19 Φεβρουαρίου 2010

Τι να κάνουμε ?

Άρθρο του μπρεζνιεφικού απολιθώματος στο Γκρανμα


Την άλλη βδομάδα έχει απεργία. Μία μέρα πριν είναι η επέτειος ίδρυσης της επον και του κόκκινου στρατού. Αν την είχε προκηρύξει πρώτα το παμε, η γσεε θα την έβαζε μια μέρα πριν και οι μέρες θα συνέπιπταν. Δεν πειράζει την επόμενη χρονιά......

Το γενικό πλαίσιο είναι γνωστό. Η κυβέρνηση του πασοκ πάει να περάσει ό,τι δεν κατάφερε το 2001 με τον γιαννίτση κι αυτή τη φορά νιώθει δυνατή να το κάνει. Είναι έτοιμη να καταργήσει ουσιαστικά τα βαρέα, να ανοίξει το δρόμο για σύνταξη στα 70 και να καθιερώσει συντάξεις φιλανθρωπίας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πειστούν ότι τους κάνουν χάρη που τους δίνουν σύνταξη, ότι δεν έχουν δικαίωμα σε ανθρώπινα γηρατειά, ότι πρέπει να δουλεύουν μέχρι να πεθάνουν, αλλιώς η οικονομία κινδυνεύει να βουλιάξει εξαιτίας τους.
Σε αυτή την προσπάθεια το πασοκ έχει αμέριστη στήριξη από νδ, γσεε και μμε που κάνουν καθημερινά πλύση εγκεφάλου και τρομοκρατούν τον κοσμάκη με τηλεδιαγγέλματα τύπου πρετεντέρη. Το κακό είναι ότι ως ένα βαθμό τα καταφέρνουν.
Ο λαός αποπροσανατολίζεται και χωρίς ταξικό μπούσουλα αρχίζει να θεωρεί υπεύθυνους τους μετανάστες, γιατί κάποιος πρέπει να φταίει κι αν το καλοσκεφτώ ο βαθύτερος λόγος που δε βρίσκω δουλειά είναι όλοι αυτοί οι πακιστανοί δημοσιογράφοι που έχουν κατακλύσει τις εφημερίδες και τα κανάλια.
Σε δεύτερο επίπεδο ο κοινωνικός αυτοματισμός επεκτείνεται στα ρετιρέ, στους αιώνιους φοιτητές που είναι τεμπέληδες και δε θέλουν να δουλέψουν, στους συνδικαλιστές, στους αγρότες που κλείνουν το δρόμο, στις πορείες που τα σπάνε και πάει λέγοντας.
Η δική μας γενιά ειδικά, των ανασφαλών κι ανασφάλιστων, αρχίζει να συνειδητοποιεί πως αν δεν αλλάξει κάτι δεν πρόκειται να δει κανένα είδος σύνταξης και κοινωνικής ασφάλισης όταν έρθει η σειρά της. Αλλά αντί να ξεσηκωθεί και να επαναστατήσει απέναντι σε αυτή την μαυρίλα που της προορίζουν για μέλλον, το ‘χει πάρει μάλλον χαλαρά και προτιμά να μην το σκέφτεται. Ασχολείται με το πρωτάθλημα, το εξ φάκτορ, τα ψώνια, τη σαββατιάτικη έξοδο κι ό,τι άλλο μπορεί να της προσφέρει την ψευδαίσθηση μιας προσωρινής φυγής από τα έξοδα και τα αδιέξοδά της.
Από μια άποψη αυτή η ψυχολογία ρωμαϊκού οργίου μπροστά στο τέλος της αυτοκρατορίας που έρχεται είναι αντεστραμμένη απελπισία μιας γενιάς που προσπαθεί να αναπληρώσει την ξεκούραση των προγραμμένων γηρατειών της με ανέμελες καταστάσεις στο σήμερα.
Ας γλεντήσουμε τώρα που είμαστε νέοι, γιατί μετά θα πεθάνουμε στη δουλειά (ή στην ανεργία).
Το βασικό σε όλα αυτά είναι η απελπισία και πάνω σε αυτό πρέπει όλοι να προβληματιστούμε...........

