20 Νοεμβρίου 2010

Και η Ιρλανδία στο "μηχανισμό στήριξης"

Απο το ISKRA

«Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, η είσοδος του πρώην «κέλτικου τίγρη» στο «κλουβί» της τρόϊκας. Σύμφωνα με πηγές του Reuters από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής «στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πηγών του Reuters, η «στήριξη» που θα χρειαστεί η χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 45-90 δισ. ευρώ. Το ύψος της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από το εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ θα παρέχουν στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο ή μόνο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το σχέδιο «διάσωσης» θα ανακοινωθεί μαζί ή αμέσως μετά την εξαγγελία του τετραετούς προγράμματος λιτότητας που θα δρομολογηθεί στην Ιρλανδία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ιρλανδική κυβέρνηση ξεκινά την Παρασκευή επίσημες «συζητήσεις» με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που βρίσκεται στη χώρα από την Πέμπτη, για το πακέτο «στήριξης» που θα ανέρχεται, όπως είπαμε, σε δεκάδες δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα Irish Times, στην αντιπροσωπεία του ΔΝΤ θα συμμετάσχουν αρκετοί ειδικοί για τραπεζικά θέματα, ενώ στις συνομιλίες με την ιρλανδική κυβέρνηση θα πάρουν μέρος ακόμα πάνω από 20 αξιωματούχοι της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Κάρολιν Άτκινσον, είπε ότι οι διαβουλεύσεις θα επικεντρωθούν στη δέσμη μέτρων που χρειάζεται για τη «στήριξη» της χρηματοπιστωτικής «σταθερότητας». Επίσης, θα περιλαμβάνουν τις «απόψεις» του ΔΝΤ για τον προϋπολογισμό, τους φόρους και τις δαπάνες της ιρλανδικής κυβέρνησης.


Αξίζει, πάντως, να τονιστεί ότι αναλυτές από οίκους όπως η Citigroup και η Nomura International εκτιμούν ότι η όποια «ανακούφιση» από την ενεργοποίηση του πακέτου στήριξης θα είναι βραχυπρόθεσμη, καθώς η προσοχή των κερδοσκόπων θα στραφεί στον επόμενο «αδύναμο κρίκο» της Ευρωζώνης, την Πορτογαλία.

 
Όταν λοιπόν, οίκοι-στυλοβάτες του νεοφιλελευθερισμού όπως οι παραπάνω, κάνουν λόγο για «ντόμινο» κερδοσκοπικών επιθέσεων, το οποίο θα σαρώσει, σε πρώτη φάση, όλες τις χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ερώτημα παύει να είναι:«ποια θα είναι η επόμενη χώρα που θα κλειστεί στα «κλουβί» της τρόϊκας» και μετατρέπεται στο «ποια χώρα θα μείνει απ’ έξω;»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.