6 Σεπτεμβρίου 2014

Σύμφωνο συμβίωσης και υιοθεσίες από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, κάποιοι προβληματισμοί.



Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Κουτσούμπα, που στα γρήγορα ανέφερε τη θέση του κόμματος για το σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση των ομοφυλοφίλων και το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε αυτούς να υιοθετούν παιδιά(η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα μια πιο αναλυτική τοποθέτηση, θεωρώ ότι το κόμμα "χρωστάει" να εξηγήσει τη θέση του), έχει ξεσπάσει ένα flame war στο δίκτυο, ανάμεσα στους "προοδευτικούς" και στους "συντηρητικούς". Τώρα πόσο προοδευτικός μπορεί να είναι κάποιος που αποκαλεί φασίστα εκείνον που έχει ενστάσεις για το αν θα έπρεπε οι ομοφυλόφιλοι να υιοθετούν παιδιά, αυτό το αφήνω στην κρίση σας.

Κατά τη δική μου γνώμη το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και η όποια επιπόλαια απόφαση[όχι ότι θα την πάρει ο λαός την όποια απόφαση] υπέρ ή κατά δεν μπορεί να φανερώνει τίποτα άλλο πέρα από ανευθυνότητα. Επίσης το όλο θέμα, επειδή δεν είναι άμεσα ταξικό(έστω και αν τα πάντα έχουν τέτοιες προεκτάσεις), προσφέρεται για όλους εκείνους της αριστεράς και της προόδου που σπεύδουν να επιδείξουν εκεί την αριστεροσύνη τους(και ευκαιρίας δοθείσας τον αντιΚΚΕδισμο τους), αφού στα αμιγώς ταξικά ζητήματα οι απόψεις τους είναι τόσο συντηρητικές που μυρίζουν φορμόλη από χιλιόμετρα. Δεν θα ασχοληθώ με αυτούς καθώς θα ήθελα να εστιάσω στο ζήτημα αυτό καθ αυτό και να εκφράσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς.

Για το σύμφωνο συμβίωσης

Ακούγονται διάφορα για το σύμφωνο συμβίωσης, άλλοι υποστηρίζουν ότι οι λόγοι που ωθούν τους ομοφυλόφιλους να το διεκδικήσουν ομοιάζουν με τους κοινωνικούς και τους παραδοσιακούς λόγους που ωθούν τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια να παντρευτούν, και για αυτό μέσα από το σύμφωνο εκφράζεται μια συντήρηση και μια εμμονή στο παλαιό. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι είναι ένας καθαρά αστικός θεσμός, όπως για παράδειγμα ο πολιτικός γάμος, όποτε οι ομοφυλόφιλοι αν ήθελαν να είναι προοδευτικοί δεν θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει. Κατά τη γνώμη μου και τα δύο ισχύουν, όμως από τη στιγμή που εμείς οι ετεροφυλόφιλοι δεν είμαστε έτοιμοι να τους απαρνηθούμε αυτούς τους θεσμούς [και δεν το θεωρώ δυνατόν να τους υπερβούμε όσο ζούμε σε καπιταλιστικές κοινωνίες], γιατί να περιμένουμε από τους ομοφυλόφιλους να το κάνουν;

Προσωπικά είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης, διότι αντανακλά αφενός εσωτερικές συναισθηματικές ανάγκες των ανθρώπων, όπως αυτή της συντροφικότητας και την ανάγκη να αισθανθούν κάποιου είδους συναισθηματική εξασφάλιση, αλλά και πρακτικές ανάγκες, που έχουν να κάνουν με ένα σωρό ζητήματα, από κληρονομικά μέχρι και φορολογικά. Επίσης δεν θεωρώ ότι δημιουργεί κάποιο σοβαρό πρόβλημα στην σύγχρονη κοινωνία το να θέλουν δυο ενήλικες του ιδίου φύλου να συμβολαιοποιήσουν την σχέση τους.

Τα πράγματα όμως στην περίπτωση της υιοθεσίας είναι κατά τη γνώμη μου αρκετά πιο πολύπλοκα διότι μπαίνει στη μέση η διαπαιδαγώγηση και η κοινωνικοποίηση των παιδιών.

Ξεκινώντας καθαρά Φρουδικά:

Ο Φρόυντ μας λέει ότι ένα παιδί μεγαλώνει μαθαίνοντας σε πρώτη φάση από τους γονείς του. Οι γονείς είναι εκείνοι με τους οποίους το παιδί έρχεται σε επαφή και από αυτούς ξεκινά να μαθαίνει τον έμφυλο ρόλο του, δηλαδή αρχικά το να καταλάβει ότι είναι κορίτσι ή αγόρι και σταδιακά να αρχίσει να συμπεριφέρεται αναλόγως. Στην διαδικασία αυτή ο πατέρας αποτελεί το αρσενικό πρότυπο, και η μητέρα το θηλυκό πρότυπο και αυτό που ξεκινά να διδάσκεται μέσα από αυτούς τους δυο είναι στην ουσία το κοινωνικό του φύλο. Πως θα λειτουργήσει όμως όλη αυτή η διαδικασία στην περίπτωση που και οι δυο γονείς είναι του ιδίου φύλου; Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν αναπαράγω την μπακάλικη άποψη ότι το παιδί θα γίνει και αυτό γκέι, άλλωστε μέχρι το ερωτικό ένστικτο του παιδιού να μετατραπεί σε σεξουαλικό, αυτό θα έχει έρθει σε επαφή με μυριάδες άλλους ανθρώπους από τους οποίους ενδεχόμενος θα μπορέσει να "διδαχθεί" και να "επιλέξει" τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Αυτό όμως που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη, είναι το πόσο καθοριστική είναι για την ψυχοσύνθεση του παιδιού εκείνη η περίοδος που έρχεται κυρίως σε επαφή με τους γονείς του και πιο συγκεκριμένα με τη μητέρα, την προ - οιδιπόδεια δηλαδή φάση(μέχρι να γίνει 1-2 ετών), αλλά και στην οιδιπόδεια φάση κατά την οποία οι διακριτοί ρόλοι μεταξύ πατέρα και μητέρας έχουν τεράστια σημασία ως συμβολικές αναπαραστάσεις για την κοινωνικοποίηση του. Και θα πει κανείς, "μα δεν υπάρχουν παιδιά που έχουν μεγαλώσει σε μονογονεικές οικογένειες;". Σαφώς και υπάρχουν, όμως απ΄ όσο ξέρω, σε έναν μόνο γονιό δεν δίνεται παιδί για υιοθεσία, ακριβώς επειδή υπάρχουν αρκετές ιδιαιτερότητες και ζητήματα όσον αφορά το μεγάλωμα του.

Ο άλλος μου μεγάλος προβληματισμός είναι η υποδοχή που θα έχει ένα παιδί ομοφυλόφιλων γονιών στις ευρύτερες του κοινωνικές συναναστροφές, δηλαδή στο σχολείο, στις παρέες του κλπ. Διότι ένας ομοφυλόφιλος ενήλικας μπορεί και πρέπει να αγωνιστεί για να του αναγνωριστεί και να γίνει αποδεκτή η ιδιαιτερότητα του. Είναι όμως θεμιτό να βάζουμε μικρά παιδιά στη διαδικασία αυτή; Δηλαδή αν γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι ένα παιδί από γονείς του ιδίου φύλου θα υποστεί τα πάνδεινα στο σχολείο, πόσο καλό θα ήταν να το αφήσουμε να γίνει με το να επιτρέψουμε τις υιοθεσίες; Από την άλλη δικαίως κάποιος θα πει ότι και τα παιδιά που μεγαλώνουν στα ιδρύματα ή τα παιδιά που είναι στο δρόμο δεν περνάνε καλύτερα, ούτε μεγαλώνουν με δυο γονείς "πρότυπο", άρα μήπως θα ήταν καλύτερα να μεγαλώνουν [έστω] και με δυο γονείς του ιδίου φύλου αντί να βρίσκονται εκεί; Προσωπικά - αν και δεν θεωρώ ότι επαρκεί η λογική του μικρότερου κακού για να αποφασίσουμε - δεν έχω απάντηση σε αυτό.

Πάντως σε αυτή τη φάση αν έπρεπε να ψηφίσω υπέρ ή κατά της υιοθεσίας θα ψήφιζα κατά, διότι δεν θεωρώ ότι έχουμε την επαρκή γνώση ακόμα για να μπορούμε να ξέρουμε τι μας γίνεται.  Επίσης, και ας φάω καρπαζιές, δεν ξέρω κατά πόσο πολλά ομοφυλόφιλα ζευγάρια σε αυτή τη φάση δεν θα σπεύσουν να κάνουν αίτηση για υιοθεσία, όχι επειδή πραγματικά θέλουν να μεγαλώσουν ένα παιδί, αλλά επειδή θα αποτελεί κάποιου είδους "μόδα" ενάντια στις "κατεστημένες" αντιλήψεις. Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα όφειλαν να το διαπιστώσουν οι κατάλληλες υπηρεσίες, όταν και αν θα επιτραπεί η υιοθεσία. Από την άλλη σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια που παίρνουν την απόφαση (ή που δεν την παίρνουν) να αποκτήσουν ένα παιδί το έχουν σκεφτεί πιο ώριμα, συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις ισχύει το "στη βράση κολλάει το σίδερο".



Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

44 σχόλια:

  1. poe θεωρω ορι εθεσες καποια πραγματα σε σωστη βαση επιτελους μετα απο τερατουργηματα απο ακουστηκαν!
    Σιγουρα το θεμα υοθεσιας θελει συζητηση αλλα δε συμφωνω στο θεμα της κατακραυγης στο σχολειο.
    Με την ιδια λογικη θα επρεπε να βαφτιζουμε κιολας για να μην εχουν θεμα στο σχολειο.

    Ισα ισα θεωρω οτι οταν η κοινωνια ερχεται αντιμετωπη με την πραγματικοτητα τοτε την ξεπερναει ποιο ευκολα.

    παντως ειναι η πρωτη ολοκληρωμενη αποψη που ακουω εδω μεσα χωρις προκαταληψη και με προβληματισμους που δεν εχουν σχεση με τα κομπλεξ του καθενος!

    Συν-πλην

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρω οτι το ζητημα της θρησκειας δεν εχει το ιδιο βαρος, οχι οτι το επειχηρημα σου ειναι παραλογο, απλα εχοντας περασει ολοι μας απο σχολεια ξερουμε πως δρουν τα νεα παιδια.

