21 Νοεμβρίου 2016

Ο πολιτισμικός ιμπεριαλισμός



Αν έπρεπε να περιγράψω τι σημαίνει ο όρος «πολιτισμικός ιμπεριαλισμός» σε μια πρόταση, τότε θα έλεγα ότι είναι η με διάφορους τρόπους μετάδοση σημαντικού μέρους του πολιτισμού μιας πολιτισμικής οντότητας(που μπορεί να είναι έθνος ή κράτος, ή αυτοκρατορία) σε μια άλλη ή άλλες, σε τέτοιο βαθμό που να αλλοτριώνει ή μεταβάλλει αποφασιστικά τον δικό τους πολιτισμό. Όταν λέμε "η με διάφορους τρόπους μετάδοση", μπορούμε σαν αφετηρία να διακρίνουμε δυο βασικές κατηγορίες, η μετάδοση αυτή να γίνεται με ειρηνικά μέσα, ή να γίνεται με τη βία. Δηλαδή μπορεί ένας κατακτητής να αλλοτριώσει με το ζόρι τον πολιτισμό του κατακτημένου, και αυτό το βλέπουμε σε πολλές περιπτώσεις στην περίοδο της αποικιοκρατίας, όμως ίδια ή και μεγαλύτερη αλλαγή μπορεί να συντελεστεί και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα μέσα από το εμπόριο. Το κατά πόσο εύκολο είναι να κατακτήσει κάποιος πολιτισμός άλλους πολιτισμούς, εξαρτάται τόσο από την ίδια την αξία του ως πολιτισμού, όσο και από την ισχύ του πολιτικού του υποκειμένου, είτε αυτό είναι ένα ισχυρό κράτος, είτε μια μεγάλη αυτοκρατορία. Για παράδειγμα, ο ελληνικός πολιτισμός, ακόμα και με την παρακμή του ελληνιστικού κόσμου, κατάφερε να επηρεάσει τον πολιτισμό της κραταίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας σε τέτοιο βαθμό που ήταν λες και οι ρωμαίοι τον αντέγραφαν. Από την άλλη, ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός μετά την Ρωμαϊκή κατάκτηση δεν θα ήταν ποτέ πια ο ίδιος, ιδιαίτερα μετά την κυριαρχία του χριστιανισμού στα πλαίσια της οποίας δέχθηκε πανίσχυρο χτύπημα.



Στις μέρες μας τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό τον αντιλαμβανόμαστε κυρίως μεταξύ κρατών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι φορείς του πέρα από τις κρατικές οντότητες. Για παράδειγμα, οι θρησκείες λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο και τα δικά τους όρια δεν ταυτίζονται απόλυτα με τα σύνορα του ενός ή του άλλου κράτους.

Αν πάντως πρέπει σήμερα να βάλουμε κάποιο κράτος στην κορφή της πυραμίδας του «πολιτισμικού ιμπεριαλισμού» αυτό το κράτος δεν μπορεί να είναι άλλο από τις ΗΠΑ. Ο πολιτισμός των ΗΠΑ έχει επηρεάσει σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου και έχει επιβληθεί με κάθε τρόπο, είτε με μέσα οικονομικά, είτε με στρατιωτικά, είτε με τη βοήθεια κάθε είδους κουλτούρας και μορφής τέχνης, όπως είναι τα περιοδικά, η τηλεόραση, η μουσική, ο κινηματογράφος, τα video games, τα κόμικς, η λογοτεχνία, η διαφήμιση κ.α. Κάθε ένα από τα παραπάνω είδη, πέρα από τον ρόλο του ως μορφή τέχνης ή τεχνικής ή ψυχαγωγικού μέσου, έχει παράλληλα και το χαρακτήρα της προπαγάνδας, αφού μέσω της παγκόσμιας αγοράς και της εξέλιξης των επικοινωνιών/μεταφορών, φτάνει σε εμάς στον ίδιο σχεδόν χρόνο και στην ίδια συχνότητα που φτάνει και στο κοινό της Αμερικής. Όλοι στολίζουμε για παράδειγμα χριστουγεννιάτικο δέντρο, όλοι έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του «αμερικάνικου» άγιου Βασίλη, και μάλιστα πρόσφατα, έχουμε αρχίσει να γιορτάζουμε ακόμη και το Χάλοουιν που είναι κάτι σαν τις δικές μας Απόκριες.

Όλες αυτές οι διαστάσεις του ζητήματος είναι τόσο εμφανείς που στην ουσία δεν έχω πει και τίποτα σπουδαίο μέχρι τώρα, όμως υπάρχει και μια ακόμη διάσταση η οποία, αν και ισχυρή, ίσως δεν την αντιλαμβανόμαστε ως κάτι διακριτό.

Είχα διαβάσει πριν κάμποσα χρόνια ένα βιβλίο του Terry Jones(είναι ένας από τους Monty Pythons) και του Allan Ereira με τίτλο «Οι Βάρβαροι». Το βιβλίο αυτό μιλούσε για τους πολιτισμούς που κατακτήθηκαν από ή πολέμησαν την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, και που οι Ρωμαίοι τους αποκαλούσαν υποτιμητικά βάρβαρους. Το επιχείρημα των συγγραφέων είναι ότι οι Ρωμαίοι υιοθέτησαν από αυτούς τους λαούς πολλά από τα στοιχεία που εμείς σήμερα αναγνωρίζουμε ως ρωμαϊκά, χωρίς να γνωρίζουμε ότι δεν ήταν οι Ρωμαίοι αυτοί που τα ανακάλυψαν. Στο βιβλίο αναφέρονται μια σειρά από τεχνικές, τεχνολογίες, τεχνοτροπίες, είδη κουλτούρας, τα οποία οι Ρωμαίοι «έκλεψαν» από πολιτισμούς τους οποίους θεωρούσαν κατώτερους μετατρέποντας τα σε στοιχεία της δικής τους πολιτισμικής πραμάτειας και κληρονομιάς.




Ας στρέψουμε ξανά το ρολόι της χρονομηχανής μας για να μεταφερθούμε στο σήμερα. Παρατηρούμε πως, στην προσπάθεια μας να αναζητήσουμε κάποιου είδους αυθεντικότητα στην αμερικάνικη κουλτούρα και στον τρόπο ζωής θα σκοντάψουμε σε πολλά σημεία. Αυτή τη στιγμή για παράδειγμα στις ΗΠΑ, η κινέζικη κουζίνα –μέσω του delivery- έχει μπει σε όλα τα σπίτια. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ανατολίτικα στοιχεία, όπως η Yoga, o βελονισμός, στοιχεία του κομφουκιανισμού, κ.α. Τα στοιχεία αυτά, υιοθετούνται μεν από τον αμερικάνικο πολιτισμό, δεν παραμένουν όμως στην «αγνή» πρωταρχική τους μορφή, αλλά παίρνουν μια νέα μορφή η οποία πάντα περνά μέσα από την εμπορευματοποίηση. Τα στοιχεία του πολιτισμού, στα πλαίσια της καπιταλιστικής οικονομίας, γίνονται πακέτο, και αποκτούν τιμή όπως όλα τα άλλα εμπορεύματα.

Μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι με την «μετανάστευση» του και την μετατροπή του σε προϊόν, το στοιχείο του πολιτισμού αποσυνδέεται από το αρχικό του υποκείμενο και χάνει μέρος της συμβολικής και πνευματικής του αξίας. Διότι εντελώς διαφορετικά αντιλαμβάνεται τον βουδισμό ένας ινδός βουδιστής και εντελώς διαφορετικά ένας αμερικάνος που ασπάζεται τον βουδισμό μέσα από μεταμοντέρνα σχήματα. Όμως στην πραγματικότητα, το κάθε πολιτισμικό στοιχείο όταν υιοθετείται από έναν μέχρι τότε ξένο προς αυτό πολιτισμό, αποκτά μια νέα πνευματικότητα, και στην επαφή του με τον καπιταλιστικό κόσμο, μέρος της νεα πνευματικότητας αυτής είναι η φετιχιστική φύση που αποκτά ως εμπόρευμα. Επιπλέον, οι όποιες αρχικές πνευματικές/συμβολικές του όψεις, στο βαθμό που αυτές εξυπηρετούν την εμπορευματική του κυκλοφορία, υπερτονίζονται μέσω της διαφήμισης, που έχει τη δυνατότητα να προσδίδει συμβολικά νοήματα ακόμα και στο πιο πεζό και καθημερινό αντικείμενο. Σε αρκετές περιπτώσεις βέβαια υπάρχει και η πλήρης απογύμνωση της μορφής από το αρχικό της περιεχόμενο, και η επανανοηματοδότηση της. Ας πάρουμε για παράδειγμα την παλαιστινιακή μαντήλα, ή την εικόνα του Τσε, η το σφυροδρέπανο, αντικείμενα με βαρύ ιστορικό και πολιτισμικό συμβολισμό, τα οποία όμως μπαίνουν στην μεταμοντέρνα κουλτούρα έχοντας απολέσει το αυθεντικό φορτίο τους ή ακόμα και έχοντας εκπέσει στην κατηγορία του αξεσουάρ μόδας.(ενδιαφέρον σχετικό αρθράκι)

Πέρα όμως από το να υιοθετεί και να ενσωματώνει στοιχεία άλλων πολιτισμών, ο κυρίαρχος πολιτισμός, τα διαδίδει και εκείνα σε τέτοιο βαθμό και σε τέτοια έκταση που δεν θα μπορούσαν μάλλον ποτέ να φτάσουν με όχημα τον αυθεντικό πολιτισμικό τους φορέα. Για παράδειγμα, η κουλτούρα της Yoga δεν έχει μεταδοθεί στην χώρα μας με μαζικό τρόπο απευθείας από την Ινδία, αλλά μέσω της προώθησης της από τις ΗΠΑ που την έκανε δημοφιλή παγκοσμίως. Η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, υιοθετώντας ως επίσημη κρατική θρησκεία τον χριστιανισμό, τον διέδωσε ή πιο σωστά τον επέβαλε, σε ένα πολύ ευρύ κομμάτι του τότε γνωστού κόσμου, και έτσι, όχι μόνο τον ισχυροποίησε, αλλά τον μετέτρεψε σε σύμβολο και όργανο άσκησης εξουσίας.

Πριν κλείσω το άρθρο θεωρώ καλό να αναφερθώ σε κάποιες αιτίες σχετικά με το γιατί οι ΗΠΑ κυριαρχούν στην μετάδοση του πολιτισμού τους σε σχέση με άλλους λαούς:

- Είναι γεγονός ότι η αγγλική γλώσσα είναι μια διεθνής γλώσσα την οποία μιλάει όλο και περισσότερος κόσμος, κάτι που βοηθάει έναν πολιτισμό που χρησιμοποιεί ως μητρική αυτή τη γλώσσα να επικοινωνήσει και να συναλλαχθεί από θέση ισχύος με άλλους λαούς. Το γιατί η αγγλική έχει γίνει η νούμερο 1 διεθνής γλώσσα σχετίζεται και αυτό με τον πολιτισμικό ιμπεριαλισμό. Είναι μια γλώσσα που έχει συνδεθεί ιστορικά και γεωγραφικά με την παγκόσμια κυριαρχία του χρήματος και του εμπορίου, το Λονδίνο μιλάει αγγλικά η Wall Street μιλάει αγγλικά, όλος ο κόσμος «πρέπει» να μιλήσει αγγλικά.

- Σε έναν καπιταλιστικό κόσμο, ο πολιτισμός ενός του κράτους που είναι κυρίαρχο στις αγορές για πάνω από δυο γενιές και που έχει φτάσει σε σημείο να αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο του καπιταλισμού, είναι λογικό να επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα ακόμα και αν δεν καταβάλει καμία προσπάθεια.

- Οι ΗΠΑ όμως καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να μεταδώσουν τον πολιτισμό τους, αυτό και για λόγους καθαρά εξωτερικής προπαγάνδας, αλλά και επειδή μετάδοση του πολιτισμού σημαίνει μπίζνες. Είπαμε παραπάνω ότι κάθε μορφή κουλτούρας έχει εμπορευματοποιηθεί, έτσι, οι ΗΠΑ, με το να διεθνοποιούν την κουλτούρα τους και τον τρόπο ζωής του, αμέσως έχουν πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερες αγορές για να την/τον εμπορευθούν.

Αυτή τη στιγμή η –σε όρους πολιτισμικού ιμπεριαλισμού- υπερδύναμη που λέγεται ΗΠΑ, κρατάει γερά τα γκέμια του άρματος της. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι η Κίνα την ξεπερνά ως παγκόσμια οικονομία θα έχει μεγάλη δυσκολία να την ξεπεράσει σε όρους μετάδοσης του πολιτισμού της. Και αυτό είναι κάτι που σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται αφενός στο ότι ο κόσμος έχει εθιστεί στην αμερικάνικη κουλτούρα, και αφετέρου επειδή το ατού της αγγλικής γλώσσας, που μιλιέται σε όλον τον κόσμο σε αντίθεση με την κινέζικη που μιλιέται μόνο στην κίνα, είναι πολύ ισχυρό. Φυσικά, όπως μας έχει δείξει η ιστορία, τίποτα δεν είναι γραμμένο πάνω στην πέτρα και όλα αλλάζουν… ο πολιτισμός άλλωστε, είναι κάτι που μπορεί να πεθάνει μοναχά άμα μείνει στάσιμο.

Αυτά είχα να πω εν ολίγοις, αν σας φαίνεται ότι το έκοψα λίγο απότομα είναι επειδή όλη αυτή η κουβέντα μου άνοιξε την όρεξη για ναι παίξω Civilization:)



Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

16 σχόλια:

  1. Πολύ καλό κείμενο!
    Θα πρόσθετα 2 έξτρα σκέψεις, στους λόγους που κυριαρχεί ο πολιτισμός των ΗΠΑ σήμερα:
    1) Το γεγονός ότι οι μεγάλες δυνάμεις, πόσο μάλλον η μεγαλύτερη, έχουν και την υλική δυνατότητα, να παράγουν και να εξελίσσουν το κατά κάποιο τρόπο "πολιτιστικό προϊόν" τους, σε αντίθεση με τους άλλους.
    2) Έχει να κάνει και ο τρόπος με τον οποίο στον ιμπεριαλισμό, δημιουργούνται σχέσεις αλληλοεξάρτησης μεταξύ κρατών.
    Παράδειγμα είναι το γεγονός ότι κατώτερες χώρες (όπως η Ελλάδα) δεν βλέπουν μια χώρα όπως τις ΗΠΑ, σαν κάποια από την οποία εξαρτώνται μόνο οικονομικά - πολιτικά, αλλά και σαν μια χώρα της οποίας το παράδειγμα παντού είναι καλύτερο, αφού damn it! Είναι υπερδύναμη...

    Με λίγα λόγια οι πιο αδύναμες αστικές τάξεις, φένεται να περνάνε την επιρροή που τους ασκούν οι δυνατότερες, και στον τομέα του πολιτισμού από θαυμασμό, και σίγουρα σε ένα βαθμό από ραγιαδισμό!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω φιλε κωστα
      δεν θα διαφωνησω καθολου με τις προσθηκες σου

      αλλωστε τα ειδαμε να συμβαινουν μπροστα στα ματια μας με την επισκεψη του "πλανηταρχη", ολο το πολιτικο προσωκικο και η αστικη δημοσιογραφια προσκυνησε και ζητησε την ευνοια του...δυστυχως εχουν χειραγωγησει και κομματι του λαου και τα ασπαζεται και αυτο τα καραγκιοζηλικια

