11 Νοεμβρίου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝ

"Για μένα είναι σχεδόν μια αντίληψη του κόσμου.

Ο κινηματογράφος είναι φορέας της κίνησης.
Ο κινηματογράφος είναι τόλμη.
Ο κινηματογράφος διαδίδει ιδέες".

Β. Μαγιακόφσκι
 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται ακόμα πιο έντονα ολομέτωπη επίθεση στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού, και ιδιαίτερα στον κινηματογράφο. Για τα μονοπώλια ο κινηματογράφος είναι απλά μια κερδοφόρα “μπίζνα”. Αυτός είναι ένας σοβαρός λόγος που εδώ και χρόνια, τόσο οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, όσο και σήμερα, η «αριστερή – αντιμνημονιακή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έπαιρναν και παίρνουν μέτρα σε βάρος των δημιουργών, ενώ παράλληλα προσπαθούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για κερδοφόρες επενδύσεις του μεγάλου κεφαλαίου υλοποιώντας την στρατηγική της ΕΕ στο οπτικοακουστικό, με ολέθριες επιπτώσεις στον κινηματογράφο και τους ανεξάρτητους δημιουργούς.

Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα μέτρα που πάρθηκαν τα  τελευταία χρόνια και ειδικότερα στα χρόνια της κρίσης, θα διαπιστώσει ότι ο χώρος του κινηματογράφου και του οπτικοακουστικού βάλλεται από όλες τις πλευρές:

· Την κατάργηση των  κρατικών Βραβείων Κινηματογράφου.
· Το 1,5% που χρωστούν οι καναλάρχες στον κινηματογράφο χρόνια τώρα και δεν καταβάλλεται.
· Τον νόμο-ταφόπλακα 3905/2010, του οποίου τα καταστροφικά αποτελέσματα είναι πλέον ορατά
· Την υποχρηματοδότηση των ταινιών και την  υπολειτουργία του  ΕΚΚ.
· Τον νόμο 4254/2014 που μπορεί να βαφτίσει δημοσιογράφους – ρεπόρτερ σε Οπερατέρ, Ηχολήπτες κτλ μειώνοντας παραπέρα «θέσεις και "κόστος" εργασίας» για τους εργοδότες.
·Την πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για την ίδρυση του ΕΚΟΜΕ που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για  την προοπτική και το πιθανό κλείσιμο του ΕΚΚ.

Στο ζοφερό τοπίο έρχεται και η  κατάργηση του «ειδικού φόρου εισιτηρίων για την ανάπτυξη της κινηματογραφίας» από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανάμεσα σε όσα προβλέπει το αντιλαϊκό μνημόνιο που ψηφίστηκε  και από ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση της «αριστεράς» κατάργησε το μοναδικό φόρο που από την δεκαετία του '80 και κάτω από προϋποθέσεις θα μπορούσε να κάνει τον κινηματογράφο αυτοχρηματοδοτούμενο.

Η  κατάργηση στην πράξη του ειδικού αυτού φόρου είναι ένα  αυταρχικό χτύπημα στο μόνο βέβαιο πόρο που έστω και στο ελάχιστο εξασφάλιζε την υλική υποστήριξη προς τους δημιουργούς του οπτικοακουστικού τομέα. Με την κατάργηση του, η ετήσια ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφίας περιορίζεται στην επιχορήγηση του ΥΠΠΟ, που θα χρηματοδοτεί εάν, εφόσον και όταν αυτό θα μπορεί. Οι «σκληρές διαπραγματεύσεις» με τις οποίες προσπαθούν να συγκαλύψουν τα βάρβαρα μέτρα που παίρνουν και σκοπεύουν να παίρνουν δεν είναι τίποτε άλλο από στάχτη στα μάτια.
Την  ίδια στιγμή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ εκτινάσσει το ΦΠΑ στο 23% του κινηματογραφικού εισιτήριου με κίνδυνο το κλείσιμο των μικρών αιθουσών και προσθέτοντας ένα ακόμη δυσβάστακτο έξοδο στον ήδη εξανεμισμένο προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας με  23% ΦΠΑ, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, τις περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις, την ανεργία, τον ΕΝΦΙΑ, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, αλλά και το αποφασιστικό χτύπημα στο ασφαλιστικό των εργαζομένων, που δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο από την κοινωνική ασφάλιση.
Η κατάργηση του ειδικού φόρου, εάν δεν παρθεί πίσω ,θα δώσει τη χαριστική βολή στην ελληνική κινηματογραφία.
Σε αυτό το έργο όμως, δεν θα μας βρουν απλούς θεατές.  

