20 Δεκεμβρίου 2015

Διάλογοι-τι είναι η αριστερά

Αποφάσισα για πρώτη φορά μέχρι τώρα, να μην γράψω άρθρο, αλλά να κάνω απλά μια ερώτηση που θα είχε ενδιαφέρον να συζητηθεί στα σχόλια. Ορίστε λοιπόν

Τι είναι η "αριστερά";

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

68 σχόλια:

  1. Το ερώτημα τι είναι "αριστερά", είναι απολύτα σχετικό και εξαρτάται άμεσα από το πλαίσιο μέσα στο οποίο τίθεται.
    Η έννοια δεν περιέχει απολύτως τίποτε το συγκεκριμένο καθώς βασίζεται στον εταιροκαθορισμό της από το τι ορίζουμε ως "δεξιά" και ως "κέντρο".
    Έτσι στην πραγματικότητα οι όροι "κέντρο", "αριστερά" και "δεξία" μπορεί να σημαίνουν τα πιο διαφορετικά πράγματα ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται.
    Έτσι ο "Ομπάμα" μπορεί στις ΕΠΑ να θεωρείται "αριστερός", αλλά οι απόψεις που εκπροσωπεί δεν θα θεωρούνταν καθόλου "αριστερές" αν η συζήτηση αφορούσε τις πολιτικές τάσεις του μπολσεβίκικου κόμματος ή της Κομιντέρν για παράδειγμα.
    Αυτό κάνει τον όρο, ένα κυριολεκτικά λαστιχένιο περίβλημα που μπορεί να χωρέσει κυριολεκτικά τα πάντα, ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει να ορίσουμε πιο πριν ως "δεξιά" και ανάλογα με την συνολική θέση του πολιτικού σκηνικού μιας δοσμένης κατάστασης.

    Στην Ελλάδα ειδικότερα βέβαια, φρόντισαν οι μετεμφυλιακές κυβενρήσεις να προσδώσουν στον όρο ένα πολύ πιο συγκεκριμένο περιεχόμενο που αφορούσε "τους κομμουνιστές και τους συνοδοιπόρους αυτών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι είναι, και ο Ομπάμα μπορεί να θεωρείται αριστερός, και ο Παπανδρέου (ο Αντρέας), και ο Ολάντ, και η Παπαρήγα, και πολλοί άλλοι.

      Διαγραφή
    2. @experience:
      Η Παπαρήγα έχει ευθαρσώς δηλώσει πως δεν είναι "αριστερή" αλλά κομμουνίστρια. Το να μπάινει στι ίδιο κάδρο και πρόταση με τους υπόλοιπους που αναφέρεις, μόνο ως προβοκάτσια μπορεί να εκληφθεί.

      Διαγραφή
    3. Το ξέρω ότι το δήλωσε, δεν λέω ότι είναι έτσι, αλλά τι νομίζω ότι θεωρούν πολλοί όταν ακούν τη λέξη αριστερός. Δεν τη θεωρώ το ίδιο με τους άλλους ούτε το ισχυρίζομαι. Θέλω απλώς να πω πόσο διαφορετικοί χώροι μπορούν να θεωρούνται αριστεροί από πολλούς.

      Διαγραφή
  2. Ο Ορος αυτος καθιερωθηκε απο την Γαλλικη Επανασταση το 1789 απο τον τροπο που καθησανε στο Κοινοβουλιο. Ειχε νοημα μεχρι το 1914 και την στάση της 2ης Διεθνης στον Πολεμο. Απο εκει και μετα ο ορος για τους Κομμουνιστες δεν εχει κανενα νοημα. Ζημια κανει στην υποθεση μας γιατι κρυβει τον Ταξικο διαχωρισμο που πρεπει παντα να εχουμε πανω απο ολα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αριστερα είναι να υπερασπίζεσαι τους κοινωνικά αδύναμους, τις μειονότητες,τους απόκληρους, τους φτωχούς που δεν βρίσκουν αλλιώς φωνή για τα προβλήματα τους. Αριστερά είναι να παλεύεις για ένα δικαιότερο κράτος και μια κοινωνία ίσων, όπου θα υπάρχει ισονομία για όλους με ισα δικαιώματα αλλα και ίσες υποχρεώσεις.Αριστερά είναι να προωθείς τα εναλλακτικά κινήματα, την προοδευτική ατζέντα μακριά από δόγματα και θρησκοληψίες. Αριστερά είναι να αντιμάχεσαι την εκμετάλλευση "ανθρώπου από ανθρωπο μέχρι να επέλθει κοινωνική δικαιοσύνη.

    Ολα αυτα βεβαια ισχύουν, μεχρι η Αριστερά να παρει την εξουσία γιατί μέτα, για να γίνει η πολύ ωραία θεωρία της πράξη, πρέπει πρώτα να ξεπεράσει την ίδια την πραγματικότητα (Βλέπε σύριζα, ακελ, βενεζουέλα). Όταν δε, καταρρεύσει η Αριστερά ευτυχώς υπάρχει η "Δεξιά, ο οπορτουνισμος, οι πρακτορες" κτλ που θα κατηγορηθούν ότι την υποσκέλιζαν και έβαζαν εμπόδια στην σοσιαλιστική οικοδομιση και έτσι η αριστερά πέφτει πάντα σαν καλοκάγαθο θύμα, απαλλαγμένο από κάθε ευθύνη διακυβερνήσης ή επιλογών, συνεχίζοντας αιώνιος να πουλάει το ίδιο όραμα της σαν χαμένο παράδεισο που προδώθηκε, ανατραπηκε,πολεμηθηκε και παει λεγοντας.