      παντως εγω δεν πεταω τον αμερικανικο πολιτισμο όπως ειναι στα σκουπιδια...αν και υπαρχει πολυ σαβουρα
      απλα πρεπει να αναπτυξουμε κριτηριο για να ξεχωριζουμε τα σκουπιδια, οσο παρφουμαρισμενα και αν μοιαζουν ετσι ωστε να μη μας διαμορφωνουν την συνειδηση

      απο σκουπιδια βεβαια, δεν εχουμε τιποτα να ζηλεψουμε τους αμερικαν, μιας και υπαρχουν και ενα σωρο εγχωρια

      Διαγραφή
    2. Σίγουρα δεν βγάζουν μόνο σκουπίδια.
      Μάλιστα επειδή μιλάγαμε για κινηματογράφο πρόσφατα, υπάρχουν πολύ καλές προσπάθειες από την λεγόμενη "indy" (από το independent) σκηνή στις ΗΠΑ, που δεν έχει σχέση με τις μεγάλες εταιρίες παραγωγής του χόλιγουντ.
      Παράδειγμα μια πάρα πολύ καλή ταινία που είδα πέρσι είναι το "John Dies at the End". Eπίσης πολύ καλή και με κάποια αντικαπιταλιστικά στοιχεία (προς την λάθος κατευθηνση όμως), είναι το "God bless america".
      Εννοείτε τα ίδια μπορούμε να πούμε και για τη μουσική ή τη λογοτεχνία.

      Κώστας

      Διαγραφή
  2. Δεν είναι όλα για τα σκουπίδια, προφανώς υπάρχουν και καλές ταινίες/μουσική κλπ. Το να λες δεν το βλέπω αυτό γιατί είναι αμερικάνικο είναι απλώς ανοησία, άμα είναι μη βλέπεις και ρώσικο, και ιταλικό κλπ. Το αν υπάρχει και μια προπαγάνδα μπορεί σε κάποια να υπάρχει, ναι, αλλά αυτό δεν είναι λόγος να τα απορρίψεις όλα. Άλλο αυτό όμως και άλλο να υιοθετείς όλο και περισσότερο έθιμα από κει (Χαλογουίν, είμαστε σοβαροί τώρα;) και να θαυμάζεις οτιδήποτε αμερικάνικο σαν ανώτερο και σαν πρότυπο. Αυτό συνιστά παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κοιτα αυτον τον ηλιθιο μιμητισμο μπορω να τον παραλληλησω με τον μικρο αδερφο που μιμειται τον μεγαλο σαν μαιμουδακι επειδη τον βλεπει σαν προτυπο
      η αντιστοιχα με τους κολαουζους που μιμουνται τον αρχιτραμπουκο και ας τους σφαλιαρει και ποτε ποτε

      σαν να χρειαζομαστε δλδ ενα role model και εμεις που να μας δινει γραμμη και να θεωρουμε οτι αυτο το ρολ μοντελ πρεπει να ειναι ο τραμπουκος επειδη ειναι δυνατος και ξερει να επιβαλλεται

      βεβαια και το role model με τη σειρα του, κανει οτι μπορει για να μας "προσελκυσει" ειτε με το καλο ειτε με το ζορι... δλδ ειτε με χαιδολογηματα ειτε με εμμεσες απειλες

      Διαγραφή
  3. Εκ νέου μία σημαντική παρέμβασή σου Φραγκίσκο, ενόσω το ζήτημα έχει αρχίσει να υποχωρεί σε επίπεδο λαϊκής συνείδησης, εφόσον μετατρέπεται - καθόλου τυχαία - σε επαναλαμβανόμενα σταθερή καθημερινότητα. Προσθέτω και την εξής διάσταση. Αρκετοί παραβλέπουν τη θιγόμενη μορφή αλλοτροίωσης από την κυριαρχία των εμπορευμάτων του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, αλλά ενοχλούνται εντόνως ''ενόψει'' του υποτιθέμενου ''κινδύνου ανθελληνισμού'' λόγω της παρουσίας μεταναστών και προσφύγων στη χώρα. Νομίζω, μία πολύ εύστοχη απάντηση σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις θα ήταν η παράθεση όσων αυτή η ανάρτηση εμπεριέχει!