      Απο εκει και περα το ζητημα με εχει προβληματισει και προσπαθω να μην βγαζω αντανακλαστικα αλλα λογικα συμπερασματα βασει των οποιων περιορισμενων γνωσεων εχω. Όμως δεν μου αρεσε αυτο που εγινε στο ιντερνετ, που καποιοι χωρις κανενα προβλημα και καμια αναστολη αποκαλουσαν φασιστες οσους ηταν κατα της υιοθεσιας η απλα ειχαν ενστασεις ή ελεγαν οτι πρεπει πρωτα να γινουν καποιες ερευνες πριν παρθει μια τετοια αποφαση.

      Ευχαριστω παντως για τα καλα σου λογια και μακαρι ολα τα σχολια που θα ακολουθησουν να ειναι στο ιδιο ψυχραιμο υφος με το δικο σου.

      Διαγραφή
  2. Φιλε Daniel, γΙα την πρωτη παραγραφο, προσωπικα δεν μιλησα καθολου για abuse(οχι οτι δεν υπαρχουν ατομα που το λενε αυτο, αλλα για εμενα δεν αποτελει θεμα περισσοτερο απο οτι αποτελει για τα ετεροφυλοφιλα ζευγαρια), αλλά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το να μεγαλωνει ενα παιδι σε "μη επαρκες" ή προβληματικο για την ομαλη κοινωνικοποιηση του περιβαλλον.

    Ευχαριστουμε για τη συμβολη σου στην κουβεντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δειτε και αυτα τα κειμενα:

    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=81787152277490965&postID=9056350987862402437

    http://leninreloaded.blogspot.gr/2014/09/blog-post_87.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι πραγματικά πολύ σοβαρό το θέμα αυτό και θα μας απασχολεί όλο και ποιο πολύ.
    Και η αλήθεια είναι και στο κόμμα είναι λίγο «ταμπού» και πολύ γενικό. Και το αποφεύγουμε όσο μπορούμε . Άλλα θα το βρίσκουμε μπροστά μας όλο και ποιο συχνά.
    Και το κάθε λογικό επιχείρημα έχει και ένα λογικό αντεπιχείρημα.
    Π.Χ. Επιχείρημα ότι από το ΟΖ(Ομόφυλο Ζευγάρι) το παιδί δεν θα έχει φυσιολογική εξέλιξη (όσο αφορά την σεξουαλική επιλογή) και θα μπερδεύετε.
    Το αντι επιχείρημα , μα οι ομοφυλόφιλοι δεν βγαίνουν από ετερόφυλα ζευγάρια;; Γιατί έγιναν ομοφυλόφιλοι τότε αφού μεγάλωσαν σε «φυσιολογικό» περιβάλλον;;
    Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλω να το παίξω «κουλτουριάρης προοδευτικός». Αν κάποιο από τα παιδιά μου επιλέξει τον «άλλο δρόμο» , δεν θα είναι η καλύτερη μου και δεν θα το παίξω άπλας «ε δεν τρέχει και τίποτα όλοι επιλέγουμε μόνοι μας».
    Άλλα δεν θα απαρνηθώ και τα παιδιά μου που θα είναι παιδιά μου και θα τα στηρίζω και αγαπάω και ας διαφωνώ στις επιλογές τους.
    Τώρα πως το βλέπω εγω, αρχίζω και έχω έναν μπούσουλα και τείνω στο να είμαι υπέρ.
    Ως μαρξιστές δεχόμαστε ότι υπάρχει μια διαρκεί και διαλεκτική εξέλιξη των πραγμάτων.
    Και ο άνθρωπος είναι προϊών μιας διαρκούς ψυχοσωματική εξέλιξης.
    Έτσι είναι και η σεξουαλικότητας.
    Γιατί είναι παράλογο να μιλάμε για το φυσιολογικό και το «παρά φύση» από την στιγμή που κάνουμε σεξ με ποικίλους και διάφορους τρόπους.
    Γιατί η φύση την συνουσία την έχει ως μέσον αναπαραγωγής και συνεχίσει του κάθε είδους και όχι για προσωπική ευχαρίστηση.
    Άρα με λίγα λόγια και όσοι δεν κάνουν σεξ μόνο για αναπαραγωγή άλλα για ευχαριστήσει (πλέων το 90% των ανθρώπων) είναι παρά φύση εν δύναμη.
    Εδώ για μένα η μαγική λέξη κλειδί είναι η «ευχαριστήσει» και «απόλαυση».
    Οπότε όπως ο άνθρωπος στην πορεία ανέπτυξε δεξιότητες , έτσι εξελίχθηκε και η σεξουαλικότητα του. Δεν έκανε Σεξ μόνο για αναπαραγωγή άλλα και για ευχαρίστηση και απόλαυση. Οπότε από την στιγμή που ξέφυγε από την καθαρά «Αναπαραγωγική» ανάγκη το θέμα , είναι λογικό να αναπτυχτούν διαλεκτικά και διάφοροι τρόποι που θα του αυξήσουν την απόλαυση στην διαδικασία τους Σεξ.
    Οπότε από την στιγμή που απελευθερώνεσαι και «ψάχνεσαι» δεν είναι δύσκολο στην πορεία να έλκεσαι και από την «παρά φύση» διαδικασία από την στιγμή που σου επιφέρει απόλαυση.
    Και προφανώς το απολαμβάνουν οι άνθρωποι διαφορετικά δεν θα το έκαναν.
    Αυτό όσο αφορά το καθαρά βιολογικό κομμάτι της Ιστορίας .
    Από εκεί και πέρα ότι έχει σχέση με δικαιώματα και εν γένει συμπεριφορές (π.χ. το σχολείο όπως ανέφερε ο Ποε) δεν πρέπει να διαφέρουν για κανέναν «Άνθρωπο» και όλα είναι θέμα αγώνα και διεκδικήσεων αυτό με βάση τον άνθρωπο με ότι συνεπάγετε αυτό (ο κάθε αγώνας έχει το τίμημα του). Άλλωστε ως Κομουνιστές παλεύουμε για την μη εκμετάλλευση Ανθρώπου από Άνθρωπο. Από την στιγμή που «ζουν ανάμεσα μας» μέσα σε μια ταξική κοινωνία , εσύ ως κόμμα πρέπει να «πολεμήσεις» τον θεσμό και όχι αυτούς που καλός κακός τον αποδέχονται.
    Τέλος πάντων επειδή είναι μεγάλο το θέμα και θα έγραφα σελίδες ολόκληρες , θέτω αυτά ως αρχική βάση για σκέψη.
    Επικουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ζητημα δεν ειναι αν το ομοφυλοφιλικο σεξ ειναι καλο η κακο, αν ξεκινησουμε με αυτην την λογικη θα γινουμε πουριτανοι, το ζητημα ειναι να εκτιμησουμε τις προεκτασεις και τις πιθανες επιπτωσεις που θα εχει η υιοθεσια παιδιων απο ομοφυλοφιλα ζευγαρια. Τωρα το ποιος θα το κανει και πως... ε αυτο ειναι μια ακομα μεγαλη κουβεντα...

      Διαγραφή
    2. Να διορθώσω τον φίλο μονο σε ενα λαθος (και κατ' εμε μεγάλο):

      Εχει παρατηρηθει στη φύση και σε άλλα ζωα το σεξ για ευχαριστηση και οχι για αναπαραγωγη. Πιο συγκεκριμενα οι μαιμουδες ειναι ενα απο τα ζωα που κανουν σεξ περισσοτερες φορες για ευχαριστηση παρα για λογους αναπαραγωγης και ακολουθουν και αλλα θηλαστικά κυρίως

      Διαγραφή
  5. Το ζήτημα της υιοθεσίας είναι πολύ πιο περίπλοκο και με πολλές προεκτάσεις, νομίζω ότι το αν ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να μπορούν ή όχι να υιοθετούν είναι μία απο τις παραμέτρους του θέματος Κάποιος μπορεί να βάλει πολλά στην κουβέντα όπως Γιατί μόνο ζευγάρια και όχι μεμονωμένα άτομα; Η ομοφυλόφιλη γυναίκα μπορεί να παρακάμψει το νόμο αφού μπορεί να αποκτήσει παιδί έστω και με τεχνητή γονιμοποιήση άρα το ζήτημα αφορά μόνο άντρες ομοφυλόφιλους; Νομίζω ότι στο θέμα της υιοθεσίας υπάρχει αρκετή υποκρισία αλλά και μεγάλη ανευθυνότητα απο μερικούς που εύκολα τάσσονται υπέρ της υιοθεσίας απο ομόφυλα ζευγάρια . Για παράδειγμα αυτός που τάσσεται υπέρ και μάλιστα με φανφάρες κλπ ξέρει; έχει άποψη τι σημαίνει μεγαλώνω ένα παιδί; Αλήθεια πόσοι απο αυτούς που βάζουν την ανθρωπιστική παράμετρο του στύλ "... απο το να μεγαλώσει στο ορφανοτροφείο κλπ " θα δέχονταν να υιοθετήσουν χωρίς κριτήρια επιλογής! Από ηλικία μέχρι κατάσταση υγείας. Αλήθεια πόσοι "υπέρμαχοι" της υιοθεσίας θα υιοθετούσαν ένα παιδί με σύνδρομο down ή ένα παραπληγικό παιδί ;;;;;; Η προσωπική μου πείρα, μεγαλώνοντας μόνος ένα παιδί εδώ και 7 χρόνια μου λέει ότι δεν είναι και τόσο εύκολο πράγμα για ένα παιδί (αλλά και για το γονιό)η "διαφορετικότητα" στην κοινωνία που ζούμε. Το παιδί συναντά δυσκολίες που με την βοήθεια του γονιού καλείται να ξεπεράσει όχι πάντοτε με επιτυχία. Στην δική μου περίπτωση δεν υπάρχει η δυνατότητα επιλογής οπότε θέλοντας και μή καλούμε να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της "διαφορετικότητας", αλλά αυτοί που εύκολα λένε το"ναι" πως είναι τόσο σίγουροι ότι θα αντέξουν την πίεση;;;;; Λίγες βιαστικές γραμμές έγραψα με σκοπό να βοηθήσω στον προβληματισμό του καθένα μας.

    literatus vulgaris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "αλλά αυτοί που εύκολα λένε το"ναι" πως είναι τόσο σίγουροι ότι θα αντέξουν την πίεση;;;;;"

      Καλα και οι ετεροφυλοφιλοι γονεις δεν το ξερουν αυτο, οχι οτι διαφωνω με αυτα που γενικα αναφερεις.

      Διαγραφή
  6. Πιστεύω και εμείς πρέπει να δούμε το θέμα από διαφορετική σκοπιά.
    Το τι ισχύει σήμερα στην κοινωνία δεν πρέπει να είναι μπούσουλας για το τι πρέπει να κάνουμε.
    Κάποτε στην Ελλάδα (όχι πάρα πολύ παλιά μέχρι και αρχές του 80’) οι γυναίκες δεν χώριζαν με τίποτα. Δεν πάει να τους έδερνε ο άντρας τους , να ζούσαν μια μαυρη ζωή, δεν είχε σημασία.
    Σε ακολουθούσε και σε στιγμάτιζε η ρετσινιά της Ζωντοχήρας.
    Με λίγα λόγια το Διαζύγιο ήταν ταμπού και απαγορευμένο στην συνείδηση του κόσμου (η ειρωνεία είναι ότι ο Παπαδόπουλος κατέβαζε νόμο για να χωρίσει ο ίδιος και μετά τον κατήργησε) και είχε «συνέπειες» στις «Ζωντοχήρες».
    Το τι λέει η κοινωνία την μια και τι την άλλη είναι αποτέλεσμα Ταξικής πάλης. Όσο απελευθερώνεται ο Άνθρωπος από τα ταξικά του δεσμά τόσο θα μειώνονται και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά από τα οποία αποτελούνται τα δεσμά του. Άρα θα απελευθερώνεται και η συνείδηση του.
    Το πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί δεν είναι πρωτίστως θέμα σύνθεσης φύλου άλλα κοινωνίας. Άρα και έτσι πρέπει να βλέπουμε το θέμα.
    Οι όποιες δυσκολίες υπάρχουν και θα υπάρχουν κανείς δεν λέει οχι.
    Άλλα με αυτό το σκεπτικό δεν θα έπρεπε να έστελναν παλιά τα παιδιά στο σχολείο οι σύντροφοι , γιατί θα ήταν δακτυλοδεικτούμενα λόγο των γονιών τους. Και τότε τους έκαναν την ζωή δύσκολη λόγο των φρονημάτων των γονιών τους .
    Είπαμε είναι ζόρικο θέμα.
    Επικουρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Το πώς θα μεγαλώσεις ένα παιδί δεν είναι πρωτίστως θέμα σύνθεσης φύλου άλλα κοινωνίας."

      Ναι αλλα σε μια καπιταλιστικη κοινωνια, ιδιαιτερα τωρα που βρισκεται σε κριση, η κοινωνια καθε αλλο παρα διευκολυνει τα νεα ζευγαρια στο να τεκνοποιησουν, μαλλον τους βαζει τοσα εμποδια που αν το σκεφτεται κανεις με ψυχρη λογικη δεν προκειται ποτε να κανει παιδι...

      Διαγραφή
  7. Επί τέλους μια εξαίρετη, ήρεμη, ώριμη, σοβαρή κουβέντα πάνω στο σοβαρό αυτό θέμα που ήδη τρέχει στις κοινωνίες.
    Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του Poe. Θεωρώ "διστακτική" τη θέση του Γ.Γ. του κόμματος και ημιτελή.
    Στο θέμα του συμφώνου διαβίωσης Ο.Ζ. πρέπει το κόμμα να πάρει σαφέστατη θέση ΥΠΕΡ χωρίς καμία ανστολή ή προκατάληψη. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση για το "γιατί".
    Στο θέμα της Υιοθεσίας παιδιών έχω και εγώ σοβαρές επιφυλάξεις όχι ηθικοπλαστικές αλλά όπως περιγράφει ο Poe ψυχολογικές κύρια.
    Από την άλλη δεν μπορώ να αγνοήσω την σκοταδιστική φασίζουσα υστερία των γνωστών φοβικών και φασιστικών κύκλων που επενδύουν πολιτικά πάνω στις θέσεις αυτές.
    Έχω την εντύπωση ότι το Κόμμα οφείλει να ψηφίσει ΝΑΙ σε σύμφωνο διαβίωσης, κατοχυρώνοντας κάθε αστικό, με την έννοια της δικαιοσύνης, δικαίωμα στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, άντρες ή γυναίκες και να ανοίξει διάλογο σοβαρό πάνω στο θέμα των παιδιών που έχει άλλες προεκτάσεις.
    Ομολογώ χάρηκα το διάλογο εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Προσωπικά συμφωνώ απόλυτα με τη θέση του Poe. Θεωρώ "διστακτική" τη θέση του Γ.Γ. του κόμματος και ημιτελή."

      Νταξ μην τον αδικουμε, το να εισαι σε μια τετοια θεση ΓΓ του σημαντικοτερου κομματος στην Ελλαδα ειναι σαν να δινεις εξετασεις καθε δευτερολεπτο. Το οτι δεν ειχε μια μαγικη απαντηση ειναι κατα τη γνωμη μου και η ριζα του ολου ζητηματος, οτι δεν μπορεις να πεις ενα ναι ελαφρα την καρδια σε κατι τετοιο, ειναι ενα πραγμα που θελει πολυ σκεψη και σε καθε περιπτωση συνολικη απαντηση δεν μπορει να δωθει σε μια τετοιου ειδους συνεντευξη. Δεν ειναι οτι τετοια θεματα βρισκονται και στην καθημερινη ατζεντα του ΓΓ. Θα ηθελα ωστοσο να δω καποια στιγμη μια επεξεργασμενη θεση του κομματος η αληθεια ειναι.

      Διαγραφή
  8. πραγματικα εχω βαρεθει την "κουβεντα" αυτη (οχι το αρθρο του poe) και γιατι εχει γινει αυτο. την ιδια στιγμη που πραγματικα γινονται πραγματα που θα τα δουμε στο μελλον μπροστα μας, κοσμοιστορικα στα εξωτερικα αλλα και στα εσωτερικα, ως κομμα και ως φιλοι και οπαδοι του ΚΚΕ αντι να τα χωνουμε στους τσυριζαιους που ο αρχηγος τους μετα τον σεβ, τους εφοπλιστες, το εκονομιστ, τα θινκ τανκ της "υπηρεσιας", τωρα συνομιλει και με τον σκληρο πυρηνα της μπιλντεμπεργκ, απανταμε για το αν μια ομαδα ανθρωπων -διαταξικη- που χαρακτηριζεται απο τον τροπο που κανει σεξ, αν θα μπορει να εχει συμφωνο συμβιωσης (και οχι διαβιωσης) και το αν θα μπορει να υιοθετει παιδια. και μαλιστα ενα "αιτημα" που δεν το υιοθετουν ουτε καν ολοι οι ομοφυλοφυλοι.
    εχουμε λυσει το τι θα φαμε και ψαχνουμε για το γλυκο του επιδορπιου.
    εγω βλεπω οτι εντεχνως απο τον τσυριζα εχουμε πεσει ολοι στη λουμπα να απανταμε.
    και οχι το κομμα δεν εχειδιστακτικη θεση. εχει ξεκαθαρη. δεν ειναι ομοφοβικο γιατι στις ταξεις του εχει ομοφυλοφυλους και δεν ντρεπεται να τους εχει και "πρωτη μουρη".
    μπορει ο καθενας να κανει κριτικη γιατι το ΚΚΕ δεν εχει επεξεργασμενη και τελικη θεση για το συγκεκριμενο ζητημα; φυσικα!
    δεν ειδα κανενα ομως απο τους "καλοθελητες" να κανουν κουβεντα και κριτικη στο ΚΚΕ και στον γραμματεα του για τα υπολοιπα 32 λεπτα της συνεντευξης.
    ειπε για τα εργασιακα, για τα αιτηματα του κινηματος -και τα αμεσα και τα μακροπροθεσμα- για την παιδεια, για την υγεια, για την κατοικια, την οικονομια, ειπε την θεση του ΚΚΕ για την ουκρανια, για ολο τον πανικο που γινεται ανατολικα μας, ειπε για τον τσυριζα και για ολα αυτα ΜΟΚΟ απο γνωστους και μη σχολιαστες της μπλογκοσφαιρας, γιατι εκει απλα κανει τζιζ! και τι αλλωστε να πουνε;
    αντιθετα πιαστηκαν απο να θεμα που θεωρουν οτι τους παιρνει, για να μας χαρακτηρισουν οπισθοδρομικους, ομοφοβικους κτλ.
    αληθεια;;;;;
    ε λοιπον για οσους δεν το εχουν καταλαβει ας δοκιμασουμε ξανα!
    το ΚΚΕ δεν εχει κανενα απολυτως προβλημα με την σεξουαλικη ταυτοτητα του οποιουφηποτε. διαφωνει με το συμφωνο και διαφωνει με την υιοθεσια γιατι ειναι αμφιλεγομενη η επιδραση που εχει στα παιδια αυτη η πραξη, γιατι στην σημερινη κοινωνια ειναι το μονο σιγουρο οτι ενα 10χρονο παιδι θα περασει μια κολαση και κανενα παιδι δεν το αξιζει αυτο για ενα καπριτσιο.
    γιατι (εχουν ευθυνη και οι ομοφυλοφιλοι σε αυτο) δυστηχως η εικονα που εχει η κοινωνια για τους ομοφυλοφιλους δεν ειναι ενος ανθρωπου που εχει αισθηματα, που εχει την δουλια του και εχει ολα τα αλλα ενδιαφεροντα οποιουδηποτε αλλου, αλλα το γκει πραιντ.
    9/10 αν τους ρωτησεις θα σου πουν γιατι να υιοθετησουν παιδι αυτοι που φορανε τα φτερα και τα πουπουλα και εχουν ως προτυπο ομοφυλοφυλου τις γνωστες τηλεπερσονες/καρικατουρες.
    οποιος πραγματικα θελει να αλλαξει αυτο το πραγμα, ας συστρατευτει με το ΚΚΕ, για να αλλαξει ΚΑΙ η κουλτουρα αυτου του λαου και να γινουν ποιο ευκολα ολα.
    μεχρι τοτε εγω θα ειμαι στις αλυσιδες στις πορειες με τους εργατες ανεξαρτητα με ποιον κοιμουνται στο σπιτι. θα ασχολουμε με το να ισχυροποιησω τα σωματεια και να δυναμωσω το κομμα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Poe είσαι σωστός για το θέμα του συμφώνου συμβίωσης, συμφωνούμε απόλυτα, τα επιχειρήματά σου έχουν βάση και είναι σωστά, καλύπτεις την ουσία σε λίγες γραμμές. Όσο για το θέμα της υιοθεσίας έχω και εγώ ανάλογους προβληματισμούς και επιφυλάξεις γι'αυτό και δεν έχω καταλήξει και δεν έχω συγκεκριμένη και ξεκάθαρη άποψη.

