21 Οκτωβρίου 2015

Γιατί στην παρούσα φάση οι αστοί πιστεύουν περισσότερο στο εργατικό κίνημα από ότι οι εργάτες;


Οι αστοί το εμπέδωσαν το μάθημα σου Κάρολε, να δούμε πότε θα το (ξανα)εμπεδώσουν και οι λαοί...


Μετά από τη λήξη των ναπολεόντειων πολέμων, το 1815, τρείς μεγάλες αυτοκρατορίες(Ρωσία-Πρωσία-Αυστρία) από την πλευρά των νικητών ιδρύουν την «Ιερά Συμμαχία». Αργότερα στην συμμαχία αυτή προσχώρησαν η Αγγλία(το ίδιο έτος) και ύστερα η Γαλλία(το 1818). Σκοπός της συμμαχίας, που ήρθε ως απάντηση στους πόλεμους του Ναπολέοντα, ήταν οι συμμετέχουσες δυνάμεις να μπορούν να ελέγχουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου, είτε με την χρήση ασφυκτικής διπλωματίας είτε με την καταστολή. Η συμμαχία ήρθε αντιμέτωπη με ένα κύμα επαναστάσεων και εξεγέρσεων στην Ευρώπη, οι οποίες εκδηλώθηκαν τοπικά, και ενώ η κάθε μια από αυτές παρουσίαζε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σίγουρα εμπνέονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την Γαλλική Επανάσταση και τα ιδανικά της.

Να σημειωθεί ότι πέρα από την Αγγλία, τα άλλα κράτη της συμμαχίας ήταν πολιτικώς από τα πιο καθυστερημένα στην Ευρώπη, με μη φιλελεύθερα αυτοκρατορικά καθεστώτα και οπισθοδρομικούς θεσμούς. Ακόμα και στη Γαλλία είχε –έστω και προσωρινά- παλινορθωθεί το Ancien Regime(το παλιό καθεστώς, το αυτοκρατορικό) την περίοδο εκείνη. Η «Ιερά Συμμαχία» όπως είναι φυσικό, έπαιξε αντιδραστικό ρόλο, σκοπός δημιουργίας της ήταν θεωρητικά να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη, κάτι το οποίο σήμαινε στην πράξη ότι θα φρόντιζε να καταπνίγει τις αστικού τύπου -καθώς και άλλες- επαναστάσεις στο «κέντρο» και στην «περιφέρεια», και ταυτόχρονα να προστατεύει τις σύμμαχες αυτοκρατορίες από το ενδεχόμενο ενός ανεξέλεγκτου και ανεπιθύμητου πολέμου.

Αρχικά και την ελληνική επανάσταση του 1821 η συμμαχία την έβλεπε με σκεπτικισμό και ο Μέττερνιχ(επικεφαλής της συμμαχίας) στάθηκε εμπόδιο στο να υποστηριχθεί αυτή από τις μεγάλες δυνάμεις. Για «καλή» μας τύχη ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων(Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία) για το ποιος θα ελέγχει τη Μεσόγειο μετά την επικείμενη κατάρρευση του «μεγάλου ασθενούς»(της Οθωμανικής αυτοκρατορίας), τις ανάγκασε να υποστηρίξουν την ελληνική επανάσταση, προσπαθώντας η κάθε μια από αυτές να πάρει την Ελλάδα υπό τον έλεγχο της.
Κλέμενς Φον Μέττερνιχ.


Αν επιχειρήσουμε να κάνουμε έναν ιστορικό παραλληλισμό της «Ιεράς Συμμαχίας» με κάποιο σύγχρονο θεσμό, το πιο κοντινό που μπορούμε να βρούμε είναι το ΝΑΤΟ. Είναι ένας συνασπισμός που δημιουργήθηκε για να προστατεύει τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των ισχυρών κρατών της Δύσης, με επίκεντρο τις ΗΠΑ, και να εξασφαλίζει ότι ο [πάλαι ποτέ] μεγάλος τους εχθρός η ΕΣΣΔ (καθώς και η εναλλακτική που εκφράζει), θα μείνει όσο το δυνατόν περιορισμένος και δεν θα «μολύνει» τις εργατικές τάξεις άλλων χωρών στην Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα. Τον ίδιο πάνω κάτω σκοπό με το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί και η δημιουργία του «ευρωστρατού», ένα εκστρατευτικό σώμα στο οποίο συμμετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε, και έχει σαν στόχο του έχει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ισχυρών της οικονόμο-πολιτικής αυτής συμμαχίας.

Μια «κατάσταση» για την οποία εκπαιδεύεται να διαχειριστεί ο «ευρωστρατός» και το ΝΑΤΟ είναι και η «αποκατάσταση της τάξης» σε κάποια χώρα στην οποία η «τάξη» έχει διαταραχθεί. Βλέπουμε για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη, γίνονται διευρυμένες πολυεθνικές ασκήσεις προετοιμασίας για τέτοιο ενδεχόμενο, όπως είναι η «Trident Juncture» που θα εκτελεστεί σε Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία, και στην οποία θα συμμετάσχουν 30 χώρες και 36.000 στρατιώτες. Μια τέτοια, διατάραξη της τάξης, θα μπορούσε να είναι και μια πιθανή εξέγερση, ή μια επανάσταση. Δεν είναι τυχαίο, το ότι οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται σε χώρες που μπορούν να χαρακτηριστούν «αδύναμοι κρίκοι» της Ε.Ε και οι οποίες μαστίζονται εντονότερα σε σχέση με άλλες, από την οικονομική κρίση, κάτι που ενδεχομένως αυξάνει την πιθανότητα να εμφανιστούν σε αυτές «ανεξέλεγκτα» και «ανεπιθύμητα» φαινόμενα.

Τον ισχυρισμό αυτό, ότι οι ισχυροί προετοιμάζονται για καταστολή εξεγέρσεων και επαναστάσεων, πέρα από τις κατά καιρούς ασκήσεις ελέγχου πλήθους που εκτελούνται, έρχεται να τον ενισχύσει μια πρόσφατη άσκηση που έγινε στην Κοζάνη(η είδηση δημοσιεύτηκε στις 20/10/2015), με σενάριο την ανακατάληψη εργοστασίου στρατηγικής σημασίας. Μια λαϊκή σοσιαλιστική επανάσταση, προκειμένου να πάρει και να διατηρήσει την εξουσία, έχει ως βασικό στρατηγικό της σκοπό και την κατάληψη τέτοιων στόχων κλειδιά, άρα με έναν όχι και τόσο αυθαίρετο συλλογισμό, οι ασκήσεις αυτές προετοιμάζουν τα στρατεύματα [και] για την καταστολή επαναστάσεων.

Ασκήσεις καταστολής πλήθους


Μπορούμε να βγάλουμε κάποιο κρίσιμο συμπέρασμα από όλα αυτά; Κατά τη γνώμη μου ναι, και έχει ως εξής. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι η πρόσφατη καπιταλιστική κρίση κάθε άλλο παρά έχει ξεπεραστεί, ανησυχούν για τις αντιδράσεις του λαού απέναντι στις επιπτώσεις της. Και κυριότερα ανησυχούν για τις αντιδράσεις του οργανωμένου εργατικού κινήματος, που μόνο αυτό [σε μια προχωρημένη επαναστατική κατάσταση] θα μπορούσε να θέσει ως στόχο του την κατάληψη στρατηγικών στόχων όπως εργοστάσια ενέργειας, επικοινωνίες, συγκοινωνίες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες σε νευραλγικούς τομείς κλπ. Προφανώς δεν ανησυχούν μήπως βρεθούν αύριο με μια τέτοια κατάσταση στα χέρια τους, όμως οι ασκήσεις αυτές, από τη μια τους προετοιμάζουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο στο απώτερο μέλλον, και από την άλλη τρομοκρατούν τις μάζες με την τεράστια επίδειξη δύναμης και καταστολής. Είναι σαν να μας δίνουν υπόσχεση για το τι θα πάθουμε στο ενδεχόμενο να σταματήσουμε να αποδεχόμαστε τις βουλές τους, την εκμετάλλευση τους και την καταπίεση. Από την άλλη γνωρίζουν πολύ καλά, ότι μια εξέγερση σε οποιοδήποτε σημείο της Ευρώπης, μπορεί να πυροδοτήσει αντίστοιχες εξεγέρσεις εν ριπή οφθαλμού σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ευρώπης(ή και του κόσμου) υπάρχουν επαναστατικές συνθήκες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ακόμα και αν φαντάζουν παντοδύναμοι, θα δυσκολευτούν πολύ να το διαχειριστούν.

Δείτε για παράδειγμα, την περίοδο που οι Ισπανοί είχαν βγει στους δρόμους, πως αυτό μεταπήδησε στην Ελλάδα και είχαμε μέσα σε μόλις μερικές ώρες το φαινόμενο των «αγανακτισμένων». Φυσικά οι αγανακτισμένοι ήταν μια συντηρητική, από τα πάνω κατευθυνόμενη, και ανοργάνωτη ως προς τα συμφέροντα του λαού, μορφή διαμαρτυρίας με έντονα μικροαστικά χαρακτηριστικά.[1] Μια διαμαρτυρία που πυροδοτήθηκε από τις πρωτοφανείς για τη χώρα μας επιπτώσεις της κρίσης, και την αντιλαϊκή διαχείριση της [κρίσης] από το αστικό πολιτικό σύστημα, αλλά οι χωρίς κινηματική πείρα μάζες έπεσαν γρήγορα στην λούμπα του συστήματος(Media, πολιτικά κόμματα που «ψάρευαν» στις πλατείες με ακομμάτιστο μανδύα και χειραγωγούσαν τις μάζες) και χαλιναγωγήθηκαν, με αποτέλεσμα οι συνειδήσεις του κόσμου, και κατ’ επέκταση το λαϊκό κίνημα, να συντηρητικοποιηθεί αντί να ριζοσπαστικοποιηθεί.

Όμως, καμία φορά πριν γίνουν δυο βήματα μπρος προηγείται ένα βήμα πίσω, και αυτό στην παρούσα φάση μάλλον το ξέρουν οι αστοί καλύτερα από τους εργάτες. Έτσι, παρότι το εργατικό κίνημα μοιάζει αυτή τη στιγμή – και μάλιστα παγκοσμίως- μισοπεθαμένο(με ορισμένες πάντα λαμπρές εξαιρέσεις), εκείνοι όπως είδαμε παίρνουν τα μέτρα τους. Ξέρουν πως και η ιστορική πείρα υπάρχει, και η ιδεολογία(Μαρξιστική-Λενινιστική), και ότι οι αντικειμενικές συνθήκες εκείνες που επαναστατικοποιούν τις μάζες(αντιφάσεις του καπιταλισμού, κυκλικές κρίσεις, καταστροφή κεφαλαίου, αιματηροί πόλεμοι), δεν μπορούν να εκλείψουν όσο συνεχίζει να υπάρχει ο καπιταλισμός. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά, είναι το πότε οι λαοί θα αρχίσουν να παίρνουν μέτρα εναντία στα αντίμετρα που οι αστοί έχουν προνοήσει να «χτίσουν» εναντίον τους. Οι αστοί πασχίζουν να προλάβουν αυτό που ακόμα δεν έχει έρθει, ξοδεύοντας τεράστιους πόρους για να ορθώσουν τις άμυνες τους, όχι επειδή έχουν με μαγικό τρόπο προβλέψει το μέλλον, αλλά επειδή η ιστορική πείρα και οι ταξικές συγκρούσεις τους έχουν διδάξει ένα μάθημα που μένει να το διδαχθούν στην παρούσα φάση και οι λαοί και να λάβουν και εκείνοι τα μέτρα τους.



Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)




[1] Ιστορικά βέβαια υπάρχουν πολλά παραδείγματα εξεγέρσεων που πυροδότησαν ή ενέπνευσαν κύμα πραγματικών και δυναμικών επαναστάσεων στην Ευρώπη και αλλού, μια από αυτές είναι και η Γαλλική στην οποία ακροθιγώς αναφερθήκαμε, μια άλλη είναι η Οκτωβριανή. Οι δυο αυτές περιπτώσεις μάλλον αποτελούν τις πιο χαρακτηριστικές που οδήγησαν σε ντόμινο, επαναστάσεις που σμίλεψαν την ιστορία και άλλαξαν τη ροή της για τα καλά.

Βίντεο από παλαιότερη άσκηση ελέγχου διαδηλωτών στο Κιλκίς

209 σχόλια:

  1. Πολυ καλη αναρτηση Μπραβο. ΟΙ Αστοι το εχουνε παρει το μαθημα τους. Παρα το οτι ο Σοσιαλισμος Ανατραπηκε ξερουνε πολυ καλα οτι τιποτα δεν τελειωσε. Η Ζουγκλα του καπιταλισμου ειναι εδω και η εκμεταλευση μεγαλωνει. Καθηκον του καθε Κ.Κ είναι να προετοιμαζει τον λαο για την τελικη συγκρουση να διατηρει την αυτοτελεια του και να μη συμετεχει ποτε σε κυβερνηση οσο οι καπιταλιστες ειναι στην εξουσια. Αυτο εχει αποδειχθει το μοιραιο λαθος πολλες φορες. Θα βρεθεις εγκλοβισμενος ανεξαρτητα προθεσεων ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Η ουσια του ερωτηματος στον τιτλο μπορει καλιστα να επαναδιατυπωθει στο "απλουστερο":γιατι η κοινωνια,δεν εμπιστευεται τις αριστερες προτασεις?
      Δεν εννοω γιατι δεν ψηφιζει κκε/ανταρσυα/λαε ή οποιον αλλο λεγεται αριστερος,αλλα γιατι οι πολιτικοι σχηματισμοι αθροιστικα σε ολη την Ευρωπη,εχουν τοσο μικρη επιρροη στο κοινωνικο/πολιτικο γιγνεσθαι της δυτικης κοινωνιας?
      Το προβλημα για μενα δεν ειναι τωρινο,ξεκιναει(οπως σχεδον ολα οσα μας επηρεαζουν σημερα) λιγο πριν την α`πετρελαϊκη κριση.
      Τοτε σταματησε να ισχυει ο κανονας του χρυσου για τα νομισματα και αμεσως μετα η πετρελαικη κριση εβαλαν την ταφοπλακα στις οικονομικες δομες του κεϋνσιανισμου.
      Απο τοτε και με μια διαδικασια που κορυφωθηκε στα τελη του 1990,ξεκινησε η αποβιομηχανοποιηση της Δυσης ξεκινωντας απο τις ΗΠΑ,Δυτ.Ευρωπη,για να συνεχιστει στις χωρες του πρωην αν.μπλοκ,με "νικητη" και αποδεκτη της παγκοσμιας βιομηχανικης παραγωγης την Κινα.
      Αυτη η αποβιομηχανοποιηση στερησε στον αριστερο λογο το κατεξοχην ακροατηριο του, τους εργατες(blue collar workers) και συντελεστηκε μια μεταστροφη ολων αυτων σε 2 κατηγοριες.
      Εχουμε για πρωτη φορα στην συγχρονη ιστορια,την δημιουργια ενος αριθμου ανθρωπων που δεν ειναι εφεδρικο εργατικο δυναμικο,δεν ειναι δομικα/μακροχρονια ανεργοι,δεν ειναι καν μερος της παραγωγικης διαδικασιας,αλλα πλεον ειναι εκτος της απο αυτην,ειναι ενα αορατο πληθος ανθρωπων που διαβιουν με επιδοματα,κουπονια σιτισης στα inner city(γκετο) παρεα με ναρκωτικα και χωρις ελπιδα "διαφυγης".
      Ειναι ενας κοσμος "αχρηστων" ανθρωπων,εκτος κοινωνικου γιγνεσθαι.
      Απο την αλλη το νεο,πολυ φτηνο χρημα,δημιουργησε μια νεα γενια "μικροαστων" ειτε πραγματικα ,ειτε φαντασιακα.
      Πραγματικα γιατι οδηγηθηκαν σε νεες δουλειες προς τον τριτογενη τομεα,δημιουργωντας δικες τους επιχειρτησεις, ειτε φαντασιακα γιατι το φτηνο χρημα(δανεια, καρτες) τους βοηθουσαν να καταναλωνουν περισοτερο απο οτι μπορουσαν πριν και να αισθανονται οτι ειναι "καλυτεροι" απο εναν απλο εργατη.
      Αυτοι οι ανθρωποι δεν ταυτιζονταν με την εννοια του προλεταριου,οχι γιατι απαραιτητα δεν ηταν τετοιοι αλλα γιατι δεν "αισθανονταν" τετοιοι.
      H συγχρονη αριστερα αφενως δεν ειχε απαντησεις για αυτη την νεα γενια αποκληρων ειτε αυτοι δεν αισθανονταν οτι ηθελαν να ακουσουν.
      Αφετερου η πλαστικη ευμαρεια και ο ατομισμος(ειμαστε πλεον στην γενια των yuppie) απομακρυνε τους νεους "μικροαστους" απο την αριστερη ρητορικη.
      Αυτες οι σημαντικες κοινωνικες διαφορες οδηγησαν την αριστερα που εβλεπε τον κοσμο να αλλαζει, στην προσπαθεια να βρει απαντησεις στα νεα δεδομενα.
      Ο ευρωκομουνισμος,αν και ξεκινησε λιγο νωριτερα απο το 1970,ηταν (και) μια τετοια προσπαθεια.
      Δεν κρινω εδω το επιτυχημενο/καλοπροαιρετο ή οχι της προσπαθειας.
      Δεν ειναι το θεμα μας αν ειναι εναντια στην μαρξιστικη διαλελτικη αλλα οτι προσπαθησαν να δωσουν τις δικες τους απαντησεις στα νεα ερωτηματα.
      (συνεχιζεται)

      Διαγραφή
    2. (..συνεχεια)

      Στην συνεχεια ερχεται η πτωση/καταρευση/ανατροπη του αν.μπλοκ γρηγορα και χωρις ουσιαστικη αντιδραση απο τους λαους του
      (το πραξικοπημα του Γελτσιν πχ εγινε αναιμακτα και μαλλον με την σιωπηρη αποδοχη του ρωσικου λαου)
      Η εξελιξη αυτη στερησε ενα ακομα επιχειρημα στον αριστερο λογο για να μιλαει στις δυτικες κοινωνιες,αφου "αποδειχθηκε" οτι το παραδειγμα που προτασαν δεν ηταν μονο παρελθον πια, αλλα φανερωσε και χτυπητες αδυναμιες.
      Ο μετα το 1990 αριστερος λογος κινηθηκε σε 2 κατευθυνσεις.
      Την επιλογη για υπερασπιση του παραδειγματος της ΕΣΣΔ επιστρεφωντας σε προσεγγισεις "παλινορθωσης" παλαιων πρακτικων και προτυπων(Σταλιν,απεμποληση των κυβερνησεων μετα το 20ο συνεδριο του ΚΚ της ΕΣΣΔ).
      Εδω εχουμε αρκετα κομμουνιστικα κομματα, περα του κκε, που κρατησαν αυτη την σταση.
      Η αλλη κατευθυνση απεριψε το παραδειγμα ως αποτυχημενο και αναζητησε(ακομα αναζηταει μαλλον) νεα προταγματα.
      Εδω τα παραδειγματα ειναι ακομα περισοτερα!
      Καμια απο τις 2 προσεγγισεις δεν δειχνει να εχει πεισει ακομα τις κοινωνιες περι της ορθοτητας ή μη των λεγομενων της.
      Σταματω εδω για να αποφυγω το (πολυ μεγαλο) σεντονι


      ΥΓ αυτα νομιζω ειναι μια πρωτη βαση για συζητηση του γιατι η Αριστερα δεν πειθει σημερα.
      Ισως χρειαζεται και ενα σχολιο γιατι η αστικη ταξη "πειθει" παραπανω

      Διαγραφή
    3. DimK.,
      Αφήνω στην άκρη την μακροσκελή ανάλυση σου που μπορεί άνετα να κωδικοποιηθεί ως τίτλος "το τέλος της εγατικής τάξης" και "η κοινωνία των 2/3". Παλιότερες σοσιαλδημοκρατικές θεωρίες που προσπαθούσαν να πείσουν για την απόρριψη της ταξικής πάλης και την αιωνιότητα του καπιταλισμού, μέσα στον οποίο πρέπει να ασκηθούν πιο "κοινωνικές" πολιτικές διαχείρισης της ακραίας φτώχειας. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αναπάραγει αυτά τα ιδεολογήματα, προβάλλοντας την πολιτική του σαν "αριστερή" και μάλιστα άμεση και εφικτή (η αριστρά των νικών ένα πράγμα).
      Βέβαια όλα αυτά που περιγράφεις με πραγματικά ανιστόρητο τρόπο, δεν είναι καινούργια φαινόμενα, αλλά όλη η πορεία του καπιταλισμού από το 19ο αιώνα.
      Γράφεις ακόμα:
      -"H συγχρονη αριστερα αφενως δεν ειχε απαντησεις για αυτη την νεα γενια αποκληρων ειτε αυτοι δεν αισθανονταν οτι ηθελαν να ακουσουν".
      Δεν ξέρω για ποιά "αριστερά" μιλάς, αλλά το ΚΚΕ για αυτά τα θέματα επεξεργάζεται συνεχώς θέσεις και αναλύσεις. Αναλύσεις που φυσικά είναι αντίθετες με τις απόψεις σου και για αυτό τις αμφισβητείς ή τις...θεωρείς ανύπαρκτες.
      -"Ο ευρωκομουνισμος,αν και ξεκινησε λιγο νωριτερα απο το 1970,ηταν (και) μια τετοια προσπαθεια".
      Το είδαμε και αυτό! Αν κάτι ακριβώς δεν δικαιώθηκε ποτέ, ήταν ακριβώς ο ευρωκομμουνισμός. Αναπαραγωγή της σοσιαλδημοκρατικής στρατηγικής υπερ του κεφαλαίου. Ναι πράγματι αυτή η στρατηγική οδήγησε το εργατικό κίνημα στην ήττα και στην υποταγή. Και οι εργάτες γύρισαν στην πλάτη σε αυτή την "αριστερά", οδηγούμενοι από τα ευρωκομμουνιστικά κόμματα κατευθείαν στα αστικά κόμματα.
      -"Η εξελιξη αυτη στερησε ενα ακομα επιχειρημα στον αριστερο λογο για να μιλαει στις δυτικες κοινωνιες,αφου "αποδειχθηκε" οτι το παραδειγμα που προτασαν δεν ηταν μονο παρελθον πια, αλλα φανερωσε και χτυπητες αδυναμιες". Μα ακριβώς επειδή πολλά ΚΚ απεμπόλησαν την πάλη για το σοσιαλισμό και την υπεράσπιση του σοσιαλισμού κατάντησαν να γίνονται μη πειστικά.
      Η ουσία πάντως της θέσης σου είναι ότι δεν έχει νόημα να παλεύουμε για τον σοσιαλισμό, αφού υπάρχουν τρόποι διαχείρισης του καπιταλισμού. Τι κι αν ολα αυτά που υπερασπίζεσαι έχουν δοκιμαστεί στην πράξη; Του κάκου...
      Πάντως για το ΚΚΕ, μόνο για το ότι δεν πείθει δεν μπορεί να κατηγορηθεί... Αλλά όχι να τα τσουβαλιάζουμε όλα για να βγούν λάδι οι σοσιλαδημοκρατικές-ευρωκομμουνιστικές αντιλήψεις και να διακιολογηθεί η γραμμή της διαχείρισης του καπιταλισμού. Μη μεταβιβάζεις τα αδιέξοδα και την ουτοπία των δικών σου απόψεων ως αδυναμία του ΚΚΕ!
      kk-1

      Διαγραφή
  3. Ο Σοσιαλισμος που εφαρμοστηκε στην ΕΣΣΔ με την Επανασταση του 1917 εφερε την Εργατικη ταξη στην Εξουσια σπαζοντας της Αλυσιδες της κερδιζοντας τεραστιες κατακτησεις που ειχανε αντανακλαση και στον Καπιταλιστικο κοσμο που παραχωρηθηκαν δικαιωματα για να ενσωματωσουνε τις Συνειδησεις. Η Μοιραια στιγμη για την ΕΣΣΔ ητανε η Επικρατηση του Οπορτουνισμου το 1956 που εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμου κατασυκοφαντησε τον Σοσιαλισμο για αυτο αλλωστε και οταν ολοκληρωθηκε η ανατροπη δεν αντεδρασε ο λαος. Ο Σοσιαλισμος λοιπον που γνωρισαμε με τους Μπολσεβικους ειναι το μελλον τις Ανθρωποτητας. Το οτι μετα το 1991 συνεχισε να υπαρχει με Σοσιαλισμο ΛΔ Κορεας και Κουβας αυτο ακριβως δειχνει. Βασικη προυποθεση βεβαια για ολα αποτελει η συντριβει του Οπορτουνισμου ολων των Αποχρωσεων που αποτελει την Ιδεολογια του Καπιταλισμου μεσα στο Κ.Κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτη ητανε η προσφορα του Οπορτουνισμου στο Καπιταλιστικο συστημα. Δολοφονημενος ο Σοσιαλισμος απο τα μεσα με τις Κοκκινες Σημαιες να κυματιζουνε ο λαος πιστεψε οτι ο Σοσιαλισμος ταχα απετυχε. Και βεβαια συνεχιζει ο Οπορτουνισμος τις Αυταπατες με τα παραμυθια για τον Σοσιαλισμο του 21ου Αιωνα την Βενεζουελα με Καραμπινατο καπιταλισμο τον λαο στην Εξαθλιωση μπροστα σε αδεια καταστηματα και την Αστικη ταξη της χωρας ακλονητη στην θεση της. Και το ΚΚ Εγκλοβισμενο στην Αστικη κυβερνηση να νομιζει οτι ταχα ειναι σε πορεια Μεταβασης................................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @kk-1
    δεν κανω προσπαθεια να υποστηριξω ουτε να δικαιολογησω καμια απο τις εκφρασεις της αριστερας.
    Ουτε την κομμουνιστικη,ουτε την σοσιαλδημοκρατια.
    Αυτο που ειπα(ανιστορητα οπως λες) ειναι μια πορεια που ,κατ`εμε,συντελεστηκε τα τελευταια 40-50 χρονια με ωστε να καταληξουμε σημερα η Αριστερα(οπως και οσο νιωθει ο καθενας οτι ειναι μερος της) να μην εχει ηγεμονικη θεση στον δημοσιο διαλογο.
    Δεν μπαινω σε περιπτωσιολογια(κκε,συριζα,εκλογικα ποσοστα κλπ).
    Δεν με ενδιαφερουν εδω...
    Οχι οταν μιλαμε για ενα ευρυ κοινωνικο πλαισιο και τις αλλαγες που συντελεστηκαν(οσες και οπως τις καταλαβα εγω) στην Δυση χοντρικα μετα το 1970.
    Αν ειδες, δεν πηρα θεση πχ αν ο ευρωκομμουνισμος ειναι καλος ή οχι..
    οτι εξυπηρετησε μια αναζητηση ειπα..τα αποτελεσματα αυτης της αναζητησης ΔΕΝ ειναι θεμα αυτου του σχολιου!
    Οπως δεν πηρα θεση αν οι θεσεις του κκε ειναι σωστες..αυτο που παρατηρω ειναι οτι δεν εχουν απηχηση σε μεγαλα(εστω κρισιμου μεγεθους) κοινωνικα στρωματα.Το ιδιο και οι θεσεις της Λαε ή της Ανταρσυας(αν θες να μιλησουμε με περιπτωσεις).
    Αυτο που με ενδιαφερει ειναι το γιατι συνολικα ειναι σε απαξιωση,οχι το ποιος εχει περισοτερο δικιο αναμεσα τους.
    Αν δεν πιστευεις οτι ειναι ετσι,το συζηταμε!