    Σταύρος Κοσμόπουλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ευχαριστω για τα καλα σου λογια και παλι σταυρο
      πολυ σωστη η διαπιστωση σου αυτη !
      μακαρι να μπορουσα να εξαντλουσα ολες τις προεκτασεις απο τα θεματα με τα οποια καταπιανομαι
      ευτυχως που υπαρχετε και εσεις στα σχολια και τα εμπλουτιζετε!

      Διαγραφή
  4. Εκανες μια καλη αρχη......
    ο πολιτισμικος ιμπεριαλισμος ποτε ξεκινησε;
    ποιος τον σχεδιασε;
    ποιος ειναι ο φανερος στοχος του και ποιος ο πραγματικος;
    θα προσεξες οτι ξενα κεντρα ζητουσαν την αλλαγη των βιβλιων ιστοριας στην Ελλαδα πριν λιγα χρονια και το πετυχαν.
    το ιδιο κανουν και στην τουρκια στην Ρουμανια κλπ μεχρι την Ιαπωνια και δημοσιευονται στα "ψιλα" των εφημεριδων...
    Πετυχαν το ιδιο στην Γαλλια πριν 70 χρονια..
    Πετυχαν το ιδιο στις Ηπα στις αρχες του 20 αιωνα!!!
    Το ιδρυμα "ΚΕΡΕΝΥΙ"........ φαινοταν τοτε σαν εκτελεστικο οργανο! για να κρυβονται τα πραγματικα αφεντικα
    Τωρα φαινεται οΣτραους με τους Στραουσιανς.. που επιρεαζουν ολα τα πανεπιστιμια της αμερικης και στην ευρωπη τα ξαδελφια τους η "σχολη της Φραγκφούρτης" με χρηματοδότη τον μεγαλοτραπεζιτη εκ Φραγκφούρτης….
    (Δεν τρολαρω!!!!!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο πολιτισμικος ιμπεριαλισμος μαξ
      που ηρθες εδω να μας το παιξεις παντογνωστης και πουριτανος
      ξεκινησε απο οταν ξεκινησε ο πολιτισμος
      αλλα χαρακτηριστικα ειχε βεβαια στην δουλοκτητικη κοινωνια
      αλλα στην φεουδαρχικη
      και αλλα στην καπιταλιστικη
      ο ορος μπορει μεν να ειναι συγχρονος σχετικα
      αλλα το φαινομενο δεν ειναι

      τα υπολοιπα που λες -σε συνδιασμο με πραγματα πυο ειχες πει την αλλη φορα στο πουριτανικο σου παραληρημα- με κανουν να υποπτευομαι οτι ακροδεξιιζεις(να μην πω τιποτα πιο χοντρο) αληθευει αυτο η πεφτω εξω;

      Διαγραφή
    2. και αν δεν υπαρχει απο την αρχη του πολιτισμου υπαρχει σιγουρα απο την αρχη του αρχαιου κοσμου

      τωρα αμα εσυ θες να καταληξεις στο οτι οι εβραιοι φταινε για ολα
      μην το πας απο γυρω γυρω
      πες το να καταλαβουμε και μεις τι ακριβως παιζει με την παρτη σου

