2 Μαρτίου 2016

ΕΔΥΕΘ - Εκδήλωση μνήμης και αγώνα για το Νίκο Νικηφορίδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Πριν από 65 χρόνια, στις 5 του Μάρτη του 1951, το μισαλλόδοξο μετεμφυλιακό κράτος εκτέλεσε στη Θεσσαλονίκη, στο συνήθη τόπο εκτέλεσης των λαϊκών αγωνιστών πίσω από το Επταπύργιο, τον πρωτομάρτυρα του Ελληνικού Κινήματος Ειρήνης Νίκο Νικηφορίδη. Εκτελέστηκε μαζί με άλλους 6 αγωνιστές για την εθνική και κοινωνική απελευθέρωση, μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ήταν ένα μόλις 23 χρονών παλικάρι, που, παρά το νεαρό της ηλικίας του, είχε προλάβει να πάρει μέρος στους εθνικοαπελευθερωτικούς και αντιφασιστικούς αγώνες του λαού μας μέσα από τις γραμμές της θρυλικής ΕΠΟΝ. Για τη δράση του αυτή το αστικό κράτος τον έστειλε εξόριστο αρχικά στην Ικαρία και στη συνέχεια στο κολαστήριο της Μακρονήσου.

Παρά τα φρικτά βασανιστήρια δε λύγισε, δεν υπέγραψε δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των ιδεών του. Μετά την απελευθέρωσή του από τη Μακρόνησο βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου συλλαμβάνεται ξανά και δικάζεται από στημένο στρατοδικείο. Η κατηγορία με την οποία στήνεται στο εκτελεστικό απόσπασμα είναι «η συλλογή υπογραφών για την ειρήνη». Η συλλογή υπογραφών ενάντια στην εξάπλωση των ατομικών όπλων, μία καμπάνια του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης γνωστή ως «Έκκληση της Στοκχόλμης».

Η θυσία του Ν. Νικηφορίδη δε σταμάτησε να φωτίζει μέχρι και σήμερα τους φιλειρηνικούς αγώνες του λαού μας. Τους αγώνες για τον πυρηνικό αφοπλισμό, ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τους πολέμους που γεννά, ενάντια στην εκμετάλλευση, για την κοινωνική δικαιοσύνη και την ισότητα των ανθρώπων, για την ευημερία, τη φιλία και τη συνεργασία των λαών. Χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκή αγωνιστές κυνηγήθηκαν και θυσιάστηκαν, προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για τα ιδανικά αυτά.

Σήμερα, στις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης, δυναμώνει η επιθετικότητα των μονοπωλίων! Η αναζήτηση νέων πηγών κερδοφορίας οξύνει τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, τον ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών, για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφοράς των υδρογονανθράκων, για την κατάκτηση των αγορών. Οδηγεί σε νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους με θύματα τους λαούς.

Η ΕΔΥΕΘ καταδικάζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, σ’ όλη τη Μέση Ανατολή, στην Ουκρανία και στην Αφρική!
Καταδικάζουμε τη διαχρονική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων, οι οποίες όχι μόνο υιοθετούν τα προσχήματα αυτών των επεμβάσεων, αλλά συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς. Καταδικάζουμε τις κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας, που είτε από τη θέση της κυβέρνησης, είτε από τη θέση της αντιπολίτευσης θέλουν τη χώρα μας μαντρωμένη μέσα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να προωθηθούν καλύτερα τα συμφέροντα της αστικής τάξης της χώρας.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει πιστά την πολιτική των προκατόχων της. Πολιτική στενής πρόσδεσης στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς - ΕΕ και ΝΑΤΟ. Βάζει σε νέες περιπέτειες και σε μεγάλους κινδύνους το ειρηνικό μέλλον του λαού και της νεολαίας μας. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της, που πρότεινε από κοινού με την Τουρκία και τη Γερμανία την αποστολή Νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο στο όνομα δήθεν της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων από τους πρόσφυγες. Η απόφαση της ΕΕ, με δεδομένη τη στήριξη της ίδιας, αλλά και του ΝΑΤΟ, στο “γκριζάρισμα” του Αιγαίου, οδηγεί στη συνεκμετάλλευση και συνδιαχείριση σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το ΝΑΤΟ ματοκυλάει τους λαούς, είναι δολοφονικός πολεμικός μηχανισμός. Δεν έχει καμία θέση στο Αιγαίο, είναι κίνδυνος για τον ελληνικό λαό και για τους πρόσφυγες - μετανάστες που ξεριζώνει μαζί με την ΕΕ από τις χώρες τους. Καλούμε το λαό μας και τις μαζικές οργανώσεις του να δυναμώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες, διεκδικώντας ανθρώπινους και αξιοπρεπείς χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με ευθύνη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, την απευθείας μεταφορά των προσφύγων-μεταναστών από τις χώρες πρώτης υποδοχής και τα νησιά στα κράτη τελικού προορισμού τους.

Σήμερα πιστεύουμε, ότι η καλύτερη τιμή για το Νίκο Νικηφορίδη, για τους χιλιάδες και χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές, που θυσιάστηκαν ακλόνητοι για τα ιδανικά τους, για ένα καλύτερο κόσμο, για το δίκαιο και φωτεινό μέλλον του λαού μας, είναι η συνέχιση του αγώνα τους, για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα ιδανικά. Καλούμε την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τις γυναίκες και τη νεολαία της χώρας μας να πυκνώσουν τις γραμμές του αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος ειρήνης.

Όλοι μαζί να διατρανώσουμε:

  • Όχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους! 
  • Καμιά συμμετοχή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σφαγεία! 
  • Να κλείσουν τώρα οι ευρωατλαντικές βάσεις, που βρίσκονται στη χώρα μας. 
  • Να κλείσει το Νατοϊκό Στρατηγείο, που βρίσκεται στο πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού. 
  • Να επιστρέψουν όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί, που βρίσκονται εκτός συνόρων.
  • Οι ιμπεριαλιστές ματοκυλάνε τους λαούς,
  • αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους πρόσφυγες και μετανάστες!
  • Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.
  • Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο!
Όλες και όλοι την Παρασκευή, 4 του Μάρτη 2016, στην εκδήλωση μνήμης και αγώνα για το Νίκο Νικηφορίδη και όλους τους ανώνυμους κι επώνυμους αγωνιστές του λαϊκού, αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος. Για να ανανεώσουμε τον όρκο συνέχισης του αγώνα τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί ώρα 12:00μ στο Μνημείο του Νίκου Νικηφορίδη, στο Πάρκο Ειρήνης στις Συκιές, επί της οδού Παπαναστασίου απέναντι από την εκκλησία των Αγ. Θεοδώρων (λεωφορείο 26).

Θεσσαλονίκη
01/03/2016

3 σχόλια:

  1. Να αναφερω μονο για την ιστορια οτι η συγκεκριμενη εκτελεση του συντροφου εγινε σε εποχη που η Ελλάδα συμμετείχε στην Ιμπεριαλιστικη επεμβαση στην Κορεα 1950 1953. ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον δρόμο που χάραξε ο Νικηφορίδης.

    Συλλαλητήριο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες διοργανώνει σήμερα Παρασκευή 4 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

    Καλεί το λαό να συμμετάσχει μαζικά και να διαδηλώσει την εναντίωσή του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην περιοχή και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, αλλά και να εκδηλώσει την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

    ΔΣΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.