    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ειναι πολυ "ηθικίστικη" οπτικη αυτη;

      Διαγραφή
    2. Δεν υπαρχει καμμια καταρρευση. Η Ταξικη παλη στην Σοσιαλιστικη Οικοδομηση συνεχιζεται αλλαζοντας μορφες. Η Αστική Ταξη που χανει την εξουσια αλλα δεν εχει συντριβει οριστικα προσπαθει παντα να επανελθει αλλαζοντας προσωπα. Αυτο καταφερε να κανει και εφαρμοζοντας νομους του Καπιταλισμου Ανετρεψε τον Σοσιαλισμο μετατρποντας τα Κ.Κ σε οχημα της Αντεπαναστασης. Αυτα μας λεει ο σ. ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ γνησιος Μπολσεβικος το 1961 οταν πηγε στην ΕΣΣΔ. Και ασφαλως τα Κ.Κ δεν πρεπει να συμμετεχουνε σε κυβερνησεις μεσα στον Καπιταλισμο. Ειναι η απολυτη καταστροφη. ΠΑΝΑΤΑ.... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. @Δημήτρης
      Η αντίληψη που προβάλεις για την έννοια "αριστερά" είναι η σοσιαλδημοκρατική οπτική. Ο ορισμός που δίνεις και το εύρος του είναι τόσο θολά που μπορούν να χωρέσουν από Ομπάμα, Ολαντ, σοσιαλιστές, οπορτουνιστές,μέχρι και μαοϊκούς και τροτκιστές.
      Φυσικά αυτή είναι άποψή σου και η δική σου οπτική...Φυσικά καθ΄όλα σεβαστές και ο καθένας γράφει ανάλογα πως το σκέφτεται.
      kk-1

      Διαγραφή
    4. Ο προσδιορισμός που Δίνει ο Δημητρης μπορεί να χωρέσει κάλλιστα και κεντροδεξιές ή φιλελεύθερες πολιτικές δυνάμεις που εφαρμόζουν μορφές κευνσιανής διαχείρισης. Π.Χ.Καραμαλής, παλιός και νέος...
      kk-1

      Διαγραφή
    5. @Δημητρης:
      Για σένα η αριστερά ταυτίζεται σύμφωνα με όσα λες με την σοσιαλδημοκρατία. Σεβαστό αν και διαφωνώ 100% με αυτή την άποψη.
      Μια μόνο παρατήρηση. Τα "εναλλακτικά" κινήματα μάλλον από την "δεξία" έχουν προωθηθεί ποικιλοτρόπως κατά καιρούς (βλέπε και ΜΚΟ), παρά από την "αριστερά". Το υποδηλώνει και εταιροπροσδιοριστικός όρος τους εξάλλου, ως "εναλλακτικά".
      -Εναλλακτικά τίνος πράγματος;

      Διαγραφή
  4. Για εμενα η εννοια "αριστερα" ειναι εξοχως αποπροσανατολιστικη, προσωπικα οταν αναφερομαι στον εαυτο μου και στο κομμα μου ποτε δεν λεω "ειμαι αριστερος", "είμαστε αριστερα". Το θεωρω πολυ "ομιχλωδες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απολυτα σωστος Συντροφε. Ο Ορος αριστερα χωραει μεσα τα παντα. Και ο Ανιελι στην Ιταλια Αριστερος ητανε.......ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Poe

      Ο όρος αριστερά έχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο και σημείο αναφοράς στην Ελλάδα. Αυτό πρώτα και κύρια αφορά τις κομμουνιστικές δυνάμεις (που είναι η πρωτοπωρία).
      Στην Ελλάδα δυστυχώς αρκετοί έχουν προσεταιριστεί τον όρο, χωρίς να τον εκφράζουν, βλ. Σύριζα. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να χαρίσουμε τον όρο.

      Η ερώτηση σου είναι λάθος διατυπωμένη, καθότι όπως ειπώθηκε παραπάνω η έννοια αριστερά έχει διαφορετικό περιεχόμενο ανάλογα το ιστορικό πλαίσιο (ίσως έχει σημασία και σε ποια περιοχή αναφερόμαστε). Όμως όπως είπα και πιο πάνω δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους χαρίσουμε τον όρο.

      Aprosklytos

      Διαγραφή
    3. Δεν μπορεις να χωριζεις τον λαο σε δεξιους και αριστερους. Με αυτον τον τροπο υπαρχει συγχηση και χανεις τον Ταξικο δια χωρισμο μεσα στην Κοινωνια που αυτος ειναι ο Μπουσουλας για τους Κομμουνιστες. Αυτο δειχνει η εμπειρια της χωρας μας και διεθνως. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Η ταξική καταγωγή δεν ετεροκαθορίζεται από την ιδεολογική του αναφορά (και το αντίστροφο). Για δώσε μου ένα παράδειγμα από τη χώρα μας.