      Διαγραφή
    3. Ακου poe σταματα να φερεσαι φασιστικα η σταλικα με οποιον διαφωνει μαζι σου.
      Ειπα την γνωμη μου, παρακολουθω τον διεθνη τυπο και ότι γραφω αφορα το σημερινο γίγνεσθαι ..Δεν θα προσαρμοσω την πραγματικοτητα στην θεωρια , αλλα την θεωρια στην πραγματικότητα. Βλεπω τι κανουν στην αμερικη οι στραουσιαν και σχολη της φρακφουρτης στην ευρωπη… αυτό με κανη χρυσαυγητη ;; γιατι ρε νουμερο αυτό υπονοεις.. αν ήμασταν κοντα θα σε πλάκωνα στις φαπες.
      Δεν βλεπεις ότι το ιδιο καπιταλιστικο κεντρο χρηματοδοτη την αλλαγη των βιβλιων σε 50-60 χωρες ταυτοχρονα; Αντι γιαυτο πας να μου βαλλεις ταμπέλα .. πας καλα ρε !!!!
      Παμε στον πολιτισμικο ιμπεριαλισμο… και εδώ διαφωνούμε !!!!
      Ο πολιτισμικος ιμπεριαλισμος που ερευνω και εγω είναι το τελικο σταδιο εξελιξεις μιας παγκοσμιοποιημενης κοινωνίας. Σε αυτό αναφέρομαι. Ιδια μουσικη σε ολες τις χωρες. Ιδια ενδυμασία. Κλπ ότι λεει ο οργουελ η χαξλευ.. δεν ασχολουμε με φεουδαρχια κλπ.. δεν εχουν παγκοσμιο χαρακτηρα. Ελπίζω να καταλαβες τι εννοω.
      Το περιεργο είναι ότι πολυς κοσμος δεν αντιλαμβανεται την δραση αυτων των καπιταλιστικων ιδρυματων. Σε μερικα σχολικα βιβλια το γραφει …πχ «χρηματοδοτήθηκε από το soros foundation …” και εμεις δουλευουμε σαν τα σκυλια να επιβιωσουμε.

      Διαγραφή
    4. φασιστικα δεν φερομαι σε κανενα
      σταλινικα προσπαθω να φερομαι στους φασιστες

      Διαγραφή
    5. οσο για τις φαπες
      κοντα τα χερια σου μη στα κοψω

      Διαγραφή
  5. Τι φασιστικο ειπα ρε ψυχακια;
    παντου φανταζεσαι φασιστες και κολλας ταμπελλες.
    Ειμαστε κατα του καπιταλισμου.. τελος το χορτο σου δημιουργει ψευδαισθήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ εχεις ψευδαισθησεις και χωρις χορτο
      περα απο αυτο τερμα ο διαλογος μαζι σου σιχαμενο φασισταριο

      Διαγραφή
    2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ φασιστική συμπεριφορά
      Φασισμός ουσιαστικά είναι να κακοποιείς - αδικείς κάποιον, με όποιον τρόπο κι αν το πράττεις, πόσο μάλλον, κάποιον που για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να αμυνθεί, να υπερασπίσει τον εαυτό του, και να μην τον σέβεσαι - να θεωρείς ότι κατέχεις το δικαίωμα να το κάνεις…….
      Κάθε μορφή βίας, που βρίσκεται πίσω από κάθε μορφή φασισμού………..
      Γι' αυτό και η φασιστική συμπεριφορά, δεν βρίσκεται μόνο σε ομάδες που έχουν φασιστική δράση, δεν είναι πάντα, τόσο εμφανής και εκτεθειμένη…

      Κάποιος, έχει πει, ότι δεν είναι σημαντικό να είσαι υπέρ του δίκαιου. Το σημαντικό, είναι να είσαι κατά του άδικου……….
      Γιατί την αλήθεια (την πιο επαναστατική πράξη, κατά τον Μαρξ) συνήθως, εμείς οι άνθρωποι, την θάβουμε μέσα μας. Εκείνη την αλήθεια για τον ίδιο μας τον εαυτό, κυρίως για εκείνο το μικρό παιδί, που κάποτε υπήρξαμε και δεν είχε κανέναν να το υποστηρίξει, που κατά κόρον μένει στην λήθη μαζί με την α-λήθεια του που ποτέ δεν δικαιώνεται……
      Oι δικτάτορες είναι καταδικασμένοι σε αποτυχία και σε ψυχαναγκαστική επανάληψη…….
      http://tvxs.gr/news/ti-na-kanoyme/e-fasistes-ti-den-katalabainete-tis-krystalias-patoyli

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.