    υγ:δεν γινεται να περιγραφω την κοινωνια των 2/3 και ταυτοχρονα να μιλαω ανιστορητα.
    Αν το εκανα αυτο, τοτε η θεωρια της κοινωνιας των 2/3 θα ειχε προβλημα οχι εγω που την περιγραφω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @DimK.
      Κοίταξε, έχω βαρεθεί όλους σαν εσένα που αραδιάζουν ολόκληρα κατεβατά, εκφράζουν συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις με τις αναλύσεις τους και μετά κάμώνονται ότι δεν παίρνουν θέση.
      Λοιπόν οι θέσεις που αναπτύσσεις είναι σοσιαλδημοκτρτικές, έχουν αναπτυχθεί εδώ και 25 χρόνια (επαναδιατύπωση γνωστών σοσιαλδημοκρατικών θέσεων από τις αρχές του 20ου αιώνα)και σήμερα έχουν επαναδιατυπωθεί με άλλο περιτύλιγμα από τους ίδιους που τις πάσαραν. Το αν έχεις αδυναμία να τις υπερασπιστείς και να τις υποστηρίξεις είναι δικό σου πρόβλημα.
      Γράφεις "δεν γινεται να περιγραφω την κοινωνια των 2/3 και ταυτοχρονα να μιλαω ανιστορητα". Μα υπάρχει πιο ανιστόρητη και βαθιά διαχειριστική, απολογητική του καπιταλισμού, θέση από αυτήν;;;;
      Λοιπόν ας ξεκινήσουμε από τις δικές σου απόψεις, που σήμερα εκφράζονται από ένα κύκλο οπορτουνιστικών ομάδων που είναι ενταγμένες και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη ΛΑΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ: δεν έχουν καμία πήχηση στην εργατική τάξη.
      Όσο για το ΚΚΕ: και μόνο που όλοι εταιροκαθορίζονται σε σχέση με το ΚΚΕ και προσπαθούν να απαντήσουν και να διατυπώσουν ρητορική στη βάση των θέσεων του ΚΚΕ, κατι μας λέει αυτό. Το ότι πλατιά είναι διαδεδομένο και φυσικά ισχύει ότι το ΚΚΕ συνεχώς δικαιώνεται επίσης κάτι λέει. Το να γίνει όμως η συμφωνία και πράξη προϋποθέτει και άλλα πράγματα, για τα οπόια μόνο το ΚΚΕ μιλάει. Πάντως τα μέτρα καταστολής, το φόβο επαναστατικών γεγονότων προλαμβάνουν μαζί με την καλλιέργεια της ενσωμάτωσης.
      Διάβασε πιο προσεκτικά την ανάρτηση...Στις απόψεις που αναπαράγεις απαντά!

      Διαγραφή
    2. @ανωνυμο,
      θεωρεις οτι ειπα κατι που δεν ισχυει ιστορικα?
      Το φαινομενο των "αχρηστων" μαζων στα κεντρο των βιομηχανικων πολεων της δυσης(ή των προαστιων του Παρισιου) ειναι σοσιαλδημοκρατικο εφευρημα?
      Ξαναλεω οτι δεν υπερασπιζομαι κανενα ρεφορμιστικο κομμα.
      ΑΝ και οι δυο ξεκιναμε παρατηρωντας ενα φαινομενο,αυτο δεν σημαινει πχ οτι συμφωνω με τον ευρωκομμουνισμο.
      Ισα ισα αν θες,που θεωρω οτι η στροφη του προς τα δεξια ηταν τετοια που επεσε σε ανυποληψια στις δυτικες κοινωνιες.
      Γιατι δηλαδη να πιστευεις/ψηφιζεις τους μιμητες και να μην πιστευεις/ψηφισεις τους οριτζιναλ δεξιους?
      Οποτε να κλεισουμε εδω το θεμα με την υποστηριξη μου στην σοσιαλδημοκρατια.
      Απο την αλλη δεν γινεται να μην παρατηρησω οτι ο λογος της σοσιαλδημοκρατιας,του κομμουνισμου αδυνατουν να παρουν κεφαλι στον δημοσιο διαλογο.
      Αν εσυ δεν βλεπεις παντου μια επικρατηση της δεξιας ρητορικης(οχι ανετα ουτε χωρις σκαμπανεβασματα) τοτε νομιζω οτι καταλαβαινουμε λαθος.
      Πχ η κοινωνια του 1970 στην Αγγλια δεν εχει καμια σχεση με την αντιστοιχη του 1990 απο αποψη συμμετοχης,εργατικης εκπροσωπησης,δυναμης συνδικατων,ποσοτα κομματων κλπ
      Αντιστοιχα παραδειγματα σε ολη την Ευρωπη.
      Η πτωση λοιπον ειναι που με απασχολει και αναρωτιεμαι "γιατι?".
      Αν ηταν προβλημα μονο της σοσιαλδημοκρατιας τοτε θα ηταν πιο απλο..Αλλα την ιδια απαξιωση εχει(ξαναλεω οχι αμεσως ουτε ευκολα) και τα κομμουνιστικα κομματα.
      Αρα να μην παρατηρησω την γενικοτερη στροφη στα δεξια?
      Με κανει ρεφορμιστη και υποστηρικτη αυτο του ευρωκομουνισμου?
      Ειδικα οταν ειπα εξαρχης οτι και αυτος απετυχε να δωσει απαντησεις.
      Τεσπα..θεωρω οτι το αρχικο μου σχολιο ηταν αχρωμο πολιτικα και προσπαθησα να κινηθω σε μια α-κομματικη αναλυση.
      Η μονη ιδεολογικη χροια που(θα ηθελα να) ειχε ειναι κριτικη ματια στην δυτικης κοινωνιας.
      Τιποτα παραπανω,προς το παρον.

      Διαγραφή
  6. @DimK.
    Κατ΄αρχήν το προηγούμενο σχόλιο είναι δικό μου, του kk-1.
    Άχρωμα πολιτικά είναι τα σχόλια όσων δεν έχουν θέση και άποψη.
    Φυσικά τα σχόλια σου έχουν πολιτικό χρώμα και άποψη,παρόλο ότι προσπαθείς να τις αποκρύψεις επιμελώς.
    Κυρίαρχη ήταν και είναι η αστική ιδεολογία και πολιτική, είτε έχουν "δεξιά", είτε σοσιαλδημοκρατική, είτε "αριστερή", είτε ευρωκομμουνιστική είτε οποιαδήποτε οπορτουνιστική χροιά. Είναι ωραία να κάνεις αταξικές και "χαρωπές" αναλύσεις, αλλά η πραγματικότητα βοά. Αν θές να μιλήσουμε για "δεξιά στροφή", οι απόψεις που αναπαράγεις είναι η καλύτερη απόδειξη. Μια από τα ίδια:δέος για τον αρνητικό ταξικό συσχετισμό, αναπαραγωγή αστικών ιδεολογημάτων.
    Και αν θέλεις να μιλήσουμε για πτώση, να μιλήσουμε για την ζημιά που έκανε όλη η λογική που καλλιέργησαν μεθοδικά ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από το 2011 και μετά. Αυτά κυριαρχούν στο λαό, αυτά οδηγούν στην ήττα και την υποταγή!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. θεωρω οτι δεν ειναι ετσι,αλλα ας μην μονοπωλησουμε την κουβεντα σε ενα τοσο ενδιαφερον θεμα.

      Διαγραφή
    2. εχει ενδιαφερων να δουμε γιατι τη δεκαετια του 70 ηταν "επανω" οι διαθεσεις της εργατικης ταξης, ακομα και στα αγγλικα τρειντ γιουνιουνς που απο παντα σχεδον ηταν ρεφορμιστικα και δωσανε και μεγαλο αγωνα εναντια στη θατσερ (την επομενη δεκαετια).
      γιατι λοιπον; γιατι υπηρχε -παρολες της αδυναμιες της- κραταια ΕΣΣΔ και οι κατακτησεις της προκαλουσαν δεος στους εργατες και ηθελαν και αυτοι καποια απο τα κεκτημενα των "ανατολικων" χωρων.
      υπηρχαν ακομα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ κομματα και στη δυτικη ευρωπη με ηγεσιες που πριν μερικα χρονια ειχαν το οπλο στο χερι και ειχαν κυρος, αλλα βασικα τα κομματα τους ακομα ειχαν ενα προσανατολισμο και στα λογια μιλαγαν για σοσσιαλισμο. αντιπολεμικα αντιιμπεριαλιστικα κινηματα εδιναν ωθηση κτλ κτλ.
      τι επηλθε μετα στη δυτικη ευρωπη και με τις ευθυνες της ΕΣΣΔ;
      ευρωκομμουνισμος, συμμετοχη "κομμουνιστικων" κομματων σε αστικες κυβερνησεις και ξεβρακωμα τους, η ανατροπη στην ΕΣΣΔ.
      μετα απο αυτα, προφανως το ποιο φυσιολογικο πραγμα στη δυτικη ευρωπη θα ηταν το εργατικο κινημα να πεταει!!!!!
      τι ποιο λογικο; ας δουμε λοιπον για ποιο λογο θα επρεπε στην ελλαδα να πεταει!
      απο το 85 με το πραξικοπημα γιανοπουλου στη γσεε ειχαμε νοθα ηγεσια που και με τις αδυναμιες του ΚΚΕ εκεινη την εποχη (φραξιες και προετοιμασια διασπασης απο τα καθικια....συγνωμη οποροτυνιστες ηθελα να πω) δεν αντεδρασε το εργατικο κινημα οπως επρεπε.
      οι οπορτουνιστες του "εσωτερικου" κουβεντα βεβαια. μετα το 89-91 και τη προφανη αδυναμια του ΚΚΕ μεχρι και το 94 περιπου, η εργατικη αριστοκρατια ειδικα στις δεκο, ανδροθηκε, η εξαγορα και το βολεμα στελεχων πηγε και ηρθε.
      παρομοιες καταστασεις υπηρχαν σε ολη την ευρωπη.
      τι μπορει να κανει ενα συνεπες ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ κομμα μεσα σε ολα αυτα εκτος απο το να παλευει με ολες του τις δυναμεις;
      προφανως και δεν ειναι αρκετες, αλλα το παλευει χωρις εκπτωσεις στην ιδεολογια του. μπορει να μην ειναι και πολυ αρεστες σε μεγαλη μεριδα του εργατοκοσμου που ειχε βολευτει με την πραγματικη ψευτικη "πρωτη φορα αριστερα" του αντρεα του 81.
      μην ξεχναμε οτι ο αντρεας εκλεχτηκε με το "στις 17 σοσσιαλισμος" ενω οι γιαλαντζη αριστεροι του κωλου τη λεξη σοσσιαλισμος ουτε που την προφερουν.

      Διαγραφή
    3. απο κει και περα οι αστοι ξερουν πολυ καλα ποιος ειναι ο κινδυνος και το επιβεβαιωνουν ακομα και τωρα.
      να αναλυσω το κατεβατο του γνωστου οπορτουνα επισκεπτη του μπλογκ δεν το βρισκω σκοπιμο (χαρα στο κουραγιο σου kk-1), αναμασιμενες χρεοκοπιμενες αερολογιες του κωλου απο ανθρωπους που ντρεπονται να πουν και τι ειναι για να ξερουμε και απο ποια σκοπια μιλανε

      Διαγραφή
    4. Μα ακριβως αυτη ειναι η δουλεια του Οπορτουνιστη Διαχρονικα. Ποτε να μη λεει τι ειναι και να μιλαει για κατι αλλο. Παντα στο ονομα της Φασιστερας...................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Modesto ειδες ομως τη γλυκο λογο εχουνε οι Οπορτουνιστες. Αμα δεν τους ξερεις νομιζεις οτι ειναι ανθρωποι που τους ενδιαφερει ο Σοσιαλισμος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Το γνωστο παραμυθακι του Οπορτουνισμου που αφου παιξει τον Καταστρεπτικο του ρολο μετα ανησυχει ταχα μου γιατι το ΚΚΕ δεν μπορει να πεισει τον λαο. Μα για αριστερα..............ρε γαμωτο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @modesto
    ρε φιλε πραγματικα..
    κερδιζεις κατι απο εκφρασεις σαν "αναμασιμενες χρεοκοπιμενες αερολογιες του κωλου "?
    Δεν συμφωνεις και πολυ καλα κανεις..γιατι "δυναμιτιζεις το κλιμα" ομως, χρησιμοποιωντας τετοιες εκφρασεις?
    Το προσπερναω(οχι γιατι ειμαι μεγαλη καρδια,αλλα γιατι οντως μου αρεσει σαν θεμα),μπας και παμε παρακατω.
    Η υπαρξη της ΕΣΣΔ φυσικα και εδινε φτερα στα αγγλικα και γενικοτερα ευρωπαικα συνδικατα,αλλα με μια λεπτομερεια.
    Οταν τους τσακισε η Θατσερ,ακομα ΕΣΣΔ υπηρχε.
    Την Θατσερ δε, την ψηφισαν αλλα και επιναν νερο στο ονομα της μεγαλο μερος της αγγλικης κοινωνιας,ΠΑΡΟΛΑ τα αισχη που εκανε με τους ανθρακωρυχους!
    Ολα αυτα εγινα το 1983-84.
    Ο ευρωκομμουνισμος" θριαμβευσε" με την ΕΣΣΔ παρων επισης.
    Η ΕΣΣΔ λοιπον,υπηρχε αλλα η ποιοτικη διαφορα στις δυτικες κοινωνιες ηδη εκανε αισθητα τα αποτελεσματα της(αποπρολεταριοποιηση,μικροαστικα φαντασιακα,ατομικισμος).
    Για αυτα δεν φταιει ο ευρωκομουνισμος...οσο δυνατος και να ειναι δεν μπορει να αλλαξει την συνειδηση ολοκληρων κοινωνιων.
    Στις ΗΠΑ πχ του Βιετναμ,του κινηματος της (οποιας)αμφισβητησης, ο Ρηγκαν εκλεχτηκε με ρεκορ ψηφων που δεν εχει κανεις ξανακαταφερει μεχρι σημερα.
    Αρα δεν ειναι ΜΟΝΟ η ανατροπη της ΕΣΣΔ ή ο ευρωκομμουνισμος ο λογος της στροφης προς τα δεξια..
    Ο ευρωκομουνισμος ειναι για μενα,μια (μικρη) αιτια αλλα και ενα αποτελεσμα αυτης της στροφης

    Εσυ ριχνεις το βαρος στην σοσιαλδημοκρατια που εγκλωβισε τον κοσμο σε "διαχειριστικες" λογικες.
    Ισχυει αλλα πως εξηγεις με την ΕΣΣΔ παρον και ακμαζουσα(αρχες 1980) τοσο πολυ κοσμος στραφηκε προς την σοσιαλδημοκρατια(ελλαδα γαλλια) και σε συντηρητικες λυσεις(αγγλια)?
    Αν η συνθηκη "ΕΣΣΔ παρων - κομμουνιστικα κομματα δυνατα-κεκτημενα του σοσιαλισμου" ισχυει,η σοσιαλδημοκρατια δεν θα επρεπε να βρει προσφορο εδαφος ή τουλαχιστον οχι τοσο πολυ/τοσο γρηγορα.
    Αρα στη συνειδηση του κοσμου,με ΕΣΣΔ παρουσα με κομμουνιστικα κομματα δυνατα και με τα κεκτημενα του σοσιαλισμου να φανταζουν θελκτικα, κατι αλλαξε.
    Συντηρητικοποιηθηκε και στραφηκε σε αλλες διαχειριστικες λυσεις(προφανως οχι ολοι-οχι αμεσως).
    Αυτο ειναι για μενα το ζητουμενο.
    ΑΝ το καταλαβεις θα δεις οτι δεν εχουμε κατι να διαφωνησουμε..
    Τι ηταν αυτο που αλλαξε απο τις αρχες του 1970 και μετα, με εδιαφερει.
    Δεν ειναι μονο ο ευρωκομουνισμος η απαντηση,λεω εγω.
    Στα υπολοιπα που λες,δεν εχω να πω κατι μιας και δεν μιλαω για κομματικες ενεργειες σε εθνικο επιπεδο(γσεε).
    Το θεμα που θιγει το ποστ εγω το καταλαβα σε υψηλοτερο επιπεδο σχηματισμων(εθνη-κοινωνιες) και σε υψηλοτερης θεωριτικοποιησης υποκειμενα(αστικη ταξη-εργατικη ταξη).
    Κοινως, ΔΕΝ το αποφευγω απλα νομιζα οτι μιλαμε πιο θεωρητικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η Σοσιαλδημοκρατια και ο οπορτουνισμος σπρωξανε τον κοσμο προς Συντηριτικες κατευθυνσεις. Η ΕΣΣΔ δεν ητανε καθολου ακμαζουσα την δεκαετια του 80 Στον Ευρωκομμουνιστικο δρομο βαδιζε ασχετα αν το εκανε με ποιο αργα βηματα απο οτι με τον Χρουτσοφ. Λιγο μετα την Μαρτη του 1985 με την Περεστροικα ητανε ολα ετοιμα και στην ΕΣΣΔ για την γενικη εφοδο. Αλλωστε για να μην ξεχνιομαστε τα Κ.Κ σε Αγγλια Γαλλια Ιταλια στον Ευρωκομμουνιστικο δρομο ητανε απο το 1945 οταν αρνηθηκανε να μετατρεψουνε τον Πολεμο σε Ταξικο και θεωρουσανε τις χωρες τους αποπικιες τον ΗΠΑ. ΦΤΑΝΕΙ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟ........... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. DimK:

    Γι' αυτό ακριβώς λέμε ότι έχει τεράστια σημασία από ποια σκοπιά ερευνάς ένα θέμα. Ουδέτερη, αταξική σκοπιά δεν υπάρχει σε κανένα ζήτημα, για τον λόγο ότι οποιαδήποτε θεώρηση αντικειμενικά εξυπηρετεί είτε την μία τάξη είτε την άλλη («τέρμα πια στις αυταπάτες, ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες».)

    Λες ότι δεν υπάρχει (μαζική) εργατική τάξη πλέον (αποπρολεταριοποίηση). Αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος του κόσμου. Ο αριθμός των βιομηχανικών εργατών στην Ελλάδα πράγματι έχει μειωθεί, επειδή το κεφάλαιο αποφάσισε ότι άλλες επενδύσεις το συμφέρουν περισσότερο. Όμως ο εργαζόμενος λχ στο τηλεμάρκετιγκ εργάζεται στις ίδιες συνθήκες με τον βιομηχανικό εργάτη και μάλιστα όπως τις περιγράφει ο Μαρξ: δουλεύει ολημερίς, πληρώνεται ελάχιστα και με το κομμάτι και ζει με τον φόβο της απόλυσης σε περίπτωση που πέσει η απόδοσή του, ενώ το αφεντικό του βγάζει εκατομμύρια στην πλάτη του. Απλώς δεν λερώνεται με γράσια. Όμως ο εργάτης στην Κίνα, στην Ινδία κλπ εξακολουθεί να λερώνεται. Το βιομηχανικό προλεταριάτο μετακόμισε, όμως και οι υπόλοιπο εργαζόμενοι είναι εξίσου προλετάριοι.

    Υπάρχει ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού εκτός παραγωγής και εκτός ελπίδας να μπει στην παραγωγή. Σωστά. Όμως τέτοια τμήματα υπάρχουν ήδη από τον δέκατο έβδομο αιώνα, από την εποχή της «πρωταρχική συσσώρευσης». Βλ. Το κεφάλαιο, τέλη πρώτου τόμου, όπου ο Μαρξ μάς λέει για τους πρώην δουλοπαροίκους της Ιρλανδίας, που τους έδιωξαν κακήν-κακώς από την γη που ζούσαν και καλλιεργούσαν, προκειμένου να στείλουν κάποιους από αυτούς, όσους ήθελε το κεφάλαιο κάθε φορά, στην τότε αναπτυσσόμενη Αμερική. Σήμερα το ίδιο συμβαίνει με τους Σύρους στην Γερμανία, τους Έλληνες στη Γερμανία κλπ. Σαν να μην πέρασε μια μέρα.

    Αυτό που έγινε στην πραγματικότητα είναι το εξής: Οι αστοί είπαν ψέματα σε ορισμένους εργάτες ότι τώρα πια δεν είναι προλετάριοι αλλά «στελέχη επιχειρήσεων», τους έμαθαν πέντε γράμματα και τους φόρεσαν κοστούμια, τους έβαλαν να αγοράσουν τζακούζι και μετά… τους απέλυσαν. Τώρα αυτοί είναι μικροαστοί ψιλικατζήδες με χαλασμένο τζακούζι (γιατί δεν έχουν να το φτιάξουν). Αυτοί, λοιπόν, τους είπαν οι αστοί ότι αποτελούν ένα «νέο επαναστατικό υποκείμενο» που απαιτεί «νέα προτάγματα» και επομένως νέα «αριστερά». Αυτό σε συνδυασμό με την άθλια αντισοβιετική προπαγάνδα (οι γυναίκες που πουλούσαν το μ**νί τους για ένα τζην· επιμένω σ' αυτό γιατί, ενώ αναπαράγεις όλη την άθλια αντικομμουνιστική προπαγάνδα, αναρωτιέσαι μετά, δήθεν αταξικά και αθώα, τι είναι αυτό που διώχνει τους εργάτες από τον κομμουνιστικό λόγο).

    Η «αριστερά», στο άκουσμα της οποίας έρχεσαι σε οργασμό, είναι η ίδια σοσιαλδημοκρατία που κατακεραυνώνουν ήδη ο Μαρξ από την εποχή του (Κάουτσκι κλπ), ο Λένιν μετά (Πλεχάνοφ κλπ) κι εμείς σήμερα (Τσίπρας, Αλαβάνος, Ανταρσύα κλπ). Είναι οι απολογητές του καπιταλισμού, που γεμίζουν σελίδες αντί σελίδων λέγοντας ό,τι μπορούν να φανταστούν, εκτός από την εκμετάλλευση του προλεταριάτου από την μπουρζουαζία. Ο ευρωκομμουνισμός είχε την ίδια ακριβώς ρητορική. Γενικώς οι αστοί πήραν τις ίδιες παμπάλαιες θέσεις υπεράσπισης του καπιταλισμού και τους άλλαξαν το όνομα μπόλικες φορές, ξαναλανσάροντας το ίδιο σάπιο προϊόν. Αυτό όμως, δεν μπορείς να το συνδέεις με το ΚΚ, τον μαρξισμό-λενινισμό, στην ίδια πρόταση. Είναι η νύχτα με την ημέρα.

    Όσο λοιπόν μιλάς για «αριστερά» και όχι για αστούς και προλεταρίους, τόσο αντικειμενικά βοηθάς τους αστούς. Έτσι πάει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @neophyte
      ΔΕΝ διαφωνουμε πουθενα..
      το νεο κατα φαντασιαν μικροαστικο κοινο,οι νεοι αποκληροι,η νεα ατομικιστικη αντιληψη ειναι ολα εδω παροντα!
      Σε αυτους τους λογους (και αλλους) ισως βρισκω εγω την αιτια της δεξιας στροφης.
      Το νεο υποκειμενο ειναι εκ των πραγματων νεο..Ασχετα αν εχει τις ριζες του στις αρχες του καπιταλισμου*.
      Ειναι νεο γιατι τετοιο νομιζει οτι ειναι και ως τετοιο πρεπει να επαναπροσεγγιστει απο νεα επιχειρηματολογια(ΑΝ θελει φυσικα να την ακουσει..στα γκετο της Αμερικης πχ δεν εχουν καμια ορεξη να μαθουν τιποτα περι Μαρξ..προς το παρον)
      Αρα εχει εν μερει δικιο η αστικη/ρεφορμιστικη ρητορικη..το υποκειμενο αλλαξε γιατι το ιδιο το υποκειμενο πιστευει οτι αλλαξε,με λιγη "βοηθεια" φυσικα.
      Δεν εκανα λοιπον ΚΑΜΙΑ αξιολογικη κριση..περιεγραψα μια νεα πραγματικοτητα.
      Που φυσικα ειναι διαμορφωμενη απο την κυριαρχη αστικη ιδεολογια,δεν θα περιμενα πχ να μην τονιζει οτι "δεν εισαι προλεταριος, εισαι κατι αλλο".
      Ως επιτυχημενη λοιπον αστικη προπαγανδα,ενω ξαναλεω τα κεκτημενα της ΕΣΣΔ φανταζαν ακομα πραγματικα και δελεαστικα,αναρωτιεμαι γιατι πετυχε?
      Γιατι τοσο γρηγορα? γιατι παντου?γιατι οχι πιο πριν?
      Ερωτηματα που για να απαντηθουν μαλλον πρεπει να ξαναδουμε την συγκροτηση των δυτικων κοινωνιων απο το τελος του "παραδοσιακου" καπιταλισμου(μαλλον με το Μεγαλο Κραχ) και μετα.
      Τι αλλαξε στο κοινωνικο προταγμα,πως περασε η νεα "ατομικη" βερσιον της επιτυχιας,τι αλλαγες εφερε αυτο στα ατομα αλλα και στις κοινωνικες ταξεις.
      Ξαναλεω,το οτι η Θατσερ εβγαινε παμψηφει,δεν ειναι αποτελεσμα των ενδοτικων βρετανικων κομματων.
      Ηταν συνειδητη επιλογη του βρετανικου λαου,παρολα τα αισχη της.Την "εφερναν" στην εξουσια για 10 ολοκληρα, τρομερα δυσκολα χρονια!
      Συμφωνουμε για τα ψεμματα των αστων στους εργατες,για την ψευδη συνειδηση, για ολα!
      Αυτο που εκανα λοιπον ηταν να θεσω ενα πλαισιο για να δουμε ποτε και για ποιο πραγμα μιλαμε.
      Αν πχ μιλησουμε για το πραξικοπημα στην γσεε που ειπε ο modesto δεν σημαινει προφανως οτι κανουμε λαθος.
      Σημαινει ομως οτι αν το δουμε με στενα εθνικα/κομματικα κριτηρια θα χασουμε ενα μεγαλο μερος απο το συνολο.
      Κλεινοντας δεν κανω αλλο τιποτα να μιλαω για αστους και προλεταριους!
      Προσπαθω να δω τι νεο υπαρχει στους προλεταριους και γιατι απαρνηθηκαν την αριστερη ρητορικη ως κυριο εκφραστη τους!
      Ο ορος "Αριστερα" εξηγησα οτι ηταν ενας γενικος ορος-ομπρελα που καλυπτει την κομμουνιστικη και ευρωκομμουνιστικη προσεγγιση των προβληματων.
      Δεν ειναι δικαιολογητικος προς την κυριαρχη ιδεολογια ή τα ρεφορμιστικα κομματα και δεν αναφερεται στο κοινωνικο υποκειμενο,το προλεταριατο.


      *αυτο που λεει εδω ο Μαρξ ειναι η τρανοτερη αποδειξη οτι για να λειτουργησει ο καπιταλισμος θελει οπωσδηποτε την κρατικη βοηθεια και οχι το ψεμμα που λενε περι "ελευθερης αγορας"
      Απλα ηταν ενα φαινομενο που ειχε ξεχαστει απο τις δυτικες κοινωνιες για 1 σχεδον αιωνα και παρα την ρητορικη περι "αναπτυξης", "ευμαρειας" ξαναφανηκε μετα το 1970.
      Για αυτο και το αναφερω σαν ιδιαιτερο σημειο.

      υγ: σου ξαναλεω να διαβασεις το σχολιο που εκανα περι γυναικων και τζιν
      Το σημειο που αναφερεις ηταν .. λιγοτερο απο ελαχιστης σημασιας στην αφηγηση μου.
      υγ2:δεν ερχομαι σε οργασμο με καμια αριστερα..προσπαθω να βλεπω σαν ουδετερος παρατηρητης μια κοινωνια στην πορεια της.
      Θα αναφερω και τους μεν και τους δε.. ΔΕΝ σημαινει αυτο οτι συμφωνω με καποιον
      Οταν θα χρειαστει να πω την γνωμη μου θα το καταλαβεις..
      Εξαλλου αν το σκεφτεις, δεν νομιζω να εχω κρυφτει μεχρι τωρα.

      Διαγραφή
  11. Αν ισχυει απλα κλειστε το μαγαζακι σας!
    http://www.capital.gr/story/1978278
    Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννος Γραμματίδης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε ότι υπήρξε ένας εγκάρδιος, ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος με την ηγεσία του ΚΚΕ ιδιαίτερα σε σχέση με την ανάγκη μιας εθνικής συνεννόησης πάνω σε θέματα που ενώνουν τους πολίτες όπως η πάταξη της διαφθοράς και η ανάγκη να υπάρξει εξισορρόπηση ανάμεσα σε μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα και ανάπτυξης έτσι ώστε να μην συνεχίζεται η επιβάρυνση των πολιτών.

    Αυτα λετε με το Αμερικανικο επιμελητηριο?και εδω λετε για λαικη εξουσια?

    ΣΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νεοφυτος. Ειχανε ρωτησει το 1991 τον Καπεταν Γιωτη αν υπαρχει Επιστημονικος Οπορτουνισμος. Υπαρχει απαντησε και ποτε δεν λεει ξεκαθαρα την θελει. Μπορει ταχα να κανει οτι συμφωνει διαφωνοντας η να διαφωνει συμφωνοντας. ΖΑΒΑΡΑΚΑΤΡΑΝΕΜΙΑ................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Καταναητη η πικρα σου και ο πανικος που δεν γιναμε σαν τα μουτρα σας αλλα ΚΚΕ θα συνεχισει να υπαρχει και μπορεις να Σκουζεις οσο θελεις. Δεν θα Συνεργαστουμε με τον Οπορτουνισμο δεν θα μπουμε σε Κυβερνηση οσο οι Καπιταλιστες ειναι στην εξουσια ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. αυτο που κρυβεις απατεωνα σαρας ειναι αυτο
      "Η συνάντηση εντάσσεται στα πλαίσια της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών πάνω στο έργο του Ινστιτούτου για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας."

      πουθενα δεν λεει οτι συμφωνησαμε σε αυτα που ειπαν, ειπε οτι υπηρξε ειλικρινεις διαλογος που σημαινει οτι ειπε ο καθενας τις αποψεις του και συμφωνησαμε οτι διαφωνουμε.
      εδω και η ανακοινωση απο τον 902
      http://www.902.gr/eidisi/politiki/39737/synantisi-toy-gg-tis-ke-toy-kke-d-koytsoympa-me-antiprosopeia-toy-institoytoy#/0
      τα ψεματακια και τη λασπη εκει που σε παιρνει πρακτορακο

      @dimk
      δεν εχω καμια ορεξη να κανω κουβεντα με κραγμενες οπορτουνες σαν του λογου σου που προσπαθουν μεσω "ηπιων" διαλογων να κανουν προπαγανδα!
      ΣΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΑΣ!
      Υ.Γ. ας μου πει καποιος οτι εχει φωτογραφια απο την αθλια συναξη της ανταρσυα με 30 φοιτητες και αλλους τοσους κακομοιρους χθες!!!

      Διαγραφή
    4. ΣΑΡΑΣ εμείς για λαϊκή εξουσία λέμε ΠΑΝΤΟΥ.Το πρόγραμμα του ΚΚΕ είναι προσβάσιμο σε όλους.
      Ινδιάνα

      Διαγραφή
    5. Ο προεδρος του ινστιτουτου- επειδη ξερει ποσο πολυ του αρεσουν- χαρισε στον κουτσουμπα ενα ρολεξ χρυσο.
      Α επισης ο προεδρος ηταν καθηγητης της κορης της αλεκας στο αμερικανικο κολεγιο
      τρελες κολεγιες

      Διαγραφή
    6. Εσύ ΣΑΡΑ που λες για λαϊκή εξουσία;

      Διαγραφή
  12. Ο Προεδρος του Ινστιτουτου ειχε κανει δωρο και ενα Κοτερο στον Καπεταν Γιωτη ......... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το θεμα ειναι οτι το ινστιτουτο λεει κατι! το ΚΚΕ δε το διαψευδει αλλα λεει οτι οντως εγινε η επισκεψη χωρις να λεει πολλα παραπανω! αρα τα ειπατε μια χαρα και διαφημησατε την εθνικη συννενοηση! Οπορτουνιστες γεννηθηκατε οπορτουνιστες θα μεινετε!
    Δε σχολιαζω αλλο για να μη σας χαλασω το θεμα!

    DIMK τι το προσπαθεις?

    Τα πραγματα ειναι απλα!
    Οταν προσπαθεις να πεις κατι σοβαρο θα σε ρωτησουν τι εισαι! Αν εισαι ΚΚΕ θα σου πουν να πας στα οργανα να τα πεις !
    Αν εισαι οτι αλλο θα σου πουν (Σε οτι συζητηση και αν κανεις) τι ειναι αυτα που λες και κοιτα τον Φιλη η τον Κοτζια και μη μιλας!
    Αν δε πεις τι εισαι θα σου πουν οτι εισαι ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΣΥΡΙΖΑ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ και αυτα θα στα πει ενας σχολιαστης αυτοαναιροντας συνεχως τον εαυτο του!!!!!!!
    Η πλακα ειναι αν αυτα που εγραφες τα εγραφε ο Poe θα ελεγαν τι τρομερο αρθρο κτλ κτλ κτλ
    Μεχρι εκει ειναι το μυαλο τους!

    ΣΑΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. οχι! ειναι ο διπλανος του dimk εκει στη κουμουνδουρου!
      μια ερωτηση ρε παλληκαρια, τωρα που εφυγε ο κωρονακης, ποιος ανελαβε το τμημα;

      Διαγραφή
    2. το βασικο τους ειναι να κανουν κριτικη στο ΚΚΕ χωρις ομως αυτοι να λενε απο ποια σκοπια τη κανουν, ετσι ρε παιδι μου για να γουσταρουμε και κυριως για να μην "εχεις" επιχειρηματα εναντιον τους, αφου αυτοι δεν ειναι με κανενα;!;!;!

      σαρας ενα τιπ τσαμπα για σενα...αν δεις ΚΚΕδες με Opel να ξερεις οτι ειναι απο το κονε με τους αμερικανους

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορουνε να χωνεψουνε με τιποτα οτι δεν καταφερανε να γινουμε σαν τα Μουτρα τους ωστε να διαχειρηστουμε τον καπιταλισμο με ανθρωπινο προσωπο χοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Για να επιμενει το παλληκαρι μετα το χαστουκι του modesto ρε σφοι καποιο δικιο θα το χει ...δε μπορει .! Κανονικα δλδ ο Ριζοσπαστης επρεπε να γραψει : "Τους πλακωσαμε στις σφαλιαρες τους παλιοκαπιταλες ,τους πεταξαμε και μια πατσαβουρα τις διαφωνιες μας στα μουτρα και τους διωξαμε κακην κακως απο τα γραφεια " Τι μη μου απτου ρεπορταζ ειναι αυτα εκει στον Ρ?? (παω στοιχημα οτι στο οπλοστασιο που του δωσαν ο ΣΑΡΑΣ εχει και την φωτο Μπαλτακου Κανελλη και την αλλη τον Κουτσι με τον Αρχιεπισκοπο )

      Διαγραφή
  14. Ενταξει Οπορτουνα καταλαβαινω τον πονο σου αλλα δεν μπορω να σε βοηθησω. Δεν θα συνεργαστουμε με τον Οπορτουνισμο δεν θα μπουμε σε κυβερνηση οσο οι καπιταλιστες ειναι στην Εξουσια. Γυρνα τωρα στην Αυλη του Μιχαλολιακου και πες μας και κατι για την Βίλα του Καπεταν Γιωτη χοχοχοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νομιζω οτι εχω αφησει λειψη την θεση μου στο θεμα που καταπιανεται ο Poe.
    Εξηγησα(προσπαθησα) γιατι το νεο κοινωνικο υποκειμενο, οι προλεταριοι μετα το 1970, δειχνει να στρεφουν την πλατη τους σε αριστερες(κομμουνιστικες+ευρωκομμουνιστικες) ρητορικες
    Επιγραμματικα:
    -αποπρολεταριοποιηση
    -ψευδα μικροαστικα φαντασιακα
    -προπαγανδα
    -ατομικισμος ως κυριαρχη ιδεολογια
    -απωλεια παραδειγματος(ανατροπη ΕΣΣΔ)
    Αν αυτα απαντανε στο γιατι η εργ.ταξη δεν πιστευει πια στον Μαρξ,δεν απαντανε στο γιατι η αστικη πιστευει.
    Οπως πολυ σωστα ειπε ο Poe "Οι αστοί το εμπέδωσαν το μάθημα σου Κάρολε"
    Εδω θα ηθελα να βαλω δυο παραδειγματα για αυτο:
    α) "Actually, there’s been class warfare going on for the last 20 years, and my class has won. We’re the ones that have gotten our tax rates reduced dramatically."
    (πηγη:https://www.washingtonpost.com/blogs/plum-line/post/theres-been-class-warfare-for-the-last-20-years-and-my-class-has-won/2011/03/03/gIQApaFbAL_blog.html)
    Η δηλωση τα λεει ολα!

    β)https://www.youtube.com/watch?v=wwmOkaKh3-s
    (συνεντευξη το 1994 με εναν απο τους πλουσιοτερους ανθρωπους της ευρωπης..η οικογενεια του ηταν ευθεια συγκρισιμη με του Rothschild σε πλουτο και δυναμη.
    Δειτε την αναλυση του για την GAΤΤ και τα κακα που θα φερει στις ΗΠΑ αλλα και τις προβλεψεις του για το μελλον.Ηξεραν απο τοτε τι προβληματα δημιουργουσαν!
    Δεν χρησιμοποιει μαρξιστικη ορολογια,αλλα ειναι μια "μαρξιστικοτατη" αναλυση)

    Ξεκινωντας λοιπον (και εδω με αφετηρια την καταργηση του κανονα του χρυσου),οι αστοι εβλεπαν οτι ειχαν ενα προβλημα.
    Οι επενδυσεις τους και τα κεφαλαια τους εν γενει, ειχαν ολο και μικροτερο βαθμο αποδοσης.
    Ειχαν, για να το πουμε απλα, λιμναζοντα κεφαλαια,τα οποια στην αστικη πολιτικη οικονομια ειναι χειροτερο απο το να μην εχεις καθολου.
    Για να αντιμετωπισουν αυτο το προβλημα απαλαχτηκαν απο τον κανονα του χρυσου και πλεον μπορουσαν για τις επενδυσεις που ηθελαν, να δανειζονται το αφθονο(χωρις αντικρυσμα χρυσου) δολλαριο μαζι με τα ιδια κεφαλαια τους.
    Αυτο εφερε την πολυποθητη αποδοση στις επενδυσεις τους,εφερε την "αναπτυξη".
    Με δυο τροπους μπορουσαν να καταφερουν αυτη την αναπτυξη.
    Με αναπτυξη προς τα εξω ή/και προς τα μεσα.
    Προς τα εξω ειναι οι νεες αγορες ειτε σαν τελικο προϊον ειτε σαν πρωτες υλες(εδω παιζει τον ρολο της η Κινα,) και προς τα μεσα,νεα προιοντα σε υπαρχοντες κατηγοριες..
    Οι υπολογιστες πχ ειναι μια νεα αγορα,δεν ¨"υπηρχε" πριν το 1970.Τα laptop,κινητα τηλεφωνα ειναι μια επεκταση αυτης της αγορας προς τα μεσα..
    Nα εξερευνηθουν-εκμεταλευτουν δηλαδη και τα τελευταια της ορια.
    Καταλαβαινει κανεις οτι τα ορια αυτης της πρακτικης ειναι μικρα..Δεν μπορεις συνεχεια να ανακαλυπτεις νεες αγορες,δεν μπορεις συνεχεια να εφευρισκεις νεους τομεις προς εκμεταλευση.
    Ενα οροσημο που σηματοδοτησε το τελος αυτης της προσπαθειας ειναι η φουσκα των .com, αρχες του 2000.
    Οι αποδοση των επενδυσεων επαιρνε ξανα την κατιουσα..
    Οι αστοι λοιπον βλεποντας το ποσοστο κερδους να πεφτει,εκαναν αυτο που εκαναν παντα.Συμπιεσαν τα κοστη μιας επενδυσης ωστε να ειναι περισοτερο αποδοτικη.
    Το θεμα ομως ειναι οτι τα πρωτογενη κοστη ειναι εν πολλοις δεδομενα(πρωτες υλες,ενεργεια).Αυτο που μπορουσαν να κανουν ειναι να συμπιεσουν τα εργατικα κοστη(μισθος+ταμεια+κλαδο υγειας).
    Και εδω ειναι το προβλημα που τιθεται
    Αυτο δεν εχει να κανει με εκμεταλευση μια περιοχης για φτηνο πετρελαιο(ποιος νοιαζεται για την φυση),δεν εχει να κανει με καποιους περιεργους στην μεση της αχανης Κινας που αυτοκτονουν λογω των συνθηκων εργασιας τους.
    Εχει να κανει με ανθρωπους που βλεπεις καθημερινα στην δουλεια,που μενουν σχετικα κοντα σε σενα(πολυ κοντυτερα απο τους κακομοιρους τους κινεζους).
    Eχει, τελος, να κανει με ανθρωπους που ψηφιζουν τα αδρεικελα που σου κανουν τις εξυπηρετησεις.
    Πως λοιπον τους φτωχοποιεις και αλλο,χωρις να ξυπνησεις μια μερα στην ακρη ενος σκοινιου ή μπροστα στην κανη ενος οπλου?
    (συνεχιζεται..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (..συνεχεια)
      Αφηνοντας στην ακρη παθητικα τεχνασματα οπως η προπαγανδα ("δεν ειστε εργαζομενοι,ειστε συνεργατες"),προσπαθουν να εξασφαλισουν την ασφαλεια τους(καλη η προπαγανδα αλλα δεν ειναι σιγουρο οτι θα εχει αποτελεσμα).
      Η δημιουργια καταρχην υπερεθνικων μορφωματων(ΝΑΤΟ,ΕΕ) δεν ειναι τιποτα παραπανω απο αυτη την προσπαθεια αποδυναμωσης των εθνικων(αρα ευκολοτερα επηρεασιμων απο το λαο) σχηματισμων.
      Ο επαγγελματικος στρατος περα απο ευκαιρια επαγγελματικης αποκαταστασης,ειναι ενταγμενος σε αυτη την λογικη.
      Υπερεθνικοι σχηματισμοι, γραφειοκρατικα ελεγχομενοι απο διεφθαρμενες γραφειοκρατιες που εχουν στην διαθεση τους υπερεθνικους επ.στρατους που δεν εχουν(αν ειχαν ποτε) εθνικα-ταξικα αντανακλαστικα.
      Κατι σαν μια Λεγεωνα των Ξενων,που εβγαζε τα καστανα απο την φωτια για τους γαλλους σχεδον 200 χρονια τωρα!
      Η τελεια αιχμη του δορατος για επιβολη της θελησης τους,αλλα ταυτοχρονα ενα σωμα Πραιτοριανων φρουρων που μπορει να τους προστατευσει απο καθε εχθρο.
      Ειδικα εσωτερικη προελευσης.
      Στην Ελλαδα ολα ακολουθουν μια καθυστερημενη πορεια,αλλα δειτε το θεμα των Σωμ.Ασφαλειας μετα το 2000.
      Εξαιρεθηκαν απο μισθολογικες προσαρμογες(μαλιστα ειχαν και γεναιες αυξησεις),η προσληψη σε αυτα ηταν εκθετικη,ακομα και σε καιρους λιτοτητας,η αμεριστη προστασια τους για σχεδον οποιοδηποτε εγκλημα διαπραξουν, δηλωση πιστης ΚΑΘΕ πρωθυπουργου για "τον ρολο και την σημασια τους" στην ελληνικη κοινωνια.
      Δεν εχω στοιχεια αλλα θα ηταν ενδιαφερον να δουμε ποσο αυξηθηκαν τα σωματα ασφαλειας σε απολυτο αριθμο αλλα και σαν ποσοστο των ΔΥ.

      Αρα λοιπον οι αστοι δεν ξεχασαν τον Μαρξ γιατι ξερουν τι κανουν και που θα τους οδηγησει.
      Δεν εχουν αυταπατες οτι το μελλον θα ειναι ζοφερο και κανουν τα παντα για να προστατευτουν.

      Διαγραφή
  16. Και η ζωη συνεχιζεται κανοντας κυκλους...........ολα στο μιξερ αχταρμας...... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Σε όλες τις παραπάνω αναλύσεις σας διαφεύγει πως μεγάλο ρόλο ειδικά στην Αγγλία έπαιξαν οι ''αριστεροί'' οπορτουνιστές κυρίως οι τροτσκιστές.Ξεχνάτε πως η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τον δεξιό οπορτουνισμό οι αριστεριστές έκαναν τεράστια ζημιά στο κίνημα.
    Οι ίδιοι που άνετα κριτικάρουν τις επιλογές της ΕΣΣΔ και των ΚΚ στον μεσοπόλεμο και μεταπολεμικά που έφεραν την επανάσταση στην Κίνα και την εργατική τάξη στην εξουσία σε μια σειρά χωρών οι ίδιοι που χρησιμοποιούν έτοιμες δογματικές φόρμουλες παντού όπου βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όπως στην θατσερική Βρετανία τα έκαναν μαντάρα για να μην αναφερθώ και για την παρουσία τους σε μια σειρά χωρών τύπου Βενεζουέλα,Πακιστάν κτλ τι έφτιαξαν.
    Το Μίλιταντ στην Βρετανία με την αντισοβιετική ρητορική του και με τις κολεγιές με τους σοσιαλδημοκράτες έκανε τεράστια ζημιά.Οι τροτσκιστές στην συγκεκριμένη χώρα επανέρχονται δριμύτεροι τώρα με τον νέο σοσαιλδημοκράτη επαναστάτη του γλυκού νερού τον Κόρμπιν τρέφοντας τις μάζες με νέες αυταπάτες.Δείτε και αλλού:παντού στην δυτική Ευρώπη το ΚΕΑ είναι ένας συνασπισμός δεξιών και ''αριστερών'' οπορτουνιστών κάθε απόχρωσης.Το να λες πως έπαιξε μικρό ρόλο ο ευρωκομμουνισμός είναι άκυρη ανάλυση όταν οι επίγονοι του σήμερα βρίσκονται σε φράξιες μέσα στο ΚΕΑ μαζί με όλα τα άλλα τα οπορτούνια κάνουν πάρτι.
    Πως μπορείς να αποσπάσεις από μια θεωρητική συζήτηση πρακτικά πολιτικά γεγονότα και να υποστηρίζεις πως μιλάς θεωρητικά?
    Εκτός και αν όλη αυτή η ευρωλαγνεία του ΚΕΑ προήλθε από τον ουρανό μήπως πως αποσπά κάποιος την θεωρία από την πράξη αλλά ταυτόχρονα μιλάει θεωρητικά DIMK?
    Δυστυχώς ο δεξιοαριστερίστικος οπορτουνισμός βρήκε την ευκαιρία να γιγαντωθεί από τους δεξιούς οπορτουνιστές που επικράτησαν στην ΕΣΣΔ και επέτρεψαν στο κάθε καρυδιάς καρύδι να σαρώσει παντού.Όταν ο ίδιος καταγγέλλεις τον σοσιαλισμό και προωθείς όλο τον μικροαστικό οχετό ξεφτιλίζοντας το κύρος της ΕΣΣΔ και τελικά παλινορθώνεις τον καπιταλισμό πως μπορεί να προωθηθεί η επανάσταση όταν στο προπύργιο της γίνονται όλα τα αίσχη?
    εργάτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. και για να τελειώνουμε με τα φαντασιακά αυτά μπορείς να τα καλλιεργήσεις και στην εργατική τάξη που ''λερώνεται'' στην φάμπρικα ή στα ορυχεία δίνοντας προνόμια στους ειδικευόμενους,ενισχύοντας την εργατική αριστοκρατία ή ακόμα και να υποστηρίξεις πως ο εργάτης μπορεί να γίνει επιχειρηματίας όπως στο παράδειγμα με την αυτοδιαχείριση της ΒΙΟΜΕ που έσπευσαν να χειροκροτήσουν ΣΥΡΙΖΑ και συνοδοιπόροι.Καμία εργατική τάξη δεν έχει υποχωρήσει αριθμητικά γιατί το κεφάλαιο στην δύση άλλαξε τις επενδύσεις του.Εκτός και αν θεωρήσουμε τις πωλήτριες,τις ταμίες στα σούπερ μάρκετ,τους υπάλληλους στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά,τις τηλεφωνήτριες,τους πλασιέ που δουλεύουν με το κομμάτι και τόσα παραδείγματα μικροαστούς επειδή δεν βγάζουν πολύτιμες πέτρες ή δεν πακετάρουν βιομηχανικά προϊόντα ή ακόμα και αυτοί να θεωρήσουν τους εαυτούς τους πως δεν ανήκουν στην εργατική τάξη επειδή μπορούν να αγοράσουν ένα καλό κινητό.Αν είναι έτσι και έχουμε φαινόμενα αποπρολεταριοποίησης τότε αποδεχόμαστε το πλησίασμα των μαζών στην αστική τάξη και πέρασμα στον σοσιαλισμό μέσω της συνεργασίας των τάξεων στα αστικοδημοκρατικά πλαίσια θεωρία σκληροπυρηνικά ευρωκομμουνιστική και σοσιαλδημοκρατική.
      Οι εξαθλιωμένες μάζες δεν είναι κάτι καινούργιο και εμφανίστηκαν ήδη από την εποχή του προιμπεριαλιστικού καπιταλισμού και έχουν αναλυθεί επαρκώς από τους κλασικούς.
      εργάτης

      Διαγραφή
    2. Καθαρα εχει δηλωσει πως στην ΕΣΣΔ και στην ΑΝ.Ευρωπη δεν ειχανε Σοσιαλισμο και κατερρευσε. Οπως επισης οτι στην Λ.Δ Κορεας δεν εχει Σοσιαλισμο αλλα μια στυγνη δικτακτορια. Αντιθετα πειστευει οτι εχουνε Σοσιαλισμο του 21ου αιωνα στην Βενεζουελα που ο λαος ζει στην εξαθλιωση καιο οι καπιταλιστες ειναι στην θεση τους. Για τετοιο Σοσιαλισμο μιλαει ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Μια επισήμανση από εμένα για να κατανοηθεί καλύτερα πόσο ψευδές είναι το επιχείρημα για την μείωση της εργατικής τάξης ή την "αποπρολεταριοποίηση": μην περιοορίζουμε ή ταυτίζουμε στενά την έννοια "βιομηχανία" με την μεταποίηση. Να σημειώσω για παράδειγμα ότι η αστική στατιστική δεν εντάσσει στη βιομηχανία δυναμικούς βιομηχανικούς κλάδους, όπως η ναυτιλία, οι μεταφορές και οι τηλεπικοινωνίες κ.α. Αν τα πάρουμε αυτά υπόψην τότε σίγουρα θα έχουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που εμφανίζεται και αξιοποιείται από διάφορες δυνάμεις για να γράφουν περί "αποβιομηχάνισης".
      Υ.Γ.DimK., θερμή παράκληση,όταν προσπαθείς να έχεις αναφορά σε μαρξιστικές θέσεις, τουλάχιστον μίλα με βάση αυτές και όχι με έννοιες ή θέσεις που δεν έχουν καμιά σχέση με τον Μάρξ.
      kk-1

      Διαγραφή
  18. @παναγιωτη
    Ναι,δικιο εχεις!
    (μονο ετσι θα σου απανταω πλεον)

    @εργατη
    Φταινε οι τροτσκιστες στην αγγλια,φταιει ο Μιτεραν στην γαλλια,φταιει ο Παπανδρεου στην Ελλαδα,ο Μπερλινγκουερ στην Ιταλια.
    Ειναι ενας απο τους λογους,ειναι ο εκφραστης μιας αλλαγης στην συνειδηση της εργατικης ταξης.
    Δεν ειναι ο λογος αυτης της αλλαγης.
    Δεν σταματησαν οι εργατες να αισθανονται προλεταριοι επειδη ασπαστηκαν ρεφορμιστικες ιδεες.
    Τις ασπαστηκαν επειδη δεν αισθανονται πλεον προλεταριοι.
    Ειναι το αποτελεσμα ο ρεφορμισμος,οχι το αιτιο της αλλαγης.
    Αυτη ειναι η βασικη διαφορα μας. Θεωρω οτι αν προτασεις ΜΟΝΟ τον ευρωκομουνισμο σαν αιτια,κανεις λαθος.
    Λες "Καμία εργατική τάξη δεν έχει υποχωρήσει αριθμητικά γιατί το κεφάλαιο στην δύση άλλαξε τις επενδύσεις του.Εκτός και αν θεωρήσουμε τις πωλήτριες,τις ταμίες ...."
    Συμφωνω απολυτα..το προλεταριατο ειναι εδω.
    Το θεμα ειναι ομως οτι ΔΕΝ αισθανεται τετοιο. Δεν βρισκει "λυσεις" στην αριστερη ρητορικη οχι γιατι αυτη ειναι λαθος,αλλα γιατι νομιζει οτι δεν το αφορα.
    Ειναι νεο οχι γιατι αντικειμενικα ειναι τετοιο..ειναι νεο γιατι ΘΕΩΡΕΙ τον εαυτο του κατι αλλο!
    Το γιατι θεωρει τον εαυτο του "κατι αλλο" προσπαθησα να το εξηγησω στο πρωτο σχολιο.
    Η αποπρολεταριοποιηση λοιπον εχει διττή εννοια:
    α)μειωθηκαν οι βιομηχανικοι εργατες λογω της αποβιομηχανοποιησης της Δυσης.Ξαναλεω,οχι το προλεταριατο..μειωθηκε μια βασικη κατηγορια του,που εβρισκε αναφορες στην αριστερη ρητορικη.Ο σκληρος του πυρηνας,αν μπορω να το πω ετσι.
    β)οι νεοι προλεταριοι ποιοτικα ΔΕΝ αισθανονται τετοιοι.
    Αρα αν προσπαθεις να τους προσεγγισεις με την παλια ρητορικη και επιχειρηματολογια,δεν σε ακουν γιατι θεωρουν οτι δεν τους ταιριαζει!
    Δεν ευαγγελιζομαι καμια προσεγγιση στο σοσιαλισμο αν "αποδεχόμαστε το πλησίασμα των μαζών στην αστική τάξη και πέρασμα στον σοσιαλισμό μέσω της συνεργασίας των τάξεων",οπως λες
    Ισα ισα λεω οτι οι ταξεις ειναι εδω,ειναι υπαρκτες και η αστικη κανει την δουλεια της.
    Η εργατικη εχει χασει τον προσανατολισμο της.Αυτο νομιζω οτι αν διαβασεις καλοπροαιρετα οσα γραφω,ειναι φανερο.