    Μπράβο πάντως γιατί μέσα από το κείμενο φαίνεται ότι έχεις διάθεση για ουσιαστική συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα, έχεις άποψη με τα επιχειρήματα σου, τους προβληματισμούς σου και καλά κάνεις δεν είναι κακό αυτό. Εκφράζεις τις θέσεις και τις απόψεις σου ήρεμα χωρίς δογματισμό με διάθεση για συζήτηση και κουβέντα, παραθέτεις τα επιχειρήματα σου μακριά από χαρακτηρισμούς και προσβολές. ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ. ΞΑΝΑ ΜΠΡΑΒΟ

    Προσωπικά εμένα δεν με πειράζει καθόλου αν κάποιος έχει οποιαδήποτε άποψη για ένα ζήτημα. Όμως με ενοχλεί όταν δεν έχει διάθεση να κάνει μια ουσιαστική κουβέντα, ένα ουσιαστικό διάλογο και αντ'αυτού προβαίνει σε ειρωνικά και κυνικά σχόλια, σε εκφράσεις του στυλ "μην μας τα πρήζεται ρε μικροαστοί κλπ", "εχετε καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα" , "ρε δεν μας παρατάτε" και διάφορα τέτοια δεν αναφέρω άλλα, ε τότε ναι με ενοχλεί αυτό. Και συγκεκριμένα για το θέμα των ομοφυλόφιλων όταν άνθρωπος που αποκαλείται κομμουνιστής η μόνη του "επιχειρηματολογία" είναι "ναι ρε θέλετε σύμφωνο συμβίωσης γι'αυτούς ε τότε γιατί όχι και για τους παιδεραστές;" πράγματα δηλαδή που τα ακούς μόνο από συγκεκριμένους ανθρώπους και ιδεολογικούς-πολιτικούς χώρους (να δες την ομιλία του βουλευτή της ΝΔ Νεράντζη περί ομοφυλοφιλίας χθες) τότε τι να πεις; Και σε λέει κιόλας τα έχεις χάσει, άντε παράτα μας και ένα σωρό άλλα. Μπορεί να σου πει ότι είσαι και ταξικός εχθρός. Αυτό δεν είναι μαρξιστική-λενινιστική αντιμετώπιση, δεν είναι υλιστική διαλεκτική. Αυτό είναι δογματισμός, στενομυαλιά πράγματα που δεν πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν κομμουνιστή.

    V For Viva La Revolution

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ήρεμη και θετική ανάλυση προσφέρεται από το κείμενο. Έχω μία παρατήρηση σχετικά με τον ακόλουθο προβληματισμό:

    "Ο άλλος μου μεγάλος προβληματισμός είναι η υποδοχή που θα έχει ένα παιδί ομοφυλόφιλων γονιών στις ευρύτερες του κοινωνικές συναναστροφές, δηλαδή στο σχολείο, στις παρέες του κλπ. "

    Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν ή υπάρχει ο κίνδυνος να αντιμετωπίσουν τα παιδιά που προέρχονται οικογενειών που ανήκουν σε οποιαδήποτε μη αποδεκτή από την πλειοψηφία και τις Αρχές "μειονότητα". Τα παιδιά των μουσουλμάνων, των άθεων γονέων των οποίων τα παιδιά δεν έχουν βαπτιστεί, παλιότερα των κομμουνιστών που βρίσκονταν στην εξορία κλπ. Σε κανέναν γονέα της μίας ή της άλλης μειονότητας ποτέ δεν θα υποβάλλονταν το αίτημα από τους κομμουνιστές να μην κάνουν παιδιά διότι θα ήταν απροστάτευτα στον κοινωνικό ρατσισμό.

    Και κάτι σχετικό με τα ζευγάρια ομοφυλόφιλων και την τεκνοποίηση: το 50% (στατιστικώς) των ομοφυλόφιλων ζευγαριών αποτελείται από γυναίκες οι οποίες είναι ικανές να αποκτήσουν παιδιά δίχως οιαδήποτε πολιτειακή παρέμβαση ή έγκριση. Οπότε η ανατροφή των παιδιών αυτών από το ομοφυλόφιλο ζευγάρι είναι ένα μία φυσιολογική κατάσταση για την οποία δεν πέφτει λόγος σε κανέναν αν θα την εγκρίνει ή όχι. Και το σύμφωνο συμβίωσης θα επιλύσει διάφορα προβλήματα στην οικογένεια αυτή αντί να προσθέσει.

    οχ/μαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Με την ευκαιρία, δηλώνοντας ότι τα ακόλουθα ΔΕΝ αναφέρονται στους προβληματισμούς και τη φρασεολογία του κειμένου και των σχολίων, από την ευρύτερη συζήτηση που άνοιξε στο ιντερνετ έγινε φανερό πόσο στενόμυαλο είναι το πλαίσιο και πόσο χονδροειδής είναι η ανάλυση βάση των οποίων πολλοί συμπατριώτες μας προσεγγίζουν το θέμα της ομοφυλοφιλίας. Έτσι, σε ποσοστό 95 στους 100, αναφερόμενοι στην ομοφυλοφιλία έχουν στο μυαλό τους μόνον άνδρες! Και το 99 τοις εκατό αυτών συσχετίζει τη ομοφυλοφιλία με σεξουαλική παρέκκλιση είτε γονιδιακού τύπου (ιδού τα αποτελέσματα της ψευδο επιστημονικής προσέγγισης του βιολογικού ντετερμινισμού και της καθημερινής προπαγάνδας περί γονιδιακών αιτιών του συνόλου της κοινωνικής συμπεριφοράς ), είτε "αρνητικών", "προβληματικών" και μη "φυσιολογικών" κοινωνικών συνθηκών οι οποίες υποβοηθούν την "εκδήλωση της ομοφυλοφιλίας" (συν τοις άλλοις υπονοούν ότι όλοι οι υπόλοιποι μεγαλώνουν στην Εδέμ της σεξουαλικής ισορροπίας).

    Υπάρχουν δε πλήστοι ανίδεοι, πρωτόγονοι ή κακεντρεχείς και κακοήθεις (--> δημόσια πρόσωπα) οι οποίοι συνδέουν επίτηδες, πρόστυχα και εντελώς αδικαιολόγητα την ομοφυλοφιλία με αξιόποινες πράξεις όπως η παιδοφιλία, αφήνοντας κατά μέρος ότι στο αδίκημα αυτό την πρωτοκαθεδρία έχουν οι "ετεροφυλόφιλοι". Για παράδειγμα, δείτε την άνθιση του σεξουαλικού τουρισμού σε διάφορες χώρες και την εκμετάλλευση και τη βία στην οποία υπόκεινται εκατοντάδες χιλιάδες κοριτσάκια από περήφανους φυσιολογικούς "βαρβατο"τσογλαναραίους.

    οχ/μαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. διευκρινιζοντας (ξανα) δεν εννοω παιδια γυμνασιου και λυκειου που κανουν και την επιλογη τους στην τελικη, αλλα για παιδια δημοτικου.

    προσωπικα, την στιγμη που "τρεχω" για δεκαδες πραγματα που καινε, δεν θα βαλω στο κεφαλι και αυτο -που σε τελικη αναλυση- ειναι ενα αιτημα ομαδας ανθρωπων που αυτοπροσδιοριζεται απο το τι κανει στο κρεβατι της και ειναι και διαταξικη. επισης ειναι μια τεραστια αντιφατικοτητα και εξηγουμαι. αυτοι που την πεφτουν στο κομμα και το κατηγορουν για διαφορα -μην τα επαναλαβω- ειναι ανθρωποι που στην υπολοιπη προσωπικη τους ζωη μας κατηγορουν ως πουλημενους γιατι πινουμε κοκα κολα, γιατι θελουμε τον καφε μας σαν ανθρωποι δεν καθομαστε στα παρτερια καταχαμα αλλα στις καρεκλες, οι "στρειτ" δεν παντρευονται απο αποψη γιατι ειναι αστικος θεσμος, αλλα παρολα αυτα διαριγνυουν τα ιματια τους γιατι δεν συμφωνουμε εμεις να παντρευονται οι ομοφυλοφυλοι. οι ιδιοι εχουν παιδια εκτος γαμου αλλα παλι θελουν σωνει και ντε να υιοθετουν οι ομοφυλοφυλοι αφου παντρευτουν ή φιαξουν συμφωνο. δεν διαφωνω ως σταση ζωης για τον μη γαμο και μη βαφτιση, αλλα δεν θα κανω και κινημα για να κανουν αλλοι αυτο που εγω δεν θελω απο ιδιεολογια..... αν αυτο δεν ειναι διπολικη διαταραχη δεν ξερω τι μπορει να ειναι.

    ειναι οι ιδιοι που κατηγορουν με τον ιδιο τροπο το κομμα γιατι δεν δεχεται την πορνεια και την θεωρει εξευτελισμο της γυναικας, ενω αυτοι ειναι "προοδευτικοι" γιατι εχουν την αποψη της αυτοδιαθεσης του σωματος και οταν ειπα σε ενα αν γινει η κορη σου τι θα πεις, κοντεψε να με φαει γιατι "εβρισα" την κορη του. κοινως, μακρια απο τον κωλο μας το παιζουμε φιλελευθεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ισως,απο το ηθος ,και την αισθητικησας,τολμω να ζητησω βοηθεια κατανοησης ,στο εξης σημειο:
    Ποια η συνδεση του θεματος της ομοφυλοφιλιας,με την ταξικη θεση;Δηλαδη,ζητω να μαθω,πως ο μαρξισμος συνδεει το θεμα αυτο,περαν απο το οτι ,μια βαθυα ανθρωπιστικη,ιδεολογια,δεν μπορει να δεχεται ,την διακριση,την εκμεταλευση,και γενικα οποιανδηποτε απανθρωπη συμπεριφορα.Προκαταβολικα,ξερω οτι ισως ειναι δυσκολο για πολλους λογους.....οπως και να εχει το θεμα,σας ευχαριστω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμεις λεμε οτι η διχοτομος ομοφυλοφιλος μη ομοφιλοφιλος, και η παρουσιαση του ζητηματος σαν να ειναι ομοφυλοφιλοι εναντιον ετεροφυλοφιλων ειναι λαθος. Εμεις λεμε οτι θα επρεπε διχοτομος να ηταν η ταξικη θεση και οι αγωνες των ομοφυλοφιλων να εντασσονταν στο ευρυτερο εργατικο κινημα.

