετα με καποιους αλλους, το τιμα το στεφανι του(και οποιος καταλαβε καταλαβε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Alexinho Melius,
    Kατ΄αρχήν να πώ ότι η ανάρτηση είναι αρκετά αποκαλύπτικη και κατατοπιστική. Σου έχουν απαντήσει πολύ καλά και άλλοι σχολιαστές! Γράφεις:
    "Ιστορικα ηρθε ποτε πρωτα ο σοσιαλισμος σε μια χωρα και μετα αποδεσμευτηκε απο ξενο νομισμα, ναι ή οχι;;"
    Νομίζω ότι έχεις μπλέξει τα πάντα και συνεπώς θέτεις λαθεμένα ερωτήματα. Η κίνηση της καπιταλιστικής οικονομίας δεν έχει να κάνει με το νόμισμα,αλλά με τις σχέσεις ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής σε συνάρτηση με την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, πάνω στα οποία κτίζονται το πολιτικό εποικοδόμημα κλπ. Το χρήμα είναι μέσω ανταλλαγήςεμπορευμάτων στην καπιταλιστική οικονομία. Δεν είναι η βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ένα μέσο κινησης της αγοράς εμπορευμάτων. Επομένως όποιο όνομα και να έχει το νόμισμα, τον ίδιο ρόλο θα παίζει στον καπιταλισμό!
    Το ευρώ το αναφέρεις σαν ξένο νόμισμα, υποννοώντας μάλλον ότι η χώρα είναι υπό οικονομική κατοχή. "Ξεχνάς" ότι η καπιταλιστική Ελλάδα συμμετέχει ως σύμααχος στην ευρωζώνη."Ξεχνάς" ότι ήταν επιλογή της αστικής τάξης η συμμετοχή στο ευρώ. "Ξεχνάς" ότι στον καπιταλισμό κυριαρχεί η ανισόμετρη ανάπτυξη και δεν υπάρχουν ισότιμές σχέσεις μεταξύ καπιταλιστικών κρατών,είτε είναι σε συμμαχίαμέσω διακρατικών ενώσεων είτε όχι.
    Αν η καπιταλιστική Ελλάδα επέλεγε να χρησιμοποιήσει εθνικό νόμισμα πάλι θα είχε αναφορά σε ένα πιο ισχυρό νόμισμα, αφού στα πλαίσια της διεθνοποίησης του κεφαλαίου είναι αναγκαία η συχέτηση με ένα νόμισμα διεθνών συναλλαγων, π.χ. δολάριο ή όποιο άλλο προκύψει στην πορεία, με όποια οικονομική εξάρτηση δημιουργεί αυτό.
    Και δεν κατάλαβα, δηλαδή η δραχμή θα οδηγήσει στο σοσιαλισμό; Όπως ήρθε στην Βουλγαρία ή την Μ. Βρετανία π.χ.;Ή μήπως εκει εφρμόζουν άλλα μέτρα από αυτά στην Ελλάδα;
    Πάντως το μόνο που αποφευγεις να θέσεις, εσύ που υποτίθεται είσαι ενάντια στο ευρωσύστημα, είναι αποδεσμευσή από την Ε.Ε.!
    -"Μα αν στις εκλογες το κκε παρει 50%, προσωρινη κυβερνηση δε θα ειναι μεχρι να αλλαξει το συνταγμα και καταργηθουν οι εκλογες;;"!
    Αυτοααναγορεύεσαι αντισυστημικός, αλλά όλη η λογική σου δεν ξεφευγει ρούπι από τους κανόνες του συστήματος. Λοιπόν το πράγμα λύνεται επαναστατικά από τον οργανωμένο λαό. Όλα τα άλλα που περιγράφεις απλά εναποθέτουν για τη δευτέρα παρουσία τα λαϊκά δικαιώματα, με το λαό στη γωνία.
    Και τέλος: δεν θέλουμε κάποια εθνοσυνέλευση, αλλά το ανώτατο λαϊκό συμβούλιο της εργατικής-λαϊκής εξουσίας, που θα βασίζεται στα λαϊκά συμβούλια,στα όργανα εργατικού ελέγχου, στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς κλπ. με κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Το χρήμα είναι μέσω ανταλλαγήςεμπορευμάτων στην καπιταλιστική οικονομία. Δεν είναι η βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, αλλά ένα μέσο κινησης της αγοράς εμπορευμάτων. Επομένως όποιο όνομα και να έχει το νόμισμα, τον ίδιο ρόλο θα παίζει στον καπιταλισμό!"

    Πανω σε αυτο που πολυ σωστα εξηγεις, ειδες ποσες διαστασεις μπορει να εχει ο φετιχισμος του χρηματος για τον οποιο μιλησε ο παππους φιλε ΚΚ-1; Φτανει να υψωνεται πανω απο την πραγματικη οικονομια και φορτωνεται εκεινο ιδιοτητες που πηγαζουν στην πραγματικοτητα μεσα απο τις σχεσεις παραγωγης οι οποιες κρυβονται τελικα απο πισω του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εγώ αυτό που ανέφερα, είναι ότι δεν γίνεται να πάς απο το Υπόγειο, κατευθείαν στον 6ο όροφο που ναι το ρετιρέ, εκτός και αν είσαι πουλί και πετάξεις.

    Πρώτα σε ψηφίζει ο λαός.
    Μετά, βγαίνεις απο Ευρωπαικη Ένωση και Ευρωζώνη.
    Μετά τυπώνεις ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ και ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΕΙΣ τις τράπεζες.

    Και μετά, ευχαρίστως να συζητήσουμε για το πώς θα φτάσουμε στον Σοσιαλισμό, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κλπ κλπ.

    Αυτό που οι φίλοι του Κκε προφανώς λένε, είναι οτι όλοι εμείς που λέμε Σταδιο 1, Σταδιο 2 κλπ κλπ, είμαστε λάθος και ότι πρέπει ο λαός να πάρει τα "όπλα" και να κάνει Επανάσταση.
    Εντάξει, αν αυτό ειναι το σχεδιο σας, λυπάμαι, αλλά μάλλον κανείς απο μας που γράφει εδώ, δεν θα προλάβει να το ζήσει αυτό.

    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις λεμε οτι ιστορικα, αυτα που οι σταδιολογοι παρουσιαζουν ως σταδια, ειναι τελικα υποχωρησεις προς τον καπιταλισμο, στις οποιες παρασυρονται ακομμα και κομμουνιστικα κομματα, μεχρι που χανουν τον οποιο επαναστατικο τους χαρακτηρα και αμβλυνεται η οποια αγωνιστικοτητα τους. Ο καπιταλισμος δεν αλλαζει σιγα σιγα απο μεσα, αλλαζει με επαναστατικη ανατροπη, αυτο λεμε.

      Διαγραφή
    2. Δωσε μας ενα παραδειγμα χωρας που να εγινε Σοσιαλισμος με αυτον τον τροπο που λες. Εγω δεν γνωριζω καμμια παντου Καταστροφη. ΕΑΜ 1944 ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ 1965 ΧΙΛΗ 1973 Δωσε μας μια χωρα μονο μια ΨΑΞΕ ΠΕΡΙΜΕΝΩ..................................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Εγώ δεν θεωρώ τα στάδια που σου περιέγραψα "υποχωρήσεις προς τον καπιταλισμό".

      Αντιθετα τα θεωρω ως "αρχικη οργάνωση για την μετέπειτα ανατροπή του".

      Θεωρώ οτι πρώτα με ψηφίζει ο κόσμος, μετά παίρνω την οικονομία στα χερια μου και σπάω τα δεσμα με ΕΕ και Ευρωζώνη, τυπώνω νόμισμα και Εθνικοποιώ τραπεζες.
      Και αφού τα κάνω αυτά, μετά προχωράμε στην μετάβαση προς τον Σοσιαλισμό με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κλπ.

      Εσύ λες ότι αυτό που λέω είναι λάθος και οτι θα πρέπει να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει ο λαος, ώστε μέσω ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ (με ο,τι αυτο συνεπάγεται), να ανατρέψει τον καπιταλισμό.

      Δε νομίζεις οτι αυτό που προτείνεις εσύ, είναι πολύ πιο δύσκολο απο αυτό που λέω εγώ, ο σταδιολόγος ;

      ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

      Διαγραφή
    4. @ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ φυσικα και ειναι πιο δυσκολο.Το πιο δυσκολο.Αλλα δεν μπορω να διανοηθώ οτι θα ριξουμε ενα χαρτακι στην καλπη(στην οποια καλπη) και ο πανίσχυρος καπιταλισμος θα πει: "Α οκ ενταξει τοτε".(πχ. δημοψήφισμα,προσφατο) δυστυχώς δεν εγινε ποτε και πουθενα.Μακαρι να ηταν τοσο απλο.

      Διαγραφή
    5. Παντως οι μπολσεβικοι δεν περιμεναν να παρουν την πλειοψηφια των ψηφων σε εθνικες αστικες εκλογες.
      Οχι δεν ειναι πιο δυσκολο αυτο που λεω εγω, γιατι αυτο που λες εσυ φιλε ζαχαρια ειναι αδυνατον να συμβει. Σου ξαναλεω, ο καπιταλισμος δεν αλλαζει προς το σοσιαλισμο σιγα σιγα προς τα μεσα, ουτε θα σου δωσουν σιγα σιγα οι καπιταλιστες την εξουσια, ουτε χρειαζεται να περιμενεις εκλογες για να τος την αρπαξεις. Τωρα αν το ΚΚΕ επαιρνε 60/100 στις εκλογες, ποσο μακρυα νομιζεις οτι μπορει να εφτανε στην απαλλοτριωση της ιδιοκτησιας των αστων χωρις αυτο το 60 /100 να εχει αγωνιστικο αντικρυσμα στους δρομους; και αν εχει αυτο το 60/100 αγωνιστικο αντικρισμα στους δρομους γιατι να περιμενει τις εκλογες; μηπς θα παρουμε την εξουσια απο τους αστους με αστικα νομοθετηματα μεσα απο το αστικο τους κοινοβουλιο; ΟΧΙ ΣΤΟΥ΅ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΑΓΩΝ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ, ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΣΕΒΑΣΤΟΥΝ ΠΟΥ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΤΟΥ΅ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ, του δικιου του εργατη

      Διαγραφή
    6. Παμε ξανα. Η Ιστορια με τα Σταδια δεν σε δικαιωνει πουθενα. Παντου Καταστροφη. Το να επιμενεις μετα απο τοσες τραγωδιες υπηρετεις τον Καπιταλισμο Συνειδητα. Εκτος αν ξερεις Καμμια χωρα Δωσε μας τα φωτα σου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. επισεις ο λαος οριμαζει πολυ πιο γρηγορα, οταν μια κοινωνια βρίσκετε ηδη σε επαναστατικη κατασταση.Για να ερθει ομως μια τετοια κατασταση,πρεπει να μην εχεις τιποτα ΜΑ ΤΙΠΟΤΑ να χασεις και καποιος να σου δωσει τα "κομπιουτερακια" (οπλα) που λεμε και στην κρητη,ή να βρεις να τα παρεις μονος σου και επισης,να εχεις πιστει οτι ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΕ ΑΛΛΙΩΣ .Και οχι για να ζησεις εσυ καλα καποτε. Για να βαλεις τις βασεις να ζησουν --ισως-- τα παιδια σου καλα, ή τα εγγονια σου.Τι νομιζεις δηλαδη,οτι θα παλεψεις με καποιο προσωπικο ανταλαγμα? δυστυχως θελει πολυ δουλεια μονο και μονο για το μελλον των παιδιων μας.

      Αλιμονο αν ολοι οσοι αλλαξαν τον κοσμο,περιμεναν καποιο αμεσο οφελος...ολοι ανιδιοτελως,εγραψαν ιστορια στον πλανητη γη,για ενα καλυτερο μελλον,για τις γεννιες που ηρθαν.Ασχετο για το πως η συγκεκριμενες συνθηκες,σε καποιες περιπτωσεις οδηγησαν σε αμεσα αποτελεσματα.Αυτο ομως σεν γινεται παντα.

      Διαγραφή
    8. @ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
      -"Εγώ αυτό που ανέφερα, είναι ότι δεν γίνεται να πάς απο το Υπόγειο, κατευθείαν στον 6ο όροφο που ναι το ρετιρέ, εκτός και αν είσαι πουλί και πετάξεις".
      Το σίγουρο είναι ότι για να πάς από το υπόγειο στον 6ο, πρέπει να σου ανήκει η πολυκατοικία για να την αξιοποιήσεις όπως θέλεις. Αν σου ανήκει η πολυκατοικία μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το πώς θα φτάσουμε στον 6ο. Αυτό σου "διαφεύγει"!
      Επίσης σου "διαφεύγει" ότι η πολυκατοικία μπορεί να είναι τόσο παλιά και με τόσo διαυρωμένα θεμέλια που να είναι αναγκαίο το γκρέμισμά της από τα θεμέλια και ξαναχτίσιμο καινούριας με σύγχρονα υλικά, περισσότερα διαμερίσματα και ορόφους!
      -"Πρώτα σε ψηφίζει ο λαός.Μετά, βγαίνεις απο Ευρωπαικη Ένωση και Ευρωζώνη.
      Μετά τυπώνεις ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ και ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΕΙΣ τις τράπεζες".
      Ουτοπίες ονειροπόλων που φοβούνται την σύγκρουση και την πάλη! Αυτό πάντως που περιγράφεις το προβλέπει και η ίδια η Ε.Ε. και όλος ο καπιταλιστικός κόσμος. Δεν σημαίνει τίποτα καλό για το λαό. Πρώτα το ένα, πρώτα το άλλο, μετά το παράλλο...έτσι περίμενε και ο παππούς τη σύνταξη και πέθανε πριν την πάρει!!!!
      -"Και μετά, ευχαρίστως να συζητήσουμε για το πώς θα φτάσουμε στον Σοσιαλισμό, με την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής κλπ κλπ.'.
      Αφού θεωρείς αναγκαία όλα τα άλλα, γιατί να συζητήσουμε για τον σοσιαλισμό...;;;;Μήπως θές να μας πείςότι ο σοσιαλισμός είναι κάτι παρωχημένο, κάτι για φιλολογική συζήτηση διανούμενων μεταξύ γουρουνοπούλας και μπύρας, και μετά στο κρεβάτι για ύπνο;
      Το παραμύθι του "καλού" ανθρώπινου καπιταλισμού μας τελείωσε. Αν εσύ θες να ζεις με ονειρώξεις, ειναι δικό σου πρόβλημα. Μην απαιτείς όμως από τους άλλους να μην παλεύουν για τον πραγματικά εναλλακτικό δρόμο!
      kk-1

      Διαγραφή
    9. Αγαπητέ Ζαχαρία,

      Το ζήτημα που θέτει έχει λυθεί εδω και 100 χρόνια από τον Βλαδίμηρο.
      Σε παραπέμπω εδω: http://leninreloaded.blogspot.gr/2015/03/blog-post_83.html#more

      Και αντιγράφω το κάτωθι απόσπασμα:
      Απαντώντας στις κατηγορίες των οπορτουνιστών της Β΄ Διεθνούς, ότι οι μπολσεβίκοι παραβίασαν τους νόμους της επανάστασης, ότι πραγματοποίησαν «εξέγερση μιας μειοψηφίας», ο Λένιν υποστήριζε:

      «Αυτήν ακριβώς τη διαλεκτική ποτέ δεν μπόρεσαν να την καταλάβουν οι προδότες, οι χοντροκέφαλοι και σχολαστικοί της Β΄ Διεθνούς: το προλεταριάτο δεν μπορεί να νικήσει αν δεν κατακτήσει με το μέρος του την πλειοψηφία του πληθυσμού. Αλλά να περιορίζεις ή να εξαρτάς την κατάκτηση αυτή από την απόκτηση της πλειοψηφίας των ψήφων στις εκλογές μέσα σε συνθήκες κυριαρχίας της αστικής τάξης σημαίνει αθεράπευτη βλακεία ή καθαρή εξαπάτηση των εργατών. Το προλεταριάτο, για να κατακτήσει την πλειοψηφία του πληθυσμού με το μέρος του, πρέπει, πρώτο, να ανατρέψει την αστική τάξη και να πάρει την κρατική εξουσία στα χέρια του. Πρέπει, δεύτερο, να εγκαθιδρύσει τη Σοβιετική εξουσία κάνοντας θρύψαλα τον παλιό κρατικό μηχανισμό, υποσκάπτοντας έτσι με μιας την κυριαρχία, το κύρος, την επιρροή της αστικής τάξης και των μικροαστών συμφιλιωτιστών μέσα στις μη προλεταριακές εργαζόμενες μάζες. Πρέπει, τρίτο, να εξαλείψει την επιρροή της αστικής τάξης και των μικροαστών συμφιλιωτιστών στην πλειοψηφία των μη προλεταριακών εργαζόμενων μαζών, ικανοποιώντας επαναστατικά τις οικονομικές τους ανάγκες σε βάρος των εκμεταλλευτών»14.

      Διαγραφή
  18. ο λενιν ειχε πει για τον οπορτουνισμο πως αποστολη του ειναι να πεισει τους εργατες οτι τα συμφεροντα τους μπορει να συμβαδιζουν με αυτα της αστικης ταξης, ε η θεωρια των σταδιων αυτο ακριβως κανει, προσπαθει να πεισει τους εργατες οτι οι επιλογες της αστικης ταξης στην μια η στην αλλη περιοδο, αποτελουν σταδια προς τον σοσιαλισμο, αλλα αν η εργατικη ταξη τσιμπησει, δεν ειναι ο καπιταλισμος που υποχωρει προς τον σοσιαλισμο αλλα η ιδια η εργατικη ταξη που χανει τα επαναστατικα της χαρακτηριστικα και υποχωρει προς τον καπιταλισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ειναι δυνατον τα κυρηγματα των διαφορων λαφαζανιανς να καλουν και να οδηγουν σε κατι επαναστατικο, ριζοσπαστικο, σοσιαλιστικο(οχι με την ξεπλυμενη εννοια);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. http://www.newsit.gr/politikh/Lafazanis-Stirizo-tin-kyvernisi-alla-oxi-ta-metra-/417806


    Λαφαζάνης: Στηρίζω την κυβέρνηση αλλά όχι τα μέτρα....

    δες ποιος αλλος εχει πει το ιδιο

    «Στηρίζω τον Σαμαρά, αλλά νέα μέτρα δεν πρόκειται να ψηφίσω» είναι η θέση που προσδιορίζει τη στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστααραμανλή και αποτελεί «δείκτη» και για την πολυπληθή καραμανλική κοινοβουλευτική ομάδα.

    Read more: http://www.newsbomb.gr/politikh/news/story/529800/kostas-karamanlis-stirizo-tin-kyvernisi-oxi-alla-metra#ixzz3h5Z4TGju

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. οσο για το σοσιαλισμο, ο σοσιαλισμος ακριβως δεν διατεινεται οτι ειναι κομμουνισμος, επειδη δεν διατεινεται οτι πας απο το υπογειο στο ρετιρε απο τη μια στιγμη στην αλλη, για αυτο και αποκαλειται "σοσιαλιστικη οικοδομηση"
    Το να λες ομως οτι με σταδια μεσα στον καπιταλισμο, φτανεις στον σοσιαλισμο στον κομμουνισμο η δεν ξερω και εγω που, η οτι τα σταδια αποτελουν σοσιαλιστικη οικοδομηση, τοτε αυτο που απλα κανεις ειναι να αναπαραγεις ρεφορμιστικες κορωνες οι οποιες εχουν ιστορικα δειξει που οδηγησαν τα οποια κινηματα(στο συμβιβασμο) και οχι μονο μια και δυο φορες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Το "ονειροπόλος" το δέχομαι.

    Αλλά δε δέχομαι ότι υπηρετώ τον καπιταλισμό συνειδητά, όπως και δε δέχομαι οτι είμαι οπορτουνιστής.

    Ούτε θεωρώ τον Σοσιαλισμό κάτι το παρωχημένο.
    Αντίθετα, το θεωρώ αναγκαίο.

    Απλά έχω την άποψη ότι το να περιμένουμε πότε θα ωριμάσει ο λαός, θα πάρει τα όπλα και θα κάνει την Επανάσταση, είναι απείρως δυσκολότερο, απο τα στάδια που εγώ περιέγραψα.

    Μην μου λέτε φίλοι μου οτι υπηρετώ τον καπιταλισμό.

    Απλα μπορεί να εχω μια διαφορετική αντίληψη, για το πώς θα τον ξεφορτωθούμε πιο γρήγορα.

    Και εννοείται οτι δεν απαιτώ απο κανέναν να συμφωνήσει τη γνώμη του.

    Δεν χαρακτήρισα κανέναν.

    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οταν δεν υπαρχει παραδειγμα που να σε δικαιωνει και συμβαινει ακριβως το Αντιθετο μονο σκοπιμοτητα υπαρχει. Εκτος αν ξερεις καμμια χωρα που να εγινε. Πες τη και θα ερθω μαζι σου.....................................................ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. ΡΕ Παναγιωτη ουτε σε καμια χωρα εχει υπαρξει κομμουνισμος ........μαλλον απο σκοπιμοτητες τα λες αυτα ΕΤΣΙ?Φανταζεσαι ποσους εξυπνακηδες θα ειχε ο Μαρξ απο διπλα του να του λεει το ειδες πουθενα αυτο?Λαθος παραδειγμα για να υποστηριξεις οτι δε μπορει να γινει κατι τετοιο μεσα απο εκλογες!
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    3. Ασε τα Ανεκδοτα. Η Εργατικη Ταξη πηρε τα Μεσα παραγωγης μονο με Επανασταση. Πουθενα και ποτε δεν τα πηρε μεσα απο Μεταβατικα σταδια. ΠΟΥΘΕΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
      Επειδή για χίλιους δυο λόγους δεν πιστεύεις πως η επανάσταση πρέπει να είναι το πρώτο βήμα,δεν σημαίνει ότι δεν είναι.
      Στα βήματα που περιγράφεις περιέχεται το εξής που δεν θέλεις να συζητήσεις!Το εργοστάσιο με τους σπόρους και τα λιπάσματα ανήκει στον καπιταλιστή,τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ανήκουν στον καπιταλιστή,τα διυλιστήρια,οι τηλεπικοινωνίες,το ηλεκτρικό επίσης.Θα μείνουμε με τη δραχμή στο χέρι!
      Και τέλος αποφεύγεις να απαντήσεις,πως επί Αλλιέντε μπορεί να έγιναν και πιο ριζοσπαστικά βήματα από αυτά που αναφέρεις!Πάλι στα όπλα έπρεπε να καταφύγει ο λαός.
      Θάνος

      Διαγραφή
    5. η εργατικη ταξη?υπηρχαν ταξεις στην σιοβετικη ενωση???
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    6. τα "οπλα" θα τα παρει ετσι και αλλιως εαν εχει τα βασικα μεσα στο κεφαλι του.
      εστω οτι γινονται εκλογες και εγω δεν σου λεω 60%, σου λεω 80%.
      απο τα πρωτα διαταγματα θα ειναι για τα ορυχεια (μηλος π.χ.), ναυπηγεια, ελπε κτλ θα γινουν λαικη περιουσια (ανεξαρτητως νομισματος), θεωρεις οτι τα παρασιτα θα πουν οκ παρτε τα;
      το παραδειγμα της χιλης μας δειχνει τον δρομο. αν το 80% δεν παρει την κατασταση στα χερια του, ολα τα αλλα θα ειναι ασπιρινες για τον καρκινο.
      αν δεν γκρεμισεις την πολυκατοικια να φιαξεις καινουργια, οι παλιοι ενοικοι θα κοιταξουν να την γκρεμισουν αυτοι για να σε πεταξουν εξω.
      δεν θα σε αφησουν απερισπαστο να ανακαινισεις ενα ενα τους οροφους με το πασο σου

      Διαγραφή
  23. Το 1953 ο Ζαχαριαδης εφερε Σχεδιο Προγραμματος που Καταργούσε την Θεωριτικοποίηση του Ελιγμου των Λαικων Μετωπων που στερησε την Δυνατοτητα απο τον λαο μας τον Οκτωβρη του 1944 να παρει την Εξουσια. Τους υποχρεωσανε απο το ΚΚΣΕ Χρουτσοφ να το παρουνε πισω το 1955 με τα γεγονοτα στην Τασκενδη σε εξελιξη. Το φλεβαρη του 1956 καθαιρέθηκε η ηγεσια του ΚΚΕ παρανομα και αντικαταστατικά και επανηλθαν τα Λαικα Μετωπα. Αποτελεσμα η τραγωδια με την διάλυση των Κ.Ο 1958 1974. Το να ερχονται οι Οπορτουνιστες σημερα και να μιλανε για σκοινι στο Σπιτι του Κρεμασμενου αποτελεί Θρασος. Το Κουβαδακι σας και σε Καπιταλιστικη παραλια. Η Αστικη Ταξη πληρωνει καλα τον καθε Εξομωτη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κοιττα αυμφωνω με αυτα που λες αλλα θεωρω οτι ο ανδρεου δεν ειναι κακοπροαιρετος, πολλοι παρασυρονται απο τον οπορτουνισμο δυστυχως. Ελπιζω οτι θα βγει κατι απο την κουβεντα μας παντως

      Διαγραφή
    2. Δεχομαι οτι μπορει να κανω λαθος. Απλα μου φαινεται απιστευτο μετα απο τετοια εμπειρια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Παναγιωτη οταν τα ελεγαν αυτα τα ΚΚΕ-ΜΛ τους λεγατε σεχταριστες τι να πω παντως το 1990 πρεπει να ελεγες ζητω η περιστροικα ετσι?
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    4. Φιλε κ.ρ μιας και μιλαμε με ανοιχτα χαρτια εσυ σε ποιο χωρο ανηκεις αν επιτρεπεται;

      Διαγραφή
    5. Το Ζαβαρακατρανεμια δεν πιανει. Τα γεγονοτα του 1956 με το 20ο Συνεδριο και την διάλυση του ΚΚΕ μεσα στον Οπορτουνιστικο χυλο της ΕΔΑ 1958 1974 ΠΟΥ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕ ΤΟ ΚΚΕ και είχε συνεπειες μεχρι το 1991. Για αυα απαντησε και δεν μιλανε ποτε για Σκοινι στο σπιτι του κρεμασμενου. Να επιμενεις σε πραγματα που καταστρεψανε το ΚΚ και την ΕΣΣΔ αφου έχουνε ξεκαθαρισει ολα δεν ειναι λαθος......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    6. ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηριζω αλλα δεν ειμαι οργανωμενος
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    7. Παναγιωτη παραλληλεις......
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    8. @Κ.Ρ.
      να το ψαξεις γιατι καζακιζεις επικινδυνα :)
      εχει απαντηθει και αλλου, εμεις Κ.Ρ εχουμε καταστατικο λειτουργιας και το τηρουμε, αυτος που δεν μας λες απο που κραταει η σκουφια του -και η προηγουμενη- δεν λενε απο το κεφαλι τους πραγματα, ακολουθουν αποφασεις οργανων, σε αντιθεση με τον χυλο που υποστηριζεις;;
      τι ακριβως ελεγαν το 90 η χηρα και τα 5 ορφανα και τους λεγαμε οπορτουνιστες; αλλος τα εχει εχει χαμενα μου φαινεται.
      τωρα να μας κατηγορει για διγλωσια ανταριζιωτης παει πολυ :) :) :)
      Υ.Γ. ο πιπι τι ακριβως θα κανει το απογευμα στον πανελληνιο;; τι ακριβως θα κανει εκει ο υπερασπιστης και θαυμαστης του isis;;

      Διαγραφή
  24. @ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ.
    Δηλαδή για κάτσε βρε αδελφέ,τελικά ποιός θα οικοδομήσει το σοσιαλισμό; Η αστική τάξη που έχει την εξουσία;
    Τελικά με αυτή τη συλλογιστική καταλήγεις να μην πιστευεις ούτε στην εργατική τάξη,ούτε στην ταξική πάλη. Και σε τελικά ανάλυση να μην πιστευεις ότι μπορεί να αλλάξει τίποτα ριζικά!
    Δεν χρειάζεται να είσαι οπορτουνιστής για να σκέφτεσαι κάτι λαθεμένα.
    Εμείς πάντως δεν είμαστε ονειροπόλοι, αποδεχόμαστε με επιστημνικό τρόπο την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού. Για αυτόείμαστε και πεισμένοι για το δίκιο του αγώνα! Και σίγουροι ότι θα πειστεί η πλειοψηφία της εργατικήςτάξης και του λαού!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Παιδιά, καταλαβαίνω αυτό που λέτε.
    Αλλά το γεγονός ότι ο σοσιαλισμός όπου προσπάθησε να οικοδομηθεί μέσω σταδίων απέτυχε, αυτό δεν κάνει απαραίτητα τη "μεθοδολογία των σταδιών" λάθος, αλλά ισως τους χειρισμούς της εκάστοτε ηγεσίας.

    Ας πάρουμε για παράδειγμα τον Αλιέντε.

    Ο Αλιέντε εκλέχτηκε με Εκλογές (τα στάδια που λέμε εμείς οι σταδιολόγοι).
    Εθνικοποίησε τα ορυχεία χαλκού, τις ιδιωτικές τραπεζες και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας... Επίσης ,πήρε μέτρα υπέρ των ανέργων και των ανθρώπων που ζούσαν στις παραγκες.

    Το γεγονός οτι δεν έκανε τις αλλαγές στο στρατό, την αστυνομία, τη δικαιοσύνη, την εκπαίδευση, την εκκλησία και τα ΜΜΕ , δηλαδή το γεγονός οτι άφησε άθικτους τους βασικούς τομείς της καπιταλιστικής εξουσίας, όπως επίσης και το γεγονός ότι άφησε στους αντιπάλους να χουν ραδιοφωνικούς σταθμούς , εφημερίδες και άφησε απείραχτους τους γεωκτήμονες, είναι λάθη του Αλιέντε.