    Αυτο αν θες ειναι η μεγαλη νικη του καπιταλισμου απεναντι στην αριστερα..
    Κατι σαν το χριστιανικη παραδοχη-προειδοποιηση οτι "ο δαβολος προσπαθει να σε πεισει οτι δεν υπαρχει".
    Το κεφαλαιο λοιπον καταφερε να πεισει το "νεο" προλεταριατο οχι οτι δεν υπαρχει,αλλα οτι ειναι αυτος ειναι μερος του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι σε Αντιφαση. Απο την μια λες οτι συμφωνεις οτι στην Λ.Δ Κορεας εχει Σοσιαλισμο και απο την αλλη μας λες δεν φταει ο Οπορτουνισμος και μας λες για δηθεν αριστερες ιδεες. Μιλαμε για πληρη συγχηση στην προσπαθεια σου να υπερασπιστεις τον Καπιταλισμο. Μιλαμε για Απογνωση ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. DimK.,
      Με συγχωρείς που θα σου το πώ,αλλά αυτά που γράφεις δείχνουν πλήρη σύγχυση.
      Πρώτη παρατήρηση:η θέση της εργατικής τάξης, ως καταπιεζόμενης και εκμεταλευόμενης τάξης στον καπιταλισμό (δηλαδή ως προλεταριάτο) είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ! Δηλαδή είναι μια πραγματικότητα ανεξάρτητη από τη συνείδηση της, γέννημα των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, που αναπραγέται μαζί με αυτές.
      Δευτερον: Η ταξική θέση του προλεταριου δεν σημαίνει ότι τον οδηγεί αυτόματα στη διαμόρφωση ταξικής συνείδησης, δηλαδή οτι η εργατική τάξη πρέπει να γίνει από τάξη καθέαυτό σε τάξη για το εαυτό της.
      Τρίτον: Γράφεις ότι "Το κεφαλαιο λοιπον καταφερε να πεισει το "νεο" προλεταριατο οχι οτι δεν υπαρχει,αλλα οτι ειναι αυτος ειναι μερος του"!
      Μα το κεφάλαιο εξαρχής έχει πεισμένους τους εργάτες για αυτό. Από το 19ο αιώνα κιολας. Τα ΚΚ αυτό πάντοτε είχαν καθήκον να αλλάξουν και να αντιπαλέψουν. Αντίθετα, και εσύ υιοθετείς και αναπαράγεις αυτά που λέει το κεφάλαιο ότι το "νέο προλεταριάτο δεν υπάρχει". Αυτά που γράφεις περί αποβιομηχάνισης και αποπρολεταριοποίησης αυτό φανερώνουν.
      kk-1

      Διαγραφή
    3. DimK
      Με ποιο τρόπο να τους προσεγγίσουμε με τον τρόπο που τους πλησίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του?Αν τους προσεγγίσουμε έτσι τότε βάζουμε νερό στον μύλο των αυταπατών τους.Δεν μιλάω κομματικά μια και είμαι εξωκομματικός που αν και υποστηρίζω το ΚΚΕ διαφωνώ σε κάποια επί μέρους ζητήματα οπότε για τα κομματικά άλλοι σύντροφοι μέλη του ΚΚΕ μπορούν να τοποθετηθούν καλύτερα από μένα.
      Εννοώ όμως τι να τους πούμε?Να πάμε με τα νερά τους και να τους πούμε ναι μεν δεν ανήκετε στην εργατική τάξη μακριά από σας αυτή η μπανάλ ρετσινιά αλλά τα μέσα παραγωγής σας ανήκουν ή να τους πείσουμε πως μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο καπιταλισμός?Αυτή είναι η ρητορική που ακολουθείται διαχρονικά γιατί η αντίθεση εργατικής τάξης-αστών είναι διαχρονική στον καπιταλισμό αλλιώς θα πέφτουμε σε συνεχόμενες αντιφάσεις και ο λόγος μας δεν θα ακολουθεί τα έργα μας θα γίνουμε ένα με αυτούς αναπόφευκτα.Η κύρια αιτία είναι οι οπορτουνιστές επιμένω σε αυτό.Στην μεν Μόσχα έγινε μια γιγάντια δυσφήμηση ενάντια στον σοσιαλισμό και την ίδια ώρα τα κομμουνιστικά κόμματα της δύσης σχεδόν όλα έπεφταν στην αγκαλιά του οπορτουνισμού.Πάρε το ελληνικό παράδειγμα ποιος εξαπάτησε τις μάζες με μικροαστικά μπλαμπλα και με την ΕΕ των λαών αν όχι ο ΣΥΡΙΖΑ που πήρε την σκυτάλη από το ΠΑΣΟΚ?
      Ποιος συστηματικά αποδομεί την ΛΔ της Κορέας και την ΛΔ της Κούβας και διαδίδει διάφορα ενάντια στην ΕΣΣΔ του 1924-1952 δημιουργώντας τις χειρότερες εντυπώσεις για την δικτατορία του προλεταριάτου και χρησιμοποιώντας αυτή την λάσπη για προγεφύρωμα ενάντια στον μαρξισμό-λενινισμό?Αν όλα αυτά δεν αρκούν για να χαρακτηριστούν ως αιτία τότε τι αρκεί?Όλοι μαζί δουλεύουν για να διαστρεβλωθεί ο σοσιαλισμός αστοί και οπορτουνιστές όλων των αποχρώσεων όταν η ΕΕ εξισώνει τον κομμουνισμό με τον φασισμό οι οπορτουνιστές σπεύδουν να προσθέσουν παραπάνω.
      Οι τροτσκιστές μάλιστα το προχωρούν παραπέρα και κατηγορούν την ΕΣΣΔ για το ξέσπασμα του β παγκόσμιου πολέμου γιατί δεν είχε μαγικό ραβδί να κάνει την επανάσταση παντού απαλλάσσοντας εμμέσως τους ιμπεριαλιστές κάθε απόχρωσης μέχρι και τους φασίστες.
      Εκεί που οι αστοί κάνουν ένα βήμα στην επίθεση τους εναντίον του σοσιαλισμού οι οπορτουνιστές κερδίζουν στον πλειστηριασμό.Τι σήματα παίρνουν οι λαοί από αυτόν τον οχετό αν όχι μια άθλια παραμόρφωση?
      Ο λαός θα μάθει από την εμπειρία του και αν υπάρχει πρόβλημα στο στυλ της προσέγγισης του μέσω της ρητορικής αυτό διορθώνεται εκπληκτικός ρήτορας ο Τσίπρας ο Ανδρέας επίσης όμως πλέον ο λαός έχει απογοητευτεί και οι σοσιαλδημοκράτες που δανείστηκαν αριστερή συνθηματολογία έχουν ξεσκεπαστεί από την ιστορία.
      εργάτης

      Διαγραφή
    4. Γειά και από εμένα. DIMK δεν αναιρεί κανείς ότι υπάρχουν διαφορές στην σύνθεση του προλεταριάτου από χώρα σε χώρα και αυτό είναι και παράγωγο του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού που ζούμε.. Το ότι υπάρχουν πολύ εργαζόμενοι στον τριτογενή τομέα είναι δείγμα ακριβώς της ωριμότητας του καπιταλισμού στη χώρα μας. Αυτά όμως δείχνουν ακριβώς οτι είναι υπερώριμο να περάσουμε σε ένα ανώτατο σύστημα και οχι το αντίθετο... Ένα από τα ζητήματα είναι κατα πόσο οι προλετάριοι που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία στην παραγωγή αντιλαμβάνονται και την θέση τους ως τάξη αλλά και ενεργούν έμπρακτα στην καθημερινότητα για την αλλαγή στην εξουσία καθώς δεν έχει σχέση μόνο η ποσότητα των προλετάριων σε μία χώρα γιατι αυτοί που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία μπορούν με τις σωστές κινήσεις λόγω της θέσης τους στην παραγωγή να συμπρασύρουν και του άλλους διάσπαρτους εργάτες αλλα και τους μικροαστούς κάτω απο την επιροή τους. όπως καταλαβαίνεις είτε θέλει κάποιος αριστερός ή μη να το χωνέψει αναπόσπαστο ρόλο σε αυτό παίζει τί ΚΚ και τί δουλειά κάνουν οι κομμουνιστες στην κάθε χώρα. Δυστυχώς πολλά άλλα ΚΚ από πολυ νωρίς και άλλα πιο μετά οπορτούνισαν με αποτέλσμα η καθοδηγησή τους να στέλνει κατευθείαν το κίνημα στην απογοήτευση και στην προπαγάνδα της αντίπαλης τάξης καθώς και να αναπτυχθεί έντονα ο οργανομένος οπορτουνισμός απο αριστερά κόμματα έως αναρχικούς. Σήμερα αυτό υπερυσχιει αλλά αυτό θα αλλάξει.
      Θα το καταλάβεις όταν αντι για αριστερά θα μιλάμε για κομμουνιστές όταν αντι για συμμαχίες κομμάτων θα μιλάμε για κίνημα όταν αντί για κυβέρνηση μιλάμε για κατάληψη της εξουσίας με επανάσταση και όταν αντί για να ψάχνουμε για το επαναστατικό υποκείμενο καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι οτι ανοίκουμε στην εργατική τάξη και το κόμμα μας ειναι το κομμουστικό. Αυτά υπερασπίζεται σήμερα το ΚΚΕ με νύχια και με δόντια και για αυτό οι εργάτες και ο λαός μας στο τέλος θα αφήσουν πίσω κάθε ψευτοεναλακτκή και ανυπομονισία και θα γίνουν στο τέλος συνειδητοί επαναστάτες που θα δουλεύουν αργά και σταθερά, ότι και εάν τους επιφυλασσουν οι καιροί,ως την νίκη και ακόμα πιο μετά. Και ακριβώς για αυτό το ΚΚΕ θα δέχεται την λυσαλέα επίθεση και γκεμπελίστικη προπαγάνδα τόσο απο τους αστούς, τους μηχανισμούς και το κράτος τους. τόσο από τους φασίστες μέχρι τους οπορτουνιστές που θα ψάχνουν παράδειγματος κάτι καινοτόμο, αλλα στην πραγματικότητα ξαναζεσταμένη σούπα, σε θεωρητική βάση για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους και εντέλη τον ίδιο τον καπιταλισμο. Σαν κατι τύπου Ανταρσύα που σαν γνήσιοι μικροαστοί καθηγητάδες κάθονται κ κάνουν διαλέξεις για να βρούν το νεο επαναστατικό υποκείμενο και βγάζουν θεωρίες ότι ο καπιταλισμός πέρασε σε νέο στάδιο ακριβώς για να κρύψουν τον υπάρχοντα καπιταλισμό και την αρεσκεία τους στον ρολάκι που τους έδωσε αυτός και η υπαρκτη αλλά όχι αιώνια υποχώρηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Τώρα για το τί άλλο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το εάν βρίσκεσαι σε επαναστατική κατάσταση που αυτή εκδιλώνεται είτε το θες είτε όχι... και δεν είμαστε σε τετοια..
      Και επίσης σε ενα πόλεμο μπορεί τελικά και να χάσεις θα ήσουν διατεθημένος για κάτι τέτοιο; Γιατί μόνο άμα είσαι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσεις. Αλλά και να χάσεις παλι στον ρου της ιστορίας θα χρησιμοποιηθει ως παραδειγμα για να μάθεις κ να κερδίσεις αργότερα. και όταν λέω εσύ εννοω την εργατική τάξη. Ουτε με τα Heil, ούτε με τα Yes μπλόκο σε φασίστες και οπορτουνιστές!!!

      Διαγραφή
  19. @kk-1
    http://www.businessinsider.com/uk-factory-job-loss-oil-2011-11?op=1&IR=T (αγγλια)

    http://www.businessinsider.com/deindustrialization-factory-closing-2010-9?op=1&IR=T(αμερικη)

    "During the past 25 years, employment in manufacturing as a share of total employment has fallen dramatically in the world’s most advanced economies, a phenomenon widely referred to as "deindustrialization." The trend, particularly evident in the United States and Europe, is also apparent in Japan and has been observed most recently in the Four Tiger economies of East Asia (Hong Kong, China, Korea, Singapore, and Taiwan Province of China)"
    Ταδε εφη IMF !
    (πηγη:https://www.imf.org/EXTERNAL/PUBS/FT/ISSUES10/INDEX.HTM )


    Δες τα νουμερα και θα δεις το μεγεθος της καταστροφης που εχει συντελεστει.
    Αν καποιος δεν θελει να τα διαβασει,ας αναλογιστει εικονες απο το Ντιτροϊτ και το κλεισμο των εκει εργοστασιων.
    Μπορει καποιος να πει οτι ο αριθμος των βιομηχανικων εργατων εχει μεινει, σχετικα εστω, σταθερος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @kk-1
      ωραιες παρατηρησεις!
      Δεν αμφεβαλα ποτε για την αντικειμενικοτητα της υπαρξης εργατικης ταξης,νομιζω οτι αυτο ειναι ξεκαθαρο.
      Δευτερον και τριτον: προφανως!
      Το προβλημα που λεω εγω, δεν το αναφερω σαν να ανακαλυψα την Αμερικη..το αναφερω για να πω οτι μετα το 1970 μεγενθυνθηκε και οδηγησε σε μεγαλυτερο βαθμος αποκοπης του προλεταριατου απο την αριστερη ρητορικη και μεγαλυτερα μεγεθη(σε αριθμο) μακρια απο αυτη.
      Την ποιοτικη και (προτοφανη)ποσοτικη μεταστροφη τονιζω.Δεν επικαλεστηκα οτι συντελεστηκε για πρωτη φορα.
      Για αυτο και δεν αναιρω οτι ο ρεφορμισμος επαιξε ρολο..Απλα δεν ηταν η κυρια αιτια αυτης της μεταστροφης.
      Νομιζω οτι εγινε κατανοητο πλεον!

      Διαγραφή
    2. @DimK.
      Αυτά που παραθέτεις σε τι απαντούν;
      Αν θές να μας πείς ότι ο καπιταλισμός σαπίζει και καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, το ξέρουμε! Για αυτό πρέπει να ανατραπεί. Για αυτό δεν μπορεί να γίνει ανθρώπινος. Για αυτό όποιος ισχυρίζεται ότι με μια άλλη διαχείριση θα εξασφαλιστεί η εργασία και θα σωθούν οι άνεργοι, παραμυθιάζει τον κόσμο.
      Επιπλέον, όπως θέλεις χρησιμοποιείς τα στοιχεία. Όταν λέμε ότι η Ελλάδα είναι ανεπτυγμένη καπιταλιστική χώρα μας απαντάς με τις θεωρίες περι αποβιομηχάνισης. όταν θέλεις να επιχειρηματολογήσεις για αυτές τις θεωρίες αναφέρεσαι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία,στην Ε.Ε. και στη Βρετανία. Μήπως και αυτές δεν έχουν ανεπτυγμένο καπιταλισμό;;;;;;;
      Μελέτησε και ψάξε τα στοιχεία:η τάση παντού είναι η αύξηση της εργατικής τάξης, των μισθωτών, με όλες τις μορφές και σχέσεις εργασίας! Και άσε το παραμύθι για τους απόλυτους αριθμούς.
      Επιπλέον. Το κεφάλαιο είναι σχέση παραγωγής και όχι παραγωγική δύναμη!
      Και να σου πώ κάτι άλλο:μάλλον εσύ ντρέπεσαι να πείς ότι ανήκεις ή να συνταχθείς με την εργατική τάξη! Θες να είσαι κάτι ανώτερο. Μόνο που τις δικές σου αυταπάτες δεν μπορούμε να τις λουζόμαστε όλοι!
      kk-1

      Διαγραφή
    3. Το πληντυριο για το ξεπλυμα του Οπορτουνισμου που δολοφονησε τα παντα. Δεν φταει αυτος. Και τη Φταιει αραγε. Μα ο θεος............................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @kk-1
      ωραιες παρατηρησεις!
      Δεν αμφεβαλα ποτε για την αντικειμενικοτητα της υπαρξης εργατικης ταξης,νομιζω οτι αυτο ειναι ξεκαθαρο.
      Δευτερον και τριτον: προφανως!
      Το προβλημα που λεω εγω, δεν το αναφερω σαν να ανακαλυψα την Αμερικη..το αναφερω για να πω οτι μετα το 1970 μεγενθυνθηκε και οδηγησε σε μεγαλυτερο βαθμος αποκοπης του προλεταριατου απο την αριστερη ρητορικη και μεγαλυτερα μεγεθη(σε αριθμο) μακρια απο αυτη.
      Την ποιοτικη και (προτοφανη)ποσοτικη μεταστροφη τονιζω.Δεν επικαλεστηκα οτι συντελεστηκε για πρωτη φορα.
      Για αυτο και δεν αναιρω οτι ο ρεφορμισμος επαιξε ρολο..Απλα δεν ηταν η κυρια αιτια αυτης της μεταστροφης.
      Νομιζω οτι εγινε κατανοητο πλεον!

      Διαγραφή
    5. Γειά και από εμένα. DIMK δεν αναιρεί κανείς ότι υπάρχουν διαφορές στην σύνθεση του προλεταριάτου από χώρα σε χώρα και αυτό είναι και παράγωγο του ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού που ζούμε.. Το ότι υπάρχουν πολύ εργαζόμενοι στον τριτογενή τομέα είναι δείγμα ακριβώς της ωριμότητας του καπιταλισμού στη χώρα μας. Αυτά όμως δείχνουν ακριβώς οτι είναι υπερώριμο να περάσουμε σε ένα ανώτατο σύστημα και οχι το αντίθετο... Ένα από τα ζητήματα είναι κατα πόσο οι προλετάριοι που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία στην παραγωγή αντιλαμβάνονται και την θέση τους ως τάξη αλλά και ενεργούν έμπρακτα στην καθημερινότητα για την αλλαγή στην εξουσία καθώς δεν έχει σχέση μόνο η ποσότητα των προλετάριων σε μία χώρα γιατι αυτοί που βρίσκονται σε νευραλγικά σημεία μπορούν με τις σωστές κινήσεις λόγω της θέσης τους στην παραγωγή να συμπρασύρουν και του άλλους διάσπαρτους εργάτες αλλα και τους μικροαστούς κάτω απο την επιροή τους. όπως καταλαβαίνεις είτε θέλει κάποιος αριστερός ή μη να το χωνέψει αναπόσπαστο ρόλο σε αυτό παίζει τί ΚΚ και τί δουλειά κάνουν οι κομμουνιστες στην κάθε χώρα. Δυστυχώς πολλά άλλα ΚΚ από πολυ νωρίς και άλλα πιο μετά οπορτούνισαν με αποτέλσμα η καθοδηγησή τους να στέλνει κατευθείαν το κίνημα στην απογοήτευση και στην προπαγάνδα της αντίπαλης τάξης καθώς και να αναπτυχθεί έντονα ο οργανομένος οπορτουνισμός απο αριστερά κόμματα έως αναρχικούς. Σήμερα αυτό υπερυσχιει αλλά αυτό θα αλλάξει.
      Θα το καταλάβεις όταν αντι για αριστερά θα μιλάμε για κομμουνιστές όταν αντι για συμμαχίες κομμάτων θα μιλάμε για κίνημα όταν αντί για κυβέρνηση μιλάμε για κατάληψη της εξουσίας με επανάσταση και όταν αντί για να ψάχνουμε για το επαναστατικό υποκείμενο καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι οτι ανοίκουμε στην εργατική τάξη και το κόμμα μας ειναι το κομμουστικό. Αυτά υπερασπίζεται σήμερα το ΚΚΕ με νύχια και με δόντια και για αυτό οι εργάτες και ο λαός μας στο τέλος θα αφήσουν πίσω κάθε ψευτοεναλακτκή και ανυπομονισία και θα γίνουν στο τέλος συνειδητοί επαναστάτες που θα δουλεύουν αργά και σταθερά, ότι και εάν τους επιφυλασσουν οι καιροί,ως την νίκη και ακόμα πιο μετά. Και ακριβώς για αυτό το ΚΚΕ θα δέχεται την λυσαλέα επίθεση και γκεμπελίστικη προπαγάνδα τόσο απο τους αστούς, τους μηχανισμούς και το κράτος τους. τόσο από τους φασίστες μέχρι τους οπορτουνιστές που θα ψάχνουν παράδειγματος κάτι καινοτόμο, αλλα στην πραγματικότητα ξαναζεσταμένη σούπα, σε θεωρητική βάση για να δικαιολογήσουν την αδυναμία τους και εντέλη τον ίδιο τον καπιταλισμο. Σαν κατι τύπου Ανταρσύα που σαν γνήσιοι μικροαστοί καθηγητάδες κάθονται κ κάνουν διαλέξεις για να βρούν το νεο επαναστατικό υποκείμενο και βγάζουν θεωρίες ότι ο καπιταλισμός πέρασε σε νέο στάδιο ακριβώς για να κρύψουν τον υπάρχοντα καπιταλισμό και την αρεσκεία τους στον ρολάκι που τους έδωσε αυτός και η υπαρκτη αλλά όχι αιώνια υποχώρηση του επαναστατικού κομμουνιστικού κινήματος. Τώρα για το τί άλλο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο είναι το εάν βρίσκεσαι σε επαναστατική κατάσταση που αυτή εκδιλώνεται είτε το θες είτε όχι... και δεν είμαστε σε τετοια..
      Και επίσης σε ενα πόλεμο μπορεί τελικά και να χάσεις θα ήσουν διατεθημένος για κάτι τέτοιο; Γιατί μόνο άμα είσαι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσεις. Αλλά και να χάσεις παλι στον ρου της ιστορίας θα χρησιμοποιηθει ως παραδειγμα για να μάθεις κ να κερδίσεις αργότερα. και όταν λέω εσύ εννοω την εργατική τάξη. Ουτε με τα Heil, ούτε με τα Yes μπλόκο σε φασίστες και οπορτουνιστές!!!

      Διαγραφή
    6. Επειδη διαβασα τους ορους συμετοχης το ονομα μου ειναι red_star για το απο πανω σχολιο...��

      Διαγραφή
  20. Ανηκουμε πλεον στην Αστικη Ταξη. Ειμαστε ολοι Εφοπλιστες και Βιομηχανοι............. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @κκ-1
    λες
    "Αν θές να μας πείς ότι ο καπιταλισμός σαπίζει και καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, το ξέρουμε!"
    Το ιδιο λεμε..
    Στην καταστροφη αυτη κατεστρεψε και βιομηχανικους εργατες..πολλους και παντου!
    Αυτο αποδεικνυουν τα λινκ που εβαλα λοιπον.

    λες
    "Επιπλέον, όπως θέλεις χρησιμοποιείς τα στοιχεία"
    Τα στοιχεια με τις πηγες τους ειναι εκει..δεν τα χρησιμοποιω οπως θελω,εφοσον ο καθενας μπορει να τα ελεγξει.
    Την ελλαδα την χρησιμοποιησα σαν παραδειγμα ΜΟΝΟ δυο φορες
    Μαζι με την ιταλια,γαλλια,γερμανια για να δειξω οτι ειναι μερος της διαδικασιας που περιγραφω.
    Ποτε μονη της και ποτε σαν σημειο αναφορας.
    Δες τα σχολιο μου που την αναφερω και θα το καταλαβεις.
    Η ελλαδα με τις οποιες καθυστερησεις υποκειται στις ιδιες νομοτελειες..
    Στο δευτερο παραδειγμα με τα σωματα ασφαλειας ειναι η ελληνικη βερσιον του προβληματος ανασφαλειας που νοιωθει η αστικη ταξη και πως το αντιμετωπιζει εδω.

    λες
    "Μελέτησε και ψάξε τα στοιχεία:η τάση παντού είναι η αύξηση της εργατικής τάξης, των μισθωτών, με όλες τις μορφές και σχέσεις εργασίας! Και άσε το παραμύθι για τους απόλυτους αριθμούς."
    Εδω εχεις δικιο και αδικο
    Δικιο γιατι αυξανουν οι αλλες μορφες εργασιας που και αυτες ανηκουν στην εργατικη ταξη.
    Αδικο γιατι μειωνετε το βιομηχανικο προλεταριατο και αυτες οι νεες μορφες εργασιας(αυτοαπασχολουμενοι,πρεκαριοι,ημιεργασια) νιωθουν οτι δεν εχουν τα χαρακτηρηστικα του προλεταριαρου.
    Αδικα? προφανως αδικα και λανθασμενα.
    Αλλα ειναι μια πραγματικοτητα που πανω της βασιστηκαν πολλα
    Θα ηθελα μια θερμη παρακληση: εγω εδωσα στοιχεια με πηγες και αναφορες..
    Μπορεις να μου δωσεις εσυ τα αντιστοιχα?
    Εγω μιλησα συγκεκριμενα για "μειωση του βιομηχανικου προλεταριατου"..
    Εχεις εσυ στοιχεια που να δειχνουν οτι ειναι παραμυθια?

    Τελος το εχω πει,στον Poe μαλλον, το λεω και σε σενα:
    ΔΕΝ ντρεπομαι για την γνωμη μου.Οταν και αν θελησω να την πω, να εισαι σιγουρος οτι δεν θα "σπαταλαω" 30τοσα σχολια για να το κανω!
    Το ξερεις ηδη νομιζω ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Την καταλαβαμε. Δεν πρεπει ποτε η Εργατικη Ταξη να παρει τα μεσα παραγωγης στα χερια της πρεπει να τις πουλαμε το παραμυθι για Ανθρωπινο Καπιταλισμο.................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  22. Φίλε Πόε,
    Πρόκειται για μια εξαιρετικά επίκαιρη, αλλά και διαχρονική (ιστορικά γειωμένη) επισήμανση, την οποία παραδίνεις με ευαίσθητο τρόπο.
    Αυτοί που στέκουν απέναντι απ' την χειραφετημένη εργατική τάξη διαβάζουν τη σκέψη της, προβλέπουν τις πιθανές κινήσεις της και δείχνουν πρόνοια, κάνοντας προετοιμασίες που έχουν κι έναν ψυχολογικό χαρακτήρα - χτίζουν μιαν εικόνα "παντοδυναμιας" και τονίζουν την πρόθεσή τους, όχι μόνον να μην αφήσουν τίποτε στην τύχη, αλλά να χτυπήσουν και προληπτικά, αν το κρινουν σκόπιμο.

    Ο χρόνος όμως, σαν κινούμενη άμμος, δεν επιτρέπει αιώνια θεμέλια να χτίζονται πάνω του...
    Αυτό το τρομακτικό οχυρό που περιγράφεις θα διαλυθεί.

    Το ζήτημα είναι ότι δεν ξέρουμε ακόμα πώς. Και Φοβάμαι ότι λαοί δεν φαίνονται να έχουν διάθεση "να λάβουν και εκείνοι τα μέτρα τους", όπως λες, γιατί δεν ξέρουν πως να το κάμουν. Και το γεγονός ότι δεν συμμερίζονται το δικό μας σχέδιο για το μέλλον, καθόλου δεν σημαίνει ότι θεωρούν αυτό το σύστημα υποφερτό. Δεν είναι δυνατόν. Αυτή η αγριότητα απειλεί την ανθρώπινη φύση, κι οι σύγχρονος άνθρωπος την αισθάνεται σαν τέτοια.

    Ειδικά εδώ πέρα, στην χώρα μας, θεωρώ ότι είναι βιαστικό να ερμηνεύσουμε ως "συντηριτικοποίηση" την φαινομενική αδράνεια - ο κόσμος θέλει να κινηθεί αλλά είναι παραλλημένος από σοκ. Το αίσθημα αδιεξόδου καλλιεργείται συστηματικά. Του λείπει η εικόνα της διεξόδου. Επιπρόσθετα, κάποιοι παλιοί και δοκιμασμένοι τρόποι της επαναστατημένης εργατικής τάξης, σ' αυτή την φάση, δεν φαίνεται να έχουν τα αποτελέσματα που κάποτε είχαν. Νέοι τρόποι, που είμαι πεπεισμένος ότι θα επινοηθούν, θα υποδειχτούν καί από την εξέλιξη του τέρατος που περιγράφεις. Σε κάποια φάση θα φανούν και νέα τρωτά σημεία της άμυνάς του...
    Για την ώρα, ένα πράμα που σίγουρα μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρούμε το ερώτημα ζωντανό, όπως κάνεις εσύ εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου φιλε και ευχαριστω για τα καλα σου λογια
      Ενα σχετικο με το σχολιο σου αρθρο που ε4ιχα πριν μερικες μερες γραψει
      https://poexania.wordpress.com/2015/10/07/%CE%AC%CF%83%CF%85%CE%BB%CE%BF-%CE%B7-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82-%CE%AE-%CE%B7-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1/

      Διαγραφή
    2. Φίλε Πόε, δες σχόλιο στην ανάρτηση που παραπέμπει το παραπάνω σχόλιό σου.
      Σ' ευχαριστώ!
      Μ

      Διαγραφή
  23. @εργατη
    (εχασα το σχολιο σου στο πληθος,γι`αυτο και η καθυστερημενη απαντηση)

    "Με ποιο τρόπο να τους προσεγγίσουμε με τον τρόπο που τους πλησίασε ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνοδοιπόροι του?"
    "εννοω ομως τι να τους πουμε?"
    Φιλε εδω να πω κατι που μαλλον θα επρεπε να το ξεκαθαρισω εξ αρχης.
    ΔΕΝ εχω απαντησεις(πειστικες για σενα και για πολλους αλλους)
    Δεν ειναι "δουλεια" μου να ξερω.. το μονο που θελω ειναι να μπορω να θετω τα σωστα ερωτηματα,οχι να εχω τις σωστες απαντησεις.
    Για αυτες χρειαζεσαι απειρως περισοτερο χρονο και απειρως περισοτερη μελετη(κυριολεκτικα και μεταφορικα).
    Δεν ξερω τι και πως μπορει να αρθρωσει "νεο" λογο το κκε και γενικοτερα η κομμουνιστογενη αριστερα.
    Αυτο που κανω εγω εδω ειναι να παρατηρω ενα "προβλημα" και να τονιζω μια ποιοτικη και ποσοτικη αλλαγη.
    Εσυ(και πολλοι αλλοι) λειτουργουμε μανιχαϊστικα..`Η θα πουμε οτι λεει το κκε ή οτι λεει ο ρεφορμισμος.
    Καταλαβαινω οτι αυτο ειναι "ευκολο". Αποφευγεις γκριζες ζωνες και κρατας μια ξεκαθαρη γραμμη..
    Φοβαμαι ομως οτι το "νεο" προλεταριατο ομως θελει διαφορετικη προσεγγιση και διαφορετικα επιχειρηματα.
    Ποια; Μεσω ποιων καναλιων,με ποια προσωπα;
    Εικασιες οσες θες..απαντησεις μαλλον λιγες και αποσπασματικες
    Το μονο που μπορω να ξερω με σχετικη σιγουρια,ειναι οτι αν ξεκινας με διληματα,θα καταληξεις σε αφορισμους.
    Το τι εγινε στην ΕΣΣΔ εχω γνωμη που δεν μπορω να αναπτυξω εδω..εκτος θεματος και τεραστιο ζητημα.
    Για την Β.Κορεα υπαρχει μια ολοκληρη συζητηση που εγινε σε αλλο μπλοκ για το θεμα και κατεληξε στην αποπομπη μου απο εκει ως πρακτορα,απολογητη του ιμπεριαλισμου,Τζημερο και αλλα τετοια.
    Ρωτα τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ εδω να σου πει..
    Σιγουρα εχει και αλλους χαρακτηρισμους τετοιου ειδους για μενα!
    (παναγιωτη ειδες..δεν αποφευγω ουτε μιλαω με μισολογα..Αν θελει καποιος, μπορει να μαθει την "αποψαρα" μου..οταν λοιπον λες κατι για μενα σε παρακαλω να τα λες ολα/παραπεμπεις στα λεγομενα μου)

    Με τον τροτσκισμο αυτο ειναι ενα θεμα που και εγω διαφωνω καθετα,οπως και για τις αιτιες της γραφειοκρατιας στην ΕΣΣΔ κλπ.
    Επετρεψε μου ομως να τονισω οτι καπνος χωρις φωτια δεν υπαρχει..
    ΑΝ προβληματα υπηρχαν απο τοτε,ΑΝ η Λουξεμπουργκ ειχε δικιο στην κριτικη της περι ανελευθεριας στο κομμα οπως δομειτο ενα χρονο μετα την Επανασταση,ΑΝ ολες αυτες (και αλλες)κριτικες ειχαν ενα μερος δικιου,τοτε καταλαβαινεις οτι ο ρολος του ρερφορμισμου μικραινει στο θεμα "ποιος φταιει?"
    Ασε κιολας, αλλα αυτο ειναι καθαρα προσωπικο, προτιμω να πιστεψω οτι εγιναν λαθη και οχι οτι νικησε ο καπιταλισμος(διαμεσου πρακτορων/ρεφορμιστων/προπαγανδας).
    Αυτα θα υπαρχουν παντα.Αυτο σημαινει οτι "νομοτελειακα" θα οδηγουν αργα ή γρηγορα, παντα σε ηττα?.
    Αν δεχτεις οτι εχασες εξαιτιας της ικανοτητας του αντιπαλου να βυσσοδομει εναντιον σου,το βρισκω "ηττοπαθη".
    Πιο τιμιο βρισκω να πεις "εκανα λαθη απο μονος μου,δεν εκτιμησα σωστα μονος μου,δεν θα ξαναγινουν τα λαθη που καταλαβα πλεον" παρα οι πρακτορες και ο ρεφορμισμος διεφθειραν ΚΑΙ την ηγεσια ΚΑΙ τον λαο.
    Αυτο εγειρει αλλα(επικίνδυνα) θεματα για μενα.

