4 Μαρτίου 2015

Σε ταμεία και αποθεματικά ψάχνει η κυβέρνηση λεφτά για τα δάνεια

Στα ταμεία και στα αποθεματικά ψάχνει η κυβέρνηση για να μαζέψει τα λεφτά ώστε πληρώσει δάνεια και τις υποχρεώσεις του Μαρτίου.

Με πρώτη προτεραιότητα να μην μείνει ακάλυπτη δανειακή υποχρέωση της χώρας, το οικονομικό επιτελείο «ξεσκονίζει» κάθε εναλλακτική πηγή άντλησης ρευστότητας ενώ εξετάζει μια προς μία τις δαπάνες του μήνα με στόχο να «παγώσει» ότι δεν είναι απολύτως απαραίτητο να πληρωθεί.

Τα διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης μπαίνουν στο «στόχαστρο»  -ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για την μεταφορά των διαθεσίμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας- ενώ οι επιστροφές φόρων σχεδιάζεται να γίνονται από εδώ και στο εξής με το… σταγονόμετρο.

Ακόμη και η πληρωμή του επιδόματος θέρμανσης φαίνεται να αναβάλλεται για… αργότερα. Παρά το γεγονός ότι αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εξήγγειλε την καταβολή του από την προηγούμενη εβδομάδα, χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων δεν έχουν μπει ακόμη.

Στο… περίμενε είναι και εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες οι οποίοι δεν έχουν εισπράξει την επιστροφή φόρου από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα.
Η προσοχή του οικονομικού επιτελείου, είναι εστιασμένη στις ασφυκτικές ημερομηνίες των δανειακών υποχρεώσεων οι οποίες για τον Μάρτιο έχουν ως εξής:
 • 6/3: Ποσό 298.676.079 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
 • 6/3: Ποσό  1.400.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
 • 13/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
 • 13/3: Ποσό  1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
 • 16/3: Ποσό 560.017.648 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
 • 20/3: Ποσό 336.010.589 πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ
 • 20/3: Πόσο 1.600.000.000 αφορά σε λήξεις εντόκων γραμματίων
Για την κάλυψη αυτών των υποχρεώσεων και μέχρι να υπάρξει κάποια εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές (π.χ αξιοποίηση των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αύξηση του ορίου για έκδοση εντόκων γραμματίων μέτρα που και τα δύο συναντούν ευρύτατες αντιρρήσεις από την πλευρά των δανειστών), το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να «ξεσκονίσει» τα ταμειακά διαθέσιμα όλων των διαθέσιμων φορέων.

Στο «μικροσκόπιο» έχουν ήδη μπει τα διαθέσιμα του ΟΑΕΔ (ενδέχεται το θέμα να εξεταστεί σε νέα συνεδρίαση του ΔΣ του οργανισμού μέσα στην εβδομάδα) ενώ ήδη δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία μεταφέρονται περί τα 200 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΤτΕ.

Η απόφαση αναφέρει: «Σκοπός της παρούσας απόφασης είναι η τήρηση των διαθεσίμων ταμειακών υπολοίπων του Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π./ Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., που δε θα χρησιμοποιούνται άμεσα για πληρωμές δικαιούχων, σε έντοκο λογαριασμό εκτός του τραπεζικού ιδρύματος του Οργανισμού Πληρωμής, ήτοι στην Τράπεζα της Ελλάδος (Κεντρικό Κατάστημα).
Τα ταμειακά αυτά υπόλοιπα μπορεί να προέρχονται είτε από επιχορηγήσεις του Τακτικού Προϋπολογισμού είτε από την Προχρηματοδότηση στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ή/και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας».

Αντίστοιχες συζητήσεις έχουν γίνει και με τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία όμως προς το παρόν εμφανίζονται απρόθυμα –ή αδύναμα- να ανταποκριθούν δεδομένου ότι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στις εμπορικές τράπεζες έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο. Έτσι, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και σε άλλους φορείς. Ήδη έχει ανοίξει θέμα με τα νοσοκομεία ενώ η αναζήτηση θα φτάσει μέχρι και στα… μουσεία όπως το μουσείο της Ακρόπολης.

Με τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες. Για τις δημοσιονομικές ανάγκες –ήδη υπάρχει δημοσιονομικό έλλειμμα- εξετάζεται πάγωμα όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως απαραίτητες.

Το επίδομα θέρμανσης –ο λογαριασμός του οποίου έχει φουσκώσει καθώς υπήρξαν αθρόες αγορές το τελευταίο δίμηνο- ακόμη δεν δόθηκε παρά το γεγονός ότι εξαγγέλθηκε.
Οι αγρότες περιμένουν την επιστροφή του ειδικού φόρου ενώ προς «πάγωμα» οδεύουν και οι περισσότερες επιστροφές από φόρο εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: The TOC

3 σχόλια:

 1. Λυπάμαι που σας έστειλε αυτό το μήνυμα που ήρθε ως αυτόκλητες E-mail στο πρόχειρο φάκελο σας, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι ο Sir. Rafeal προσφέρει σήμερα 3% Δάνειο για την κάθε μία. αν σας ενδιαφέρει e-mail επικοινωνίας: rafealjeffreyloanfirm@gmail.com
  Συμπληρώστε και επιστρέψτε ...
  όνομα:
  Χώρα:
  Αριθμός κινητού τηλεφώνου:
  Ποσό που απαιτείται ως δάνειο:
  Διάρκεια δανείου:
  Ηλικία:
  Φύλο:
  παρακαλώ μην κάνετε κλικ απάντηση σε αυτό το email, αλλά διαβιβάσει όλες τις απαντήσεις σε αυτό το e-mail επικοινωνίας: rafealjeffreyloanfirm@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Λυπάμαι που σας έστειλε αυτό το μήνυμα που ήρθε ως αυτόκλητες E-mail στο πρόχειρο φάκελο σας, θα ήθελα απλώς να σας ενημερώσω ότι ο Sir. Rafeal προσφέρει σήμερα 3% Δάνειο για την κάθε μία. αν σας ενδιαφέρει e-mail επικοινωνίας: rafealjeffreyloanfirm@gmail.com
  Συμπληρώστε και επιστρέψτε ...
  όνομα:
  Χώρα:
  Αριθμός κινητού τηλεφώνου:
  Ποσό που απαιτείται ως δάνειο:
  Διάρκεια δανείου:
  Ηλικία:
  Φύλο:
  παρακαλώ μην κάνετε κλικ απάντηση σε αυτό το email, αλλά διαβιβάσει όλες τις απαντήσεις σε αυτό το e-mail επικοινωνίας: rafealjeffreyloanfirm@gmail.com

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. BE CAREFUL FOLKS ONLINE LOAN SCAMS ARE REAL. Do you need a legitimate and trusted Loan company/Lender? Be wary of any lender from West Africa, Singapore and India. I am Stephanie Williams and a citizen of the USA; currently I am 47 years of Old and work as a Registered Nurse in a prestigious Hospital here in the States. My candid advice is to inform everyone about my dealings with a sincere/honest loan company. I have been scammed out of my hard earned money by other fake lenders and was hopeless and didn't know who to believe, until I contacted CHESHIRE LOAN COMPANY LTD located in both the USA & UK and they did fulfilled their promises based on our signed loan contract by putting a great smile on my face by transferring me the loan I applied for. Anyone of you that have also been a victim of scam, you should bother no more because, I honestly believe that the only lender you can trust here is CHESHIRE LOAN COMPANY LTD. Their contact email: contacto@cheshireloancompany.com or Skype: cheshireloan.company for more detailed information on how to get a loan from them.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά