31 Οκτωβρίου 2015

Πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη για τους πρόσφυγες





Δύο μεγάλα πανό σήκωσαν στην Ακρόπολη, νωρίς σήμερα το πρωί, δυνάμεις του ΚΚΕ και τηςΚΝΕ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Τα πανό είναι γραμμένα στα ελληνικά και τα αγγλικά, με το σύνθημα: «ΕΕ και ΝΑΤΟ κάνουν τη Μεσόγειο θάλασσα νεκρών. Να σταματήσει τώρα το έγκλημα. Αλληλεγγύη και άμεσα μέτρα στήριξης των προσφύγων».

Στην Ακρόπολη ανεμίζουν κόκκινες σημαίες από τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ενώ διαβάζεται με ντουντούκα κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά.

21 Οκτωβρίου 2015

Γιατί στην παρούσα φάση οι αστοί πιστεύουν περισσότερο στο εργατικό κίνημα από ότι οι εργάτες;


Οι αστοί το εμπέδωσαν το μάθημα σου Κάρολε, να δούμε πότε θα το (ξανα)εμπεδώσουν και οι λαοί...


Μετά από τη λήξη των ναπολεόντειων πολέμων, το 1815, τρείς μεγάλες αυτοκρατορίες(Ρωσία-Πρωσία-Αυστρία) από την πλευρά των νικητών ιδρύουν την «Ιερά Συμμαχία». Αργότερα στην συμμαχία αυτή προσχώρησαν η Αγγλία(το ίδιο έτος) και ύστερα η Γαλλία(το 1818). Σκοπός της συμμαχίας, που ήρθε ως απάντηση στους πόλεμους του Ναπολέοντα, ήταν οι συμμετέχουσες δυνάμεις να μπορούν να ελέγχουν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της ευρωπαϊκής ηπείρου, είτε με την χρήση ασφυκτικής διπλωματίας είτε με την καταστολή. Η συμμαχία ήρθε αντιμέτωπη με ένα κύμα επαναστάσεων και εξεγέρσεων στην Ευρώπη, οι οποίες εκδηλώθηκαν τοπικά, και ενώ η κάθε μια από αυτές παρουσίαζε τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, σίγουρα εμπνέονταν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό από την Γαλλική Επανάσταση και τα ιδανικά της.

Να σημειωθεί ότι πέρα από την Αγγλία, τα άλλα κράτη της συμμαχίας ήταν πολιτικώς από τα πιο καθυστερημένα στην Ευρώπη, με μη φιλελεύθερα αυτοκρατορικά καθεστώτα και οπισθοδρομικούς θεσμούς. Ακόμα και στη Γαλλία είχε –έστω και προσωρινά- παλινορθωθεί το Ancien Regime(το παλιό καθεστώς, το αυτοκρατορικό) την περίοδο εκείνη. Η «Ιερά Συμμαχία» όπως είναι φυσικό, έπαιξε αντιδραστικό ρόλο, σκοπός δημιουργίας της ήταν θεωρητικά να διατηρήσει την κοινωνική ειρήνη, κάτι το οποίο σήμαινε στην πράξη ότι θα φρόντιζε να καταπνίγει τις αστικού τύπου -καθώς και άλλες- επαναστάσεις στο «κέντρο» και στην «περιφέρεια», και ταυτόχρονα να προστατεύει τις σύμμαχες αυτοκρατορίες από το ενδεχόμενο ενός ανεξέλεγκτου και ανεπιθύμητου πολέμου.

14 Οκτωβρίου 2015

Μια απορία από το "βρόμικο '89"

 Αναδημοσίευση από το Cogito ergo sum

Με τον Βασίλη Λεβέντη δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ, όπως δεν ασχολήθηκα ποτέ στην ζωή μου μέχρι σήμερα. Όμως, παίρνω αφορμή από κάτι που είπε προ ημερών στην βουλή, ώστε να μιλήσω για κάτι άλλο που μου κάθεται εδώ και χρόνια στον λαιμό.