    Δεν σημαίνει οτι φταιει το οτι ανέλαβε με Εκλογες.

    Η αντιληψη του η μετεπειτα και οι υποχωρησεις του φταινε.

    Και μαλιστα υποχωρήσεις, σε μια στιγμή κατα την οποία ειχε το λαό μαζί του, ο οποίος κατέλαβε τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις που προσπάθησαν μέσω του λοκ αουτ να στραγγαλίσουν την οικονομία.

    Φταίει η μέθοδος των σταδίων ή οι υποχωρήσεις του Αλιέντε λοιπόν ;

    ZAXAΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ζαχαρια μεταβατικο σταδιο θα υπαρξει οπως τα ειπε ο Μαρξ αφου γινει η επανασταση και ο λαος παρει την εξουσια στα χερια του με ενα πρωτοπορο ΚΚ.Αυτο δε προκειται να γινει με εκλογες ειναι το μονο σιγουρο.Τις λιγες φορες που οι αστοι ενιωσαν οτι απειλουνται απο τις εκλογες εφαρμοσαν δικτατοριες.Ειναι το γνωστο αν οι εκλογες θα αλλαζαν κατι θα ηταν παρανομες
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    2. Φταιει η μεθοδος των Σταδιων γιατι προσπαθεις να χρησιμοποιείσης το Ετοιμο Καπιταλιστικο κρατος που εχει φτιαχτει για αλλη δουλεια οπως ελεγε ο ΜΑΡΞ μετα την Παρισινη Κομμουνα το 1871. Με τα Σταδια εχεις τον Ταξικο εχθρο μεσα στις γραμμές σου με την Προβια του φιλου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Πάντως Παναγιώτη , και ο Τσάβες με Εκλογές εκλέχτηκε (στάδια) , αλλά συνδυάσε τους δημοκρατικούς κανόνες του αστικού εκλογικού μοντέλου με την ανάγκη για δημιουργία ανεξάρτητων οργανισμών ταξικής εξουσίας.

      Και κατάφερε και κυβέρνησε πολλ΄αχρόνια.

      Ποια είναι η γνώμη σου γαι τη "μεθοδο" Τσαβες ;

      ZAXAΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

      Διαγραφή
    4. @κ.ρ.
      πραγματικα τα εχεις χαμενα
      εκλογες μπορει και να γινουν και μπορει ενα Κ.Κ. (εσυ ως ακολουθως της ανταρσια τι ακριβως σχεση εχεις με τον κομμουνισμο;;;;;;) με τους συμμαχους του να παρει την πλειοψηφια. η εκλογικη διαδικασια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑΔΙΟ.
      σταδιο ειναι αυτα που ανεφερε ο ZAXAΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ για υποχωρησεις του αλλιεντε. δεν ηταν προσωπικες υποχωρησεις ηταν η θεωρια των σταδιων που ηταν οπαδος.
      απλα πραγματα. δεν φταινε οι εκλογες, φταινε οι αυταπατες οτι με τις εκλογες μονο θα γινει κατι. επισης αυτα που αναφερες ως υποχωρησεις δεν γινονται με προεδρικα διαταγματα.
      δηλαδη μια κυβερνηση -ακομα και με 80%- θα καθαρισει τα ματ με διαταγμα;;;;;;
      αστεια πραγματα

      Διαγραφή
    5. με το να πουμε εχουμε "σοσιαλισμο" δεν εξαφανιζεται μαγικα ο εχθρος. Και ουτε θα εξαφανιστει σε μια μερα. Ο χρονος που θα χρειαστει να εξαφανιστει ο εχθρος ειτε αυτος λεγεται κουλακος ειτε διευθηντης εργοστασιου ειτε γραφειοκρατης ειτε κομματικο στελεχος με ειδικα προνομια ειναι το μεταβατικο σταδιο.
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    6. Η Βενεζουελα ειναι ενα απο τα παραδειγματα που δικαιωνουνε αυτα που λεω. Ανελαβε μια κυβερνηση που την στηρίζει και το ΚΚ συνεχιζουνε να εχουνε Καπιταλισμο απλα τους Αμερικανους εχουνε αντικαταστήσει Ρωσοι Κινεζοι Βραζιλιανοι Καπιταλιστες μαζι με την Αστική Ταξη της χωρας. Αποτελεσμα ο λαος βρισκεται μπροστα σε αδεια καταστηματα τροφιμων και η κατασταση χειροτερεύει την στιγμή που η Αστική Ταξη συνεχιζει να Πλουτιζει. Και το ΚΚ Εγκλοβισμενο σε αυτην την Κατασταση αδυνατοντας να παιξει τον ιστορικο του ρολο για την Ανατροπη του Καπιταλισμου. Αντιθετα στην Κορεα εχουμε Σοσιαλισμο με τις Δυσκολιες που δημιουργει το Εμπαργκο χωρις την υπαρξει Ταξεων μεσα στην Κοινωνια με κα[ποιους να Πλουτιζουνε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Τωρα εισαι και εκτος γραμμης....πριν το 2010 ησουν εντος γραμμης ομως.
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    8. Ειπαμε η προβοκατσια δεν πιανει. Το ΚΚΕ Εχει καταργήσει Μεταβατικα Σταδια και συμμετοχη σε Κυβερνηση απο το 15ο Συνεδριο το 1996 Το Κουβαδακι σου και σε αλλη Παραλια. Χαιρετισμους στα Παιδια.................................................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    9. για την κορεα αναφερομαι το ΚΚΕ δε λεει οτι η κορεα εχει σοσιαλισμο! Αρα φανταζομαι μολις τωρα που το εμαθες αλλαξες και συ γνωμη ετσι δεν ειναι????
      η οικογενειοκρατία είναι αταίριαστη με την «εργατική εξουσία» ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΣΗ ΣΑς ΠΛΕΟΝ
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    10. Ασφαλως και η Κορεα εχει Σοσιαλισμο απο την στιγμη που τα μεσα Παραγωγης ειναι Κοινωνικη Ιδιοκτησια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    11. @Κ.Ρ ρε καραγκιοζακο αντε τραβα παραπερα!
      σου εχουν κανει δεκαδες ερωτησεις και δεν εχεις απαντησει σε καμια και πεταγεσαι απο την μια παπαρια στην αλλη και πιανεσαι και αδιαβαστος.
      ΣΥΜΒΟΥΛΗ: μην καταπινεις οτι σου λενε αμασητο, διαβασε τις θεσεις του αλλου που προσπαθεις να αποδομησεις, γιατι λες μπουρδες (με ολο τον σεβασμο)

      Διαγραφή
    12. λες και συ μοντεστο λοιπον οτι η βορεια κορεα εχει σοσιαλισμο?
      η οικογενειοκρατία είναι αταίριαστη με την «εργατική εξουσία» αυτο δε λεει το ΚΚΕ?
      ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ? ΠΟΥ? Διαφωτεισε με απο την προπαγανδα.Εκτος αν λες οτι η βορεια κορεα δεν εχει οικογενειοκρατια! Θα απαντησεις η θα βριζεις?Το ΚΚΕ δηλαδη λεει οτι η βορεια κορεα εχει σοσιαλισμο λες? Απο οτι καταλαβα τα πηγαινε παραπερα και τα κουβαδακια και σε αλλη παραλια ειναι γιατι δε θε λετε να απαντησετε.οκ δε σας ξαναενοχλω
      Κ.Ρ.

      Διαγραφή
    13. Αυτό που έχει δείξει και η ιστορία αγαπητέ μου φίλε, είναι πως είτε με τις λεγόμενες κρατικοποιήσεις είτε με τις εθνικοποιήσεις, άπαξ και γίνονται στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομιας , όφελος έχει μόνο ο αστός. Παράδειγμα αποτελούν οι όποιες κρατικοποιήσσεις έγιναν με το τέλος του Β ΠΠ, όπου πολλές επιχειρήσεις εξυγειάνθηκαν με χρήματα του δημοσίου και μόλις έγιναν πάλι ανταγωνιστικές, ξανα ιδιωτικοποιήθηκαν. Οπότε και οι εθνικοποιήσεις ή κρατικοποιήσεις είναι η ίδια όψη του άλλου νομίσματος. Φιλικά Rr

      Διαγραφή
    14. ;*ίδιου νομίσματος ήθελα να πώ... Rr

      Διαγραφή
    15. o Αλιεντε και το ΚΚ Χιλης που τον στηριζαν εκαναν ενα θεμελιακο λαθος, αφησαν τα κλειδια της οικονομιας στους καπιταληστες, η "εθνικοποιηση" καποιων τραπεζων η καποιων αλλων επιχειρησεων που προσωρινα για τους καπιταληστες δεν ειναι στοχος αφου δεν αποδιδουν κερδη, ειναι στρατηγικο λαθος, οπως και το να μην τσακισει μια επαναστατικη λαικη κυβερνηση το παλιο αστικο κρατος και να οικοδομησει στη θεση του ενα καινουργιο, λαικο κρατος, η ιστορια λοιπον απεδειξε παντου, κυριολεκτικα, οτι δνε υπαρχουν "σταδια", υπαρχουν φασεις, και μπορει απο τη μια στην αλλα να περναμε πολυ γρηγορα, αλλο αυτο και αλλο να βαυκαλιζομαστε με "σταδια" οπου στο καθενα απο αυτα θα "συνομιλουμε" με τοςυ καπιταληστες και θα τοςυ "πειθουμε" οτι για το καλλο τους θα τοςυ αποσπασουμε τα μεσα παραγωγης, αυτο δεν γινεται ουτε στη σφαιρα της πιο νοσηρης φαντασιας, επομενως μονο η αλλγη της εξουσιας αλλα και της ιδιοκτησιας στα μεσα παραγωγης ειναι η οδος που μπορει να βαδισει ο λαος για να γινει αυτος κυριαρχος του πλουτου που παραγει

      Ταξικος

      Διαγραφή
    16. παρεξηγιαρη Κ.Ρ
      εγω δεν λεω τιποτα, λεω την θεση του ΚΚΕ.
      διαβασε τη πρωτα και αν εχει σχεση η "κριτικη" σου τοτε τα ξαναλεμε. πες την αποψη σου, ακομα και αν ειναι αντιθετη, κανενα προβλημα. μην λες ψεματα και μπουρδες ομως.
      κανενας δεν εχει προβλημα να σου απαντησει.
      ομως εχεις γινει ρομπα πανω στο αρχικο ζητημα που συζηταμε και μετα περι πολλων τυρβαζεις, αλλα ακομα και εκει πιανεσαι αδιαβαστος.

      Διαγραφή
  26. Μεταβατικο Σταδιο δεν θα υπαρξει γιατι εχουμε Καπιταλισμο στο Ιμπεριαλιστικο Σταδιο και οχι Φεουδαρχια........................................Ειναι αλλο πραγμα η Μεταβατικες στιγμες στο Βαθεμα των Κομμουνιστικων σχέσεων Παραγωγής π.χ απο Κολχοζ σε Σοβχοζ........................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ζαχαρια το λες μονο σου: πως θα πηγαινε ενα βημα παρακατω? με πιανου τον στρατο και με π
    πιανου την αστυνομια? αρα λοιπον αυτα πρεπει να εκθεμελιωθουν απο την αρχη.Γιατι, για να δωσεις τα μεσα παραγωγης στον λαο,πρεπει να χεις στρατο απο προλεταριους.Δεν ειναι λαθος μονο του Αλιεντε. Καταληγει σε άτοπο.Επισης δεν μηλαμε για εθνικοποιηση απλα.Μηλαμε για τα μεσα παραγωγης στον λαο.Αν δεν εχεις ενοπλα τμηματα του λαου ετοιμα για τετοια διαδικασια,φυσικο ειναι να σε διαλυσουν τα ενοπλα τμηματα των αστων. Γιατι εκει υπακουουν και θα υπακουουν παντα.Και καταληγουμε πισω στο εξης ιδιο: παιρνει τα οπλα ο λαος,ταξικα προσανατολισμενος και ΤΟΥΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΖΑΚΕΤΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @ZAXAΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ
    "Φταίει η μέθοδος των σταδίων ή οι υποχωρήσεις του Αλιέντε λοιπόν ;".
    Εδώ θέτεις ένα λαθεμένο ερώτημα: Ο Αλιεντε και το κόμμα του, ήταν σοσιαλαδημοκράτες. Ποτέ δεν προχώρησαν παρπέρα από την κυβερνητική διαχείριση της αστικής εξουσίας και του καπιταλισμού! Όσο καλοπροέραιτοι, τίμιοι, ηρωικοί κι αν ήταν, δεν είχαν στόχο να βαδίσουν παραπέρα! Δεν πίστευαν στη δύναμη της ταξικής πάλης και του λαού, αλλά κινούνταν με τη λογική της μεταρρύθμισης. Εκεί οφείλονται και οι υποχωρήσεις της κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας.
    Το πρόβλημα ήταν στο ΚΚ Χιλής,δηλαδή στο επαναστατικό κόμμα της εργατικής τάξης:με την σταδιοποίηση της στρατηγικής του και με τον προσανατολισμό στις εκλογικές νίκες, δεν πήγε ένα βήμα μπροστά η εργατική τάξη,ούτε προετοιμάστηκε τελικά η εργατική τάξη για την τελική σύγκρουση, ούτε πού πρισσότρο προετοιμάστηκε έγκαιρα να αντιμετωπίσει το αιματηρό φασιστικό πραξικόμημα.
    Απλα αποδείχτηκε ότι η αστική εξουσία δεν άλλαξε με την κυβερνητική αλλαγή.Ετσι με τραγικό,πολύ τρανταχτό και αρνητικό τρόπο απάντηθηκε στη Χιλή το ερώτημα μεταρρύθμιση ή επανάσταση!
    Η κυβέρνηση Αλιέντε δυστυχώς μέσα σε τρία χρόνια, όχι μόνο δεν έσπρωξε τα πράγματα μπροστά, αλλά υποχώρησε και από τις αρχικές διακηρύξεις της.
    Η στρατηγική του ΚΚ Χιλής δεν ήταν τίποτα άλλο από μια παραλλαγή του μεταβατικού προγράματος που σήμερα μας το ξανασερβίρουν κάποιοι σαν σαν επαναστατικό!
    Άλλωστε έμμεσα και εσύ παραδέχεσαι στο σχόλιο σου ότι αν δεν αλλάξει χέρια η εξουσία τίποτα δεν μπορεί να πάει μπροστά!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Θα ήθελα το σχόλιο σας για τον Τσάβες παιδιά.

    Θεωρώ οτι παρότι πήγε "μεσω αστικού δρομου" (εκλογές κλπ), και οχι μεσω επανάστασης, πέτυχε πολλά περισσότερα απο τον Αλιέντε.

    Τόσο ο Αλιέντε όσο και ο Τσάβες βρέθηκαν αντιμέτωποι με «λοκάουτ», και προσπάθειες των καπιταλιστών να προκαλέσουν δυσαρέσκεια και ανατροπή της κυβέρνησης.

