28 Ιανουαρίου 2016

Με άρθρο στον «Φ» η Παλαιστίνη ζητά από το Νεοφύτου ν’ ανακαλέσει δηλώσεις του


Λευκωσία: Δυσαρέσκεια και ανησυχία για δηλώσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ εκφράζουν οι Παλαιστίνιοι και όπως γράφει με άρθρο του στον «Φιλελεύθερο» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης, Ναμπίλ Σαάθ, «το γεγονός και μόνο ότι έγινε μια τέτοια δήλωση, και χωρίς μέχρι τώρα να ανακληθεί, είναι ανησυχητικό».

Ο κ. Νεοφύτου, μεταξύ άλλων, είπε ότι «η Κύπρος δε βλέπει πλέον το Ισραήλ ως μια επιθετική χώρα που επιβάλλει τη θέλησή της στους Παλαιστινίους με τη βία, αλλά ως ένα μικρό κράτος που παλεύει για επιβίωση παρά τις αντιξοότητες.» Το άρθρο του κ. Σαάθ, που θεωρείται μήνυμα από το παλαιστιανιακό κράτος, αναφέρεται και στην Ελλάδα κάνοντας αναφορές σε δηλώσεις Ελλαδιτών πολιτικών και σημειώνοντας ότι «οι αλλαγές στα οικονομικά συμφέροντα» δεν πρέπει να ζημιώνουν «βαθιές και πολύτιμες φιλίες».

Κύπρος, Ελλάδα και Παλαιστίνη

Βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη δεν πρέπει να ζημιώσουν βαθιές και πολύτιμες φιλίες

Βασισμένη σε κοινές εμπειρίες, μακροπρόθεσμα συμφέροντα και ηθικές αρχές, η σχέση της Παλαιστίνης τόσο με την Κύπρο όσο και την Ελλάδα χρονολογείται από πολύ παλιά. Βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη δεν θα πρέπει να ζημιώσουν αυτές τις βαθιές και πολύτιμες φιλίες.

Στη διάρκεια των τελευταίων 70 ετών, η σχέση της Κύπρου με την Παλαιστίνη ήταν μία σχέση στενής φιλίας και πολιτικής συμμαχίας. Και οι δύο είναι πρώην αποικίες της Βρετανίας και υπέφεραν από βρετανικούς χειρισμούς, αφήνοντας πίσω δύο διαιρεμένες πατρίδες. Ο κυπριακός αγώνας για απελευθέρωση και επανένωση βρήκε στενούς σύμμαχους στον αραβικό κόσμο και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ και ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου Μακάριος στάθηκαν ενωμένοι ενάντια στη βρετανική κατοχή. Για τους Παλαιστινίους, οι δύο αυτοί ηγέτες υπήρξαν σύμμαχοι στον δικό τους αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία. Αίγυπτος, Κύπρος και Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση (PLO) προσχώρησαν στο Κίνημα των Αδεσμεύτων (ΝΑΜ).
Θυμάμαι το πρώτο μου ταξίδι στη Λευκωσία το 1965. Μου θύμισε τη γενέτειρα πόλη μου, την Τζάφα.

Οι μυρωδιές του γιασεμιού και του πορτοκαλανθού, καθώς και τα πολύχρωμα λουλούδια, ξύπνησαν όλες τις αναμνήσεις της πόλης που έχασα όταν το Ισραήλ δημιουργήθηκε, το 1948: η χρονιά που εγώ και η πλειονότητα των συμπολιτών μου γίναμε πρόσφυγες.

Ως Παλαιστίνιοι, εναντιωθήκαμε στην τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου. Θυμάμαι, υπό την ιδιότητά μου ως υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης (1994-2005), πως οι οδηγίες μου ήταν ξεκάθαρες: να υποστηρίξω τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και να εναντιωθώ σε κάθε αναγνώριση ενός σχισματικού κράτους στη Βόρεια Κύπρο, ειδικότερα εντός του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OΙΔ), όπου είχαμε κάποια ηθική και πολιτική επιρροή.

25 Ιανουαρίου 2016

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

  • ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΤΩΡΑ
  • ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 4 ΦΛΕΒΑΡΗ
  • ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΡΙΤΗ 26 ΓΕΝΑΡΗ 6.00Μ.Μ. ΣΤΗΝ ΟΜΟΝΟΙΑ
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι

Τις επόμενες μέρες και ώρες ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση μάχης απέναντι στο πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση-κεφάλαιο-Ε.Ε. με αιχμή το ασφαλιστικό. Το νέο σχέδιο νόμου που έχει δώσει στην δημοσιότητα η κυβέρνηση δίνει συντριπτικό πλήγμα στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην πρόνοια. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ( νόμοι Λοβέρδου – Κουτρουμάνη – Βρούτση). Φέρνουν «γρήγορο θάνατο» για το ασφαλιστικό, χτυπούν συνολικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις ως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζουν το ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2019, εκμηδενίζουν τις επικουρικές συντάξεις, φέρνουν νέες μειώσεις στις αναπηρικές συντάξεις, τσακίζουν τα προνοιακά επιδόματα.

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε εμποροϋπάλληλο να μην ανεχτεί το νέο έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να βγει μπροστά, να δυναμώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση του πάγιου και καθολικού δικαιώματος της εργατικής τάξης για πλήρη κοινωνική ασφάλιση.
Από τη στάση μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες θα εξαρτηθεί η έκβαση της μάχης!

Προετοιμαζόμαστε άμεσα για μεγάλη απεργία ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο!

Η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Αφορά το σύνολο της ζωής μας, συνδέεται με την προστασία της μητρότητας, τα επιδόματα, άδειες, τις επαγγελματικές ασθένειες, τα εργατικά ατυχήματα, αφορά το δικαίωμα μας σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εμάς και τα παιδιά μας .

Στον κλάδο του εμπορίου οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά την όλο και πιο σκληρή επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας. Στον κλάδο του εμπορίου σε πλήρη εξέλιξη είναι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, οι ʺΛΕΥΚΕΣ & ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΝΥΧΤΕΣʺ . Η απλήρωτη εργασία αυξάνεται συνεχώς, οι υπερωρίες είναι καθημερινό φαινόμενο, η δουλειά σε 2 και 3 πόστα είναι πραγματικότητα για την πλειοψηφία των εργαζομένων στα μεγάλα Σουπερ Μαρκετ, στις αποθήκες, τα πολυκαταστήματα. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, την ορθοστασία, τα βάρη, τις αλλαγές θερμοκρασίας σε χώρους που υπάρχουν ψυγεία και καταψύξεις, τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά ατυχήματα που θερίζουν.

Χρήματα και τιμαλφή των προσφύγων κατάσχει τώρα και η Γερμανία

 
 
 
Βερολίνο, Γερμανία
Η Γερμανία ακολουθεί την Δανία και την Ελβετία στην αμφιλεγόμενη πρακτική της κατάσχεσης τιμαλφών και μετρητών από πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα για την... αυτοχρηματοδότηση της παραμονής τους.

Οι αρχές της Βαυαρίας, όπου εισέρχεται μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Αυστρία, έχουν αρχίσει ήδη να εφαρμόζουν το μέτρο που καταγγέλλεται και προκαλεί αντιδράσεις διεθνώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Independent.

Κατά τον Βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Γιόακιμ Χέρμαν ο,τιδήποτε έχει αξία μεγαλύτερη από 750 ευρώ μπορεί να κατάσχεται νόμιμα από το κράτος. Στη γειτονική Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι αιτούντες άσυλο μπορούν μόνο να έχουν στην κατοχή τους χρήματα και τιμαλφή αξίας 350 ευρώ.

Ο Άινταν Όζογκουζ, επίτροπος ενσωμάτωσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι οι αρχές εφαρμόζουν την ομοσπονδιακή νομοθεσία που ορίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να χρηματοδοτήσουν πρώτα με ίδια μέσα την παραμονή τους πριν λάβουν κρατική βοήθεια.

24 Ιανουαρίου 2016

ΚΚΕ Απάντηση σε επιστολή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Απάντηση σε επιστολή που έστειλε η Κεντρική Συντονιστική Επιτροπή (ΚΣΕ) της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δημοσιοποίησε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην επιστολή της, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθυνόταν στο ΚΚΕ και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις (ΛΑΕ, ΕΕΚ, ΚΚΕ (μ-λ) κ.ά.) με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό. Η επιστολή (με ημερομηνία αποστολής 14 Γενάρη) έθετε ως πρόταση τη συνάντηση αντιπροσωπειών αυτών των πολιτικών δυνάμεων, με στόχο την κοινή δράση και το συντονισμό για τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.


Παραθέτουμε όλη την απάντηση από την πλευρά του ΚΚΕ:

«ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε απάντηση της επιστολής σας, σας στέλνουμε τις απόψεις μας σχετικά με τα θέματα που θέσατε:

Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να υπάρξει λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο σφαγής στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς και στο σύνολο των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων που δρομολογούνται στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου.

