14 Φεβρουαρίου 2013

Αυτός δε μας οδηγεί

Από το Σφυροδρέπανο

Ο δημόσιος πολιτικός λόγος είναι συνήθως γεμάτες κούφιες και ξύλινες φράσεις, που πατάνε στην ασφάλεια του κλισέ και της πεπατημένης του «πολιτικά ορθού». Υπάρχουν ωστόσο κάποια ευχάριστα διαλείμματα ειλικρίνειας, σα στιγμιαίες αναλαμπές, που είναι άκρως αποκαλυπτικές κι έχουν όλο το ζουμί. Καλή ώρα σαν τη σαββατιάτικη εμφάνιση του προέδρου τσίπρα στο πρωινό του αυτιά και τη φοβερή ατάκα: Ούτε εγώ θα είμαι σαν άλλος Ζαχαριάδης, ένας ηγέτης της αριστεράς που θα εξοντώνω τους αντιπάλους μου... 
 
Από αυτές που κερδίζουν μια θέση στο πάνθεον και δίνουν τροφή για άπειρους συνειρμούς. Έχει δίκιο ο αλέξης. Και θα μπορούσε να πει κι άλλα. Θα μπορούσε πχ να στείλει τρία γράμματα και να πει ότι δίνει τη μάχη μέχρις εσχάτων ενάντια στον οπορτουνισμό και τον ράιχενμπαχ, καλύβη τον καλύβη, ρέμα το (αριστερό) ρέμα. Αρκεί να αποφύγουμε τις εξαλλοσύνες του δεκέμβρη.




Θα μπορούσε να πει κι άλλα ακόμα. Ας σταχυολογήσουμε μερικά.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να με ενδιαφέρει ένα κουκουέδικο κουκουέ. Το θέλω απλώς τσόντα στην κυβέρνησή μου.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος  ζαχαριάδης να πάω αιχμάλωτος στο νταχάου. Θα επαναδιαπραγματευτώ σκληρά με τις κατοχικές δυνάμεις και θα πετύχω άμεσα αποτελέσματα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να ξεπλύνω τη ντροπή της βάρκιζας με έναν εμφύλιο. Θα τιμούσα την υπογραφή του παρτσαλίδη και θα συμμετείχαμε κανονικά στις εκλογές της νοθείας. Αλλά θέλω να καπηλευτώ την ιστορία του κόμματος και να φανώ σα γνήσιος συνεχιστής της, για να ψαρέψω ψήφους, και να πουλήσω το παραμύθι για ένα νέο εαμ. 
 
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης για να εξουδετερώνω τους πολιτικούς μου αντιπάλους μες στο κόμμα. Είναι τόσο γλοιώδεις που ακυρώνονται από μόνοι τους, γιατί τρέχουν τα σάλια τους για τα κυβερνητικά πόστα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης για να παίρνω εντολές από το στάλιν. Θα τις παίρνω από την ευρωπαϊκή ένωση των λαών και των εργαζομένων και από τον προοδευτικό πρόεδρο ομπάμα.
-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να πολεμάω σαν άφρων τους αμερικάνους, χωρίς να τους επισκεφτώ πρώτα, για να ανταλλάξουμε απόψεις πολιτισμένα.

-Εγώ δε θα είμαι σαν άλλος ζαχαριάδης να γεμίσω το καλλιμάρμαρο. Ούτε καν με το μισό σεφ δεν τα κατάφερα, αλλά ας είναι καλά ο σκηνοθέτης μας.
-Εγώ δεν είμαι σαν τον ζαχαριάδη που τον διόρισαν οι σοβιετικοί απευθείας από την κουτβ, γιατί αναδείχτηκα από δημοκρατικές διαδικασίες, παίρνοντας το δαχτυλίδι από το σύντροφο αλαβάνο, που μετά τον παραμέρισα στο περιθώριο.
-Εγώ δε θα είμαι σαν τον ζαχαριάδη και σαν τον τσε γκεβάρα τυχοδιώκτης, αλλά συνετός και ενσωματωμένος δεξιός οπορτουνιστής, που θα στηρίζω το σύστημα στα δύσκολα.
-Εγώ δεν είμαι σαν τον ζαχαριάδη κομμουνιστής και μεγάλος ηγέτης, αλλά ένα τίποτα με φρέσκο επικοινωνιακό αέρα κοπανιστό.