    Όμως, ενώ ο Αλιέντε επέστρεψε τον μεγαλύτερο αριθμό των εργοστασίων στους καπιταλιστές ,ιδιοκτήτες τους, ο Τσάβες απέλυσε 15.000 διευθυντές ,, αντικαθιστώντας τους με έμπιστούς του.

    Ενώ ο Αλιέντε επέτρεψε στους δεξιούς στρατηγούς να καθαιρέσουν αξιωματικούς την περίοδο πριν το πραξικόπημα, ο Τσάβες φυλάκισε αξιωματικούς μετά το πραξικόπημα.

    Ο Τσάβες λοιπόν παρότι πήγε μέσω Εκλογών, πέτυχε, διοτι είχε χτίσει μια στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στις λαϊκές μάζες και τις ένοπλες δυνάμεις,

    Μηπως λοιπον δε φταινε τα σταδια;

    Θα θελα τη γνωμη σας.

    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα Σταδια φταινε μην εχεις καμμια Αμφιβολια. Η Μονη διαφορα ειναι οτι το 1973 με το Σοσιαλιστικο Στρατοπεδο να υπαρχει εστω και αν ητανε σε πορεια Ανατροπης ο Καπιταλισμος δεν ηθελε να κινδυνεψει απο αλλες φωτιες γιατι στην περιοχη υπαρχει και η ΚΟΥΒΑ που δεν ειχε ακολουθησει τον δρομο του 20ου συνεδριου. Αντιθετα με την Βενεζουελα ειναι αλλη Περιπτωση Ο Σοσιαλισμος εχει ανατραπει πρι 24 χρονια και ο Καπιταλισμος ανεχεται την Βενεζουελα με σκοπο κατα την γνωμη μου μηπως μπορεσει δια του Οπορτουνισμου να τελειωσει και με την ΚΟΥΒΑ. Τον αν θα το καταφερει μεσα απο την εφαρμογή νομων του Καπιταλισμού που κάνει η ΚΟΥΒΑ προσπαθωντας να σπάσει το Εμπαργκο εξαρταται απο τις Επαναστατικες δυναμεις στο νησι αν θα ειναι ΝΕΠ η 20ο Συνεδριο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ,
      Δεν συμφωνώ με την εκτίμηση σου. Νομίζω έχουμε διαφορετική εκτίμηση για την έννοια της επιτυχίας. Γιατί στη Βενεζουέλα εξακολουθεί να υπάρχει καπιταλισμός! Εξακολουθεί η εργατική τάξη να δέχεται την επίθεση των καπιταλιστών, να επανέρχονται οι καπιταλιστές της γής και να συγκεντρώνουν ιδιοκτησία, να κατατρώει ο πληθωρισμός το λαϊκό εισόδημα. Πάντως σίγουρα δεν έγινε ένα βήμα μπροστά στην κατάργηση του καπιταλισμού και της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Έγιναν κάποιες μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια του συστήματος, ο σοσιαλισμός δεν ήρθε! Μπορεί η απόλυτη φτώχεια-εξαθλίωση ως μέγεθος να μειώθηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αυξήθηκε η σχετική εξαθλίωση του λαού και ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Και πάντως να υπολογίζουμε ότι πολλά μέτρα κοινωνικής πολιτικής βασίζονται στην εμπορία του πετρελαίου,επομένως είναι επισφαλή!
      kk-1

      Διαγραφή
  30. παιδια νομιζω οτι βαρατε πυρ ομαδον στον Ανδρεα,σχεδον χωρις να καταλαβαινετε τι γραφει!
    Το να εθνικοποιησει τις τραπεζες πχ, μια κυβερνηση μπορει να το κανει ειτε ειναι επαναστατικη ειτε οχι!
    Το να εθνικοποιησει την παραγωγη(σε οποιο κλαδο ή επιπεδο) μπορει να το κανει ειτε πηρε την εξουσια με τα οπλα,ειτε βγηκε με εκλογες!
    Το παραδειγμα των Μπολσεβικων ειναι τελειο υπερ της Επαναστασης μεν αλλα εχει καποιους μικρους περιορισμούς..χρονικους,γεωγραφικους και πλυθησμιακους.
    Το να περιμενε πχ ο Λενιν να συμφωνησουν τα 100εκ ρωσοι στο προγραμμα του ηταν ανεφικτο ,αφου καλα-καλα ουτε να τους μιλησει δεν μπορουσε.
    Η ρωσσια ειναι/ηταν αχανης και τοτε αποτελουταν απο αγραματους που δεν μιλαγαν καν την ιδια γλωσσα!
    Αρα φυσικα το να κανεις επανασταση με 5% ηταν σωστο..για περισοτερους θα επρεπε να περιμενει δεκαετιες!
    Στην ελλαδα του 2015 δεν ειναι ετσι..
    Το κλιμα πλεον ειναι "πιστη" στον κοινοβουλευτισμο,ακομα και στην "αναθεση" αν θελετε.
    Ο συριζα το διεβλεψε αυτο και για αυτο εφτασε να κυβερνα..
    Με ενα προγραμα που πλεον το ποδοπατησε/ξεφτιλισε,ΑΛΛΑ παρολα αυτα,ο λαος εδειξε οτι μπορει να ακολουθησει εναλλακτικες πορειες,αρκει να συμβαδιζουν με το επιπεδο συνειδητοποιησης του.
    Καλη η επανασταση? Αριστη, αν ρωτας εμενα..
    Μεχρι τοτε ομως τι γινεται?
    Το 5-10 % δεν φτανει πλεον για να σε ακολουθησει ενας σχετικα μορφωμενος λαος σε μια μικρη συγχρονη χωρα.Αν φτανει και δεν το εχεις κανει,τοτε κατι γινεται λαθος!
    Θες ευρυτερες συμμαχιες.Κοινωνικες,πολιτικες,ηγεμονικες/γκραμσιανες(το σκοτωσα λιγο το νοημα για να πω οτι θες το μυνημα σου να γινει αποδεκτο απο τον κοσμο,κυριαρχο στην σκεψη του)
    Αρα μεχρι να ερθει η "κρισιμη μαζα" με το μερος του κκε,τι κανουμε?
    Τα σταδια του Ανδρεα,εμενα με βρισκουν συμφωνο(δηλωσα εξαλλου "σταδιολογος" οπως τους βριζει το κειμενο, ηδη απο το πρωτο σχολιο)
    Εξοδος απο την ΕΕ τωρα θα φερει κρατικοποιηση τραπεζων και ελεγχο κεφαλαιων ΑΜΕΣΑ..ειτε το θελει η οποια διαχειριστικη κυβερνηση ειτε οχι..το ιδιο δηλαδη που θα εκανε και μια επαναστατικη!
    Η συνεχεια φυσικα μπορει να διαφερει..τα λαθη του Αλιεντε ή του Τσαβεζ δεν χρειαζεται να ξαναγινουν.
    Μην χρησιμοποιειται μια λανθασμενη/μερικη εφαρμογη για να κατηγορησετε μια ολοκληρη προσπαθεια..
    Γιατι αλλιως αν καποιος αρχισει να μιλαει για τα λαθη/παραλειψεις της ΕΣΣΔ τοτε δεν θα επρεπε να μιλαμε καν για κομμουνισμο.
    Κοινως μην πετατε και το παιδι μαζι με τα απονερα!
    Για περισοτερα σας παραπεμπω στον Ανδρεα.
    Δεν χρειαζοταν υπερασπιση,απλα ειδα αυτο το πυρ ομαδον εναντιον του και ειπα να σκεφτουμε λιγο τι λεει,πριν του απανταμε!
    Qwerty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζω να ισχυρίστηκε κανείς ότι με 5-10% κάνεις επανάσταση. Νομίζω θέλει πολύ περισσότερο.

      Διαγραφή
    2. ..και δεν ειναι Ανδρεας το ονομα αλλα Ζαχαριας Ανδρεου,χιλια συγνωμη!
      Qwerty

      Διαγραφή
    3. Στην ΕΣΣΔ δεν ειχαμε λαθη και Παραλειψεις. Ειχαμε συνειδητα πορεια προς τον καπιταλισμο Σταδιακα απο το 20ο Συνεδριο. Εξοδος απο την Ε.Ε χωρίς Κοινωνικοποίηση των Μέσων Παραγωγής είναι η Απολυτη καταστροφη για τον λαο με Εθνικο καπιταλισμο που τον επιθυμούνε τμηματα της Αστικης Ταξης και η χρυση αυγη. Δεν ειναι απλα λαθη του Αλλιεντε η του Τσαβες. Τα Μεταβατικα Σταδια εχουνε τον Ταξικο εχθρο στις γραμμες τους και ειναι φτιαγμενα για την Σωτηρια του Καπιταλισμου και τιποτα αλλο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Καλα οχι δεν ειχαμε απο το 56 συνηδειτη πορεια προς τον καπιταλισμο. Και δεν λεει αυτο το ΚΚΕ. Συνηδειτη ηταν για την ηγεσια του ΚΚΣΕ η επιλογη της περεστροικα αλλα το 56 δεν ηταν αποτελεσμα συνηδειτης επιλογης. Ηταν παρεκκλισεις που σε μια πορεια δημιουργησαν τις υλικες προυποθεσεις για ανατροπη του σοσιαλισμου.

      ratm

      Διαγραφή
    5. O Qwerty τα ειπε τελεια.
      Όποτε σας συμφερει μιλατε για ουτοπιες, ιστορικα λαθη και προθεσεις κυβερνωντων.
      Την ιδια λογικη μπορει να χρησιμοποιησει καποιος για να πει οτι ο δρομος που υποστηριζετε ειναι λαθος.

      Να προσθεσω ομως κι εγω κατι.
      Συμφωνω οτι αν με τις εκλογες παει να αλλαξει το συστημα, ο καπιταλισμος θα επιτεθει, αλλα αυτο δε σημαινει οτι δεν αξιζει η προσπαθεια.
      Αν ο λαος εκλεξει πατριωτικη κυβερνηση και ο μηχανισμος επιχειρησει πραξικοπημα, τοτε να ειστε σιγουροι οτι η επανασταση με οπλα θα γινει.
      Αρα τελικα ο δρομος της μεθοδου με τα σταδια ή θα βγει σε επιτυχια ή θα συναντηθει με το δρομο που λεει το κκε. Με τον ενα ή με τον αλλο τροπο, ο λαος θα βγει κερδισμενος, απλα εμεις υποστηριζουμε οτι αυτο μπορει να γινει ειρηνικα και δημοκρατικα.
      Αν βγουμε λαθος, αυτοματα ενεργοποιειται και εφαρμοζεται η δικη σας μεθοδος.
      Λογω, ομως, του γεγονοτος οτι η μεγαλη πλειοψηφια δεν σκεφτεται με πολεμικους ορους, ποιος δρομος ειναι πιο ευκολος να παρθει πρωτα;;
      Ο ειρηνικος ή ο πολεμικος;;
      (ρητορικη ερωτηση)

      Να γιατι οι περισσοτεροι λενε οτι περιμενετε τη δευτερα παρουσια ως θρησκοληπτοι..
      ...και εχουν απολυτο δικιο.

      Διαγραφή
    6. Εχεις δικιο. Εμεις που λεμε οτι τα οπλα νικιουνται με οπλα ειμαστε θρησκοληπτοι ενω εσεις που λετε οτι τα οπλα νικιουνται με χαρτακια στην καλπη ειστε ρεαλιστες...

      ratm

      Διαγραφή
    7. Δεν νομίζω Alexinho πως οι Qwerty και Ανδρέου συμφωνούν με την εθνικολαϊκοπαττριωτικοαπελευθερωτική λογική των σχολίων σου. Α! Περιμένω και την αποκάλυψη των κρυμμένων πίσω από τον Κουτσούμπα!
      Ινδιάνα

      Διαγραφή
    8. Αλεξινο, δεν ειναι κατι που δεν εχει δοκιμαστει και αποτυχει αυτο που λες, δεν ειναι κατι το οποιο δεν εκανε ζημια στο κινημα και στα κκ που επεσαν στην παγιδα, τετοιες λογικες πανε και τους αγωνες του κοσμου πισω, και τα ιδια τα κομμουνιστικα κομματα που τις αποδεχονται... δεν ειναι ετσι οπως τα λες δηλαδη "κανουμε αυτο καια μα δεν πιασει κανουμε και αυτο που λετε εσεις". γιατι για να γινει αυτο θα σημαινει και τις αναλογες ζυμωσεις μεσα στην κοινωνια και μεσα στο κομμα που θα το μετατρεψουν απο επαναστατικο σε οπορτουνιστικο, σοσιαλδημοκρατικο, ευρωκομμουνιστικο και οτι αλλο και αντε μετα να τα μαζεψεις...
      εμεις πια γνωριζουμε οτι αυτη η προοπτικη των σταδιων δεν ειναι προοπτικη που ευνοει το κινημα αλλα ευνοει την αστικη ταξη... η λογικη του εθνικου νομισματος ετσι απλα και μονο αποκομμενη απο γε νικες αλλαγες και ανατροπες τι νοημα εχει; Εκει θα συρουμε τον λαο; να πιστευει οτι αλλαζει νομισμα και ολα καλα; και αυριο που ο λαος θα μας πει "τι μαλακιες μας λεγατε;" και το χειροτερο δεν ειναι οτι θα το λεει ο λαος, το χειροτερο ειναι οτι θα το λεει ο καθε οπορτουνας οπως καθε φορα που παρεσερνονταν το κομμα σε λαθος επιλογες, εβγαιναν εκεινοι που ηταν πρωτεργατες αυτων των επιλογων(η οι ιδεολογικοι τους απογονοι) και μας εκαναν κριτικη απο τα αριστερα... παρε για παραδειγμα το "βρωμικο 89", τη βαρκιζα, την καζερτα....κλπκλπκλπ

      Διαγραφή
    9. Ασ'το Poe.
      Δεν προκειται να συνεννοηθουμε ποτε.
      Εχω τη δικη μου γνωμη και εσυ εχεις τη δικη σου.

      Οσον αφορα οτι λεμε μονο "εθνικο νομισμα", δεν καταλαβαινω γιατι συνεχιζεις να το λες. Μιλησα ξεκαθαρα για αλλα 1002 πραγματα ταυτοχρονα με το εθνικο νομισμα.

      Δεν εχει νοημα να το συνεχισουμε γιατι μαλλον μιλαμε διαφορετικη γλωσσα.
      Καλη συνεχεια.

      Διαγραφή
  31. Λάσπη και χυδαιολογίες από Καζάκη και εργατικό αγώνα http://ergatikosagwnas.gr/new/ea/index.php/arthra/arthra-analysis/628-apo-pou-pairnei-grammi-o-k-koutsoympas-kai-o-perissos Ι.Παπάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάλι καλά. Τα "παιδιά από τα Νότια" του έβαζαν τα κείμενα παλιότερα με τα αρχικά ΔΚ. Τώρα με όλα του τα στοιχεία για να δώσουν κάνα κλικ και στο εθνικοσοσιαλιστικό του site.
      Μια ομάδα είναι όλοι τους σύντροφοι. Η ίδια μήτρα τους γεννάει, αυτή του αντι-κομμουνισμού.
      Θα δούμε που μπορεί να οδηγηθούν αυτές και οι άλλες κολεγιές που ετοιμάζονται.