      Το να αποκαλείς κάποιον δεξιό ή αριστερό δεν σημαίνει ότι προκαλείς σύγχυση γύρω από την θέση του μέσα στην κοινωνία αλλά ότι υπερασπίζεται ένα πλαίσιο ιδεών.

      Aprosklytos

      Διαγραφή
    5. Το δεξιός αριστερός ειχε νοημα απο το 1789 απο την θεση που καθησανε στο Γαλλικο κοινοβουλιο μεχρι την προδοσια της 2ης διεθνης το 1914. Η Ιστορια των τελευταιων 75 χρονων δειχνει ξεκαθαρα το πως χρησιμοποιηθηκε αυτος ο όρος για την καταστροφη του ΚΚΕ.Για αυτον ακριβώς τον λογο είμαστε Κομμουνιστές και οχι αριστεροι. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  5. Απο την αλλη δεν μπορουμε να πουμε οτι σε ενα ευρυτερο χωρο, περα απο το κομμουνιστικο κομμα δεν υπηρχαν προοδευτικοι ανθρωποι που συνεβαλλαν στο κινημα... Και δεν μιλαω για τη σοσιαλδημοκρατια ως οργανωμενη εκφραση στα κοινοβουλια και στον συνδικαλισμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο που λες συμφωνω απολυτα. Μπορω να θυμηθω προχειρα τον Κοκαλη φτασμενο γιατρο που μας ακολουθησε στον δυσκολο δρομο του ΔΣΕ και μετα το 1949 στην ΑΝ.Γερμανια βοηθησε και την χωρα αυτη στην επιστημη του. Παρασημοφορηθηκε μαλιστα απο τον σ.Ουλμπριχτ με το παρασημο Σταλιν.Και ειναι και αλλοι που τωρα δεν θυμαμαι. Και να ξεκαθαρισω κατι. Το προβλημα δεν ειναι με τον απλο κοσμο. Ουτε καν με αυτους που φυγανε απο το ΚΚΕ και πηγανε σπιτι τους. Εχουνε τον απολυτο σεβασμο μου. Το προβλημα ειναι με αυτους που φυγανε απο το ΚΚΕ εξαργυρωνοντας την ιστορια και ντυνοντας την προδοσια ταχα με διαφορετικη αποψη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια διορθωση Λ.Δ Γερμανιας. Σορυ το αλλο ειναι βρισια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Βρισιά η Ανατολική Γερμανία, ρε τι μαθαίνει κανείς από τα μποτ του ΚΚΕ

      ΠΑπάρας Νεοκομμουνιστής ΑΓιατολάχ Ιθαγενής Ώριμος...ΤΗΣ

      Διαγραφή
  7. Ασφαλως και ειναι βρισια. Λ.Δ Γερμανιας. Με το υπολοιπο κομματι κατεχομενο απο τους Καπιταλιστες ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή ερώτηση γιατί πολύ αριστερά έχει πέσει και ανάθεμα αν ξέρουν και αυτοί που λένε ότι είναι αριστεροί. Καταρχάς θα συμφωνήσω απόλυτα ότι το να λέει κάποιος ότι είναι αριστερός δε σημαινει τίποτα.
    Μάλλον πολλά μπορούν να ειπωθούν αλλά νομιζω ότι μπορεί να ειπωθεί ως εξής. Η αριστερή ιδεολογία θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και ότι όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση στα αγαθά της κοινωνίας στην οποία συμμετέχουν (στέγη, παιδεία, υγεία, ψυχαγωγία κλπ) ανεξάρτητα από το σε ποια τάξη ανήκουν, εξού και δημόσια και δωρεάν υγεία, παιδεία, κοινωνικές παροχές και άλλα. Και φυσικά δεν αποδέχεται την εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

    Η δεξιά ιδεολογία λέει τα περίπου αντίθετα (όπως είναι αναμενόμενο). Οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι και δεν θα έπρεπε κιόλας ούτε θα έπρεπε να έχουν την ίδια πρόσβαση σε αγαθά κλπ. Υπάρχουν πιο έξυπνοι, πιο εργατικοί, πιο δραστήριοι και τα αντίθετα οπότε είναι φυσιολογικό να μην έχουν όλοι το ίδιο αφού δεν είναι το ίδιο. Είναι ντε φάκτο υπέρ του καπιταλισμού και τον θεωρούν το μόνο σύστημα που μπορεί να υπάρξει.

    Μπορούν να γραφτούν κιάλλα αλλά νομίζω ότι μπαίνει κανείς στο νόημα και πρέπει να φύγω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στον Σοσιαλισμο σε ποια Ταξη ανηκεις......Παραξενο. Εγω ξερω οτι δεν υπαρχουνε ταξεις.........ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστερά δεν εννοώ μόνο σοσιαλισμό, γενικά όταν λένε αριστερά δεν εννοείται αυτόματα σοσιαλισμός. Τέλος πάντων μην κολλάς εκεί, κατάλαβα τι λες.

      Διαγραφή
    2. ΟΚ. Εγω το λεω Σοσιαλισμος Καπιταλισμος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    3. Γιαυτό λέω ότι δε λέει απολύτως τίποτα, είναι κάτι γενικό, πολλοί από πολλούς διαφορετικούς χώρους μπορούν να πουν ότι είναι αριστεροί γενικά. Δε σημαίνει αυτόματα ότι στηρίζεις το σοσιαλισμό. Το σοσιαλισμός-καπιταλισμός είναι κάτι συγκεκριμένο.

      Διαγραφή
  10. Πολυ ωραιο ερωτημα Ποε,για μια εννοια που στις μερες μας εχει τοσες πολλες ερμηνείες αναλογα με ποιον ρωτας και ποιον χωρο υποστηριζει. Θα ηθελα να επεκταθω αλλά βλεπω μας εχουν παρει μονοτερμα τα γνωστα τρολ που μαλλον εχουν βαλει σκοπο να ξεφτιλιζουν καθε συζητηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δείτε κι αυτό: http://aneforiwn.blogspot.com.cy/2013/02/312013.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατά τη γνώμη μου , δε νομίζω οτι υπάρχει η έννοια 'αριστερά' και μάλλον κακό κάνουν όσοι τη χρησιμοποιούν. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. 'Η Κομμουνισμός 'η καπιταλισμός. Δεν υπάρχει άλλος διαχωρισμός παρά μόνο πλαστές ιδεολογίες υποπροιόντα του καπιταλισμού για παραχάραξη της ιστορίας και παραπλάνηση του κόσμου. Οσο για κάποιους που παρόλο που δεν είσαν κομμουνιστές συμπαρατάχθηκαν μαζί τους, πρέπει να τους αναφέρουμε σαν προοδευτικούς και όχι γενικά σαν αριστερούς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. H Αριστερα πολυ απλα αν δεν ειναι αντικαπιταλιστικη και δεν παλευει για εθνικη κυριαρχια οχι απλα δεν εχει λογο υπαρξης αλλα ειναι και επιζημια για το λαο και το κινημα.Τα παραδειγματα παμπολλα με τελευταιο παραδειγμα τους μεταλλαγμενους σοσιαλοδημοκρατες.Δεν πρεπει αφοριστικα να λεμε οτι δεν ειμαστε αριστεροι αλλα κομμουνιστες,γιατι κανει το ανοιγμα μας πιο δυσκολο σε τμηματα του λαου.Το θεμα μας δεν ειναι οι θεσεις μας αλλα οτι δεν τις κοινωνουμε οπως πρεπει.Εγω προσωπικα δηλωνω αριστερος με την εννοια που εδωσα στον ορο.ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ.Το οτι ξεφτιλισαν οι σοσιαλοδημοκρατες την εννοια του ορου δεν σημαινει οτι πρεπει να τους αφησουμε να τον οικιοποιουντε.Τους ξεμπροστιαζουμε καθημερινα εξηγωντας πως εμεις ειμαστε η πραγματικη αριστερα.Το οτι ειμαστε κομμουνιστες εννοειται το λεει και το ονομα του κομματος.Αλλα προσοχη δεν χαριζουμε τον ορο αριστερα στους απατεωνες.Μεγαλα τμηματα του λαου ειναι συναισθηματικα δεμενα με τον ορο. Ελληνοφρενικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν μπαινει κανενα θεμα Εθνικης Ανεξαρτησιας. Μια χαρα ανεξαρτητη ειναι η Αστικη Ταξη της χωρας μας κανει τις μπιζνες της στα Βαλκανια και αλλου συμμετεχει στους ΙΜπεριαλιστικους πολεμους με σκοπο να βελτιωσει την θεση της. Το ζητημα ειναι ο λαος να παλεψει κατω απο την δικη του Ταξικη σημαια για να οικοδομηση την δικη του εξουσια ανατρεποντας τον καπιταλισμο. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εννοω πως δεν μπορει να λεει καποιος(ατομο-κομμα-φορεας)οτι ειναι αριστερος και να μην προτεινει την εξοδο της χωρας απο ΕΕ ΝΑΤΟ.Διεκδικουμε το ορο αριστερα για μας και δινουμε φυσικα και πραγματικο περιεχομενο.Ελληνοφρενικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Εξοδος απο Ε.Ε και ΝΑΤΟ με Κοινωνικοποιηση των Μεσων παραγωγης. Γιατι διαφορετικα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και ανεξαρτητα απο προθεσεις εξυπηρετείς Ξενοδοχους Εφοπλιστες Φαρμακοβιομηχανους και την Χρυση Αυγη που εχουνε στοχο την Επιστροφη στον Εθνικο Καπιταλισμο σε πρωτη φαση και στην συνεχεια αλλαγη Ιμπεριαλιστικου Οργανισμου Ρωσια Κινα. Επαναλαμβανω ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και ανεξαρτητα προθεσεων. Το παραδειγμα της Συριας τα λεει ολα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αλήθεια είναι ότι όταν η Αλέκα -σε ανύποπτο χρόνο- σημείωσε ότι "εμείς δεν είμαστε αριστεροί αλλά κομμουνιστές", σε κάμποσους μας φάνηκε από δογματικό μέχρι υπεροπτικό. Κι όμως τελικά έβλεπε πολύ μακριά.
    Ο όρος αριστερά αποτελεί μια στοιχειώδη αναφορά αλλά απέχει αρκετά από την ταξική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Βασικα οπως λεει και το γνωστο ρητο, παραφρασμενο, η αποψεις για την αριστερα ειναι σαν τις κω.....ς ο καθενας εχει και απο μια.

