30 Απριλίου 2015

  • ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

  • ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 3 ΜΑΗ 2015

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση την Κυριακή 3 Μάη 2015, άλλη μια Κυριακή που ανοίγουν τα καταστήματα, με αίτημα την κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο & να νομοθετήσει τώρα η κυβέρνηση για την κατοχύρωση της.

Η συμμετοχή μας στην απεργία είναι μαχητική απάντηση στον εμπαιγμό εργοδοσίας και κυβέρνησης, να μην ενδώσουμε στην παρελκυστική μεθόδευση των παζαριών πάνω στην πλάτη μας για 7 ή 5 κάποιες Κυριακές το χρόνο, να συζητήσουμε στους χώρους εργασίας, να σπάσουμε τις αυταπάτες, την αναμονή, την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Παράλληλα καλούμε τους συναδέλφους μας να ενισχύσουν την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που πραγματοποιεί πλατύ άνοιγμα στον κλάδο με κείμενο για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας , να το υπογράψουμε εργαζόμενοι και σωματεία για να κατατεθούν οι υπογραφές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

29 Απριλίου 2015

Όταν οι Ευρωπαίοι μαθαίνουν ιστορία από το Χόλιγουντ (Ανώμαλη Ιστορία: Οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο Αμερικανικός στρατός απελευθέρωσε την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου)

Μετάφραση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο

Perverted history: Europeans think US army liberated continent during WW2:



Μόλις 13% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι ο Σοβιετικός Στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης από τον Ναζισμό κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη δημοσκόπηση με δείγμα 3.000 ατόμων στην Γαλλία, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλειοψηφία αυτών που απάντησαν -το 43%- είπαν ότι ο Αμερικάνικος στρατός έπαιξε τον πρωτεύοντα ρόλο στην απελευθέρωση της Ευρώπης. Αυτή η έρευνα, πραγματοποιήθηκε από τις 20 Μαρτίου μέχρι της 9 Απριλίου του 2015. από το Βρετανική ICM ερευνητική υπηρεσία(British ICM Research agency) για λογαριασμό του Sputnik News.

28 Απριλίου 2015

Σωματείο carrefour-Μαρινόπουλος: Ανακοίνωση για την 1η Μάη

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, Εργαζόμενοι στον ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟ σε όλη την Ελλάδα.                          
Η φετινή Πρωτομαγιά μπορεί και πρέπει να αποτελέσει αφετηρία νέων αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής, σημαντικό βήμα στη συσπείρωση, στην οργάνωση όλων των εργαζομένων στο Σωματείο τους, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε είναι επιτακτική η ανάγκη να προβληματιστούμε για το αν μπορούμε, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, να αισθανόμαστε ασφάλεια, να μην έχουμε άγχος για το μέλλον, να απολαμβάνουμε; ένα σύστημα κοινωνικής φροντίδας. Γιατί να ζούμε καθημερινά όλο και χειρότερα και να λεηλατείται έτσι η ζωή μας; Να αυξάνεται η ανεργία, η φτώχεια να ενισχύεται η απόγνωση; Να τσακίζονται εργατικά δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα; Να γίνεται ακόμη χειρότερη η ζωή των νέων, των παιδιών, των γυναικών, των συνταξιούχων;
              
Γιατί, δεκάδες συνάδελφοί μας και στον Μαρινόπουλο, να αναγκάζονται, αν και δουλεύουν σκληρά κάτω από δύσκολες συνθήκες, να  ζουν σε επίπεδα φτώχειας;

H απάντηση υπάρχει και βρίσκεται στο ερώτημα: «ποιος κάνει κουμάντο;», στο γεγονός ότι ο παραγόμενος από την κοινωνία πλούτος δεν επιστρέφει σ´ αυτούς που τον παράγουν, ότι κριτήριο της παραγωγής δεν είναι η κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά η αύξηση της κερδοφορίας. Γιατί τα μέσα παραγωγής και ο πλούτος συγκεντρώνονται σε όλο και λιγότερα χέρια.  Γι´ αυτό έχουμε συνεχείς οικονομικές κρίσεις.