-Εμείς στο κόμμα μου δεν είμαστε δογματικοί σαν τον ζαχαριάδη. Είμαστε  παρέα με τα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας που συγκροτούν ένα ζωντανό κόμμα με σιωπή νεκροταφείου για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και μια άσκοπη φλυαρία για όλα τα δευτερεύοντα, για να εκτονώνουν τη διαφωνία τους.
-Δεν είμαστε σαν τον ζαχαριάδη, να έχουμε για παντιέρα το σφυροδρέπανο και άλλα παρόμοια απαρχαιωμένα σύμβολα, αλλά σαν τους γάλλους συντρόφους κομμουνιστές, που απαλλάχτηκαν από τα εικονίσματα και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος κι έγιναν (μετα)μοντέρνοι σαν και εμάς.

Δεν πέφτουμε ακριβώς από τα σύννεφα, ούτε περάσαμε ποτέ τον αλέξη για νέο ζαχαριάδη. Ίσως αν είναι καλή μαζί του η ιστορία να γίνει ο νέος κερένσκι –που κι αυτόν αλέξανδρο τον έλεγαν.
Γιατί κατά τα άλλα ο αλέξης δεν είναι καν σαν τον τσάβες, να έχει ένα ζωντανό και δραστήριο λαϊκό κίνημα να τον στηρίζει, αλλά να τον δεσμεύει κιόλας και να τον ελέγχει, παράλληλα με τη στήριξη.
Δεν είναι καν σαν τον παπανδρέου (τον ανδρέα) να έχει κάποια αντιιμπεριαλιστική φρασεολογία, και να ξεγελάει τον κόσμο με παχιά λόγια για αλλαγή και σοσιαλιστικούς μετασχηματισμούς.
Δεν είναι καν ο γέρος παπανδρέου (ο γεώργιος, της αστικής δημοκρατίας) να πει για τα μάτια του κόσμου: και στη λαοκρατία πιστεύουμε.
Δεν είναι καν πρωτότυπος ευρωκομμουνιστής, σαν τον καρίγιο και το μπερλίγκουερ. Ή έστω κάπως καλός ρήτορας, ξέρω ‘γω σαν το λεωνίδα κύρκο –λέμε τώρα. Δεν έχει ούτε τα αγωνιστικά παράσημα του γλέζου.

Το θέμα βέβαια είναι, τι ακριβώς είναι ο αλέξης.
Πες μας αλέξη, τι είσαι…

8 σχόλια:

  1. Συμφωνώ μαζί σου. «Ο δημόσιος πολιτικός λόγος είναι γεμάτες κούφιες και ξύλινες φράσεις, που πατάνε στην ασφάλεια του κλισέ και της πεπατημένης του «πολιτικά ορθού».» κατι όμως που δεν αποφεύγεις αγαπητέ «σφυροδρέπανο» και συ στην κριτική σου,πρόσεχε όχι στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στον Τσίπρα.
    Όλα ξεκινούν από τη φράση του Τσίπρα για τον Ζαχαριάδη. Ερώτηση: Που κάνει λάθος ο Τσίπρας στη φράση του;
    Και προχωρά η ανάρτηση σου με ερωτήματα στα οποία δίνεις και απαντήσεις αυθαίρετες κατά τη γνώμη μου.
    -θέλει κυβερνητική τσόντα ο ΣΥΡΙΖΑ το ΚΚΕ; Είναι όσο πολιτικοιδεολογικά αδύναμο το ΚΚΕ και δεν μπορεί να διαδραματίσει κυρίαρχο λόγο σε μια συμμαχία απέναντι σέναν «μπαχαλο ΣΥΡΙΖΑ» όπως συνήθως λέτε; Μήπως φοβάται το ΚΚΕ;
    - Τη συμμετοχή στις εκλογές υποστήριξαν επιφανή μέλη του ΠΓ του ΚΚΕ. Την παράδοση των όπλων αρνήθηκε ο Βελουχιώτης που επέμενε σε συνέχιση του αγώνα. Άλλος καλούσε για τήρηση της συμφωνίας της Βάρκιζας και τιμωρούσε τον Άρη πρώτα γιατί δεν υπάκουε και αργότερα όλους τους άλλους που ήθελαν συμμετοχή στις εκλογές. Ο Ζαχαριάδης ως πόντιος Πιλάτος πρότεινε μη συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό κι αν δεν είναι ξέπλυμα ή μάλλον είναι άδειασμα. Άντε και ο ΣΥΡΙΖΑ πουλάει παραμύθι για νέο ΕΑΜ, το ΚΚΕ που είναι;
    -προτιμώ την αυτοακύρωση αυτοδιαγραφή και αυτοαπομάκρυνση από την εξοιυδετέρωση των διαφορετικών απόψεων. Αν ήθελαν κυβερνητικά πόστα θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε από τώρα στη κυβέρνηση.
    -Η γνώμη μου είναι ότι είτε παίρνεις εντολές από Στάλιν (αλήθεια γιατί όχι από το ΚΚΣΕ;) είτε από την ΕΕ και τους αμερικάνους κανεις ολέθριο σφαλμα. Αλήθεια πως αποδεικνύεται το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εντολές από την ΕΕ και τους αμερικάνους;
    - Βέβαια ο Ζαχαριάδης δε συζήτησε με τους αμερικάνους και τους Αγγλους ήταν ανώτερος κι από το Λένιν άλλωστε και τον ίδιο τον Στάλιν που συζητούσε με τους δανειστες για τα τσαρικά δάνεια και τον Ρίμπρεντοφ Για περισσότερα εδώ: http://aeizoon.wordpress.com/2012/03/08/czar-bond-debts-and-the-ussr/
    - Βέβαια στο Καλιμάρμαρο δεν ήταν που τον σήκωναν στα χέρια τον Ζαχαριάδη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το γεμίζει κατά την άποψή σου, το ΚΚΕ;
    -Ο Τσίπρας εκλέχτηκε δύο φορές με εκλογές από το συνέδριο. Την πρώτη με αντίπαλο τον Παπαγιαννάκη τη δεύτερη με αντίπαλο τον Κουβέλη. Για ποιο δαχτυλίδι μιλάς. Όπως σοφά λες αλλού δίνονται δαχτυλίδια. Ο Γκρομύκο εδωσε στον Γκορμπατσωφ αν δεν κάνω λάθος ενώ η Παπαρήγα εκλέγεται γραμματέας χωρίς αντίπαλο και χωρίς να γνωρίζει κανείς το ποσοστό που λαμβάνει.
    -στα υπόλοιπα ισοπεδώνεις τα πάντα .Ο Ζαχαριάδης σαν τον Τσε;;; αν μου λεγες ο Βελουχιώτης θα το καταλάβαινα, αλλά ξέχασα ακόμη αυτόν δεν τον έχετε αναγνωρίσει κομματικά.
    -Συγνώμη με ποιου ρετάλια εγινε το ΕΑΜ; Ο Σαράφης,ο Τσιριμώκος,ο Σβώλος ,ο Κόκκαλης κ.αλλ.; τι ήταν κομμουνιστές; Απλά ειχε τη κυριαρχία πολιτική και ιδεολογική το ΚΚΕ και κυρίως δε φοβόνταν. Στον ΣΥΡΙΖΑ συζητάμε για όλα και όχι σε κλειστόκύκλο κάθε τέσσερα χρόνια.
    Για το συμπέρασμά σου
    Κερένσκι-Τσαβες-Παπανδρέου- Καρίγιο-Μπερλινγκουερ-ευρωκομουνιστές όλα αυτά δεν είναι ο Τσίπρας και επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιέσαι δήθεν με αφέλεια τι είναι;
    Δεν είμαι ο Τσίπρας, αλλά θα σου πω τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ
    Απλά καλύπτουμε το κενό που αφήνει το ΚΚΕ. ….
    Αυτό θα πρέπει να σας προβληματίσει ιδιαίτερα και να μην κοιτάζετε να βρείτε αν «φταίει το κακό το ριζικό σας ή ο θεός που σας μισεί», Είμαστε αυτό που δεν μπορείτε να είστε εσείς. Υπερασπιζόμαστε τους πολίτες υποσχόμενοι να υπερασπίσουμε τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες,όπως έκανε πάντα η αριστερά, όχι υποσχόμενοι σοσιαλισμό στις 18 ή Λαϊκή δημοκρατία ή υπαρκτό σοσιαλισμό στη δευτέρα παρουσία.
    Και το κυριότερο δε μιλάμε «ξύλινα και κούφια» όπως δείχνει κι αυτό που διεκδικούμε

    αστυάνακτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. επειδη το παπαρα μου απαγορευτηκε θα σου απαντησω αλλιως,
    ρε κακομοιρογλου μπες στον κοπο να το αλλαξεις λιγο και να μην κανεις copy/paste καρφωνεσαι.
    καλα σαραντα και στα δικα σας οι ελευθεροι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ...Δεν υπαρχει κανενα κενο... Τα κενα τα εφευρισκουν και τα χρησιμοποιουν για αλλοθι των ιδεολογικων και πολιτικων τους πεποιθησεων ολοι οσοι το υποβαθρο τους ειναι βαθια αντικομμουνιστικο δηλ. αντιλαικο αντεργατικο... Δυο ειναι τα στρατοπεδα κι εχουν σαφη ευδιακριτη και ξεκαθαρη διαχωριστικη γραμμη...Απο τη μια το κεφαλαιο με τους εκφραστες του κι απ την αλλη η εργατικη ταξη με το μοναδικο της γνησιο εκφραστη το ΚΚΕ.. Τελος... Γιαννης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ψαγμένε, υποψιασμένε και πληροφορημένε

    τα σχόλιά σου διαγράφηκαν, όπως και οι απαντήσεις που ακολούθησαν, καθώς όχι μόνον είναι άσχετες με το θέμα, αλλά αποτελούν σχολιασμό/κριτική/επίθεση σε τρίτα πρόσωπα.

    Δυστυχώς δεν τα αντιλήφθηκα νωρίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ψαγμένε κλπ

    θα σεβαστείς την πολιτική σχολιασμού, ναί ή ού ?
    Καταλαβαίνω πως ο καθένας μας έχει ορισμένες εμμονές, αλλά αυτό που δεν πιάνω είναι το πως σε εμπνέει το παραπάνω κείμενο, ώστε να μας εκθέσεις τις δικές σου σε αυτό !

    Καταλαβαίνεις ότι προσωπικά, ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ο Σαραντάκος ? Χωρίς να θέλω να τον μειώσω δηλαδή, ... δεν τον έχω ξανακούσει τον κύριο. Αλλα βασικά, ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ με το παραπάνω θέμα ?

    Κύριε Σαραντάκο

    λυπάμαι για το μακροσκελές κείμενο/απάντηση που σας έσβησα, αλλά δεν θα επιτρέψω τις προσωπικές κόντρες να εξελιχθούν σε αυτό το μπλογκ. Για αυτό και δεν θα σχολιάσω τίποτα απο όσα αναρτήθηκαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.