      Ιδομενεύς

      υγ. Ο ΔΚ έδινε πρότυπα κείμενα στον εα και ντρεπόταν να δείξει να στοιχεία του για τις διαφωνίες του περί "συλλόγου Κορδάτου". Τώρα που ο σιχαμένος έπιασε τον τίτλο "Ανταίος" στα χέρια του θα κάνει όλους τους "εφημεριδοπώλες" του, "περιοδικοπώλες";
      Ουστ! Ασφαλιτάκια!

      Διαγραφή
    2. παντως διεκδικω την πατροτητα του τιτλο που εχω δωσει στον καζακη εδω και πολλα χρονια "μικρος μουσολινακος" ή σκετος
      "μουσολινακος"....μαλακια που δεν το πηγα για κοπυραιτ

      Διαγραφή
  32. Εγώ πάλι βλέπω ότι η κατάβαση απο τον έκτο στο υπόγειο γίνεται μια και καλή και χωρίς περιστροφές. Τις περιστροφές τις κάνει ο "αριστερός εθνάρχης" κρατάτε με μην πέσω και όσο για το ποιοί είναι χάπατα εδώ γελάμε.

    Ntina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Παντως επιβεβαιωνονται οσα ελεγε το ΚΚΕ απο το 2012. Οτι η δηθεν αντιπαραθεση για την τακτικη ειναι καθαρα αντιπαραθεση πανω στη στρατηγικη.
    Αντιθεση σε βασικες νομοτελειες του επιστημονικου κομμουνισμου.
    Δηλαδη.
    1)αρνηση αναγκαιοτητας επαναστατικης ανατροπης του καπιταλισμου αλλα μεταρυθμιση του.
    2)αρνηση αναγκαιοτητας υπαρξης ΚΚ νεου τυπου. Αφου δεν χρειαζεται επανασταση δεν χρειαζεται και κομμα νεου τυπου. Μπορει ενας χυλος σοσιαλδημοκρατων και οπορτουνιστων να το αντικαταστησουν επαξια.
    3)αρνηση αναγκαιοτητας της κοινωνικοποιησης και του κεντρικου σχεδιασμου κλπ

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικα για να τεκμηριωθουν τα παραπανω χρειαζεται η πληρης αντιστροφη στη σχεση πολιτικης-οικονομιας. Δηλαδη το αφηγημα οτι μπορει η πολιτικη δηλαδη μια κυβερνηση που θα αναδεχτει απο τον αστικο θεσμο των εκλογων και του κοινοβουλιου, να υπερισχυσει της οικονομιας δηλαδη των ιδιοκτητων των μεσων παραγωγης και της εξουσιας.
      Επισης παρατηρησα στην κουβεντα αγνοια απο τους σταδιολογους μιας βασικης επεξεργασιας του Μαρξ που καταδεικνυε για πιο λογο ενω ολα τα εκμεταλευτικα συστηματα πρωτα γεννιοντουσαν κυριαρχουσαν σαν τροπος παραγωγης μεσα στα παλια συστηματα (πχ δουλοκτησια-φεουδαρχια-καπιταλισμος) και μετα επαιρναν επαναστατικα την πολιτικη εξουσια, στο σοσιαλισμο ειναι αναγκαια η αντιθετη πορεια καθως ως μη εκμεταλευτικο συστημα πρωτα θα πρεπει να τσακισει την αντιδραστικη ταξη και μετα να οικοδομησει τις νεες σχεσεις παραγωγης και εκει σχεδιασμενα θα απαλοιφει τα καταλοιπα του παλιου συστηματος τοσο στην οικονομια οσο και στο επικοδομημα.

      ratm

      Διαγραφή
  34. 5.53 Σε Πανικο βρισκονται που δεν καταφερανε να γινει το ΚΚΕ σαν τα μουτρα τους. Οποτε ειναι αναγκασμενος να γελαει ο κοσμος μαζι του νομιζοντας οτι θα χτυπησει το ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. το σχολιο σου
      Ασφαλως και η Κορεα εχει Σοσιαλισμο απο την στιγμη που τα μεσα Παραγωγης ειναι Κοινωνικη Ιδιοκτησια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣεγινε 5.50 παρε γραμμη καιελα να μας ξαναπεις πως αλλαζεις απψη στις 6.50

      Διαγραφή
    2. Τις εξυπναδες στην Παιδικη χαρα. Επαναλαμβανω στην ΚΟΡΕΑ εχει Σοσιαλισμο απο την στιγμη που τα μέσα παραγωγης ανηκουνε στην εργατικη ταξη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Αρα αυτο που λεει το ΚΚΕ "η οικογενειοκρατία είναι αταίριαστη με την «εργατική εξουσία» " η ειναι λαθος η λες οτι δεν υπαρχει οικογενειοκρατια στη βορεια κορεα!Η διαφωνεις με το ΚΚΕ σαυτο το θεμα
      κ.ρ.

      Διαγραφή
    4. Στην Λ.Δ Κορέας έχει Σοσιαλισμό με τα μέσα παραγωγής Κοινωνικοποιημένα. Και η υπαρξή της μαζί με την Κούβα μετά την Ολοκλήρωση των Ανατροπών το 1991 είναι η απόδειξη οτι ο Σοσιαλισμός Ανατράπηκε απο την Εφαρμογή νόμων του Καπιταλισμού και δεν κατέρρευσε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. @κ.ρ
      Την ξαναπιπιλησες αυτη την καραμελα και κατανταει βαρετη...
      Σου απαντησαν τουλαχιστον 3-4 φορες με ορους οικονομικους, γιατι ειναι σοσιαλισμος στην Κορεα και επανερχεσαι.
      Δεν εχετε καμια φιλοκυβερνητικη φιεστα να γεμισετε εσεις οι ΑΝΤΑΡιζαιοι αυτες τις μερες?
      Ουπς ξεχασα... ειστε με τον ΠΙ.ΛΑΦ και τη δραχμη εσεις. Μεχρι και η ΠΑΣΟΚα η Μακρη σας πηρε χαμπαρι για το αναχωμα που πατε να φτιαξετε παλι και σας εβγαλε στα μανταλακια.
      Αντε καντε μας τη χαρη... εσεις δουλεια σας κι εμεις τη δικη μας. Εσεις καντε τεχνητες αναπνοες στον καπιταλισμο τωρα που σαπιζει, εμεις θα συνεχιζουμε να παλευουμε να του δωσουμε τη χαριστικη βολη... και σε αυτους που τον στηριζουν.
      Χ.Κ

      Διαγραφή
    6. κρ @
      σορυ ρε φιλαρακι ....δεν ξερω τι σκατα εχει η ΒΚορεα ,σοσιαλισμο ξεσοσιαλισμο κλπ ,εγω ξερω οτι σημαδευει την κ@#%$τρυπιδα της Χιλαρι με βαλιστικους και οτι δινει τζαμπα σπιτακια (τωρα και κουκλιστικα μαλιστα) στον λαο της ....κι επειδη εγω οπου να ναι το χανω (δυο φορες το σωσαμε με το ΠΑΜΕ ) λεω να την κανω μαζι με την οικογενεια για εκει ...https://www.youtube.com/watch?v=Rgmh3GyfJs4

      Διαγραφή
  35. @κ.ρ.
    Πάντως μου αρέσει που όλοι "γνωρίζετε" για το τι γίνεται στη Λ.Δ. Κορέας. Τόσα πολλά δεν ξέρετε, ούτε για τη Ν. Κορέα που είναι "ανοιχτή" στον κόσμο! Παπαγαλίζεις ό,τι λέει η ΝΔ και ο "ΣΚΑΪ" από τα "αριστερά"!
    Μου θυμίζεις κάτι κουτοπόνηρους παππούδες την δεκαετία του ΄80 στο χωριό μου, που μας έλεγαν με ύφος παντογνώστη για αυτά που δήθεν είδαν στην ΕΣΣΔ, τις πουτάνες και την πείνα, ενώ είναι ζήτημα αν πήγαν έστω μια φορά στη ζωή τους μέχρι την Αθήνα!
    Πάντως για "αριστερό" alter ego" Α. Γεωργιάδη και της Χρυσής Αυγής κάτι κάνεις! Πάλεψε το λίγο ακόμα...Your face sounds familiar!!!!!!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. καλησπερα παιδια. η θεση του κκε ειναι πληρως κατανοητη και υποστηριζει πως ειτε σε ευρω ειτε σε δραχμη αν δεν αλλαξει ριζικα το οικονομικο μοντελο και οι σχεσεις παραγωγης τοτε θα ειναι παλι ενα μοντελο εντος καπιταλισμου. εννοειτα πως με τη δραχμη παλι σε κατπιταλιστικο καθεστως θα ειμαστε. εγω εχω να ρωτησω εδω και ας μ απαντησει καποιος γιατι δεν βλεπεται απο το κκε πως η επιστροφη σε εθνικο νομισμα θα ειναι εστω ενα μικρο βημα απεξαρτητοποιησης απο μια σειρα περιορισμων που επιβαλλει το ευρω στη χαραξη εθνικης οικονομικης πολιτικης?? δεν λεω πως με τη δραχμη θα ερεθι ο σοσιαλισμος προφανως ομως θα ειναι ενα μικρο αλλα σημαντικο βημα στη χαραξη δικης μας πολιτικης που θα ειναι χωρις να λογαριαζουμε την εκτ και ολα τα συναφη περιοριστικα μετρα του ευρω. δεν ειναι μια καλη αρχη? μπαμπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τον λαο θα ειναι χειροτερη καταστροφη απο οτι ειναι σημερα. Θα εξαφανιστυνε μισθοι και συνταξεις ελειψεις Τροφιμων Φαρμακων Βενζινης τα παντα. Μαυρη αγορα πληθωρισμος και στα σκουπιδια ολοι για να φαμε. Αντιθετα θα Ευνοηθουνε Φαρμακοβιομηχανοι Εφοπλιστες Ξενοδοχοι και οσοι εχουνε τα ΕΥΡΩ στο Εξωτερικο που θα αγορασουνε τα παντα Τζαμπα. Επισης ειναι η Χρυση Αυγη που συμφωνει με αυτα. Η Μονη διεξοδος για το λαο ειναι μεσα απο την Λαικη Συμμαχια να κοινωνικοποίηση τα μεσα παραγωγης. Αλλο δρομο δεν εχουμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Προς ενισχυση οσων λεει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ να προσθεσω ...οτι τους περιορισμους στην χαραξη "εθνικης" οικονομικης πολιτικης ΔΕΝ τους επιβαλλει το νομισμα (μονο) αλλα κυριως η συμμετοχη της χωρας στην ΕΕ και ολες οι Συνθηκες ,νομοι ,ντιρεκτιβες ,οδηγιες που διεπουν αυτο το ευρωμαντρι ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ....ακομα και οσες εχουν "εθνικα" νομισματα ....9 τον αριθμο ... Ολες οι οικονομιες των 29 μετα την Λισαβωνα -αλλα κυριως μετα την 1-1-14 ΤΕΛΟΥΝ ΥΠΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΛΕΧΓΟ απο την ΕΚΤ !

      Διαγραφή
    3. .....οσοι λοιπον φαντασιωνονται "εθνικα " νομισματα ΕΝΤΟΣ της ΕΕ για να ...."κοβουμε οσο χρημα θελουμε " ...ας το ξεχασουν !!!!
      Η Σουηδια (πχ) και η κορώνα της ειναι ΑΠΟΛΥΤΑ ελεγχωμενη (ισοτιμιες-ποσοτητα-αγοραστικη δυναμη κλπ) απο τον m.Nτραγκι ...

      Διαγραφή
    4. Κανεις δε μιλαει για εθνικο νομισμα μεσα στην ΕΕ, εκτος απο το Σοιμπλε και μερικους συστημικους μπαρουφολογους.
      Δεν καταλαβαινω γιατι συνεχιζετε να δημιουργειτε σεναρια στα μυαλα σας.

      Διαγραφή
    5. Alexinho Melius @
      α μπα ? κανεις ? και ολοι αυτοι οι ΠιΛαφ ,Αλαβανοι και Καζανηδες που κολλεγιαζετε κατα καιρους ΠΟΤΕ μιλησαν για ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ ρε παλληκαρι και δεν το μαθαμε ? Προσωπικα πιστευω οτι συνειδητα ο ΑΝΤΑΡΣΥ-ΡΙΖΑ μιλα για το νομισμα κανοντας το πρωτιστο θεμα ! Πιστευουν τα οπορτουνια του κερατα οτι η απολυτη φτωχοποιηση και εξαθλιωση που θα ερθει με μαθηματικη ακριβεια με εξοδο απο την Ευρωζωνη και ολες τις συνθηκες και δεσμευσεις της ΕΕ σε πληρη ισχυ θα ....σημανουν την "αφυπνιση" του λαου μας ....ξεχνατε ομως τον φασισμο ! Τυχοδιωκτες και καιροσκοποι της πολιτικης μια ζωη ...του στρωνατε το δρομο

      Διαγραφή
    6. Αν εσυ δεν νιωθεις να ακους ή καταλαβαινεις ο,τι θες, δεν ειναι δικο μου το προβλημα.

      Διαγραφή
    7. μια χαρα ακουμε και διαβαζουμε. εσεις (απο οτι φανηκε και με το δημοψηφισμα), αλλα διαβαζετε, αλλα καταλαβαινετε, αλλα κανετε. εκτος και αν καταλαβαινετε πολυ καλα και ενεργητε αντιστοιχα.
      μια χαρα κανατε τα γιουσουφακια του πασοκ και τωρα στον τσυριζα και στα απολειφαδια του.

      ΝΑ ΣΑΣ ΔΩ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ RACHEL ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. ΛΙΩΝΩ ΣΤΟ ΓΕΛΙΟ ΑΠΟ ΤΩΡΑ

      Διαγραφή
  37. Ελεος ρε παιδια με τα "σταδια" και τα ΑΑΔΜ του 95 !!!!!!!!!!

    "Γραμμή σταδίων, φάσεις, πλατιές συμμαχίες, αντιφασιστικά και δημοκρατικά μέτωπα, μεταβατικά στάδια, αντιμονοπωλιακή περίοδος κλπ.

    Αν δεν τα καταλάβουμε σαν στοιχεία μιας ενιαίας επαναστατικής διαδικασίας προς το σοσιαλισμό, με διάφορους βαθμούς ωριμότητας και συσχετισμών δυνάμεων και τα καταλάβουμε σαν αυτοτελή στάδια που μπορούν να επιβιώσουν μόνα, δημιουργούμε αυταπάτες για χάρη των μικροαστών και των αδύναμων ιδεολογικά στρωμάτων, ότι αυτό είναι, δεν θα πάμε παραπέρα!

    Αυτό είναι ο θάνατος κάθε επανάσταση. Για να μη γελιόμαστε, καλά είναι να διαβάσουμε την 6η Ολομέλεια του '36 και να προσέξουμε ότι οποιοδήποτε στάδιο ή φάση ακόμη και το αντιφασιστικό, είχε ως ανεξίτηλο στοιχείο υλοποίησης τη δικτατορία του προλεταριάτου, άσχετα αν μετά ξεχάστηκε η εφαρμογή.