    Δεν ειναι κατι που μπορει να οριστει, ειναι κατι που μπορει να περιγραφει...
    πχ μπορει καποιος να κανει μια ιστορικη προσεγγιση.

    Στις μερες μας ειναι ενα "καπελακι" που το φορας για να πεις οτι εισαι με τους "καλους" και τους "Ευαισθητους".... ποσοι και ποσοι δεν εχουμε ακουσει απο συνομιλητες το "κι εγω αριστερος ειμαι", και λεγοντας το ειναι σαν να αποποιειται τις ευθυνες για τα στραβα και τα απανθρωπα. Ειναι δηλαδη σαν να λες "και εγω καλος ανθρωπος ειμαι, δεν ειμαι με τους αλλους τους κακους", και ετσι καθαριζεις και παιρνεις τις αποστασεις σου απο τα παιδακια που ξεβραζει η θαλασσα, απο τους αστεγους, απο τους ανεργους, σαν να νιπτεις τας χειρας σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αριστερός μπορεί να θεωρείται και ο κομμουνιστής, κάποιος μπορεί να δώσει ένα επίδομα και να είναι και αυτός αριστερός, κάποιος μπορεί να πει όχι σε κάτι ιδιωτικό και να είναι και αυτός αριστερός. Κάποιος μπορεί να πιστεύει ότι με μεταρρυθμίσεις ο καπιταλισμός θα γίνει σωστός και δίκαιος αρκεί να ακολουθάμε τους κανόνες και να είναι και αυτός αριστερός.

      Διαγραφή
    2. Νομίζω και ο Κρούγκμαν, ο Βαρουφάκης και ένας άλλος που δεν θυμάμαι τώρα θεωρούνται αριστεροί οικονομολόγοι ενώ δεν νομίζω ότι έχουν καμιά σχέση με το σοσιαλισμό.
      Πάντως σε εμάς ναι, μάλλον αριστερός σημαίνει καλός και δεξιός κακός, γιαυτό μάλλον ο συριζα σαρώνει επειδή είναι αριστερός ενώ οι άλλοι είναι δεξιοί.

      Διαγραφή
    3. Στιγκλιτς πρεπει να ειναι το ονομα του. Αριστερος....και αυτος. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. Οι δυο απο τους τρεις ηταν κατα καιρους Συμβουλοι του Παπανδρεου
      Ο Ενας απο τους τρεις ζητουσε ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΕΝΣΥΑΝΙΣΜΟ οπως τις παραμονες του 2ου Παγκοσμιου Πολεμου
      ο Βαρουφακης φοβοταν μηπως η ΕΕ γινει χειροτερη απο την..ΕΣΣΔ!

      Να χαρω "αριστερους"!

      Νικ. -π

      Διαγραφή
  19. Ο όρος Αριστερά δεν πρέπει να χαριστεί και πρέπει να επαναταυτιστεί με το ΚΚΕ. Να ξεφύγει από τους, αποδεδειγμένα πλέον, απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ.

    Rossa Salonica

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Rossa Salonica:
      Το ΚΚΕ καμμία κάψα για τον όρο "αριστερά" δεν έχει, εξού και σας τον χάρισε από χρόνια. Εάν δεν φροντίσατε να ξεχωρίσετε έγκαιρα από τους "απατεώνες του ΣΥΡΙΖΑ", πρόβλημα σας.
      Αλλά εδώ η κουβέντα αφορά την πολιτική έννοια του όρου και όχι την τακτική χρήση του ανάλογα με τις τρέχουσες ανάγκες και επιδιώξεις του κεθνός.

      Διαγραφή
    2. Καταρχήν από που κι ως που θεώρησες ότι είμαι με τους άλλους απατεώνες της ΛΑΕ; Σκέψου λίγο πριν γράψεις. Με το ΚΚΕ είμαι προφανώς.

      Θεωρώ ότι τίποτα δεν πρέπει να χαρίζεται σε όσους καπηλεύονται τον όρο Αριστερά, γιατί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι που τίμησαν εμπράκτως την ουσία της Αριστεράς.

      Rossa Salonica

      Διαγραφή
    3. Εγω μιλησα γενικα για τους αλλους απατεωνες Λαε ανταρσυα Αλαβανος και άλλους που θελουνε να φτιαξουνε το νεο οπορτουνιστικο αναχωμα. Υπηρχανε πολλοι απλοι ανθρωποι που ητανε Προοδευτικοι και σταθηκανε μαζι με τους Κομμουνιστες επαξια σε πολυ δυσκολες ωρες. Το ΚΚΕ λοιπον εχωντας βγαλει συμπερασματα απο την 97 χρονη ιστορια του λεει οτι η χρηση του όρου αριστερα εκανε τεραστια ζημια στο ΚΚΕ. Τα γεγονοτα το 1989 1991 ητανε η συμπηκνωση αυτου του ορου που μας εφερε ενα βημα απο το χαος. Κομμουνιστες λοιπον που παλεύουμε μαζι και με άλλους ανθρωπους που δεν ειναι κομμουνιστες σε ταξικη βαση μεσα απο την λαική συμμαχία και σε καμμια περιπτωση Πολιτικο μετωπο και συμμετοχη σε κυβερνηση οσο οι Καπιταλιστες ειναι στην εξουσία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    4. @Rossa Salonica:
      Σου οφείλω μια συγνώμη καθώς εκ παραδρομής διάβασα το κομμάτι που λες "Ο όρος Αριστερά δεν πρέπει να χαριστεί και πρέπει να επαναταυτιστεί με το ΚΚΕ" το διάβασα ως "...ΔΕΝ πρέπει να επαναταυτιστεί με το ΚΚΕ" και κατέληξα στο ανάλογο σχόλιο και συμπέρασμα. Θεώρησε το απαντητικό μου σχόλιο ως άκυρο.

      Διαγραφή
  20. Απατεωνες δεν ειναι μονο στον συριζα επειδη αποκαλυφθηκε πλεον ξεκαθαρα. Απατεωνες ειναι επισης ολοι αυτοι που προσπαθουνε να φτιαξουνε τον συριζα δυο για να συνεχιστει το Μαγκανοπηγαδο...με τον λαο Εγκλωβισμενο. Κομμουνιστες λοιπον και μιλαμε στον λαο μονο σε Ταξικη βαση. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. επειδη μαλλον εχουμε αρχισει να εχουμε και εμεις κοντη μνημη.
      ο ορος αριστερα σοδομιστηκε απο το 81 και το "παλιο καλο πασοκ" και βοηθηθηκε και απο την σταση του ΚΚΕ τοτε με τις συμμαχιες με τους πασοκους στο κινημα και το πληρωσαμε.
      αριστερα οπως ειπαν και οι 2 γραμματεις μετα την ανασυγκροτηση ειναι αλλο πραγμα απο τις καρικατουρες πασοκ/συριζα, αλλα δεν ειναι ειναι και τοσο αλλο σε σχεσε με ναρ/αριστεριστες γιατι στις παραδοσεις της εδα υπηρχαν πολλα στοιχεια που πατανε οι οπορτουνιστες τωρα.
      ο ορος αριστερα αποδομειται απο το 51 και μετα σιγα σιγα. ας παμε λοιπον. αν δεχτουμε την "παραδοση" αριστερος ειναι και ο πυρομαγλου (υποψηφιος της εδα μια εποχη), αριστερος ο μιχαλης κυρκος, το πασοκ (να θυμισω οτι το 81 το κομμα παλευε να πεισει οτι ειναι πιο αριστερο) συσσωμο με παπαθεμεληδες γιαννοπουλους κτλ.
      ειναι ορος νεκρος, σαν την θαλασσα. εκφραζει κατι χαζοκουλτουριαριδες που θελουν να το παιζουν προοδευτικοι για να πουλανε (λαζοπουλος πχ) και τιποτε αλλο πλεον. ετσι και αλλιως γεωγραφικος ηταν ο ορος απο την γαλλια.
      δεν χαριζουμε και το κοκκινο χρωμα :)

      Διαγραφή
  21. Ιστορικα, ο ορος αριστερα εμφανιστηκε στην Ελλαδα μετα την ηττα του Δ.Σ. Οι συνθηκες της μετα Δ.Σ. εποχης, την δικη Μπελλογιαννη, το κυνηγι των κομμουνιστων οδηγησε κουρασμενους ανθρωπους στην δημιουργια της ΕΔΑ. Ειναι (κατα τη γνωμη μου) ορος που αντανακλα την ηττα

    Ως ορος ειναι ενταγμενος σε ενα συγκεκριμμενο πλαισιο: Π.χ. ιστορικο, γεωγραφικο.

    Αλλο η αριστερα της ΕΔΑ που ητα κατα της ΕΕ και ΝΑΤΟ και αλλο του ΣΥΡΙΖΑ.
    Αλλο αριστερα στην Ευρωπη και αλλο στις ΗΠΑ
    Ο Δεξιος Καραμανλης της μεταπολιτευσης που κρατικοποιουσε ηταν πιο "αριστερος" απο τονΣυριζα που ιδιωτικοποιει;

    Επισης ως ορος χρησιμοποιηθηκε Και για πολιτικη σπεκουλα. Κρατικοποιηση Σοσιαλδημνοκρατικης διαχειρισης = αριστερα, ιδιωτικοποιηση = Δεξια Και το ειμαστε ολοι "αριστεροι", αρα ας "ενωθουμε"

    Συναισθηματικα μπορει να αντανακλα κατι, αλλα αυτο το το "κατι" ειναι πολυ αοριστο. Ακριβως επειδη ως πολιτικος ορος εχει ξεφτυσει με το ρευμα του ευρωκομμουνισμου

