10 Νοεμβρίου 2009

Ένα Τείχος υψώνεται......



Το παρόν θέμα δεν ασχολείται ούτε με προσωπικές κρίσεις , ούτε με απόψεις ούτε με αναλύσεις !!!

Ασχολείται μόνο με τα καταγεγραμμένα γεγονότα της εποχής μεταξύ 1945 και 1961 τα οποία μας εξηγούν πως έφτασε η Γερμανία στην δημιουργία του Τείχους του Βερολίνου στις 13 Αυγούστου του 1961 !!

8 Μαΐου 1945 - Η Γερμανία συνθηκολογεί ...

17 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου 1945 - Διάσκεψη του Πότσνταμ
Στο παλάτι Cecilienhof έξω από το Πότσδαμ, διοργανώνεται διάσκεψη των συμμαχικών δυνάμεων, οι ΗΠΑ, η Μεγ. Βρετανία και η ΕΣΣΔ με εκπροσώπους τους Χάρρυ Τρούμαν, Ουίνστον Τσώρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν αντίστοιχα.....

Εκεί αποφασίστηκε μεταξύ πολλών άλλων , η δημιουργία ενός ενιαίου γερμανικού κράτους,
αποστρατιωτικοποιημένου, αποναζιστικοποιημένου, και δημοκρατικά οργανωμένου.................με την προϋπόθεση πως ο γερμανικός λαός ήταν και αυτός θύμα του ναζισμού και του πολέμου, και θα πρέπει να καθοδηγηθεί στη δράση για τη συγκρότηση αυτού του κράτους...........

Επίσης καθορίστηκε πως η εξουσία μέχρι να οργανωθεί το νέο γερμανικό κράτος, θα ασκείται από τους ανώτερους διοικητές των ενόπλων δυνάμεων της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Αγγλίας και της Γαλλίας, από τον καθένα στη ζώνη της κατοχής του, και θα υπάρχει και ένα Συμβούλιο Ελέγχου που θα ασκεί την ανώτατη εξουσία στην χώρα !!

Η ΕΣΣΔ ανέλαβε το ανατολικό τμήμα,
οι ΗΠΑ τις νοτιοδυτικές περιοχές πέριξ της Βαυαρίας,
η Μεγ. Βρετανία το βορειοδυτικό τμήμα μεταξύ Αμβούργου και Ρουρ,
και οι Γάλλοι τα εναπομείναντα τμήματα
που συνορεύανε με την Γαλλία !!

Με τον ίδιο τρόπο χωρίστηκε και το Βερολίνο το οποίο γεωγραφικά βρίσκεται εντός της επικράτειας του ανατολικού τμήματος της Γερμανίας !!!

Δεκέμβριος 1946
Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην βιομηχανική περιοχή του Ρουρ (ελεγχόμενη από τους Βρετανούς) όπου το 72% των ψηφοφόρων ψήφισαν το πέρασμα των βιομηχανιών στην κοινή ιδιοκτησία......... Φυσικά και οι Άγγλοι ακύρωσαν το δημοψήφισμα και μάλιστα έβγαλαν απαγόρευση για μελλοντικά δημοψηφίσματα !!!

Απρίλιος 1947
Κατα παράβαση της συμφωνίας του Πότσνταμ, η Βρετανική και Αμερικάνικη Ζώνη συγχωνεύονται.... Λίγο αργότερα συμμετέχει και η γαλλική ζώνη στην λεγόμενη "Τρι-ζωνία" !!

Μάρτιος 1948
Τελευταία συνεδρίαση του Συμμαχικού Συμβουλίου Ελέγχου, στο οποίο οι Σοβιετικοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι που οι Σύμμαχοι δεν εφαρμόζουν την συμφωνία του Πότσνταμ !!

Μάιος 1948
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να διακόψει τη χρηματοδότηση του δικαστηρίου της Νυρεμβέργης και όλες οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο, αθωώνοντας έτσι εκατοντάδες εγκληματιών πολέμου !!!!
Μάλιστα λίγο καιρό αργότερα ο John McCloy, Υπατος Αρμοστής των ΗΠΑ στην Αμερικανική Ζώνη, άρχισε να μοιράζει αμνηστίες ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα Πολέμου, όπως ο τα στελέχη της Krupp, ή της IG Farben ή ο Φριντριχ Φλικ !!
Ο John McCloy ήταν στέλεχος της Chase Manhattan του Ροκφελερ !
Οι εταιρείες Krupp και IG Farben συνέχισαν να υπάρχουν και να μονοπωλούν την αγορά της Δυτικής Γερμανίας πλέον……
Σήμερα λέγονται ThyssenKrupp και Bayer !!!

Ιούνιος 1948
Κατά παράβαση της συμφωνίας του Πότσνταμ, οι στρατιωτικοί διοικητές των δυτικών ζωνών ανήγγειλαν μια χωριστή νομισματική μεταρρύθμιση και την εισαγωγή του προσανατολισμένου στο δολάριο μάρκου - Γ.
Η συνοριακή γραμμή χαράσσεται νομισματικά !!
Λίγο αργότερα τον ίδιο μήνα ανήγγειλαν το σχηματισμό ενός δυτικογερμανικού κράτους !!!!!

