26 Οκτωβρίου 2014

To κράτος θα έχει συνέχεια

Ο Τσίπρας λίγες μέρες πριν
«Διαβεβαιώσαμε τους αρχηγούς των Οπλων, την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι περιβάλλονται από εμπιστοσύνη, διότι το κράτος θα έχει συνέχεια και η ασφάλεια της χώρας είναι πρώτη προτεραιότητα», δήλωσε έπειτα από τρεισήμισι ώρες ενημέρωσης από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=453385

 Όταν πριν από λίγες μέρες, ο Αλ. Τσίπρας δήλωνε ότι το «κράτος έχει συνέχεια», πολλοί ίσως να αναρωτήθηκαν τι εννοεί και αν αυτό είναι καλό ή κακό για το λαό. Προχτές, λοιπόν, μάθαμε την πρακτική έκφραση αυτής της θέσης στην Περιφέρεια της Αττικής, εκεί που ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «κυβέρνηση». Η περίπτωση με τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής είναι χαρακτηριστική. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε έναν προϋπολογισμό ίδιο και απαράλλαχτα αντιλαϊκό με αυτόν της «μνημονιακής» (έτσι τη χαρακτήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ) διοίκησης Σγουρού, περιλαμβάνοντας όλες του τις δεσμεύσεις απέναντι στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι' αυτό, άλλωστε, η πρόταση προϋπολογισμού στηρίχτηκε και υποστηρίχτηκε από τον «μνημονιακό» Σγουρό, τον «δεξιό» Μαντούβαλο και τον «νεοφιλελεύθερο» Τζήμερο.

Ήρθε η ώρα, λοιπόν, να πέσουν οι διάφορες μάσκες («αντιμνημονιακές», «αντισυστημικές» κ.λπ.) και να φανεί η ουσία που είναι μία: Οταν, ως κόμμα, στόχος σου είναι η εναλλαγή στη διακυβέρνηση πάνω στο έδαφος του αντιλαϊκού δρόμου του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πάνω στο έδαφος των θεσμών ενός κράτους που λειτουργεί για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, δεν έχεις να κάνεις τίποτα περισσότερο από το να συνεχίσεις - με όποιες παραλλαγές - το έργο των προκατόχων σου. Να στηρίζεις, δηλαδή, όλα αυτά μικρά και μεγάλα που διαμορφώνουν το σύστημα που τρώει τις σάρκες του λαού, για να θρέφει τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου. Η μόνη σου διαφορά είναι ότι ως «αδοκίμαστος», ως «νέος», «αριστερός» μπορείς πιο εύκολα να ξεγελάσεις το λαό. Κι ας τα 'χει ξαναζήσει...


Θυμίζουμε ότι πριν διοικήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε την ψήφο του λαού με δεσμεύσεις όπως: «Ξεκινά πόλεμος με τα επιχειρηματικά συμφέροντα» ή «αρχή του τέλους του μνημονίου από την Αττική» και άλλα παρόμοια.

Καλά, θα πει κάποιος, είναι τόσο σημαντικό αυτό; Είναι ένας προϋπολογισμός μιας περιφέρειας ικανός για να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση θα κάνει τα ίδια; Λογικά ερωτήματα αναζητούν λογικές απαντήσεις. Θα μπορούσε, όμως, να ανταπαντήσει κάποιος: Για να έχεις τέτοια πολιτική στην περιφέρεια, σκέψου τι έχει να γίνει αν κυβερνήσεις, αφού οι δεσμεύσεις και οι συμφωνίες που πρέπει να τηρηθούν, για να υπάρχει «συνέχεια του κράτους», στην περίπτωση της κυβέρνησης, είναι ακόμα μεγαλύτερες απέναντι στο κεφάλαιο, στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα (ΕΕ, ΝΑΤΟ) κ.λπ.

Στην Περιφέρεια Αττικής, αυτή η «συνέχεια», η συνέχεια της αστικής διαχείρισης σε έναν σημαντικό θώκο αστικής εξουσίας, όπως μια περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας, φτώχειας, πείνας, εξαθλίωσης, εκφράστηκε με το να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, που διοικεί, έναν προϋπολογισμό που είχε καταρτίσει ο «μνημονιακός Σγουρός», η παράταξη «που εξυπηρετεί μεγάλα συμφέροντα με τα οποία θα συγκρουστούμε», όπως έλεγαν πριν από τις εκλογές του περασμένου Μάη. Είναι χαρακτηριστικό ότι την «υπεύθυνη» αυτή στάση της διοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ εγκωμίασε σύσσωμος ο αστικός Τύπος, όπως η «Καθημερινή», που σε κεντρικό της άρθρο χτες έγραψε: «Το κράτος έχει συνέχεια, νομικές υποχρεώσεις, προγράμματα ΕΣΠΑ που τρέχουν και θα χαθούν. Σ' αυτή τη σκληρή πραγματικότητα έχει προσγειωθεί η νέα περιφερειάρχης και σύντομα θα φανεί αν θα μπορέσει να δαμάσει τους ακραίους οπαδούς της στείρας καταγγελίας και να παραγάγει έργο σε κρίσιμους τομείς (...)».

Τώρα, λοιπόν, που τελειώνουν τα ψέματα, είναι μια καλή ευκαιρία να συνειδητοποιήσει ο λαός ποια πρέπει να είναι η δική του αλήθεια. Θα προτιμήσει οικειοθελώς να στρατευθεί με εκείνους που με το ένα ή το άλλο μείγμα θα συνεχίσουν να τον εξαθλιώνουν ή θα παλέψει σήμερα για να ανακτήσει όλα όσα του έχουν κλέψει για να καλύψει τις ανάγκες του;

902.gr

1 σχόλιο:

  1. Θα προτιμήσει οικειοθελώς να στρατευθεί με εκείνους που με το ένα ή το άλλο μείγμα θα συνεχίσουν να τον εξαθλιώνουν......αυτό θα κάνουν οι κάτοικοι του zombieland που σέρνονται
    και καίγονται ΣΥΡΊΖΟΝΤΑΣ
    Ntina

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.