14 Ιουλίου 2015

Σε δύο μήνες ίσως ανοίξουν οι τράπεζες εκτιμά ο Γιώργος Σταθάκης

Ίσως σε δύο μήνες και αφού το 3ο μνημόνιο περάσει από τα κοινοβούλιο της Ελλάδας, της Γερμανίας και άλλων χωρών, θα ανοίξουν οι τράπεζες, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης στο πρακτορείο «Bloomberg».

Όπως ανέφερε, για να ανοίξουν οι τράπεζες θα πρέπει να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για το 3ο μνημόνιο και όπως είπε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA «θα συμβεί, μόλις τα κοινοβούλια στην Ελλάδα, τη Γερμανία και αλλού ψηφίσουν τη νέα συμφωνία» και πως αυτό θα συμβεί «πιθανόν σε δύο μήνες, γιατί τα capital controls είναι πιο σύνθετο θέμα».

Ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να γίνει κούρεμα καταθέσεων και απάντησε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων, καθώς η συμφωνία προβλέπει 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.


Για το ταμείο που θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, απάντησε ότι «το νέο ταμείο θα λειτουργήσει περισσότερο ως ένα ταμείο εγγυήσεων παρά υλοποίησης τόσο μεγάλης κλίμακας ιδιωτικοποιήσεων, που προφανώς δεν υπάρχουν».

Ο Γ. Σταθάκης προσπαθώντας να κρύψει την ταξική επιλογή της κυβέρνησής του να φορτώσει κι αυτή το δικό της μνημόνιο στο λαό, ανέφερε ότι θα έχει λιγότερη λιτότητα από το προηγούμενο, όταν το μνημόνιο Τσίπρα διατηρεί όλη τη φοροεπιδρομή του ΕΝΦΙΑ και της «αλληλεγγύης» του 2ου μνημονίου και φέρνει νέα αύξηση του ΦΠΑ και νέα μείωση στις συντάξεις.

Πηγή : 902.gr

Είχα γράψει την ημέρα που έκλεισαν οι Τράπεζες, ότι δεν θα ανοίξουν σύντομα εαν γίνει το δημοψήφισμα, καθώς η εμπιστοσύνη του κόσμου στο τραπεζικό σύστημα τινάχτηκε στον αέρα. Ή πως ακόμα κι αν ανοίξουν θα ανοίξουν με αυστηρά όρια κίνησης κεφαλαίων, ώστε να μην μπορουν οι καταθέτες να πάνε και να τα "σηκώσουν όλα". 
Αλλά τρεις μήνες κλειστές τράπεζες, επιβαρύνουν ιδιατέρως την δυνατότητα ανάκαμψης του τραπεζικού συστήματος, πράγμα που κατα την άποψή μου βάζει σε κίνδυνο πλεον το σύνολο των ιδιωτικών καταθέσεων καθώς οι τραπεζίτες δεν φαίνονται διατεθιμένοι να καλύψουν την τρύπα που θα δημιουργείται στο παθητικό.

1 σχόλιο:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.