Ως Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών θα προσπαθήσουμε με όλες τις δυνάμεις μας να οργανώσουμε την πάλη. Οι άνθρωποι του κινηματογράφου θα πρέπει να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να ξεσηκωθούν για να αποτρέψουν την καταστροφή.
Τα προβλήματα του χώρου πρέπει να συζητιούνται στη βάση του χώρου. Γι’ αυτό το λόγο καλούμε το ΔΣ της ΕΕΣ  και τους άλλους φορείς να καλέσουν άμεσα συνελεύσεις , ώστε να συζητηθούν ουσιαστικά τα προβλήματα με τους δημιουργούς και εργαζόμενους του Κινηματογράφου, με αφορμή την κατάργηση του ειδικού φόρου και να προβούμε σε άμεσες κλιμακωτές κινητοποιήσεις.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών καλεί στη συμμετοχή  στην απεργία 12 Νοέμβρη, στην πλ. Κάνιγγος 9:50 π.μ. μαζί με το ΠΑΜΕ, και τα ταξικά σωματεία  όπου οι κινηματογραφιστές πρέπει να ενώσουν την φωνή τους μαζί με τους άλλους εργαζομένους.

Απαιτούμε :

· Την άμεση επαναφορά του ειδικού φόρου για τον κινηματογράφο!
· Απόδοση του προβλεπόμενου από το νόμο ποσοστού από τα έσοδα των τηλεοπτικών σταθμών για την ανάπτυξη του κινηματογράφου!
·Την κατάργηση του νόμου 4254/2014!
·Όχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης!
· Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
·Τέρμα πια στη φοροληστεία! 
 
Υποστηρίζουμε  την ανάπτυξη  μιας κινηματογραφίας  που στόχο θα έχει αντί για το κέρδος την αισθητική και πνευματική ανύψωση του λαού  και αποφασιστικό ρόλο σ’ αυτή  θα έχουν οι άνθρωποί της και η ίδια η κοινωνία.
Η κινηματογραφική τέχνη πρέπει να απαγκιστρωθεί από τα πλοκάμια της εμπορευματοποίησης και να αποδεσμευτεί από τα οικονομικά και ιδεολογικοπολιτικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων που τη χειραγωγούν και την ελέγχουν για να μπορέσει να αναπνεύσει και να αναπτυχθεί ελεύθερα.

email: film_des@yahoo.gr
τηλ. επικοινωνίας: 6932269471

11 σχόλια:

  1. ελα dimk σου βρηκα και μπλοκ για να διαδηλωσεις αυριο!
    χα χα χαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ρε Συντροφε δειξε λιγο ελεος Ρομπα εχει γινει παντου τον ξεφτιλησανε. χαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  2. Αντε αλλες 7 ωρες για τη συγκεντρωση. Ξυπναμε φτιαχνουμε το καφεδακι μας, χαζευουμε στο ιντερνετ, αλλά στη δουλειά δε θα παμε. Παμε να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας.Να πάρουμε δύναμη απο τον διπλανό μας, να δούμε ότι οι προσπάθειες πιάνουν τόπο. Και συ άνεργε πρέπει να μπεις μπροστά από όλους γιατί εσύ ξέρεις καλύτερα και νωρίτερα τι μας έφτιαξαν. Να μας δουν και να τρομάξουν σημερα.
    νκ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλα συγχαρητηρια στο Παμε για την οργανωση της σημερινης απεργιας, το πηραμε το ρεπο μας.

    Το ιδανικοτερο θα ηταν η επομενη απεργια να γινει παρασκευη, ετσι ώστε αυτοι οι εργαζόμενοι που δεν παιρνουν ευκολα αδεια, να μπορουν να φευγουν 3μερο στο χωριο, χωρις να αγχωνονται για το χρονο.

    Και παλι συγχαρητηρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρόσεξε μην πέσεις και σου φύγει κανένας ποντος............................ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Στη καινουργια απεργια ΠΑΜΕ, ΓΣΕΕ, εργατικα συνδικατα θα σε ρωτησουν ποτε διευκολυνεσαι. Απο την δικη σου πλευρα κανονισε τα ρεπο με την υπηρεσια σου. Μην χαλασει το "3μερο στο χωριο" .

      Νικ. -π

      Διαγραφή
    3. Ρε dark, να φανταστώ εσύ κάνεις μόνο 15ήμερες απεργίες το ελάχιστο, και πιστεύεις ότι δεν θέλουν και προετημασία ε; Σαν τους ΕΑΑΚίτες που είναι 10 άτομα πια, και για να μην το δείξουν λένε ότι η 24 είναι τουφεκιά...
      Καλή φάση, και εγώ να δεις 100 κηλά δεν βάζω πάγκο, γιατί άμα είναι να βάλω, να βάλω 400, σιγά τώρα που πρέπει και να προετημαστώ, ούτε ζέσταμα να ούμε τόνα τάλο ξέρω γω τα πανταόλλα...