    Γιατί τώρα να κρύβουμε τη Δικτατορια του Προλεταριατου , για να πάθουμε τα ίδια, σπέρνοντας αυταπάτες στους μικροαστούς;
    Την επανάσταση παγιδεύουμε έτσι, όχι τους μικροαστούς.

    Είμαι υπέρ όλων αυτών των μετώπων και συμμαχιών αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν κρύβουμε τη ΔτΠ . Δεν θα προσκυνήσουμε εμείς τους άλλους αλλά θα ηγηθούμε όλων και αν έρθουν, θα έρθουν ξέροντας που πάνε.
    Δεν είναι δυνατόν κομμουνιστές να σέρνονται πίσω από άλλες τάξεις και στρώματα για των άλλων τους σκοπούς.
    Αν ήταν έτσι, δεν θα ήταν πρωτοπόροι επαναστάτες της εργατική τάξης αλλά ουρές των αστών και μικροαστών.

    Αυτά για όσους νομίζουν ότι εμείς δεν ξέρουμε για τα μέτωπα είτε αντιμονοπωλιακά είτε αντιφασιστικά είτε δημοκρατικά. Μάλλον αυτοί που τα βλέπουν ως αυτοτελή στάδια δεν ξέρουν. "......ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ (παλαίμαχος σύντροφος) http://laikhexousia.blogspot.gr/2015/07/blog-post_18.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Βγήκαν συντεταγμένα διάφοροι "μνημονιούληδες"...ήταν αναμενόμενο. Έπεσε γραμμή απ'ό,τι φαίνεται. Τη πανούκλα κούκλα δε τη κάνετε πἀντως, όχι τίποτε άλλο αλλά γιατί δε γίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγήκαν τα καζακοειδή και οι "true" να μας κάνουν κηρύγματα, από πίσω πετάγεται κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Πλατιά η πλατφόρμα ομολογουμένως...

      Διαγραφή
  39. Το οτι πρωτος πρωτος ο Σοιμπλε (εκπροσωποντας τμημα του Κεφαλαιου βεβαιως) μιλα για "εθνικο" νομισμα και εξοδο απο Ευρωζωνη της χωρας μας (αλλα ΟΧΙ και απο ΕΕ !!!) ΚΑΝΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ Πι.Λαφα ή Καζανα ή Αλαβανοπουλο .....εντυπωση ?
    Λετε να μην ξερει το ΚΚΕ ποσα απιδια βανουν οι Ιμπεριαλιστες στον σακο ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πριν από λίγο,και ελπίζω να το εντοπίσει ο διαχειριστής,στην εκδήλωση της Ίσκρα,ο Γλέζος είπε περιληπτικά τα εξής:Μήπως το θέμα του νομίσματος είναι αποπροσανατολιστικό?Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που παράγουν αξία.Όχι το χρήμα και η μορφή του.Μήπως πρέπει να δούμε το θέμα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής?Τα αφεντικά την απεργία τρέμουν,γιατί αυτοί ξέρουν ότι οι εργαζόμενοι παράγουν αξίες και όχι το χρήμα.

      Δεν περίμενα μαρξιστικές εκλάμψεις από το Γλέζο,αλλά ξίνισαν πολλοί από κάτω.Πάνω στο χτίσιμο του αναχώματος να πετάγεται ο γέρος και να μιλάει για αποπροσανατολισμούς?Η εκδήλωση μεταδόθηκε από το Infowar,μίλησαν Πιλάφ(σαν να μην είναι στην κυβέρνηση) και Π.Π.(δημιουργήθηκαν ρήγματα και σεισμοί στο σύστημα).
      Θάνος

      Διαγραφή
    2. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ o παππους ειναι η επιτομη του οπορτουνισμου και σαν τετοια ειναι ικανος να κατεβασει ολοκληρους τομους απο Μαρξ και Λενιν προκειμενου να αντιμετωπισει οσους χαλανε την κυβερνητικη μανεστρα της ΠΦΑ .Σωστα παντως οσα τους εχωσε

      Διαγραφή
  40. κκ-1γκαιμπελιστικα λες οτι λεω οτι το σκαι και η ΝΔ στο θεμα της βορειας κορεας.
    Απο οτι θα δεις το μονο που ειπα ειναι τι λεει το ΚΚΕ και τιποτα αλλο και πανω σαυτο λετε οτι με αυτο το ΚΚΕ λεει οτι η βορεια κορεα εχει σοσιαλισμο.Η το λετε εσεις και οχι το ΚΚΕ?
    Τελοςπαντων σας αφηνω καληνυχτα σας γιατι ηρθατε σε δυσκολη θεση και εχετε μια τρεμουρα να το θαψετε!
    Κ.Ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μας τρομαξες φοβηθηκαμε. Αντε αλλαξε παραλια τωρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Μας έκανες τη μούρη κρέας,μνημονιουλη.

      Διαγραφή
    3. Σεχτάρ ο Τρομερός28 Ιουλίου 2015 στις 2:39 π.μ.

      K.P. Εσύ αν ήσουνα κορεάτης, τι θα διάλεγες, Βόρεια η Νότια Κορέα;

      Διαγραφή
  41. Ειναι η ωρα που με το 3ο αριστερο μνημονιο ξεκινησε και επισημα η ξεφτιλα για τον Τσυριζα στα ματια οσων πιστεψανε τα ψεμματα που τους σερβιρε και περναει επισημα στην Σοσιαλδημοκρατια. Σπευδουν να καλυψουνε το Οπορτουνιστικο κενο η Συμμορια των Λαφαζανη Αλαβανου χαγιου Πετροπουλου και σια. Θελουνε να χτυπησουνε το μονο κομμα που βρισκεται διπλα στον λαο για να σωσουνε τον Καπιταλισμο απο την κριση του. Τους αντιμετωπιζουμε σαν αυτο που πραγματικα ειναι. Η 5η Φαλαγγα του Καπιταλισμου. Προβαλουμε παντου την Προταση εξουσιας του ΚΚΕ. Εξοδος απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ο σύριζα που μας κοίμισε να μην αντισταθούμε: και να συνδιαλλαγει με τους δανειστές
    μέσα στην Ε.Ε. με οποιοδήποτε τρόπο και κόστος......... Με κάνει να τρίβω τα μάτια μου....... Ο αγώναςπαίζεται στις καθυστερήσεις και έχουμε μόνο μια αλλαγή βάλτε μέσα το ΚΚΕ!!!!! Εγώ αν ήμουν προπονητής δεν θα τον ξανάβαζα ούτε στο πάγκο το Σ.Υ.Ρ.Ι.Ζ.Α........
    Θα τον ξύριζα σύριζα.......
    Υ.Σ. Δεξιά και αριστερά ίδια είναι τα φασιστέρα......Θα τρίβουνε τα μάτια τους με του ΚΚΕ τα ποσοστά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλως το παιδι..............Καποιο λαθος εκανες. Το ΚΚΕ δεν θα συμμετεχει στο νεο Οπορτουνιστικο Αναχωμα οτι ονομα και να εχει. Ουτε σε καμμια κυβερνηση οσο οι Καπιταλιστες ειναι στην Εξουσια. Αν ενοεις οτι θελεις να παλεψουμε μαζι μεσα απο το ΠΑΜΕ και την Λαικη Συμμαχια για Εξοδο απο την Ε.Ε με Κοινωνικοποίηση των Μεσων Παραγωγης σε μια Ενιαια επαναστατικη διαδικασια εισαι Καλοδεχουμενος. Αυτο με τα Ποσοστα σιγουρα το ειπες για Καλαμπουρι................................................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Αυτό με τα Ποσοστά σίγουρα δεν είναι Καλαμπούρι παναγιωτάκη!!!
      Ο αγώνας παίζεται στις καθυστερήσεις και έχουμε μόνο μια αλλαγή βάλουμε μέσα στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ αυτό εννοούσα: αλλιώς δεν θα χουμε ούτε μαντίλι να κλάψουμε!!!!!!!!!!!! Τώρα όσο για της πλατφορμες του συστήματος και τα οπορτουνιστικα αναχώματα και κόμματα που της στηρίζουν, είναι ξοφλημένες
      ε

      Διαγραφή
  43. ..ειδα καπου(διαβαζοντας διαγωνια τα σχολια), οτι ο Παναγιωτης υποστηριξε οτι η Κορεα(εννοωντας την Βορεια νομιζω), εχει κομμουνισμό επειδη το κρατος ελεγχει τα μεσα παραγωγης.
    Να πω μονο οτι Κομμουνισμός και Σοσιαλισμός δεν ειναι η "στειρα" κατοχη των μεσων παραγωγης..
    Δεν ειναι αυτοσκοπος αυτος.
    Αυτο που μετραει ειναι οτι ΑΦΟΥ τα παρεις,τι κανεις με τον παραχθεν πλουτο και με γνωμονα ποιανουν συμφερον,παραγεις!
    Εδω νομιζω οτι, αν δεν εχει αποτυχει η Β.Κορεα, τοτε εχει σημαντικες ελλειψεις και στρεβλωσεις.
    Ο λιμος που υπηρξε πριν λιγα χρονια(ο οποιος ΔΕΝ ηταν τοσο μεγαλος οσο ελεγε η δυτικη προπαγανδα,υπαρκτος ωστοσο) εδειξε ακριβως αυτο.
    Τα μεσα παραγωγης,απαρχαιωμενα στο ονομα μιας "κομματικης-εθνικη καθαροτητας και αυταρκειας" δεν μπορουν να συντηρησουν τον εργατη/αγροτη που τα χρησιμοποιει!
    Το παραγωγικο πλανο ειναι ελλειπες και χωρις οραμα..αποδειξη περα απο τον λιμο,η μη ενδυναμωση αλλων τομεων της τεχνολογιας,οικονομιας.
    Δειτε την Κουβα..
    Η ελλειψη φαρμακων την οδηγησε σε εφευρευσεις και ανακαλυψεις που η "δυτικη-καπιταλιστικη" ιατρικη ακομα δεν μπορει να φανταστει!
    Η Β.Κορεα τι εχει να επιδειξει?
    Εγω μονο τα αψογα συντονισμενα θεαματα στο κεντρικο γηπεδο,μια φορα τον χρονο μπορω να θυμηθω..
    Για αυτο ξαναλεω..μην κανουμε την αναγκη μας για στηριξη κομμουν.κυβερνησεων, φιλοτιμια(με το να γινομαστε ακριτοι τιμητες τους..ειδικα την Β.Κορεα)
    Ξαναλεω πλεον δεν υπαρχει προβλημα πεινας,απλα(οσο "απλο" ειναι αυτο) κακης διατροφης...
    Ο λαος της Β.Κορεας δεν σιτιζεται οσο και οπως πρεπει.
    Αυτα για το πως τα μεσα παραγωγης, δεν ειναι στην υπηρεσια του λαου σε αυτη την χωρα.
    Απο εκει και περα εχω ενα προβλημα "αισθητικο"..
    Οσο Μαρξισμο και να διαβασα,ποτε δεν ειδα καπου να λεει:
    "δοξαστε τους ηγετες σας,σαν θεους"..
    "ο γιος ενος ηγετη ειναι ο καλυτερος να τον διαδεχθει"..
    "να λατρευετε τους ηγετες σας σαν να ειναι υπερανθρωποι"..
    "να διδασκετε στα νεα παιδια οτι ο Ηγετης ειναι υπερανω κριτικης,υπερανω απο τους Νομους της ιδιας της Λογικης,της Ιστοριας και της Φυσης"
    Πιθανον να εχω διαβασει πολυ λιγοτερο απο οσο επρεπε.
    Αν καποιος ξερει κατι περισοτερο,ας πει.
    Δεν μπορω να καταλαβω τι Κουμουνισμος ειναι αυτος, που δεν αφηνει τους ηγετες του,για να το πω ωμα,μετα τον θανατο τους,να τους ..φανε τα σκουληκια!
    Δεν υπαρχει μεγαλυτερη προσβολη στον μαρξισμο,ενα συστημα ακραιφνη "Λογικο",που καμια δεισιδαιμονια και καμια "Λατρεια" δεν ειχε θεση, απο αυτα που γινονται στην Β.Κορεα!
    Οικογενειοκρατια,αδιαφανεια,νεποτισμος στα υπερτατα ορια και μαλιστα στο ονομα του ..Κουμουνισμου.
    Αν και η επισημη βορειοκορεατικη κοσμοθεωρια ονομαζεται Τζουστε ( https://en.wikipedia.org/wiki/Juche )
    Ποσο ντροπη ειναι αυτο (αν το δεχτουμε)για εναν κομουνιστη και μαλιστα εν ετει 2015?
    Εκτος και αν δεχτουμε (εγω με μεγαλη χαρα) οτι ΔΕΝ ειναι πλεον μαρξισμος αλλα κατι αλλο..
    Επειδη ομως απο τα σχολια καταλαβα το αντιθετο εχω να πω:
    Ντροπη και μονο ντροπη!
    Το μεγαλυτερο και καλυτερο "τεκνο" του Διαφωτισμου,του Χεγκελ,της αρχαιοελληνικης Ελευθεριας και Ισονομιας να χρησιμοπειται για 20πενθη,για ανθρωποκεντρικες λατρειες,για παραποιηση της Φυσης και της Λογικης,για επικρατηση των φαυλων(..γιατι ποιος μου λεει εμενα οτι ο ο τωρινος προεδρος της ΛΔΒΚ δεν ειναι απλα ενας ανικανος..το μονο προσον που ξερουμε ολοι ειναι "γιος και εγγονος" πρωην Ηγετων)
    Ενα Μητσοτακεϊκο δηλαδη,made in ΛΔΒΚ(!)
    Πιστευω τα συγχρονα δυτικα κκ πρεπει να παρουν αποστασεις απο αυτο το αισχος..
    Να τονισουν τα λαθη που γινονται και οχι υπο την λογικη "κανα δυο κ.καθεστωτα μεινανε ας τα στηριξουμε" να επιτρεπουν αυτα τα αισχη!
    Αν δεν νομιζετε αισχη εσεις το να διδασκονται μικρα παιδια οτι ο Ηγετης οταν γεννηθηκε "..με το πρώτο του κλάμα, ένα διπλό ουράνιο τόξο έκανε την εμφάνισή του, συνοδευόμενο από ένα νέο λαμπρό αστέρι που φώτισε τον ουράνιο θόλο ",τοτε οτι και να πω ειναι περιτο!

    (αυτο ηταν το τελευταιο σεντονι, το υποσχομαι..ευχαριστω για την φιλοξενια)

    Qwerty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε συ, κομμουνισμός όχι κουμουνισμός. Έχεις διαβάσει και Μαρξ.