η συνέχεια του άρθρου

4 σχόλια:

  1. εγω θα μιλησω απο την πλευρα του ανεργου,που γουσταρει ομως να ειναι ανεργος!

    προσωπικα το βλεπω σαν μια επανασταση,τι θα κερδισει να παει να δουλεψει με 700 ευρω μισθο?παλι ουτε ονειρα μπορει να κανει ουτε τιποτα..χρεωμενος θα ειναι παλι και καποιος αλλος θα πλουτιζει εις βαρος του..

    αν το κανανε αυτο ολοι,αρνουταν δηλαδη να πανε να δουλεψουν ..ειμαι σιγουρη πως δεν θα υπηρχαν την αλλη μερα οι μισθοι των 700 ευρω..θα αναγκαζοντουσαν και θα βαζανε ολοι το χερι στην τσεπη..

    μετα ειναι και το αλλο..ενω συμφωνεις οτι θα πληρωνεσε τα νομιμα,ανακαλυπτεις στο τελος του μηνα οτι κατι λειπει..το θεμα ειναι ομως οτι δεν εχουν ολοι τις λογιστικες ικανοτητες να το καταλαβουν αυτο,με αποτελεσμα η κοροιδια να πηγαινει συννεφο..και να μην καταλαβαινει τποτα ο εργαζομενος..

    ουτε εχω την ορεξη εγω καθε μηνα να καθομαι να υπολογιζω τον μισθο μου και ποσα μου αφαιρεσανε με το ετσι θελω ..και να μαλλωνω με τους λογιστες..και να απειλω οτι θα φερω την επιθεωρηση εργασιας κλπ κλπ

    να φτιαξουν τους μισθους,να γινοντε οι ελεγχοι που πρεπει να γινουν και μονο τοτε θα παει μπροστα το οποιο κρατος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. και κατι αλλο.απαιτω αυστηρη τηρηση του 8ωρου!θελω να δουλευω για να ζω και ΟΧΙ να ζω για να δουλευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Samorc, όσο θα υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα λυγίζουν μπροστά στον όποιο εκβιασμό, τόσο το όποιο μποϋκοτάζ θα αποτυγχάνει....

    Θέλω να πω με αυτό πως το μποϋκοτάζ, είτε της εργασίας, είτε των τραπεζών , είτε οποιοδήποτε άλλο μποϋκοτάζ, χρειάζεται εκτός από πολιτικά κίνητρα, και ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ !!!

    Και όταν λέω τεράστια, μιλάω για τουλάχιστον την πλειοψηφία........

    Οπότε εάν έφτανες στο σημείο να έχεις την δύναμη να τους πείθεις να μποϋκοτάρουν το σύστημα, γιατί λοιπόν να μην τους πείσεις να το ανατρέψουν..... ???

    Το πρόβλημα το δικό μου , Samorc, δεν είναι το ποιός θα είναι ο μισθός του κάθε εργαζόμενου, αλλά το ότι ο εργαζόμενος είναι αναγκασμένος να πουλά την εργασία του σε κάποιον ΕΡΓΟΔΟΤΗ, για να ζήσει..... !!!

    Άρα με ενοχλεί το ότι η δουλειά αντιπροσωπευει στην ουσία μια αναγκαία προϋπόθεση για την επιβίωση, ενώ η δουλειά θα έπρεπε να αντιπροσωπέυει μονάχα την εσωτερική ανάγκη του καθενός να μπορεί να προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να τους πεισεις δυσκολο..(απο προσωπικη πειρα, κανεις δεν ακολουθουσε!και αν καποιος ηθελε να κανει ενα βημα,τον μπερδευανε και τον στελνανε πισω με τους αλλους)..δυστηχως..

    ε θα την πουλησουμε την εργασια για!τι ετσι δωρεαν θα δουλευουμε?

    το να κανεις αυτο που αγαπας επαγγελμα ,ειναι το ιδεατο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.