14 Ιουλίου 2015

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο - Στα 6 δισ. τα αντιλαϊκά μέτρα μόνο από ΦΠΑ και συντάξεις για 2015 - 2016

Πηγή : 902.gr

Κατατέθηκε το απόγευμα της Τρίτης στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα, ύψους 6,068 δισ. ευρώ - μόνο από την αύξηση του ΦΠΑ και τις μειώσεις στις συντάξεις (χωρίς βέβαια αυτές που θα προκύψουν από το νέο ασφαλιστικό που θα κατατεθεί τον Οκτώβρη). Για το υπόλοιπο του 2015, το ύψος των αντιλαϊκών μέτρων, όπως τις υπολογίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του που συνοδεύει το νομοσχέδιο, ανέρχεται στο ποσό των 2,013 δισ. ευρώ και για το 2016 στα 4,054 δισ. ευρώ.

Το  νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη 15 Ιούλη. Πριν κατατεθεί στη Βουλή εξετάσθηκε από την τρόικα - «θεσμοί».   

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει προς επικύρωση το κείμενο της Συνόδου Κορυφής που αναφέρει ότι μέχρι την Τετάρτη πρέπει να έχει ψηφιστεί το πρώτο πακέτο μέτρων, μέχρι τις 22 Ιούλη το δεύτερο πακέτο και αμέσως μετά θα συνεδριάσουν και τα υπόλοιπα Εθνικά Κοινοβούλια για να εγκρίνουν τη συμφωνία.

Από το πρώτο πακέτο μέτρων, πάντως, διαλύονται οι όποιες αυταπάτες για τις αντιλαϊκές προθέσεις της συγκυβέρνησης, αλλά και για το χαρακτήρα της ΕΕ των μονοπωλίων.   


Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
  • Την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/7/2015, ενώ όσοι βγουν νωρίτερα δεν θα λάβουν το πλήρες ποσό της κατωτάτης σύνταξης μέχρι να συμπληρώσουν το 67ο έτος. Αύξηση εισφορών της υγειονομικής περίθαλψης στις κύριες συντάξεις από 4% στο 6% και επιβολή εισφοράς 6% στις επικουρικές συντάξεις, παγώνει μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015 η κρατική επιχορήγηση προς τα ασφαλιστικά ταμεία.  Ένταξη όλων των Ταμείων και των τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ. 
  • Την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. 
  • Την ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που «κόβει» ημιαυτόματα κοινωνικές δαπάνες (σε Υγεία, Παιδεία κ.λπ.) σε περίπτωση που υπάρχει απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. Προβλέπει συγκεκριμένα πως «το Δημοσιονομικό Συμβούλιο εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών ημιαυτόματα μέτρα περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων, και ειδικότερα μηνιαίων/τριμηνιαίων στόχων σύμφωνα με το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής εξαιρουμένου του επενδυτικού σκέλους, οι οποίοι ορίζονται για όλους τους υπο-τομείς της κυβέρνησης».   
  • Τη θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ:
- Στο χαμηλό 6% περιλαμβάνονται φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
- Στο μεσαίο συντελεστή 13% περιλαμβάνονται τα φρέσκα τρόφιμα, η Ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό, η διαμονή σε ξενοδοχεία.
- Στον υψηλό 23% υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων κ.λπ.), η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

Για το ΦΠΑ στα νησιά προβλέπει άμεση κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ αρχικά από τα αναπτυγμένα τουριστικά και από τον Ιούνη του 2016 κατάργηση της έκπτωσης σε όλα τα νησιά καθώς προβλέπει «από 1.10.2015 στα αναπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο αναπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά».  
  • Αύξηση της προκαταβολής του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.
  • Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 29%. 
Η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους, από τα πρώτα αντιλαϊκά μέτρα η ετήσια αύξηση των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού είναι 3,175 δισ. ευρώ. Από την έκθεση αυτή προκύπτει και η εξαπάτηση της δήθεν δίκαιης κατανομής των βαρών, καθώς το μεγαλύτερο μέρος θα προέλθει από τις αυξήσεις στο ΦΠΑ.

Οι αυξήσεις εσόδων που προβλέπει το Γενικό Λογιστήριο αναλύονται ως εξής:

2,39 δισ. ευρώ από τις τροποποιήσεις του κώδικα ΦΠΑ (η οποία περιορίζεται για το 2015 στο ποσό των 795 εκατ. ευρώ).
75,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου ασφαλίστρων για τους κλάδους πυρός και αυτοκινήτων.
- 410 εκατ. ευρώ από την αύξηση του φόρου των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
48,5 εκατ. ευρώ από την επιβολή φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στα σκάφη αναψυχής ιδιωτικής χρήσης άνω των 5 μέτρων, καθώς και την αύξηση του συντελεστή του εν λόγω φόρου για τα αυτοκίνητα από 2.500 κ.ε. και άνω, για τα αεροσκάφη, ελικόπτερα, ανεμόπτερα και τις δεξαμενές κολύμβησης.
251 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.

Αύξηση των εσόδων μόνο κατά το πρώτο έτος της εφαρμογής της αυξημένης προκαταβολής των νομικών προσώπων και των νομικών οντοτήτων, η οποία εκτιμάται στα 445 εκατ. ευρώ. 

Επί των προϋπολογισμών των ασφαλιστικών Ταμείων:

- Εξοικονόμηση δαπάνης από την περικοπή των πρόωρων συντάξεων 4,2 εκατ. ευρώ για το 2015, 25,7 εκατ. ευρώ για το 2016, 42,87 ευρώ για το 2017 και 60 εκατ. ευρώ για το 2018.
- Ετήσια αύξηση εσόδων του ΕΟΠΥΥ κατά 854 εκατ. ευρώ από αύξηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που παρακρατείται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις. Η αύξηση αυτή για το 2015 ανέρχεται σε 422 εκατ. ευρώ.
- Ετήσια εξοικονόμηση δαπάνης 16 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των χορηγούμενων επικουρικών συντάξεων μόνο από την ένταξη ταμείων και τομέων επικουρικής ασφάλισης στο ΕΤΕΑ.

Συνημμένα Αρχεία: 

1 σχόλιο:

  1. Ρεμάλια οπορτουνιστές και λοιπά αναχώματα, 5η φάλαγγα των αστών, θα σας στείλουμε εκεί που ανήκετε, στο βόθρο της ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά