17 Νοεμβρίου 2015

Ο θάνατος μας τραγωδία, ο θάνατος σας στατιστική...




Αυτές τις μέρες γίνεται μια προσπάθεια νοηματοδότησης των τρομοκρατικών χτυπημάτων του Isis, που από την μια να εξυπηρετεί την απομάκρυνση από την «ουσία» και από την άλλη να εξυπηρετεί την δημιουργία, στη συνείδηση των λαών της Ευρώπης[1], δύο στρατοπέδων όπου στο ένα βρίσκονται οι πολιτισμένοι και στο άλλο οι απολίτιστοι, στο ένα βρίσκεται ο Διαφωτισμός, στο άλλο το σκότος, στο ένα η δημοκρατία, στο άλλο η ανελευθερία και ο συντηρητισμός, στο ένα βρίσκονται οι «καλοί» και στο άλλο οι «κακοί». Όλοι αυτοί οι διαχωρισμοί εξυπηρετούν την δημιουργία μιας τέτοιας πόλωσης και πώρωσης που θα δικαιολογούσε την ένταση των ευρω-νατοικών επεμβάσεων, και τη λήψη μιας σειράς από [απολυταρχικά] μέτρα –νόμους και διατάξεις- μέσα στην Ευρώπη, που αφορούν στο μεταναστευτικό, στην αστυνόμευση και στην παρακολούθηση των πολιτών και των [κινηματικών] οργανώσεων τους κ.α.

Στην πραγματικότητα ούτε οι καλοί δεν είναι τόσο καλοί, μην ξεχνάμε τις αποικίες, τη δουλοκτησία, και τους πολέμους των «Διαφωτισμένων», αλλά ούτε και οι κακοί τόσο κακοί … ή, για να το πούμε πιο σωστά, δεν πρόκειται για μια αναμέτρηση του καλού με το κακό, αλλά για μια αναμέτρηση μεταξύ οικονομικών συμφερόντων η οποία ντύνεται τον μανδύα της «δημοκρατίας» και τον μανδύα της «θρησκευτικής πίστης», προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει τον εαυτό της στις μάζες.



Φυσικά αυτός ο μανδύας δεν είναι επιφανειακός, είναι ιστορικά προσδιορισμένος και δεμένος μέσα στην κουλτούρα των δύο διαφορετικών λαών[2], έχει γίνει ένα με το πετσί τους, όπως ακριβώς η προβιά του Ηρακλή. Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί το ότι ο κινητήριος μοχλός για όλο αυτό το μακελειό βρίσκεται πρωτίστως στην οικονομία, και όχι στις όποιες αντιθέσεις κουλτούρας μεταξύ δυο πολιτισμών. Στο κάτω κάτω, ο Δυτικός λεγόμενος πολιτισμός (ή πιο σωστά τα Δυτικά οικονομικά συμφέροντα) κανένα πρόβλημα δεν είχε, για όσο καιρό αυτό εξυπηρετούσε τα σχέδια του, να εξοπλίζει και να εκπαιδεύει αυτούς τους πολέμαρχους, που σήμερα φαίνονται να του αντιτίθενται. Τις περισσότερες φορές η παρέμβαση της Cia και άλλων Αμερικάνικων και ευρωπαϊκών υπηρεσιών, ήταν η αιτία που οι φονταμενταλιστές εδραίωσαν την εξουσία τους, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, και αλλού, εμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πολιτισμική φιλελευθεροποίηση των χωρών αυτών ή ανατρέποντας την. Στο κάτω κάτω ο Isis και οι άλλες φονταμενταλιστικές οργανώσεις, είναι πρωτίστως αγκάθι για τους τους λαούς στις χώρες των οποίων δρουν.


Σκοπός αυτού του άρθρου δεν είναι να αναλύσει σε βάθος το «μεσανατολικό», και να ήθελα δεν έχω άλλωστε τις κατάλληλες γνώσεις. Κυρίως θέλω να παραθέσω μερικές σκέψεις σχετικές με το γιατί μια τρομοκρατική επίθεση όπως αυτή στη Γαλλία έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο σε εμάς τους Δυτικούς –ή καλύτερα στους Έλληνες στο βαθμό που θεωρούμε τους εαυτούς μας Δυτικούς- από ότι οι πολύ περισσότερο πολύνεκρες επεμβάσεις και παρεμβάσεις του ΝΑΤΟ με βομβαρδισμούς, με χρήση μισθοφορικών δυνάμεων, με υποκίνηση εμφυλίων, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού. Παραθέτω λοιπόν κατά κατηγορία τις σκέψεις μου:
                           

Εγγύτητα: Όταν λέω εγγύτητα δεν εννοώ κατ’ ανάγκη τη γεωγραφική, όχι πως δεν παίζει και αυτή ένα ρόλο, όμως γεωγραφικά, η Λιβύη η Αίγυπτος και η Συρία δεν είναι πιο μακριά από τη Γαλλία. Η εγγύτητα όμως αφορά στο τι θεωρούμε στη συνείδηση μας οικείο, και αυτό δεν έχει να κάνει [μόνο] με την απόσταση. Για λόγους ιστορικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς και γεωπολιτικούς, στη συνείδηση του Έλληνα η Γαλλία βρίσκεται πιο κοντά από ότι η Συρία, μπορούμε να ταυτιστούμε με το Γάλλο σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από τον Άραβα, και αυτό γιατί σε αυτόν βλέπουμε σε μεγαλύτερο βαθμό τον εαυτό μας. Ασυναίσθητα κάθε άνθρωπος, για τον α ή τον β λόγο(ή πιο σωστά για μια σειρά από λόγους), ταυτίζεται με αυτόν που έχει περίπου τον ίδιο τρόπο ζωής, ένδυσης, την ίδια μόρφωση, την ίδια ή σχεδόν την ίδια «κοινωνική εμπειρία» με αυτόν, αλλά και που του μοιάζει εξωτερικά. Στην εγγύτητα συμπεριλαμβάνω και τον τρόπο με τον οποίο ερχόμαστε σε επαφή με τους μεν και με τους δε. Με τους ευρωπαίους ερχόμαστε σε επαφή επι ίσης όροις, μας αφήνουν και χρήμα μέσω του τουρισμού, οι άραβες, Σύριοι και λοιποί, έρχονται στην χώρα μας ως υποδεέστεροι, ως πρόσφυγες, ως μετανάστες, και ζουν σαν περιθωριακοί.

Σπάσιμο της ψευδαίσθησης της ασφάλειας: Η επίθεση σε ένα κράτος που θεωρείς κάτι σαν και το δικό σου, ή στο «στρατόπεδο» που είναι το δικό σου, και μάλιστα σε ένα από αυτά που θεωρούνται «πρότυπα» και «μητροπόλεις» του καπιταλισμού σπάει την ψευδαίσθηση της ασφάλειας που έχουμε εμείς οι Δυτικοί. Έχουμε συνηθίσει ή μας έχουν συνηθίσει να πιστεύουμε ότι οι πόλεμοι, τα χτυπήματα και οι συρράξεις συμβαίνουν κάπου εκεί έξω, όπου το εκεί έξω θα μπορούσε να είναι το «εξώτερο διάστημα». Έστω και αν γεωγραφικά οι καπνοί από τους πολέμους σε Λιβύη, Ουκρανία, Συρία φτάνουν –συμβολικά- και καλύπτουν τον ελληνικό ουρανό, ενω ταυτόχρονα η ελληνική θάλασσα γεμίζει από τα πτώματα των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να φτάσουν στην χώρα μας για να… «λιαστούν στο σύνταγμα». Όταν χτυπάνε τη Συρία, τη Λιβύη, όταν γίνεται χαμός στην Αίγυπτο, τα αντανακλαστικά μας δεν έχουν μάθει να ανταποκρίνονται στον ίδιο βαθμό που ανταποκρίνονται για χάρη της Γαλλίας, εκεί σπάει το «άσυλο» και χτυπάει η εσωτερική μας σειρήνα. Στις «τρίτες» χώρες ο βίαιος θάνατος είναι κάτι που [πρέπει/επιτρέπεται/συνηθίζεται να] «συμβαίνει», στις «δικές μας» είναι κάτι που δεν [πρέπει/επιτρέπεται/συνηθίζεται να] «συμβαίνει».

Media, λογοκρισία και προπαγάνδα: Από την άλλη μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος και η ένταση που τα ΜΜΕ παρουσιάζουν το κάθε φαινόμενο. Οι χιλιάδες θάνατοι στις αραβικές χώρες –και σε «τρίτες» χώρες γενικά- προβάλλονται σαν στατιστική, οι θάνατοι σε ευρωπαϊκές, αλλά κυρίως ευρωενωσιακές χώρες παρουσιάζονται ως τραγωδία με πολύωρες αναφορές και έκτακτα δελτία. Τα ευρωαμερικάνικα media ενίοτε αποκτούν «ευαισθησία» ως προς αυτές τις χώρες, αλλά αυτή η ευαισθησία δεν είναι τίποτα παραπάνω από την πρόφαση που χρειάζονται για να «τους απελευθερώσουν» επεμβαίνοντας με ανθρωπιστικές βόμβες και διαφωτιστικό χάος. Το προφίλ του Άραβα και του μουσουλμάνου έχει γίνει αξιέπαινη προσπάθεια από τα media(και ιδιαίτερα από Hollywood και βιομηχανία gaming), να ταυτιστεί στη συνείδηση μας με το προφίλ του φανατικού, του αμόρφωτου, του θρησκόληπτου/αλλόθρησκου και του τρομοκράτη. Να μην ξεχνάμε και τα κατάπτυστα προσβλητικά σκίτσα του Charlie Hebo(αυτά σχετίζονται και με την παρακάτω κατηγορία, αυτή του Σοβινισμού). Κάπου αυτή η προσπάθεια έχει περισσότερη επιτυχία και κάπου λιγότερη, αλλά σίγουρα έστω και «ακροθιγώς» μας επηρεάζει όλους. Στην πραγματικότητα πάντως, λίγα πράγματα γνωρίζει ο μέσος Δυτικός για τους Άραβες και τον μακραίωνο πολιτισμό τους, όπως λίγα γνωρίζει και για την πραγματική καθημερινή ζωή στις χώρες αυτές.

Ευρωπαϊκός Σοβινισμός: Οι ισχυρές χώρες της Ευρώπης έχουν συνηθίσει εδώ και αιώνες να είναι οι ίδιοι θύτες και όχι θύματα, να είναι εκείνοι οι επιτιθέμενοι και όχι οι αμυνόμενοι, να είναι εκείνοι οι εκμεταλλευτές και όχι οι εκμεταλλευόμενοι. Αυτού του είδους η αντίληψη έχει περάσει εν πολλοίς και στους λαούς των χωρών αυτών, ακόμα και στην μικροκαμωμένη και πολύπαθή Ελλάδα ο κόσμος θεωρεί ασυναίσθητα ότι βρίσκεται στο στρατόπεδο των «ισχυρών» και άρα μας φαντάζει αδιανόητο να πουλάνε τσαμπουκάδες οι «towelheads» σε ευρωπαϊκά εδάφη.[3]

Οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι ήταν κυρίως πόλεμοι μεταξύ ισχυρών συμμαχιών με επικεφαλής τα οικονομικά προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη. Ήταν στην βάση τους «εσωτερικές υποθέσεις» ενώ πολλά κράτη πήγαν αναγκαστικά από τη μια ή από την άλλη πλευρά ως επίσημες και ανεπίσημες αποικίες του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστικού κράτους. Κατά τα άλλα έχουμε/νε μάθει [οι Δυτικοί ευρωπαίοι] σε όλη τη νεότερη –αλλά και παλιότερα- ιστορία, να είμαστε οι νταβατζήδες του ντουνιά οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά. Ακόμα και η παραμικρή σταγόνα αίματος που χύνεται σε ευρωπαϊκό έδαφος από «τρίτους» ως πολεμική πράξη, είναι μια προσβολή της «παντοδυναμίας» μας και συνήθως επισύρει αντίποινα. Μα είναι δυνατόν οι «απολίτιστοι» να απειλούν τους «πολιτισμένους»; Εμείς είναι οκ να σας σκοτώνουμε κύριοι, έχομεν πολιτισμό, εσείς τι έχετε; Οι εξουσιαστές βέβαια δεν προχωράνε σε αυτά τα αντίποινα επειδή έχει θιχτεί η τιμή τους ή για λόγους ασφαλείας, αυτό είναι το παραμύθι που πουλάνε στις μάζες. Στην πραγματικότητα κοιτούν να προωθήσουν τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους με κάθε τέτοια ευκαιρία, στο βαθμό που δεν είναι αναμεμειγμένοι και οι ίδιοι μέσα.



Και τώρα μερικά πράγματα που θεωρώ καλό να ξεκαθαρίσω για να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεξηγήσεις:

Α) Δεν παίρνω με την καμία το μέρος των τζιχαντιστών, τους θεωρώ συνυπεύθυνους, μαζί με τους Δυτικούς, για τις σφαγές και τις συμφορές των λαών.

Β) Διάκριση –για τους λόγους που αναφέραμε παραπάνω- δεν γίνεται μόνο στο πώς βλέπουμε τα θύματα της μιας και της άλλης πλευράς, αλλά και πως αντιλαμβανόμαστε τα πιόνια, δηλαδή τους στρατιώτες. Τους τζιχαντιστές του απεχθανόμαστε και τους θεωρούμε δολοφόνους και τρομοκράτες, από την άλλη, τους νατοϊκούς και τους Αμερικάνους στρατιώτες τους φιλοξενούμε στη χώρα μας, αυτούς και τις βάσεις τους, και αποδεχόμαστε μια χαρά στη συνείδηση μας το γεγονός ότι τα αεροπλάνα και τα πλοία ξεκινούν από τα αεροδρόμια μας και τα λιμάνια μας για να σπείρουν το θάνατο και την καταστροφή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους.

Γ) Με κανένα τρόπο δεν σημαίνει ότι με τα όσα έγραψα θεωρώ πως όλοι οι πολίτες των Δυτικών χωρών βράζουν στο ίδιο καζάνι, μαζί με τα αρνητικά φαινόμενα που ανέφερα και που είναι το δίχως άλλο υπαρκτά, υπάρχουν και θετικά. Εναντίωση σε όλους αυτούς τους πολέμους και τις σφαγές, ευαισθησία και ευαισθητοποίηση, μη αποδοχής της σοβινιστικής και της επεκτατικής ιδεολογίας και πρακτικής κ.α. Δυστυχώς όμως, προς το παρόν δείχνουν να επικρατούν τα αρνητικά.



Λαγωνικάκης Φραγκισκος(Poexania)




[1] Και η τζιχαντιστές φυσικά από την πλευρά τους κάνουν την ανάλογη προπαγάνδα, και δυστυχώς τους έχουμε δώσει ουκ ολίγα επιχειρήματα.


[2] Στο βαθμό βέβαια που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη «διχοτόμηση»… στην πραγματικότητα δεν μπορούμε αλλά καταχρηστικά την κάνω επειδή εξυπηρετεί –έστω και αφαιρετικά- ως σχήμα.


[3] «Πετσετοκέφαλοι», έτσι αποκαλούν οι Αμερικάνοι σοβινιστές τους άραβες.

43 σχόλια:

  1. Patricia San Martin Núñez 61 ετών εξόριστη Χιλιανή από την εποχή της χούντας του Πινοσέτ.Ανάμεσα στους νεκρούς μαζί με την κόρη της 35 ετών. Ανάμεσα στους επιβάτες του Ρώσικου αεροπλάνου που έριξαν με την βόμβα 1 κιλού TNT ,σίγουρα είναι και κάποιοι κομμουνιστές. Όπως θα υπάρξουν και θύματα από το ΚΚΕ ,ΠΑΜΕ αν γίνει και στην Ελλάδα τρομοκρατική επίθεση τζιχαντιστών.

    Η τυφλή τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους και τζιχαντιστών σε Ευρώπη ,Λίβανο, Συρία, Μέση Ανατολή ,όπως και οι βομβαρδισμοί αμάχων του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΔΥΤΙΚΩΝ, είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολα οσα λες για της ΗΠΑ την Ε.Ε και τους Τζιχαντιστες ειναι απολυτα σωστα. Απο το καδρο ομως δεν πρεπει να μας ξεφυγει οτι και η Ρωσια Ιμπεριαλιστικη δυναμη ειναι που συμμετεχει στην μοιρασια τις λειας για τα συμφεροντα της ΑΣτικης της Ταξης. Ασχετα αν εχει λιγοτερα εγκληματα σε νεοτερη χωρα στον Καπιταλισμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ.

      Διαγραφή
  2. Σωστή η παρατήρηση. Η Ρωσία μετά την διάλυση της ΕΣΣΔ έχει καταντήσει μια ακόμη ιμπεριαλιστική δύναμη. Επίσης αραβικά κράτη, ΗΑΕ ,Ιορδανία, Σαουδική Αραβία ,Μπαχρέιν συμμετέχουν κατά καιρούς στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ - ΗΠΑ.Όλοι αυτοί μαζί με τους τζιχαντιστές τρομοκρατούν τον πλανήτη.

    Μια υποσημείωση Στη συνείδηση μου πλέον η Ρωσία ανήκει εις την Δύσιν όσο λυπηρό είναι αυτό. Όπως και η Ελλάδα συμμετέχει με τον έναν ή άλλο τρόπο σε επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ. Ευτυχώς υπάρχουν το ΚΚΕ και το ΚΕΚΡ που αποτελούν μια ελπίδα για το μέλλον των λαών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνουμε απολυτα. Να συμπληρωσω οτι υπαρχει και η Ε.Κ Ουκρανίας που εχει το ιδιο προγραμμα με το ΚΚΕ. Το λυπηρο ειναι να βλεπεις τις Φωτογραφιες του Ασαντ αναμεσα στον Λενιν και τον Μαρξ στο Συνεδριο του ΚΚ. Εγκλοβισμενοι σε κυβερνηση με τον Ασαντ δεν υπαρχει περιπτωση να διεκδικησουνε εξουσια ποτε. Δεν λεω οτι ειναι η ωρα τωρα λεω ομως για να μπορεσεις να το κανεις δεν πρεπει να εισαι εγκλωβισμενος σε Αστικη κυβερνηση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. Αυτή την κουβέντα είχα χτές, και μπορώ να πω ότι το ανέλυσες πολύ καλύτερα! Συμφωνώ σε όλλα!
    Να πώ μόνο ότι ένα μπόνους που έχουμε στην εποχή της αντεπανάστασης και που βοηθάει λίγο να ξεπεράσουμε τα τεράστια προβλήματα του κινήματος, είναι η δύναμη και η δυνατότητα της πληροφόρησης.
    Aς πούμε, σε άλλες εποχές θα έπρεπε να περιμένουμε καμιά δεκαετία για να μάθουμε από ιστορικούς, όλλα αυτά που μαθένουμε σήμερα για τα νταραβέρια Δύσης - τζιχαντιστών κ.λπ., σε μία μέρα!

    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι αλλα υπαρχει ταυτοχρονα και ενας σκουπιδοτοπος παραπληροφορησης απο την αλλη που ομοιως του δεν υπηρχε ποτε ξανα...
      επισης, οπως ειχα γραψει και σε παλιοτερο αρθρο, παραγουμε και τη μοντερνα μεταφυσικη μας η οποια απομακρυνει τους ανθρωπους απο την υλιστικη-ιστορικη ματια...δηλαδη ακομα και απο την "ορθολογικη" του διαφωτισμου τους απομακρυνει

      Διαγραφή
    2. Καλά ναι, δεν είναι ότι μας έχει λύσει όλα τα προβλήματα, ούτε καν!
      Απλά είναι ένα εργαλείο που δεν υπήρχε, και που νομίζω μπορεί να είναι πολύ ισχυρό άν χρησιμοποιηθεί σωστά, και σε κατάλληλες συνθήκες.

      Κώστας

      Διαγραφή
  4. Μερικα αυθορμητα ερωτηματα, μετα την αναγνωση του κειμενου (και που δεν θελουν αναγκαστικα απαντηση)

    -«δεν πρόκειται για μια αναμέτρηση του καλού με το κακό, αλλά για μια αναμέτρηση μεταξύ οικονομικών συμφερόντων η οποία ντύνεται τον μανδύα της «δημοκρατίας» και τον μανδύα της «θρησκευτικής πίστης», προκειμένου να μπορέσει να πουλήσει τον εαυτό της στις μάζες»

    Οι τζιχαντιστες είναι ότι πιο κοντά υπάρχει στον καθαρόαιμο, αυθεντικό, ανόθευτο ιδεολόγο και η ιδεολογία τους αυτή δεν έχει σε τίποτα να κάνει με υλικά ανταλλάγματα και οικονομικές απολαβές. Μες το κεφάλι τους, το μονο που υπάρχει είναι μια αρρωστημένη έννοια του «θάρρους, της γενναιότητας, της πιστης, της εκδίκησης». Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος δεσμός με υλικα, οικονομικά κίνητρα όταν πάει κάποιος και αυτοανατινάζεται μέσα σε κόσμο, τυφλα αποφασισμένος με ακράδαντο φανατισμό. Τα άτομα αυτά σαν καθαρόαιμοι ιδεολόγοι βλέπουν το χρήμα, την οικονομία απλά σαν όχημα για να πετύχουν τον θεοκρατικό-θρησκοληπτο σκοπό τους. Και απέναντι σε έναν τέτοιο φανατισμό, τα όπλα και οι συγκρούσεις, μόνο να κάνουν τον φανατισμό μεγαλύτερο μπορούν, τιποτα αλλο. Αρα που είναι το «οικονομικο συμφερων» από την μερια των τζιχαντιστων;

    - «Αυτό βεβαίως δεν αναιρεί το ότι ο κινητήριος μοχλός για όλο αυτό το μακελειό βρίσκεται πρωτίστως στην οικονομία, και όχι στις όποιες αντιθέσεις κουλτούρας μεταξύ δυο πολιτισμών.»

    Εκατονταδες ευρωπαιοι δευτερης και τριτης γενιας μουσουλμανων, παρατανε τον δυτικο τροπο ζωης και πανε να πολεμισουν για ένα Ισλαμικο Κρατος, για να «σωσουν τις αξιες τους της πιστης τους». Σε χιλιαδες περιπτωσεις και πιο προσφατα στην Γαλλια, φιλοτζιχαντιστες μουσουλμανοι βαζουν μια βομβα γυρω από τον εαυτο τους και πανε και ανατινασονται πανω σε κοσμο, στο ονομα καποιου προφητη και στις «ισλαμικες επιταγες». Στις πιο υποαναπτυκτες ανατολικες χωρες οι γυναικες αποδεχονται τους νομους της Σαρια και ντυνονται αναλογα ενώ οι αντρες τιμωρουν, κοβουν χερια και πετανε ομοθρησκους ομοφυλοφυλους από ταρατσες πολυκατικιων στο ονομα της «ισλαμικης ηθικης». Από πού και ως που βαζουμε τις αντιθέσεις κουλτούρας μεταξύ δυο πολιτισμών κατω από το χαλι και λεμε δεν υπαρχουν τετοιες; Για τις «οικονομικες σχεσεις» αυτοανατιναζονται οι τζιχαντιστες ή επειδη πιστευουν ακραδαντα στην «κουλτουρα και τον πολιτισμο» τους και επειδη στοχο εχουν να τον εδραιωσουν και σε αλλα μερη της γης;


    - Και επειδη μιλαμε για « φονταμεταλιστες μουσουλμανους» , ιστορικα και μονο, ποτε οι μουσουλμανοι δεν εφαρμοσαν φονταμενταλιστικη πολιτικη και πρακτικη;Παραδειγμα, κανεις;

    - «Το προφίλ του Άραβα και του μουσουλμάνου έχει γίνει αξιέπαινη προσπάθεια από τα media(και ιδιαίτερα από Hollywood και βιομηχανία gaming), να ταυτιστεί στη συνείδηση μας με το προφίλ του φανατικού, του αμόρφωτου, του θρησκόληπτου/αλλόθρησκου και του τρομοκράτη.»

    Γιατι δεν συμβαινει το ιδιο με Ταοιστες, Βουδιστες, Κονφουκιανιστες, Ινδουιστες, Ρασταφαρι, Αγιαβαζι, Αμις και άλλες τοσες θρησκειες; Μηπως γιατι τα παραδειγματα φανατικης βιας είναι παρα πολλα για να είναι συμπτώσεις; Όταν μαλιστα το μισος αυτό διατηρείται ασβεστο από μουσουλμανο Σιίτη σε μουσουλμανο Σουνίτη, ο κακος Χριστιανος είναι αυτος που βγαζει από το μυαλο του και δημιουργει ταμπελες και προκαταληψεις για μουσουλμανους στις ταινιες του ή οι ιδιοι οι Μουσουλμανοι;

    ......

    Ιωσήφ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ....

    -«Στην πραγματικότητα πάντως, λίγα πράγματα γνωρίζει ο μέσος Δυτικός για τους Άραβες και τον μακραίωνο πολιτισμό τους, όπως λίγα γνωρίζει και για την πραγματική καθημερινή ζωή στις χώρες αυτές.»

    Οι Αραβες ειχαν πολιτισμο αλλα οι Αραβες δεν ηταν παντα μουσουλμανοι, όπως ακριβως οι (αρχαιοι) Ελληνες δεν ηταν παντα χριστιανοι, όπως και οι Περσες και οι Αιγυπτιοι δεν ηταν Αραβες, αλλα κατακτηθήκαν και αφομοιώθηκαν από αυτους. Επειτα οι περισσοτεροι Αραβες κατακτηθηκαν απο Τουρκους. Για να ξερουμε για ποιον «Αραβικο πολιτισμο» μιλαμε.

    - «Τους τζιχαντιστές του απεχθανόμαστε και τους θεωρούμε δολοφόνους και τρομοκράτες, από την άλλη, τους νατοϊκούς και τους Αμερικάνους στρατιώτες τους φιλοξενούμε στη χώρα μας, αυτούς και τις βάσεις τους, και αποδεχόμαστε μια χαρά στη συνείδηση μας το γεγονός ότι τα αεροπλάνα και τα πλοία ξεκινούν από τα αεροδρόμια μας και τα λιμάνια μας για να σπείρουν το θάνατο και την καταστροφή σε δεκάδες χιλιάδες αθώους.»

    Οι αμερικανοι, οι Ευρωπαιοι, το Νατο, εχει επεμβει κυριως για οικονομικους λογους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγες της περιοχής αλλα όχι μονο. Πολεμανε θελωντας και μη και για την ασφαλεια του δυτικου κοσμου (και φυσικα να διατηρισουν το status quo). Αν αυριο αποφασιζουνε ολοι οι ιμπεριαλιστες να αφησουν επιτελους ησυχη την περιοχη, ποιος θα επωφελούταν από αυτό; Οι φιλήσυχοι λαοι της περιοχης ή οι εξτρεμιστες; Και ας υποθεσουμε ότι οι «κακοι Ρωσσοι και Αμερικανοι ιμπεριαλιστες» αποχωρησουν εντελως από την περιοχη, γινει πραγματικοτητα και κλεισει η Σουδα κτλ. Σε 10 χρονια από τωρα ποιος αποκλειει το ενδεχομενο οι «φονταμεταλιστες μουσουλμανοι» χωρις πιεση από κανενα, να αποκτησουν ατομικη βομβα. Και ενταξει, οι χωρες που διαθετουν μεχρι τωρα ατομικη βομβα εχουν και κυβερνησεις υπευθυνες που γνωριζουν τους κινδυνους και τις συνεπειες που επιβαλει η χρηση τους. Οι «φονταμεταλιστες μουσουλμανοι» πισω από πιο φανατισμο θα μαθουν για την ευθυνη και τις συνεπειες ; Και ποιος πιστευει ότι θα διστασουν εστω ελαχιστα για να προκαλεσουν την οποιαδηποτε καταστροφη;

    Ιωσήφ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελα Ιωσήφ Κ, παραδεξου το εισαι ο Τζώρτζ Μ.
      Οι απαντησεις αργοτερα γιατι τωρα ειναι πολυ νωρις για να απαντησω στις 10 στερεοτυπικες "αποριες" σου βγαλμενες κανονικα απο σεμιναριο της Cia
      σορυ που στο λεω ετσι ωμα αλλα ετσι ειναι

      Διαγραφή
  6. "Οι τζιχαντιστες είναι ότι πιο κοντά υπάρχει στον καθαρόαιμο, αυθεντικό, ανόθευτο ιδεολόγο και η ιδεολογία τους αυτή δεν έχει σε τίποτα να κάνει με υλικά ανταλλάγματα και οικονομικές απολαβές. Μες το κεφάλι τους, το μονο που υπάρχει είναι μια αρρωστημένη έννοια του «θάρρους, της γενναιότητας, της πιστης, της εκδίκησης». Δεν υπάρχει κανένας απόλυτος δεσμός με υλικα, οικονομικά κίνητρα όταν πάει κάποιος και αυτοανατινάζεται μέσα σε κόσμο, τυφλα αποφασισμένος με ακράδαντο φανατισμό. Τα άτομα αυτά σαν καθαρόαιμοι ιδεολόγοι βλέπουν το χρήμα, την οικονομία απλά σαν όχημα για να πετύχουν τον θεοκρατικό-θρησκοληπτο σκοπό τους. Και απέναντι σε έναν τέτοιο φανατισμό, τα όπλα και οι συγκρούσεις, μόνο να κάνουν τον φανατισμό μεγαλύτερο μπορούν, τιποτα αλλο. Αρα που είναι το «οικονομικο συμφερων» από την μερια των τζιχαντιστων; "

    Πολε ταινιες βλεπεις
    καταρχην τα συμφεροντα δεν τα εχουν αυτοι που πανε και ανατιναζονται,
    τα συμφεροντα τα εχουν αυτοι που βρισκονται απο πισω τους και τους στελνουν να ανατιναχθουν
    ακριβως με τον ιδιο τροπο που τα συμφεροντα δεν τα εχει ο στρατιωτης που παει στον πολεμο αλλα αυτοι που τον στελνουν.

    "Εκατονταδες ευρωπαιοι δευτερης και τριτης γενιας μουσουλμανων, παρατανε τον δυτικο τροπο ζωης και πανε να πολεμισουν για ένα Ισλαμικο Κρατος, για να «σωσουν τις αξιες τους της πιστης τους». Σε χιλιαδες περιπτωσεις και πιο προσφατα στην Γαλλια, φιλοτζιχαντιστες μουσουλμανοι βαζουν μια βομβα γυρω από τον εαυτο τους και πανε και ανατινασονται πανω σε κοσμο, στο ονομα καποιου προφητη και στις «ισλαμικες επιταγες». Στις πιο υποαναπτυκτες ανατολικες χωρες οι γυναικες αποδεχονται τους νομους της Σαρια και ντυνονται αναλογα ενώ οι αντρες τιμωρουν, κοβουν χερια και πετανε ομοθρησκους ομοφυλοφυλους από ταρατσες πολυκατικιων στο ονομα της «ισλαμικης ηθικης». Από πού και ως που βαζουμε τις αντιθέσεις κουλτούρας μεταξύ δυο πολιτισμών κατω από το χαλι και λεμε δεν υπαρχουν τετοιες; Για τις «οικονομικες σχεσεις» αυτοανατιναζονται οι τζιχαντιστες ή επειδη πιστευουν ακραδαντα στην «κουλτουρα και τον πολιτισμο» τους και επειδη στοχο εχουν να τον εδραιωσουν και σε αλλα μερη της γης; "

    Να μου δωσεις νουμερα για το ποσοι ειναι αυτοι που πανε απο καποια πηγη πρωτον
    Δευτερον, οι γυναικες που φορανε μπουργκες και οι λαοι στις ανατολικες αυτες χωρες εξαναγκαζονται σε μεγαλο βαθμο να ακολουθουν αυτον τον τροπο ζωης απο θρησκευτικες αστυνομιες κλπ. Δες τη φωτο που εχω βαλει απο το αφγανισταν του πριν και του μετα. Σε παρα πολλες περιπτωσεις τα συντηρητικα στοιχεια εχουν ενδυναμωθει απο τη CIA, οπου τους εχει εξοπλισει και εκπαιδευσει και ετσι εδραιωσαν την εξουσια τους επιστρεφοντας χωρες που ειχαν αρχισει να κανουν βηματα προοδου, στο μεσαιωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. " Και επειδη μιλαμε για « φονταμεταλιστες μουσουλμανους» , ιστορικα και μονο, ποτε οι μουσουλμανοι δεν εφαρμοσαν φονταμενταλιστικη πολιτικη και πρακτικη;Παραδειγμα, κανεις;"

    Απο ποτε οι ευρωπαιοι δεν εφαρμοσαν επεκτατικη πολιτικη, παραδειγμα κανεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Γιατι δεν συμβαινει το ιδιο με Ταοιστες, Βουδιστες, Κονφουκιανιστες, Ινδουιστες, Ρασταφαρι, Αγιαβαζι, Αμις και άλλες τοσες θρησκειες; Μηπως γιατι τα παραδειγματα φανατικης βιας είναι παρα πολλα για να είναι συμπτώσεις; Όταν μαλιστα το μισος αυτό διατηρείται ασβεστο από μουσουλμανο Σιίτη σε μουσουλμανο Σουνίτη, ο κακος Χριστιανος είναι αυτος που βγαζει από το μυαλο του και δημιουργει ταμπελες και προκαταληψεις για μουσουλμανους στις ταινιες του ή οι ιδιοι οι Μουσουλμανοι;"

    Καταρχην και μονο που ταυτιζεις "μουσουλμανισμο" με "εξτρεμισμο" δειχνει φασιστικη νοοτροπια. Και εμεις τι ειμαστε δηλαδη; οι ειρηνοποιοι που θα ριξουμε βομβες για να λυσουν πιο ευκολα οι σιιτες και οι σουνιτες τις διαφορες τους; Οσο για τις υπολοιπες θρησκειες που λες, ενταξει τους ινδους τους εχουμε υποταγμενους οι Δυτικοι εδω και αιωνες με απιστευτη βια και εκμεταλλευση εναντιον τους, για ρωτα τους ακολουθους του γκαντι τι τραβηξαν, με τους κινεζους βαζουμε αλλο προσημο για να κανουμε αντιπροπαγανδα(τον κομμουνισμο), ενω παλαιοτερα που η Δυση βρισκονταν σε πολεμο με αυτους και που τους χρησιμοποιοησε στις ΗΠΑ για φτηνη εργασια ειχε την αναλογη ιδεολογια μισσους απεναντι σε αυτους, αναλογη με αυτη πυο εχει σημερα για τους μουσουλμανους.

    "Οι Αραβες ειχαν πολιτισμο αλλα οι Αραβες δεν ηταν παντα μουσουλμανοι, όπως ακριβως οι (αρχαιοι) Ελληνες δεν ηταν παντα χριστιανοι, όπως και οι Περσες και οι Αιγυπτιοι δεν ηταν Αραβες, αλλα κατακτηθήκαν και αφομοιώθηκαν από αυτους. Επειτα οι περισσοτεροι Αραβες κατακτηθηκαν απο Τουρκους. Για να ξερουμε για ποιον «Αραβικο πολιτισμο» μιλαμε."

    Χρησιμοποιωντας τη δικη σου λογικη ολοκληρη η ελλαδα κατακτηθηκε απο τους ρωμαιους, και υστερα απο τους τουρκους, για να ξερουμε για ποιο ελληνικο πολιτισμο μιλαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ερωτηση προς επιδοξο πρακτορα της εταιρειας.
    ολοι οι μουσουλμανοι ειναι ιδιοι; οι σιιτες με τους σουνιτες; οι δρουζοι;
    ολοι οι χριστιανοι ειναι ιδιοι;
    οι βασικοι συμμαχοι των δυτικων στην περιοχη ειναι η σαουδικη αραβια το καταρ. κρατη που εφαρμοζουν την σαρια και ειναι απο τα ποιο σκληροπυρηνικα. σου λεει κατι αυτο οτι το ζητημα δεν ειναι θρησκειων αλλα πολιτικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. "Οι αμερικανοι, οι Ευρωπαιοι, το Νατο, εχει επεμβει κυριως για οικονομικους λογους για τις πλουτοπαραγωγικές πηγες της περιοχής αλλα όχι μονο. Πολεμανε θελωντας και μη και για την ασφαλεια του δυτικου κοσμου (και φυσικα να διατηρισουν το status quo). Αν αυριο αποφασιζουνε ολοι οι ιμπεριαλιστες να αφησουν επιτελους ησυχη την περιοχη, ποιος θα επωφελούταν από αυτό; Οι φιλήσυχοι λαοι της περιοχης ή οι εξτρεμιστες; Και ας υποθεσουμε ότι οι «κακοι Ρωσσοι και Αμερικανοι ιμπεριαλιστες» αποχωρησουν εντελως από την περιοχη, γινει πραγματικοτητα και κλεισει η Σουδα κτλ. Σε 10 χρονια από τωρα ποιος αποκλειει το ενδεχομενο οι «φονταμεταλιστες μουσουλμανοι» χωρις πιεση από κανενα, να αποκτησουν ατομικη βομβα. Και ενταξει, οι χωρες που διαθετουν μεχρι τωρα ατομικη βομβα εχουν και κυβερνησεις υπευθυνες που γνωριζουν τους κινδυνους και τις συνεπειες που επιβαλει η χρηση τους. Οι «φονταμεταλιστες μουσουλμανοι» πισω από πιο φανατισμο θα μαθουν για την ευθυνη και τις συνεπειες ; Και ποιος πιστευει ότι θα διστασουν εστω ελαχιστα για να προκαλεσουν την οποιαδηποτε καταστροφη;"

    Ρε φιλε οι ταινιες που βλεπεις και τα παιχνιδια πυο παιζεις στον υπολογιστη δεν ειναι αντικειμενικη ενημερωση, οπως επισης το mega και το cnn

    Καταρχην σου ξαναλεω, τους περισσοτερους απο αυτους τους εξτρεμιστες τους δημιουργησε η δυση, τους ταλιμπαν για να πολεμησουν τους σοβιετικους, αλλους για να ανατρεψουν κυβερνησεις Λιβυη, Συρια, Αιγυπτο, αλλους για να τους χρησιμοποιησουν για πολεμους με γειτονικα κρατη. Με τους σαουδαραβες για παραδειγμα δενε χουν κανενα προβλημα οι δυτικοι, εστω και αν αυτοι-οι σαουδαραβες- εχουν βυθισει τους λαους των χωρων τους στο σκοταδι και στην θρησκοληψια. Πρωτα λοιπον τους φτιαχνεις, τους χρησιμοποιεις, και μετα βομβαρδιζεις λαους για να-και καλα- τους ξεφορτωθεις.

    Ετσι δεν τους εξασθενεις τους δυναμωνεις, γιατι οταν βομβαρδιζεις τους λαους, αυτοι οι λαοι μετα σε βλεπουν-οπως ειναι λογικο σαν εχθρο- και ετσι οι ταλιμπαν και λοιποι στρατολογουν κοσμο στις γραμμες τους που τον στελνουν να κανει μπουμ σε μια πλατεια... και οι περισσοτερες τετοιες επιθεσεις γινονται σε δικο τους εδαφος στα πλαισια των εμφυλιων τους και οχι σε ευρωπαικο... αρα και αυτο τους γυρναει μπουμεραγκ.

    Οσο λοιπον τους πολεμας τοσο θελουν να σε πολεμανε, οσο θελεις να τους αποσπασεις τις πλουτοπαραγωγικες τους πηγες τοσο θα χρησιμοποιουν την "τζιχαντ" οι πολεμαρχοι που ελεγχουν αυτες τις πηγες, γιατι με τη τζιχαντ ξεσηκωνουν τα πληθη. Δεν ειναι λιγοτερο βλακες οι κακομοιρηδες μουσουλμανοι που νομιζουν οτι μαχονται για το θεο τους απο τους κακομοιρηδες δυτικους που νομιζουν οτι μαχονται για τη δημοκρατια παντως.

    Οσο για την ατομικη βομβα
    ενα εθνος την εχει χρησιμοποιησει εις διπλουν και αυτο ειναι η αμερικη
    ποιος θα μας σωσει απο τους φυλακες με λιγα λογια

    τα αλλα ειναι οδοντοπαστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην Σαουδική Αραβία εκπαιδεύονται στρεατιωτικσά εδώ και χρόνια εξτρεμιστές ισλαμιστές, πιστοί στο Βασίλειο της χώρας.

      Μπροστά στους Σαουδάραβες κομμάντος ,οι Σύριοι κλπ είναι ερασιτέχνες. Διαθέτουν υπερσύγχρονο οπλισμό και είναι εξίσου φανατικοί μουσουλμάνοι που μισούν την Δύση. Αλλά υπακούν στο Βασίλειο.

      Το γνωρίζει η CIA ; Ασφαλώς αν και τους θεωρεί ελεγχόμενους λόγω των καλών σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - ΗΠΑ.

      Κάποια στιγμή στο μέλλον που για κάποιον λόγο θα σπάσει η λυκοσυμμαχία και σε μια πόλη της Δύσης σκοτωθούν εκατοντάδες , πάλι θα πρέπει να κάνουμε τους έκπληκτους ;;

      Διαγραφή
    2. Σχετικά με την ατομική βόμβα θα στοιχημάτιζα ότι την επόμενη πάλι οι ΗΠΑ θα την έριχναν ή το Ισραήλ.Γεράκια

      Διαγραφή
    3. Η Εκπληξη ειναι για αυτους που δεν θελουνε να δουνε και τους χρησιμοποιουνε σαν αλλοθι για να συνεχισει ο καπιταλισμος απερισπαστος την δουλεια του. Παντα κατι πρεπει να υπαρχει ωστε ποτε η εργατικη ταξη να μη σκεφτει να φτιαξει την δικη της εξουσια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  11. «οι βασικοι συμμαχοι των δυτικων στην περιοχη ειναι η σαουδικη αραβια το καταρ. κρατη που εφαρμοζουν την σαρια και ειναι απο τα ποιο σκληροπυρηνικα. σου λεει κατι αυτο οτι το ζητημα δεν ειναι θρησκειων αλλα πολιτικο;»
    Το γνωριζω ότι κρατη-«συμμαχοι» του Νατο εφαρμοζουν Σαρια και κοβουν χερι σε οποιον κλεψει, κεφαλια κτλ. Εχω ζησει στην περιοχη της Γιαφα και ξερω την νοοτροπια των μουσουλμανων. Ακριβως αυτό λεω και εγω: Τα περισσοτερα μουσουλμανικα κρατη στην περιοχη, ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και όχι οικονομικους, θα εφαρμοζαν Σαρια ειτε υπηρχε ο ιμπεριαλισμος ειτε όχι. Το γεγονος ότι καποια κρατη εχουν συμμαχισει, τουλαχιστον στα λογια , με δυτικους δεν συμαινει ότι η πρακτικη της θρησκειας τους είναι λιγοτερο αυστηρη. Αυτές είναι επιταγες της θρησκειας τους, αυτά εφαρμοζουν ανεξαρτητα από τι κανει η δυση.
    «Καταρχην σου ξαναλεω, τους περισσοτερους απο αυτους τους εξτρεμιστες τους δημιουργησε η δυση…τα συντηρητικα στοιχεια εχουν ενδυναμωθει απο τη CIA, οπου τους εχει εξοπλισει και εκπαιδευσει…. οι Δυτικοι εδω και αιωνες με απιστευτη βια και εκμεταλλευση εναντιον τους…οι γυναικες που φορανε μπουργκες και οι λαοι στις ανατολικες αυτες χωρες εξαναγκαζονται σε μεγαλο βαθμο να ακολουθουν αυτον τον τροπο ζωης απο θρησκευτικες αστυνομιες»
    Επειδη με κατηγορεις ότι αναπαραγω στερεοτυπα, ποσο ποιο επικυνδινο αναποδο στρερετυπο είναι το να λεει καποιος ότι όλα οσα γινονται τωρα στην ανατολη φταινε οι δυτικοι. Ότι η Μεση Ανατολη χωρις τους κακους δυτικους και ιμπεριαλιστες θα ηταν ενας παραδεισος, χωρις μισος και θρησκευτικο φανατισμο. Ότι οι γυναικες «αναγκαζονται» να φορανε μπουρκα. (Στην Γαλλια βγηκε νομος που απαγορευει σε μουσουλμανες που κατοικουν εκει να φορανε μπουρκα και μαντιλα. Κανεις δεν τους αναγκαζε να φορανε μπουρκα, εκεινε θελανε για ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ) . Βαζεις τεραστιες παροπιδες όταν μια περιοχη την μετρας σε μεγεθος οικονομικων- ιμπεριαλιστικων πολεμων και βγαζεις εντελως απ’εξω τη θρησκεια. Εσυ για λογους προπαγανδας και αντιπαθειας μπορεις να λες ότι οι αμερικανοι φταινε για όλα, αλλα ο φανατισμος και ο φονταμενταλισμος είναι ηδη πολύ πριν τους Δυτικους λογω ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ και ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ διαφορων. Δεν μπορω να το γραψω πιο απλα. Επειδη καποιος το εχει γραψει καλυτερα το παραθετω παρακατω:
    ….

    Ιωσήφ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. «Οι Άραβες καταγγέλλουν συνεχώς ότι για όλα τα κακά που τους ταλαιπωρούν εξαθλίωση, έλλειψη δημοκρατίας, διακοπή της εξέλιξης του πολιτισμού τους κ.λπ. ευθύνεται η αποικιοκρατία την οποία υπέστησαν από τους Ευρωπαίους.

    Ωστόσο, η αποικιοκρατία σε αρκετές αραβικές χώρες διήρκεσε στη χειρότερη περίπτωση 130 χρόνια (αυτό συνέβη στην Αλγερία, 1830-1962). Όμως οι ίδιοι αυτοί Άραβες, πριν από την αποικιοκρατία των Ευρωπαίων, είχαν υποστεί για 5 αιώνες το ζυγό των Τούρκων.

    H τουρκική κυριαρχία στην εγγύς και τη Μέση Ανατολή αρχίζει τον 15ο αιώνα και τελειώνει το 1918. Αλλά οι Άραβες και οι Τούρκοι κατακτητές τους, που ήταν ομόθρησκοί μουσουλμάνοι, δεν μιλούν ποτέ για την κυριαρχία αυτή.

    Πάντως, η εξέλιξη της αραβικής κουλτούρας σταμάτησε το 11ο με 12ο αιώνα, δηλαδή οκτώ αιώνες πριν καν να μπορεί να γίνει λόγος για την κατακτητική επέκταση της Δύσης.

    Εξάλλου και αυτή η ίδια η αραβική κουλτούρα βασίστηκε στις κατακτήσεις, την εξόντωση και τη λίγο έως πολύ βίαια επιβολή της ισλαμικής θρησκείας στους κατακτημένους πληθυσμούς. Στην Αίγυπτο το 550 μ.X. δεν υπήρχαν Άραβες, όπως δεν υπήρχαν Άραβες, τότε, στη Λιβύη, στην Αλγερία, στο Μαρόκο, στο Ιράκ. Οι Άραβες που βρίσκονται τώρα εκεί είναι απόγονοι των κατακτητών που κυρίευσαν αυτές τις χώρες και που επέβαλαν, με ή χωρίς βία, στους τοπικούς πληθυσμούς τη δική τους θρησκεία. Δεν βλέπω όμως να γίνεται καμία κριτική αυτών των γεγονότων μέσα στο χώρο του αραβικού κόσμου. Κατά τον ίδιο τρόπο μιλάμε, βεβαίως, για το δουλεμπόριο των Μαύρων από τους Ευρωπαίους (16ος αιώνας και εντεύθεν), αλλά δεν μιλάμε ποτέ για το γεγονός ότι το δουλεμπόριο και η συστηματική υποδούλωση των Μαύρων στην Αφρική τα εγκαινίασαν Άραβες έμποροι (11ος-12ος αιώνας και εντεύθεν), με τη συνενοχή-συμμετοχή, όπως πάντα, βασιλιάδων και φυλάρχων.

    Επίσης, δεν μιλάμε για το γεγονός ότι η δουλεία δεν καταργήθηκε αυθόρμητα σε καμία ισλαμική χώρα και ότι σε κάποιες από αυτές η δουλεία ισχύει ακόμη και σήμερα. Δεν θέλω να πω με κανέναν τρόπο ότι όλα αυτά απαλείφουν τα εγκλήματα που διέπραξαν οι Δυτικοί. Λέω μόνον ότι η ιδιαιτερότητα του δυτικού πολιτισμού έγκειται ακριβώς στην ικανότητά του για αυτο-αμφισβήτηση και αυτοκριτική. Στην ιστορία της Δύσης, όπως και σε όλες τις άλλες ιστορίες, υπάρχουν θηριωδίες και φρικαλεότητες. Αλλά, όμως, μόνον η Δύση δημιούργησε την ικανότητα για εσωτερική αμφισβήτηση των ίδιων των θεσμών και των ιδεών της εν ονόματι της λογικής συζήτησης μεταξύ των ανθρώπων, η οποία παραμένει ανοιχτή στο διηνεκές και δεν αναγνωρίζει έσχατο δόγμα. »

    Ιωσήφ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ολα αυτα εχουνε ονομα. Τα λενε Φεουδαρχια και Καπιταλισμο. Για ολα αυτα εχεις νας πεις κατι η μονο ωραια Παραμυθακια για να θολωνεις τα νερα........... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ολες οι θρησκειες χρησιμοποιηθηκανε στον Αντικομμουνιστικο αγωνα για την Ανατροπη του Σοσιαλισμου. Ειναι μερος του Καπιταλιστικου συστηματος για να ελεγχει τους λαούς. Ενα Ναρκωτικο ειναι οπως και αλλα............... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Ιωσηφ Κ
    να προσθεσω οσο αναφορα τον φανατισμο ή οχι της μουσουλμανικης θρησκειας, οτι δεν εχει να κανε με την θρησκεια per se αλλα με το πως οι ανθρωποι την αντιλαμβανονται.
    Εχω γνωρισει εδω τουρκο που απλα κατεβαζει καντηλια(μουσουλμανικα) γιατι η μανα του τον πρηζει να κανει Ραμαζανι(και υποψιαζομαι οτι δεν το τηρει) και αντιστοιχα ψωνιζω στο ιδιο σουπερ με γυναικα που ειναι μια κινουμενη μαυρη μπουργκα.
    Και οι δυο μουσουλμανοι ειναι και οι δυο στον ιδιο θεο πιστευουν,αλλα αντιλαμβανονται και εξωτερικευουν την πιστη τους τελειως διαφορετικα.
    Δεν εχει νοημα λοιπον να ριχνεις το αναθεμα στην θρησκεια,μιας και αποτελει εργαλειο για να στρατολογηθουν,φανατιστουν και εν τελει υπηρετησουν ξενα προς αυτους συμφεροντα ,οσοι την ακολουθησουν.
    Ενας απο τους συμμετεχοντες της επιθεσης στο Παρισι ηταν(λεει η γυναικα του),σχεδον αθεος,δεν νηστευε,πηγαινε στο τζαμι αναγκαστικα.
    Μικροκακοποιος ηταν που ζουσε με το επιδομα ανεργιας σε ενα απο τα γκετο του Παρισιου,οι αλλοι ζουσαν σε ενα αντιστοιχο κεντρο των Βρυξελων(εχει ενα πολυ καλο αρθρο για αυτο το TheNation).
    Aρα δεν μιλαμε απαραιτητα για φανατικους μουσουλμανους,που ανατραφησαν για να γινουν μαρτυρες αλλα για ανθρωπους-φαντασματα του συγχρονου καπιταλισμου..ανθρωπους που ζουν σε μια κατασταση "ημιζωης".
    Επιβιωνουν με επιδοματα,κακοπληρωμενες δουλειες,εκτος κοινωνικου συνολου(λογω γλωσσας,συνηθειων κλπ) και νιωθουν στο πετσι τους την καπιταλιστικη απαξιωση της ανθρωπινης αξιοπρεπειας.
    Σε αυτους η ρητορικη περι "εκλεκτου του θεου" ,"ιερου αγωνα","τιμωρια των απιστων"(που για αυτον αυτοι φταινε για την καταντια του),ειναι λογια-παρηγορια.
    Δεν ειναι δυσκολο να τα πιστεψει και να θεωρησει οτι η ασκοπη ζωη του εχει νοημα πια!
    Σε μια γενικοτερη εποχη απαξιωσης και ανυπαρξιας νοηματος,τους προσφερεται ακριβως αυτο:Η δυνατοτητα να ανηκουν και να αγωνιστουν για ενα σκοπο.
    Αυτο ισως εξηγει το γιατι δυτικοι πολεμανε για τον ΙΣΙΣ

    Τελος, καπου ανεφερες οτι αλλες θρησκειες δεν εχουν αντιστοιχα κακες καταβολες,να σου θυμισω την σφαγη των Σιντοϊστων Ιαπωνων εναντιον των αθεων τοτε-βουδιστων παλαιοτερα Κινεζων?
    Μιλανε για εκατομμύρια νεκρους και για στρατοπεδα συγκεντρωσης χειροτερα απο του Αουσβιτς.
    Να σου θυμισω τις σφαγες απο βουδιστες στρατιωτες εναντιον μουσουλμανων στην Μιανμαρ?

    Το γιατι δεν τα ξερουμε και δεν μας αφορουν νομιζω οτι το εξηγει πολυ καλα ο Poe στο κομματι που αφορα την "Εγγυτητα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. http://tvxs.gr/news/kosmos/pano-apo-5000-oi-eyropaioi-sto-pleyro-ton-tzixantiston

    http://www.tanea.gr/news/world/article/5164591/nees-gynaikes-afhnoyn-thn-eyrwph-gia-na-gennhsoyn-th-nea-genia-toy-xalifatoy/

    « Aρα δεν μιλαμε απαραιτητα για φανατικους μουσουλμανους,που ανατραφησαν για να γινουν μαρτυρες αλλα για ανθρωπους-φαντασματα του συγχρονου καπιταλισμου..ανθρωπους που ζουν σε μια κατασταση "ημιζωης".Επιβιωνουν με επιδοματα,κακοπληρωμενες δουλειες,εκτος κοινωνικου συνολου(λογω γλωσσας,συνηθειων κλπ) και νιωθουν στο πετσι τους την καπιταλιστικη απαξιωση της ανθρωπινης αξιοπρεπειας.Σε αυτους η ρητορικη περι "εκλεκτου του θεου" ,"ιερου αγωνα","τιμωρια των απιστων"(που για αυτον αυτοι φταινε για την καταντια του),ειναι λογια-παρηγορια.»

    Το γεγονος ότι στη δυση δεν υπαρχουν πλεον αξιες, ηθικη, κατι αξιο να κρατηθεις και να παλεψεις, ότι όλα είναι εμπορευματα για πουλημα, είναι γεγονος.Αυτο όμως είναι προβλημα των δυτικων, δε θα το λυσουν οι μουσουλμανοι. Για να ξεχωριζουμε τι λεμε, οι νεοσυλεκτοι της τζιχαντ και πριν από αυτους οι ταλιμπαν και πριν από αυτους οι μουτζαχεντιν δεν φωναζουν ότι πολεμανε εναντιων καμια «καπιταλιστικη απαξιωση της ανθρωπινης αξιοπρεπειας» αλλα τον Δυτικο τροπο ζωης στο συνολο του. Όταν αναφερονται στους Δυτικους, τους ονομαζουν ΑΠΙΣΤΟΥΣ και ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΦΟΡΩΝ και οτιδηποτε τους ξεχωριζει από αυτους με θρησκευτικα κριτηρια.

    Οποιος δεν εχει ταξιδεψει και ζησει κοντα σε μουσουλμανους δεν μπορει να καταλαβει τι εννοω.
    Εδω στον πειραια βρεθηκαν μετριοπαθεις μουσουλμανοι και τρομαξε ο κοσμος:

    http://www.crashonline.gr/%CF%83%CE%B9%CE%AF%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B3%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84/

    ....τι να πουμε και για τους φανατικους, δηλαδη... Εγω ζω μαζι τους 6 μηνες το χρονο

    Μερικοι εχουν λυσει το προβλημα ριχνοντας ολο το φταιξιμο στον ιμπεριαλισμο (που και αυτός εχει οξυνει το προβλημα αλλα όπως εγραψα και παραπανω για την αραβικη Ιστορια, δεν είναι η αιτια.)

    Αλλοι το παιζουν ανθρωπιστες και political correct υπερανω, εξισώνοντας ανόμοια πραγματα και εχοντας την τραγικη ψευδαίσθηση ότι αποχωροντας οι δυτικοι από την Μεση Ανατολη θα λυθουν όλα τα προβληματα και δεν θα σφαζονται σουνιτες – Σηιτες ή δεν θα δημιουργηθει ένα ισλαμικο φονταμεταλιστικο κρατος-τερας που θα βαλει φωτια σε ολη την ηπειρο.

    Αλλοι εχουν πεισθει ότι ολος ο ντορος γινεται για οικονομικα συμφεροντα, την ωρα που δισεκατομμυριούχοι απο Σαουδικη Αραβια, Καταρ και άλλες υποτιθεται «συμμαχες» χωρες με τους αμερικανους , δινουν από τα απειρα λεφτα που ηδη εχουν και εξοπλιζουν το ISIS στο ονομα του Αλλαχ, (γιατι καλα είναι τα εκατομυρια που τους πληρωνουν για το πετρέλαιο οι καταραμενοι Δυτικοι, αλλα δεν είναι και τοσο προδότες μπροστα στον Αλλαχ ώστε να μην βοηθουν υπογεια και να οραματιζονται το Ισλαμ να εξαπλωνεται στον κοσμο).

    Αλλοι παλι, αυτοπροσδιοριζοντας τον εαυτο τους ως αντικαπιταλιστες, αντιιμπεριαλιστες, αντιαμερικανοι, αντιευρωπαιοι, νομιζοντας ότι αν γινει η στραβη θα σωθουν από τις ορδες των τζιχαντιστων που θα τους λυπηθουν και δεν θα καταληξει το κεφαλι τους σε ένα κουβα, παρεα με αλλα κεφαλια φιλελευθερων, κομμουνιστων, αναρχικων, δεξιων, χρυσαυγιτων. Δεν το πιανετε; Ο φανατικοι μουσουλμανοι δεν αφηνει τιποτα στο διαβα του και τετοιοι «φιλεσπλαχνοι» για τα δικαιωματα τους είναι οι πρωτοι που σφαζονται.

    Και επιμενουν μερικοι οτι για «οικονομικα συμφεροντα» πολεμουν και ανατιναζονται οι τζιχαντιστες. Όταν εχεις μαθει να καταπολεμας και να υποτιμας τοσο πολύ το θρησκευτικο συναισθημα, φυσικο είναι να μην καταλαβαινεις στο ελαχιστο τι κανει έναν μουσουλμανο να διαλυθει σε κομματια μαζι με αθωους «απιστους» για την ιδεολογια και την θρησκεια του. Αν καποιος δεν κατανοει αυτό, τοτε για τι άλλο να πουμε;

    Ιωσήφ Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ δεν καταλαβαινεις πως λειτοθυργει ο Καπιταλισμος και μαλιστα στο Ιμπεριαλιστικο του Σταδιο. Στην Ευρωπη εχει τον Πολιτικο Φασισμο που τον χρησιμοποιει για μπαμπουλα ωστε να Εγκλωβιζει τους λαους μεσα στο Αστικο πολιτικο συστημα με τα διαφορα αναχωματα για να μην σκεφτουνε ποτε ποιος ειναι ο Πραγματικος Αντιπαλος και τους Ανατρεψουνε. Το ιδιο ακριβως ισχυει και στην Ασια. Καπιταλιστικές χωρες και εκει στο Ιμπεριαλιστικό Σταδιο χρησιμοποιουνε τον Θρησκευτικο Φασισμο για τους ιδιους λόγους. Ενωμενοι ητανε αλλωστε στον Αντικομμουνιστικο αγωνα πριν το 1991. Η Μοναδικη λυση για τους λαους είναι να βαλουνε στόχο τον πραγματικο αντιπαλο οτι ρουχα και να φοραει Πολιτικά η Ρασα και να παρουνε στα χερια τους τα μεσα παραγωγης. Ολα τα αλλα ειναι σε κουβεντα να βρισκομαστε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  17. http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/352562,Oi-polemoi-toys-einai-oi-nekroi-mas-.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις


    1. το απο πανω προς απαντηση στον Ιωσηφ Κ.

      Οχι οτι θα τον πεισει
      τις εχει παρει τις αποφασεις του
      φταιει ο αλαχ
      ...αλλα λεμε τωρα...

      Διαγραφή
    2. @Poe
      Μάλλον της ιδιας σχολης ΟΑΚΚιτικα τρολλ. Παρεμβαίνουν στο enikos.gr στα σχολια του Μπογιοπουλου με "σεντονια"

      Νικ. -π

      Διαγραφή
    3. Οπως βλεπεις δεν ασχολουμαι. απο ενα σημειο και περα δεν εχει νοημα:)

      Διαγραφή
    4. @Poe
      Κανεις πολύ καλα

      Στο enikos.gr, ολα τα φασιστο αντικομμουνιστικά αλλα και "σοσιαλιστικά" "τρολλ γράφουνε τυχαία κάτω από τις δημοσιεύσεις του Μπογιοπουλου.

      Στο enikos.gr τις φωτογραφιες απο τη μεγαλη πορεια του ΠΑΜΕ( 12/10/15 ) μια ανταποκριτρια τις χρεωσε στην πορεια της ΓΣΕΕ! Με ευδιακριτες τις σημαιες του ΠΑΜΕ! Η αντικομμουνιστικη προπαγανδα εχει προχωρησει. Απο τα φωτοσοπ του συριζα στην Ακροπολη, στην εθελοντικη τυφλωση!

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  18. @ιωσηφ κ
    να ξακαθαρισουμε τα γεγονοτα απο την ερμηνεια τους πρωτα?
    Γεγονος ειναι οτι και οι πιστοι αλλων θρησκειων εχουν κανει εγκληματα,σε περιοδο πολεμου ή εκτος.
    ΔΕΝ ειναι "προνομιο"¨του μουσουλμανισμου
    Ο ισλαμισμος δεν λυνει κανενα προβλημα του καπιταλισμου,το εκμεταλευεται για να μαζειψει οπαδους.
    Οπως ο φασισμος εκμεταλευοταν τις καπιταλιστικες αντινομιες που δημιουργουσαν κρισεις και παρηγαγαν ανεργους.
    Απο αυτους τους ανεργους γιγαντωθηκε το ναζιστικο κομμα στην Γερμανια του Μεσοπολεμου.

    Και για αυτο πιστευω πως αν δεν υπηρχε ο Ισλαμισμος στην Μεση Ανατολη,θα επρεπε να τον ανακαλυψουν μιας και τους "συμφερει".
    Αντιστοιχα συνεφερε ο χριστιανισμος τους ισπανους και πορτογαλλους κατακτητες που δεν αφησαν ζωντανο ιθαγενη στην σημερινη Λατινικη Αμερικη,στο ονομα του Χριστου βεβαιως,την εποχη των μεγαλων ανακαλυψεων.
    Η φτωχια,η ελλειψη εκπαιδευσης,η απουσια ανθρωπιστικων ιδανικων ειναι που γεννανε την βια..Η θρησκεια ειναι η επιφαση μιας και ειναι πιο ευκολα κατανοητη και διαχωριστικη μεταξυ των ανθρωπων.
    Πιο ευκολα λες και καταλαβαινει καποιος "χριστιανοι εναντιον μουσουλμανων" παρα "ταξη εναντιον ταξης". Δυστυχως!
    Προφανως(εγω τουλαχιστον)δεν σταματαω την αναλυση μου σε κακους καπιταλιστες και "καλους" λαους.
    Ισες αποστασεις δεν κραταω..
    Αλλα επειδη θα βγει μεγαλο σχολιο,ισως,αν θες, σε ενα επομενο να συζητησουμε τα ειδικα χαρακτηριστικα αυτου του μουσουλμανικου θρησκευτικοπολιτικου "αλυτρωτισμου".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ρε τη θα ακουσουμε ακομα. Ο Ισλαμισμος και ο Φασισμος δεν λυνουνε κανενα προβλημα του Καπ[ιταλισμου απλα χρησιμοποιουνε τις αντινομιες του για να κερδισουνε οπαδους. ΤΟΜΠΟΛΑ...........χοχοχοχοχοοχοχχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Σήφη, ψώνισες απο σβερκο.Πας να κανεις σοβαρη συζητηση για το μεσανατολικο με κουκουεδες επιπεδου Παναγιωτη.Αυτος που τις προαλλες ζητουσε απο το ΚΚ Συριας να πυροβολαει πισωπλατα τον συριακο στρατο που μαχεται τους τζιχαντιστες, για να πετυχει η επανασταση. Μιλαμε για επιστημονες. Μην ασχολεισε αλλο, τον χρονο σου χανεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλως τον πελατη. Ενω η σοβαρη συζητηση κατα την γνωμη σου ειναι οτι τα Κ.Κ πρεπει να εγκλωβιζονται κλατω απο την Σημαια τμηματων της Αστικης Ταξης εναντια σε αλλα να γινονται μερος των Ενδοιμπεριαλιστικων διαφορων να μην διεκδικουνε ποτε την εξουσια και να συνεχιζει ο Καπιταλισμος για παντα. Καλη ωρα το ΕΑΜ τον Οκτωβρη του 1944 που αυτοκτονησαμε οπως και στην Δ.Ευρωπη. Μιλαμε εισαι Επιστημονας........... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/353322,Kataskeyazontas-tromokrates--.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Οταν την δεκαετια του 80 χρησιμοποιηθηκανε ολοι αυτοι εναντια στην Αφγανικη Επανασταση με την αμεριστη συμπαρασταση των ΗΠΑ Σαουδικη Αραβια Ιραν κ.α τοτε εκτος απο τους Καπιταλιστες τους λεγανε και διαφοροι αλλοι................ μαχητες της ελευθεριας. Τη συνεβη σημερα ρε παιδια και γινανε τρομοκρατες τα Φραγκεστάιν που φτιαξατε με την αμεριστη βοηθεια της Αριστεράς................................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Βρε Ιωσήφ Κ. όταν τσιτάρεις Καστοριάδη πες μας και τις πηγές σου. Πώς αντιγράφεις έτσι ξεδιάντροπα τον Μεγάλο (Τρισμέγιστο και βάλε) Στοχαστή (χαχαχαχα, συγγνώμη το γέλιο ήταν αυθόρμητο):
    http://www.lifo.gr/articles/ideas_articles/81123
    (μέσω: http://fadomduck2.blogspot.gr/2015/11/blog-post_83.html#more )

    Ανίδεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Επειδή ψάχνω να διαβάσω κάτι σχετικό με τον Ισλαμικό Φονταμεταλισμό, με μαρξιστική ματιά όμως. και δεν έχω βρει κάτι νεότερο εκτός από το παρακάτω : ΜΙΑ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΟΝ «ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΦΟΝΤΑΜΕΝΤΑΛΙΣΜΟ».
    Του Θανάση Παπαρήγα.
    Αρχική Πηγή: «Κομμουνιστική Επιθεώρηση» ΚΟΜΕΠ (τεύχος 1, 1996).
    http://revol-now.blogspot.gr/2015/01/blog-post_54.html
    Eάν υπάρχει κάτι άλλο νεότερο, παρακαλώ ποστάρετέ το.
    Χρήστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κι εγω μονο αυτο εχω στα υποψη φιλε χρηστο

      Διαγραφή
    2. Υποθετω οτι αν οχι αυτη(δεν την εχω παρει στα χερια μου ακομη), σιγουρα η επομενη κομεπ θα εχει καποια αναφορα

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.