25 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΣΥΡΙΖΑ στον δρόμο που χάραξαν οι Τρικούπης, Βενιζέλος, Καραμανλής και Ομπάμα

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Γ. Σταθάκη στο Βήμα της Κυριακής


Εσείς μιλάτε εμφατικά για τη μεταρρύθμιση του κράτους και του δημόσιου τομέα. Αυτό σε τι πρότυπα θα γίνει; 

«Ολες οι μεγάλες τομές που έγιναν ιστορικά στην Ελλάδα, από τον Τρικούπη, τον Βενιζέλο, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ταυτίστηκαν με μια βαθιά τομή στη δημόσια διοίκηση, γιατί χωρίς ένα αποτελεσματικό και δίκαιο κράτος η προσπάθεια να αλλάξει κάτι στην οικονομική πολιτική και να τεθούν στόχοι δεν μπορεί να προχωρήσει. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να γίνουν βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση. Δεν είναι δικό μας το κράτος που παραλαμβάνουμε, αλλά όλοι οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ εξαρτώνται από τις βαθιές τομές στη δημόσια διοίκηση». 

Κρατικός μηχανισμός, δημόσια διοίκηση, σημαίνει «μεσαία τάξη» ή κάτι γύρω από αυτήν. Επειδή μιλήσατε και για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, συνδέεται με αυτό και το πρόσφατο «φλερτ» του κ. Τσίπρα με τους καραμανλικούς της ΝΔ; 

«Νομίζω ότι δεν είναι θέμα έρωτα ούτε μίσους. Η έξοδος της ελληνικής κοινωνίας από το τέλμα προφανώς ξεπερνά τα στενά ιδεολογικά πλαίσια στα οποία έχει διαμορφωθεί ως σήμερα το πολιτικό μας σύστημα και ο ΣΥΡΙΖΑ συμπεριφέρεται ως μια δύναμη η οποία προσπαθεί να διατυπώσει με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει αυτή η διέξοδος. Σε αυτή τη διαδικασία θα έχει υποστήριξη πολιτική από ευρύτερα στρώματα που ξεπερνούν τον παραδοσιακό χώρο της Αριστεράς. Αρα απευθύνεται και στον κεντρώο χώρο και σε κομμάτια της Δεξιάς που αυτή τη στιγμή μπορούν να αποτελέσουν έναν νέο πολιτικό συνασπισμό». 


Δηλαδή, εκτιμάτε ότι δυνατότητες συνεργασίας υπάρχουν παντού. 

«Εκτιμώ ότι το πολιτικό σκηνικό θα είναι πολύ διαφορετικό από ό,τι ήταν στο παρελθόν. Προφανώς θα γίνουν και άλλες αναδιατάξεις και στον χώρο του Κέντρου και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι παρών σε όλες αυτές τις διαδικασίες προκειμένου να φτιάξει ένα πολύ ισχυρό κοινωνικό και πολιτικό μπλοκ που είναι αναγκαίο για να κάνει όποιες αλλαγές χρειάζονται στην ελληνική κοινωνία». 

Το κενό της Σοσιαλδημοκρατίας λέτε ότι θα καλυφθεί από εσάς και όχι από κάποιον άλλον. 

«Φαντάζομαι ότι όλοι φιλοδοξούν αυτό το κενό να αποτελέσει ένα πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώσει όλα αυτά τα στοιχεία που αναζητούν έκφραση». 

Δεν νομίζω ότι έχει τέτοια φιλοδοξία ο κ. Λαφαζάνης… 

«Το κόμμα μας έχει χώρο για πολλές και διαφορετικές στρατηγικές. Πλην όμως είναι κοινή πεποίθηση και υπάρχει σύγκλιση των απόψεων, ότι εμείς επιζητούσαμε και επιζητούμε ενότητα της Αριστεράς αυτό είναι δεδομένο και δεν διαφωνεί κανείς και ταυτόχρονα συμφωνούμε και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκφράσει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα πολιτικών δυνάμεων». 

Προσφάτως ήσασταν στις ΗΠΑ. Δεν είναι εν τέλει πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι συνομιλητές σας βρίσκονται εκτός ευρωζώνης; 

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να κάνει αυτά τα ταξίδια στη Βόρεια και Νότια Αμερική, όπως πρέπει να γίνουν και τα επόμενα στην Κίνα και στη Ρωσία. Προερχόμαστε από μια πολιτική οικογένεια που δεν κυβερνά αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, συνεπώς έπρεπε, αν μη τι άλλο, να διαμορφώσουμε διεθνώς μια στοιχειώδη εξοικείωση για τις απόψεις και τις στρατηγικές που προωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Αμερική είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί η πολιτική Ομπάμα έχει πολλά στοιχεία συμβατά με αυτά που επιδιώκουμε να κάνουμε. Ενίσχυσε το κοινωνικό κράτος μέσα στην κρίση, αύξησε τους κατώτατους μισθούς κατά 25%, δημιούργησε μια ατζέντα συγκράτησης της ύφεσης με αύξηση του δημοσίου χρέους και φορολογεί τους πλουσίους».

Τα σχόλια εκ μέρους μας είναι περιττά.

4 σχόλια:

  1. "Στην Αμερική είναι πιο εύκολα τα πράγματα γιατί η πολιτική Ομπάμα έχει πολλά στοιχεία συμβατά με αυτά που επιδιώκουμε να κάνουμε."

    Αυτά που λέει με κάνουν να αισθάνομαι θλίψη για πολλούς γνωστούς μου φανατικούς Συριζαίους που θεωρούν τους εαυτούς τους Αριστερούς.

    Μάκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μετά σου λένε για κυβέρνηση της "αριστεράς" και δένει το σιρόπι... Προδότες θα έρθει η ώρα σας.....

    Α.Τ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ναι τα είπε αυτά αλλά εννοεί ότι αν και εφόσων, πιθανά να χρειάζεται αλλά ίσως και να μην γίνει κάπως έτσι, γιατί μπορεί να μην γίνει αλλιώς.
    Ρε αυτοί είναι ικανοί να ξαναβαφτιστούν, επίσημα δηλαδή στο ληξιαρχείο, με τα ονόματα των σοσιαλ-ληστών του 1981, θυμάμαι κάποιους, Χαραλαμπόπουλος ας πούμε, Γεώργιος Αλέξανδρος Μαγκάκης (τι θυμήθηκα ο άνθρωπος), Εμμανουήλ Δρεττάκης, Ιωάννης Σκουλαρίκης, Βασίλειος Ιντζές(άλλος ένας μεγάλος σοσιαλ-ληστής), πω! πω! τι έχει περάσει από τούτο τον τόπο και έχουμε επιβιώσει.
    Είναι ανάγκη όμως ρε σεις συριζαίοι (πρώην πασόκοι-βασιλοχουντικοί-αντικομμουνιστές) να μπούμε στη διαδικασία της επανάληψης σε περιόδους πιο βαθειάς κρίσης; Είναι ανάγκη; Λυπηθείτε τα παιδιά σας, αφήστε εμάς δε μας γουστάρετε, τα παιδιά σας όμως;
    Τι πήγα να ξεχάσω από τα ονόματα τον μεγαλύτερο σοσιαλ-ληστή Ε υ ά γ γ ε λ ο ς Γ ι α ν ν ό π ο υ λ ο ς "ο τεράστιος"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @geranista:
      Αφού προσυπογράψω το σχόλιο σου κατά 99%, να εκφράσω την δυσαρέσκεια μου που μαζί με το υπόλοιπο σκυλολόι συμπεριέλαβες και (τον έντιμο σοσιαλδημοκράτη)Δρεττάκη, που εγκατέλειψε το ΠΑΣΟΚ εν μέσω της παντοδυναμίας του (1η 4ετία Αντρέα), για να συνεργαστεί με το ΚΚΕ, επειδή το ΠΑΣΟΚ είχε προδώσει τον κόσμο που εμπιστεύτηκε τα συνθήματα της "αλλαγής"...
      Τα λέμε (και από κοντά)

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.