      Διαγραφή
    2. Θα μπορουσε να ηταν αρθρο στους Τimes αδερφε ,,,αδικεισαι ....Αμερικανοι ,Ιαπωνες ,ΝΚορεατες κλπ εχουν ριξει τονους προπαγανδα και την εχετε καταπιει αμασητη. Το συστημα εκει ΔΕΝ λεγεται σοσιαλιστικο .....λεγεται ΣΚΑΤΑ ....απειρως νοστιμοτερα ομως απο το να εισαι αστεγος κατω απο γεφυρα στο Μπρουκλιν ! το νου σας ρεμαλια μην καταντησουμε ΒΚορεα ...(Αδωνης στην ΔΠΑ-ΝΔΦΚ) http://laikhexousia.blogspot.com/2015/07/blog-post_65.html

      Διαγραφή
    3. Η Ανατροπή του Σοσιαλισμου Στην ΕΣΣΔ και την ΑΝ.Ευρωπη το 1991 ητανε ενα Συγκλονιστικο γεγονος για το ΚΚ Διεθνως. Η Εξαγωγη συμπερασματων απο το ΚΚΕ Ειναι εξαιρετικα χρησιμα για το τη εφταιξε. Με την επικρατηση του Οπορτουνισμου στο 20ο Συνεδριο του ΚΚΣΕ ξεκινησε η συνειδητη πορεια προς την Καταστροφη. Εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμου σταδιακα εμφανιστηκαν ολα τα Παρασιτικα φαινομενα που συνανταμε στον Καπιταλισμο Νεποτισμος διαφθορα σηψη λαθρεμποριο και αλλα πολλά αυτή η διαδικασια ολοκληρώθηκε με την ανατροπη του Οικοδομηματος το 1991. Συνεχισανε να υπαρχουνε ΚΟΡΕΑ ΚΟΥΒΑ και αυτο λεει παρα πολλα δικαιωνοντας την Αναλυση του ΚΚΕ. Αρα λοιπον συνεχιζοντας στον δρομο των Μπολσεβικων δεν υπαρχει ανατροπη. Η Κορεα εχει Κοινωνικοποιημενα τα μεσα παραγωγης δεν υπαρχουνε ταξεις μεσα στην Κοινωνια και εχει βαρια Βιομηχανια και πυρηνικα οπλα. Εγω δεν βλεπω κανενα αισχος σαν αυτο που περιεγραψα για την ΕΣΣΔ γιατι απλα αν υπηρχε θα ειχε ανατραπει το 1991. Και αντιμετωπίζει και το Εμπαργκο απο της ΗΠΑ. Το ΚΚΕ ευτυχως δεν ανηκει στα συγχρονα ΚΚ της δυσης .......................Ευρωκομμουνιστικα λεγονται που καταστρεψανε τα παντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. http://franmeg.blogspot.com
      οπου να ναι θα βγαλει και βιβλιο για την ΒΚορεα ,αντε να ξεστραβωθειτε ορισμενοι "θεωρητικουρες"

      Διαγραφή
    5. @experience
      εχεις απολυτο δικιο..γραφωντας κανω λαθη που το να τα διορθωσω μεσα απο το στενο αυτο παραθυρο(χωρις να βλεπω το πληρες κειμενο),ειναι εφιαλτης μου!
      Ελπιζω να μην το εκανα πολλες φορες,οχι οτι αυτο διορθωνει κατι!
      @Ζουκωφ
      Απο τους τονους προπαγανδας ειδες οτι προτιμω να αποστασιοποιουμαι.
      Δεν μιλησα για 100σκυλια που τρωνε τον αντιφρονουντα,για την εκτελεση με ολμους και δεν ξερω εγω τι αλλο!
      Ο λιμος ηταν πραγματικος,ισως και παραπανω απο ενας,(ΟΧΙ τοσο μεγαλος οσο λενε τα δυτικα μμε,αλλα υπαρκτος.Αυτο δεν το αναιρει κανεις)
      Σαν πηγη χρησιμοποιω μια ελληνιδα που εζησε εκει και μαλιστα υπερασπιστηκε με τα γραπτα της το συστημα της χωρας,την Φ Μεγαλουδη.
      Η αξιοπιστια της εχει αναγνωριστεί και απο κκεδες!
      Το να με βαζεις να διαλεξω ή υπερτατη πιστη στον Ηγετη ή αστεγος στο Μπρουκλιν σαν να μην υπαρχει κατι ενδιαμεσο(και καλυτερο) δεν το σχολιαζω καν
      Τουλαχιστον συμφωνουμε οτι δεν ειναι Σοσιαλισμος,οποτε κατι ειναι και αυτο!
      Qwerty

      Διαγραφή
    6. οι χειροτεροι στην κατοχη παιδι μου δεν ηταν ουτε οι ταγματασφαλητες ,ουτε οι ρουφιανοι ,ουτε οι μαυραγοριτες ,,,αλλα οι "νοικοκυραιοι" .....
      ελεγε ο παππους μου (ανταρτης του ΕΛΑΣ )

      Διαγραφή
    7. @Ζουκωφ
      το οτι η Μεγαλουδη θα βγαλει βιβλιο δεν μου λεει κατι..Και ο Μπογιοπουλος εβγαλε και μαλιστα απο "αστικο" εκδοτικο οικο.Τον εκανε αυτο λιγοτερο μαρξιστη?
      Εγω νομιζω οχι.
      Γιατι λοιπον η αντιστοιχη εκδοση του βιβλιου απο την Μεγαλουδη,να την κανει λιγοτερο αντικειμενικη?
      Δες το δευτερο αρθρο στο μπλογκ της,απο το λινκ που μας εδωσες..Υπερασπιζεται ή οχι την αντικειμενικοτητα και επακολουθα το βορειοκορεατικο καθεστως?
      Τελος αν δεν πιστευεις εμενα,ρωτα τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ.
      Κατι μου λεει οτι και αυτος πιστευει την συγκεκριμενη, συγραφεα πλεον,σαν αντικειμενικη!
      @ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
      καταλαβαινω ολα αυτα που λες..και τα δεχομαι.
      Θα μπορουσαμε να μιλαμε για ωρες για σχεσεις παραγωγης εκει,για την εκκολαπτομενη αστικη ταξη,για αυτοδιαθεση αγροτων,για υποψιες ελευθερης αγορας και ΝΕΠ υπο την αιγιδα του καθεστωτος.
      Απλα για μενα(και φυσικα, οχι μονο για μενα) ο Μαρξισμος ειναι περα απο οικονομικες και κονωνικες/πολιτικες/πολιτισμικες/ηθικες σχεσεις και μορφωματα.
      Σε αυτο επικεντρωνω την κριτικη μου ως προς την Β.Κορεα.
      Σε αυτο θα συμφωνησει μαζι μου ο Ζουκωφ,οτι "ειναι ΣΚΑΤΑ",οπως ειπε!
      Qwerty

      Διαγραφή
  44. ολοι αυτοι οι ''μαρξιστες'' αριστεροι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ προβαλλουν τοσο εντονα τη θεση για εξοδο απο το ευρω και κατηγορουν το ΚΚΕ για συμμαχο των αστικων κομματων και της κυβερνησης.Δυο ενδεχομενα υπαρχουν κατα τη γνωμη μου...1)δεν γνωριζουν πολιτικη οικονομια και φιλοσοφια οπως επιστημονικα την τεκμηριωσαν οι θεωρητικοι (μαρξ-ενγκελς-λενιν)...διοτι ειναι γνωστο πως στη βαση καθε κοινωνιας ειναι η οικονομια και βαση της οικονομιας ειναι η παραγωγη δηδαδη οι σχεσεις παραγωγης και τα μεσα παραγωγης(σε ποιον ανηκουν)..το νομισμα ειναι εκφραση των παραπανω σχεσεων..επομενως καμια σχεση δεν εχει αν εχουμε ευρω η δραχμη αν τα μεσα παραγωγης ανηκουν στους καπιταλιστες.και ειναι γεγονος οτι με ευρω θα εχουμε μνημονια και συνεχη χρεοκοπια και εξαθλιωση του λαου μερχι την απολυτη εξαθλιωση,με εξοδο και δραχμη απλα θα ερθει η απολυτη εξαθλιωση μια ωρα νωριτερα...δεν ειναι λοιπον το βασικο ζητημα αυτο παρα ενα ψευτικο διλλημα που εκφραζει σε ενα βαθμο και τις αντιθεσεις μεσα στην αστικη ταξη...εγω νομιζς οτι οι περισσοτεροι απο αυτους τους κυριους τα γνωριζουν πολυ καλα αυτα επομενως παμε στο 2ο σεναριο λεει οτι βρηκα ευκαιρια να συμπραξουν οι''αριστεροι του ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ωστε να δημιουργησουν ενα νεο αναχωμα στη ριζοσπαστικοποιηση τησ συνειδησης της εργατικης ταξης και του λαου ωστε να τον οδηγησουν σε ανωδυνα για το συστημα μονοπατια,σε επιλογες που ακομα και καποιοι καπιταλιστες(πχ εφοπλιστες,φαρμακοβιομηχανοι) θα ηθελαν...αν ο ΣΥΡΙΖΑ εκανε τεραστια ζημια στο κινημα ,αυτοι εχουν βαλει σκοπο να το ξεπαστρεψουν, να το κανουν ουρα μεριδας του κεφαλαιου
    Ειναι ακομη πιο επικινδυνοι...δεν ξεπλενεται οι ντροπη σας , η η συνενοχη σας για τη μεχρι τωρα στηριξει αυτης της κυβερνησης και για την παραπλανηση του λαου οτι και κανετε
    Μονη ρεαλιστικη διεξοδος η ανασυνταξη του εργατικου-λαικου κινηματοσ ,το δυναμωμα των λαικων επιτροπων και των επιτροπων αλληλεγγυης,το χτισιμος μιας πλατιας λαικης συμμαχιας που θα γραφει στην σημαια της..αποδεσμευση απο την ΕΕ-ΝΑΤΟ, κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης, επιστημονικα κεντρικα σχεδιαμενη οικονομια με εργατικο λαικο ελεγχο...λαικη εξουσια -ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ

    FGM312

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. "Η έξοδος της χώρας μας από το ευρώ, με της συγκρότηση ενός νέου εθνικού νομίσματος, την οποία προτείνουν και μια σειρά διάσημοι διεθνώς οικονομολόγοι όπως ο Πωλ Κρούγκμαν, ο Τζόζεφ Στίγκλιτς, Ο Φρέντερικ Λόρντον , ο φίλος του Κώστα Λαπαβίτσα , Χάινερ Φλάσμπεκ και πολλοί άλλοι, δεν αποτελεί κατά κανένα τρόπο καταστροφή."
    Απο τη σημερινη ομιλια του Λαφαζανη...
    Για να καταλαβουμε για ποια "ρηξη" μιλανε και ποιοι ειναι οι μεντορες της...
    Γενικα ειχε πολλα μαργαριταρια η ομιλια του ρεταλιου σημερα. Αξιζει να επιχειρησει καποιος μια συνολικη αποδομηση της...

    ratm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Για τους καλοπροαίρετους: Είναι λογικό να φαντάζει μακρινό ή αδύνατο σενάριο μια επανάσταση. Εμείς οι κομμουνιστές γνωρίζουμε πως μόνο έτσι οι εργάτες θα πάρουν την εξουσία (και όχι ο λαός γενικά). Ξέρουμε πως αυτό θα ξεκινήσει με την λεγόμενη επαναστατική κατάσταση. Είναι η κατάσταση που έρχεται από τις συνθήκες, δεν προγραμματίζεται και δεν επιβάλλεται από κανέναν.
    Είναι η κατάσταση του γενικού χαμού κατά την οποία πρέπει να ισχύουν ΚΑΙ οι 2 παρακάτω προϋποθέσεις: Οι πάνω να μην μπορούν να κυβερνήσουν πια και οι κάτω να μην θέλουν να κυβερνηθούν με τον ίδιο τρόπο.
    Είναι λογικό για κάποιους να ψάχνουν να βρουν τρόπους να επισπεύσουν μια τέτοια κατάσταση, είτε με εκλογές είτε με τεχνάσματα κτλ. Εμείς ξέρουμε πως αυτό δεν γίνεται. Ξέρουμε όμως πως αυτό μπορεί να ξεσπάσει και τα επόμενα χρόνια.
    Στην Ρωσία είχαν επαναστατική κατάσταση από τον Φλεβάρη του 1917. 8 ολόκληρους μήνες πριν οι μπολσεβίκοι να σπρώξουν την εργατική τάξη να πάρει την εξουσία. Τον Φλεβάρη ο Λένιν ήταν στην Ελβετία και επέστρεψε στην Ρωσία μερικούς μήνες αργότερα. Από τον Αύγουστο ο Λένιν ήξερε ότι μπορούσαν να πάρουν την εξουσία, αλλά περίμενε μέχρι τον Οκτώβρη ώστε η ίδια η εργατική τάξη να την καταλάβει με το σύνθημα "όλη η εξουσία στα Σοβιέτ".
    Αγοράστε και διαβάστε το πρόσφατο βιβλίο της Σύγχρονης Εποχής: "Ο Λένιν τον Οκτώβρη" 2014. Θα σας λύσει πολλές απορίες και θα σας γεμίσει αισιοδοξία.
    Narkos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Αν το κκε νομιζει οτι θα κανει πολιτικη εντος του ευρω καλύτερα να μεινει εκτος βουλης γιατι βλεπω να την παταμε παλι σαν τον σιριζα

    Πολιτικες τετοιες και εγκλωβισμοί του λαου μεχρι εδω και απο ολα τα κόμματα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΠΛΕΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. παρτο αλλιως φαινεται ο κλανιδιαρης σου
      ΑΠΟ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΜΛΚΙΑ ΕΣΥ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ?χαχαχαχαχαχαχαχα ρε εχετε λαλησει τα συριζοπασοκια ολα

      Διαγραφή
    2. Πρεπει να Τσούζει πολυ. Καταλαβαινω τον πανικο σου που το ΚΚΕ δεν εγινε σαν τα μουτρα του Δελαστικ και του Χαγιου. Εισαι μακρια νυχτωμενος οτι θα ερθουμε μαζι στον Τυχοδιωκτισμό σας Σοβαρεψου Οπορτουνα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Είσαι σίγουρος ότι ξέρεις αρκετά πράγματα για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε να την στιρίξεις;
      Και σου λέω άστο το ΚΚΕ.
      Έχεις ιδέα τι άτομα είναι εκεί μέσα και τι λένε; Τι αβάντα έχουν κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση; Ουρά έχουν γίνει, και τώρα κλαίγονται σαν να μην ξέρανε τίποτα!
      Όχι τίποτα, μην απογοητευτείς μετά πάλι, όπως έκανες με τον ΣΥΡΙΖΑ...
      Κανείς μετά δεν θα έχει δικαιολογίες ότι δεν ήξερε, και απλά θα είναι υπεύθυνος των επιλογών του.

      Κώστας

      Διαγραφή
    4. Σεχτάρ ο Τρομερός28 Ιουλίου 2015 στις 2:50 π.μ.

      Μεγάλε, μετά την αβάντα στη "μεγαλειώδη λαϊκή (!) συγκέντρωση" της 5/7 και το "Οχι" στο δημ(ι)οψήφισμα της 7/7/2015, εγώ θα ντρεπόμουνα να λέω ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
      Αειντε, με το καλό στο ΠΑΣΟΚ-3!
      Ο Πανελλήνιος άνοιξε το δρόμο.