Η ιστορία μάλλον σας είναι γνωστή. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την Ένωση Κεντρώων ως "λαγό τού συστήματος", με την έννοια ότι το εν λόγω κόμμα και ο αρχηγός του μας έχουν πρήξει με τα "εννιά σημεία" τους, τα οποία συνιστούν στο σύνολό τους ευχής έργον για την εξουσία. Έτσι, ο Βασίλης Λεβέντης είπε από το βήμα τής βουλής, απευθυνόμενος σε βουλευτή τού ΚΚΕ: "Εσείς μάλλον με είπατε λαγό χθες. Θα δούμε ποιος είναι ο λαγός θα το δείξει η ιστορία. Mε τον Μητσοτάκη είδαμε ποιος είναι ο λαγός", εννοώντας προφανώς την συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον -ενιαίο τότε- Συνασπισμό το 1989.

Επειδή, λοιπόν, έχω βαρεθεί να ακούω τον κάθε ηλίθιο, τον κάθε άσχετο, τον κάθε ανιστόρητο αλλά και τον κάθε προβοκάτορα (από Λεβέντη μέχρι Χρυσή Αυγή) να μιλάει για "βρόμικο '89" δείχνοντας με το δάχτυλο το ΚΚΕ, ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους.


Λεωνίδας Κύρκος (αριστερά) και Χαρίλαος Φλωράκης (δεξιά) έχουν ανάμεσά τους την Μαρία Δαμανάκη,
η οποία αναδείχτηκε πρόεδρος της βουλής που προέκυψε από τις εκλογές τού Ιουνίου 1989.

13 Οκτωβρίου 2015

ΛΑ.ΣΥ. Ηλιούπολης: Στηρίζουμε το αίτημα και την κραυγή των μαθητών στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ της πόλης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Ηλιούπολη 13 Οκτώβρη 2015

Στηρίζουμε το αίτημα και την κραυγή των μαθητών στο ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ της πόλης.


Να συγκροτηθεί και να λειτουργήσει τώρα το τμήμα της Β’ τάξης ψυκτικών!
Ανάστατοι είναι οι μαθητές και οι γονείς στο ΤΕΛ της πόλης μας αφού ομάδα παιδιών της Β’ Λυκείου που θέλησαν να ακολουθήσουν την ειδικότητα του ψυκτικού, συνάντησαν την άρνηση της Διευθύντριας του σχολειού να συγκρότηση τμήμα με την αντίστοιχη ειδικότητα.

Η διεύθυνση του σχολειού επικαλείται την νομολογία που ορίζει ότι για να συγκροτηθεί τμήμα πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή τουλάχιστον 12 μαθητές. Εδώ τα παιδιά που δήλωσαν συμμετοχή ήταν 11. Με αυτό το επιχείρημα η διεύθυνση του σχολείου αποφάσισε παρά την αντίθετη γνώμη της πλειοψηφίας του εκπαιδευτικού συμβούλιου να μην συγκροτήσει το τμήμα!
Η διευθύντρια του σχολείου, με όπλο το θεσμικό πλαίσιο, αποφασίζει μόνη της! Τα παιδιά δεν θα ακολουθούσουν την ειδικότητα του ψυκτικού, θα γίνουν κομμωτές, μηχανολόγοι, γιατί έτσι αποφάσισε η διευθύντρια, έτσι της βγαίνει, είναι …νομοταγής!!

Κι όμως στο σχολειό υπάρχουν και καλώς υπάρχουν, ήδη και άλλα τμήματα ειδικοτήτων που λειτουργούν με πολύ μικρότερο αριθμό μαθητών! Όπως πληροφορηθήκαμε υπήρξαν δυο ακόμη παιδιά που δήλωσαν συμμετοχή στην συγκεκριμένη ειδικότητα που συμπλήρωναν και τυπικά το «νόμιμο» αριθμό άλλα τις αιτήσεις τους η διεύθυνση δεν τις αποδέχτηκε, ως εκπρόθεσμες!!

Αποτέλεσμα σήμερα 11 μαθητές να διοχετεύονται χωρίς την θέληση τους σε άλλες ειδικότητες, που δεν είναι η επιλογή τους. 11 παιδιά επιχειρούν να θεμελιώσουν την ζωή και την επαγγελματική προοπτική τους και «τρώνε πόρτα» από το σχολείο!

Χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή - Τραγούδια από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ

Τα τραγούδια που φιλοξενούνται σε αυτό το CD, στην αρχική τους μορφή δημιουργήθηκαν και τραγουδήθηκαν από τη χορωδία των πολιτικών κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ.

