29 Μαΐου 2016

Μερικές σκέψεις για τη Βενεζουέλα

pump2


Ακούγονται πολλά αυτές τις μέρες στα δυτικά media για τα όσα γίνονται στη Βενεζουέλα. Το «αφήγημα» μου μας παρουσιάζουν έχει ως εξής: «Στην Βενεζουέλα ο κόσμος πεινάει, στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος είναι σοσιαλιστής, στη Βενεζουέλα ο σοσιαλιστής πρόεδρος δρα ως τύραννος.» Τα διάφορα άρθρα «ντύνονται» με εικόνες φρίκης από μισοδιαλυμένα νοσοκομεία, με κόσμο να κάνει ουρές έξω από μαγαζιά, με άδεια ράφια, κλπ. Υπαρκτά όλα αυτά θα μου πεις –αν και διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις για το αν δεν μας τα παρουσιάζουν παραφουσκωμένα- όμως πρέπει να πάμε και ένα βήμα παραπέρα. Και όταν λέω παραπέρα, εννοώ να ξεπεράσουμε την αποστροφή που μας προκαλούν αυτές οι εικόνες, που στοχεύον στο θυμικό, και να εξετάσουμε τα πράγματα όσο πιο αντικειμενικά μπορούμε. Γιατί είναι αληθές ότι οι απλοϊκές ερμηνείες της πρώτης εντύπωσης και τα καρμπόν άρθρα τύπου λαιφο(λαιφο όλου του κόσμου ενωθείτε), κρύβουν από πίσω σκοπιμότητες και έχουν συγκεκριμένες στοχεύσεις. Η δημοσιογραφική αξία τους δε, με το ζόρι ξεπερνά αυτή των άρθρων για τη Βόρεια Κορέα, με αξιωματούχους του στρατού που εκτελούνται και μετά ανασταίνονται.

Εγώ παραδέχομαι ότι δεν έχω την απαιτούμενη γνώση να κάνω κάποια σοβαρή και αντικειμενική ανάλυση για τα της Βενεζουέλας, δεν έχω καν την απαραίτητη πληροφόρηση. Σίγουρα όμως μπορώ να παραθέσω μερικές σκέψεις οι οποίες ξεπερνούν την απλοϊκότητα των διαφόρων ρεπορτάζ, που ως κύριο σκοπό τους έχουν να ρίξουν λάσπη στον συνασπισμό του Μαδούρο, αλλά και να πλήξουν το όραμα του σοσιαλισμού, μιας και για πολύ κόσμο, αν και λανθασμένα, η Βενεζουέλα θεωρείται σοσιαλιστική χώρα και ο Τσάβες σοσιαλιστής ηγέτης. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ο οικονομικός πόλεμος δεν μπορεί παρά να είναι λειψός χωρίς την απαραίτητη δυσφημιστική προπαγάνδα.

Και μιλώντας για οικονομικό πόλεμο, εννοώ τις αμερικάνικες πετρελαϊκές, οι οποίες πέρα από τον εμπορικό ανταγωνισμό τους με τη Βενεζουέλα, έχουν βάλει από καιρό στο μάτι τον ορυκτό της πλούτο. Και είναι αλήθεια, ότι τον τελευταίο καιρό η κατάσταση στη Βενεζουέλα θυμίζει εκείνα τα στριπάκια του Λούκι Λουκ , στα οποία τα όρνεα πετούν πάνω από το ετοιμοθάνατο βουβάλι περιμένοντας το να πεθάνει. Βέβαια τα ιμπεριαλιστικά όρνεα δεν αρκούνται στην αναμονή, αλλά με κάθε τρόπο ροκανίζουν και ξεκουφίζουν τα θεμέλια σαν τους καλικάντζαρους, μέχρι να έρθει η στιγμή για να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα κάτι που ειδικά οι χώρες της Λατινικής Αμερικής το έχουν βιώσει από πρώτο χέρι.

Ήταν όμως τα θεμέλια της Βενεζουέλας εξ αρχής ανθεκτικά; Η απάντηση είναι ότι μάλλον όχι. Καταρχήν μια οικονομία που στηρίζεται σε τόσο μεγάλο βαθμό στην εξαγωγή πετρελαίου, είναι σίγουρα ευάλωτη και ανελαστική, και αυτό το αποδεικνύει και η κρίση που της προκάλεσε η πρόσφατη μείωση της τιμής του βαρελιού. Όμως δεν είναι αυτό το μόνο της πρόβλημα. Ίσως ο Μαδούρο θα μπορούσε να μάχονταν από καλύτερη θέση αν η οικονομία του ήταν πραγματικά σοσιαλιστική. Ας το δούμε λίγο πιο αναλυτικά αυτό:

Με το να είναι κρατικοποιημένοι(και όχι κοινωνικοποιημένοι) κάποιοι μόνο τομείς της οικονομίας, όπως είναι πχ το πετρέλαιο, η εγχώρια οικονομία στους άλλους τομείς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από ιδιωτικά συμφέροντα. Τα ιδιωτικά συμφέροντα όμως αφενός υπακούν στους νόμους της αγοράς και αφετέρου δεν έχουν πατρίδα. Για παράδειγμα, σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που διέρχεται αυτή τη στιγμή η χώρα, μπορεί να αποφασίσουν ότι δεν συμφέρει να παράγουν το α ή το β προϊόν πρώτης ανάγκης στην χρειαζούμενη ποσότητα, διότι η αγορά δεν έχει χρήμα για να το απορροφήσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για το προϊόν αυτό, απλά αν δεν μπορεί να απορροφηθεί κάτι ως εμπόρευμα από την καπιταλιστική αγορά, τότε δεν έχει νόημα να παράγεται(οι καπιταλιστές έχουν καλύτερα να στείλουν ένα προϊόν στη χωματερή από το να το διαθέσουν δωρεάν). Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει επειδή τα αγαθά δεν παράγονται ως αξίες χρήσης(δλδ επειδή είναι χρήσιμα για τον α ή το β σκοπό) αλλά ως εμπορευματικές αξίες(δλδ για να πουληθούν)[1]. Έτσι δεν έχει σημασία αν ο λαός στη Βενεζουέλα δεν έχει χαρτί υγείας, παρόλο που το χρειάζεται, γιατί αν δεν έχει την αγοραστική δύναμη να το αποκτήσει, τότε στον καπιταλισμό αυτό δεν έχει νόημα να παραχθεί…Όχι τουλάχιστον για τους καπιταλιστές που έχουν την πρωτοβουλία στην παραγωγή.

Οι Μπολιβαριανοί λοιπόν, έχοντας αφήσει στους ιδιώτες νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι σε καταστάσεις τις οποίες δεν μπορούν να διαχειριστούν χωρίς να έχουν τον έλεγχο των τομέων αυτών. Δεν είναι τυχαίο που πολλές βιομηχανίες στη Βενεζουέλα, σταμάτησαν την παραγωγή βασικών προϊόντων, όχι μόνο επειδή τα προϊόντα θα έμεναν πιθανώς αδιάθετα, αλλά και για να ασκήσουν πιέσεις στο Μαδούρο(δεν ξέρω κατά πόσο παίζει και κάποιου είδους εμπάργκο στις εισαγωγές). Αυτό βέβαια είχε σαν αποτέλεσμα τα ράφια να αδειάσουν, τα νοσοκομεία να ξεμείνουν από φάρμακα, και να ξεσπάσει ένας αχαλίνωτος πληθωρισμός(και αυτό κληρονομιά της οικονομίας της αγοράς), και κατ’ επέκταση να παρατηρείται το φαινόμενο των ατελείωτων ουρών. Όταν λοιπόν μαθαίνουμε για άδεια ράφια και νοσοκομεία χωρίς φάρμακα, να γνωρίζουμε ότι τη μεγαλύτερη ευθύνη για τούτες και εκείνες τις συμφορές, την έχει η ιδιωτική πρωτοβουλία(ή η ιδιωτική υστεροβουλία) που αδρανοποιεί την παραγωγή. Διαβάζω ότι ο Μαδούρο απαντά με «επιτάξεις» προκειμένου να ξαναρχίσει η παραγωγή, όμως τώρα πια τι να πρωτοπρολάβει;

Και είναι και το άλλο ζήτημα, αυτό της διαφθοράς. Ακούμε ότι πολλά από τα στελέχη του κόμματος του Τσάβεζ, αλλά και διάφοροι κρατικοί λειτουργοί, είναι αναμεμειγμένοι σε οικονομικά σκάνδαλα. Δεν αποκλείεται πολλά από αυτά που διαβάζουμε να είναι μέρος της Δυτικής προπαγάνδας, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι στην συναναστροφές τους με το κεφάλαιο, οι κρατικοί αξιωματούχοι, δεν θα μπαίνουν σε πειρασμό. Η αγορά άλλωστε έτσι λειτουργεί από τη φύση της, με λαδώματα και εξαγορές συνειδήσεων, πληθώρα παραδειγμάτων έχουμε από όλα τα καπιταλιστικά κράτη.

