14 Φεβρουαρίου 2013

Λογισμικό παρακολούθησης σελίδων κοινωνικής δικτύωσης ή πιο απλά ...χαφιεδισμός χωρίς σύνορα

Η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της άμυνας «Raytheon» έχει αναπτύξει λογισμικό με το οποίο μπορεί μέσω εκτεταμένης συλλογής και ανάλυσης προσωπικών δεδομένων από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως Facebook, Twitter, Foursquare, να παρακολουθεί μεμονωμένα άτομα.

Στο δημοσίευμα της διαδικτυακής «Guardian» υπάρχει video παρουσίασης των δυνατοτήτων του λογισμικού. Στο video αυτό μέσω μηχανής αναζήτησης της εφαρμογής απεικονίζονται στο Google Earth οι κινήσεις ενός υπαλλήλου της εταιρείας βάσει των πληροφοριών σύνδεσής του στους λογαριασμούς αυτούς, ενώ παρουσιάζεται επίσης η δυνατότητα συλλογής exif δεδομένων από τις φωτογραφίες που ανεβάζουν οι χρήστες, όπως γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Επίσης μπορεί να γίνει εκτεταμένη αναζήτηση των παραπάνω πληροφοριών για την εξαγωγή μοτίβου των κινήσεών του έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόβλεψη των επόμενων κινήσεών του. Τέλος, είναι δυνατή η συσχέτιση και συλλογή συνδέσεων με άλλους φορείς-πρόσωπα που υπάρχουν στους λογαριασμούς αυτούς.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, το λογισμικό έχει το όνομα RIOT (Rapid Information Overlay Technology) και είναι ήδη διαθέσιμο στην αμερικανική κυβέρνηση από το 2010 στο πλαίσιο κοινοπραξίας εταιρειών ανάπτυξης συστήματος ασφαλείας ανάλυσης «τρισεκατομμυρίων οντοτήτων» από τον κυβερνοχώρο. Η επίσημη απάντηση της«Raytheon», εταιρείας με τζίρο 25.000.000.000 δολ. το 2012, στο δημοσίευμα αυτό είναι ότι το RIOT δεν έχει πουληθεί σε οποιονδήποτε.
Ανάλογες προσπάθειες έχουν γίνει και από την άλλη μεριά του Ατλαντικού. Συγκεκριμένα σύμφωνα με παλιότερο δημοσίευμα της «Guardian», η βρετανική κυβέρνηση μέσω της υπηρεσίας πληροφοριών της έχει επιστρατεύσει επιστήμονες για τη δημιουργία δικτύου παρακολούθησης, του GCHQ.
Ένα ακόμη παράδειγμα που δείχνει το πως οι λεγόμενες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης αξιοποιούνται για το χαφιεδισμό εκατομμυρίων και εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο.


902.gr

2 σχόλια:

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.