12 Ιανουαρίου 2010

Που το πάνε οι Καπιταλιστές ?

Φανταστείτε ότι είστε διοικητής μιας εταιρίας με παραρτήματα σε Ευρώπη/ΗΠΑ και Κίνα και κοιτάζετε τα στατιστικά στοιχειά της εταιρίας για κάθε παράρτημα.
Ξεκινάτε με τα στατιστικά του "δυτικού" παραρτήματος, και διαπιστώνετε (πχ) ότι ο μέσος μισθός είναι 1000$/εργαζόμενο, ο ετήσιος φόρος που πλήρωσε το παράρτημα είναι 100000$, οι εργαζόμενοι είναι συνδικαλισμένοι και έκαναν και κάποια απεργία, συζητούν (έστω και λίγο) για εκλογές, πολιτικά θέματα, κτλ, έχουν σχετική ελευθερία έκφρασης στον τύπο και στα ΜΜΕ (σε σχέση με την Κίνα υπάρχει προφανώς μεγάλη διαφορά), κτλ.

Και μετά ανοίγετε το φάκελο με τα στατιστικά για το παράρτημα της Κίνας, με μέσο μισθό (πχ) 400$/εργαζόμενο, λιγότερο φόρο στο κράτος, ακόμα λιγότερος συνδικαλισμός (απαγορεύεται), δεν υπάρχουν πολιτικά δικαιώματα (ούτε καν ψηφίζουν, δε γίνονται εκλογές), υπάρχει μεγάλη λογοκρισία ώστε να ακούγεται μόνο η άποψη της άρχουσας τάξης, οι απεργίες ή άλλες κινητοποιήσεις καταστέλλονται βίαια, κτλ.

Μετά σε καλούν στη δύση (άλλωστε με τα λόμπυ και τι διασυνδέσεις, οι εργοδότες πάντα παίρνουν μέρος στους "διαλόγους", σε αντίθεση με τους εργαζόμενους ή τους αγρότες, τους φοιτητές, κτλ) να κάνεις έναν "δημοκρατικό" διάλογο για το ασφαλιστικό, το εργασιακό, να πεις την άποψη σου για τους μισθούς, τις συντάξεις, ή σε διαλόγους για θέματα λογοκρισίας, περιορισμού των απεργιών, καταστολής, κτλ.

Τι θα πεις άραγε? Και το πιο σημαντικό, τι θα κάνεις? (μιας και δύσκολα θα παραδεχτεί ένας εργοδότης ότι θέλει οι μισθοί, τα ωράρια, η καταστολή, κτλ να είναι στα επίπεδα της Κίνας, αν το πει αυτό μπορεί να ξυπνήσουν τα "κορόιδα" άλλωστε). Όμως, οι πράξεις τους δείχνουν ότι αυτό ακριβώς θέλουν.
Αν δεν το ήθελαν, δε θα πήγαιναν κατά κύματα προς Κίνα, Ινδία, κτλ, ή αν πήγαιναν θα έδιναν αξιοπρεπείς μισθούς, ωράρια, δικαιώματα, κτλ, έτσι δεν είναι?
Είναι τέτοιος ο ρόλος τους, το κυνήγι τους κέρδους και η συσσώρευση ολοένα και περισσότερου κεφαλαίου, που τα κάνουν αυτά τα πράγματα με την ίδια φυσικότητα που οι άνθρωποι έλκονται από τη βαρύτητα, ή οι μέλισσες από το μέλι.

Εκτός από την κοινωνία, τίποτα άλλο δεν υπάρχει να τους σταματήσει.

http://ciaoant1.blogspot.com/2010/01/update-110110.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.