Είπαμε παραπάνω ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, αυτό σημαίνει ότι το μόνο πατριωτικό κριτήριο των καπιταλιστών είναι τα συμφέροντα τους. Όταν λοιπόν τα συμφέροντα τους απειλούνται, οι κεφαλαιοκράτες θα κάνουν κολεγιές με τον οποιονδήποτε, μη λογαριάζοντας ούτε έθνος, ούτε κράτος, ούτε θρησκεία ούτε θύρα 13. Είναι επόμενο λοιπόν να υπήρχε μια μερίδα πλουτοκρατών στην Βενεζουέλα -η οποία έχει ως αιχμή του δόρατος την αντιπολίτευση(η οποία έχει περισσότερους βουλευτές αλλά κάνει αντιπολίτευση στο Μαδούρο που είναι πρόεδρος της χώρας)- που βλέπει τα συμφέροντα της να εξυπηρετούνται καλύτερα από μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη Δύση. Με το να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου η Βενεζουέλα βρέθηκε σε δυσμενή θέση, αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πιέσεις από έξω να ενισχυθούν, αλλά παράλληλα να αναπτυχθούν και φυγόκεντρες δυνάμεις. Δηλαδή έχει αυξηθεί η μερίδα εκείνη των εγχώριων καπιταλιστών οι οποίοι έχουν την τάση να/ή έχουν ήδη ανοίξει συμφωνίες με μονοπώλια του εξωτερικού. Οι λόγοι για κάτι τέτοιο ποικίλουν, μπορεί για παράδειγμα να θέλουν να εξασφαλίσουν μια θέση στη διάδοχη κατάσταση, ή και να ενισχύσουν τη θέση τους, ή ακόμα και να πάρουν οι ίδιοι μερίδιο από την πίττα που θα ξαναμοιραστεί, και από τα κρατικά κεφάλαια που θα βγουν στο σφυρί.

Όλα αυτά βέβαια οδηγούν και σε λαϊκή δυσαρέσκεια, που μπορεί μέχρι ένα βαθμό να είναι αυθόρμητη, είναι όμως και καλλιεργημένη. Δλδ εμένα δύσκολα κάποιος θα με πείσει ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη βενεζουέλα δεν είναι υποβοηθούμενα η ακόμα και πυροδοτημένα από άτομα που βρίσκονται στο payroll της Cia. Ή ότι πολλά από αυτά που παρουσιάζονται ως εγκλήματα του Μαδούρο, δεν είναι ψευδείς ειδήσεις, ακόμα και προβοκάτσιες του παρακράτους και της αντιπολίτευσης.

Πριν κλείσω το άρθρο να ζητήσω συγνώμη από ανθρώπους που έχουν μια παραπάνω γνώση για το τι πραγματικά συμβαίνει στην Βενεζουέλα και που μπορεί η δική μου προσέγγιση να τους φανεί ιδιαιτέρως απλοϊκή και κάπως χοντροκομένη. Είναι μόνο μερικές προσωπικές, απλές εκτιμήσεις, οι οποίες έρχονται αντανακλαστικά ως αντίδραση στην απείρως πιο απλοϊκή και πιο χοντροκομένη -και γεμάτη σκοπιμότητα- παρουσίαση του φαινομένου από τα μαζικά Δυτικότροπα Media.

[1] Ο Μαρξ αυτό το ονομάζει φετιχισμό του εμπορεύματος


Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

25 σχόλια:

  1. Καθολου απλοικες οι θεσεις σου σε σωστη βαση ειναι. Αποδειχτηκε και στην Βενεζουελα οπως και σε πολλες αλλες περιπτωσεις οτι οι νομοι του Καπιταλισμου ειναι σιδερενιοι και οτι αν τα μεσα παραγωγής δεν ειναι Κοινωνικοποιημενα δεν μπορεις να κανεις απολυτως τιποτα ανεξαρτητα και καλων προθεσεων που υπαρχουνε. Ο Λαός πραγματικα ζει μια τραγωδια αναμενομενη. Ενω αυτος δεν εχει φαγητο και ο πληθωρισμος τσακίζει κοκαλα η Αστικη ταξη ζει μεσα στα πλουτη. Αντιθετα στην Λ.Δ Κορέας οτι προβληματα υπάρχουνε δεν ειναι επειδη θυσαυρίζει η Αστική τάξη γιατί απλά δεν υπαρχει και τα αντιμετωπιζουνε ολοι το ιδιο γιατι απλα δεν υπαρχουνε Ταξεις. Πολλοι λενε οτι η Βενεζουελα εδω και 17 χρονια βοηθησε την Κουβα να κρατηθεί. Διαφωνώ ριζικα. Για εμένα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. ΟΙ Αμέρικάνοι ανεχτηκανε τον Τσαβες και τον Μαδουρο συνεχίζοντας ταυτόχρονα το δολοφονικό Εμπαρκο στην Κούβα ωστε να σπρώχξουνε τους Κουβανούς στον Καπιταλισμό μεσα απο τον δρόμο της Βενεζοέλας. Σημερα που πλέον η Κούβα βρίσκεται σε πορεία ανατροπής του Σοσιαλισμού καταργούνε το Εμπάργκο και πιεζουνε για την ανατροπή της Κυβερνησης Μαδούρο που πλέον δεν την χρειάζονται εχοντας ταυτοχρονα δυσφιμήση τον Σοσιαλισμό στον λαό της Βενεζουέλας. Εγω θα ευχηθω στον λαό της Βενεζουελας τα καλυτερα στο Κ.Κ που σε καμμία περίπτωση δεν ειναι Οπορτουνιστικό να βγάλει συμπερασματα και στις Επαναστατικές δυναμεις της Κουβας να σταματησουνε εγκαιρα αυτο τον δρομο. Ας σκεφτουμε μονο ποσο διαφορετικά θα ήτανε ολα για Βενεζουελα και Κουβα αν εδω και 17 χρονια ο Τσαβες ειχανε προχωρήσει σε Κοινωνικοποιηση των Μέσων παραγωγης. Καλη Κυριακη Συντροφε. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός του ότι συμφωνώ με τις τοποθετήσεις σου Poe, οι εκεί εξελίξεις επιδρούν σε συνειδήσεις των λαϊκών μαζών, υπό το πρίσμα, ασφαλώς, της αστικής προπ. διαστρέβλωσης.
    Πιθανόν να θεωρηθεί υπερβολικό, αλλα κάθε μέλος και φίλος του ΚΚΕ οφείλει να θίγει πρώτος το ζήτημα, επιχειρηματολώντας με όσα αναπτύσσονται στις σχ. εκτιμήσεις του ΚΚΕ και, ορθά, συμπυκνώνεις στο άρθρό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καθολου υπερβολικος. Το λες απολυτα σωστα. Πρωτοι πρεπει να θιγουμε με επιχειρηματα για το θεμα της Βενεζουελας οπως και για την Κουβα χωρις να φοβηθουμε να εξηγησουμε τι συμβαινει και να δειξουμε τον ενοχο......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Το 1991 ητανε το προβλημα να εξηγησουμε τι συνέβη. Εκει σε θέλω Σύντροφε......Σημερα με την Σοβιετική εμπειρία και τα ντοκουμέντα που έχουμε όλα είναι πεντακάθαρα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  3. και ενα αρθρο για προσφατες εξελιξεις πυο διαβασα πριν λιγο

    http://atexnos.gr/proetimasies-gia-stratiotiki-epemvasi-sti-venezouela-dolofonithike-o-proin-dioikitis-tis-mpolivarianis-politofilakis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το βαζω και ολοκληρο, κριμα δεν το ειχα δει πριν γραψω το αρθρο

    Προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα – Δολοφονήθηκε ο πρώην διοικητής της Μπολιβαριανής Πολιτοφυλακής
    Από Οικοδόμος στο Μαι 29, 2016 Διεθνή

    “Το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα έχει καταστρωθεί από τη Διοίκηση Νότου (CS) των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και εφαρμόζεται κατά γράμμα από τους συμμάχους τους, την αντιπολίτευση (MUD) μέσα στη Βενεζουέλα. Το σχέδιο προέβλεπε αρχικά οι δυνάμεις της αντεπανάστασης μέσα στη χώρα, να χρησιμοποιηθούν για να εντείνουν τις ελλείψεις βασικών ειδών που προκαλούν οι μεγάλες εταιρείες, καθώς επίσης και οι δράσεις στο δρόμο και η ένοπλη βία, που ευνοούν την δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την άμεση στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Η δήλωση του αρχηγού της CS, ναύαρχου Kurt W. Tidd, τα λέει όλα: «η έγκαιρη παρέμβασή μας σκιαγραφεί έναν δρόμο για μια γρήγορη έξοδο από το καθεστώς»”, αναφέρει σε άρθρο της η κουβανική ιστοσελίδα cubadebate.cu .

    Το άρθρο του κουβανού δημοσιογράφου Angel Guerra Cabrera, με τίτλο Προετοιμασίες για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, αποκαλύπτει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων βδομάδων στη Βενεζουέλα είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις πραγματικές επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και της κυβέρνησης των ΗΠΑ:

    «Τα 12 σημεία της δεύτερης φάσης του σχεδίου της CS στο ντοκουμέντο που διέρρευσε είναι αποκαλυπτικά. Σε αυτό προδικάζεται ότι “ή ήττα στις εκλογές και η εσωτερική αποσύνθεση του λαϊκίστικου και αντι-βορειοαμερικανικού καθεστώτος, αντανακλά την επιτυχία της πολιτικής μας που προωθούν οι συμμαχικές δυνάμεις στην περιοχή στην πρώτη φάση αυτής της επιχείρησης”.

    Ανάμεσα στις επιτυχίες της, η CS δίνει έμφαση: α) στο να αποδείξει τον αυταρχικό χαρακτήρα και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση Μαδούρο (είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα), β) επισημαίνει τον μηχανισμό του “Εκτελεστικού Διατάγματος” ( του Tidd) για να δικαιολογήσει την εφαρμογή “της πολιτικής μας” που έχει “νομιμοποίηση στο Σύνταγμα και τους νόμους των ΗΠΑ”, γ) θεωρεί δεδομένη “την διεθνή απομόνωση” της Βενεζουέλας, δ) επιδιώκει την “Δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την εφαρμογή της Δημοκρατικής Χάρτας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ)” , “όπως το έχουμε συμφωνήσει με τον Luis Almagro Lemes” (τον ίδιο τον γραμματέα του ΟΑΚ), σύμφωνα με το ντοκουμέντο, ε) να θέσει στην ημερήσια διάταξη την υπόθεση της ανθρωπιστικής κρίσης, “η οποία επιτρέπει την παρέμβαση με υποστήριξη διεθνών οργανισμών , συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ”.»