    Τα πραγματα οικονομικα, πολιτικα, ταξικα ειναι πιο ξεκαθαρα:
    Καπιταλισμος(με τα δυο κυριαρχα "μειγματα") ή Σοσιαλισμος
    Η με το κεφαλαιο ή με τους εργατες

    Νικ. -π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συντροφε μια παρατηρηση μονο. Αυτο που λες ειναι απολυτα σωστο για το πως το ειδε ο απλος κοσμος πραγματικα κουρασμενος μετα την ηττα του ΔΣΕ το 1949. Για το πως το ειδανε τα παιδια.......μπες να δεις τη γραφουνε σε εκδηλωση του Συνασπισμου το 2008 για τα 40 χρονια του εσωτερικού....με αναφορες στον Παρτσαλιδη...αυτα να τα συνδεσεις με αυτα που λενε Ζαχαριαδης και Καπεταν Γιωτης στην 3η Συνδιασκεψη του 1950 και τα τηλεγραφηματα του Βαβουδη που ενημέρωνε την ηγεσία για προσπάθεια δημιουργίας καινούργιου κόμματος των παιδιών....σε συνεργασία με την Γιουγκοσλαβική πρεσβεια και την ανοχή του αστικού κράτους. Τα έχει ο 2ος τόμος. Τα αφήνω χωρίς σχόλιο..... ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    2. Παναγιωτη, η παρατηρηση σου ειναι σωστη. Το ξαναγραφω ως

      "...το κυνηγι των κομμουνιστων οδηγησε κουρασμενους ανθρωπους στην αγκαλια της ΕΔΑ."

      Νικ. -π

      Διαγραφή
    3. Σωστος.Διαβασες καθολου τη ειπανε τα παιδια στην εκδηλωση τους το 2008 για τα 40 χρονια του Εσωτερικου. Ειναι αποκαλυπτικα τα λεγομενα τους διαχρονικα για το υπουλο παιχνιδι τους ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  22. Αριστερά είναι ένας ακόμα μικροαστικός φερετζές για να κοιμούνται ήσυχοι οι αρνητές της ταξικής πάλης και λοιπά λουμπενοειδή στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Εγω ετσι οπως το βλεπω
    η "αριστερα" ως αυτονομη οντοτητα -δηλαδη ετσι αφηρημενα- δεν μπορει παρα να σερνεται πισω απο τον καπιταλισμο, ειτε μεσω "αριστερων κυβενρησεων" είτε μεσω ξεπουλημενων αντιπολιτευσεων, ειτε μεσω ξεπουλημένων συνδικαλιστικων οργανων.

    Το "ειμαι αριστερος" ισως εχει νοημα μεσα στην "Λαικη Συμμαχια" όπου εκει συμμετέχουν άνθρωποι χωρις κατ αναγκη να ειναι κομμουνιστές. Για αυτο ειναι λοιπον το πλαισιο του αγωνα καθε φορα αυτο που δινει νοημα στο τι αριστερος εισαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε όμως αποκτάς και συγκεκριμένες θέσεις, δεν είναι πλέον κάτι γενικό.

      Διαγραφή
    2. Το γενικο εχει προβλημα
      ειναι σαν να λεει ο αλλος "ειμαι πατριωτης"
      ναι αλλα ετσι λενε απο τους χρυσαυγιτες μεχρι τους κομμουνιστες
      το "ειμαι αριστερος" ειναι μια πολυ σχετικη εννοια, στην ουσια επιστρεφουμε στο σχολιο του τρας

      Διαγραφή
    3. Εξάλλου και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και ριζοσπαστική αριστερά κιόλας και τον παρουσίαζαν και έτσι και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ενώ υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν ότι τώρα κυβερνάνε οι κομμουνιστές.

      Διαγραφή
    4. Οποτε κραταμε το Κομμουνιστες που δειχνει καθαρα για τη πραγμα λεμε και αφηνουμε το αριστερος.....που τα χωραει ολα μεσα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    5. Ναι αλλα γυρω απο τους κομμουνιστες, στα πλαισια της λαικης συμμαχιας, θα υπαρχουν και καποιοι που θα "αυτοπροσδιοριζονται" ως προοδευτικοι, αριστεροι και τα ρεστα... αυτους που εμεις ισως να τους λεμε συμμαχα στρωματα κλπ