Οι φυλακές Αβέρωφ βρίσκονταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα. Κατά τις δεκαετίες 1940-1950 αποτέλεσαν την «καταματωμένη βιτρίνα» του αστικού κράτους, μια «σύγχρονη Βαστίλλη» όπως χαρακτήρισαν οι ίδιες οι κρατούμενες τη φυλακή σε υπόμνημα που έστειλαν στον ΟΗΕ το 1950.

Στα 1947-1954 από τις γυναικείες φυλακές Αβέρωφ πέρασαν περίπου 1200 κομμουνίστριες και άλλες αγωνίστριες και περίπου 100 μικρά παιδιά. Εκατοντάδες οδηγήθηκαν από εκεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Βασανιστήρια, βιασμοί, και κάθε είδους κτηνωδίες επιστρατεύτηκαν από το αστικό κράτος για να λυγίσουν το αγωνιστικό τους φρόνημα, χωρίς επιτυχία, ενώ τα παιδιά των κρατουμένων δεν είχαν ούτε καν το δικαίωμα διατροφής.

7 Οκτωβρίου 2015

Χανιά: Πρώτη δύναμη η «Αγωνιστική Συνεργασία» στον Εμπορικό Σύλλογο



Πρώτη δύναμη αναδείχθηκε ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» που στηρίχτηκε από την ΠΑΣΕΒΕ στον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και στις εκλογές που έγιναν στις 5 και 6 Οκτώβρη 2015 για την ανάδειξη του νέου ΔΣ και των Αντιπροσώπων στην Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης.
Για τις εκλογές ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου σε σύνολο 286 ψηφοδελτίων έλαβαν:
«Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: 138 με 5 έδρες
«Έμποροι των Χανίων»: 135 με 4 έδρες
Άκυρα: 13
Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία:
Σε σύνολο 274 ψηφοδελτίων έλαβαν:
«Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων»: 133 με 7 έδρες
«Έμποροι των Χανίων»: 141 με 7 έδρες
Άκυρα: 12
Σε ανακοίνωσή του ο συνδυασμός της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων» που στηρίχτηκε από την ΠΑΣΕΒΕ ευχαριστεί «τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που στήριξαν την επιτυχή προσπάθεια για αλλαγή πορείας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων» και προσθέτει ότι «αντίπαλός μας είναι τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές που σφίγγουν την θηλιά στο λαιμό μας. Αντίπαλός μας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις που ακολουθούν τις πολιτικές της, αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα που μας ταλανίζουν».

Πηγή

Άσυλο, η ασφάλεια της παγίδας ή η παγίδα της ασφάλειας;




Δεν ξέρω πόσο ισχυρό είναι σήμερα το αντιδραστικό επιχείρημα «οι κομμουνιστές θα σας πάρουν τα σπίτια» στην κυριολεκτική του σημασία, όμως σίγουρα αυτός ο ισχυρισμός, αν δεν τον πάρουμε μόνο στην κυριολεξία, έχει και άλλες, λιγότερο επιφανειακές προεκτάσεις. Και μπορεί εμείς οι ΚΚΕδες μεταξύ μας, αλλά και στην κουβέντα μας με τον κόσμο, να γελάμε με το συγκεκριμένο επιχείρημα, όμως από πίσω του κρύβονται πραγματικοί ψυχολογικοί φόβοι που εδράζονται στο υποσυνείδητο των υποκειμένων.

Αυτό που θέλω να πω είναι πως με την ευρύτερη έννοια σπίτι=άσυλο, και το άσυλο δεν είναι μόνο 4 τοίχοι και μια σκεπή από πάνω τους. Η υλική μορφή του σπιτιού, η κουζίνα, το μπάνιο, ο θερμοσίφωνας και το καλοριφέρ, συνδέονται ως σύμβολα μέσα στο μυαλό του ανθρώπου με την ανάγκη του για ασφάλεια και με την επιθυμία του για άνεση. Καθόλου αυθαίρετα μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι η ασφάλεια ως έννοια, μπορεί να συνδεθεί(και συνδέεται) με έννοιες όπως είναι η σταθερότητα και η συνήθεια. Άρα, η έννοια του ασύλου με τη σειρά της, μπορεί να συνδεθεί και αυτή με την σταθερότητα και τη συνήθεια.