22 Ιανουαρίου 2016

Τα σκίτσα και τα σκέρτσα του σοβινιστικού Charlie Hebdo και που στοχεύουν



Διάβασα σήμερα την παρακάτω δημοσίευση από το site του αριστερού ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο»:

Στο άρθρο αυτό παρουσιάζεται η απάντηση του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo σχετικά με την κατάπτυστη «γελοιογραφία» που το ίδιο δημοσίευσε, και για την οποία δέχθηκε πολλά πυρά. Στην εν λόγω «γελοιογραφία» το Hebdo, παρουσιάζει την εναλλακτική ο μικρός πνιγμένος Αιλάν να μην είχε πνιγεί αλλά να είχε καταφέρει να φτάσει ζωντανός σε ευρωπαϊκό έδαφος. Απεικονίζεται λοιπόν ο Αιλάν, ενήλικας πιά, να κυνηγάει γυναίκες για να τους πιάσει τον κώλο. Το Hebdo, αναφέρεται προφανώς στα «περιστατικά» σεξουαλικών επιθέσεων σε γυναίκες από μετανάστες, που μάθαμε ότι συνέβησαν την παραμονή της πρωτοχρονιάς στη Γερμανία, και που προκάλεσαν μια σωρεία αντιδράσεων και κινητοποιήσεων με έντονο ρατσιστικό χαρακτήρα(κάπου πήρε και το αυτί μου ότι τα γεγονότα αυτά φούσκωσαν τα ποσοστά ενός ακροδεξιού γερμανικού κόμματος, πηγαίνοντας τα στο 10% σε σχετική δημοσκόπηση, από μηδαμινά που ήταν προηγουμένως). Από ότι αποδείχθηκε -ως συνήθως όταν το κακό είχε ήδη γίνει- πολλέςαπό αυτές τις φωτογραφίες που βγήκαν στην επιφάνεια από τα διάφορα media(εναλλακτικά και μη) ως ντοκουμέντααπό τις "επιθέσεις" των προσφύγων, ήταν φτιαχτές ή αφορούσαν άλλα, άσχεταπεριστατικά, που είχαν συμβεί δυο και τρία χρόνια πριν και όχι στη Γερμανία αλλά σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. 


Ας παραθέσουμε όμως μερικά αποσπάσματα από την απάντηση της Αντζελίκ Κουρούνη, συντάκτρια του περιοδικού Charie Hebdo, στη δημοσιογράφο του «Στο Κόκκινο» σχετικά με την επίμαχη γελοιογραφία(οι υπογραμμίσεις δικές μου):


«Το σκίτσο είναι μέσα στη γραμμή της εφημερίδας μας. Αυτή είναι η δουλειά μας, να ταρακουνήσουμε, να προκαλέσουμε. Αυτή είναι η δική μας δημοσιογραφία. Στα α@@@@@@ μας τι λέει ο Independent. Δε ξέρω ποια είναι η στάση τους, όταν οι συνάδελφοι μας σκοτώθηκαν, δεν έβαλαν ούτε τα σκίτσα τους. Μας έχει πνίξει το politically correct του βρετανικού τύπου και ε;iναι υποκρισία και είναι η νέα μορφή λογοκρισίας», επισημαίνει σε έντονο ύφος.»
«Σημειώνει δε, πως το τελευταίο καιρό στη Γαλλία παίζει ένα μότο, το «να ζήσουμε όλοι μαζί», για τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Γάλλων και μεταναστών. «Όμως τι ακριβώς σημαίνει αυτό; με ποιο κόστος; και υπό ποιες συνθήκες; Αυτά τα ερωτήματα θέσαμε», αναρωτιέται.»
«Όσο για το σκίτσο, είναι εντελώς ηλίθιο να πεις ότι είναι ρατσιστικό. Το σκίτσο, 
κανένα σκίτσο μας δεν ειναι ρατσιστικό, το να πεις ότι το Charlie Gebdo είναι ρατσιστικό, είναι λυπηρό. Τη θέση μας δεν την αλλάζουμε, ότι κι αν λένε κάποιοι. Και ειδικά να πουν για τον  αρχισυντάκτη μας, τον Riss, που έκανε το σκίτσο, ρατσιστικό. Αυτός είναι που έφαγε 4 σφαίρες στην ωμοπλάτη, κατά την επίθεση εναντίον μας. Είναι αυτός που ήρθε στην Ελλάδα κι έκανε ολόκληρο ρεπορτάζ για την Χρυσή Αυγή...»»


