Συζήτηση για τον αντιλαϊκό προϋπολογισμο
Συνεχίζεται σήμερα για τρίτη μέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος προδιαγράφει την ένταση της άγριας επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, για να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία του κεφαλαίου, για να μετρήσει όσο γίνεται λιγότερες απώλειες από την καπιταλιστική κρίση
Τα κόμματα της διαχείρισης και του ευρωμονόδρομου επιδόθηκαν και χτες, δεύτερη μέρα συζήτησης, σε μια κάλπικη αντιπαράθεση, που, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις, δεν μπόρεσε να κρύψει το γεγονός ότι ο στρατηγικός τους στόχος είναι η ισχυροποίηση της εξουσίας της αστικής τάξης.
Η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, παίρνοντας το λόγο, αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «τα πυρά είναι άσφαιρα», άλλωστε «στο Τέξας πολύ καθαρά και απόλυτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε αυτά που λέει» η κυβέρνηση, ότι «η έξοδος από την ΕΕ είναι καταστροφή» και πρόσθεσε: «Είσαστε δύο κόμματα, με ίδια, όμως, στρατηγική, αυτή της ΕΕ, του κεφαλαίου (...) αποσιωπάτε και οι δυο σας από το λαό ότι ο προϋπολογισμός προεγκρίνεται από την ΕΕ (...) συνεπώς κρύβετε ότι ο προϋπολογισμός είναι προαποφασισμένος» και αυτό που κάνει είναι ότι «αναδιανέμει το εισόδημα υπέρ των καπιταλιστών». (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία της).

«Ο προϋπολογισμός του 2014 κλιμακώνει τη βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση ενάντια στην εργατική τάξη, τα πλατιά λαϊκά στρώματα των πόλεων και της υπαίθρου, φορτώνοντας στις πλάτες τους τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος ΜωραΐτηςΣτην τοποθέτησή του σημείωσε πως περιλαμβάνει σκληρά μέτρα που «θερίζουν» το πενιχρό εισόδημα των φτωχομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).
Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παραδέχτηκε ότι «οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλότεροι από το μέσο ευρωπαϊκό όρο», σε μια προσπάθεια να «μαζέψει» τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι στην Ελλάδα δεν «υπάρχει υπερφορολόγηση». Βέβαια, η παραδοχή από τον αναπληρωτή υπουργό δεν σημαίνει ότι η φορολογική επιδρομή της κυβέρνησης δεν θα συνεχιστεί, αφού στη συνέχεια είπε ότι «στην Ελλάδα, τα φορολογικά έσοδα, ως ποσοστό του ΑΕΠ, υπολείπονται σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά).
Η πρώτη μέρα συζήτησης στη Βουλή
Άσφαιρη, κάλπικη και αποπροσανατολιστική χαρακτήρισε την αντιπαράθεση συγκυβέρνησης - αντιπολίτευσης ο Νίκος Καραθανασόπουλος, γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, στη συζήτηση για το νέο προϋπολογισμό, που άρχισε την Τρίτη στη Βουλή και ολοκληρώνεται το Σάββατο με ονομαστική ψηφοφορία. Τόνισε ότι η αντιπαράθεση γίνεται για το ποιος είναι ο καλύτερος διαχειριστής και ποιο μείγμα οδηγεί στην ανάκαμψη του κεφαλαίου χωρίς να αμφισβητείται η αντιλαϊκή πολιτική. (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του).
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης έκανε σαφές ότι «η διαχωριστική γραμμή έχει προ πολλού κριθεί. Είναι "μονοπώλια ή λαός". Δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο ένας είναι ο καπιταλισμός και η βαθιά εκμετάλλευση με τη δικτατορία των μονοπωλίων και ο άλλος είναι ο σοσιαλισμός και η οριστική λύση των προβλημάτων του λαού, με κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Όπως επιβεβαιώνεται από την κατάσταση που βιώνει ο λαός μας, το καπιταλιστικό σύστημα δεν έχει να δώσει τίποτα άλλο ή μάλλον το σωστό είναι ότι θα δίνει βάσανα, φτώχεια και εξαθλίωση». (Δείτε εδώ βίντεο με την ομιλία του). 
Φρούδες ελπίδες πως με τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα έρχονται καλύτερες μέρες για το λαό επιχείρησαν να καλλιεργήσουν στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2014 οι γενικοί εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.(Διαβάστε εδώ αναλυτικά). 


902