11 Δεκεμβρίου 2014

Τα φέσια της Καισαριανής: Τι δείχνει ο οικονομικός έλεγχος της Λαϊκής Συσπείρωσης στα του Δήμου

«Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής: Κανένα σχολείο χωρίς νερό και θέρμανση

Τις ευθύνες της κυβέρνησης, της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, αλλά και της προηγούμενης δημοτικής αρχής στο Δήμο Καισαριανής καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση» σχετικά με τις οφειλές στην ΕΥΔΑΠ και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις δεσμεύσεις των χρηματικών ποσών του δήμου και έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μείνουν τα σχολεία χωρίς νερό, θέρμανση και αναλώσιμα. Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καλεί σε αγωνιστική επαγρύπνηση το λαό της Καισαριανής και ζητά την απεμπλοκή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα σχολεία, το πάγωμα των χρεών και χαμηλή τιμολογιακή πολιτική για τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Καισαριανής αναφέρει:
«Μια βδομάδα από τη νίκη της Λαϊκής Συσπείρωσης στις επαναληπτικές εκλογές του Β΄ γύρου στην Καισαριανή, διαπιστώνονται μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν το λαό της πόλης μας και το κίνημά του. Ένα από τα θέματα αυτά είναι οι δεσμεύσεις λογαριασμών του Δήμου από την ΕΥΔΑΠ ΑΕ λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι οφειλές του δήμου και των Σχολικών Επιτροπών στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ ανέρχονται σήμερα στις 311.000 ευρώ. Από αυτά τα 138.000 ευρώ είναι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δήμου Καισαριανής για το 2014 και τα υπόλοιπα έχουν χρεωθεί στις Σχολικές Επιτροπές (δηλαδή περίπου 173.000 ευρώ) ως χρέη από το 2002. Σε αυτά δεν υπολογίζονται πρόστιμα ύψους 112.000 ευρώ.

ΠΩΣ ΦΤΑΣΑΜΕ ΩΣ ΕΔΩ


Μέχρι τον Απρίλιο του 2013, οι οφειλές του Δήμου έφταναν το 1,5 εκατ. ευρώ. Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να "καθαρίσει" την ΕΥΔΑΠ από τα χρέη πελατών της και να την κάνει πιο θελκτική στους ιδιώτες, προχώρησε σε ρύθμιση των οφειλών των ΟΤΑ στην ΕΥΔΑΠ και έτσι οι οφειλές πληρώθηκαν αρχικά από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα ποσά αυτά δεν μας χαρίστηκαν, αντιθέτως θα παρακρατούνται από τους προβλεπόμενους αποδιδόμενους πόρους (ΚΑΠ) που θα εισπράττει ο δήμος μας για τα έτη 2015 έως και 2020. Το Λογιστήριο του Κράτους και ενώ η αρχική πρόταση ήταν να ενταχθούν και τα χρέη των Σχολικών Επιτροπών στην αποπληρωμή, τελικά τις πέταξαν έξω, με το αιτιολογικό ότι η επιχορήγηση που λαμβάνουν …εμπεριέχει την πληρωμή των ΔΕΚΟ!

Μέσα στον Ιούλιο, η διοίκηση του κου Καμπάκα συμφώνησε για πληρωμή 20.000 ευρώ ως προκαταβολή σε ρύθμιση (προφορική!) με την εταιρεία που προέβλεπε 20% του χρέους προκαταβολή και 18 δόσεις. Για το λόγο αυτό αποσπούν τηλεφωνικά (!!!) "διά περιφοράς" και κατά πλειοψηφία απόφαση από τη Σχολική Επιτροπή Α΄ Βάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα για τις οφειλές αυτές δόθηκαν 16.700 ευρώ από τα ταμεία του Δήμου. Στεγνώνοντας πρακτικά τα μοναδικά αποθεματικά των σχολικών επιτροπών και προγραμματίζοντας σε μηνιαία βάση τα ¾ της επιχορήγησης των σχολικών επιτροπών! Με την κίνηση αυτή ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΑΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ και ΕΚΧΩΡHΣΑΝ ΟΛΗ ΤΗ Β΄ ΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ, στραγγίζοντας τα ταμεία των Νηπιαγωγείων και των Δημοτικών Σχολείων. Από τότε ως σήμερα δεν έχει πληρωθεί άλλη δόση. Η, δε, Σχολική Επιτροπή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ήταν ήδη με μηδενισμένα ταμεία, λόγω πρωτίστως της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης κατά 60%, τα τελευταία 5 χρόνια.

Στις 14/11/2014 ο λαός της πόλης ενημερώθηκε ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων στο δήμο είχε καθυστερήσει, γιατί στις 12/11 η ΕΥΔΑΠ δέσμευσε λογαριασμό του Δήμου στη Eurobank, με συνολικό ποσό 85.000 ευρώ, εκ των οποίων και τη Δ’ δόση ύψους περίπου 44.000 ευρώ της σχολικής επιχορήγησης. Στην επαφή του Δήμου με τη διοίκηση της εταιρείας η καλύτερη πρόταση που δέχτηκαν ήταν ένας νέος διακανονισμός που απαιτούσε περίπου 20.000 ευρώ το μήνα.

Στην απόπειρα του δήμου να τους αναχαιτίσει, έκανε ασφαλιστικά μέτρα για την αποδέσμευση των ποσών, τα οποία τελικά έχασε στο δικαστήριο (2/12/2014).

Σε χτεσινή συνάντηση που έγινε εκ νέου με τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, με πρωτοβουλία της "Λαϊκής Συσπείρωσης", η εταιρεία μένει ανένδοτη στην πρόταση για 18 μηνιαίες δόσεις. Μόνο σαν υποκρισία μπορεί να δεχτεί ο λαός της Καισαριανής τις διαβεβαιώσεις της ΕΥΔΑΠ ΑΕ ότι δεν πρόκειται να κλείσει το νερό όσο λειτουργούν τα σχολεία, αφού πρακτικά δεσμεύοντας την κρατική επιχορήγηση για τα σχολεία τα αφήνει χωρίς θέρμανση, χωρίς βιβλία και αναλώσιμα. Απευθυνόμενοι, δε, στο Υπουργείο Εσωτερικών δεν υπήρξε καμία απολύτως δέσμευση, παρότι φέρουν την κύρια ευθύνη για την οικονομική ασφυξία που έχουν προκαλέσει στην Τοπική Διοίκηση, προκειμένου να μπουν τοπικοί φόροι και χαράτσια στους δημότες.

Οι ευθύνες των προηγούμενων δημοτικών διοικήσεων είναι μεγάλες τόσο για τη διόγκωση των χρεών του Δήμου, όσο και για το γεγονός ότι έκρυψαν - παραπληροφόρησαν το λαό της Καισαριανής για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο ΛΑΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ


Η λειτουργία της ΕΥΔΑΠ, μετά τη μετατροπή της σε ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ΑΕ), με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια έχει ως φυσική συνέπεια την αντιμετώπιση των σχολείων και των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, νοσοκομεία κ.λπ.) ως …πελατών! Νοιάζονται μόνο για τους μετόχους τους, όπως κάθε ανώνυμη εταιρία που ένα κοινωνικό αγαθό το αξιοποιεί ως εμπόρευμα. Γι’ αυτό ο λαός δεν έχει τίποτα καλό να περιμένει από τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ και των στρατηγικής σημασίας δημοσίων επιχειρήσεων, που επιβάλλει η ΕΕ, εκφράζοντας τα ξένα και ντόπια συμφέροντα που θα αναπτυχθούν στους τομείς αυτούς.

Απαιτούμε:

1. Άμεση παρέμβαση του υπουργείου Εσωτερικών για απεμπλοκή των κρατικών επιχορηγήσεων προς τα σχολεία.
2. Πάγωμα των χρεών και έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος για να καλυφθεί το χρέος.
3. Νομοθετική ρύθμιση για υλοποίηση χαμηλής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΥΔΑΠ ΑΕ όσον αφορά τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία.
Η "Λαϊκή Συσπείρωση" δεσμεύεται ότι:
- Θα πάρει κάθε πρωτοβουλία απαραίτητη για την αποδέσμευση των σχολικών ταμείων.
- Δεν θα αφήσει τα σχολεία να παγώσουν και τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους (π.χ. ξενόγλωσσα βιβλία, αναλώσιμα).
- Θα ενημερώσει για κάθε κρίσιμη εξέλιξη τους Καισαριανιώτες και τις Κασαριανιώτισσες.
- Θα συμβάλει για να αναπτυχθεί το λαϊκό κίνημα απειθαρχίας που έχουμε ανάγκη».
902 μέσω Lenin reloaded (για τον τίτλο)

1 σχόλιο:

  1. Αυτές είναι δεσμεύσεις ουσίας κι όχι τα ξεφωνήματα του ΣΥΡΙΖΑ για σκίσιμο του μνημονίου ή τα καραγκιοζιλίκια του Μαραθωνομάχου για πτώχευση ...
    Καλή δύναμη στους Καισαριανιώτες και καλή αντοχή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.