Αυτά τα ολίγα από τη συνέντευξη που μας μεταφέρει το πάντα αριστερό «Στο Κόκκινο». Εμείς σε πρώτη φάση θα δεχθούμε ότι οι επιθέσεις αυτές είναι πραγματικές και τόσο εκτεταμένες όσο μας πληροφόρησαν τα διάφορα Media. Θα κάνουμε δηλαδή σαν να μην έχει μεσολαβήσει μια γκαιμπελικού τύπου προπαγάνδα που είτε αλλοιώνει, είτε παραφουσκώνει, είτε κατασκευάζει την πραγματικότητα, και θα δούμε αν, ακόμα και κάτω από το φως των γεγονότων αυτών, το σκίτσο μπορεί ή δεν μπορεί να είναι ρατσιστικό.

Ας παραθέσουμε όμως και την εν λόγω «γελοιογραφία» για να ξέρουμε για τι μιλάμε:




17 Ιανουαρίου 2016

H ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο ΣΕΦ

Ο ΦΡΑΓΚΙΟΣ ΛΑΓΩΝΙΚΑΚΗΣ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ

Το παρακάτω δημοσίευμα είναι μια προφορική αφήγηση του παππού μου που καταγράφτηκε και δημοσιέυθηκε στην τοπική εφημερίδα "Αλήθεια"(ημερομηνία δεν θυμάμαι διότι έχω χάσει από καιρό τα πρωτότυπα φύλλα).

«Γεννήθηκα στον Αλίκαμπο του Αποκόρωνα πριν 80 χρόνια. Φτωχή αγροτική οικογένεια, βασανισμένη ζωή, στενοχώριες, λέγαμε το ψωμί-ψωμάκι. Λίγη η περιουσία μας. Από παιδί βοηθούσα στις δουλειές, έβοσκα τις κατσίκες και τα μαρθιά μας, ξυπόλητος, τα παπούτσια ήταν πολυτέλεια στο χωριό. Θάμουν δεκάξη χρονών όταν ο πατέρας μου με πήρε στου Βάμου και μου αγόρασε τα πρώτα στιβανάκια.
Στο σχολείο πήγαινα αραιά και που, δεν τελείωσα το δημοτικό θες τα μαρθιά που έπρεπε να τα βγάλω πρωί-πρωί, θες ο δάσκαλος με τη βέργα που δε χωράτευε. Το είχα πάρει από φόβο το σχολείο.
Πρώτη φορά που άκουσα για κουμμουνισμό ήταν στο χωριό μας. Δύο χωριανοί, ο ένας ακροσυγγενής, μας έλεγαν πως είναι κομμουνιστές, πως το κομμουνιστικό κόμμα είναι το κόμμα της φτωχολογιάς, πως πρέπει να μοιράσουμε τις περιουσίες μας, νάχει ο καθένας τη δική του, να μη μαλώνουμε οι άνθρωποι. Έλεγαν και άλλα πολλά. Μα ποιος τους άκουγε.
Αργότερα που πήγα στο στρατό έμαθα περισσότερα πράγματα. Μας έκαναν θεωρίες και μας έλεγαν πως η Ελλάδα έχει πολλούς εχθρούς. Ένα στο εσωτερικό τους κομμουνιστές και στο εξωτερικό τους Ρώσους, Βούλγαρους και τους Τούρκους. Πως οι κομμουνιστές είναι άθεοι, θέλουν να χαλάσουν τις εκκλησίες και άλλα. Κανείς στρατιώτης δεν απαντούσε, είμαστε κουμπωμένοι, με το παραμικρό πέφτανε καμπάνες.
Όταν απολύθηκα γύρισα στο χωριό. Ίδια κακορίζικη ζωή, δουλειές στο σπίτι, μεροκάματα όπου έβρισκα, φτώχεια, πείνα, στενοχώριες. Αποφάσισα να μπω στα Χανιά, ψάχνοντας για καλύτερη ζωή. Στην αρχή δούλευα μεροκάματο στις οικοδομές και στους λαχανόκηπους της Ν. Χώρας, κάποτε βρήκα ένα καφενεδάκι στην παραλία, το νοίκιασα βρήκα και ένα δωμάτιο κοντά, εγκαταστάθηκα.
Εκεί στο ίδιο μέρος στο λιμανάκι έζησα τη βασανισμένη ζωή μου, έκαμα οικογένεια, φίλους, και συντρόφους, εκεί βρίσκομαι ακόμα. Εκεί έγινα κομμουνιστής.
Όπως ήταν παράμερο και εξοχικό, το βρήκαν βολικό οι κομμουνιστές της γειτονιάς και το έκαναν στέκι.
Ταχτικοί πελάτες ήταν ο, Δημήτρης Βεστάκης, ο Παντελής Γιαπιτζάκης, ο Μιχάλης Μαρινάκης, ο Φώτης Γεωργουδάκης, ο Σήφης Θωμαδάκης, εργάτες όλοι. Ο Χρήστος Δαρατσάκης, κουρέας. Αργότερα ήρθαν και άλλοι όπως ο Γιώργης Φεραρόλης, ο Μάρκος Ρενιέρης, ο Χναράς, ο Κώστας Τζάκος, ο Βαγγέλης Κτιστάκης και πολλοί άλλοι, οι περισσότεροι μακαρίτες, άλλοι στον αγώνα άλλοι στην ώρα τους.
http://i87.servimg.com/u/f87/11/27/19/20/fragio10.jpg
Το ιστορικό καφενείο του παππού μου στη εργατοσυνοικία της Νέας Χώρας, γνωστή παλιά και ως "μικρή Μόσχα" εξαιτίας των πολλών κομμουνιστών που ζούσαν εκεί.
 
