30 Μαΐου 2012

Επαναδιαπραγμάτευση σε μορφή επιτάχυνσης

Από το Πρώτο Θέμα

Κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προειδοποιώντας τη χώρα μας ότι πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις, αν θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει την πλήρη στήριξη, που προβλέπει το Μνημόνιο.

Διαμηνύει, μάλιστα, ότι η επόμενη επίσκεψη του κλιμακίου της Τρόικας στην Αθήνα θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου.

«Η ημερομηνία της επόμενης αποστολής αξιολόγησης… εξαρτάται από την πολιτική έκβαση των επαναληπτικών εκλογών» αναφέρει η Κομισιόν σε έκθεσή της, που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

«Η αποστολή έχει προγραμματιστεί προς το παρόν να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου του 2012, ωστόσο η ημερομηνία ίσως αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες» σημειώνεται.

«Οι κίνδυνοι για την εφαρμογή (των μεταρρυθμίσεων) παραμένουν πολύ υψηλοί» υπογραμμίζουν οι Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας πως η διεθνής στήριξη θα συνεχιστεί «μόνο εφόσον βελτιωθεί η εφαρμογή» των μεταρρυθμίσεων.


Στην έκθεση υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές, κυρίως στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και στα άλλα διαρθρωτικά μέτρα, θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, τον ανταγωνισμό και την ανταγωνιστικότητα.

Επίσης, οι αλλαγές αυτές θα αυξήσουν την απασχόληση και θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, ενώ επισημαίνεται ότι χωρίς αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα καθυστερήσει περαιτέρω.

Παράλληλα, η Επιτροπή σημειώνει στην έκθεσή της ότι μεσοπρόθεσμα παρατηρείται «ένταση» μεταξύ του «εσωτερικού αποπληθωρισμού» και της δημοσιονομικής σταθεροποίησης.

Για το λόγο αυτό, επιμένει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσα από τον εσωτερικό αποπληθωρισμό, δηλαδή μέσα από τη μείωση των τιμών και του κόστους παραγωγής, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της και να υπάρξει μετάβαση της οικονομίας, από την έμφαση στην κατανάλωση, στην τόνωση των εξαγωγών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου να υπάρξουν οφέλη στην ενίσχυση της παραγωγικότητας, η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι απαιτείται εμπροσθοβαρής μείωση στους ονομαστικούς μισθούς και στο μη μισθολογικό κόστος. Εκτιμά επίσης ότι θα απαιτηθούν συμπληρωματικές προσπάθειες και στοχευμένα μέτρα προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη και να δημιουργηθούν θέσεις απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της δημοσιονομικής «τρύπας» για την περίοδο 2013-2014 ύψους 5,5% του ΑΕΠ, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε σημαντικές περικοπές δαπανών, οι οποίες θα πρέπει να αποτυπώνονται στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Υποστηρίζει ακόμη ότι η πρόοδος στην υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων υπήρξε περιορισμένη σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, κάτι που, όπως λέει, οφείλεται σε δυσμενείς συνθήκες της αγοράς αλλά και σε τεχνικά και νομικά εμπόδια.

Όσον αφορά στην ελληνική οικονομία, η Επιτροπή εκτιμά ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 6,9% το 2011 και ότι η ανάκαμψη, που είχε αρχικά προβλεφθεί για το 2013, θα καθυστερήσει περισσότερο. Στην καλύτερη των περιπτώσεων εκτιμάται ότι θα υπάρξει σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας το 2013, ενώ από το 2014 θα πρέπει να αναμένουμε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.