24 Ιανουαρίου 2017

Τουρκία: Ημερολόγιο ενός ταξικού χαστουκιού

 
Η παράνομη απεργία ΝΙΚΗΣΕ...
 
- 19 Γενάρη, το Birleşik Metal İş (το συνδικάτο μεταλλεργατών) κηρύσσει απεργία διαρκείας σε 13 εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας & ηλεκτρικών συσκευών με αίτημα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους 2.200 εργαζόμενους.
 
- 20 Γενάρη ξημερώματα, αρχίζει η Απεργία με καθολική συμμετοχή (έτσι, με καθολική συμμετοχή, θα συνεχίση σε ολόκληρη τη διάρκειά της!) ---> 

Ενιαίο Συνδικάτο Μεταλλεργατών – Τουρκία 
(Birleşik Metal İş) 
 
Κατά τη διάρκεια ομαδικών συλλογικών διαπραγματεύσεων στους χώρους εργασίας των GE Grid Solutions, ABB Electricity, Schneider Electricity and Schneider Energy, δεν θα κατέστη δυνατό να φτάσουμε σε συμφωνία. Ως αποτέλεσμα αυτού, στις 20 Ιανουαρίου, 2.200 μέλη του Birleşik Metal İş ξεκίνησαν την “Απεργία στο Μέταλλο” με καθολική συμμετοχή και μεγάλο ενθουσιασμό. Αφού είχαμε ξεκινήσει την απεργία μας, την ίδια ημέρα το μεσημέρι, η κυβέρνηση “ανέβαλε” την απεργία μας για 60 ημέρες. 

Οι μεταλλεργάτες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει “αναβολή” της απεργίας. Αυτή δεν είναι μια αναβολή, αλλά είναι μια απαγόρευση. Από το 2002, το δικαίωμα στην απεργία των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στους κλάδους του γυαλιού, του πλαστικού και της εξόρυξης, τούς αφαιρέθηκε από την κυβέρνηση. 

Οι μεταλλεργάτες επίσης γνώρισαν Κυβερνητικές απαγορεύσεις απεργίας πολλές φορές. Το 2015, η απεργία των χιλιάδων μεταλλεργατών απέναντι στην MESS (Ένωση Εργοδοτών Μετάλλου) “αναβλήθηκε” από την κυβέρνηση. Στις 18 Ιανουαρίου 2017, η Απεργία στο χαλυβουργείο της Asil Çelik απαγορεύτηκε επίσης.