ΠΑΣΟΚ 1976 vs ΕΟΚ
Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία αμφιβολία
στην απόφασή της, της 1ης Μαρτίου του 1976:
«Απώτερος σκοπός της ένταξης στην ΕΟΚ είναι η ματαίωση της σοσιαλιστικής αλλαγής στη χώρα μας», τόνιζε χωρίς περιστροφές. «Το ΠΑΣΟΚ αρνείται την ένταξη, όπως αρνείται και την ένταξη υπό όρους. Δεν υπάρχει δρόμος που να οδηγεί μέσα από την εξάρτηση στην αυτονομία», συνέχιζε. «Μια μελλοντική εξέλιξη για την πραγματοποίηση της Ευρώπης των Λαών δεν είναι δυνατή όσο οι ευρωπαϊκές χώρες αποδέχονται την κηδεμονία των ΗΠΑ και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα μάχονται για να προασπίσουν το καπιταλιστικό σύστημα», ανέλυε.
Στις 2 Μαρτίου 1976, το ΠΑΣΟΚ έδινε στη δημοσιότητα εισήγηση «Ομάδας Επιστημόνων του Κέντρου Μελετών και Διαφώτισης».
Ο Κωνσταντίνος Σημίτης υπέγραφε τον πρόλογο
αναφέροντας στο κείμενό του μεταξύ άλλων:
«Η εισήγηση αρνείται την ένταξη, αρνείται επίσης την ένταξη υπό όρους. Εξοδος από τη σχέση εξάρτησης με τη βοήθεια των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών δεν υπάρχει. Η εισήγηση θεωρεί ότι η άρνηση της ένταξης δεν συνεπάγεται την απομόνωση της χώρας, αλλά αντίθετα την πολύπλευρη ανάπτυξη των σχέσεών της».
ΠΑΣΟΚ 1981 ,
ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ
Το καλοκαίρι του 1981 το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας. Στις 4 Ιουλίου 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει στη δημοσιότητα το περίφημο «Συμβόλαιο με το Λαό» - δηλαδή τη διακήρυξη κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.
Από την 1η Ιανουαρίου 1981 η Ελλάδα έχει ενταχθεί στην ΕΟΚ. Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ γύρω από το θέμα αυτό έχουν υποστεί θεαματική αλλαγή.
«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ζητήσει σύμφωνα με τις συνταγματικές διαδικασίες τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσει ελεύθερα ο Λαός, ύστερα από αντικειμενική και πλήρη ενημέρωση, αν επιθυμεί τη συνέχιση της ένταξης ή αν το συμφέρον του επιβάλλει, όπως εμείς πιστεύουμε, τη σύναψη μιας ειδικής συμφωνίας με την Κοινή Αγορά», αναφέρει η παράγραφος 118 του «Συμβολαίου με το Λαό».
Μετά τις εκλογές......
Το υπεσχημένο δημοψήφισμα δεν προκηρύσσεται ποτέ.
Ούτε πια ξαναμιλάει το ΠΑΣΟΚ για έξοδο από την ΕΟΚ.......
ΠΑΣΟΚ 1995
Τρίτη 27 Ιουνίου 1995, ο Ανδρέας Παπανδρέου δίνει μια αποκαλυπτική συνέντευξη στις Κάνες, όπου γίνεται Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, όπως έχει πλέον μετονομαστεί η ΕΟΚ..............«Τι είναι η Ενωμένη Ευρώπη; Ποιος την κυβερνά; Τι ρόλο παίζουμε πλέον εμείς οι κυβερνήσεις, οι εθνικές κυβερνήσεις;» αναρωτιέται και απαντά ο ίδιος: «Βαδίζουμε προς μια σμίκρυνση των δυνάμεων του έθνους ως έννοιας, προς τη δημιουργία σφαιρών επιρροής ανάμεσα στους μεγάλους... Για πρώτη φορά, νομίζω είδα εν λειτουργία το νέο Διευθυντήριο της Ευρώπης. Ισως υπήρχε πάντα, αλλά δεν ήταν τόσο εμφανές και τόσο αιχμηρό».
Και ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε: «Βαδίζουμε προς μια Ευρώπη που θα είναι δημοκρατική τύποις, αλλά που οι μεγάλες αποφάσεις θα παίρνονται από ένα triumviratum (σ.σ. τριανδρία) ηγετών της Ευρώπης. Και μην ξεχνάμε ότι αυτό μεταφέρει τη δύναμη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών σιγά σιγά να ελέγξουν οικονομίες και να παίξουν αυτές τον ρόλο του ενεργού και αποτελεσματικού κυβερνήτη»!
Στην ίδια συνέντευξη ο Α. Παπανδρέου ομολογεί το πολιτικό αδιέξοδο του σοσιαλισμού στη φάση αυτή απέναντι στην ΕΕ.
«Δεν λέω ότι θα φύγουμε από την ΕΕ. Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι... Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε συνθήκες σύγκρουσης... Φυσικά, δεν προτείνω τίποτα το ριζοσπαστικό. Δεν έχω να προτείνω τίποτα το ριζοσπαστικό», παραδέχεται.
ΠΑΣΟΚ ΣΗΜΕΡΑ
Η γραμμή απέναντι στην ΕΕ του σημερινού ΠΑΣΟΚ είναι «ναι σε όλα». Η Ελλάδα δεν δημιουργεί πια κανένα πρόβλημα στην ΕΕ, ούτε καν σε φραστικό επίπεδο. Δεν διεκδικεί τίποτε, συμμορφώνεται από τους πρώτους σε κάθε επιθυμία του «Διευθυντηρίου», που κατήγγειλε ο Α. Παπανδρέου, σπεύδει να κυρώσει από τους πρώτους κάθε ευρωπαϊκή συνθήκη και μπαίνει στην ΟΝΕ με μόλις έναν χρόνο καθυστέρηση, συμμορφούμενη προς όλα τα απαιτούμενα κριτήρια.
Ιδια γραμμή συνεχίζεται ακόμη και όταν το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση, όπου η κυβέρνηση Καραμανλή ακολουθεί πιστά την τακτική Σημίτη. Το θέμα της ΕΕ δεν αποτελεί καν θέμα συζήτησης ανάμεσα στα δύο κόμματα παρά μόνο δημαγωγικά, χάριν εντυπώσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.
Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.