    Στο θεμα ρητορων εγω πιστευω πχ οτι ο Παφιλης ειναι απειρως καλυτερος..Θα ηθελα να δω μια ομιλια σε επιπεδο αρχηγων στην Βουλη,Παφιλης vs Τσιπρα.
    Νομιζω οτι δεν θα εβρισκε τρυπα να κρυφτει ο δευτερος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο Θανασης ειναι καραβλαχος ,ξερει μονο δημοτικα να χορευει ....τωρα του μαθαινουμε ζεμπεκικο ,ακομα σκραπας ειναι .Ασε που για το 17 δεν θα τον εχουμε ετοιμο ...βολευτειτε με Κουτσι ως τοτε

      Διαγραφή
    2. βρε πας καλα?
      ζεϊμπεκικο και χαζομαρες..Αυτα τα χορευουν και γυναικες!
      Ενω πρωτος στο τσαμικο δεν μπορουν να πανε πολλοι!!
      (δευτερος δε,μονο οι δυνατοι και οι γενναιοι..)

      Διαγραφή
    3. ο κοΖμος ζεμπεκιες θελει ! αυτο δεν ειναι το ζητουμενο? να ακολουθησει ο κοΖμος ?
      (παρεπιπτοντως ....μεθαυριο -στις 12 - εχουμε "παρτυ " με ζεμπεκιες θα σε δουμε ? )

      Διαγραφή
    4. α...ξεχασα ...εις την αλλοδαπην εισαι ... αλλα θελουμε κοντα μας το πνευμα σου εστω

      Διαγραφή
    5. εχουμε ξαναπει οτι παρα τις διαφωνιες μας αναγνωριζω οτι το κκε ειναι το μονο που εχει την δυναμη και την διαθεση να κινητοποιησει κοσμο προς την σωστη(ταξικη) κατευθυνση.
      Μακαρι να εχει κοσμο και μαλιστα πολυ!!

      Διαγραφή
    6. Η Ροζα και ο Καρλ που δεν διαχωρηστηκανε εγκαιρα απο την Σοσιαλδημοκρατια βρεθηκανε Σφαγμενοι και η Επανασταση πνίγηκε στο αιμα. Αντιθετα το Αντιδημοκρατικο Κομμα του ΛΕΝΙΝ και του ΣΤΑΛΙΝ κερδισε την επανάσταση. Η Ταξικη παλη κατα την διάρκεια της Σοσιαλιστικης Οικοδομησης συνεχιζεται αλλαζοντας μορφες. Τα υπολειματα τις Αστικης ταξης που εχασε συνεχιζουνε να υπαρχουνε και φορωντας τα ρουχα του Οπορτουνισμου προσπαθουνε παντα να επανελθουνε. Το καταφερανε το 1956 λόγο των τεραστιων απωλειων του Πολεμου και το ΚΚΣΕ εμεινε απο Στελεχη. Ετσι λοιπον εφαρμοζοντας νομους του καπιταλισμου σταδιακα σε μια πορεια ανατραπηκανε. Σοσιαλισμο συνεχιζει να εχει η Λ.Δ Κορεας και η Κουβα μετα το 1991 με τα μεσα παραγωγης Κοπινωνικοποιημενα. Η Κουβα την τελευταια 10 ετια εφαρμοζει νομους του καπιταλισμου λεγοντας οτι ειναι ΝΕΠ. Τους το ευχομαι αν και δεν το πιστευω. Οποιαδηποτε προσπαθεια να θεωρηθουνε λαθη ταων Κομμουνιστων τα Οπορτουνιστικα εγκληματα αποτελει πληντυριο για αυτους. Το Κ.Κ πρεπει να κρατησει οτι η Αντιμετωπιση του οπορτουνισμου ειναι ζητημα ζωης και θανατου και δεν πρεπει να υπαρχει κανενα ελεος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  24. Το καταφερανε το 1956 λόγο των τεραστιων απωλειων του Πολεμου και το ΚΚΣΕ εμεινε απο Στελεχη!!! Το ΣΤΑΛΙΝ ρωτα γιατι μεινατε χωρις στελεχη με τις εκαθαρισεις το 1936!!!
    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. (επειδη νομιζω το θεμα του ποστ θεωρειται ληξαν και δεν εχει αλλα σχολια,να κανω και εγω λιγο πλακα)
    Παναγιωτη πες μου ρε φιλε..
    Στον Μεγαλο Πολεμο σκοτωθηκαν μονο καθαροι κομμουνιστες και οι ρεβιζιονιστες επεζησαν?
    Πως γινεται μετα τον πολεμο να μην εχεις "σταλινικα" στελεχη αλλα να εχεις πολλους/ικανους ρεφορμιστες?
    Γιωταδες στα μετοπισθεν ηταν οι δευτεροι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. τι περασε αυτος ο Σταλιν απο το 1945-1953!Γεματο ρεφορμιστες το κομμα και να μη μπορει να κανει τιποτα!Απο αυτο εσκασε και επαθε εγκεφαλικο!
    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. @Καθριν,
    Καλά, ο DimK., είπε να κάνει λίγο χιούμορ για να χαλαρώσει λίγο η κουβέντα, άσχετα αν δεν συμφωνεί κάποιος μαζί του.
    Εσύ τώρα γιατί πετάχτηκες; Για να μας βρωμίσεις με όλες τις βρώμες που αμολούν χρόνια οι ναζί;
    Και αφού είσαι άσχετη από ιστορία, δεν πάς καλύτερα να καθαρίσεις στο σπίτι σου...
    Κατίνα, έ Κατίνα της γειτονιάς!
    Υ.Γ. Αλήθεια, εκεί στο κωμμοτήριο που πάς μαθαίνεις αυτές τις σαχλαμάρες; Πέτα την τσίχλα από το κεφάλι σου, θα σου κάνει καλό!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. το ξερεις οτι σε 4 σειρες εχεις πει τουλαχιστον 4 σεξιστικα σχολια!Αλλως ειναι ο ναζι εδω μεσα απο οτι βλεπω εγω!
    να μετρησουμε!
    1)να καθαρισεις το σπιτι σου
    2)κουτσομπολευω επειδη ειμαι γυναικα
    3)κομμωτήρια και τετοια γυναικεία πραγματα
    4)σαν γυναικα πρεπει να εχω τσιχλα!

    Ο σοσιαλισμος που ονειρευεται καθε ανθρωπος ειναι στα χερια σας!
    Εμενα με τις ιδεες της χρυσης αυγης μου μοιαζουν οι αποψεις που εχεις για τις γυναικες!
    Αντε πατε νακανετε καμια επιτροπη για το πως ο καπιταλισμος εκμεταλευεται τη γυναικα και πεστους αυτα που πιστευεις!
    Α να βαλετε στα σχολια οτι επιτρεπονται μονο αντρες σχολιαστες γιατι οι γυναικες καλο ειναι να καθαριζουν το σπιτι τους!
    Κοιτα κατι τυποι που θελουν να φερουν κομμουνισμο στην κοινωνια!!!

    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. ..και εδω φιλε kk-1 κολαει το παρακατω gif:

    http://giphy.com/gifs/show-burn-high-quality-j9N2E1Ci8jPr2/fullscreen

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Καθριν,
    Μπράβο! Με τάπωσες.
    Το μόνο που δεν σου έγραψα είναι ότι πάσχεις από ακραίο κομπλεξισμό! Αλλά αυτό το αποδεικνύεις μόνη σου. Οπότε συμπλήρωσε το: 5)Η Κάθριν είναι κομπλεξική!
    Περάν των άλλων γελοιοποιείς και κάθε έννοια όπως "σοσιαλισμός" και "σεξισμός"!
    Για πολλούς από εμάς πρότυπα γυναικών είναι η Ηλ. Αποστόλου, Η Κ. Τσέτκιν, η Ρ. Λουξεμπουργκ, η Πασιονάρια και χιλιάδες άλλες κομμουνιστριες και αγωνίστριες, μαχήτριες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ. Oπως και χιλιάδες εργάτριες, που οργανώνονονται στα συνδικάτα, στο ΚΚΕ και αφιερώνουν το χρόνο τους στην ταξική πάλη. Oλες αυτές που δεν πιπιλίζουν όλες αυτές τις σάπιες θεωρίες που εσύ μοστράρεις και δεν θεωρούν "σεξισμό" να καθαρίζουν το σπίτι τους. Θεωρίες που μυρίζουν από την σαπίλα του καπιταλισμού!
    Στον καπιταλισμό αντικείμενο διπλής εκμετάλλευσης είναι η εργάτρια γυναίκα, η εργαζόμενη γυναίκα και όχι η αστή! Την εργάτρια δεν την εκμεταλλεύεται ο άντρας της, αλλά η αστική τάξη,είτε αυτή αποτελείται από άντρες είτε από γυναίκες.
    Ναι, οι αστές και πολλές μικροαστές δεν πέφτουν ποτέ στο επίπεδο...να καθαρίσουν, γιατί έχουν υπηρέτριες. Ναι,αυτές έχουν ελεύθερο χρόνο γιατί δεν δουλεύουν!
    Για το αν ενοχλείσαι εσύ δεν με απασχολεί καθόλου. Έτσι κι αλλιώς στην κατηγορία "κατίνα" και "κομμωτήριο" ανήκει κάθε μικροαστή και αστή που το παίζει "ανώτερη κοινωνία" και "χειραφετημένη γκόμενα" επειδή βγάζει τον κ..λο της έξω στα κουλτουριάρικα μπάρ, αγοράζει καινουρια ρούχα της μοδός, αλλάζοντας τους άντρες της σαν τα βρακιά της.
    Επιπέδου πολιτική σαν αυτή που υποννοείς, κάνει για παράδειγμα η Ζ. Κωνσταντοπούλου...μαζί με μπόλικη εθνικιστική και αντιδραστική πολιτική!
    kk-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Καθριν,
      Και κάτι άλλο ακόμα, αν δεν το κατάλαβες. Σε εσένα απαντάω και δεν απευθύνομαι γενικά στις γυναίκες. Ή μήπως φαντασιώνεσαι ότι είσαι η εκπρόσωπος όλων των γυναικών.....
      kk-1

      Διαγραφή
    2. ΚΚ-1 Συγνωμη που στο λεω, αλλα οι χαρακτηρισμοι σου καλυτερα να ελειπαν. Μπορουσες να κανεις κριτικη και να κομματιασεις την επιχειρηματολογια της Καθριν... που ηρθε με αυτο το εξυπνακιστικο υφος. Αντ αυτου, σπευδεις χρησιμοποιεις άκομψους χαρακτηρισμους μη πολιτικους και ετσι χανεις την "πρωτοβουλια".

      Δεν το λεω για να στην πω, καλο στον εαυτο όμως σου θα κανεις αν συγκρατεις τετοιους χαρακτηρισμους που τιποτα δεν εχουν να προσφερουν στην κουβεντα.

      Συγνωμη αν ακουγομαι σαν να σου κανω "κατηχηση" δεν εχω αυτον το σκοπο, αλλα ειναι κακο και το να ξεπεφτει μια συζητηση σε ανταλλαγη προσβολων.

      Ευχαριστω

      Διαγραφή
    3. @Poe,
      Έχεις δίκιο. Η δικαολογία μου είναι λίγο μελό, αλλά για να πώ την αμαρτία μου έχω κουραστεί με την "επιχειρηματολογία" τύπου Κάθριν. Αυτό το καταγράφω ως μείον μου. Δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη!
      kk-1

      Διαγραφή
  31. Να αποφευγονται αυτοι του τυπου οι χαρακτηρισμοι παρακαλω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Dimk γραφεις

    "(επειδη νομιζω το θεμα του ποστ θεωρειται ληξαν και δεν εχει αλλα σχολια,να κανω και εγω λιγο πλακα)
    Παναγιωτη πες μου ρε φιλε..
    Στον Μεγαλο Πολεμο σκοτωθηκαν μονο καθαροι κομμουνιστες και οι ρεβιζιονιστες επεζησαν?
    Πως γινεται μετα τον πολεμο να μην εχεις "σταλινικα" στελεχη αλλα να εχεις πολλους/ικανους ρεφορμιστες?
    Γιωταδες στα μετοπισθεν ηταν οι δευτεροι?"

    να σου απαντησω λοιπον



    Μετα τον πολεμο πολλα μελη και στελεχη χανονται
    Τα ΚΚ οποτε συνηθιζουν να κανουν στρατολογησεις νεων στελεχων μαζικα
    γιατι α)υπαρχει πολυ φορτος για την ανοικοδομηση
    και β) υπαρχει λειψανδρεια
    Αυτο σημαινει οτι οι διαδικασιες στρατολογησης εκεινες τις περιοδους δεν ειναι τοσο αυστηρες
    αρα μαζι με τα χλωρα περνανε και ξερα, περισσοτερα απο οτι πριν πυο εχεις μια ελεγχομενη στρατολογηση
    και ειναι και πιο δυσκολο να πολεμησεις τον καιροσκοπισμο, καποιοι θα ανελθουν τις κλιμακες απο προσωπικη φιλοδοξια και δεν θα το αξιζουν πραγματικα, δεν θα το κανουν απο ευθυνη αλλα απο συμφερον, ετσι λοιπον αυξανεται και η γραφειοκρατια

    Συν του οτι και στον πολεμο, τη ζωη του θα τη ρισκαρει αυτος πυο ειναι ετοιμος να θυσιαστει για ανωτερα ιδανικα, οχι εκεινος που κοιτα μονο την παρτη του, αυτος που κοιταει μονο την παρτη του θα αποφυγει οσο μπορει τους κυνδινους, αρα υπο αυτην την εννοια χανεις και περισσοτερους "καλους" απο οτι "κακους" στον πολεμο

    συμφωνουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκει που λεω στην αρχη μετα τον πολεμο εννοω κατα τον πολεμο

      Διαγραφή
    2. Καταρχην νομιζω οτι σε ενα πολεμο με 8,7 εκ νεκρους στρατιωτες(κατα αλλους πανω απο 10εκ),δεν νομιζω οτι υπηρχε περιπτωση να γλυρωσουν οι "λιγοψυχοι".
      Ουτε οι συνθηκες αλλα ουτε και ο σοβιετικος στρατος επετρεπαν κατι τετοιο.
      Ειναι γνωστη η πρακτικη να πυροβολουνται οσοι υποχωρουν(δεν την κρινω,την αναφερω απλα).
      Αρα μαλλον σκοτωθηκαν ολοι "αναλογικα", αν μπορω να πω κατι τετοιο.
      Αν μιλαγαμε πχ για ενα στρατο που υποχωρησε θα σου ελεγα ναι,οι προφυλαγμενοι,οι πιο γρηγοροι στα ποδια θα γλιτωναν.
      Οχι ομως εκει.
      Απο εκει και περα τις διαδικασιες στρατολογησης δεν τις ξερω και δεν τις κρινω.
      Αλλα ΑΝ οι ρεφορμιστες ηταν τοσοι και τοσο ικανοι που εφτασαν μεχρι να παρουν ηγετικες θεσεις(λογικα καποιοι λενε και τον Χρουτσωφ ως τετοιο),τοτε αυτο κατι δειχνει για μια κοινωνια που νικησε εναν μεγαλο πολεμο με αδιαμφισβητητο ηγετη και με εναν εχθρο να συσπειρωθει εναντιον του.
      Αν θες συζηταμε τι δειχνει..
      Αυτο που δεν (πολυ)καταλαβα ειναι το κατωθι(κεφαλαια δικα μου):
      " καποιοι θα ανελθουν τις κλιμακες απο προσωπικη φιλοδοξια και δεν θα το αξιζουν πραγματικα, δεν θα το κανουν απο ευθυνη αλλα απο συμφερον, ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ Η ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ"
      Μπορεις να το εξηγησεις λιγο παραπανω?

      Διαγραφή
    3. Δεν ειπα οτι υποχωρουσαν, ειπα οτι κοιταζαν να μην ρισκαρουν και εβαζαν πανω απο ολα τις ζωες τους.

      Διαγραφή
    4. Για να σου εξηγησω
      Οταν βρισκεσαι σε μια θεση και τη βλεπεις ως θεση βολεματος και οχι ως θεση μεσα απο την οποια εξυπηρετεις τα συμφεροντα της εργατικης ταξης, ακομα και αντεπαναστατης να μην εισαι κοιτας να βολευτεις. Δεν θελεις να αναλαβεις παραπανω πραγματα απο τα οσο το δυνατον λιγοτερα, κανεις καταχρηση εξουσιας για να γλιτωσεις από τον κόπο, κανονιζεις να πλαισιώνεσαι από αντίστοιχους με εσένα ωστε να μην σου ζηταει κανείς παραπανω ευθύνες(αρα προαγεις ενα δικο σου κυκλο στο βαθμο πυο μπορείς). Γινεσαι ενα γραναζι πυο δεν γυρνα οπως πρεπει και καθυστερεις και την υπολοιπη μηχανη, δεν ψαχνεις να βρεις τροπους για να κανεις τη δουλεια σου καλυτερη και πιο αποδοτικη, με λιγοτερο κοστος, δεν προσπαιθεις να αξιολογεις τις κινησεις συο για να αποφευγεις τα λαθη κλπκλπ

      Στην περιπτωση τωρα πυο δρας συνειδητα αντεπαναστατικα, καταλαβαινεις εκει τι ζημια μπορεις να κανεις απο το οποιο ποστο κατεχεις.

      Διαγραφή
    5. Για το συνειδητα αντεπαναστατικα δες καιτ ι γραφω στην καθριν για τον Πιτακοφ, ειναι χαρακτηριστικο παραδειγμα

      Διαγραφή
    6. Και εννοειται πηραν ηγετικες θεσεις πολλοι απο αυτους, εδω πηραν επι σταλιν.
      Οσο για τον Χρουτσοφ, απο μονος του ο Χρουτσοφ δεν φτανει, ουτε και ο Γκορμπι μπορουσε απο μονος του. Πρεπει να υπαρχουν και αλλα ανωτερα στελεχη στο πολιτικο γραφειο και σε νευραλγικους τομεις για να καταφερουν να προωθησουν πολιτικες υποχωρισης του σοσιαλισμου με στοχο την καπιταλιστικη παλινορθωση. Δεν ανατραπηκε σε μια μερα η ΕΣΣΔ, εργο δεκαετιων ηταν και εγινε απο σιγα σιγα και απο λιγο λιγο στην αρχη, οπως τη σφηνα που μπαινει κατω απο το νυχι, ειχε βλεπεις γερα θεμελια για να ροκανιστουν σε μια μερα.

      Αυτες οι λεγομενες εκαθαρισεις του σταλιν, που δεν ηταν μονο του σταλιν, ουτε αυτος απο μονος του μπορουσε να κανει κατι, ειχαν ως στοχο το καθαρισμα του κομματος απο τέτοια φιδια.

      Διαγραφή
    7. Υστερα, πολλοι ακολουθωντας την γραμμη χρουτσοφ(αποσταλινοποιηση, αποδοχή νόμων της αγοράς κλπ)-μπορει και ο ιδιιος ο χρουτσοφ ακόμα), ίσως να νόμιζαν- ότι έκαναν και καλό, δηλαδή κάποιοι ισως και να παρασυρθηκαν. Σιγουρα όμως υπηρχε και μεθοδευση απο συνειδητους πρακτορες και συμφεροντολογους.

      Διαγραφή
  33. Για ποιες εκαθαρισεις μιλας Κάθριν;

    Για Πιτκόφ; Τον Κρυφοτροτσκιστή που οργάνωνε σαμποταζ στα ορυχεία προκαλώντας τεράστιες ζημιές και δεκάδες θανάτους; Χμ... πράγματι αυτός θα μπορούσε να φανεί πολύ χρήσιμος στο κομμα... θα βοηθουσε και στον πόλεμο, τους Γερμανους βέβαια, αλλά μικρή σημασία έχει, έτσι και αλλιώς και ο Τρότσκυ παρακαλούσε να κερδίσουν οι γερμανοι.

    Τα ίδια και ο Ράντεκ, και ο Ορτζονικίτζε, και μαλιστα ομολόγησαν

    Και επειδή μπορεί να μου πεις οτι απέσπασαν οι "σταλινικοι" ψεύτικες ομολογίες, δες τι λέει ενας αμερικάνος μηχανικός που δούλεψε ως στέλεχος στα ορυχεία των Ουραλίων και της Σιβηρίας από το 1928-1937.

    Τζον Λιτλπειτζ:

    "Μια μέρα του 1928, μπήκα σε ένα σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ορυχείων του Κότσκαρ. Περνώντας, βούτηξα το χέρι μου στον κάδο μιας μεγάλης ντιζελομηχανής και ένιωσα κάτι σβολώδες μέσα στο λάδι. Διέταξα να σταματήσουν αμέσως τη μηχανή και βγάλαμε περίπου λένα λίτρο χαλαζιακή άμμο, που δεν μπορεί παρά να την έριξαν επίτηδες. Σε αρκετές άλλες περιπτώσεις, βρήκαμε στις νέες εγκαταστάσεις των εργοστασίων του Κότσκαρ άμμο σε μηχανήματα όπως οι επιβραδυντές, που είναι εντελώς κλειστοί από πάνω και δεν ελίναι δυνατό να ξεσκεπαστούν παρά μόνο αν σηκώσει κάποιος το καπάκι τους από τη λαβή. Το βρώμικο αυτό βιομηχανικό σαμποτάζ ήταν τόσο συνηθισμένο σε όλους τους κλαδους της σοβιετικής βιομηχανίας, που οι ρώσοι μηχανικοί δεν έδιναν πια σημασία και τους έκαμε μεγάλη εντύπωση η ανησυχία μου όταν το διαπίστωσα για πρώτη φορά

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Γιατί, με ρώτησαν, το σαμποτάζ αυτού του είδους ήταν τόσο συνηθισμένο στη σοβιετική ρωσία και τόσο σπάνιο στις άλλες χώρες; Τα άτομα που κάνουν παρόμοιεες ερωτήσεις δεν έχουν αντιληφθεί ότι οι ρωσικές αρχές αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν ακόμα ολόκληρη σειρά από εμφύλιους πολέμους, ανοιχτούς ή συγκαλυμμένους. Στην αρχή πολέμησαν και απαλλοτρίωσαν την παλαιά αριστοκρατία, τους τραπεζίτες, τους μεγαλοκτηματίες και τους εμπόρους του τσαρικού καθεστώτος. Έπειτα, πολέμησαν και απαλλοτρίωσαν τους ανεξάρτητους μικροκαλλιεργητές, τους λιανοπώλητες και τους νομάδες της Ασίας.
    Φυσικά, όλα αυτά είναι για το ίδιο του το καλό, λένε οι κομμουνιστές. Όμως πολλοί απ αυτόυς τους ανθρώπους δεν μπορούν να δούν τα πράγματα με το ίδιο μάτι και παραμένουν άσπονδοι εχθροί των κομμουνιστών και των ιδεών τους, ακόμα και όταν έχουν προσληφθεί σε μια κρατική βιομηχανια. Από τις ομάδες αυτές προέρχεται σημαντικός αριθμός εργατών, που εχθρεύονται με τέτοιο πείσμα τους κομμουνιστές, ώστε θα κατάστρεφαν χωρίς τύψεις όσο περισσότερες επιχειρήσεις μπορούσαν."
    John D. Littlepage, A la recherche des mines d' or de Siberie, 1928-1937, εκδ. Payot Παρίσι, σελ. 181-182.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Παρακάτω ο ίδιος περιγράφει το πως σε εκείνα τα ορυχεία που επικρατούσαν οι αντεπαναστάτες, ενω το κόμμα είχε εγκρινει την πρόσλήψη αμερικάνων ειδικών, οι αντεπαναστάτες δεν τους μιλούσαν ούτε τους έφερναν σε επαφή με διερμηνείς και γενικώς τους αγννούσαν με αποτέλεσμα οι μηχανικοί αυτοί πραγματικά να κάθονται, ενώ τα πάντα στο ορυχείο πήγαιναν εντελώς λάθος. Τα λάθη αυτά βέβαια καθόλου τυχαία δεν ήταν, και οι αντεπαναστάτες είχαν παραμερίσει τους ειδικούς τεχνικούς και μηχανικούς, διότι είχαν τεχνογνωσία και την τεχνογνωσία αυτή δεν ήθελαν να την μεταδώσουν στους υπόλοιπους εργάτες ούτε ήθελαν να τους αφήσουν να οργανώσουν ορθολογικά την παραγωγή.

    (αν θες στα αντιγράφω όπως τα έχει στο βιβλίο του, αν δηλαδή δεν με πιστεύεις, αλλα παρακαλώ επειδη είναι κάμποσες σελίδες οι περιγραφές προτιμώ να το αποφύγω. Πάντως αυτά που σου λέω περιγράφονται στο ίδιο βιβλίο στις σελίδες 86-108.)

