26 Ιανουαρίου 2010

Άλλα έλεγε η Μπατζελή το 2006 και ο ΓΑΠ το 2009

Σε ημερίδα του ΙΣΤΑΜΕ τον Οκτώβρη του 2006, με θέμα «Ανταγωνισμός και Καρτέλ στον Διατροφικό και Γεωργικό τομέα», μίλησε και η τότε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Μπατζελή......

Η Κ. Μπατζελή θεωρούσε τότε τα καρτέλ αποκλειστική πηγή δεινών και για τον αγροτικό κόσμο και για τους καταναλωτές. Σημείωνε, μάλιστα, με κατηγορηματικότητα, ότι τα καρτέλ υφίστανται, «ανεξάρτητα αν ο ρόλος τους μπορεί να στοιχειοθετηθεί με τυπικά νομικούς όρους». Αυτά τα κρυφά καρτέλ του μεγάλου κεφαλαίου, κατά την Κ. Μπατζελή, «πλήττουν άμεσα τη γεωργία, τους γεωργούς είτε ως καταναλωτές εισροών είτε ως παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων. Διαστρεβλώνουν τον ανταγωνισμό, συμπιέζουν τις τιμές παραγωγού ή αυξάνουν τεχνητά τις τιμές των εισροών και του καταναλωτή... Η διατροφική κρίση όπως αποκαλείται, είναι ένα από τα άναρχα αποτελέσματα συμπαιγνιών των κερδοσκόπων του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τις οποίες ακολούθησαν οι μηχανισμοί των καρτέλ... Από τη μέση δαπάνη για βασικά είδη διατροφής που καταβάλλουν π.χ. τα ελληνικά νοικοκυριά μεταβιβάζεται στους γεωργούς μόλις το 29%, παρά το ότι στους υπολογισμούς λήφθησαν υπόψη νωπά προϊόντα... Το άνοιγμα τιμών παραγωγού/καταναλωτή φθάνει το 800% στο ψωμί, 750% στο κρασί, το 375% στο γάλα, το 360% στις ελιές και το 340% στα μήλα...
Οι παραγωγοί ενώ συμπιέζονται από την αύξηση του κόστους παραγωγής και την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, αδυνατούν να αποκομίσουν από την αγορά ένα δίκαιο μερίδιο της αύξησης των τιμών που καταγράφεται στο επίπεδο του καταναλωτή».
Αφού σημείωσε ότι «λείπει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που μπορεί να επηρεάσει τη δυνατότητα των μεγάλων επιχειρήσεων ή των ομάδων τους να αλλοιώνουν τον ανταγωνισμό με στοιχεία μονό- ή ολιγο-πωλιακής συμπεριφοράς», η Κ. Μπατζελή κατέληξε: «Αρχή μας πρέπει να είναι η προστασία του εισοδήματος των παραγωγών αλλά και της αγοραστικής δύναμης των πολιτών».

http://tsak-giorgis.blogspot.com/2010/01/blog-post_9803.html

3 χρόνια μετά το μέγεθος της κωλοτούμπας είναι ασύλληπτο.....
Ούτε καν η λέξη καρτέλ δεν αναφέρεται πια.....

Απο την άλλη ο Γιωργάκης δήλωνε στις Σέρρες πέρυσι στις 8 Γενάρη :

«Το βουητό των κινητοποιήσεων έρχεται απ' όλη την Ελλάδα και είναι έκφραση της αγωνίας των αγροτών που δεν τα βγάζουν πέρα. "Δεν αντέχουμε", μας λένε....... Γνωρίζω και γνωρίζουμε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε, που αντιμετωπίζει ο κάθε γεωργός και κτηνοτρόφος. Το εισόδημά σας, που μειώνεται συνεχώς, ενώ το κόστος παραγωγής παραμένει πολύ υψηλό, με υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, των σπόρων, των καυσίμων ενίοτε, όλων των αγροτικών εφοδίων........ Γνωρίζω και γνωρίζουμε τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές σε σειρά βασικών προϊόντων, όπως το βαμβάκι, το καλαμπόκι, το λάδι, το κρέας, το γάλα, αλλά και τη μεγάλη αδυναμία διάθεσης των δημητριακών............Στο επίκεντρο των πολιτικών μας βρίσκεται ο άνθρωπος - ο αγρότης ............ Η πολιτεία να συμπαρασταθεί στον αγρότη........... Προτείνουμε τη λήψη 10 άμεσων μέτρων, οικονομικής ανακούφισης και στήριξης του εισοδήματος των γεωργών και των κτηνοτρόφων: Πρώτον, ένα δισεκατομμύριο ευρώ, από το συνολικό ποσό των 28 δισ. ευρώ που δίνονται στις τράπεζες, να διοχετευθεί στον αγροτικό τομέα ...».

Και τι δηλώνει αυτην την περίοδο ,
και συγκεκριμένα στις 22/01/2010 στην Βουλή ???

«Δεν υπάρχουν λεφτά για μερεμέτια. Τέλος για συντεχνιακές εξυπηρετήσεις και πρόσκαιρες λύσεις. Τα μπλόκα δεν λύνουν αλλά δημιουργούν νέα προβλήματα στην χώρα».

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο δυνατό .......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.