    Το άρθρο είναι αποκαλυπτικό και όσο αφορά τον ρόλο της βενεζολάνικης αντιπολίτευσης (θυμίζουμε ότι πλειοψήφησε με διαφορά στις τελευταίες εκλογές έναντι του συνασπισμού που ηγούταν ο Μαδούρο), που παρά τις εσωτερικές διαφορές της συντάσσεται στην εξυπηρέτηση του παραπάνω σχεδίου των ΗΠΑ:

    «Σε αυτό το σχεδιασμό εντάσσονται και οι βίαιες διαδηλώσεις. Αυτή την εβδομάδα η δεύτερη από τις δύο διαδηλώσεις που οργάνωσε η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια, για το δημοψήφισμα κατά του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, έληξε με βανδαλισμούς και τραυματισμούς φοιτητών και αστυνομικών. Όπως εξηγεί το σχέδιο της CS, το δημοψήφισμα είναι απλώς πρόσχημα και αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η MUD δεν έχει εκπληρώσει τους όρους για την προκήρυξή του. Και για να υπενθυμίσει ποιος διατάζει, ένα στρατιωτικό αεροπλάνο της CS παραβίασε δύο φορές τις τελευταίες μέρες τον εναέριο χώρο της Βενεζουέλας.» Ολόκληρο το άρθρο μεταφρασμένο, στην ιστοσελίδα prensa-rebelde.

    Μέσα σε αυτό το κλίμα η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ερευνά την δολοφονία του διοικητή της Μπολιβαριανής Εθνικής Πολιτοφυλακής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του προέδρου Ούγκο Τσάβες και πρώην επικεφαλής της Προεδρικής Φρουράς, ο οποίος το Σαββάτο 28/5 δέχτηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς σε περιοχή της πρωτεύουσας της Βνεζουέλας Καράκας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όπως αναφέρεται σήμερα στο prensa-rebelde οι αρχές της Βενεζουέλας ανακοίνωσαν ότι η υπόθεση ερευνάται, ενώ όπως δήλωσε στην βενεζολάνικη τηλεόραση ο Υπουργός Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ειρήνης της χώρας εκτιμάται ότι πρόκειται για προμελετημένη δολοφονία: «Μέσα σε ένα αντιδημοκρατικό κλίμα που επιχειρείται να επιβληθεί στον λαό της Βενεζουέλας, σήμερα χάθηκε μια ζωή, του υποστράτηγου Φέλιξ Αντόνιο Βελάσκες, ο οποίος δολοφονήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Σάντα Μόνικα, κάτω από συνθήκες υποτιθέμενης κλοπής του αυτοκινήτου του».

    Επιμέλεια: Οικοδόμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρησιμες οι πληροφοριες που εβαλες Συντροφε. Πραγματικα ετοιμαζονται να ανατρεψουνε την κυβερνηση τραγικη κατασταση. Πως φτασαμε ως εδω υπαρχουνε βαρυτατες ευθυνες. Εγω στην συγκεκριμενη περιπτωση δεν αμφισβητω καλες προθεσεις ποιο ειναι ομως το αποτελεσμα. Μια τραγωδια. Δεν μπορουμε να τσουβαλιασουμε τον λαό που πειναει και να τους πουμε Φασιστες. Δεν ειναι. Τους υποσχεθηκανε τον Σοσιαλισμό του 21ου αιωνα με μια απλη αλλαγη κυβερνησης την στιγμή που οι Καπιταλιστες ειναι εκει παντοδυναμοι. Που είναι το Κ.Κ....Εγκλωβισμένο σε ολη αυτη την τραγωδια που ζει ο λαός μη μπορωντας πλεον να εκτελεσει την Ιστορική του αποστολή. Το παραδειγμα της Χιλής του 1973 είναι διπλα τους ζωντανό. Το αγνοήσανε και στηρίξανε μια κατασταση 17 χρονια συμμετέχοντας σε ενα υποτιθέμενο Στάδιο....για τον Σοσιαλισμό. Και αθελα τους καταστρεψανε και την Κουβα παρασυροντας την στον ιδιο δρομο. Μια διεξοδος υπάρχει για τον λαό της Βενεζουελας και τους Κομμουνιστες. Να τραβήξουνε μπροστα με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγης και Δικτακτορια του Προλεταριάτου σωζοντας τους ευατούς τους και την Κουβα. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Το 1970 73 στην Χιλή ο Αρχηγός του Στρατού έκανε συνεχείς εκλήσεις για την διάλυση του Στρατου και δημιουργία πολυτοφυλακής βλέπωντας ο ανθρωπος τι ερχεται. Παραιτηθηκε και σε λιγες μερες βρέθηκε νεκρός......Ο Αντικαταστάτης του συνέχισε τις εκλήσεις ΤΙΠΟΤΑ....Παραιτήθηκε και ζήτησε πολιτικό ασυλο σε άλλη χώρα. Η Κυβέρνηση διορισε τον Πινοσέτ που τους Ανέτρεψε....ΤΟΜΠΟΛΑ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  6. Ο vic, σχολιαστης στο LR, νομιζω εμενε βενεζουελα. Αν μπορειτε να τον βρειτε ρωτηστε τον για την κατασταση.

    σαπορ τουτουρκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ποσο πιθανο η μαλλον ποσο εφικτο ειναι μεσα απο αυτη την κατασταση να παρει ο λαος της Βενεζουελας την κατασταση στα χερια του και να προχωρησει στον σοσιαλισμο?
    x-ray

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι κοινωνικες αλλαγες ειναι ΤΟΣΟ ριζοσπαστικες ΟΣΟ και οι κοινωνικες δυναμεις που τις προκαλουν και ηγουνται η με αλλα λογια κατα ποσο συνειδητοποιημενες ειναι οι λαικες δυναμεις. τι ειχαμε στην βενεζουελα? πριν και μετα ?? και ποσο το κκβ αναπτυχθεικε η δεν αναπτηχθεικε σε συνθηκες προσφορες ??? αν οχι - γιατι??
    Κατα τα αλλα ειναι ευκολο να ιδεολογικοποιουμε τα λαθη και να θεωρουμε οτι η κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης ως δια μαγειας θα λυσει ολα τα ζητηματα. Ο ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΣΕ ΚΑΘΕ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΕΙ ΟΝΟΜΑ. ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΣΣΔ - ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΕ ΜΥΤΙ!!!
    αυτο αγγιζει ζητηματα για το κομματα νεου τυπου κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ας ξεκινησουμε απο το τελος. Δεν αγγιζει καθόλου τα κόμματα νεου τυπου η Ανατροπη του Σοσιαλισμού. Ο Σοσιαλισμός ανατράπηκε δολοφονημένος απο μέσα όταν στην ηγεσία του Κόμματος των Μπολσεβίκων επικράτησε η Οπορτουνιστική Αντεπαναστατική ομάδα λόγο των τεράστιων απωλειών σε Στελέχη λογο του πολεμου. Εφαρμόζοντας Σταδιακά νόμους του καπιταλισμού ανατρέποντας σε μια πορεια τον Σοσιαλισμό μετατρέποντας τα Κ.Κ σε όχημα της Αντεπανάστασης. Για αυτό και δεν ανοιξε μυτη το 1991. Η Υπάρξει μετα το 1991 Κορέας Κούβας επιβεβαιώνει αυτό. Τον λαό δεν τον προετοιμάζεις ποτε σαν Κ.Κ οταν είσαι εγκλωβισμένος σε κυβέρνηση μέσα στον Καπιταλισμό. Ποτέ και πουθενά δεν έγινε Σοσιαλισμός με Κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής με Πολιτικά Μέτωπα και με συμμετοχή σε κυβερνήσεις. Το παραδειγμα της χώρας μας με το ΕΑΜ με χαραχτήρα Πολιτικού μετώπου τα λέει όλα. Δεν πήραμε την Εξουσία τον Οκτώβρη του 1944 και ακολούθησε τραγωδία. Μόνο με ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και Κοινωνική Συμμαχία μπορείς να διεκδικήσεις και να πάρεις την εξουσία. Η Καπιταλισμό θα έχεις η Σοσιαλισμό με κοινωνικοποιημένα τα μέσα παραγωγής. Κατι άλλο δεν υπάρχει ούτε υπήρξε ποτέ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  9. "Κατα τα αλλα ειναι ευκολο να ιδεολογικοποιουμε τα λαθη και να θεωρουμε οτι η κοινωνικοποιηση των μεσων παραγωγης ως δια μαγειας θα λυσει ολα τα ζητηματα."

    Ανωνυμε εγω δεν ειπα οτι θα λυνονταν ολα τα ζητηματα
    ειπα οτι θα παλευε ο μαδουρο απο καλυτερη θεση αν δεν σαμποταριζαν την παραγωγη οι ιδιοκτητες των μεσων πάραγωγης, επειδη ακριβως αυτα δεν εινα κοινωνικοποιημενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. η οπορτουνιστικη γραμμη και η αντεπαναστατικη ομαδα κτλ... δεν επεσε απο τον ουρανο! μεσα στο κομμα γεννηθηκε και εμεγαλωσε. οχι μονο στο κκσε αλλα και αλλου. οταν λοιπον το κομμα νεου τυπου για δεκαετιες δεν μπορει να διορθωσει τη γραμμη - τοτε τι??? δεν ειναι μοιρολατρικο αυτο??? μηπως και εμεις εδω για δεκαετιες δεν επικροτουσαμε αυτη την γραμμη??? αρα μηπως ωρισμενα πραγματα πρεπει να τα δουμε διαφορετικα?? πχ τι σημαινει 'επαγγελματικο στελεχος' εφορου ζωης - και ποσο αυτο σε βοηθαει να εχεις διαλεκτικη επαφη με την εργατεια???

    επισης δεν μου απαντησατε γιατι το κκ βενεζουελας δεν εδυναμωσε μεσα σε σχετικα προσφορες συνθηκες (και οχι εχθρικες) γιατι δεν βγηκε μπροστα??? η μαλλον γιατι δεν εκαταφερε να ηγηθει της εργατικης ταξης??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε όλα απαντησα πάμε παλι απο το τελος. Τα Κ.Κ 'οταν συμμετέχουνε σε Πολιτικα μέτωπα και κυβερνήσεις μεσα στον Καπιταλισμο οχι μονο δεν δυναμωνουνε ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ αλλα δημιουργείται τρομερο προβλημα και στα Επαναστατικα του χαρακτηριστικά και δεν μπορεί σε καμμία περίπτωση να φέρει σε περας την ιστορική του αποστολη που ειναι να ενωσει την Εργατικη ταξη σε ενα ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και σε μια ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ με αυτοαπασχολουμενους και φτωχους αγροτες να διεκδικησει την Εξοδο απο καθε Ιμπεριαλιστικο Οργανισμο με Κοινωνικοποίηση των μεσων παραγωγης. Παμε στην ΕΣΣΔ. Η Ταξικη παλη κατα την οικοδομηση του Σοσιαλισμου συνεχιζεται αλλαζοντας μορφες. Η Αστική τάξη που ηττήθηκε αλλα δεν συντρίφτηκε και υπάρχει σαν ατομα εχει την βοηθεια απο το Εξωτερικο και προσπαθει να διεισδυση στα Κ.Κ με την προβια του Οπορτουνισμού Αντιμετώπισε την Ιμπεριαλιστική επέμβαση 1918 1922 την Εσωτερική Αντεπανάσταση σε ρόλο 5ης Φάλαγγας ΖΙΝΟΒΙΕΦ ΜΠΟΥΧΑΡΙΝ ΤΡΟΤΣΚΙ και τον 2ο Π.Π απο όλο τον Καπιταλιστικό κόσμο. Σε αυτη την σύγκρουση μετά το 1945 εμεινε απο Στελέχη και το 1956 επικράτησε η Οπορτουνιστική Αντεπανάσταση με την Σταδιακή ανατροπή μέχρι το 1991. Στην Ελλάδα το ΚΚΕ αντιμετώπισε την ιδια επιθεση απο το Αστικό Κράτος. Συνδυασμός διώξεων φυλακές εξορίες και Οπορτουνιστική διείσδυση απο το 1936 τουλάχιστον και μετα. Το αποτέλεσμα ήτανε να χαθεί η εξουσία τον ΟΚτώβρη του 1944 εξηγησα γιατί η ΕΔΑ να καταστρέψει το ΚΚΕ μέχρι το 1974 και η συνέπειες όλων αυτών μας φέρανε ενα βήμα απο τον Γκρεμό λόγο ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ και ΣΤΑΔΙΩΝ με επικεφαλης τον Φαράκο............... Αυτα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ΟΧΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Και το βασικό είναι να υπαρχει επαγρυπνηση στον Οπορτουνισμό οποιασδηποτε αποχρωσεις γιατι σε καμμια περιπτωση δεν αποτελει φιλο αλλα Ορκισμενο εχθρο του προλεταριατου παντα στην υπηρεσια του Καπιταλισμου. Οπορτουνιστης δεν ειναι ο απλος ανθρωπος που εγκλωβιστηκε εκει. Οπορτουνιστης ειναι αυτος που ητανε μελος η Στελεχος του ΚΚΕ έφυγε και πάει να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες του στην Αστική τάξη και θελει να κάνει διαχειρηση του Καπιταλισμού μέσα απο συμμετοχή σε Κυβερνήσεις ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  11. Νομιζω το παραδειγμα της Βενεζουελας ειναι μια καλη αφορμη να αντλησουμε συμπερασματα ολοι μας.
    Αφενος, γιατι εδειξε οτι μια κυβερνηση με λαϊκη υποστηριξη μπορει να κανει θαυματα(θυμηθειτε τον τροπο που ουσιαστικα ο λαος απετρεψε τις προσπαθειες για πραξικοπημα εναντιον του Τσαβες) και φετερου γιατι αποδειχτηκε οτι οι μεταρυθμισεις ειναι και αυτες σαν το ποδηλατο,αν δεν προχωρανε πεφτουν.
    Το πως ο Τσαβες πηρε την λαϊκη υποστηριξη ειναι γνωστο σε ολους..Το ΚΚΒενεζουελας,εθεσε εξαρχης τον εαυτο του απεναντι στην στρατηγικη του, χαρακτηριζοντας την "ελλειπη","χωρις στοχευση", "καταδικασμενη να αποτυχει"(δικιες μου ερμηνειες,θεωρω πολυ κοντα στην επισημη θεση του ΚΚΒενεζουελας).
    Το αποτελεσμα; το ειπε ο Ανωνυμος 10:41.
    Εχασε την ευκαιρια να αποκτησει απηχηση στις λαϊκες μαζες και πλεον δεν μπορει να δυναμωθει ουτε σαν ποσοστο ουτε,το κυριοτερο,σαν επιροη στην εργατικη ταξη.
    Πλεον οι καταστασεις το εχουν ξεπερασει και ο αγωνας μεταξυ των "Τσαβιστων" και των "καπιταλιστων"(σε εισαγωγικα, γιατι μαλλον δεν ονομαζουν ετσι τους εαυτους τους).
    Αυτο δεν ειναι ερμηνεια ενος "καλοθελητη" οπως ισως σπευσουν καποιοι να με αποκαλεσουν..Ειναι γεγονος.
    Ακολουθει τις εξελιξεις,δεν τις επηρεαζει και σιγουρα δεν τις οδηγει!
    Τι συμπερασμα βγαζω εγω;
    α.Τα σταδια ΔΕΝ ειναι πανακεια,ΔΕΝ ειναι ομως και καταστροφη.
    Ειναι ενα εργαλειο που στα καταληλα χερια μπορει να κανει θαυματα.Μπορουν να κινητοποιησουν μαζες,μπορει να εμπνευσουν,μπορουν να φερουν αποτελεσματα.
    β.Οποιος δεν αφουγκραζεται την λαϊκη αισθηση(και ΔΕΝ εννοω με αυτο να την δεχεται ακριτα ή να την υποστηριζει για κοντοφθαλμα αποτελεσματα),μενει εκτος εξελιξεων.
    Οι καταστασεις των προσπερνανε και ακομα και αν εχει δικιο,κανεις δεν τον "ακουει". Χανει την πρωτοβουλια των κινησεων και μενει στον ρολο του θεατη ή του μαντη κακων ειδησεων
    γ.Η εποχη των ηγετων δεν εχει παρελθει(σωστοτερα,επανερχεται)..Χρειαζεται ενας εκλαικευτης,ενας μπροσταρης,ενας ανθρωπος που να μιλαει και να τον "ακουνε".
    Αυτα απο μενα