Αυγουστος -Σεπτέμβριος 1948
Κρίση του Βερολίνου

Οκτώβριος 1948
Οι πολιτικοί της δυτικής ζώνης αποχωρούν από το κοινό δημαρχείο και ιδρύουν στο Σιένεμπεργκ το δημαρχείο του Δυτικού Βερολίνου.

Νοέμβριος 1948
Η ανατολική ζώνη σχηματίζει νέο δημοτικό συμβούλιο με δήμαρχο Ανατολικού Βερολίνου τον Φρίντριχ Εμπερτ .

23 Μαΐου 1949
Ιδρύεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, απο τις δυτικές ζώνες και έτσι χωρίζουν την Γερμανία στα δυο !! Το Σεπτέμβρη 1949 σχηματίστηκε κυβέρνηση με τον χριστιανοδημοκράτη Κόνραντ Αντενάουερ σαν καγκελάριο.

7 Οκτωβρίου 1949
Σε απάντηση το ανατολικό τμήμα αποφασίζει την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας....... το πρώτο κράτος «εργατών και αγροτών επί γερμανικού εδάφους», όπως ανακοίνωσαν επίσημα !
Πρώτος πρόεδρος της ΓΛΔ ήταν το ιστορικό στέλεχος του γερμανικού κομμουνιστικού κινήματος Βίλχελμ Πικ - σύντροφος της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ από την «Ένωση Σπάρτακος».

20 Οκτωβρίου 1949
Ο Αντενάουερ, δηλώνει πως ο μοναδικός εκπρόσωπος του γερμανικού έθνους είναι η Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του, Χέρμαν Πούντερ δηλώνει «Από δω και μπρος, ο "ψυχρός πόλεμος" θα είναι σκληρός όσο ποτέ άλλοτε».
Η διακήρυξη εναντίον της ΛΔΓ ήταν έτοιμη !!

Φεβρουάριος 1950
Αρχίζει ο οικονομικός αποκλεισμός της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία και σταματά το εμπόριο ατσαλιού, πρώτων υλών κ.α. Τον ίδιο καιρό δυνάμωσαν και τα σαμποτάζ στην Ανατολική Γερμανία από ένοπλες συμμορίες, που έκαιγαν σοδειές, κατέστρεφαν μηχανές, οργάνωναν ανοιχτές τρομοκρατικές πράξεις......
Η Δυτική Γερμανία αρνειται την εμπλοκή της......
Η Λαϊκή Δημοκρατία δεν μπορούσε να αντιδράσει αφού είχε τηρήσει την συμφωνία του Πότσνταμ, και είχε ήδη αποστρατιωτικοποιήσει την χώρα και δεν διέθετε δυνάμεις ασφαλείας !!
Τότε άρχισαν να κάνουν λόγο πρώτη φορά για αφύλακτα σύνορα !

Μάρτιος 1951
Αποφασίζεται από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας η δημιουργία και σύνταξη στρατιωτικής δύναμης 150.000 ανδρών και οι ΗΠΑ συμφώνησαν, διαλύοντας και το τελευταίο σκέλος της συμφωνίας του Πότσνταμ περί αποστρατιωτικοποίησης !!! Oι Αμερικάνοι δημιουργούν τις πρώτες τους αεροπορικές και στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Γερμανίας …….

Απρίλιος 1951
Η ΟΔΓ μπαίνει στην Ένωση Χάλυβος και Άνθρακος (η προγενέστερη μορφή της ΕΟΚ, ΕΕ)

1952 – 1954
Τα φαινόμενα σαμποτάζ και αντεπανάστασης συνεχίζονται στο Βερολίνο με αποκορύφωμα τον Ιούλη του 1953, μιας και τα επίσημα πλέον σύνορα είναι πλήρως αφύλακτα , αλλά αποτυγχάνουν, και ο Σοβιετικός Στρατός (μιας και η Ανατολική Γερμανία δεν είχε Στρατό) επανεμφανίζεται ως αντίπαλο δέος !

Μάιος 1955
Η ΟΔΓ μπαίνει στο ΝΑΤΟ, ενώ οι Αμερικάνοι τοποθετούν πυραυλικό σύστημα που στρέφεται προς ανατολάς !!

Απρίλιος 1958
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ αποφασίζουν την εγκατάσταση 30 μεραρχιών του νατοϊκού στρατού στην Κεντρική Ευρώπη και τον εξοπλισμό των Δυτικογερμανικών Στρατευμάτων με πυρηνικά όπλα !

1959
Η Δυτική Γερμανία είχε πλέον πλήρως εξοπλιστεί και είχε μετατραπεί στην πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης με στρατό 250.000 ανδρών.

Ιούλιος 1961
Ο Υπουργός άμυνας της ΟΔΓ Franz Josef Strauss δηλώνει κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, πως « Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει ακόμα τελειώσει. Θα υπάρξουν γεγονότα μέχρι το Φθινόπωρο» ασκώντας έτσι κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στους κατοίκους της ΛΔΓ......
Λίγες μέρες αργότερα αμερικάνικα τάνκς άρχισαν να κάνουν απειλητικά την εμφάνισή τους και προκαλόυν δεκάδες συνοριακά επεισόδια, με αποκορύφωμα τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου της παραβίασης της Πύλης του Βρανδεμβούργου από Αμερικάνικο τάνκ !

12-13 Αυγούστου
Αποφασίστηκε από την ΛΔΓ το κλείσιμο των συνόρων και η ανέγερση Τείχους στο Βερολίνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.