    Και σε ερωτώ λοιπόν, όλους αυτούς κα άλλους τέτοιους παρόμοιους, το κόμμα τι έπρεπε να τους κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Δες τώρα τι λέει ο Λίτλπειτζ για τον Πιτακόφ


    "Την άνοιξη του 1931, ο Σερεμπόφσκι μου μίλησε για μια απόστολή που θα έφευγε για το ερολίνο για να κάνει ορισμένες μεγάλες αγορές. Επικεφαλής ήταν ο Φιούρι Πιτακόφ, ο οποίος ήταν τότε υποεπίτροπος Βαριάς Βιομηχανίας.
    Έφτασα στο Βερολίνο σχεδόν ταυτόχρονα με την αποστολή. Μεταξύ άλλων η αποστολή ζήτησε προσφορές για την αγορά αρκετών δεκάδων ανυψωτικών μηχανημάτων, ισχύος εκατό έως χιλίων ατμόιππων. Τα ανυψωτικά αυτά μηχανήματα απότελούνται συνήθως από μεταλλικά τύμπανα, μεταλλικό σκελετό, φορτωτικούς βραχίονες, γρανάζια κλπ[...] Η αποστολή είχε ζητήσει τιμές σε πφένιχ ανά χιλιόγραμμο. Διάφορες εταιρίες έκαναν τις προσφορές τους, αλλά με σημαντικές διαφορέςαπό πέντε μέχρι έξι πφένιχ ανά χιλιόγραμμο-ανάμεσα στις περισσότερες προσφορές και σ΄εκείνες δό εταιριών, των οποίων οι τιμές ήταν σημαντικά κατώτερες. Οι διαφορές αυτές με έκαναν να εξετάσω από κοντά τα ειδικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων και ανακάλυψα λοτι αυτλές οι δύο εταιρίες είχαν αντικαταστήσει την κανονική βάση, που ήταν από ελαφρύ ατσάλι, με μια βάση απο χυτοσίδηρο, έτσι ώστε οι προσφορές τους να έχουν γίνει αποδεκ΄τες, οι ρώσοι θα είχαν στην πραγματικότητα πληρώσει παραπάνω, γιατί η βάση από χυτοσίδηρο ζύγιζε πολύ περισσότερο απ ότι η βάση από ελαφρύ ατσάλι, αλλά θα τους είχε φανεί ότι είχαν πληρώσει λιγότερα κρίνοντας από την τιμή σε πφένιχα ανά χιλιόγραμμο.
    Αυτό μυο φάνηκε σαν τέχνασμα και χάρηκα φυσικά που είχα κάνει μια τέτοια ανακάλυψη. Το ανέφερα με ικανοποίηση στα μέλη της ρωσικής αποστολής. Με έκπληξη διαπίστωσα πως δεν έμειναν καθόλου ικανοποιημένοι. Μάλιστα, με πίεσαν να αποδεχθω τη συμφωνία, λέγοντας μου ότι δεν είχα καταλάβει καλά ποιο ήταν το ζητούμενο

    συνεχίζεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Δεν μπορούσα να εξηγήσω τη στάση τους. Σκέφτηκα ότι μπορεί πίσω απ' όλα αυτά να κρυβόταν μια υπόθεση χρηματισμού." το ίδιο με από πάνω, σελ. 91-92.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ο Πιακόφ κάνει τις παρακάτω δηλώσεις κατά τη διάρκεια της δίκης του.

    "Το 1931, είχα σταλεί από την υπηρεσία μου στο βερολίνο. Στα μέσα του καλοκαιριού του 1931, στο Βερολίνο, ο Σμιρνόφ Ιβαν Νίκιτιτς με πληροφόρησε ότι εκείνη την εποχή, ο τροτσκιστικός αγώνας ξανάρχιζε μενέες δυνάμεις κατά της σοβιετικής κυβέρνησης και της ηγεσίας του κόμματος, και ότι αυτός, ο Σμιρνόφ, είχε μια συνάντηση στο βερολίνο με το γιό του Τρότσκι, τον Σεντόφ, ο οποίος του είχε δώσει, έπειτα από παραγγελία του Τρότσκι, νέες οδηγίες[...] Ο Σμιρνόφ με πληροφόρησε επίσης ότι ο Σεντόφ επιθυμούσε πολύ να με δεί[.''] Ο Σεντόφ μου είπε ότι είχε δημιουργηθεί ένα τροτσκιστικό κέντρο. Εμπρόκειτο για την ενοποίηση όλων των δυνάμεων που ήταν σε θέση να διεξάγουν αγώνα κατά της σταλινικής ηγεσίας.[...] Ο Σεντόδ είπε ότι το μόο που ζητούσαν από μένα ήταν να δώσω οσο το δυνατόν περισσότερες παραγγελίες στις δυο γερμανικές εταιρίες Μπόρσιχ και Ντέμαγκ, και ότι αυτός, ο Σεντόφ, θα κανόνιζε μαζί τους τον τρόπο με τον οποίο θα έβγαιναν τα αναγκαία χρηματικά ποσά, με τον όρο φυσικά ότι δεν θα επέμενα πάρα πολύ στις τιμές. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους ήταν σαφές ότι οι υπερτιμολογήσεις που θα γίνονταν στις σοβιετικές παραγγελίες θα περνούσαν εξ ολοκλήρου ή εν μέρει στα χέρια του Τρότσκι" Λούντο Μάρτενς, μια άλλη ματιά στον Στάλιν, εκδ. σύγχρονη εποχή, Αθήνα 2009, 5η έκδοση, μτφ Στάθης Σφακιανούδης, σελ, 224-225.

    Και τα αποσπάσματα από το βιβλίο του Λίτλπειτζ είναι από το μια άλλη ματιά στον Στάλιν, εγώ δίνω και την έκδοση του πρωτότυπου, καθώς και τις σελίδες που βρίσκονται τα αποσπάσματα στο πρωτότυπο.

    Και σε ρωταω, αυτοι οι "κύριοι", αυτά τα στελέχη,καθώς και άλλοι σαν και αυτούς, ήταν καλό ή κακό που απομακρύνθηκαν;

    Αμα θες συνεχίζω και με άλλα τεκμήρια για της λεγόμενες εκαθαρίσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. @poe
    για να καταλαβω..
    Τα ρεφορμιστικα στελχη με την μη προθυμια τους μεγαλωσαν την γραφειοκρατια μεσα στην κρατικη μηχανη?
    Νομιζω οτι δεν ισχυει γιατι
    η γραφειοκρατια απεκτησε διαστασεις προβληματος ηδη απο την εποχη του Σταλιν(ισως και νωριτερα)
    Ο αριθμος των ρεφορμιστων τοτε ηταν μικρος.Ο Τροτσκι(λανθασμενα κατ`εμε) την αποδιδει στην παραγωγη και συγκεκριμενα στην μειωμενη παραγωγη που δημιουργησε την γραφειοκρατια ως ενα πρωτο σωμα "φυλακων" και "διαμοιραστων" αυτης της λιγης παραγωγης.
    Η γραφειoκρατια ΔΕΝ ειναι εκφραση καποιων ρεφορμιστων..ειναι μια "σοσιαλιστικη αντινομια"* που παρουσιαστηκε τα πρωτα χρονια του κρατους και διαιωνηθηκε,δυστυχως, μεχρι την πτωση του.
    Αν θες μπορουμε να το ανοιξουμε το θεμα..

    *δικος μου ορος,δεν εχει ιστορικο προηγουμενο(!!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω αλλα σου λεω αλλα λες,( ως συνηθως δηλαδη, εδω τον τιτλο πηγες να μου αλλαξεις και το νοημα της αναρτησης απο το δευτερο σου κιολας σχολιο αλλα δεν μιλησα γιατι δεν ηθελα να μπλεχτω)
      και στα περι πολεμου
      και στα περι γραφειοκρατειας
      δες τι σου γραφω ξανα για τη γραφειοκρατια
      δεν μιλαω μονο για ρεφορμιστες για αντεπαναστατες, για μαυραγοριτες κλπκλπ

      Διαγραφή
    2. Η γραφειοκρατια βεβαια ειναι κατι που βολευει και τους αντεπαναστατες, για αυτο λογικο ειναι να θελουν να την διατηρουν ή και να την αυξανουν. Αλλα αυτοι δεν αρκουνται σε αυτο, εχουν ατζεντα με τα δικα τους σχεδια και ειναι μια ολοκληρη ιστορια

      Διαγραφή
    3. οκ μαλλον δεν καταλαβα ...εξηγησε μου το κατωθι λοιπον
      " καποιοι θα ανελθουν τις κλιμακες απο προσωπικη φιλοδοξια και δεν θα το αξιζουν πραγματικα, δεν θα το κανουν απο ευθυνη αλλα απο συμφερον, ετσι λοιπον αυξανεται και η γραφειοκρατια"
      Πως αυξανεται η γραφειοκρατια?

      υγ ο τιτλος σου ηταν "γιατι στην παρουσα φαση,οι αστοι πιστευουν περισοτερο απο τους εργατες στο εργατικο κινημα",σωστα?

      δεδομενο 1:οι αστοι πιστευουν περισοτερο
      δεδομενο 2:οι εργατες λιγοτερο
      Τα δυο μου σχολια εξηγουσαν(οκ,σχεδον και απ`εξω -απ`εξω) γιατι γινεται αυτο.
      Δεν ηταν αυτο το νοημα του τιτλου?
      Τι δεν καταλαβα?

      Διαγραφή
    4. "απλουστερο":γιατι η κοινωνια,δεν εμπιστευεται τις αριστερες προτασεις?"

      Τι σχεση εχει αυτος ο τιτλος με αυτο που λεω;
      Μιλησα εγω ετσι αφηρημενα για "αριστερες προτασεις"; Μια χαρα τις εμπιστευθηκε η "κοινωνια" τις "αριστερες προτασεις" του συριζα...

      Εμενα δεν με ενδιαφερουν οι αριστερες προτασεις ουτε εντος ουτε εκτος εισαγωγικων και καμια σχεση δεν ειχε το σωμα του κειμενου με αριστερες προτασεις. Αυτη ηταν δικη σου αυθαιρετη προσθηκη και παρανοηση κατα λαθος η και επιτηδες


      Διαγραφή
    5. η προσθηκη αυτη εγινε επειδη μαλλον παρανοησα ή επειδη εγω νομιζω οτι το ερωτημα του τιτλου διυλιζεται σε αυτο που εγραψα.
      Πως:
      εργατικη ταξη-->εχθρος της αστικης-->παλη των ταξεων,που ειναι προταση της αριστερας.
      Φυσικα οχι μονο αυτο,αλλα κατα κυριο λογο αυτο.
      Αλλα να δεχτω οτι δεν καταλαβα το ερωτημα "πισω απο το ερωτημα" και εκανα λαθος.Δεν υπηρχε καν τετοιο.
      Θεωρεις οι αιτιασεις γιατι οι εργατικη ταξη πιστευει λιγοτερο ηταν εκτος θεματος?
      Οι αιτιασεις γιατι οι αστοι πιστευουν περισοτερο ηταν αυτες εκτος θεματος?
      Δεν λεω λαθος ή οχι,αυτο εννοειται ειναι ανοιχτο σε κριτικη.
      Εκτος θεματος ηταν?
      Εγω νομιζω οχι.

      Διαγραφή
  40. Η Ταξικη παλη στην διαρκεια της Οικοδομησης του Σοσιαλισμου συνεχιζεται αλλαζοντας μορφες. Η Αστικη Ταξη που εχασε την Εξουσια και συνεχιζει να υπαρχει σαν ατομα πάντα προσπαθει να επανελθει μεταμφιεσμενη σε δηθεν φιλο δηλαδη τον οπορτουνισμο. Το Βιβλιο του σ. Μαρτενς ειναι καταπελτης για την Υπονομευτικη διαβρωτικη δουλεια του Οπορτουνισμου. Μπραβο για τα αποσμασματα που εβαλες συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Μιλαμε για βιβλιο που περιγράφη με απολυτη ακριβεια τα Εγκληματα του Οπορτουνισμου σε βαρος της Εργατικης Ταξης. Η Αποδειξη οτι δεν υπαρχει καμμια αριστερα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. θα σου γραψω μερικες πηγες θα ηθελα να ξερω σε ποιες νομιζεις οτι λενε ψεμματα!
    http://tvxs.gr/news/san-simera/30-ioylioy-1936-oi-dikes-tis-mosxas-kai-oi-ekkathariseis-toy-stalin-0
    https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%88%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7_%CE%A3%CE%BF%CE%B2%CE%B9%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%A3%CE%BF%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD_%CE%94%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CF%8E%CE%BD

    Μπορεις να μου πεις αν ισχυει αυτο?

    Το 1936 η νέα ηγετική ομάδα υπό τον Στάλιν ξεκίνησε μαζικές εκκαθαρίσεις, κυρίως εσωκομματικών της αντιπάλων: παλιοί σύντροφοι του Λένιν, ιστορικά στελέχη από την εποχή της παρανομίας, στρατηγοί του Κόκκινου Στρατού και μέλη ξένων κομμουνιστικών κομμάτων, πολλές χιλιάδες μέλη του κόμματος χαρακτηρίστηκαν «εχθροί του λαού» και εκδιώχθηκαν, εξορίστηκαν στα Γκούλαγκ ή εκτελέσθηκαν. Αποκορύφωμα των εκκαθαρίσεων ήταν οι Δίκες της Μόσχας (1936-1938), με τις οποίες οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα ως ελιτιστές και τροτσκιστές παλιοί επαναστάτες όπως οι Ζινόβιεφ, Κάμενεφ, Μπουχάριν, Ρίκοφ και ο ούγγρος Μπέλα Κουν. Το 1937 εκτελέσθηκε και ο θρυλικός στρατηγός Τουχατσέφσκι. Από τα έξι (πλην Στάλιν) μέλη του Π.Γ. των Μπολσεβίκων που έκανε την επανάσταση το 1917, οι τέσσερις εκτελέσθηκαν, ο πέμπτος ήταν σε εξορία (Τρότσκι) και ο έκτος (Λένιν) είχε πεθάνει νωρίτερα. Επίσης από τους 1.966 συνέδρους του 17ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ (1934, το τελευταίο πριν τις εκκαθαρίσεις), οι 1.108 συνελήφθησαν - οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν ή πέθαναν σε γκούλαγκ.




    Οτι απο τα 7 στελεχη του ΠΓ το 1917 εμεινε μονο ο Σταλιν τι σου λεει!
    Αν θες και αλλες πηγες στις βαζω

    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εκτος απο τον Λενιν ολοι οι αλλοι εκτελεστηκαν δε παιθαναν επειδη περασαν τα χρονια!

      Καθριν

      Διαγραφή
    2. To 1934 Δολοφονήθηκε μέσα στο γραφειο του απο Τροτσκιστη ο σ.Κιροφ. Αποκαλυφθηκε συνομωσια στον Κοκκινο Στρατο με τα νηματα να φτανουνε μεχρι τον Χιτλερ.Την ωρα που θα χτυπουσανε οι Γερμανοι αυτα τα Αντεπαναστατικα Καθαρματα με επικεφαλης Τροτσκι Τσουχατσεφσκι θα ανατρεπανε τους Μπολσεβικους. Στις δικες της Μοσχας αποκαλυφθηκανε ολα. Το βιβλιο του σ.Μαρτενς και του Αμερικανου πρεσβη που παρακολουθησε τις δικες ειναι καταπελτης για την 5η Φαλαγγα. Η Ταξικη παλη στην διαρκεια της Σοσιαλιστικης οικοδομησης συνεχιζεται αλλαζοντας μορφες. Τα υπολειματα της Αστικης Τάξης παντα προσπαθουνε να επανελθουνε με τα ρουχα του Οπορτουνιστη. Ο Τροτσκι ητανε Πρακτορας των Μυστικων υπηρεσιων της Γερμανιας. Κατηγορησε τον Λενιν για προδοτη με την Συμφωνια Μπρεστ Λιτοφσκ και διαφωνουσε μαζι του σε όλα. Τη Κομμα είπαμε ητανε αυτη που πυροβολησε τον ΛΕΝΙΝ.......................Μενσεβικα μηπως. Αντε στο καλο.................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  43. Ας δουμε και το γενικοτερο ιστορικο πλαισιο. Απο το 1935 οι Δυτικοί Καπιταλιστες χαλαρωνουνε του περιορισμους των Βερσαλιων για επανεξοπλισμο της Χιτλερικης Γερμανιας. Το 1938 Παραδίνουνε την Τσεχοσλοβακια στον Χίτλερ για να χτυπήσει την ΕΣΣΔ ενισχυουνε την Φιλανδια οταν χτυπησε την ΕΣΣΔ το 1939 και έχουμε και την Επίθεση της Ιαπωνίας το 1938 στην Μογγολια που η ΕΣΣΔ είχε ενημερωθεί απο το δίκτυο του Ζοργκε και όταν ο Προδότης Στρατηγος Τσουχατσεφσκι διαταχθηκε να ξεκινησει επιθεση αρνηθηκε. Λογικο.......................Ειχε σοβαροτερη δουλεια να ανατρεψει τους Μπολσεβικους παρεα με τον Χιτλερ. Στο Καλο.................. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. από τους 1.966 συνέδρους του 17ου συνεδρίου του ΚΚΣΕ (1934, το τελευταίο πριν τις εκκαθαρίσεις), οι 1.108 συνελήφθησαν - οι περισσότεροι εκτελέσθηκαν ή πέθαναν σε γκούλαγκ.

    Δηλαδη η πλειοψηφια των συνεδρων ηταν πρακτορες?????
    Α ρε Παναγιωτη........ καμια ελπιδα

    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ασφαλως και δεν υπαρχει καμμια ελπιδα για αυτους που δεν θελουνε να δουνε την πραγματικοτητα. Μενσεβικοι και Εσεροι στην Ιμπεριαλιστικη επεμβαση του 1918 των 15 Καπιταλιστικων κρατων πηγανε με την Αντεπανασταση. Προσπαθησανε να δολοφονησουνε τον ΛΕΝΙΝ μετα προσπαθησανε να ανατρεψουνε τους Μπολσεβικους μαζι με τον Χιτλερ και στην Συνέχεια μετα το 1945 εκμεταλευομενοι το οτι το ΚΚΣΕ έμεινε απο Στελεχη λογο του Πολεμου αναριχηθηκανε στην ηγεσια και επικρατησανε στο 20ο Συνεδριο και ξεκινησανε την Σταδιακη Εφαρμογη νομων του Καπιταλισμου μετατρεποντας τα Κ.Κ σε όχημα της Αντεπανάστασης ανατρεποντας τον Σοσιαλισμο. Στο ΚΚΕ ξηλώσανε την ηγεσια μεσα στο 20ο Συνεδριο και βαζοντας στη θεση του Ζαχαριαδη τους Παρτσαλιδη Δημητριου Ζωγραφο αυτους δηλαδη που υπογραψανε τις Εγκληματικες Συμφωνιες ΣΜΑ ΛΙΒΑΝΟΣ ΚΑΖΕΡΤΑ ΒΑΡΚΙΖΑ στο Ονομα της Εθνικης Ενοτητας και του Σοσιαλισμου με Σταδια Βεβαιως Βεβαιως. Οποτε αν ψαχνεις ελπιδα να συμβουνε ξανα ασε δεν τσιμπαμε ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. παντως απο τα λιγα που ξερω απο την ιστορια του κκε,δεν νομιζω να εμεινε και κανεις που να μην καθαιρεθηκε ε?
    Σιαντος,Ζαχαριαδης,Παρτσαλιδης,Βαφειαδης,Βελουχιωτης,Πλουμπιδης,πιο παλια Πουλιοπουλος,Κορδατος.

    Δεν υπερασπιζομαι την "Καθριν",δεν το εχει αναγκη εξαλλου.
    Αυτο που λεω ειναι οτι ειχε μαζευτει πολυ ρεφορμισμος στο κομμα,ε Παναγιωτη? (!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Αστική ταξη αναγνωριζοντας στα Κ.Κ τον βασικο της εχθρο που θα την βαλει στον ταφο ειναι απολυτα λογικο να χρησιμοποιεί την διείσδυση για να διαλυση τα ΚΚ. Βασικο οπλο ο Οπορτουνισμος ποιο χρησιμο και απο τον Φασισμο. Ζαχαριάδης Βελουχιωτης και Πλουμπίδης καθαιρέθηκανε οταν επικρατησε μεσα στο ΚΚΕ ο Οπορτουνισμος. Η Ταξικη παλη τα εχει αυτα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Οσο για το ποιον υπερασπιζεσαι, το εχουμε δει πολυ καλα οτι υπερασπιζεσαι οποιονδηποτε παει κοντρα στο ΚΚΕ, και οποιον κανει χυδαιο αντισοβιετισμο...

      Διαγραφή
  47. Καταρχην για τα οσα αναφερεις καθριν, η wikipedia δεν δινει καμια πηγη... που τους βρηκε αυτους τους αριθμους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ο Πλουμπιδης καθαιρεθηκε απο ενημέρωση της Κυριας Παππα απο την Αθηνα μεσω Ασυρματου. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Λοιπόν από παραδοχές του ίδιου του Ζινοβιεφ

    "Ήμουν ορκισμένος αντισταλινικός από τα δεκαεπτά μου κιόλας χρόνια θεωρούσα τον εαυτό μου νεοαναρχικό"
    "Η ιδέα μιας απόπειρας κατά του ΣΤάλιν είχε κυριεύσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα μου. Είχα ήδη ασχοληθεί με την τρομοκρατία.[...] Μελετήσαμε τις δυνατότητες μιας απόπειρας: κατά τη διάρκεια της παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία, θα προκαλούσαμε μια τεχνητή αναστάτωση που θα μου έδινε τη δυνατότητα να ορμήσω προς τος επισήμους, οπλισμένος με πιστόλι και χειροβομβίδες"

    "Μόλις μπήκα, κατάλαβα ότι, αργά η γρήγορα, θα έπρεπε να προσχωρήσω στο ΚΚ. Δεν είχα καμιά πρόθεση να εκφράσω ανοικτά τις πεποιθήσεις μου: το μόνο που θα πετύχαινα θα ήταν να έχω μπελάδες. Είχα ήδη διαλέξει το δρόμο μου! Ήθελα να είμαι ένας επαναστάτης που θα αγωνιζόταν κατά της νέας κοινωνίας. Αποφάσισα λοιπόν, να προσποιηθώ για λίγο καιρό, να κρύψω την πραγματική μου φύση"

    Alexandre Zinoviev, Les confessions d' un homme en trop, εκδ. Olivier Orban, 1990, σελ. 104, 126,111,113,115, 118, 120, 122

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Τα ίδια και ο Φρουνζε, τα ίδια και ο Σολομον(αν θες σου παραθετω και αποσπάσματα από τα δικά τους κατορθώματα και πεποιθήσεις, και σύμφωνα με δικες τους ομολογίες)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Θα κανω ενα μονο σχολιο ακομα και μετα (μαλλον) θα παρακολουθω την κουβεντα
    Εχω ξαναπει και συγνωμη αν το εχω πει εδω και το θυμαστε οποτε γινομαι μαλλον γραφικος αν το επαναλαβω,αλλα ΠΡΙΝ μιλησουμε για Σταλιν,εκαθαρισεις,γκουλαγκ κλπ,ΠΡΕΠΕΙ να δουμε το θεμα των πηγων.
    Εξηγουμαι:
    Οι πηγες ειναι 3 ειδων
    α)οι Δυτικες(ιστοριογραφοι,δημιοσιογραφοι)
    β)"Σταλινικες"(εννοω πηγες που εχουν σαν αφετηρια επισημα κρατικα στοιχεια απο την περιοδο διακυβερνησης του Σταλιν)
    γ)Σοβιετικες(πηγες που ειναι απο την αποκαθηλωση του Σταλιν και μετα.."Χρουτσωφικες" θα ηταν μια αλλη ονομασια)
    Αν δεν αποφασισουμε ποιες θα παρουμε σαν βαση για την κουβεντα ΔΕΝ θα καταληξουμε σε κανενα αποτελεσμα γιατι απλα θα μιλαμε για αλλα γεγονοτα!

    ΠΡΟΣΟΧΗ: οτιδηποτε πει καποιος για καθε μια απο τις παραπανω πηγες(μεροληπτικη,ψευτικη,προβοκατορικη κλπ) ισχυει αυτουσιο και για τις αλλες.
    Παραδειγμα: αν πει ο "Παναγιωτης" οτι οι σοβιετικες πηγες ειναι επιτηδες εναντιον του Σταλιν το ιδιο θα πει και η "Καθριν" οτι η πηγες της Σταλινικης περιοδου ειναι μεροληπτικες υπερ του.
    Αρα εχουμε ενα mexican standoff,απο το οποιο κανεις δεν μπορει να φυγει(βλαψει) την αλλη αποψη χωρις να βλαψει και την δικια του το ιδιο.
    Αν αποφασισουμε πρωτα αυτο,τοτε ισως βγαλουμε ακρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παλι στον κοσμο σου, εγω διδω πηγες απο πραγματα που ειχαν ομολογησει σε βιβλια τους οι ιδιοι οι οποιοι καθαιρεθηκαν!!!

      Διαγραφή
  52. Καμενεφ Μπουχαριν στην ιδια ομάδα με τον Ζινόβιεφ, οργάνωναν την ανατροπή του Στάλιν
    Ο Μπουχάριν δε, φερεφωνο των απομειναριών των κουλάκων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. κανε ενα κοπο και διαβασε τα γραμματα του Μπουχαριν προς τον Σταλιν την περιοδο της δικης του
      (τα ειχα βρει σε ενα αφιερωμα για τις δικες της Μοσχας απο μια εφημεριδα,δεν θυμαμαι πια).
      Διαβασε τι του γραφει για οσα κανει ο Σταλιν εναντιον του και τοτε θα εχεις και την δικη του αποψη για το θεμα,την πραγματικη εννοω και οχι την "επιπλαστη" που κρατησε στην δίκη του.

      Διαγραφή
    2. Μην εκτίθεσαι αδικα. Το βιβλιο του σ. Μαρτενς με τις ομολογιες τους και του Αμερικανου Πρεσβευτη στην Μοσχα που παρακολουθησε τις δικες ειναι Καταπελτης για τους Προδοτες. Δικτακτορας λοιπον ο Σταλιν σαν την Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ..................Ρε πως δενουνε ολα........................................ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Εδω συνεργαζονταν με ατομα, και οχι μονο ομάδα Ζινοβιεφ Καμενεφ αλλά και Ριούτιν, που ηθελαν να δολοφονησουν τον Σταλιν! Ηταν υπερ του σχεδίου Ριούτιν, σχέδιο δεξιάς παρέκκλισης(διάλυση τον σοβχος, διάλυση των κολχοζ, δικαίωμα των κουλάκων στην κατοχή μεγάλων κομματιών γης, παράταση της κατοχής της γης σε όσους κουλάκους εξακολουθύσαν να έχουν κλπ κλπ). Βεβαια για να γίνουν ολα αυτα έλεγε ο Ριούτιν, έπρεπε να φύγει από τη μέση ο Στάλιν και όσών στελεχών συμφωνούσαν με τον Σταλιν.

      Χμ... εχεις δικιο, τωρα που τα ξαναβλεπω, επρεπε να του φερθει με το σεις και με το σας ο σταλιν...

      Διαγραφή
  53. Καλο το Κολπακι αλλα δεν πιανει. Εχουμε δυο ειδων πηγες. Τα αρχεια της ΕΣΣΔ όσο στην Εξουσια ητανε οι Μπολσεβικοι ειναι η μια πηγη. Η Δεύτερη πηγη ειναι ο παγκοσμιος Καπιταλισμος μαζι πακετο με την Αντεπανασταση που επικρατησε στην ΕΣΣΔ Το 1956 και Σταδιακα διαμορφωσε τα Αρχεια της ΕΣΣΔ ετσι οπως βολευε τον Καπιταλισμο. Ανθρακες ο Θησαυρος λοιπον με τον Καπιταλισμο και το αγαπημενο του παιδι τον Οπορτουνισμο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Αν θελεις καθριν-αν και θα με κουρασει γιατι ειναι παρα πολλα- σου ποσταρω και τα ανδραγαθηματα του Μπουχαριν και τις δικές του-εκ του στοματος του δηλαδη- παραδοχες.
    Πως προωθουσε την πολιτικη του, πολιτικη καθυστέρησης της κολεκτιβοποιησης(γιατι απαλλοτρίωνε τους κουλάκους) και της εκβιομηχάνισης(γιατι αφοπλιζε τα καθυστερημένα απομεινάρια των κουλάκων που ήλεγχαν μέρος της παραγωγής τροφίμων, και δεν ειχαν διστάσει στο παρελθον να σκωτώσουν τα ίδια τους τα ζωα και να καταστρέψουν σοδειές για να εμποδίσουν την οικοδόμηση, ή να τις κρύψουν για να υπάρξει έλλειψη και να αυξηθούν οι τιμές)...

