17 Ιανουαρίου 2010

Το σημαντικότερο γεγονός της 20ετίας

Με αφορμή το τέλος της δεκαετίας, πολλά άρθρα και δημοσκοπήσεις κυκλοφόρησαν για το πιο ήταν το πιο σημαντικό γεγονός αυτής της δεκαετίας, και γενικά η κυριαρχούσα άποψη ήταν το χτύπημα των δίδυμων πύργων.
Όντως ήταν σημαντικό το γεγονός, (ασχέτως ποιός το προκάλεσε), μεγάλη η συμβολική του σημασία, ωστόσο το γεγονός της 20ετίας, όχι απλά της δεκαετίας, ήταν άλλο.
Είναι μάλλον πιο εύκολο να βλέπεις τα αποτελέσματα από τα αίτια που τα προκαλούν, πχ ένα αεροπλάνο στις φλόγες στο παγκόσμιο κέντρο εμπορίου είναι πιο εντυπωσιακή εικόνα από την εικόνα ενός ηγέτη να υπογράφει μια συμφωνία.

Και όμως, από το 1989 (πτώση της ΕΣΣΔ) και μετά, η σημαντικότερη εξέλιξη του καπιταλισμού για τα τελευταία 20 χρόνια είναι το "άνοιγμα των αγορών" της Κίνας, της Ινδίας, κτλ.

Τα δις των πάμφτηνων εργατών που
τώρα είχαν στη διάθεση τους οι εργοδότες ήταν το νέο Ελ Ντοράντο, φοβερά κέρδη, και βέβαια διαρκής πτώση των μισθών για τους εργάτες στη δύση, αποβιομηχάνιση, τάση που πλέον γίνεται πολύ έντονη με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης - πάμε 100 χρόνια πίσω, σε εποχές προ Σικάγο (Πρωτομαγιά-8ωρο), από τότε έχουμε να δούμε στη δύση τόσο άσχημες συνθήκες για την εργατική τάξη.
Δεν είναι πρόβλημα 'κακοδιαχείρισης', όπως διάφορα 'έγκριτα' παπαγαλάκια προσπαθούν να μας πείσουν: Αν ήταν απλά 'κακοδιαχείριση', τότε θα μιλάγαμε για τη μεγαλύτερη σύμπτωση όλων των εποχών, καθώς θα έπρεπε να δεχτούμε ότι όλες οι κυβερνήσεις της δύσης λίγο-πολύ είχαν -ταυτόχρονα μάλιστα- "κακή διαχείριση". Ενώ όμως η 'διαφθορά' πράγματι αυξάνεται, καθώς το κυνήγι για τα κέρδη της άρχουσας τάξης γίνεται ολοένα και αδυσώπητο, η 'διαφθορά' είναι σύμπτωμα, όχι ασθένεια. Άλλωστε, υπάρχουν στην Κίνα αμέτρητα περιστατικά 'διαφθοράς', αλλά παρόλα αυτά η δύναμη της Κίνας μεγαλώνει, της δύσης πέφτει...Γιατί το κεφάλαιο προτιμά τις συνθήκες εκεί, όπως τα σιτηρά φυτρώνουν στο χωράφι και όχι στα κατσάβραχα, έτσι και το κεφάλαιο "φυτρώνει" εκεί που η εκμετάλλευση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Πριν 1 αιώνα οι εργάτες κατάλαβαν κάτι που σήμερα έχει 'ξεχαστεί', κατάλαβαν πως δεν αρκεί να 'δουλεύουν σκληρά', το μοντέλο αυτό οδηγεί στη σκλαβιά:
Δεν έχει σημασία σε πια εποχή αναφερόμαστε, για όποια εποχή και αν μιλάμε, υπάρχει ένας μόνο τύπος ανθρώπου που το μόνο που κάνει είναι να 'δουλεύει σκληρά', ο σκλάβος.

Ο ελεύθερος άνθρωπος έχει εξουσία, έχει άποψη και λόγο στα όσα συμβαίνουν γύρω του, η ζωή του δεν αρχίζει και τελειώνει με το να 'δουλεύει', και μάλιστα να δουλεύει 'σκληρά' (μη τυχόν και γίνει και καμιά 'παρεξήγηση' και νομίσει κάποιος ότι ίσως δε χρειάζεται να δουλεύει ολοένα και πιο εντατικοποιημένα).

Γι' αυτό πχ και τότε είχαμε αγώνες, για να ακουστεί η άποψη των εργατών για το πως θα οργανώσουν τη ζωή τους, το ωράριο, το μισθό, κτλ. Ίσως να μην πήραν την εξουσία από την άρχουσα τάξη, ωστόσο όντως είχαν λόγο στα πράγματα, δεν αφοσιώνονταν απλά στο να δουλεύουν, αφήνοντας σε άλλους τις αποφάσεις. Αυτό είναι το μοντέλο της σκλαβιάς: Ο αφέντης αποφασίζει τι θα παραχθεί, πως θα παραχθεί, κτλ, και ο σκλάβος εκτελεί τις αποφάσεις αυτές, δουλεύοντας σκληρά, και χωρίς να έχει λόγο στο πάρσιμο αυτών των αποφάσεων.

Στην Κίνα αυτό έχει επιτευχθεί σε τεράστιο βαθμό, και γι' αυτό η άρχουσα τάξη έχει πλέον φτάσει την εκμετάλλευση σε κατάσταση παροξυσμού: Όταν ως εργοδότης βλέπεις τον εργάτη στο Χ μέρος να ξεζουμίζεται σε βαθμό σκλαβιάς, μετά σου κακοφαίνεται που ο εργάτης σε ένα άλλο μέρος ζητά ένα σωρό "παράλογες" απαιτήσεις, όπως πχ αξιοπρεπείς μισθούς, ασφάλιση, δικαίωμα σε συνδικαλισμό, πορείες, απεργίες, πολιτικά δικαιώματα, και ένα σωρό άλλα τέτοια πράγματα που κατακτήθηκαν με "αίμα και ιδρώτα" στο παρελθόν.

Το πιο σημαντικό γεγονός λοιπόν της 20ετίας ((καθώς από τότε ουσιαστικά μετράει η εποχή αυτή του καπιταλισμού, από την πτώση του "υπαρκτού" και μετά) είναι για εμένα η υπογραφή των συμφωνιών για το "ελεύθερο εμπόριο" με Κίνα, Ινδία, κτλ. Όλα τα υπόλοιπα που βλέπουμε (και η καπιταλιστική κρίση) είναι, σε μεγάλο βαθμό, συνέπεια αυτού του γεγονότος


Ciaoant1.blogspot.com
http://ciaoant1.blogspot.com/2010/01/update-170110.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.