      Γιατι υπαρχει και ενα ανεκδοτο που λεει οτι ο γιος του μποδοσακη αν ειναι ομοφυλοφιλος ειναι "γκει", ο γιος του σακη υδραυλικου αμα ειναι ομοφυλοφιλος ειναι "πουστης", αρα το ταξικο στοιχειο παιζει μεγαλη σημασια.

      Διαγραφή
  14. Ευχαριστω για την διαθεση βοηθειας,αλλα και για την ταχθτητα της απαντησης.Αν μου επιτρεπετε,ισως επανελθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επανελα οσο θες αλλα βαζε και ενα νικνεημ παρακαλω διοτι ειναι στους κανονες σχολιασμου

      Διαγραφή
  15. τι δεν καταλαβενετε επιτελους?γεμισαμε αριστεριστες εδω μεσα!!!ΜΠΡΑΒΟ στον ΓΓ γιατι ξερει να δενει αριστα τις συνηθειες του λαου μας στο αρμα της ταξικης παλης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ακόμη κι αν το κομ. κόμμα στη χώρα μας έκαμε λάθος (λέμε τώρα) και δεν ανέδειξε έγκαιρα την ταξική παράμετρο του ομοφυλοφιλικού ζητήματος, δε βλέπω γιατί δεν μπορούσαν να το κάνουν αυτό οι κομμουνιστές ομοφυλόφιλοι, με δική τους πρωτοβουλία, αφού είναι τόόόόόόσο καθαρά τα πράγματα!.
    Είδατε πουθενά, μέσα στο ομοφυλοφιλικό κίνημα έναν διακριτό κομμουνιστικό πόλο, που μάλιστα να είναι σε κάθετη ρήξη με τον υπόλοιπο αυτό "διαταξικό" χώρο, και τα καμώματά του, ΟΠΩΣ ΘΑ ΩΦΕΙΛΕ;
    Εγώ βλέπω να εκφράζεται, ακόμη και σε αυτό το μπλόγκ, που εκτιμώ πολύ, ένα συμπαγέστατο μπλόκ, που άγεται και φέρεται από κάθε είδους φερέφωνο του ιμπεριαλισμού, που το κανακεύει μια χαρά ο ιμπεριαλισμός, προβάλλοντας μια τζάμπα προοδευτικότητα σαφώς αμερικανικής κοπής και προέλευσης, με εμφανέστατο στόχο να διεμβολίσει την αριστερά (εδώ έχει ήδη θριαμβεύσει), ου μην αλλά και τον σκληρό πυρήνα του εργ. κινήματος (που αυτός είναι ο στόχος του). Αμερικανιές δηλαδή, τύπου "κίνημα υπέρ των αμβλώσεων" κλπ. Παληότερα είχε το κομμ. κίνημα αντιμετωπίσει παρόμοια κατάσταση με τις λεγόμενες "φεμινίστριες" η "σουφραζέτες" (..."εγώ είμαι η νέα γυναίκα, που ...θα καπνίζω(!), και θα ...σφυρίζω(!) ".....). Ομως τότε το κίνημα ήταν ισχυρό, είχε τη δυνατότητα να θέτει αυτό τους κανόνες και γρήγορα η κομμουνίστριες "τακτοποίησαν" τις ...."φεμινίστριες", δημιουργώντας ένα σωστό γυναικείο κίνημα, που στρίμωξε την Αντίδραση και γι αυτό καθόλου δεν κανακεύτηκε από αυτήν.
    Τώρα, μας τρέχουν τα καρακόλια του ιμπεριαλισμού, κι όταν ο Γ.Γ. του ΚΚΕ τους λέει με κομψό τρόπο "άειντε ...γαμηθείτε", τρέχουμε να ...απολογηθούμε!
    Μπορεί, Poe, να είναι το ομοφυλοφιλικό στρώμα διαταξικό (μια οιονεί ταυτολογία άνευ αξίας) αλλά δυστυχώς το μέχρι σήμερα ομοφυλοφιλικό "κίνημα" έχει κηδεμονεύσει πλήρως αυτόν το χώρο, που εμφανίζεται συμπαγέστατος σε αντιδραστική-αντιδραστικότατη ταξική βάση. Η λύση δεν είναι θαρρώ να υιοθετούμε,ούτε καν να υποχωρούμε, στις "θέσεις" τους, που μυρίζουν από μίλια μακρυά, μούχλα, καθυστέρηση και συντηρητισμό. Φκειασιδωμένη "απελευθερωτικά" κοινωνική βαρβαρότητα.
    Μήπως και το "κίνημα" για την ...απελευθέρωση(!) των ναρκωτικών κάτι ανάλογο δεν είναι; Και είναι καθόλου περίεργο ότι όλα αυτά προέρχονται από "προχώ" ανεπτυγμένες κοινωνίες, με μεγάλη πείρα στην αντιμετώπιση του εργατικού κινήματος;
    Οχι, δε θέλω να ζήσουν τα παιδιά μας σε έναν εφιαλτικό κόσμο εκμετάλλευσης γαρνιρισμένης με πρέζα, πορνεία, "φεμινισμό", "γκέϊ" και "πούσυ ράϊοτς", που θα ναρκισσεύεται μ' αυτά ότι είναι και ..."προχώ"!!
    Συγχαρητήρια στο ΚΚΕ και στον Γ.Γ. του, που δείχνουν να έχουν κότσια και να διατηρούν μιαν ανόθευτη λαϊκότητα παντρεμμένη με την πιο ριζοσπαστική προοδευτικότητα, που γνώρισε ο κόσμος.
    Μπράβο και στον Modesto.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. που ειδες το ΚΚΕ να ειναι "απολογουμενο" για ενα θεμα που ουτε ταξικο ειναι, ουτε ετεροκαθοριζεται πο τις κοινωνικες διεργασιες, ουτε καθιοριστικο ρολο μπορει να εχει στην υποθεση της αναπτυξης δρασης για μια κοινωνικη συμμαχια που θα βαλει στοχο την ανατροπη της αστικης εξουσιας.
    Για τιο ΚΚΕ ειναι ξεκαθαρο οτι η οικογενια στα πλαισια του καπιταλισμου αναπαραγαγει ολα τα αστικα προτυ πα, την αντιληψη περι ιδιοκτησιας, κληρονομικου δικαιωματος, κυριαρχιας της αστικης ιδεολογιας μεσω της θρησκειας, των τροπων συμπεριφορας, των σχετικων αλληλεπιδρασεων ατομου και κοινωνιας.
    Για τους μικροαστους και τους αστους, η αναφορα στην διαφορετικοτητα μεσα απο την σε ξουαλικοτητα ουσιαστικα κρυβει περιτεχνα τις διαφορες , ταξικες, κοινωνικες που χαραχτηριζουν τη συγχρονη καπιταλισιτκη κοινωνιια.Η σεξουαλικοτητα η ιδια ειναι μεσο προσπορισμου, αποκομισης κερδους, με τζιρους μονο στην ΕΕ πανω απο 15 δις ευρω το χρονο για τα κυκλωματα που εμπορευονται τις σεξουαλικες επιθυμιες των καταπιεσεμων σεξουαλικα, αλλα πρωτιστως κοινωνικα, Ευρωπαιων.
    Να απολογηθει λοιπον το ΚΚΕ για ποιοο πραγμα?επειδη ο καπιταλσιμος, η κυριαρχη αστικη ιδεολογια, που διαπερνα την οικογενεια, το σχολειο, την κοινωνικη μοναδα, καλλιεργει "κυριαρχα και μη κυριαρχα" προτυπα και με βαση αυτους τους τεχνητους διαχωρισμους και τηνν ανααπραγωγη τους, οδηγει σε εμπορευματικοποιηση και των ανθρωπινων σχεσεων?
    Ας απολογηθουν οι απολογητες του αστισμου για αυτο, και ειναι καμποσοι, απο τα αστικα κομματα με τον ψευτοπουριτανισμο τους ως τα λεγομενα "Αριστερα" κομματα με τον νεομοντερνισμο τους..

    Θα επανελθω συντομα αν μπορεσω , οχι επειδη θα υπερσπισθω το ΚΚΕ που ειναι "απολογουμενο" αλλα επειδη πολλοι που παιρνουν μερος στη συζητηση αγνοουν το μεγα εργο του Εγκελς"για την καταγωγη της οικογενειας και του κρατους"

    Ταξικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η γκετοποίηση, ο αποκλεισμός, η συκοφαντία κλπ είναι τα δεινά που θα συναντήσει ένα παιδί υιοθετημένο, από ομοφυλόφιλους γονείς. Το ίδιο όμως συναντά κι ένα παιδί που οι,γονείς του είναι χρήστες ουσίων, άστεγοι, άποροι κλπ.
    Εδώ λοιπον το θέμα ε'ιναι θέμα ωριμότητας της κοινωνίας και απελευθέρωσης της. Ειναι θέμα πώς και πότε θα φτάσουμε στην κοινωνια που θα έχει ξεπεραστεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από ανθρωπο. Το θέμα όμως των οικογενεακών προτύπων, οι διακριτοί ρόλοι στην οικογένεια και ο επηρεασμός της προσωπικότητας ενός παιδιού, είναι μια μεγάλη συζήτηση επιστημονική, κοινωνιολογική κλπ που διαρκεί εδώ και 100 χρόνια. Το τι θέση παίρνει κανείς ως επιστήμονας εχει να κάνει και με τι όπλα και μεθόδους, με τι κοσμοθεωρία και με ποιά εργαλεία συντάσσεται. Το σίγουρο είναι ότι η υιοθεσία ενός παιδιού και από ετερόφυλα ζευγάρια, όχι μόνο δεν είναι εύκολη υπόθεση τεχνικά, αλλά χρειάζεται και μεγάλη ηθική και συναισθηματική προσπάθεια για να πετύχει.Μην παραβλέπουμε ότι για να υιοθετηθεί ένα παιδί, οι γονείς ξεσκονίζονται από τις υπηρεσίες, πρ
    αγμα που δεν γίνεται για χιλιάδες παιδιά που γεννιούνται ¨'τυχαία' από γονείς που δεν τα θέλουν κλπ.
    Το θεμα είναι μεγάλο,αλλά νομίζω οτι το κόμμα παίρνει σωστη θέση, αν και δεν την αναλύει αρκετά,γιατί παίρνει υπόψη του τα σημερινά δεδομένα σε όλους τους τομείς. Μοιάζει συντηρητική η θεση του, ενώ στην πραγματικότητα συντηρητική ειναι η θέση αυτών ακόμα και των ίδιων των ομοφυλόφιλων οι οποίοι δεν εντάσουν τον εαυτό τους σαν μερος της εργατικης τάξης, δεν συνδέουν τα αιτηματά τους με αυτά της ανατροπής της ταξικής κοινωνίας, κάνουν αγώνα προσυλητισμού, αναλώνωνται στην απόδειξη του φυσιολογικου ή μη της ομοφυλοφιλίας κλπ.και ζητούν οι περισσότεροι την υιοθεσία παιδιού σαν μια ακόμα πρόκληση της κοινής γνώμης και ικανοποίησης του εγωισμού τους. Πράγμα που συμβαίνει και στις υιοθεσίες ετερόφυλων ζευγαριών σε μεγάλο βαθμό.
    Κανένας νόμος δεν χρειάζεται να σου επιτρέψει ν΄αγαπήσεις ένα παιδί, να το μορφώσεις να του αφήσεις την περιουσία σου, να του δείξεις τη ζωή, να το εντάξεις σ΄αυτή. Κανένας νόμος δεν θα απαγορεύσει σ'αυτό το παιδί να σε νιώσει γονιό του ,,,,και κανένας νόμος κοινωνικός ή μη δεν είναι ικανός να κάνει εσένα που είσαι ομοφυλοφιλος να μείνεις στο περιθώριο της κοινωνίας και να μην αγωνιστείς για όλα τα προβλήματα που έχεις, ενταγμένος μέσα στο μαζικό ταξικό κίνημα . Το μόνο που σ'εμποδίζει είναι ότι έχεις τελικά πιστέψει ότι έχεις ιδιαιτερότητα.

    ΑνΑσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ας πάρουμε υπόψην μερικά αξιόπιστα δεδομένα ώστε να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κοινωνικού προβλήματος τις συνέπειες του οποίου είναι αναγκασμένο που βιώνει ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του πληθυσμού. Έτσι στη γειτονική Ιταλία, βάση έρευνας που διεξήγαγε το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής το 2011 (ημερ. δημοσίευσης 5/2012) με χρήση της μέθοδου απαντήσεων σε σφραγισμένους φακέλλους, εκτός πολλών άλλων ενδιαφέρουσων πληροφοριών και αξιόλογων στοιχείων σχετικά με τις απόψεις και τη στάση του πληθυσμού έναντι των ομοφυλοφίλων, ανακαλύπτουμε ότι:


    -- 2.4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι ομοφυλόφιλοι (2.6% του ανδρικού πληθυσμού και 2.2% του γυναικείου).
    -- 77% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι ετεροφυλόφιλοι
    -- 5.0% απάντησε "άλλο".
    -- 15.6 % δεν απάντησε.

    www.istat.it/it/files/2012/05/report-omofobia_6giugno.pdf?title=Popolazione+omosessuale+nella+societ%C3%A0+-+17%2Fmag%2F2012+-+Testo+integrale.pdf
    (βλ. σελ. 17)

    Στην έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ιταλίας, βάση της διεθνούς εμπειρίας στη συναγωγή συμπερασμάτων από σχετικές ερωτήσεις όσον αφορά το σεξουαλικό προσανατολισμό, όπως και από την επεξεργασία των απαντήσεων του ερωτηματολογίου, συμπεραίνεται ότι το ** 6.7 % ** περίπου του Ιταλικού πληθυσμού έχει ομοφυλοφιλική ή αμφιφυλική σεξουαλική προτίμηση.

    Δεν βλέπω ισχυρούς λόγους ώστε τα ανάλογα ποσοστά στην Ελλάδα να είναι πολύ διαφορετικά.

    Γίνεται κατανοητό, λοιπόν, ότι το θέμα απασχολεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού και αν δεν αντιμετωπιστεί, προς το παρόν, με πνεύμα αστικής (=αστικοδημοκρατικής) ισονομίας, πρόκειται για μεγάλη και καταφανή αδικία, όσον αφορά τη δυνατότητα και το δικαίωμα πρόσβασης αυτών των ανθρώπων τόσο στο σύμφωνο συμβίωσης όσο και στον πολιτικό γάμο.

    Δεν θα αναφερθώ στην υιοθεσία καθότι είναι ένα θέμα δύσκολο και που βρωμάει διαφθορά και εκμετάλλευση τόσο των ζευγαριών (των ετεροφυλόφιλων) όσο, πολύ περισσότερο, των παιδιών που μετατρέπονται σε εμπόρευμα.

    Ας δούμε, όμως, στη βάση της Ιταλικής έρευνας, ένα ζήτημα σχετικά πιο άμεσο. Ας υποθέσουμε ότι το 1/4 των ομοφυλόφιλων γυναικών στην Ιταλία, δηλ. περίπου 165000 χιλ. γυναίκες (λαμβάνοντας μόνον το ανωτέρω ποσοστό 2.2%, υπόψην ότι ο συν. ιταλικός πληθυσμός ανέρχεται σε 60 εκ. ενώ στην Ελλάδα θα γινόταν λόγος, αντίστοιχα, για 30000 περιπτώσεις) αποφασίσουν να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί. Για ποιο λόγο πρέπει το παιδί να στερηθεί την (αστική) αναγνώριση ενός δεύτερου γονέα (του ίδιου φύλου)? Και ποιανού δικαιοδοσία (του κράτους?) και με ποια αιτιολογία (ηθικής φύσης και ποιας Ηθικής?) θα επιβάλλει στη μητέρα και στο παιδί να πορευτούν αναγκαστικά με μονογονεική οικογένεια?

    οχ/μαλ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. οχ/μαλ, δεν θα μπώ στην ουσία. Έχω ξανατοποθετηθεί και δεν χρειάζεται να επαναλάβω την αποψή μου. Ούτε έχω κάποια διάθεση να απαντήσω στην άποψη σου, που βεβαίως είναι απόλυτα σεβαστή, αλλά διαφωνώ κάθετα. Μόνο μια παρατήρηση.Λες σε ένα σημείο, προσπαθώντας προφανώς να απαντήσεις σε άλλα επιχειρήματα, για αυτούς που θα αποφασίσουν να φέρουν ένα παιδί τι θα γίνουν, όπως και τα παιδιά τους. Μόνο που αυτό είναι από μόνο του αναίρεση όλης της φιλοσοφίας των ομοφυλόφιλων και όσων υπερθεματίζουν για τα σύμφωνα και τις υιοθεσίες. Ξέρεις τι γίνεται; Έχουμε αποστεώσει όλη την ουσία του ερωτισμού, όλη την κοινώνικότητα της, όλη την ουσία των κοινωνικών σχέσεων,όλη την βιολογική της βάση...την έχουμε καταντήσει απλά μια πράξη ευχαρίστησης ή διασκέδασης. Και αφού κάνουμε την πλάκα μας ξαφνικά δέχομαι να κάνω και ένα παιδί (μήπως μέσα από την συνευρεση με ένα αντρα, και αν ναι πώς δικαιολογεί την ομοφυλοφιλία;). Μήπως όμως αυτή δεν είναι όλη η φιλοσοφία όλων αυτών που αντιμετωπίζει τις γυναίκες σαν ένα κομμάτι κρέας που απλά υπάρχει για να γεννοβολά τους αυριανούς κληρονόμους της ιδιοκτησίας; Για σκεφτείτε, το αίτημα για "υιοθεσία" ποιούς αφορά; Στην πράξη όσους έχουν λεφτά, γιατί μόνο αυτοί μπορούν να το κάνουν! Για σκεφτείτε κιόλας, θα βάζουμε μιά έρμη μάνα, έστω ως ανάδοχη, να γεννήσει ένα παιδάκι, η εξαθλίωση την οδηγεί να το δώσει και ύστερα κάποιοι επειδή έχουν τα λεφτά, θα αναλάβουν το παιδί.Μήπως τελικά μάλλον πρέπει να συζητάμε για την προστασία και την στήριξη της μητρότητας, παιδικούς σταθμούς, κοινωνική πρόνοια, σε τελευταία ανάλυση ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που γεννά την κοινωνική εξαθλίωση, την αλλοτρίωση και πάσης φύσεως σαπίλα; Και μια συμβουλή για όλους μας: Καλό θα είναι να αποφεύγουμε απαντήσεις-"συνδικαλιές" που τελικά οδηγούν σε σύγχυση, για να μην πώ σκόπιμο αποπροσανατολισμό και διαστρέβλωση.
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ασχετο αλλα χαιρομαι που αυτη η κουβεντα ειναι-προς το παρον τουλαχιστον- troll free

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Poe, χωρίς να συμφωνώ με πλευρές που θέτεις, μια σκέψη-τροφή για προβληματισμό. Νομίζω η επιχειρηματολογία ενθεν και ενθεν αναπτύσσεται πάνω στην κατάσταση που έχει διαμορφώσει ο καπιταλιστικός κόσμος, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες. Για αυτό καταλήγει η συζήτηση σε μια αντιπαραβολή επιχειρημάτων πάνω σε αποτελέσματα ή αποδεχόμενη τα σημερινά δεδομένα ως de facto και de jure καταστάσεις, χωρίς περεταίρω εμβάθυνση στις αιτίες των φαινομένων. Για αυτό καταλήγει η αντιπαράθεση-να το πω απλοϊκά- στο "αφού το κάνει αυτός γιατί να μην το κάνω και εγώ". Θα το ξαναθέσω: το άρθρο του "Ρ" για το "κοινωνικό φύλο" είναι πολύ διαφωτιστικό για όποιον το μελετήσει σοβαρά και κάνει προσπάθεια να το κατανοήσει επί της ουσίας. Το ΚΚΕ τοποθετείται στη βάση αρχών. Ούτε για ψηφοθηρία, ούτε για να αποδείξει κάτι. Ταξικότητα επίσης σημαίνει να μην αναγάγεις κάποιο ζήτημα σε κύριο πολιτικό για την εργατική τάξη όταν δεν είναι, όπως και να μην υιοθετείς κάθετι που κάνει κύριο η αστική τάξη και να αποδεχόμαστε και εμείς αστικά αιτήματα σαν "προοδευτικά" ή πανκοινωνικά, προσδίδοντας τους ένα ριζοσπαστικό περίβλημα. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι είναι υπαρκτό ζήτημα που έχει πολύ διαφορετικές διαστάσεις σε σχέση με παλιότερα, αρά είναι πιο σύνθετο από το να απαντάμε με αφορισμούς ή δήθεν ανθρωπισμούς.
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλα δεν χρειαζεται να συμφωνουμε...
      Απλα το οτι ενα θεμα δεν ειναι το μεγαλυτερο του συμπαντος δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να του δινουμε σημασια, δεν χρειαζεται να αποπροσανατολιστουμε για να το συζητησουμε, εχουμε γερα εργαλεια στα χερια μας και δεν ειμαστε ουτε παγαποντηδες ουτε καιροσκοποι.