Αποφάσισα και μπήκα στο κόμμα. Νουνός μου ήταν ο Δημήτρης Βεστάκης, είχαμε ιδιαίτερη φιλία, αυτός με έβαλε στο κόμμα.
  
 
Είχαμε χωριστεί σε ομάδες (πυρήνες). Οι πρώτοι αποτελέσαμε τον πυρήνα της Ν. Χώρας, ήταν οι Χρήστος Δαρατσάκης, Δημήτρης Βεστάκης, Γιάννης Πεντάρης, Γιώργης Νταγκούνης, Λυκούργος Καλαμάτας, Μάρκος Μπούζης, Μιχάλης Μαριανάκης, Σήφης Θωμαδάκης, Σταμάτης Λουκάκης, Νικόλας Ειρηνάκης και άλλοι που δεν θυμάμαι τώρα. Συνεδριάζαμε πότε στο μαγαζί μου, πότε στα βράχια απέναντι ή στο Λαζαρέτο, πότε στον Κλαδισό, στις πλατανομουριές. Πάντα με προφυλάξεις, να μη μας πάρουν χαμπάρι οι χαφιέδες.
 
Κατά διαστήματα μας έστελναν από την Αθήνα τον «Ριζοσπάστη», τον κυκλοφορούσαμε από χέρι σε χέρι, ήταν μεγάλη η χαρά μας. Πολλές φορές κυκλοφορούσαμε προκηρύξεις που μας έστελναν από την Αθήνα ή που βγάζαμε εδώ στον πολύγραφο. Μια φορά, μαζί με τον Πεντάρη, τον Μάρκο Μπουζάκη και τον Μιχάλη Μπατό, βγήκαμε τη νύχτα και μοιράζαμε προκηρύξεις. Ένας χωροφύλακας με βρήκε μεσάνυχτα στην παραλία, όπου είχαμε τον κρυψώνα μας για τα έντυπα. Του απάντησα ότι με πονούσε το δόντι μου, δε μπορούσα να κοιμηθώ και βγήκα βόλτα. Του έδειξα το σπίτι μου απέναντι. Μου έκανε έρευνα, δε βρήκε τίποτα και έφυγε.

15 Ιανουαρίου 2016

Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία στις 4 Φλεβάρη και στο συλλαλητήριο στις 23 Γενάρη

«Όλοι και όλες στη Γενική Απεργία στις Φλεβάρη - Όλοι και όλες στο Συλλαλητήριο στις 23 Γενάρη στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο! Κοινωνική Ασφάλιση για Όλους Αποκλειστικά Δημόσια και Υποχρεωτική! Να πληρώσει η πλουτοκρατία!». Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ καλεί σε απεργιακό ξεσηκωμό παντού, σε οργάνωση και κλιμάκωση του αγώνα. Στην ανακοίνωση κάλεσμα το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Συνάδελφοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες

Είναι ώρα ευθύνης για όλους μας και ώρα απόφασης για ανυποχώρητο αγώνα!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού εφάρμοσε κατά γράμμα και επέκτεινε τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίοι διέλυσαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, έκαναν καθεστώς για το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο, τη δουλειά χωρίς δικαιώματα για 400 και 500 ευρώ, ισοπέδωσαν δικαιώματα στην Υγεία και την Πρόνοια, εκτίναξαν την ανασφάλιστη εργασία, έρχονται να δώσουν το τελικό χτύπημα διαλύοντας ότι έχει απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση! Ό,τι κατάφερε ο λαός μας με τον αγώνα του να κρατήσει όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης έρχονται να το ξηλώσουν υλοποιώντας την διαχρονική απαίτηση της καπιταλιστικής μεγαλοεργοδοσίας.

14 Ιανουαρίου 2016

24ωρη ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/1/2016

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε εργαζόμενο στο εμπόριο να συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία στο εμπόριο Κυριακή 17/1/2016 ενάντια στην κατάργηση της,

Η πάλη των εργαζομένων με αίτημα "Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο" είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μισθούς που να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες μας, για υπογραφή κλαδικής σύμβασης.

Το ζήτημα της Κυριακάτικης Αργίας είναι στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο, τις πολυεθνικές του κλάδου και συνδέεται με την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Στόχος τους είναι η μονοπώληση της αγοράς με εργαζόμενους σύγχρονους σκλάβους χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε κάθε εμποροϋπάλληλο να:

-Συμμετέχει στην πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, να μπει μπροστά στην οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, στο κλάδο, μέσα από τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα και συσπείρωση στο κλαδικό σωματείο. Να πάρει θέση μάχης απέναντι στο πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση – κεφάλαιο – ΕΕ και αφορά το σύνολο των δικαιωμάτων και κατακτήσεων του.

-Βγει μπροστά ,απορρίπτοντας το νέο έγκλημα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το οποίο βάζει ταφόπλακα στο δικαίωμα μας στη κοινωνική ασφάλιση.

-Γυρίσει την πλάτη του στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος(ΟΙΥΕ) που για μια ακόμα φορά προκηρύσσει απεργία άρον-άρον για τα μάτια του κόσμου χωρίς επί της ουσίας να παίρνει κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την επιτυχία της. Αυτή ακριβώς ήταν και η στάση τους και στις προηγούμενες πανελλαδικές κλαδικές απεργίες όλο το προηγούμενο διάστημα. Εκφυλίζει την τελευταία γραμμή άμυνας των εργαζομένων που είναι η απεργία.

Εμποροϋπάλληλοι Αθήνας: Γενική συνέλευση



ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016, 10.30Π.Μ.

θέματα:

  • ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ – ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι, νέες και νέοι

Τις επόμενες μέρες και ώρες ο καθένας μας πρέπει να πάρει θέση μάχης απέναντι στο πόλεμο που έχει κηρύξει κυβέρνηση-κεφάλαιο-Ε.Ε. με αιχμή το ασφαλιστικό. Το  νέο σχέδιο νόμου που έχει δώσει στην δημοσιότητα η κυβέρνηση δίνει συντριπτικό πλήγμα στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, στην πρόνοια. Συνεχίζει στον ίδιο δρόμο που έχουν χαράξει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ( νόμοι Λοβέρδου – Κουτρουμάνη – Βρούτση). Φέρνουν «γρήγορο θάνατο» για το ασφαλιστικό, χτυπούν συνολικά τις κύριες και επικουρικές συντάξεις με μειώσεις ως 30% για τους νυν και μελλοντικούς συνταξιούχους, τσακίζουν το ΕΚΑΣ μέχρι την οριστική κατάργησή του το 2019, εκμηδενίζουν τις επικουρικές συντάξεις, φέρνουν νέες μειώσεις στις αναπηρικές συντάξεις, τσακίζουν τα προνοιακά επιδόματα. 

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί κάθε εμποροϋπάλληλο να μην ανεχτεί το νέο έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να βγει μπροστά, να δυναμώσει τον αγώνα για την υπεράσπιση του πάγιου και καθολικού δικαιώματος της εργατικής τάξης για πλήρη κοινωνική ασφάλιση.

  • Από τη στάση μας και τη συμμετοχή μας στους αγώνες θα εξαρτηθεί η έκβαση της μάχης!
  • Προετοιμαζόμαστε άμεσα για μεγάλη απεργία ενάντια στον αντιασφαλιστικό όλεθρο! 

Η κοινωνική ασφάλιση δεν αφορά μόνο το δικαίωμα σε αξιοπρεπείς συντάξεις. Αφορά το σύνολο της ζωής μας, συνδέεται με την προστασία της μητρότητας, τα επιδόματα, άδειες, τις επαγγελματικές ασθένειες, τα εργατικά ατυχήματα, αφορά το δικαίωμα μας σε πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για εμάς και τα παιδιά μας .

Στον κλάδο του εμπορίου οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν καθημερινά την όλο και πιο σκληρή επίθεση της μεγαλοεργοδοσίας μέσα από την αύξηση της εντατικοποίησης της εργασίας.

Ταξικά Συνδικάτα Θεσσαλονίκης: ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ Παρασκευή15 Γενάρη

-ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ

  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ Ν. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΤΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
  • ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Συνάδελφοι, εργαζόμενοι, και άνεργοι του κλάδου των κατασκευών

Το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για το ασφαλιστικό, που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και διέρρευσε στον Τύπο, συνιστά εφιαλτικό σενάριο για τους σημερινούς και μελλοντικούς συνταξιούχους.

Τον αντιασφαλιστικό αυτό δρόμο της κυβέρνησης μόνο οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα με την πάλη και την συμμαχία τους μπορούν να τον φράξουν, να εμποδίσουν αυτά και τα αντιασφαλιστικά μέτρα.

Για την εργατική τάξη και το λαό δύο δρόμοι υπάρχουν:
ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΣΦΑΓΗ , 
-Ή ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΓΕΝΑΡΗ ΩΡΑ 10:00

Ταυτόχρονα από το Συνδικάτο οικοδόμων Αθήνας:

Εμποροϋπάλληλοι Θεσσαλονίκης: Γενική συνέλευση

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ 

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
    Kαμιά αναμονή δεν χρειάζεται πλέον και αυτή η κυβέρνηση δείχνει καθημερινά το πρόσωπο της, είναι συνέχεια όλων των προηγούμενων. Το ασφαλιστικό που ετοιμάζουν είναι η ταφόπλακα για ότι έχει απομείνει στο δικαίωμα για σύνταξη, πρόνοια, περίθαλψη. Για ότι δηλαδή ήταν αυτό που λέγαμε δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
    Το ασφαλιστικό που ετοιμάζουν είναι η συνέχεια των προηγούμενων και βρίσκεται προς την ίδια κατεύθυνση, εξίσωση των ορίων ηλικίας για όλους προς τα πάνω, εξίσωση του συντάξιμου ποσού για όλους προς τα κάτω. Για ακόμα μία φορά με την ίδια επιχειρηματολογία, για να σωθούν τα ταμεία, για να παίρνουν σύνταξη οι συνταξιούχοι. Αρκετά ποια με την κοροϊδία τους και τα ψέματα τους.
    Χρόνια τώρα και για το ασφαλιστικό μας διαιρούν σε παλιούς και νέους θέλοντας έτσι να μας κρατάνε διασπασμένους και να μας καλλιεργούν την λανθασμένη αντίληψη πως δεν έχουμε ίδια συμφέροντα και πως είμαστε ανταγωνιστές μεταξύ μας. Σήμερα όμως δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Από μόνοι τους μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι και ισοπεδώνουν ότι είχε απομείνει από την κοινωνική ασφάλιση. παλιοί και νέοι εξισωνόμαστε προς το χειρότερο, σε εμάς σήμερα είναι η ευθύνη να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να παλέψουμε για αυτό που μας αξίζει, για αυτό που μας ανήκει. Για μια καλύτερη ζωή.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

χρόνια τώρα βλέπουμε το ένα δικαίωμα μετά το άλλο να μας τα παίρνουν πίσω δικαιώματα που δεν μας χαρίστηκαν από κανένα, παρά κερδήθηκαν από τις προηγούμενες γενιές των εργαζομένων με τους αγώνες τους και ήταν η κληρονομιά που μας άφησαν για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας. Χάσαμε το 8ωρο και την σταθερή εργασία, χάσαμε τους μισθούς μας και τα επιδόματα, χάνουμε την Κυριακάτικη αργία, χάνουμε την δωρεάν περίθαλψη και ιατροφαρμακευτική κάλυψη, το επίδομα μητρότητας, τις διακοπές των παιδιών μας που καλύπτονταν από το επικουρικό μας ταμείο, τα εισιτήρια κοινωνικού τουρισμού που έδιναν μια ανάσα για φτηνές διακοπές. Χάνουμε όλα αυτά που ήταν και είναι ο πλούτος που εμείς δημιουργούμε, τα χρήματα που βγαίνουν από την δική μας δουλειά.

