19 Μαΐου 2015

«Αιμορραγεί» ο δήμος Πατρέων από τις καταστροφές στους κάδους απορριμμάτων

Οικονομική «αιμορραγία» προκαλεί στον δήμο Πατρέων, η δράση άγνωστων εμπρηστών, οι οποίοι έχουν βάλει στο στόχαστρο, τούς κάδους απορριμμάτων. Μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, έπειτα από εμπρησμό, 220 κάδοι απορριμμάτων, ενώ η οικονομική ζημιά, σύμφωνα με τον δήμο Πατρέων, είναι σημαντική και ξεπερνά τα 45.000 ευρώ.
Οι εμπρησμοί, σύμφωνα πάντα με τον δήμο, είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο που έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ενώ η δράση των άγνωστων εμπρηστών, προκαλεί δυσκολίες στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Σχετικά με τη δράση των αγνώστων, ο δήμος ανακοίνωσε ότι «δεν γνωρίζουμε αν πρόκειται για οργανωμένη προσπάθεια καταστροφής, γνωρίζουμε όμως ότι το θέμα απασχολεί τους δημότες, την υπηρεσία καθαριότητας και την δημοτική αρχή», προσθέτοντας ότι πρέπει «να απασχολήσει και τις αρμόδιες διωκτικές αρχές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
(Το είδαμε στο Action24) 

----

Αναρωτιέμαι, μήπως όταν κάποιος δήμαρχος δεν παραδίδει την καθαριότητα στην "ιδιωτική πρωτοβουλία" ή ιδιωτική πρωτοβουλία παίρνει πρωτοβουλίες;

Για το σχόλιο Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

6 σχόλια:

  1. Σεχτάρ ο Τρομερός19 Μαΐου 2015 στις 8:26 μ.μ.

    O πατρινός Λαός θα τιμωρηθεί για τις αυτοδιοικητικές επιλογές του.
    Τιμωρό χέρι οι "αντιεξουσιαστές"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απλα σκεψου ποσους τετοιους θα αντιμετωπισουμε στο δρομο για τον σοσιαλισμο, σκεψου ποσους τετοιους αντιμετωπισαν οι μπολσεβικοι, και μετα τους κατηγορουσαν οτι εστελναν αθωους στα γκουλαγκ και περιοριζαν την δημοκρατια και την ελευθερια του λογου. Εγω το συνδιαζω το συγκεκριμενο και με αυτο:

      http://teddygr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_26.html

      Δηλαδη με ποσα συμφεροντα πρεπει να συγκρουστει κανεις, μικρα και μεγαλα, για να κανει εστω και την πιο στοιχειωδη αλλαγη.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι. Και το παραπάνω άρθρο, αλλά πολύ περισσότερο το άρθρο του link που παραθέτεις αποδεικνύουν για άλλη μια φορά πως ένας "κόκκινος" δήμος, σχολή, σωματείο, φορέας, κλπ, δεν μπορεί να είναι σοσιαλιστική νησίδα μέσα σε ένα καπιταλιστικό κράτος. Είναι καθαρό πως χωρίς την λαική στήριξη-επαγρύπνηση-κινητοποίηση μια κόκκινη δημοτική αρχή δεν μπορεί να υλοποιήσει στο βαθμό που θέλει το πρόγραμμά της. Στόχος των κομμουνιστών είναι από τη μια να δείξουν ποια είναι η κατεύθυνση ικανοποίησης των λαικών αναγκών (μη ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας εδώ) και από την άλλη να ξυπνήσουν συνειδήσεις, να φέρουν τον λαό προ των ευθυνών του, να του δείξουν πως χωρίς την δική του παρέμβαση τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει.

      Ας κατέβουν 5 (πέντε, όχι παραπάνω) Πατρινοί στο δρόμο τη στιγμή που τα καλόπαιδα καίνε τους κάδους, ή/και ας πλακώσουν τα τηλέφωνα στο δήμο να ενημερώσουν μόλις δουν κάτι σχετικό και να δούμε μετά, ξανατολμάνε να κουνηθούν τα θρασήμια?

      Ανοχή τέλος. Τώρα κανείς δεν μπορεί να πει πως δεν ήξερε. Όποιος θέλει να σωθεί ας απλώσει το χέρι στο διπλανό του και ας σηκωθεί από τον καναπέ του...

      Πάντως πολύ στημένο το σκηνικό για να είναι τίποτα αναρχοχαρούμενα. Μάλλον πληρωμένα τσιράκια του ιδιώτη που έχασε τα φράγκα είναι.

      Ιάκωβος

      Διαγραφή
  2. Σεχτάρ ο Τρομερός20 Μαΐου 2015 στις 9:50 μ.μ.