      Και επι του πρακταιου προφανως και μας ενδιαφερει αλλιως δεν θα ειχαν "αναψει" τετοιες συζητησεις, ο προβληματισμος και η συζητηση ειναι βασικα συστατικα για την κοινωνια που οραματιζομαστε.

      Απο εκει και περα και αλλες καταστασεις αποτελουν "γεννηματα" του καπιταλισμου, η της αστικης κοινωνιας αν προτιμας, όπως ειναι ο πολιτικος γαμος, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ειναι κατα βαση συντηρητικα. Τα κινηματα για τα δικαιωματα των μαυρων επισης, των γυναικων, των γκει, το οτι δεν ενταχθηκαν στο ευρυτερο εργατικο κινημα αλλα τελικα εχασαν την οποια επαναστατικοτητα τους και ενταχθηκαν στο συστημα, δεν σημαινει οτι πρεπει να γυρναμε το κεφαλι. Δηλαδη αυτο που θελω να πω ειναι οτι ναι μεν χρειαζεται οι αγωνες για τα δικαιωματα να ενταχθουν σε ενα ευρυτερο πλαισιο παλης με ταξικη βαση, και σε αυτο εχει μεγαλη σημασια οχι μονο το κατα ποσο ειναι ετοιμοι οι αμεσα ενδιαφερομενοι να "εμπλουτισουν" με την παρουσια τους τις ταξεις του εργατικου κινηματος, αλλα και κατα ποσο ειναι ετοιμο και ωριμο το κινημα να τους δεχθει. Οι συζητησεις αυτες κατα τη γνωμη μου βοηθουν σε αυτην την κατευθυνση ενθεν και ενθεν.

      Διαγραφή
    2. (@ kk-1 ...)

      Δεν διαφωνώ ότι ο γάμος, θεσμός της πατριαρχίας, είναι άμεσα συνδεδεμένος με την εξασφάλιση της περιουσίας και της κληρονομιάς. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι το σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα ζευγάρια λειτουργεί ως "ελαφρύς" πολιτικός γάμος, απαλλαγμένος από γραφειοκρατικές δυσκολίες, πολυέξοδες πρακτικές για τη λύση του και δικαστικές παρεμβάσεις.

      Δεν βλέπω κανέναν λόγο ώστε, τόσο ο θεσμός του γάμου όσο και το σύμφωνο συμβίωσης, θεσμοί στους οποίους έχουν δικαίωμα πρόσβασης όλοι οι πολίτες του κράτους, να μην επεκτείνεται η εφαρμογή τους και στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Είναι τόσο απλό να αποδεχτούμε αυτή τη ρύθμιση (χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες ότι θα επιλυθούν γενικώτερα κοινωνικά προβλήματα), ενώ γίνεται πολύ περίπλοκο αν την αρνηθούμε μόνον στους/στις ομοφυλόφιλους/λες στη βάση της (ορθής κατά τ' άλλα, αλλά δυστυχώς ξένης με το τωρινό πρόβλημα) επιχειρηματολογίας ότι πρόκειται για αντιδραστικούς και αναχρονιστικούς θεσμούς, των οποίων η προσωπική πρακτική αποδοχή από πολλά μέλη του κόμματος, θυμίζω, δεν έχει επιφέρει ουδεμία σχετική κριτική στάση από τη μεριά του Κόμματος (και ορθώς!).

      Το ζήτημα της υιοθεσίας είναι καυτό και αφορά μέχρι στιγμής και κατά κύριο λόγο τα ετερόφυλα ζευγάρια. Παρόλ' αυτά θέλω να ξανατονίσω ότι η αναφορά σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια δεν αφορά άντρες, παρά κατά το ήμισυ μόνον των περιπτώσεων. (Ας μην λησμονείται!) Και ως γνωστόν οι γυναίκες ομοφυλόφιλες μπορούν να τεκνοποιήσουν και έτσι να μεγαλώσουν παιδιά χωρίς να ζητήσουν ούτε τη συνδρομή της πολιτείας ως προς τη σχετική έγκριση, ούτε πολύ περισσότερο το γεγονός αυτό να αφορά αποκλειστικά και μόνον τις υψηλά εισοδηματικές τάξεις.

      Άρα, δεν βλέπω κανένα ηθικό ή κοινωνικό λόγο να υπάρχει άρνηση του δικαιώματος στη μητέρα να "ρυθμίσει" στη βάση του αστικού δικαίου (αυτουνού του σκατοδικαίου που, όμως, είναι κοινό για όλους τους πολίτες) τη σχέση της με τη σύντροφό της, σχέση η οποία προφανώς υφίσταται στην πράξη και δεν κρίνεται αξιόποινη (ακόμη ... και θέλω να ελπιζω και στο μέλλον).

      Συμφωνώ ότι δεν πρόκειται για το καυτότερο των προβλημάτων τη σήμερον ημέρα, για αυτό το λόγο ακριβώς η απλούστερη και ορθολογικότερη λύση του με άμεση επίκληση των δικαιωμάτων της ισονομίας, από τη μία μεριά θα απαντούσε στο δίκαιο αίτημα των ομοφυλόφιλων (γυναικών και αντρών), από την άλλη μεριά θα μας έκανε να ασχοληθούμε με σοβαρότερα προβλήματα αντί να χάνουμε το χρόνο μας και να δεχόμαστε χυδαίες και υποκριτικές επιθέσεις από τους λαικιστές και τους καιροσκόπους της ΕΕ-αριστεράς.

      οχ/μαλ

      Διαγραφή
  23. Outrage at father and daughter's baby together
    · Incestuous couple go public in plea for tolerance

    http://www.theguardian.com/world/2008/apr/08/australia

    Να κάνουμε μωρέ ένα σύμφωνο και για αυτούς τους αντικομφορμιστές συνανθρώπους μας; Κρίμα δεν είναι να βιώνουν ρατσισμό για την σχέση τους; Κι αν ακόμη τους απαγορέψουμε να κάνουν παιδιά μήπως να τους επιτρέπουμε την υιοθεσία;

    Καλούπης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εμ, νομιζω δεν ειναι το ιδιο...

      Διαγραφή
    2. Αυτοί πάντως την υπερασπίζονται ως συνειδητή επιλoγή δυο ενηλίκων κόντρα στα κοινωνικές προκαταλήψεις.

      Καλούπης

      Διαγραφή
  24. Δεν διαφωνώ στα περισσότερα σημεία που θέτεις, όμως ήθελα να σου πω ότι ακριβώς με τα επιχειρήματα που υιοθετείς στην προτελευταία παράγραφο, θα έπρεπε όλοι να βαφτίζουμε τα παιδιά μας για να μην τα βάλουμε σε διαδικασία να γίνουν διακρίσεις σε βάρος τους από τον κοινωνικό περίγυρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Θεωρώ ενδιαφέρουσα την όλη κουβέντα και χρήσιμο για συζήτηση το άρθρο του Poe αν και η θέση μου είναι ενάντια τόσο στο σύμφωνο συμβιωσης όσο και στην υιοθεσία.Θα έλεγα ότι ο ΓΓ του ΚΚΕ ήταν ορθότατος στη τοποθέτηση του.Σέβομαι τη κάθε άποψη που είναι αντίθετη από την δικιά μου και ελπίζω να γίνεται σεβαστή και η δική μου θέση χωρίς ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς και ταμπέλες που υιοθετούν εύκολα οι οπορτουνιστές και τις έφαγα στη μάπα για να το πω λαϊκά όταν υπερασπίσθηκα τη δήλωση Κουτσούμπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Η Θέση του Γ.Γ ηταν ξεκάθαρη. Δεν θα έλεγε ούτε οτι στριμώχτηκε, ούτε οτι δίστασε. Απλά απάντησε λιτά, ισως γιατί δεν θέλησε να αναλώσει τηλεοπτικό χρόνο γύρω από ένα ζητημα που, στο κάτω κάτω, δεν ειναι "πρώτης γραμμής" στον αγώνα που κάνει το ΚΚΕ. Ο τηλεοπτικός χρόνος λιγος, τα φλέγοντα ζητηματα στα οποία καλείται να ειναι μπροστάρης το Κομμα είναι πολλά, συνεπώς οταν ερωτάται ο Γ.Γ, με μια ερωτηση "σφηνα" και "ειρησθω εν παροδω", για τα θέματα των ΟΖ, δεν έχει παρα να απαντησει όπως απάντησε.

    Ως προ την ουσία τώρα, το ΚΚΕ, στο βαθμό που γνωρίζω τις θέσεις του, επι του παρόντος εχει επιφυλάξεις ακομα και σχετικά με το συμφωνο συμβίωσης μεταξύ ετεροφυλόφιλων ζευγαριών. Δεν προσεγγίζει το θέμα αυτό στη βάση των σεξουαλικών προτιμήσεων και αρνείται να εγκλωβιστεί σε μια κουβέντα που θα περιστρέφεται γύρω από επιχειρηματολογία βγαλμένη από το "gay pride". Η οικογένεια, κατά την μαρξιστική-λενινιστική αντίληψη, έχει συγκεκριμένη θέση ως "κύτταρο" των ανθρώπινων κοινωνιών και το ΚΚΕ ζυγίζει τις τοποθετήσεις του, με γνώμονα πρώτον σε ποια κοινωνία ζούμε και δεύτερον σε τι κοινωνία παλεύει για να φτάσουμε.

