29 Ιανουαρίου 2010

Ακρόπολις Χρηματιστηριακή


Όλες οι φυλλάδες ασχολούνται σήμερα και χθες με το "σκάνδαλο" της διαγραφής του προστίμου των 5,5 δις €, που είχε επεβληθή στην Ακρόπολις Χρηματιστηριακή το 2007 για την υπόθεση των δoμημένων ομολόγων........

Το "σκάνδαλο" βέβαια δεν είναι μικρό μιας και μιλάμε για 5.500.000.000 € (ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ, ή πιο απλά σε ληστεία 500 € από κάθε Έλληνα), αλλά το σημαντικό είναι να καταλάβουμε κάποια στιγμή πως ο όρος "σκάνδαλο" είναι παραπλανητικός !!!!

Δεν πρόκειται για σκάνδαλα, αλλά για συνήθη πρακτική.
Κάθε μέρα καταληστεύεται το δημόσιο χρήμα, είτε αυτό ονομάζεται παραγραφή χρεών (ή αναστολή προστίμου όπως υποστηρίζει η Ν.Δ.), είτε στημένος διαγωνισμός, είτε "κακοτεχνίες" σε δημόσια έργα, είτε δομημένα ομόλογα, είτε μαύρο χρήμα, είτε ακόμα ακόμα λέγεται "φοροαπαλλαγές" των επιχειρήσεων, "επιδότηση" θέσεων εργασίας, κλπ........ (γιατί εκτός από τις παράνομες δραστηριότητες που καθορίζονται ώς διεφθαρμένες , υπάρχει και η νομιμοφανής διαφθορά)

Η διαφθορά είναι κύριο συστατικό λειτουργίας του καπιταλιστικού συστήματος !!

Άρα, δεν μας κάνει η εντύπωση η πράξη της παραγραφής των χρεών (ή της αναστολής πληρωμών, κ.Μπέζα) , διότι η κύρια δραστηριότητα των κυβερνήσεων είναι η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των Τραπεζών, των Πολυεθνικών κλπ ............. (άρα και η παραγραφή προστίμων)

Αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το ότι η παραγραφή του τεράστιου αυτού προστίμου έγινε για λογαριασμό μιας μικρής σχετικά εταιρείας, της Ακρόπολις Χρηματιστηριακής με φερόμενους ως ιδιοκτήτες τους Θεμιστοκλή και Θοδωρή Πρινιωτάκη !!!

Άρα εάν υπάρχει κάτι σε αυτην την υπόθεση, που πρέπει να ερευνηθεί, είναι το ποιός βρίσκεται πίσω από την Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, ώστε να καταλάβουμε κάποια στιγμή, το πόσο στημένο είναι το παιχνίδι..........................Εγώ πάντως θα έψαχνα , μεταξύ των ομίλων που κρατούν τα περισσότερα κρατικά μας ομόλογα..... δηλαδή τους κύριους πιστωτές μας....

Να θυμίσω ότι στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, είχαν εμπλακεί κατα σειρά οι εταιρείες North Asset Management, North Principal Investment, Hypovereinsbank, JP Morgan Chase, Morgan Stanley, Ακρόπολις Χρηματιστηριακή, Ακρόπολις Διεθνείς Επενδύσεις LTD, τό Forest Dove και Hitech SNT , οι οποίες αγόραζαν και ξαναπουλούσαν το ομόλογο (μέσα σε μερικές ώρες όλο αυτό) έως ότου επέστρεψε στην βάση του (το ΤΕΑΔΥ) με διπλάσια σχεδόν τιμή από αυτην που εκδόθηκε !!!


2 σχόλια:

  1. Έλεος, πριν γράψεις κάτι κάτσε δύο λεπτά και σκέψου το. Ο ισχυρισμός σου για την δήθεν αιτιώδη σχέση καπιταλισμού διαφθοράς είναι το λιγότερο αστείος.
    Αν ισχύει αυτό που λες, η Σοβιετική Ένωση είχε καταφέρει ξεφορτωθεί την διαφθορά σε όλα τα επίπεδα μόλις. Βέβαια όπως γνωρίζει ακόμα και ο ποιο άσχετος αυτό δεν έγινε ποτέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπάρχει έστω και ένας σωστά σκεπτόμενος άνθρωπος που θεωρεί πως είναι δυνατόν να υπάρξει μια κοινωνία που βασίζεται στο χρήμα και στην ελέυθερη διακίνησή του, και ταυτόχρονα να υπάρχει τιμιότητα και ανθρωπιά ????

    Πως είναι δυνατόν ο έμπορος ποτέ να πουλήσει το προϊον του όταν μιλάει με τιμιότητα στον καταναλώτή και πελάτη του ?

    Πως είναι δυνατόν οι τράπεζες να συμπεριφερθούν με ανθρωπιά όταν για χάρη του κέρδους αρπάζουν σπίτια και αυτοκίνητα, για χρήματα που ποτέ δεν δάνεισαν (γιατι απλά ποτέ δεν τα είχαν) ?

    Πως αναμένουμε αγάπη σε μια κοινωνία που ο ένας αναγκάζεται να ρουφιανεύει τον άλλον για οικονομικούς λόγους ή ο κάθε πολιτικός μόλις βρει την κατάλληλη ευκαιρία , τα αρπάζει ?

    Είναι ποτέ δυνατόν σε μια κοινωνία τόσο οπισθοδρομική θεσμικά όπως η δικιά μας, αλλά προηγμένη τεχνολογικά, να υπάρξει έστω και μια φορά ηθική στις οικονομικές συνδιαλλαγές μας ?

    Η απάντηση είναι απλή...... ΟΧΙ

    Όπου υπάρχει κέρδος και ανταγωνισμός, δεν υπάρχει ηθική....ή ανθρωπιά.......
    Και όσο υπάρχει η έννοια του χρήματος σε οποιοδήποτε κοινωνικό σύστημα, πάντα θα υπάρχει διαφθορά, κοινωνικές τάξεις, εκμετάλλευση, δυστυχία..........

    Και χωρίς αυτά ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ !

    Και στην ΕΣΣΔ υπήρχε ΦΥΣΙΚΑ διαφθορά, γιατί οι καπιταλιστικές δομές της και οι θεσμοί του χρήματος, των τραπεζών, της ανταλλαγής και της ιδιοκτησίας δεν είχαν εξαληφθεί !!!!
    Εξάλλου ο Σοσιαλισμός είναι ένα πολιτικό χωλ, ένα προστάδιο (για να μεταβείς στον Κομμουνισμό), που περισσότερο μοιάζει στον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, παρά στον κομμουνιστικό......

    Από εδώ σε αφήνω να τα σκεφτείς μόνος σου και
    την επόμενη φορά σε περιμένω περισσότερο διαβασμένο, και λιγότερο προσβλητικό........

    Φανατισμοί και οπαδιλίκια δεν περνάνε σε αυτό το μπλόγκ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.