      Κώστας

      Διαγραφή
  4. Ξεφτιλισμενε dark... Ελα πες το ποίημα και εσυ οτι σου μαθαίνουν τα συριζαυγουλοασφαλιτακια για λογαριασμο των αστων βγάζετε χολή εδω και ποσες μέρες για την απεργία , μέχρι και τους πρόσφυγες χρησιμοποιήσατε .ξεφτυλισμενοι ....συγχαρητήρια.

    Giorgio Lazer

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αντικομμουνιστικη τους λυσσα ειναι η καλυτερη αποδειξη οτι ειμαστε στον σωστο δρομο. Ασε τα Ασφαλιτικα Σκυλια να Σκουζουνε. Θα ανησυχησουμε οταν σταματησουνε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. @Giorgio Lazer
      Έγραψε την αποψη του, να μην τη γραψει; Που πηγε η "ελευθερια του λογου";
      Ολοι ειμαστε ελευθεροι να αναπαραγουμε τη γνωμη που προβαλουν το Mega, το Star, το Σκαι, το Alpha, τα Νεα, το Βημα , η Καθημερινη, το Εθνος, η ΕφΣυν και οι λοιπες δημοκρατικες δυναμεις
      Τριτη 7:30 στο Σκαϊ:
      "Τι να κανει μια 24ωρη; τουφεκια στον αερα οπως κανουν οι κυνηγοι". Αγωνισταραδες δημοσιογραφοι στα ΜΜΕ οχι αστεια

      Τι μαλακιες εργατικη ταξη απεργιες, ταξικες αντιθεσεις, κεφαλαιο, ιμπεριαλισμος; Εχεις ακουσει ποτε τον Τσιπρα που ειναι και αριστερος να αναφερει αυτες τις λεξεις; Καταργηθηκαν!
      Μαζι με τα μνημονια στην μεγαλειωδη συγκεντρωση του Οχι, παρεα με τους φασιστες, ολοι μονιασμενοι, ολοι το ιδιο

      Ολοι το ιδιο ειμαστε σε τουτο τον κοσμακη
      Ολοι το ιδιο ειμαστε Λαός και κολωνακι

      Εχετε δει κανενα βιομηχανο να διαμαρτυρεται για τις απεργιες; ένα; Ουτε για δειγμα
      Εχετε δει κανενα Σκαϊ mega ant1 και λοιπα MME να φωναζουν εναντια στους ναυτεργατες οταν απεργουν; Εναντια στους απεργους στην χαλυβουργια του Μανεση; Οχι
      Στα Ιωαννινα έγινε μια μικρη εξαιρεση. Τα ΜΑΤ συνελαβαν εργατες στο αψε-σβησε. Μετα γραφουν για αναποτελεσματικοτητα των ΜΑΤ για τα γεγονοτα στη διαδηλωση των ποντιων αθηνα

      Οι εργατες ειναι συμβιβασμενοι Giorgio Lazer. Οι "ασυμβιβαστοι" σαν τον Τζιμακο το πρωτοτραγουδησαν στο youtube με το "αει και γαμ. εργατια".
      Η γενια Μαης 68 τα ελυσε ολα. Καθηγητες πλατειων, διανουμενοι που τρωνε απο 5 μεριες, Κον Πετιδες, "αριστεροι" δημοσιογραφοι, καλλιτεχνες σαν τον Λαζοπουλο, λουμπεν , αγανακτισμενοι, Πουλατζες, θα δωσουν τα φωτα τους στην ανθρωποτητα

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  5. @Νικ-π
    Μα Φυσικά και εγραψε την άποψη του ειναι φανερό πως επειδή εχουν πεσει οι μασκες και τα βρακια πολλων στη πρωτη φορα αριστερά εχουν ξαμολησει ολους τους αρουραίους στο στα μέσα να λένε τις "αποψεις" μπας και τσιμπισουν κανενα ανυποψιαστο. ουτε μια προβοκατσια τις προκοπης δεν μπορουν να στήσουν (βλέπε ΠΕΚ και το βίντεο που ανέβηκε, φοβερο παντως τετοια ειδους βιντεο τα χρυσαυγιτακια ανεβάζουν ) να υποθέσω στο Πολυτεχνείο θα παιχτεί πάλι το κλεφτες και αστυνόμοι και ολος τυχαίος θα πεσει το κυνηγητό πανω στην πορεία του κκε και του ΠΑΜΕ λεω εγω με το φτωχο μου μυαλό.

    Giorgio Lazer

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.