      Διαγραφή
  48. Για να τελειωνουμε, εγω πιστευω οτι ο λαφαζανης οχι μονο θα μας βαλει στη δραχμη,αλλα θα βαλει στη δραχμη και τους υπολοιπους ευρωπαιους και θα γινει το κοινο νομισμα της "εργατικης ενωσης κρατων της ευρωπης" που θα ειναι το ονομα του σοσιαλιστικου συνασπισμου κρατων που θα δημιουργηθει με πρωτομαστορα το λαφαζανη και το συναφι του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Νομίζω ότι δεν έχω κάτι άλλο να προσθέσω στη συζήτηση αυτή.

    Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω όλους τους συνομιλητές μου, γιατί ήταν ευπρεπείς, όπως ευπρεπής υπήρξα και εγώ.

    Εντάξει, χαρακτηρισμοί του στυλ "οπορτουνιστής" και τέτοια, τους θεωρω "πολιτικούς χαρακτηρισμούς" .

    Τα τελικό μου συμπέρασματα απο την εποικοδομητική μας συζήτηση είναι τα εξής :

    1. Οι υποστηρικτές του Κκε τους οποίους σέβομαι και τιμώ θεωρώντας τους αγωνιστές, θεωρούνε ότι μόνο με την επανάσταση των εργατών μπορείς να αλλάξεις τα πράγματα και όχι μέσω του αστικού τρόπου και των σταδίων.

    2. Θεωρώ ότι υπάρχουν παραδείγματα που τους δικαιώνουν, όπως αυτό του Αλιέντε και παραδείγματα που δεν τους δικαιώνουν όπως πχ του Τσάβες, ο οπόιος ΒΓΗΚΕ ΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ, αλλά στη συνέχεια τσάκισε τους ολιγάρχες και ετοίμασε το δικό του στρατό, πράγματα που δεν έκανε ο Αλιέντε.
    Ο Παναγιώτης σαν απάντηση μου είπε ότι στην Βενεζουέλα δεν έχουν όμως Σοσιαλισμό.
    Ακόμα και να χει δίκιο, εγώ ξέρω ότι ο Τσαβες ΕΔΩΣΕ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΨΩΜΙ και τσάκισε τους ολιγάρχες.

    3. Αυτό που προτείνει το Κκε περί επανάστασης είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ, απο το να βγει κάποιος με Εκλογές και να προσπαθήσει να ανατρέψει εκ των έσω το σύστημα.
    Όμως , είναι μια λύση ΠΟΥ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, μιας και απο πουθενά δεν διαφαίνεται, ότι 4 εκατομμύρια κόσμος θα βγει στο Σύνταγμα και θα πάει να καταλάβει τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις.
    Αυτή η "επαναστατική κατάσταση", στην Ελλάδα του 2015, είναι τόσο πιθανή να έρθει, όσο πιθανό είναι να πιάσω το Λόττο.
    Συνεπώς, επειδή θέλω άμεσα να υπάρξει μια αλλαγή και όχι να περιμένω για αιώνες, θα προτιμήσω έναν σταδιολόγο ΤΥΠΟΥ ΤΣΑΒΕΣ (και οχι Αλιεντε), που μέσω του "αστικού τρόπου", θα τσακίσει τους ολιγάρχες και θα δώσει ψωμί στον εργάτη και τον φτωχό.

    Σας ευχαριστώ για τον διάλογο.

    ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΑΝΔΡΕΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστουμε και εμεις!
      Παντως να ξερεις οτι οσο παραμενουν τα μυαλα του λαου κολλημενα σε "σταδιολογιες" σε "αριστερες πλατφορμες" σε σοσιαλδημοκρατικου τυπου υποδειγματα και σε φτιασιδωματα, τοσο η πραγματικη σοσιαλιστικη οικοδομηση θα τοποθετειται στη δευτερα παρουσια. Οταν οι λαοι τα ξεπερασουν αυτα, και οσο λιγοτερο ταιζουμε αυτες τους τις "φαντασιωσεις" τοσο πιο γρηγορα θα τα ξεπερασουν, τοτε θα αγωνιστουν για τον πραγματικο σοσιαλισμο στα χναρια του Λενιν και των αλλων μεγαλων...
      Εχει λοιπον στο μυαλο σου πως το μονο που καθυστερει το σοσιαλισμο, ειναι να μην πιστευουμε πραγματικα σε αυτον και να πεφτουμε μεσα σε καθε αναχωμα που στηνουν οι οπορτουνιστες(πολιτικος χαρακτηρισμος οπως πολυ σωστα ειπες) με αποτελεσμα οχι απλα να καθυστερουμε να μπουμε στο σωστο δρομο, αλλα ισως και να απογοητευομαστε και να καταθετουμε τα οπλα, και να διαιωνιζουμε μαλιστα αυτη τη λογικη της παραιτησης η/και του συμβιβασμου...

      Διαγραφή
    2. Απο εμενα συγνωμη γιατι σε μια στιγμη σε παρεξηγησα. Σορυ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Πέρα από αυτά που είπε ο Poe, δεν είδα εγώ κανέναν αστό να τσακίζεται στην Βενεζουέλα, και σε αυτό είναι απόδειξη, το γεγονός του πως έχουν τώρα τα πράγματα, σήμερα!
      Άμα είχαν τσακιστεί οι αστοί, δεν θα είχαν τα τεράστια προβλήματα που έχει τώρα ο λαός!
      Και τσάκισμα των αστών δεν είναι κρατικοποίηση επιχειρήσεων, ούτε λύνει προβλήματα αυτό!

      Σίγουρα έγιναν κάποια καλά πράγματα, αλλά η αστική τάξη της Βενεζουέλας ζει ζωή χαρισάμενη, όσο ακόμα η φτώχεια τσακίζει τον λαό, και όχι τους ολιγάρχες!

      Τέλος, ο λαός της Βενεζουέλας θα μπορούσε να είχε ριζοσπαστικοποιηθεί και να είχε φτάσει μέχρι τέλους, άμα δεν επικρατούσε η λογική που περιγράφεις, και επικρατούσε αυτή που λέει το ΚΚΕ και το ΚΚΒ!

      Θα μπορούσαν να είχαν κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, και να είχαν λύση τα προβλήματα τους φιλολαϊκά, αλλά κάποιος τους είπε ότι αυτό γίνεται μόνο στην 2α παρουσία!
      Ποιος τελικά είχε συμφέρον από όλα αυτά;
      Όχι οι φτωχοί, που απλά κέρδισαν λίγα παραπάνω και είναι ακόμα φτωχοί, ενώ θα μπορούσαν να κερδίσουν ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

      Κώστας

      Διαγραφή
  50. Έγραψε κάτι ο Ζούκωφ παραπάνω σε σχέση με το νόμισμα και τη περίπτωση χωρών όπως η Σουηδία. Κανένα δε φάνηκε να συγκινεί, έχει κολλήσει η βελόνα στη Κορέα, και πως αλλιώς θα συνέβαινε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. 180 σχόλια!!!!!! Εντυπωσιακό θα 'λέγα.
    Αφρίζουν,λυσσάνε, οι οπορτουνιστες και τα διάφορα φασιστοειδή.
    Γιατί άραγε???
    Και να μια καλή εξήγηση...
    Δεν διαψεύστηκαν ή επιβεβαιώθηκαν απλά τοποθετήσεις, θέσεις ή προβλέψεις. Διαψεύστηκαν και επιβεβαιώθηκαν πάνω από όλα στρατηγικές.
    Ηττήθηκε μια ολόκληρη στρατηγική δεκαετιών του διεθνούς οπορτουνισμού, όσο και της νεόκοπης σοσιαλδημοκρατίας που οικοδομήθηκε στη βάση κοινοβουλευτικών αυταπατών, ποντάροντας να εγκλωβίσει εκ νέου εργατικές - λαϊκές δυνάμεις. Μια στρατηγική που ισχυριζόταν ότι μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή αστική διαχείριση, «παραγνωρίζοντας» τους νόμους που διέπουν την καπιταλιστική οικονομία, κάνοντας πως δεν υπάρχει η ΕΕ, η διακρατική αυτή ένωση του κεφαλαίου.
    http://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/72439/kryvontas-tin-alitheia-me-hreokopimena-psemata#.VbcKLVpaaVw.facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kostas bots τα 140 απο τα 180 σχολια ειναι απο υποστηρικτες του ΚΚΕ μην ξεφτιλιζεσαι
      ------

      Διαγραφή
    2. ελεγα να μην ξανασχολιασω,αλλα γελαγα κανα 5λεπτο οταν διαβασα την απαντηση στον kostas bot!!!
      Σωστος ο "Ανωνυμος" 12:30
      Πραγματικα φιλε kostas bots,οι "εκτος κκε" να ειπαμε τις οποιες ενστασεις μας σε 20-30 σχολια.
      ΟΛΑ τα αλλα ηταν φανατικα(εως φανατισμενα) υπερ του κκε.
      qwerty

      Διαγραφή
    3. Το ότι ισχύει αυτό που είπε ο kostas, δεν έχει να κάνει με το τι είναι και από ποιόν τα σχόλια (τα μετρήσατε όλα, και καταγράψατε και τάση στήριξης δλδ;), αλλά με το ότι έχει γίνει μια μεγάλη κουβέντα πάνω σε αυτό το θέμα στην ανάρτηση, με πρωτοφανή έκταση και συμμετοχή ατόμων (ΚΚΕδων και μη) για το μπλόγκ.

      Το ότι "Αφρίζουν,λυσσάνε, οι οπορτουνιστες και τα διάφορα φασιστοειδή..." φαίνεται όπου κοιτάξεις και όχι μόνο εδώ!
      Από πάρα πολλά άρθρα που λένε ψέματα και διαστρεβλώνουν την θέση του ΚΚΕ στο χύμα, μέχρι και από το πώς αναπαράγεται αυτή στα ΜΜΕ!
      Το τι έγινε εδώ, είναι απλά μια ένδειξη του κλήματος που επικρατεί.

      Κώστας

      Διαγραφή
    4. Παντως σε γενικες γραμμες εγινε μια καλη κουβεντα με επιχειρηματα και σχετικα περιορισμενους μη πολιτικους χαρακτηρισμους ενθεν και ενθεν

      Διαγραφή
    5. Τωρα για αυτους που λετε οτι κανατε λιγα σχολια, ε ας κανατε παραπανω, δεν θα μπω στον κοπο να τα μετρησω παντως...
      Και τι δειχνει το οτι κανατε λιγοτερα σχολια; η μηπως σε ενα φιλο-κκε μπλογκ με φιλο-κκε στο συνολο του αναγνωστικο κοινο αυτο ηταν κατι μη αναμενομενο;
      αισθανθηκε κανεις απο εσας που διαφωνησατε οτι σας εμποδισε κανεις να μιλησετε; Στο συγκεκριμενο αρθρο αμα το πειτε αυτο θα ειναι μεγαλο ψεμα...
      Απο εκει και περα ειχατε ισχυρη εκπροσωπηση και οτι ηταν να πειτε το ειπατε φανταζομαι, τα ειπαμε και εμεις, ας κρινει ο καθενας ποιος εχει δικιο και ποιος αδικο, αλλωστε δεν νομιζω να ειναι ζητημα ποσοτικο αλλα ποιοτικο...ασχετα αν τα σχολια σας ηταν 30 η 40 η 50 η 60... και αρκετοι σχολιασατε και κανεναν δεν φιμωσαμε.

      Διαγραφή
    6. qwerty εσυ ειδικα παντως δεν πρεπει να διαμαρτυρεσαι, 10 σχολιακια εκανες μονο εσυ(ναι εκατσα και τα μετρησα τα δικα σου)

      Διαγραφή
    7. για την ομιλια στο (τεραστιο σταδιο) του πανελληνιου που γεμισε ασφηκτικα χα χα χαχαχα...συγνωμη....την σημαια πανω δεξια απο τον πιλαφ οπως κοιταγες την εξεδρα την προσεξε κανεις;;;;;;;

      Διαγραφή
    8. @modesto
      Ε τώρα υπερβολές... Απλά οι άνθρωποι, είναι λίγο πατριώτες παραπάνω (με το κεφάλαιο), και οοοκ... τους αρέσει αυτό να το εκφράζουν σε κάθε περίσταση!

      Κώστας

      Διαγραφή
  52. @Poe
    δεν διαμαρτυρηθηκα για κατι..η φιλοξενια ηταν,και ειναι,υποδειγματικη στο μπλογκ!
    Απλα την ανακολουθια/αδυναμια στην συλλογιστικη του kostas bot ,που με 2 γραμμες εδειξε ο Ανωνυμος σχολιασα!
    Δεν λυσαει κανεις,δεν αφριζει επισης.
    Δεν ξερω τι γινεται σε αλλα μπλογκ,αλλα για αυτο εδω η παρατηρηση και τα συμπερασματα του kostas bot ΔΕΝ ισχυουν!
    Qwerty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Αντικομμουνιστικη λυσσα υπαρχει γιατι το ΚΚΕ δικαιωθηκε 100% σε ολα ειναι το Μοναδικο Κομμα με προταση εξουσιας προς οφελος του λαου με Κοινωνικοποιηση των Μεσων παραγωγης μακρια απο καθε Τυχωδιοκτισμο με το Νομισμα που χαλαει τα σχεδια στην Αστικη Ταξη και τους Οπορτουνιστες καθε Αποχρωσης. Καθηκον μας η προβολη της προτασης Εξουσιας του ΚΚΕ παντου μαζι με τις αιτιες ανατροπης του Σοσιαλισμου στην ΕΣΣΔ δειχνοντας ξεκαθαρα τον Ενοχο. Καλη δυναμη σε ολους τους Συντροφους και φιλους του ΚΚΕ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Επειδή κάποιοι είναι παρεξηγησιάριδες ή έχουν μύγα,με αφορμή σχόλιο που έκανα παραπάνω να το διευκρινκρινίσουμε.
    Καταρχήν είπα πως με εντυπωσίασε το πλήθος των σχολίων.
    (180 σχόλια!!!!!! Εντυπωσιακό θα 'λέγα. )
    Βάζω στην φράση τελεία, δεν σχολιάζω την ποιότητα τις κουβέντας και αλλάζω παράγραφο.
    Ο.Κ μέχρι εδώ?
    Το υπόλοιπο σχόλιο δεν έχει να κάνει με την κουβέντα στην συγκεκριμένη ανάρτηση αλλά με μια γενικότερη διαπίστωση.
    Το γεγονός όμως ότι κάποιος έσπευσε να μιλήσει για ''ΞΕΥΤΙΛΑ'' ας πάει να το δει, γιατί δεν νομίζω πως παρεξήγησε μάλλον μυγιάστηκε.
    Όφειλα να κάνω την διευκρίνιση μιας και δικαίωμα δεν έχω δώσει σε κανένα σε όσα σχόλια έχω κάνει στο μπλοκ.
    Υ.Γ.
    Είναι τιμή μου που είμαι κομμουνιστής και φανατικός ΚΚΕ.



    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. 200 για τα ψυχακια
    ψυχακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.