Πραγματοποιήθηκε το δίημερο που μας πέρασε (22-23 Σεπτεμβρίου) στη Ρωσία, η διεθνής σύνοδος «Αρκτική: χώρος διαλόγου», που είχε ως κύριο στόχο, το μοίρασμα του φυσικού πλούτου της Αρκτικής και πρώτα απ' όλα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Για αυτόν τον σκοπό, συγκεντρώθηκαν περίπου 300 ξένοι και Ρώσοι επιστήμονες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων και επιχειρηματικών κύκλων οι οποίοι όπως υποστηρίζουν, επιδιώκουν να ανακηρύξουν την Αρκτική ως "περιοχή της ειρήνης και της συνεργασίας " ... Καταλάβατε δηλαδή τι έχει να γίνει !
Σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Μπεντρίτσκι (σύμβουλος του προέδρου της Ρωσίας) το το 20% με 25%, των γνωστών αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου του κόσμου (δηλαδή πάνω από10 δισ. τόνους ισοδύναμου καυσίμου), βρίσκεται κάτω από τον παγωμένο Αρκτικό Ωκεανό, τα οποία γίνονται πλέον προσβάσιμα καθώς έχουν συρρικνωθεί δραματικά οι πολικοί πάγοι. Οι γεωλόγοι του αμερικανικού οργανισμού US Geological Survey επίσης εκτιμούν από την πλευρά τους, ότι η περιοχή μπορεί να κρύβει το 15% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου και το 30% του φυσικού αερίου.
Τα υποθαλάσσια αυτά κοιτάσματα της Αρκτικής διεκδικούν βάση διεθνών συμβάσεων και συνθηκών, η Ρωσία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Δανία και η Νορβηγία ... καθώς σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, τα παράκτια κράτη έχουν δικαιώματα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φτάνει μέχρι τα 200 ναυτικά μίλια.
Μάλιστα η Ρωσία το 2001 είχε καταθέσει αίτημα στον ΟΗΕ, διεκδικώντας την κυριαρχία επί της κορυφογραμμής Λομονόσοφ η οποία εκτείνεται όπως φαίνεται και στον χάρτη και σε εδάφη που βάσει διεθνών συνθηκών ανήκουν σε Καναδά και Γροιλανδία (Δανία).
Το επιχείρημα της ρώσικης πλευράς ήταν, ότι η υποθαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ αποτελεί τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Σιβηρίας, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει δεκτή (και ούτε πρόκειται να γίνει) γιατί όπως δηλώνει οι εκπ΄ροσωποι του ΟΗΕ, τα στοιχεία δεν είναι επαρκή.... Οι ρώσικες αρχές πάντως, δηλώνουν πως η Ρωσία συγκεντρώνει ήδη νέα επιστημονικά δεδομένα ώστε να διεκδικήσει την εδαφική κυριαρχία της εν λόγω περιοχής.
Μην ξεχνάμε επίσης πως το 2004, μια ρώσικη αποστολή με επικεφαλής τον Artur Chilingarov, σε μια επίδειξη προθέσεων, τοποθέτησε μια σημαία της Ρωσίας φτιαγμένη από τιτάνιο, στο βυθό του Βόρειου Πόλου, ως μια συμβολική κίνηση υποστήριξης των συμφερόντων της χώρας.
Παρ'όλα αυτά, χθες το βράδυ, ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν υποστήριξε πως δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μελλοντικών διενέξεων, σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της Αρκτικής. Τόνισε φυσικά πως υπάρχουν σοβαρά γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, τα οποία προσκρούονται και σε προβλήματα που προκυπτουν από την ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα, .... αλλά όλα αυτά , λέει, μπορούν να επιλυθούν μέσω των συνομιλιών και πάνω στη βάση του Διεθνές Δικαίου ....
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ρωσία και η Νορβηγία, υπέγραψαν συνθήκη βάζοντας ένα τέλος στη 40χρονων διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα τους, στη Θάλασσα του Μπάρεντς και στον Αρκτικό Ωκεανό.....
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.