8 Ιανουαρίου 2016

Πρώτη απάντηση με μεγάλη και δυναμική κινητοποίηση του ΠΑΜΕ μέχρι την Ηρώδου του Αττικού

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 μ.μ. η μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Μπροστά στο Μέγαρο Μαξίμου από τις 8 το πρωί, αλλά και με μια δυναμική συγκέντρωση μπροστά στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου στις 12 το μεσημέρι και την πορεία που, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να την εμποδίσει, έφτασε μέχρι την Ηρώδου του Αττικού, χιλιάδεςεργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαία βροντοφώναξαν συνθήματα ενάντια στο σχέδιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που ολοκληρώνει το έγκλημα σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, λίγο πριν την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, ο Γ. Πέρρος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε: «Η κυβέρνηση της "δεύτερης φορά αριστερά" χρησιμοποιεί όλες τις μεθόδους των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και των συγκυβερνήσεών τους, δηλαδή ψέματα, συκοφαντίες και κατασκευασμένες ειδήσεις. Έχει ξαμολήσει τα παπαγαλάκια της και ιδιαίτερα στην περιβόητη "δημόσια ΕΡΤ" όπου παπαγαλίζουν εδώ και μια εβδομάδα τα "καλά" του νομοσχεδίου. Χρησιμοποιεί ακόμα χημικά, χειροβομβίδες κρότου, γκλομπς και καταστολή, όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Δεν θα τους αφήσουμε, θα βάλουμε εμπόδια για να μην περάσει το σχέδιό τους. Σας προειδοποιούμε. Προετοιμάζουμε τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις, στα καράβια, στα εργοστάσια, στις λαϊκές συνοικίες για μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να προετοιμάζονται από σήμερα κιόλας, κλάδο τον κλάδο, να μην υπάρξει χώρος δουλειάς που να μην οργανωθούν. Να νιώσει η κυβέρνηση την ανάσα όλων των κλάδων. Εμείς δεν θα στρώσουμε κόκκινο χαλί στους εργοδότες, στους βιομήχανους, στους εφοπλιστές, στους τραπεζίτες. Ανατροπή, αυτό είναι το σχέδιό μας και θα το υλοποιήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Αυτό είναι το χρέος μας προς την εργατική τάξη, τη φτωχολογιά, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά». 

7 Ιανουαρίου 2016

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή, ώρα 12 μ.μ. στο υπουργείο Εργασίας

Σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 8 Γενάρη στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης που επιφέρει νέο σαρωτικό χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, καλεί το ΠΑΜΕ.

Στην ανακοίνωσή του επισημαίνει:

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τις γυναίκες, τους νέους, τους αυτοαπασχολούμενους να απαιτήσουμε όλοι με μια φωνή να μη φτάσει το έγκλημα στη Βουλή.

Καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ΔΣ, τις Επιτροπές Αγώνα σε χώρους δουλειάς σε εγρήγορση και ξεσηκωμό. Να σταματήσουμε το νέο έγκλημα διαρκείας που εξελίσσεται στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματά μας.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι κόστος. Είναι δικαίωμα, είναι η ζωή μας!
Στα βάρβαρα μέτρα του καλοκαιριού και στα νέα όρια ηλικίας προστίθεται πλέον ο βασικός πυρήνας που διαλύει εκ βάθρων τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης!

Η κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό αποτελεί την ταφόπλακα για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης αφού ορίζει προσωπικό ποσοστό αναπλήρωσης για τον καθένα, ολοκληρώνει το σχεδιασμό που υπήρχε εξαρχής για το Ασφαλιστικό, νομιμοποιεί όλους τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις καθώς όχι μόνο αφήνει αναλλοίωτο τον πυρήνα τους, αλλά τον αντιδραστικοποιεί ακόμα περισσότερο.

5 Ιανουαρίου 2016

Επίθεση εναντίον απεργών καταγγέλουν οι εμποροϋπάλληλοι

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καταγγέλλει την τρομοκρατική επίθεση "γνωστών αγνώστων" εναντίον εργαζομένων απεργών, την Κυριακή 27/12/2015, στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ.

Οι συνάδελφοι απεργούσαν ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας, και ενώ μοίραζαν ανακοίνωση στον ΙΑΝΟ, δέχτηκαν λεκτική και κυριολεκτική επίθεση, με αποτέλεσμα ένας απεργός να μεταφερθεί στο νοσοκομείο από χτύπημα στο κεφάλι με μπουκάλι.

Η επίθεση αυτή προφανώς έχει πολλαπλούς στόχους και συνδέεται με την εργοδοτική τρομοκρατία, με την απαγόρευση ουσιαστικά της συνδικαλιστικής δράσης (η κυβέρνηση ετοιμάζει να νομοθετήσει αντισυνδικαλιστικό νόμο) αλλά και με το "μήνυμα" που θέλει να στείλει η εργοδοσία ότι υπερασπίζεται τα κέρδη της λυσσαλέα και με οποιοδήποτε κόστος.

Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου, να συσπειρωθούν στα σωματεία τους και να σπάσουν την τρομοκρατία με συλλογική δράση.
ΤΟ Δ.Σ.