    Ξέρεις, Ιάκωβε, τι δεν μου κόλλησε από την αρχή για την αναζήτηση του "ριγμένου ιδιώτη εργολάβου αποκομιδής" πίσω από τους εμπρησμούς αυτούς; Το κόστος. Αυτές οι "εργολαβίες ειδικού τύπου", δηλαδή εμπρησμοί, απειλές, ξυλοδαρμοί, φόνοι κλπ. τιμολογούνται ακριβά από τους επαγγελματίες του υποκόσμου (που συχνά είναι και χρυσαυγήτες). Δεν δικαιολογούνται σαν οικονομική πράξη από αυτή την πλευρά. Αν είναι 45000€ η ζημιά, τότε το κόστος "παραγωγής" της με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ξεπέρναγε και τις 500.000€. Αντίθετα η "τεχνολογία" αυτή, εμπρησμοί κάδων, είναι πολύ διαδεδομένη στον αναρχοαυτόνομο χώρο, και άρα πολύ φθηνότερη, καθώς επενδύεται και "ιδεολογικά". Αλλωστε, τα σύνορα αναρχίας-υποκόσμου δεν είναι καθόλου σαφή, καθώς σε αυτό τον χώρο η έννοια της περιφρούρησης θεωρείται "αντιδραστική". Η δε περιώνυμη πολυμορφία+ανοργανωσιά αυτού του χώρου, αναρχία-μπάχαλο, αποτελεί το γόνιμο έδαφος για να ανθίσει κάθε είδους προβοκάτσια και διείσδυση του οιουδήποτε. Και δε θάλεγα ότι ο "χώρος" υστερεί και σε στημένα σκηνικά. Εχουμε δεί αρκετά.
    Να δούμε, τελικά, πόσοι θα διαχωρίσουν τη θέση τους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σεχτάρ, δεν θα διαφωνήσω καθόλου στα του "χώρου" και όντως μοιάζει να έρχεται από εκεί. Ούτε όταν έλεγα για πληρωμένα τσιράκια του ιδιώτη εννοούσα, κατ' ανάγκην, μπράβους κλπ και ούτε θα κάνω αστυνομικό ρεπορτάζ. Για μένα εδώ υπάρχουν τστα εξής στοιχεία:
      1) Ο "χώρος" και μαζί και κάποιοι που τον χαιδεύουν χρόνια (εξωκοινοβουλευτικοί και κυβερνώντες) δεν χέστηκαν και από τη χαρά τους με την εκλογή Πελετίδη και την αποδοχή που έχει από τον κόσμο η νέα δημοτική αρχή.
      2) Κάποιοι ΜΕΓΑΛΟεργολάβοι χάνουν πολλά λεφτά από τα σκουπίδια. Δεν είναι μόνο η αποκομιδή αλλά και η διαχείριση που έχει τεράστια κέρδη (ανακύκλωση, παραγωγή ενέργειας, κλπ). Παρεμπιπτόντως, αν κατάλαβα καλά 45000 έχει κοστολογεί ο δήμος τη ζημιά για την αναπλήρωση των κάδων (με 200 ευρώ περίπου ο κάδος βγαίνουν τα μαθηματικά). Τα κέρδη από την εκμετάλευση των απορριμάτων για μια πόλη 200000 κατοίκων (και με λιμάνι, τουρισμό, κλπ) είναι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ευρώ.
      Έχουμε λοιπόν κοινά συμφέροντα εδώ που μπορούν να αλληλοεξυπηρετηθούν. Ο τρόπος παραπέμπει και στους μεν και στους δε. Άρα, όπως είπες, θα πρέπει ή να διαχωρίσουν τη θέση τους, ή να λουστούν την ευθύνη ή/και τις συνέπειες.

      Από την άλλη, ο ιδιώτης δεν είναι ανάγκη να στραφεί στον "επίσημο" υπόκοσμο για τέτοιες δουλειές. Ένα τσούρμο πεινασμένοι ή απειλούμενοι πως θα χάσουν την δουλειά τους αν χαθεί το έργο και καθάρισες. Το έχουμε δει το έργο ξανά σε δήμους της Αττικής και αλλού. Ένα παρόμοιο σκηνικό ήταν στην περιοχή μου που ο εργοδότης (μεγάλη εταιρεία που παρέχει ενοικιαζόμενους εργαζόμενους) μάζεψε σαν εργάτες ότι πιο λούμπεν στοιχεία μπορούσε από την περιοχή και έφτιαξε μια ομάδα "ανθρώπων" που το έπαιζαν α) τραμπούκοι στην πόλη ώστε να προωθούν τα συμφέροντα του αφεντικού, β) εργοδηγοί με το μαστίγιο, σε κάτι φουκαράδες μετανάστες στις δουλειές που του έστελνε εργοδότης, γ) μπράβοι του αφεντικού όπου κι άν πήγαινε... Φυσικά αυτοί έφτιαξαν και ΧΑ στην πόλη...
      Ε λοιπόν, αυτοί οι τραμπούκοι, οι άνθρωποι της νύχτας, οι τρομεροί και φοβεροί μπράβοι, δεν παίρνουν πάνω από 1000 ευρώ το μήνα και περνάνε όλη τη μέρα τους περιμένοντας τις εντολές του αφεντικού, όποιες κι αν είναι αυτές. Δεν χρειάζεται πολλά λεφτά πλέον για τέτοιες δουλειές,,,

      Ιάκωβος

      Διαγραφή
  3. συντάσσομαι με την ανάγνωση "η ιδιωτική πρωτοβουλία μάλλον παίρνει πρωτοβουλίες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.