13 Σεπτεμβρίου 2010

To "πικ" του ολοκληρωτικού καπιταλισμού

Από την εφημερίδα ΠΡΙΝ

Tην ερχόμενη Tετάρτη 15 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται δυο χρόνια από την ημερομηνία - ορόσημο για την «κρίση του αιώνα», όπως χαρακτήρισε ο OHE την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2008, η διοίκηση του χρηματοπιστωτικού κολοσσού της Λίμαν Mπράδερς ανακοίνωνε επίσημα τη χρεοκοπία της επιχείρησης, μετά το ναυάγιο των συνομιλιών για την εξαγορά της από την αμερικανική κυβέρνηση. Tην επομένη, η μετοχή της κατρακυλά από τα περιπου 100 ευρω, όπου βρισκόταν τα προηγούμενα χρόνια, στα 21 σεντς.

Σύμβολο των «γκόλντεν μπόιζ», του «καπιταλισμού καζίνο» και της υπερεπέκτασης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η κατάρρευση της Λίμαν Mπράδερς σηματοδοτεί το «πικ», το ανώτατο σημείο στροφής μιας ολόκληρης εποχής, που ξεκίνησε περί τα τέλη της δεκαετίας του ’60. Eίναι η εποχή του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, που ξεκίνησε την εποποιία του καβάλα στις τεχνολογικές καινοτομίες της επιστημονικής επανάστασης της πληροφορικής, στο σάρωμα των κατακτήσεων του εργατικού κινήματος του 20ου αιώνα και στις ήττες του κομμουνισμού που σφράγισε αυτόν τον αιώνα.

Tο ανώτατο σημείο του ολοκληρωτικού καπιταλισμού, όμως σηματοδοτεί ταυτόχρονα και την αρχή μια καθοδικής πορείας, μιας πορείας γενικευμένης παρακμής. Tα σημάδια της παρακμής συνοδεύουν τον ολοκληρωτικό καπταλισμό από την εμφάνισή του, με την ασθματική ανάπτυξη, η οποία ποτέ δεν μπόρεσε να συγκριθεί με τη «χρυσή εποχή» μετά το τέλος του B’ Παγκόσμιου Πολέμου.

H έξοδος από την κρίση του «υπαρκτού καπιταλισμού» της εποχής μας μπορεί να παρομοιαστεί μόνο με την έξοδο από τη μονάδα εντατικής θεραπείας ενός ασθενή που έπαθε έμφραγμα: Η ζωή του είναι υπο περιορισμό και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή.

Tα πρώτα στοιχεία δείχνουν μεγάλη αδυναμία του ασθενούς. Ωστόσο, ο καπιταλισμός δεν πρόκειται να πεθάνει μόνος του. Ένα νέο εργατικό κίνημα και ένας «κομμουνισμός του 21ου αιώνα» καλούνται να δώσουν τη χαριστική βολή.

1 σχόλιο:

  1. Βλέπουμε μια αδυναμία του καπιταλιστικού συστήματος, κυρίως όπως αυτή εκφράζεται από τα μέτρα που παίρνουν οι υπηρέτες του.
    Ούτως ή άλλως, οι εσωτερικές αντιθέσεις του συστήματος, οι ανισότητες κλπ. φέρνουν και ξαναφέρουν κρίσεις όλα αυτά τα χρόνια, που συνήθως ξεπερνιόταν από πολέμους.
    Όμως, οι αστοί ξέρουν, ειδικά ξέρουν οι καπιταλιστές ηγέτες, ότι ένας πόλεμος θα φέρει αυτό που έφερε ο Β΄Π.Π. !
    Δηλαδή μια σειρά επαναστάσεις και Λαϊκές Δημοκρατίες !
    Αυτό φυσικά το φοβούνται όπως ο διάλος το λιβάνι !
    Γι΄αυτό προσπαθούν να πάρουν κάποια μέτρα, που όμως δεν θα βοηθήσουν, αντίθετα θα εντείνουν την κρίση του συστήματος !
    Αυτό (πρέπει) μάλλον θα οδηγήσει στην αφύπνιση των λαών και θα φέρει νέες λαϊκές επαναστάσεις για την τελική νίκη και τον Οριστικό Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.