Εφόσον είδαμε δυο έννοιες, που θα τις συνδύαζε ο περισσότερος κόσμος με την ιδέα που έχει για το άσυλο, ας δούμε και μια έννοια που δείχνει να αντιτίθεται στο άσυλο, και αυτή είναι η έννοια της αβεβαιότητας ή αν προτιμάτε του αγνώστου. Η αναζήτηση του αγνώστου, μας αναγκάζει να εγκαταλείψουμε το «άσυλο» και να προχωρήσουμε με αβεβαιότητα.

6 Οκτωβρίου 2015

ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΒΕ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Αύριο Τετάρτη 7/10 η Ένωση ΕΒΕ Ηλιούπολης πραγματοποιεί ΑΝΟΙΧΤΟ ΔΣ στις 8μμ και καλεί τα μέλη της και όλους τους επαγγελματίες της πόλης, να συμμετάσχουν σε αυτό.
Η παρουσία όλων είναι απαραίτητη για να αποφασίσουμε την παραπέρα δράση μας, μπροστά στην νέα επίθεση που δεχόμαστε.

Καλούμε τον κάθε συνάδελφο να ακολουθήσει τη δράση μας ακόμα κι αν δεν συμφωνεί σε όλα με τις θέσεις μας, αλλά συμφωνούν στην ανάγκη να αντισταθούμε στην επίθεση που έρχεται.
Τώρα είναι ώρα ευθύνης και ανάγκης για συσπείρωση όλων των αυτοαπασχολούμενων.

Από αυτή τη διαδικασία δεν αποκλείουμε κανένα γιατί αυτό είναι το συμφέρον του κάθε φτωχού αυτοαπασχολούμενου που υποφέρει ο ίδιος και η οικογένειά του, πέντε χρόνια τώρα και όχι το "εθνικό συμφέρον" των μονοπωλίων, η εθνική συναίνεση που καλλιεργείται από το κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους.

Δεν είναι εθνικό συμφέρον η σιωπή, η απογοήτευση, η μοιρολατρία και η αποδοχή χωρίς αντίσταση της κατάστασης που ζούμε, αλλά και αυτής που μας ετοιμάζουν.

Είναι απολύτως καθαρό ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει, τα μέτρα που παίρνουν είναι οριστικά και οι συνέπιες μη αναστρέψιμες για τους αυτοαπασχολούμενους.

3 Οκτωβρίου 2015

Γεωργιάδη σε ποιόν πουλάς νομιμοφροσύνη;



Τελικά ο Γεωργιάδης δεν έχει χάσει τη φόρμα του στην κωλοτούμπα, εξακολουθεί να είναι θαυμάσιος αθλητής.



Εδω τον βλέπουμε να παίρνει φόρα, πράγμα απαραίτητο για μια καλή κωλοτούμπα.


Αρχικά εμφανίζεται καθυστερημένος για να υποβάλει πρόταση υποψηφιότητας για αρχηγός της ΝΔ, ομολογεί ότι πέρασε και μερικούς φωτεινούς σηματοδότες παράνομα για να [μην] προλάβει(αλήθεια κύριε Γεωργιάδη του νόμου και της τάξης, ο νόμος και η τάξη δεν σε πιάνει εσένα; Προφανώς είναι καλός στο βαθμό που περιορίζει τους αντιπάλους σου και μόνο, "αστική ευγένεια"), και ύστερα που θεώρησε ότι η υποψηφιότητα του είχε γίνει δεκτή δήλωσε ότι δεν θα διαμαρτύρονταν και αν δεν γίνονταν δεκτή λόγω καθυστέρησης, και ότι θα σεβόταν σε αυτήν την περίπτωση τους κανόνες και θα σιωπούσε.

Όταν τελικά ανακοινώθηκε ότι η υποψηφιότητα του δεν έγινε τελικά δεκτή άρχισε να ενίσταται και να διαμαρτύρεται...όχι ότι περιμέναμε κάτι διαφορετικό δηλαδή...



 Εδω αναφέρεται στις παρανομίες του, δειτε περίπου στο 35

Κάπου στο 40 λέει ότι και αν δεν γίνονταν δεκτή η υποψηφιότητα του δεν θα διαμαρτύρονταν

Και κλάμα ο κύριος...


Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)