13 Φεβρουαρίου 2013

Κι όμως, ο Μέργος ήξερε τι έλεγε!

Από το Cogito Ergo Sum


Το φαινόμενο είναι απότοκο των ημερών που διανύουμε. Εννοώ, φυσικά, το φαινόμενο να βγαίνει ο κάθε παπάρας και να αμολάει την μαλακία του, δίχως να αντιμετωπίζει καμμία επίπτωση. Βγήκε, για παράδειγμα, ο Βρούτσης και μας είπε ότι το εργασιακό καθεστώς στην χώρα μας ήταν σοβιετικού τύπου. Τον πείραξε κανένας; Πλήρωσε κάποιο πρόστιμο μαλακίας; Όχι βέβαια. Ίσα-ίσα, έχει παραμείνει ακλόνητος στην θέση του, προκειμένου να ολοκληρώσει το τεράστιο έργο που του έχουν αναθέσει: την...αποσοβιετοποίησή μας.

Λίγο αργότερα, βγήκε ο Στουρνάρας και μας είπε ότι μια χαρά τα πήγαμε κατά το 2012. "Τα καταφέραμε", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Λες και χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να αφήσεις έναν ολόκληρο λαό να λιμοκτονεί, για να φουντώσεις την ανεργία ή για να ξεπουλήσεις ό,τι προλαβαίνεις. Του τράβηξε κανείς τ' αφτί; Του είπε κανένας να κόψει τις παπαριές; Αντιθέτως, βρίσκεται ακλόνητος στην θέση του, προκειμένου να μας βοηθήσει να τα...καταφέρουμε και το 2013.

Κατόπιν αυτών, δεν καταλαβαίνω γιατί παραξενευτήκαμε που βγήκε κι ο Μέργος να πει την δική του παπαριά. Κι επειδή το όνομα μπορεί να μη σας λέει τίποτε, αναφέρομαι στον γενικό γραμματέα τού υπουργείου οικονομικών Γιώργο Μέργο, ο οποίος χτες μίλησε στην ετήσια εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας και είπε επί λέξει: "Το μοναδιαίο κόστος εργασίας μειώθηκε στην Ελλάδα, αλλά ο κατώτατος μισθός παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Αυτό πρέπει να το προσέξουμε στην ανάπτυξη". Δηλαδή, αυτός ο φελλός (ο οποίος έχει μισθό 5.000 ευρώ συν άλλα 2.500 ως εκπρόσωπος του υπουργείου στο γενικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) θεωρεί ότι είναι πολλά τα 586 ευρώ μεικτά (κάτω από 500 καθαρά) που προβλέπονται ως κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους ηλικίας άνω των 26 (οι νεώτεροι παίρνουν 528 μεικτά).


Ας πάμε, όμως, στο ζουμί. Άλλωστε, "Cogito ergo sum" σημαίνει "Σκέφτομαι άρα υπάρχω", οπότε οφείλουμε να βάλουμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει. Έτσι, θα διαπιστώσουμε ότι η μαλακία τού Μέργου δεν έγκειται σ' αυτά που είπε αλλά στο ότι τα είπε. Αλλά ας γίνουμε λίγο αναλυτικώτεροι.

Διαβάζω σήμερα στις ειδήσεις διάφορα ωραία: "Να απορροφήσει τις αντιδράσεις από την απαράδεκτη δήλωση του γγ του υπουργείου οικονομικών Γιώργου Μέργου, περί υψηλού κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, επιχειρεί η κυβέρνηση", "Σάλος προκλήθηκε από την αναφορά του γενικού γραμματέα του υπουργείου οικονομικών, Γιώργου Μέργου, περί του κατώτατου μισθού, στην Ελλάδα των υψηλών ποσοστών ανεργίας", "Κίτρινη κάρτα στον εμπρηστή Μέργο - Υπό επιτήρηση ο γ. γραμματέας του υπουργείου οικονομικών, που προκάλεσε σάλο με τη δήλωσή του περί υψηλού κατώτατου μισθού" (Τα Νέα), "Το υπουργείο οικονομικών αδειάζει τον γ.γ. Γ. Μέργο: Δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού, λέει σε ανακοίνωσή του - Και διορθωτική δήλωση του γραμματέα" (Το Βήμα) κλπ.

Τρίχες! Και μάλιστα τρίχες κατσαρές, απ' αυτές που δεν παίρνουν ίσιωμα! Άσχετα αν έπρεπε ή όχι να πει όσα είπε, ο Μέργος ήξερε τι έλεγε!

Ξέρετε τί μέρα είναι αύριο, λεβέντες μου; Και μη βιαστείτε να μου πείτε "του αγίου Βαλεντίνου", καθ' όσον έχω χεσμένους και τον άγιο Βαλεντίνο και την γιορτή του. Είναι η ημέρα κατά την οποία χιλιάδες εργαζόμενοι θα αρχίσουν να δουλεύουν δίχως κλαδική σύμβαση, αφού αυτή την ημέρα λήγουν αυτόματα 45 κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Έτσι, λοιπόν, απ' αυτή την ημέρα μένουν ξεκρέμαστοι όσοι δουλεύουν σε τράπεζες, βιομηχανίες, ναυτιλιακές εταιρείες κλπ κλπ. Όλοι αυτοί θα έχουν πλέον ένα περιθώριο τριών μηνών για να "τα βρουν" με τους εργοδότες τους, αλλοιώς θα ισχύσει και γι' αυτούς το κατώτατο όριο των 586 ευρώ (εννοείται, δίχως τριετίες, οικογενειακά επιδόματα κλπ).

Αυτό είναι το ένα (που λέει κι ο Πρετεντέρης). Το άλλο είναι ότι από 1ης Απριλίου ο κατώτατος μισθός δεν θα ορίζεται πλέον με συμφωνία των "κοινωνικών εταίρων" αλλά με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Παναπεί, θα βγαίνει ο Βρούτσης και θα λέει πόσα πρέπει να παίρνουν οι εργαζόμενοι. Για την ακρίβεια, ο Βρούτσης θα λέει πόσα τουλάχιστον πρέπει να παίρνουν οι εργαζόμενοι αλλά ποιός εργοδότης θα δεχτεί αυτοβούλως να πληρώσει παραπάνω;

Βάλτε τα τώρα όλα στην σειρά: αύριο λήγουν οι συμβάσεις - από μεθαύριο οι ξεκρέμαστοι εργαζόμενοι θα πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό - σε ενάμιση μήνα ο κατώτερος μισθός θα ορίζεται από την κυβέρνηση. Πώς το βλέπετε το θέμα; Εγώ είμαι συνομωσιολόγος ή πράγματι ήξερε ο Μέργος τι έλεγε;

2 σχόλια:

  1. Δεν ξερω τι ακριβως "αχ" ειναι αυτο που εκφραζεις Poe αλλα εγω καποτε περβομουνα κι ο πισινος μου εκανε πρρρ.. Τωρα κανει χαααααα... Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.