    Έχει ενδιαφέρον, από παραδοχές του ίδιου του Μπουχάριν, το πως ήθελε να τα πετύχει ολα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Poe Πρεπει να τους κανουμε δωρο το Βιβλιο με Αφιερωση επανω χοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. ολως τυχαιως η wikipedia αποσπάσματα απο τα βιβλια ολων αυτων πυο ανέφερα, και τις παραδοχες των, δεν παραθέτει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Poe. Σιγα μην ειχε Συντροφε. Αρα 100% αληθεια λεμε. Αν εγραφε θα επρεπε να ψαχτουμε Συντροφε χοχοχοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. ..οκ
    Αφου συμφωνει και ο Παναγιωτης οτι η ομολογιες ηταν προιον αδολης και ειλικρινους μεταμελειας,τοτε η αληθεια ελαμψε!
    Ξαναλεω κανε τον κοπο να βρεις αυτα τα γραμματα του Μπουχαριν,ειδικα το τελευταιο που αναρωτιεται "τι σε οφελει ο θανατος μου Κουμπα" (..ή καπως ετσι).
    Διαβασε τι γραφει.Δυστυχως δεν τα θυμαμαι καλα οποτε δεν τολμω να μεταφερω τι γραφει γιατι θα τον αδικησω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι ομολογιες σε δικες αυτα που ανεβασα, ηξερα οτι αν εβαζα αυτες τις ομολογιες θα τις αμφισβητουσατε εσεις και η καθριν, ειναι γραμμενες σε βιβλια δικα τους
      η μηπως τους εβαλε ο σταλιν με το ζορι να γραψουν βιβλια;

      Διαγραφή
    2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    3. εσβησα το σχολιο γιατι δεν εβγαζε νοημα..
      Σε ποιο βιβλιο του Μπουχαριν αναφερεσε στο οποιο παραδεχεται οτι εκανε αντιεπαναστατικο σαμποταζ?

      Διαγραφή
    4. Ελα τωρα που αποκαλυφθηκατε δωστε μας τα Οπορτουνιστικα σας Φωτα. Εγκληματιας λοιπον ο ΣΤΑΛΙΝ έτσι...............Και ηρωες Μπουχαριν Καμενεφ Ζηνοβιεφ και Τροτσκι που θελανε να ανατρεψουνε τους Μπολσεβικους και να επιστρεψει ο Καπιταλισμος. Δικτακτορια λοιπον στην Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ με 70 χρονια Σοσιαλισμο και δεν εχει δημοκρατια.................επειδη δεν αφηνει τον Καπιταλισμο να επανελθει μα στο ονομα του πλουραλισμου βεβαια. Και μετα θυμωνουνε που τους λεμε Τσιρακια του Καπιταλισμου χοχοχοχοχοχοχαχαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ανεβασα καποια ομολογια Μπουχαριν;

      Διαγραφή
    6. Σε αυτα που ειπε στην δικη του που τα παραδεχτηκε όλα. Με τους Ξενους πρεσβης παρων. Το Βιβλίο του σ. Μαρτενς και του Αμερικανου Πρεσβη. Η Μ'ηπως ητανε Κομμουνιστης ο Πρεσβης χοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Ο Μπουχαριν εξεφραζε ανοιχτα τα οσα ειπα παραπανω σε καθε ευκαιρια
      δηλαδη τα περι υποστηριξης των κουλακων
      ηθελε φιλελευθεροποιηση στο ονομα της "ελευθεριας"
      γιατι ταχα καταπιεζονται κοινωνικα στρωματα
      εννουσε τους κουλακους γιατι μονο αυτοι καταπιεζονταν
      και δηλωνε υπερ του σχεδιου που ανεφερα παραπανω

      Στις δικες παραδεχονταν οτι ηταν γνωστης των σχεδιων Ζινοβιεφ Καμενεφ

      Κλπκλπκλπ

      Παντως στη φιλη σου δεν ρωτας που βρηκε την πηγη για τα νουμερα που λεει
      αναφερει τη wikipedia αλλα στη wikipedia δεν δινει πηγη για αυτα τα νουμερα...
      ...πολυ αντικειμενικο δεν λεω

      Διαγραφή
    8. Επισης δεν σε βλεπω να την ψεγεις που ο Ζινοβιεφ ηταν κατα τις δικες του δηλωσεις αντικομμουνιστης(νεοαναρχικος γαρ) και που σχεδιαζε δολοφονια του Σταλιν

      ...δεν της λες δηλαδη

      Μα καλα ρε καθριν, γιατι να τους αφησει αυτους ο Σταλιν στο κομμα, αφου ηθελαν να τον δολοφονησουν;

      Επίσης ο Τροτσκι, καλουσε τους υπολοιπους τροτσκιστες στην ΕΣΣΔ(καμενεφ και λοιπους), μεχρι και πριν τον πολεμο, μεχρι και κατα τη διαρκεια του πολεμου, να κανουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να ριξουν την κυβερνηση...δηλαδη προκειμενουν να βγαλει τον Σταλιν και την ηγεσια του ΚΚ από την μέση, δεν τον πείραζε ακόμα και να υπονομεύσει την ΕΣΣΔ απέναντι στη ναζιστικη Γερμανια...
      Για την ακριβεια χαιρονταν με τις επιτυχιες της ναζιστικης γερμανιας στον πολεμο γιατι θεωρουσε οτι αυτες υπονομευαν τον Σταλιν

      Διαγραφή
    9. Poe. Tωρα κατσε εισαι Αδικος Συντροφε. Αφου και οι Κουλακοι στην Αριστερα.........Ανηκουνε. Εδω εχει δικηο η ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ χοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. @ Dimk
      Ο Αμερικανος πρεσβης 1936-1938 στην ΕΣΣΔ παρατηρησε πως η διαδικασια των δικων ηταν ενταξει ανοιχτη και οχι "πονηρη". Και αυτος πιεστηκε απο τον Σταλιν:

      @Poe
      Υπαρχει ταινια με το ημερολογιο του συγκεκριμενου πρεσβη απο τον σκηνοθετη της Καζαμπλανκα;
      Νικ. -π

      Διαγραφή
    11. @poe
      Aν καταλαβα καλα εχεις μπλεξει τις πηγες(μαλλον)
      Το βιβλιο που ποσταρεις σαν πηγη ΔΕΝ..ΔΕΝ ..ΔΕΝ ειναι του Grigory Yevseevich Zinoviev September (23 1883 – August 25, 1936)
      Ειναι του Aleksandr Aleksandrovich Zinovyev (October 29, 1922 – May 10, 2006)

      Κοινως, ή εβαλες λαθος πηγη κατα λαθος ή το βιβλιο που αναφερεις μιλαει για τις ΟΜΟΛΟΓΙΕΣ Ζηνοβιεφ και δεν ειναι κανονικο βιβλιο του "αυθεντικου" Ζηνοβιεφ

      Φιλε τι κανεις?

      Σταματαω εδω γιατι πραγματικα θεωρω οτι εκανες λαθος..προσεχε τι ποσταρεις..δεν ειμαστε ολοι Παναγιωτηδες!
      Φιλικα

      υγ: https://fr.wikipedia.org/wiki/Alexandre_Zinoviev (εδω πληρη ιστορικο και βιβλιογραφια του λαθους Ζινοβιεφ που εβαλες σαν πηγη)

      Διαγραφή
    12. Ναι εχεις δικιο
      εκανα λαθος με το ονομα
      ο Ζινοβιεφ που τα γράφει αυτά δεν ειναι ο γνωστός

      Διαγραφή
  59. Και ενταξ, ο Σταλιν ειναι του σατανα, ο Λενιν τι του φταιγε του Μπουχαριν;

    "Στη διάρκεια της δίκης του, ο Μπουχάριν ομολόγησε ότι το 1918, μετά την υπογραφή της Συνθήκης του Μπρεςτ-Λιτόφσκ, καταστρώθηκε σχέδιο για τη σύλληψη των Λένιν, Στάλιν και Σβερντλόφ και για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, συγκροτημένης από "κομμουνιστές της Αριστεράς" και σοσιαλεπαναστάτες. Αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι υπήρξε σχέδιο εκτέλεσης τους. " Από το βιβλίο του Μάρτενς 237 σελ.

    Και σε ερωτω, αμα υποχρέωσαν οι υποτιθέμενοι βασσανιστές του Στάλιν τον Μπουχάριν να τα παραδεχθεί αυτά με το ζόρι, ενω δεν τα είχε κάνει... γιατί δεν τον πίεσαν να παραδεχθεί ότι ήθελε και να τον εκτελέσει τον Λένιν και τον Στάλιν για να γίνει ακόμη πιο μισητος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. Τεσπα δεν θα κατσω εδω να παραθεσω ολες τις αποδειξεις, ενδεικτικα θεωρω ανεφερα υπεραρκετες, βαρεθηκα, ας κρινει ο καθενας απο μονος του.

    Ακομη περιμενω τεκμηριωση για τους αριθμους που ανεφερε η Καθριν
    να μου πει που τα βρηκε η wikipedia αυτα τα νουμερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Poe.Θα περιμενεις πολυ. Σε λιγο θα μας πει και για την Χουντα στην Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ. Ειναι οι χειροτεροι Αντικομμουνιστες. Μπροστα τους οι Χρυσαυγιτες ειναι Αγγελουδια. Το μισος τους για την Εργατικη Ταξη και για τους Κομμουνιστες ειναι πεντακαθαρο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. @Νικ.-π
    https://www.marxists.org/archive/trotsky/1937/dewey/
    Αφου εισαι τοσο φαν των "δυτικων" πηγων,να μια αλλη εδω που δεν βρισκει τιποτα εναντιον του Τροτσκι!!
    Κοινως ισχυει αυτο που ειπα στην αρχη..
    Αν δεν ξεκαθαρισουμε το θεμα των πηγων πελαγοδρομουμε!!

    @poe
    πες μου τι εκανες λαθος στην πηγη που εβαλες
    Ηθελες να ποσταρεις καποια αλλη πηγη?
    Γιατι ο πραγματικος Ζηνοβιεφ ΔΕΝ εγραψε τετοιο βιβλιο ποτε.
    Αναμενω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σορυ δεν το ειχα δει..
      Αρα οσα γραφει και αυτος ο ζηνοβιεφ, αν αφορουν τον "κανονικο" Ζηνοβιεφ,μιλαμε για ομολογιες στο διακστηριο.
      Απο εκει και περα εγω τηρω επιφυλαξεις πως αποσπαστηκαν αυτες οι ομολογιες
      Μονο ο Παναγιωτης πιστευει στο αδολο και καθαρο αυτων των ομολογιων
      Νομιζω οτι οποιοσδηποτε σκεπτομενος ανθρωπος πρεπει να εχει αμφιβολιες..
      Και με αμφιβολιες φιλε,ΔΕΝ καταδικαζεται κανεις.

      Διαγραφή
    2. Οτι εισαι απολογητης του Καπιταλισμου το γνωριζουμε. Σε ολα πηρες απαντησεις. Πες μας τωρα για την Χουντα στην Λ.Δ ΚΟΡΕΑΣ να γελασουμε ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. παναγιωτη σεβομαι την ηλικια σου(θεωρω οτι εισαι πανω απο 50+) και δεν απανταω στις "προκλησεις" σου.
      Οσο για τα υπολοιπα,αστα να παν στο διαλο φιλε
      Μαυρη ειναι η νυχτα στα βουνα.
      Ποσταρει κατα λαθος ο Poe βιλιο το 1990 και εσυ θεωρεις το το εγραψε ο Ζηνοβιεφ που πεθανε το 1936
      Και ενω το διευκρινιζουμε αυτο συνεχιζεις και λες "πηρες σε ολα απαντησεις"
      Γ@μ@ το ρε φιλε ..Δεν "βλεπεις" μπροστα σου.
      Αποδεικνυεται το λαθος αλλα εσυ(επειδη σε βολευει) το προσπερνας και συνεχιζεις!!
      Δεν θελω, αν γινεται, να ξαναναφερθεις σε σχολια μου,οπως και εγω δεν αναφερομαι (πλεον) σε δικα σου.
      Ειναι σεβαστο αυτο?
      Αν ναι θα θεωρησουμε ο ενας τον αλλο γραφικο και να τελειωνει εδω,οκ?

      Διαγραφή
    4. Πολλα βιβλια λενε εκδοση 1990 και μπορει να εχουν γραφει και το 1300 ακομα
      προκειται περι επανεκδοσεων, δεν σημαινει οτι γραφτηκαν τοτε για πρωτη φορα.
      Οταν κανεις μια παραπομπη δεν αναφερεις ποτε πρωτογραφτηκε ενα βιβλιο αλλα την ημερομηνια της συγκεκριμενης εκδοσης
      ετσι αμα εχεις μια εκδοση του κεφαλαιου που βγηκε το 2000 θα δωσεις αυτην την ημερομηνια και οχι την ημερομηνια που πρωτογραφτηκε το κεφαλαιο, διαφορετικα παραπεμπεις λαθος... η εκδοση εχει μεγαλη σημασια για να ταιριαζουν οι σελιδες κλπ... πχ κατι που ειναι στην σελ 200 της εκδοσης πυο εχεις μπορει να βρισκεται στην σελιδα 240 μιας παλιοτερης εκδοσης κλπ.

      Κατα τα αλλα εκανα λαθος, αλλα δεν ειναι αποδειξη του λαθους η ημερομηνια αλλα το ονομα

      Διαγραφή
    5. Τουλαχιστον εμενα οι παραπομπες μυο ηταν εκει και σωστες για να μπορει να τις αξιολογησει κανεις και να βρει τα οποια λαθη στο συλλογισμο μου
      Εκανα ενα λαθος, μεσω της παραπομπης το εντοπισες, βλεπεις γιατι ειναι χρησιμες οι παραπομπες;

      Εγω ακομη περιμενω να δω πυο τα βρηκε αυτα τα νουμερα η wikipedia για να μπορω και εγω να αξιολογησω την πηγη.

      Κατα τα αλλα δεν αλλαζει κατι για τα υπολοιπα που παρεθεσα

      Διαγραφή
    6. Πχ αμα παραπεμψω στην "Ουτοπια" του Τομας Μουρ, θα δωσω ημερομηνια απο τη συγχρονη εκδοση...δε θυμαμαι ποτε εκδοθηκε, ας πουμε 2000...

      αν εδινα ημερομηνια του 15ου 16ου αιωνα ξερω γω, θα σημαινε οτι ημουν πολυ πλουσιος, διοτι θα ειχα μια απο τις πρωτοτυπες εκδοσεις

      Διαγραφή
    7. το ποτε γραφτηκε το βιβλιο το πηρα απο την σελιδα της wikipedia .
      H εκδοση του νομιζω οτι ειναι την επομενη χρονια.
      Εγω λοιπον δεν σε εψεξα για λαθος παραπομπη,αλλα για λαθος πηγη γενικοτερα.
      Εγω ξεκινωντας απο την ημερομηνια εκδοσης στο γαλλικο Αμαζον,βρηκα και αλλα βιβλια του ιδιιυ συγγραφεα μεταγενεστερα,οποτε συνεχισα το ψαξιμο και βρηκα το λαθος.
      Οπως και να εχει,το λαθος ειναι λαθος και σβηνουμε αυτο το βιβλιο απο τις πρωτογενεις πηγες που ισως συμβουλευεσαι.
      Μονο ο Παναγιωτης δεν το πηρε χαμπαρι γιατι ο Παναγιωτης οτιδηποτε και να πεις,θα το δεχτει!
      Αρκει να πεις οτι διαφωνω εγω μαζι του!

      Μενει λοιπον το προβλημα των πηγων και οπως σου ειπα εγω τις ομολογιες τους ΔΕΝ τις θεωρω αξιοπιστες.
      Δυστυχως δεν μπορω να βρω online τα γραμματα του Μπουχαριν.
      Νομιζω οτι θα σε εβαζαν σε σκεψεις αυτα που λεει.

      υγ:ενα συγνωμη (και) προς την Καθριν νομιζω οτι επιβαλεται απο μερους σου

      Διαγραφή
    8. @ DimK.29 Οκτωβρίου 2015 - 2:52 μ.μ.

      Μην πετας την μπαλα στην Εξεδρα. Δεν εγραψα κατι για τον Τροτσκι. Υπαρχουν εργα του ιδιου που τον εκθετουν η αφηνουν πολλα κενα για τις προθεσεις του και για την μαρξιστικη του καταρτιση. Δεν χρειαζονταν να τον εκθεσει η περιοδος της ΕΣΣΔ επι γγ Σταλιν. Γνωστο ανεμοδουρι ο Λεον.

      Ο Αμερικανος πρεσβης 1936-1938 παρατηρησε πως οι διαδικασιες στις Δικες της Μοσχας ηταν κανονικες χωρις κατι το "πονηρο".
      Και σε ξαναρωτω: Πιεστηκε και ο Αμερικανος Πρεσβης απο τον Σταλιν; Η γραφω στα κουτουρου;

      Οσο για τις "δυτικες" πηγες υπαρχει βιβλιο και με Αριθμους απο τα κεντρικα αρχεια του Ρωσικου κρατους που δινει δικαια στον Σταλιν. Παρολο που ο ενας απο τους συγγραφεις εχει αρνητικη γνωμη για τον Σταλιν.

      J. Arch Getty, Oleg V. Naumov
      The Road to Terror: Yale University Press.

      Υπαρχουν και πανεπιστημιακοι που προσπαθουν να κανουν ερευνα Δεν ειναι ολοι οι τιμημενοι με το μεταλλιο της Ελευθεριας το 1990 απο τον προεδρο των ΗΠΑ Μπους σαν τον αξιοπιστο κ.Κονκουεστ "ειδικο" σε αριθμους των γκουλαγκ

      Νικ. -π

      Διαγραφή
    9. Μηπως ητανε Κομμουνισης ο Πρεσβης...............Αυτο δεν εχουμε ακουσει ακομα. Για να δουμε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    10. Συγνωμη δεν ειπα ουτε σε εσενα ουτε και στην καθριν δεν θα πω
      Εκανα λαθος τι να κανουμε
      δεν εκανα επιτηδες κατι
      εδωσα και την πηγη ετσι ωστε να το τσεκαρει ο καθενας

      για ολα τα αλλα που εγραψα;
      για ολες τις αλλες ομολογιες;
      Για τα σαμποταζ;

      Για το τελευταιο ερωτημα που σου εθεσα απο καταθεση Μπουχαριν;

      Διαγραφή
  63. ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ Με τους ξένους πρεσβης να παρακολουθουνε τις Δίκες του δερνανε. χοχοχοχοχ Συνέχισε προσφερεις αφθονο γελιο χοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Οχι καθε Σκεπτεμενος Ανθρωπος. Η καθε ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ. Μπερδευτηκες χοχοχοχοχοχοχοχο ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Εγω και ο Poe απανταμε στον Αντικομμουνισμο με επιχειρηματα και με στοιχεία. Δεν με αποσχολει να με λες οτι θελεις. Βρισιες απο Οπορτουνιστες το θεωρω παντα τιτλο τιμης. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ζαν Ελλενστάιν, «Η ιστορία του σταλινικού φαινομένου», Θεμέλιο 1976.
    Εδω βασιζονται τα νουμερα.
    αλλα στοιχεια που μας δινει το βιβλιο Από τους 1.852 συνέδρους του 18ου συνεδρίου, μόνο οι 35 (λιγότερο από το 2%) είχαν περάσει και στο 17ο συνέδριο (Ελενστάιν, σελ. 135).

    υπαρχουν καπου στοιχεια που μπορουν να ερθουν σε αντιθεση με αυτα;

    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην εκτιθεσαι χρησιμοποιοντας στοιχεια απο τα Χαλκεια του Καπιταλισμού. Το γνωριζουμε οτι εισαστε Απολογητες του. Πεστε μας τωρα κατι και για την ΚΟΡΕΑ. Ειπαμε εισαστε χειροτεροι και απο Χρυσαυγιτες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Βιβλιο και με Αριθμους απο τα κεντρικα αρχεια του Ρωσικου κρατους που δινει δικαια στον Σταλιν. Παρολο που ο ενας απο τους συγγραφεις εχει αρνητικη γνωμη για τον Σταλιν. Απο το Γιεηλ

      J. Arch Getty, Oleg V. Naumov
      The Road to Terror: Yale University Press.

      Υπαρχουν και πανεπιστημιακοι που προσπαθουν να κανουν ερευνα Δεν ειναι ολοι οι τιμημενοι με το μεταλλιο της Ελευθεριας το 1990 απο τον προεδρο των ΗΠΑ Μπους σαν τον αξιοπιστο κ.Κονκουεστ "ειδικο" σε αριθμους των γκουλαγκ

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  67. @νικ.-π
    Δεν ειναι η μπαλα στην εξεδρα ρε φιλε..
    ΑΝ ο τροτσκι ειναι αθωος αντεπαναστατικων ενεργειεων που γινονταν στο ονομα του,τοτε πως ειναι δυνατον να ειναι ενοχοι οι αντεπαναστες που εκαναν τις ενεργειες?
    ΑΝ δεν υπαρχει σχεδιο εξυφασμενο απο τον Τροτσκι,τοτε δεν υπαρχουν και συνομωτες..Λογικο δεν ειναι?
    Αρα αν ο Τροτσκι ειναι αθωος,ειναι αθωοι και οι υποτιθεμενοι συνομωτες
    Βλεπεις γιατι δεν ειναι η μπαλα στην εξεδρα?
    Οσο για τα υπολοιπα επετρεψε μου να διαφωνω οχι ως προς την "δικαια" δικη.
    Προφανως και ολα τα προσχηματα και οι διαδικασιες ειχαν τηρηθει
    Ο κυριος λογος που καταδικαστηκαν ηταν οι ομολογιες των κατηγορουμενων και αυτες, συγνωμη αλλα δεν πιστευω οτι εγιναν μεσα σε κλιμα ελαυθεριας και ασφαλειας.
    Ειδικα για τις οικογενειες τους.
    Κανεις δεν θα ηθελε να εχει η οικογενια του την τυχη της αντιστοιχης του Τροτσκι.
    Σου προτεινω και εσενα να βρεις τα γραμματα του Μπουχαριν..Θα δεις λιγο διαφορετικα την ιστορια αυτη.
    (δυστυχως οσο και να ψαχνω δεν τα βρισκω online)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατα την γνωμη μου επρεπε να τους παρασημοφορησουνε επειδη θελανε να φερουνε ξανα τον Καπιταλισμο. Οσο για τον Αμερικανο Πρεσβη μαλλον θα ητανε Κομμουνιστης. Τα γραμματα απο την Αστικη Φυλαδα αν δεν τα βρεις τα εχει η Αφαλεια χαχαχαχαχαχαχαχαχα ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Dimk πολλοι αναρωτιενται πως μια τοσο χοντροκομμενη σκευωρια που εβγαζε τοσους ενοχους με τετοιες κατηγοριες ειναι δυνατον να εγινε δεκτη απο τον κοσμο αν δεν ηταν αληθεια! Νομιζω ο Παναγιωτης ειναι απαντηση σε αυτην την ερωτηση!

      Καθριν

      Διαγραφή
    3. Συγγνωμη αλλα δεν ειμαι φιλος

      Τελικα ο Αμερικανος Πρεσβης πιεστηκε απο τον Σταλιν; Ή γραφω στα κουτουρου; η αστικος μυθος ή μαλλον κομμουνιστικος μυθος;

      Τι θα γινει με την ταινια ; ποιος ο τιτλος της ταινιας που λενε πως βασιστηκε στο ημερολογιο του Πρεσβη απο τον δημιουργο της Καζαμπλανκα;

      Στην ΕΣΣΔ μεχρι την ανατροπη υπηρχαν ακομα και οπαδοι του Τσαρου. Υπηρχαν οπαδοι του Τροτσκι. Επι γγ Σταλιν υπηρχαν εκατονταδες εφημεριδες σωματειων συνδικατων ενωτην ιδια εποχη στην Αγγλια κυκλοφορουσαν μολις 4 εφημεριδες.

      Διωξη υπηρχε κυριως για βιομηχανικα σαμποταζ, σαμποταζ στην παραγωγη και προπολεμικες πρακτικες αξιωματουχων ή στρατιωτικων οπως. να επισκεπτονται Αγγλους αξιωματουχους χωρις γνωση της εκει σοβιετικης πρεσβειας. του Λονδινου

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  68. Βρηκα εδω μονο το τελευταιο γραμμα του Μπουχαριν στον Σταλιν
    http://www.historyinanhour.com/2013/03/15/nikolai-bukharin-letter-to-stalin/

    υγ:Διαβαστε το σημειο 4 στο γραμμα με προσοχη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Στο έστειλε φρεσκο Φρεσκο η Γενικη Ασφαλεια ΟΠΟΡΤΟΥΝΑ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ. Ειπαμε Καθριν εισαστε χειροτεροι απο ΦΑΣΙΤΕΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Από το γράμμα που μου έστειλες

    6) I bear not one iota of malice toward anyone, nor am I bitter. I am not a Christian but I do have my quirks. And if you really want to know, more than anything else, I am oppressed by one fact which you have perhaps forgotten: once, most likely during the summer of 1928, I was at your place, and you said to me: “Do you know why I consider you my friend? After all, you are not capable of intrigues, are you?” And I said: “No, I am not.”

    At that time, I was hanging around with Kamenev [shot in 1936]. Oh, God, what a child I was! What a fool! And now I’m paying for this with my honour and with my life. For this forgive me, Koba [a revolutionary nickname used by Stalin in his younger days]. I weep as I write. I no longer need anything, and you know that I am probably making my situation worse by allowing myself to write all this. But … I must give you my final farewell. It is for this reason that I bear no malice toward anyone, not the [party] leadership nor the investigators, nor anyone in between. I ask your forgiveness, though I have already been punished to such an extent that everything has grown dim around me and darkness has descended upon me.
    - See more at: http://www.historyinanhour.com/2013/03/15/nikolai-bukharin-letter-to-stalin/#sthash.8Q1toaDX.dpuf

    "At that time, I was hanging around with Kamenev [shot in 1936]. Oh, God, what a child I was! What a fool! And now I’m paying for this with my honour and with my life. For this forgive me, Koba [a revolutionary nickname used by Stalin in his younger days]."

    Εκτος και αν τα αγγλικα μου με προδιδουν, εδω δεν ειναι σαν να αποδεχεται την ενοχή του Καμενεφ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εχει δεχτει την ενοχη Καμενεφ,μεσα απο τις δικες και πλεον κατηγορει τον εαυτο του για την παρεα μαζι του!
      Τεραστια διαφορα το ενα απο το αλλο!!

      Για το νο.4 και πως βλεπει τις δικες τι εχεις να πεις?

      Διαγραφή
    2. Και την ενοχη καμενεφ τη δεχτηκε επειδη τον πιεσαν ή επειδη ειναι αληθεια;
      Γιατι αν λεει ψεματα στο γραμμα αυτο
      καταλαβαινεις οτι τα γραμματα δεν εχουν καμια αξιοπιστια
      αν ομως εχουν καποια αξιοπιστια τα γραμματα
      τοτε φαινεται και απο εκει η ενοχη καμενεφ ζινοβιεφ

      Δηλαδη η ο Μπουχαρι ελεγε οτι χρειαζονταν για να βγαλει την ουρα του απεξω και να γλιτωσει τον κωλο του... αρα αξιοπιστια των γραμματων 0 αξιοπιστια του ανδρος 0

      Η ο Μπουχαριν ελεγε αληθεια για Καμενεφ Ζηνοβιεφ, και προσπαθουσε να βγαλει την ουρα του παλι απεξω για να τη γλιτωσει, αξιοπιστια του ανδρος 0

      Η ο Μπουχαριν ελεγε αληθεια για τον Καμενεφ Ζηνοβιεφ, αλλα δεν ειχε σχεση με τη συνομωσια...

      και παλι ομως εκρεμμει η συνομωσια εναντιον σταλιν λενιν μετα το συμφωνο Μπρεστ Λιτοφσκ...

      δηλαδη δεν μπορει οτι σε συμφερει απο αυτα που ελεγε ο Μπουχαριν κατα την περιοδο των δικων να ειναι αληθεια και οτι δε σε συμφερει να ειναι ψεμα...

      η εχουν αξιοπιστια η ομολογια και οι επιστολες μπουχαριν η δεν εχουν... ενα απο τα δυο

      Διαγραφή
    3. φιλε εγω καταλαβαινω το εξης
      Ο Μπουχαριν ειχε πειστει οτι οι Δικες ηταν μια απαραιτητη μεθοδευση που αποσκοπουσε στο ενδυναμωμα του Κομματος
      Και εθετε τον εαυτο του στο Κομμα για να θυσιαστει,ΠΑΡΟΛΟ που τονιζει οτι ηταν αθωος!!
      Ο Μπουχαριν πιστεψε οτι οι αλλοι ηταν ενοχοι(και ο Καμενεφ) γιατι πιστεψε οτι ο Σταλιν ειχε δικιο!
      Δεν πιστεψε την ενοχη καμενεφ..πιστεψε οτι "για να το λεει το κομμα θα εχει δικιο".
      Ακομα και για την δικια του ενοχη ειχε "δικιο" το Κομμα,παρολο που ηταν αθωος!