    Ανενταχτος

    ΥΓ:οποιαδηποτε σχεση με αλλα κομουν.κομματα και καταστασεις (μαλλον) δεν ειναι συμπτωματικη και (θεωρω πως) εχει μεγαλη σχεση με την πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λες οτι τα Σταδια δεν ειναι ουτε πανακεια ουτε καταστροφη. Οταν ομως δεν υπάρχει ουτε μια περιπτωση που ο λαός να πήρε τα μεσα παραγωγής με Σταδια αλλα αντιθετα προκληθηκε καταστροφη στους λαούς και στα Κ.Κ τοτε δεν πρεπει να τα αποριψουμε και να βασισθουμε στην μονη νικηφορα Στρατηγική που ειναι η κοινωνικη συμμαχια ΡΩΣΙΑ 1917. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  12. Εγώ θα επαναλάβω απλώς το ότι παρόλο που παρουσιάζεται σαν σοσιαλιστική χώρα η Βενεζουέλα και μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι είναι κιόλας αυτό δεν ισχύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προφανώς δεν ευσταθεί. Αλλά επιβάλλεται οι κομμουνιστές να διαδώσουν αυτήν την αλήθεια.

      Διαγραφή
  13. "επισης δεν μου απαντησατε γιατι το κκ βενεζουελας δεν εδυναμωσε μεσα σε σχετικα προσφορες συνθηκες (και οχι εχθρικες) γιατι δεν βγηκε μπροστα??? η μαλλον γιατι δεν εκαταφερε να ηγηθει της εργατικης ταξης?? "


    Μα εμας η εκτιμηση μα ςειναι οτι ενα Κ.Κ οταν κανει κολεγιες και συγκυβερνησεις με ρεφορμιστες η με σοσιαλδημοκρατες το πιο πιθανον ειναι να χασει τον προσανατολισμο του. Αυτο εδειξε τουλαχιστον η πειρα στην ευρωπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από άποψη εκλογικής επιρροής τουλάχιστον, η δύναμη του ΚΚΒ πολλαπλασιάστηκε, απ' όσο παρατήρησα.

      Διαγραφή
  14. "Εγώ θα επαναλάβω απλώς το ότι παρόλο που παρουσιάζεται σαν σοσιαλιστική χώρα η Βενεζουέλα και μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι είναι κιόλας αυτό δεν ισχύει."

    Μα αυτος ειναι και ο ενας πολος της προπαγανδας τους
    τουλαχιστον για καταναλωση στη δυση
    δειτε αυτοι που ηταν σοσιαλιστες πως την πατησαν
    και δειτε ποσο αναποτελεσματικος βαρβαρος και κακος ειναι ο σοσιαλισμος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.