      Διαγραφή
    6. Στην λαικη συμμαχια αυτοι που συμμετέχουνε ειναι σε ταξικη βαση χωρις τον γεωγραφικο ορο αριστερα. Υπαρχουνε ανθρωποι που ειναι εργατες και προερχονται απο την δεξια. Ετσι λοιπόν αφηνουμε στην ακρη αυτους τους όρους που στο παρελθον κανανε τεραστια ζημια. Εκει μεσα θα γινεται και η διαπαλη των αποψεων ελευθερα. Αν στο μελλον υπαρξει κομμα μικροαστων η φτωχών αγροτών μπορεί να συμμετέχει και αυτό ΜΈΣΩ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ του αν θέλει όπως και το ΚΚΕ. Σε καμμία όμως περιπτωση δεν θα παρει Οργανωτικο πολιτικο σχημα και δεν θα διεκδικηση κυβερνηση μεσα στον Καπιταλισμο. Ειναι εξαιρετικα σημαντικο να επιμενουμε στον Ταξικο διαχωρισμο χτυπωντας στην Ριζα τον Ψευτικο διαχωρισμο δεξιος αριστερος. Ειμαστε Κομμουνιστες και συνεργαζομαστε στο ΠΑΜΕ με οποιοδηποτε μονο με Ταξικη αναφορα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    7. Για αυτο ακριβως τον λογο στο Συνδικαλιστικο κινημα οπου το ΠΑΜΕ δεν εχει απολυτη πλειοψηφια παγια προταση μας ειναι το Αντιπροσοπευτικο προεδρειο αναλογα την δυναμη της καθε παραταξης. Και ειναι πολυ σημαντικο αυτο γιατι ολοι ειμαστε εργατες. Αποφευγοντας την παγιδα του Οπορτουνισμου με το παραμυθι του αριστερου προεδρειου που προκαλει διασπαση στους εργατες σαν ταξη. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
    8. Μια διόρθωση. Εκει που λεει κόμμα Μικροαστων ηθελα να πω Αυτοαπασχολουμενων. Η διαφορά είναι τεράστια ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

      Διαγραφή
  24. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Το ζήτημα ποιος ειναι ο ορισμός της εννοιας αριστερός ειναι ένα πολύπλοκο , συχνά αποπροσανατολιστικό θέμα. Ιστορικά είναι ένας όρος που ξεπήδησε από τον καπιταλισμό και χρησιμοποιήθηκε ώστε να περιγράψει ενδοκαπιταλιστικες ιδέες (κάτι που πρόσεξα πως λησμονήθηκε στη συζήτηση και νομίζω πως έχει σημασία ). Με την εμφάνιση των ιδεών του μαρξισμού-κομμουνισμού αυτός ο όρος δεν υιοθετήθηκε επισήμως από τα σοσιαλιστικα κόμματα. Ο όρος άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κόμματα τέτοιου προσανατολισμού κατά το μεσοπόλεμο. Από αυτό και μόνο φαίνεται η μεταβλητή σημασία του και ο παροδικός χαρακτήρας της έννοιας αυτής της λέξης.
    Όσον αφορά την Ελλάδα ο ορος μπήκε σε ευρητατη χρήση πριν και μετά από τον ΒΠΠ κυρίως ως χαρακτηρισμός των κομμουνιστών και των υπολοιπων προοδευτικών ανθρώπων που δεν δρούσαν πάντα στο πλευρό του ΚΚΕ. Στα χρόνια μετά τον εμφύλιο ο όρος ξεκίνησε να μεταβάλλεται, λίγο η δεξιά στροφή του διεθνούς κομ.κινηματος και κυρίως της σοβ.ενωσης, λίγο η απόσυρση των οργανώσεων του ΚΚΕ από την Ελλάδα και άλλο λίγο η ανάπτυξη πώλων οπορτουνιστικων-σοσιαλδημοκρατικών όπως μέσα στην εδα που από τότε δειλά-δειλα υπόσκαπταν το ΚΚΕ (όπως με την απόρριψη της υποψηφιότητας Μπελογιάννη από την πλεοψηφια της εδα). Τέτοια γεγονότα οδηγησαν σιγα-σιγά τον ορο αριστερά σε κατι ευρύ, θολο που εν τέλει έφτασε να περιέχει και το παλαιό πασοκ μέσα.μέχρι σήμερα ο όρος διαμορφώθηκε περιγράφοντας μια ευρεία γκαμα κομμάτων ξεκινώντας από το πασοκ και φτάνοντας μέχρι και το ΚΚΕ και παραπέρα.
    Ωστόσο πρώτα και κυρια ο όρος αριστερά ειναι ΙΔΙΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ο καθένας τον χρησιμοποιεί για τον εαυτό του όπως τον έχει στο κεφάλι του (λόγο του θόλου χαρακτήρα του όρου). Ειδικά στη σημερινή κοινωνία οπου οι αστικές κυβερνήσεις ανεβαίνουν και πέφτουν με επικοινωνιακά τερτίπια η διαχείριση του όρου "αριστερά" παίζει μεγάλο ρόλο αν σκεφτούμε πως υπάρχει θετική προδιάθεση του κόσμου απέναντι του. Έτσι καταλήγει έρμαιο των επικοινωνιολόγων του σύριζα και των άλλων κομμάτων που πασχίζουν να δώσουν φιλολαϊκό χαρακτηρισμό στις θέσεις τους.
    Αυτά από εμένα δεν θα συνεχισω γιατί το κείμενο είναι ήδη πολυ μεγάλο πείτε μου για τυχόν κενά στο νόημα ή παραλείψεις που πιθανότατα υπάρχουν ώστε να τα καλυψω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Τα χρονια πολλα σε όλους τους Συντροφους υγεια και καλη δυναμη για τους νεους αγωνες που εχουμε μπροστα μας διπλα στο ΚΚΕ και την Λαικη Συμμαχία. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ , ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.