      Καταλαβαινεις λοιπον οτι καποιος που σε αυτη την απολυτη πιστη στο κομμα(που πλεον ειναι και η ελπιδα του οτι ο θανατος του δεν ειναι ματαιος,αλλα εξυπηρετει την στρατηγικη του κομματος),αν ακομα και τοτε λεει ΔΕΝ ειμαι ενοχος,συγνωμη αλλα δεν θα πιστεψω ευκολα την ομολογια του.

      Παραδεχεται τα παντα(στην ομολογια του) οτι ειναι ενοχος κλπ και λεει οτι αυτο το εκανε μονο και μονο γιατι καταλαβε οτι ετσι εξυπηρετει το Κομμα!
      Και πλεον δεν ζητα να μην θανατωθει(ισως θα πουν καποιοι το κανει για αυτο) απλα να τον αφησουν να παρει δηλητηριο και να μην τουφεκιστει!
      Μεγαλο κερδος ε?

      Ξαναλεω λοιπον,η υποθεση Μπουχαριν δειχνει εναν πιστο οπαδο που το μονο που ζητησε ειναι η βεβαιωση οτι ο θανατος του εξυπηρετει το Κομμα.

      Διαγραφή
    4. Αυτο πυο λες οτι τα εχει δεχθει ηδη μεσα απο τις δικες δεν ισχυει
      αφου λεει στο γραμμα οτι δεν εχει δικαστει ακομα και παρακαλαει να τον σκοτωσουν καλυτερα πριν δικαστει παρα να περασει απο τη διαδικασια της δικης. Αρα τους "εδωσε" πριν καν παει στο δικαστηριο εκλιπαρωντας τον Σταλιν για ελεος...

      Εδωσε λοιπον τους αλλους για να τη γλιτωσει αυτος; Αν αληθευουν αυτα που λεει τοτε ειναι ενοχοι Ζινοβιεφ Καμενεφ και οι δικες δεν εγιναν αδικως! Αν δεν αληθευουν, φαντασου τι ανθρωπος ηταν ο μπουχαριν που εδινε τους συντροφους του για να γλιτωσει ο ιδιος...

      Permit me, finally, to move on to my last, minor, requests: a) It would be a thousand times easier for me to die than to go through the coming trial; I simply don’t know how I’ll be able to control myself. I’d get on my knees, forgetting shame and pride, and plead with you not to make me go through with [the trial]. But this is probably already impossible. I’d ask you, if it were possible, to let me die before the trial. Of course, I know how harshly you look upon such matters. - See more at: http://www.historyinanhour.com/2013/03/15/nikolai-bukharin-letter-to-stalin/#sthash.8Q1toaDX.dpuf

      Διαγραφή
    5. αποδεχεται και τους σχεδιασμους του Τροτσκι στο ιδιο γραμμα που μου εστειλες

      d) If my life is to be spared, I would like to request (though I would first have to discuss it with my wife) the following: That I be exiled to America. I would wage a mortal war against Trotsky, I would win over large segments of the wavering intelligentsia. You could send an expert security officer with me and, as added insurance, you could detain my wife here for six months until I have proven that I am really punching Trotsky and company on the nose. - See more at: http://www.historyinanhour.com/2013/03/15/nikolai-bukharin-letter-to-stalin/#sthash.8Q1toaDX.dpuf

      Διαγραφή
    6. Και αμα λοιπον δεν ειχε λερωμενη τη φωλια του, τοτε γιατι να τον εκτελεσει ο Σταλιν;
      Αμα ηταν ο πιο πιστος οπαδος του Σταλιν και δεν διαφωνουσε σε τιποτα, αμα συμφωνουσε με ολες τις καταδικες.
      Γιατι να μην τον κρατησει ο σταλιν και να θελει να τον εκτελεσει, μαλακας ηταν να στειλει σε θανατο καποιον που συμφωνει σε ολα μαζι του και πυο επιβεβαιωνει ολες τις κατηγορεις γιατ ους σχεδιασμους καμενεφ ζινοβιεφ, για τις επαφες τους με τους ναζι και για τη δολοφονια του Κιροφ;

      Καταλαβαινεις οτι πεφτεις σε αντιφαση;

      Διαγραφή
    7. Ετσι οπως το βλεπω εγω και η λογικη
      ο Μπουχαριν και οι ιδεες του υπερ των κουλακων
      τις οποιες μια χαρα τις εξεφραζε τον οδηγησαν να συστρατευθει με ζινοβιεφ καμενεφ και αλλους

      οταν τα πραγματα δυσκολεψαν
      εδωσε τους δικους του
      με την ελπιδα να γλιτωσει ο ιδιος
      και αυτο φαινεται και απ οτον τροπο που γλειφει και εκλιπαρει τον σταλιν στο γραμμα του
      τετοιος ηταν

      Διαγραφή
    8. @poe
      αυτο που σου διαφευγει ειναι το εξης.
      Αυτο που ζηταει ειναι να μην παει στην τελικη δικη να ακουσει την ετυμηγορια.
      Αν καταλαβαινω καλα ηδη εχει κανει την ομολογια του ή προκειται να την κανει στην πριν ακουσει την ποινη.
      Την ποινη δεν ξερει μονο,φυσικα την υποπτευεται!
      ("If I’m to receive the death sentence, then I implore you beforehand")
      Δες τις ημερομηνιες.
      Μαρτο του 1938 εστειλε το γραμμα..Μαρτιο του 1938 εκτελεστηκε.
      Ηταν το τελευταιο του γραμμα,στο τελος της Δικης,οχι πριν αρχισουν ολα.
      Ξερει οτι ολα εχουν χαθει και μαλιστα στο αποσπασμα που παραθετεις ξεχνας να βαλεις την συνεχεια που λεει οτι:
      "αν εχεις αμφιβολιες,εξορισε με στην Πεχορα ή στην Κολυμα(γκουλαγκ στον Αρκτικο κυκλο)[..] αλλα δεν εχω μεγαλη ελπιδα για αυτα και φαινεται οτι αυτες ειναι οι τελευταιες μου εκκλησεις"
      Και παρακατω ζηταει απλα να τον αφησουν να πιει δηλητηριο και να μην τουφεκιστει.
      Τελευταιες επιθυμιες ενος μελλοθανατου ειναι ρε φιλε..οχι κομματικες και πολιτικες μανουβρες!

      Εδω λοιπον βλεπουμε οτι ο Μπουχαριν ειχε πειστει οτι το Κομμα εχει δικιο,ΟΧΙ οτι αυτος ηξερε απο πριν για την ενοχη Καμενεφ κλπ
      Και το συγκλονιστικο για μενα:
      Βλεπει οτι οι Δικες ειναι μεθοδευση που βοηθαει το κομμα και για αυτο πειθαρχει(!!!)
      (" I have formed, more or less, the following conception of what is going on in our country: there is something great and bold about the political idea of a general purge. It is a) connected with the prewar situation and b) connected with the transition to democracy. This purge encompasses 1) the guilty; 2) persons under suspicion and 3) persons potentially under suspicion.

      This business could not have been managed without me. For God’s sake, don’t think that I am engaging here in reproaches, even in my inner thoughts. I know all too well that great plans, great ideas, and great interests take precedence over everything, and I know that it would be petty for me to place the question of my own person on a par with the universal/historical tasks resting, first and foremost, on your shoulders")

      Το μονο που εκφραζει ειναι η δικια του υπαρξιακη αγωνια
      (.. "But it is here that I feel my deepest agony and find myself facing my chief, agonising paradox")

      Καταλαβαινεις τι λεει(ρητορικο ειναι)?
      Ξερει οτι δεν ειναι ενοχος,αλλα εφοσον το κομμα πιστευει οτι η ενοχη του ειναι μερος ενος σχεδιου που θα το βοηθησει, την δεχεται.

      Αυτο δεν τον κανει ενοχο ομως..το αντιθετο θα ελεγα!

      Διαγραφή
    9. Και συμφωνα με τη δικη σας λογικη οτι τους εκτελουσαν οχι επειδη ηταν συνομωτες και πρακτορες αλλα επειδη ηταν διαφωνουντες, γιατι να τον εκτελεσουν αμα δεν ειχε καμια σχεση αμα πειθαρχουσε σε ολα στο κομμα και αμα ηταν τοσο πειστος;

      Απλα προσπαθει να γλιτωσει τη ζωη του πουλωντας κομματικοφροσυνη και καταδιδοντανς τους συνενοχους.

      Διαγραφή
  71. @poe
    το λαθος που πολυ σωστα παραδεχτηκες ειναι οτι μεχρι του σημειου που το ανακαλυψα,"σταυρωνες" την καθριν για πρωτογενεις πηγες ενω εσυ στηριζοσουν για τα επιχειρηματα τα σου σε λαθος Ζηνοβιεφ!
    Δηλαδη ενα συγνωμη,οσα ελεγα ηταν βασισμενα σε λαθος πηγη..ΔΕΝ εχω πρωτογενη πηγη περα απο τις ομολογιες τους"

    Οσο για το τι ειπε ο Μπουχαριν σου απαντησα ηδη..
    Τις ομολογιες τους και πως τους τις απεσπασαν εγω δεν τις παιρνω για αδιαμφησβητη πηγη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη κακως ζητουσα να μας πει που τα βρηκε; Η μηπως η βικιπεδια ειναι αξιοπιστη;
      Καποτε στο λημα για το ΠΑΣΟΚ εγραφε για μηνες οτι το πασοκ το ιδρυσαν ο Παπανδρεου με τον Ντοναλντ ντακ ή κατι τετοιο. Τωρα πρεπει να εχει διορθωθει

      Εγω λοιπον εκανα λαθος, αλλα εδωσα τις πηγες μου ωστε οτι μαλακια και αν εκανα να μπορει να επαληθευθει και να αξιολογηθει
      εκανα λοιπον μαλακια απο παρανοηση, την ειδες και το παραδεχθηκα
      θελω και εγω να εχω το δικαιωμα να μπορω να ψαξω την πηγη, οπως εγω σου εδωσα το δικαιωμα εσενα στην καθριν και στους αλλους με την παραπομπη μου

      Διαγραφή
  72. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ δε ξερω αληθεια τι νομιζεις αλλα εδω το μπλογκ ειναι μπλογκ που απο οτι καταλαβα ειναι φιλικα προσκειμενο στο ΚΚΕ οχι στον αγιο Βασιλη

    Καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσυ τι δουλειά εχεις με το ΚΚΕ. Ειπαμε χειροτεροι και απο Φασιστες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  73. Καθριν για την παραπομπη που λες θα το ψαξω και θα σου απαντησω αργοτερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. και γιατι να μην βασσανισουν τον μπουχαριν για να πει ρε παιδι μου οτι ηθελαν και να σκωτωσουν τον σταλιν και τον λενιν οχι μονο να τον συλλαβουν
    εκει κολλησαν;

    Τα οσα λεει ο Λιτλπεητζ για τα σαμποταζ; Οργανο των σοβιετικων και αυτος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ολοι οργανα.

      Οι μονοι που δεν ηταν Οργανα ηταν

      ο Κονκουεστ ειδικος σε αριθμους γκουλαγκ εκτοπισεων κλπ του "κακου" Σταλιν με ενα παρασημο να απο τον Μπους

      Το φιλοναζιστικο φιλαρακι του συνεργατη των γερμανων Βλασοφ που ηταν αντιθετος στον αστικο εκδημοκρατισμο της Ισπανιας και της Πορτογαλλιας γνωστος για το "Αρχιπελαγος γκουλαγκ"

      Ολοι οι αλλοι οργανα Poe

      Νικ, -π

      Διαγραφή
  75. @Dimk
    Υπαρχει και αλλος αστικος μυθος για την κανονικοτητα των δικων της Μοσχας μετα τον Αμ.πρεσβη 1936-1938

    Στο ημερολογιο του Τσωρτσιλ.
    Θεωρησε ικανοτατο διπλωματη τον Σταλιν μετα το συμφωνο μη επιθεσης με την Γερμανια.
    Εγραφε πως οταν εβλεπαν τον Σταλιν τους δημιουργουσε τοσο δεος που Ολοι οι αξιωματουχοι των αλλων χωρων σηκωνονταν Ορθιοι χωρις να τους το ζητησει
    Και ο Τσωρτσιλ πιεστηκε απο τον Σταλιν;

    Χαιρετω,. Αυριο πληρωνω τους λογαριασμους για την 3η φορα αριστερα (1η φορα η τροτσκιζουσα πασοκαρα του 1981-1985)

    Νικ, -π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. φιλε Νικ,-π
      ποτε μιλησα για αστικους μυθους?
      Μου εδωσες μια δυτικη πηγη που λεει οτι οι Δικες ηταν συννομες(οχι οτι αμφεβαλα) και σου παρεθεσα μια που λεει οτι η αιτια των Δικων (συνομωσια Τροτσκι) ΔΕΝ υφισταται.
      Αρα χωρις συνομωσια,ποιους συνομωτες δικαζεις?

      νομιζω οτι πλεον ειναι κατανοητο τι ειπα.

      υγ: Α.Γ.Π. μεγαλος τιμονιερης!!!

      Διαγραφή
    2. ..και επισης φιλε, επειδη ειδα να τους αναφερεις.
      Ποτε δεν μιλησα ουτε θα το εκανα για στοιχεια απο Κονκουεστ,Σολζενιτσιν κλπ

      Δες τι πηγες παραθετω και περιμενω αντιστοιχης σοβαροτητας και απο καθενα εδω μεσα

      (οκ,εκτος Παναγιωτη)

      Διαγραφή
    3. Τις πηγες απο την Γενική Ασφαλεια. Τον Μαρτενς να διαβάσεις και τον Αμερικανο Πρεσβη ΚΑΛΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟΧΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Συγνωμη αλλα οχι φιλος

      γραψε αυτο που θελεις με στοιχεια και μην πετας απο ενα θεμα στο αλλο. Καταντα κουραστικο Οτι γραφει ο poe δεν πολυαπαντας.

      Το ασχημο για σενα ειναι πως σαν πρωην με ουδετερη εως και αρνητικη γνωμη για τον Σταλιν και νυν υπερασπιστης ολης της ιστοριας της ΕΣΣΔ με τις οποιες αδυναμιες ειχε και τους Εκκατομυρια εχθρους της μεσα και εξω απο την ΕΣΣΔ κατι εχω μαθει για την γουνα του λεοντα

      Εδω το αμερικανακι ο Τσιπρας πηγε να κανει κολπακια και με ενα φου του εκανε ο Σοιμπλε και εγινε ασσος στις κωλοτουμπες. Και τον ψηφιζετε
      Μηπως τελικα γουσταρετε να πληrωνετε ΕΝΦΙΑ; Συνταξη στα 69; 400 ευρω μισθο και 300 συνταξη; Παιδια χωρις γευματα στα σχολεια να λιποθυμουν; Χωρις παιδικους σταθμους; Δασκαλους; Χωρις εργα αποχετευσης; Στην Ελλαδα του 2015. Ενω στην ΕΣΣΔ απο το 1935 τα ειχαν λυσει ολα αυτα.

      Και σεις γραφετε εναντιων της ΕΣΣΔ.

      Που αν δεν ηταν η ΕΣΣΔ ακομα θα κυματιζε η ναζιστικη σημαια σε πολλες πρωτευσουσες;
      Tης ΕΣΣΔ; Με τα κοινωνικοποιημενα μεσα παραγωγης;
      Με τις εργατικες κατακτησεις; Τα 8ωρα. Την συνταξη στα 55 για γυναικες και 60 για ανδρες. Την δωρεαν παιδεια και τον φοιτητικο μισθο; Την εξασφαλισμενη Κατοικια και εργασια; Τους χιλιαδες απο το εξωτερικο ακομα και Ελληνες που σπουδασαν οτι ηθελαν; Αλλα οταν γυρισαν "τα γυρισαν" για να βρουν μια καλη θεση στο καπιταλιστικο ονειρο; Τους εργατες στα εργοστασια που και πριν την ανατροπη δεν μπορουσε ο Διευθυντης του εργοστασιου να κανει σχεδον τιποτα χωρις τις συνελευσεις του σωματειου;

      τους 14 στρατους στο εδαφος της στον πρωτο παγκοσμιο και καμια δεκαρια στον δευτερο. Που μεσα σε 10-15 χρονια μια πρωην αγροτικη χωρα εστειλε ανθρωπο στο διαστημα;
      Που εκατονταδες Ελληνες πηγαιναν στα νοσοκομεια της ΕΣΣΔ για γιατρεια;
      Που απο φοβο οι αστικες χωρες εδιναν καποια δικαιωματα στους εργαζομενους για να μην επανασταστησουν και γινουν Σοβιετ;

      ΕΣΣΔ που εδινε εφοδια οπου μπορουσε σε ολες τις αδεσμευτες χωρες; Που στηριζε σε ολη την γη ολες τις πρωην αποικιες να αποκτησουν την ανεξαρτησια τους;

      Με τον κοπο και μοχθο του απλου σοβιετικου εργατη που εργαζονταν για να μπορουν στην καμπουρα του οι σοσιαλδημοκρατες διανοουμενοι του μοντελου Σουηδια της Δυσης να αποπροσανατολιζουν τον κοσμο;

      Που μετα την ανατροπη στην ΕΣΣΔ οποιες κατακτησεις στην Σουηδια τις πηραν πισω σε 2 χρονια(1992-1994) λογω Μααστριχ;
      Την ταινια "τραγουδια στον δευτερο οροφο" 1995 του Σουηδου εντιμου σοσιαλδημοκρατη δεν την ειδατε εσεις οι οπαδοι του καπιταλισμου;

      Και ειστε εναντioν της ΕΣΣΔ; Και ειδικα απεναντι στην περιοδο που ενδυναμωθηκαν οι σοσιαλ.σχεσεις παραγωγης; Που αμερικανος δημοσιογραφος την περιοδο της κολλεκτιβοποιησης εγραφε πως τερατα σαν τους κουλακους δεν ειχε ξαναδει στην ζωη του;
      Και αυτος πιεστηκε απο τον Σταλιν μετα τον Πρεσβη και τον Τσωρτσιλ;;

      Πατε καλα;

      Το χαιρετω ηταν για ολους

      Νικ, -π

      Διαγραφή
  76. Θα σε μαλωσω. Γιατι προδιδεις τους συντροφους σου Κονκουεστ και Σολζενιτζιν. Δεν ειναι σωστο. Πες μας κατι και για την Χουντα στην Λ.Δ Κορέας να γελασουμε λιγο χοχοχοχχοαχαχαχαχαχα ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Τεσπα βαρεθηκα
    εκρεμμει η ερευνα της πηγης της καθριν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Επισης για τον αμερικανο πρεσβη εχεις να πεις κατι που σε ρωτανε και σε ξαναρωτανε DimK;

    Εκτος και αν τον εξαγορασαν με φερερεο ροσε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τη να πει για τον Αμερικανο Πρεσβη. Ξεβρακωθηκε και τρεχει. Ειναι και το Βιβλιο του Μαρτενς Καταπελτης. Τωρα ενταξει οι Μυστικες υπηρεσιες τον εχουνε για ηρωα. Λογικο....................................... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Poe Συντροφε λυσε μου μια απορια που εχω. Ο ΤΣΕ στα απομνημονευματα του που λεει οτι εγινε Κομμουνιστης απο τον Πατερουλη Σταλιν και αποκαλει Εγκληματιες το Τροτσκι και τους Φιλους του δεν ηξερε και παραπλανηθηκε απο τον ΣΤΑΛΙΝ σε εποχη Αντισταλινικης Θηριωδιας χοχοχοχοχοχοχοχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  79. Και κατι εξτρα που εχει πλακα

    Για να πεισει ο Τροτσκι οτι ο σταλιν εβλεπε φαντασματα, και οτι δεν υπηρχε καμια πιθανοτητα καπιταλιστικης παλινορθωσης με πολιτικα/ειρηνικα μεσα εγραψε τα εξής:


    "Προφανώς μόνο ανόητοι θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι οι καπιταλιστικές σχέσεις, δηλαδή η ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης και της γης, θα μπορύσαν να αποκατασταθούν στην ΕΣΣΔ, με ειρηνικλό τρόπο και να οδηγήσουν σε καθεστώς αστικής δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, ο καπιταλισμός δε θα μπορούσε -αν γενικά μπορούσε- να αναβιώσει στη Ρωσία παρά μόνο ως αποτέλεσμα ενός βίαιου αντεπαναστατικού πραξικοπήματος, που θα απαιτούσε δέκα φορές περισότερα θύματα από ότι η Οκτωβριανή Επάσταση και ο εμφύλιος πόλεμος" 28 Δεκεμβρη 1934, L.Trotski, L' appareil policier du stalinisme, εκδ. U.G.E, 10-18, Παρίσι 1976, σελ. 26-27.

    Πολύ διορατικός...
    γιατι η ανατροπη της ΕΣΣΔ απο Γκορμπι και Γιελτσιν ειχε εκατομμμμμυυυυριααα νεκρους...

    το ανωτατο σοβιετ το βομβαρδισαν βεβαια τα τανκ μια χαρα
    αλλα κατα τα αλλα η ανατροπη απο το εσωτερικο εγινε μεθοδικα, πολιτικά, ειρηνικά, και χειρουργικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το οτι στην πραξη ο τροτσκι με ολα αυτα στεκονταν στο πλευρο του Μπουχαριν εχει καμια σημασια;
      Μαλλον οχι ε;
      Γιατι με αυτο αφορμη, για κυνδυνο παλινορθωσης των καπιταλιστικων σχεσεων ή υπαναχωρηση σε αυτες αν επαιρναν δυναμη οι κουλακοι(που καλλιεργούσαν πριν απο την επανασταση τη Γη οχι με την παραδοσιακη αντιληψη-δηλαδη αυτη που ειχε η αριστοκρατια- αλλα με λογικη καπιταλιστικη, δηλαδη, με λογικη καπιταλιστικου κερδους που θα πηγαζει απο την εκμεταλλευση της γης) κατηγορηθηκε ο Μπουχαριν... νομιζω ειχε ποινες και πριν απο τις "δικες της Μοσχας" για την υποστηριξη του στους κουλακους.

      Διαγραφή
    2. Τι εισαστε εσεις οι ΚΚΕεδες ρε παιδακι μου μη δειτε Οπορτουνιστη να παραπαταει αμεσως να του την πειτε. Φτανει ρε παιδια αφηστε να πει και κατι για την Χουντα στην ΚΟΡΕΑ χοχοχοχοχοχοχοχοχοχχοχο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Εχει πλακα παντως που ο dimk προκειμενου να κατηγορησει το κκε συντασσεται με οποιονδηποτε λεει οτιδηποτε εναντιον του
      συνταχθηκε τωρα με την καθριν που κατηγορει τον σταλιν και κατηγορει και το κκε οτι ειναι σταλινικο
      συνταχθηκε σε προηγουμενο αρθρο και με τον Ταλιμπαν που ηταν υπερ του σταλιν και κατηγορουσε το ΚΚΕ για τη σταση του απεναντι στην αποσταλινοποιηση και τον ζαχαριαδη και τη σταση του στην περεστροικα...


      ιδου και το προηγουμενο αρθρο

      http://redflyplanet.blogspot.com/2015/10/89.html

      Διαγραφή
    4. @ποε
      δεν ξερω αν θες να συζηταμε εδω(με τις οποιες αδυναμιες μου) ή απλα θες κλακαδορους και χειροκροτητες σαν τον Παναγιωτη.
      Αν θες το δευτερο,οκ θα παρω και εγω μερος να κανω την πλακα μου και να αφησω την "σοβαρη" κουβεντα στην ακρη.
      Λες οτι ο Τροτσκι εκανε την αναλυση για να ριξει σταχτη στα ματια του Σταλιν?
      `Η απλα τον λοιδωρεις για λαθος προβλεψη?

      Το πρωτο ειναι το "επιπεδο Παναγιωτη" ..
      Εικασιες μεσα απο ενα αποσπασμα 10 σειρων,που δεν ειναι τιποτα αλλο περα απο μια προφανη παρατηρηση.
      Δανειζομαι ενα "ρητο" της στατιστικης που ομως κολλαει και εδω:
      "Correlation does not imply causation"
      Nομιζω οτι δεν θες παραπανω εξηγηση.
      ΑΝ εχεις και αλλα εκτενη αποσπασματα περι τουτου,εδω ειμαι να αναθεωρησω!!

      Το δευτερο(λοιδωρια) ειναι μαλλον πρωθυστερο.
      Εχοντας την πολυτελεια του ιστορικου χρονου υπερ μας,ειναι σαν να προβλεπεις το παρελθον.
      Η λογικη ειναι " ποτε εκανε την δηλωση? ηταν λογικο για τοτε να πιστευει κατι τετοιο? τι ειχε μεχρι τοτε σαν παραδειγμα? "
      Αυτα λοιπον ειναι ο τροπος να σκεφτεται καποιος και να απαντα
      Αν θες να μιλαμε σοβαρα..
      Ελπιζω να μην πιστευει κανεις οτι υπερασπιζομαι τον Τροτσκι.
      Αυτο που κανω ειναι να λεω οτι με μισολογα και ημιτελη αποσπασματα κατηγοριες δεν στεκουν.
      Οσο για τον αμερικανο πρεσβυ.
      Εξηγησε μου κατι και ασε τις εξυπναδες "επιπεδου Παναγιωτη".
      Διαβασες τι ειπα σε ενα σχολιο του "Νικ.-π"?
      Ειπα οτι η Δικες ηταν συννομες
      Δεν ειναι η διαδικασια που αμφισβητω..το εχω τονισει ηδη
      Το πως εφτασαν οι ανθρωποι αυτοι και κατω υπο ποιες πιεσεις να ομολογησουν αμφισβητω.
      Και τα στοιχεια επισης!!
      Συγχρονο παραδειγμα: ενας εκ των "Πυρηνων της Φωτιας" καταδικαστηκε με πλαστα στοιχεια(ενα καπελο που δεν ηταν δικο του).
      Ενας παρατηρητης στην δικη του δεν θα μπορουσε να ξερει τα στοιχεια αν ειναι πλαστα ή οχι.
      Αυτο που παρατηρει ειναι αν γινονται δικονομικες αλχημειες μεσα στην δικη.
      Και απο αυτες δεν εγινε καμια,ειμαι σιγουρος.
      Οταν ακουει την ομολογια Μπουχαριν ο Πρεσβυς,ΔΕΝ ξερει πως απεσπαστηκε απο αυτον.
      Ξερει οτι ακουστηκε στο δικαστηριο.
      Ηταν, να το πω πιο απλα,ο Αμερικανος πρεσβης(με Φερερο ή οχι) εκει που κρατουσαν τον Μπουχαριν?
      Στις ανακρισεις απο την NKVD?
      Aρα πω μπορει να ξερει οτι ολα ηταν προιον οικοιοθελους μεταμελειας και οχι προϊον απειλων και εκφοβισμου?
      Οποτε ξαναλεω διαλεξε ακροατηριο..
      Παναγιωτηδες ή λογικα σκεπτομενους ανθρωπους?

      Διαγραφή
    5. Λεω οτι εκανε την αναλυση για να υπονομευσει την σταλιν και τα μελη της ηγεσιας του κομματος που εκρουαν τον κωδωνα του κινδυνου και ελεγαν οτι στο κομμα και στον στρατο υπαρχει προβλημα με προδοτες οι οποιοι θελουν να καθυστερησουν την οικοδομηση, να βαλουν τα οποια εμποδια, με σκοπο να την ανατρεψουν αν δωθει ευκαιρια. Και με αυτον τον τροπο βοηθουσε τους αντεπαναστατες... για την ακριβεια τους "εξαφανιζε" αφου συμφωνα με τη λογικη του ηταν τρελο να σκεφτεται καποιος την καπιταλιστικη παλινορθωση...

      Αλλα η καπιταλιστικη παλινορθωση τελικα ηρθε, επειδη μετα τον σταλιν αρχισε η κατρακυλα, και αντιθετα με τα οσα ελεγε ο Τροτσκι, οχι μονο ηρθε, αλλα ηρθε και χωρις πραξικοποημα με 10 φορες περισσοτερους νεκρους απο την οκτβριανη και τον εμφυλιο, οπως ακριβως φοβονταν ο σταλιν και οι αλλοι οτι θα ερθει, και για αυτο ακριβως το λογο εκαναμ την εκαθαριση.

      Διαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.