    Καμία ομοφοβικότητα δεν διακρίνει το ΚΚΕ. Όπως πολύ σωστά ανέφερε ο modesto ποιο πανω, έχει και ομοφυλόφιλους στις τάξεις του και δεν διστάζει να τους έχει και "πρώτη μόυρη". Τελεία και παυλα

    Τώρα, το ζήτημα των υιοθεσιών είναι κάπως πιο περίπλοκο. Όμως κι εδώ η τοποθέτηση του ΚΚΕ είναι κρυσταλλινη σαν το γαργαρο νερο : ΟΧΙ. Ουδείς ισχύριζεται οτι το ΚΚΕ έχει ντε και καλά δίκιο σε αυτό το ΟΧΙ. Αλλά το ζήτημα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο και δεν μπορείς να λες ΝΑΙ αβίαστα, επειδή στα μάτια ορισμένων (πολλών έστω) αυτό το ΝΑΙ είναι ο "δημοκρατικός μονοδρομος". Το ζήτημα αγγίζει την ουσία του θεσμού της οικογένειας, τον οποίο το ΚΚΕ προσεγγίζει μέσα από τη σκοπιά του ιστορικού υλισμού μελετώντας ποιές κοινωνίες προηγήθηκαν και παλεύοντας για μια άλλη, διαφορετική. Και ασφαλώς, δεν ετεροκαθορίζει τις τοποθετήσεις του ανάλογα με τις αστικοδημοκρατικές αντιλήψεις περι "ελευθερίας".

    Για το τέλος, θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σε ορισμένες αντιλήψεις που συνήθως συνοδεύουν την επιχειρηματολογία των "προοδευτικών" που σπευδουν να επικυρωσουν τα όποια λεγόμενα τους με αναφορές σε επιστημονικές έρευνες. Είναι γεγονός οτι ο βιολογικός ντετερμινισμός κυριαρχεί πανηγυρικά στην πλειοψηφία των επιστημονικών προσεγγίσεων και η μερίδα του λέοντος στις εξειδικευμένες ακαδημαικές δημοσιεύσεις ανήκει αναμιφισβήτητα στο ρεύμα του βιολογικού ντετερμινισμού. Το "gay γενιέσαι, δεν γίνεσαι" είναι πλεον μια πολυ διαδεδομένη αποψη στους επιστημονικούς κύκλους, συνοδεύεται δε κι απο διάφορες ενδιαφερουσες απόπειρες να εξηγηθεί και η εξελικτική επαλληλία των γεγονότων που οδήγησαν στην παρατηρούμενη σήμερα κατάσταση. Δεν είμαι καθ'ύλην αρμόδιος να ασκήσω επιστημονική κριτική στις απόψεις αυτές, οπότε δεν θα υιοθετούσα την κάπως μηδενιστική κριτική που τις αναγει σε "ψευδοεπιστήμη". Είμαι, ωστόσο, στο σινάφι υπο μια ευρύτερη εννοια και μπορώ να παρακολουθήσω την σχετική βιβλιογραφία. Δεν έχω πειστεί οτι "γενιέσαι ομοφυλόφιλος" αλλά είναι ίσως εξίσου λανθασμένο, νομίζω, να μιλάμε για "συνειδητή επιλογή". Θα έλεγα οτι είναι μάλλον το συνδυασμένο αποτέλεσμα βιολογικών και περιβαλλοντικων - και μιας και μιλάμε για ανθρώπους , οικογενειακών/κοινωνικών - αιτιακών παραγόντων. Οι εν λόγω αιτιακοί παράγοντες εχουν εξεταστεί ακροθιγώς προς το παρον, και ειδικά οι οικογενειακής/κοινωνικής υφής είναι πολύ δύσκολο να τεθούν σε ερευνητική βάση. Συνεπώς, μόλις αρχίζουν δίαφοροι "ελευθεριάζοντες αστοί" να μιλάνε για επιστήμη, καλό είναι να έχουμε κατα νού και να τους υπενθυμίζουμε οτι το θέμα αυτό ερευνάται σε διεπιστημονική βάση και προς το παρόν τουλάχιστον το πόρισμα κάθε άλλο παρά τελεσίδικο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Το τι σιχαμάρες διάβασα για τη δήλωση του ΓΓ δεν περιγράφεται. Είναι ξεκάθαρο ότι το ζήτημα του συμφώνου συμβίωσης αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για όσους ασχολούνται κατ' εθισμό ή χρηματισμό με τη λασποβολία κατά του ΚΚΕ. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει με τα πάντα. Για να δούμε, η Αμφίπολη τι αφορμές θα προσφέρει;
    Όμως, όντως, χρειάζεται μια πιο καθαρή και κατηγορηματική θέση από το Κόμμα. Συμφωνώ με την ανάλυση του Poe στο ζήτημα της υιοθεσίας. Εν τέλει δεν είναι πολιτικό ζήτημα. Είναι καθαρά επιστημονικό. Το σύμφωνο όμως είναι και πολιτικό. Κι όσο κι αν η αποδοχή του σημαίνει -εν μέρει- την έμμεση νομιμοποίηση κάποιων αστικών θεσμών, είναι -ας πούμε- το νερό στο κρασί που πρέπει να μπει. Διότι το συμφέρον του ομοφυλόφιλου σε κληρονομικά ζητήματα αστικού πολιτεύματος δεν μπορεί παρά να γίνει σεβαστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Η υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια είναι ένα κοινωνικό θέμα και πρέπει να λυθεί! Εγώ, βέβαια, πιστεύω ότι από τη στιγμή που μέχρι και τώρα -εν ετει 2014- για τη γέννηση ενός παιδιού απαιτείται ο συνδυασμός ενός θηλυκού και ενός αρσενικού, η υιοθεσία παιδιών πρέπει να γίνεται (σύμφωνα με τον παραπάνω τρόπο γέννησης του παιδιού) από ετερόφυλα ζευγάρια.

    Όμως, δε θέλω να είμαι απόλυτος! Για μένα το κυριότερο κριτήριο για την υιοθεσία ενός παιδιού είναι η οικονομική κατάσταση του ζευγαριού (ομόφυλο - ετερόφυλο). Αν το ομόφυλο ζευγάρι, που θέλει να υιοθετήσει το παιδί, έχει μια καλή οικονομική κατάσταση, ας το υιοθετήσει!

    ΑΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αναδημοσιεύω σχόλιο που διάβασα επί του θέματος:
    - ο Φρόιντ μας λέει ότι εάν αγαπάμε τα παιδιά μας και δεν θέλουμε να σχιζοφρενιάσουν (κυριολεκτικώς) καλό είναι να θυμόμαστε ότι εις εκ των μηχανισμών της ψύχωσης είναι η απωθημένη ομοφυλοφιλία. Οπότε κάποιες φορές η ετεροκανονιστικότητα τρελαίνει (κυριολεκτικώς)
    - τα παιδιά αναπαράγουν έμφυλους ρόλους καθώς διέρχονται του οιδιπόδειου μέσα σε ετερακανονιστικές κοινωνίες. Το οιδιπόδειο δεν μπορούν να το αποφύγουν (κοινώς την καταστατική για την "ανθρωποποίησή" μας τραυματική εμπειρία ότι δεν έχουμε ακριβώς δική μας τη μαμά μας) , γιατί ειδάλλως δεν θα ήταν ανθρώπινα υποκείμενα και δεν θα εισερχόμαστε στο πεδίο του συμβολικού νόμου ήτοι της κοινωνικότητας, Αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και ετεροκανονιστικά πρότυπα, μην τα μπερδεύουμε.
    - τα παιδιά όντως χρειάζονται - για να μη σχιζοφρενιάσουν (ας μην ξεχνάμε ότι ως γονείς έχουμε δύο υποχρεώσεις: να μην σχιζοφρενιάσουμε - κυριολεκτικώς - τα παιδιά μας και να τους κληροδοτήσουμε μεγάλες βιβλιοθήκες) να υπάρχει μια ισορροπία στους πόλους της οικογένειας:ένας γονιός πρέπει να είναι περισσότερο η αγκαλιά και ένα περισσότερο αυτός που λέει όχι ('το όνομα του πατρός' λακανιστί). Αυτό δεν έχει σχέση με τα φύλα αλλά με τις ισορροπίες, τη δουλειά μπορεί να την κάνει ο ένας από τους δύο μπαμπάδες ή η μία από τις δύο μαμάδες
    - Μια χαρά μπορούν να μεγαλώσουν παιδιά με γονείς ιδίου φύλου, όπως μπορούν σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε κοινόβια κ.λπ. αρκεί να μην τα τρελαίνουμε
    - Ίδιον της ανθρωπότητας είναι η αποσύνδεση της σεξουαλικότητας από την αναπαραγωγή, κοινώς όντως το μέλλον είναι κοινωνίες όπου τα παιδιά θα μεγαλώνουν σε διάφορους συνδυασμούς οικογενειών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. εγω θελω να θεσω μια βασικη ερωτηση .. ποια ειναι η θεση του μαρξισμου για το γαμο??γιατι νομιζω οτι απο εκει θα πρεπει να ξεκινησουμε και να καταληξουμε στην αντιστοιχη θεση για το συμφωνο συμβιωσης δε μπορει δηλαδη να θεωρουμε τον γαμο αστικο και ισως και θρησκευτικο θεσμο και να ειμαστε κατα του γαμου και απο την αλλη να ειμαστε υπερ ενος αντιστοιχου ''θεσμοθετημενου''συμφωνου συμβιωσης αν μη τι αλλο αυτο θα ηταν φαρισαισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. εγω θελω να θεσω μια βασικη ερωτηση .. ποια ειναι η θεση του μαρξισμου για το γαμο??γιατι νομιζω οτι απο εκει θα πρεπει να ξεκινησουμε και να καταληξουμε στην αντιστοιχη θεση για το συμφωνο συμβιωσης δε μπορει δηλαδη να θεωρουμε τον γαμο αστικο και ισως και θρησκευτικο θεσμο και να ειμαστε κατα του γαμου και απο την αλλη να ειμαστε υπερ ενος αντιστοιχου ''θεσμοθετημενου''συμφωνου συμβιωσης αν μη τι αλλο αυτο θα ηταν φαρισαισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.