Συνάδελφοι, απέναντι σε αυτόν τον ολοκληρωτικό πόλεμο χρειάζεται να σηκώσουμε το ανάστημά μας, έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα δυνατό μαζικό κίνημα αντίστασης μέσα από το Σωματείο μας και στα πλαίσια της επιχείρησης, για να μην υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών, απολύσεις, βάρβαρα ωράρια, απλήρωτη δουλειά, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη  δικαιώματα. 

Βίντεο του ΚΚΕ για την 9η Μάη 1945

27 Απριλίου 2015

Σχεδόν το μισό εισόδημα έχασαν οι εργαζόμενοι την τετραετία 2009-2013

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία από τις Περιοδικές Δηλώσεις του ΙΚΑ που επεξεργάστηκε ο «Ριζοσπάστης»


Ο «διάλογος», που άνοιξε η κυβέρνηση με τους εργοδοτικούς φορείς και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ανέδειξε ότι πέραν του κατώτερου μισθού, οι αντιρρήσεις των επιχειρηματιών επικεντρώθηκαν και στο ζήτημα των ωριμάνσεων των μισθών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΣΕΕ, όπως προκύπτει από το σχετικό υπόμνημά της, ζητά «την αναστολή του συνυπολογισμού των ωριμάνσεων στις αμοιβές για ένα ικανό χρονικό διάστημα...».

Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργοδότες ζητάνε να παραμείνουν οι μισθοί και κυρίως οι κλαδικοί, που αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών, στα επίπεδα που έχουν διαμορφωθεί στη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης.

Στην αξίωση αυτή προσχωρεί και η κυβέρνηση, που παρά τα παχιά λόγια περί «τέλους των μνημονίων», παραπέμπει το ζήτημα των ωριμάνσεων (πολυετίες, τριετίες) στις διαπραγματεύσεις των συνδικάτων με τους εργοδότες. Με τον τρόπο, αυτό, η κατάσταση που διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης και λόγω των αντεργατικών νόμων για τους μισθούς και τις συμβάσεις δεν ανατρέπεται.

Σε ό,τι αφορά το εργατικό εισόδημα, η κατάσταση αυτή είναι τουλάχιστον τραγική, όπως διαμορφώθηκε στα χρόνια της κρίσης. Το αποδεικνύουν τα επίσημα στοιχεία του ΙΚΑ, που δείχνουν ότι η ονομαστική μείωση του εργατικού εισοδήματος φτάνει το 25%, ενώ η πραγματική μείωση ανέρχεται στο 45%! Δηλαδή, με έτος βάσης το 2009, το εισόδημα των μισθωτών το 2013 (χρόνος που υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία του ΙΚΑ) έχει υποχωρήσει σχεδόν στο μισό!
Σύμφωνα λοιπόν με τις Περιοδικές Δηλώσεις, που υποβάλλονται στο ΙΚΑ από τις επιχειρήσεις, για τις ημέρες ασφάλισης και τις αποδοχές των μισθωτών, προκύπτει πως ενώ το 2009 οι συνολικές μεικτές αποδοχές (περιέχονται δηλαδή οι εισφορές του εργαζόμενου και ο φόρος που τους αναλογεί) ήταν 34,3 δισ. ευρώ, το 2013 οι μεικτές αποδοχές κατρακύλησαν στα 25,9 δισ. ευρώ (!) Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 2009 και 2013, το εργατικό εισόδημα συρρικνώθηκε κατά 8,4 δισ. ευρώ και σε ποσοστό κατά 24,5%.

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Εργατική Πρωτομαγιά

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την Εργατική Πρωτομαγιά του 2015:


«Το ΚΚΕ απευθύνεται στους εργάτες, στους ανέργους, στους απόμαχους της δουλειάς, στις εργαζόμενες γυναίκες, στους νέους, σε όλους τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ, της εξουσίας των μονοπωλίων που υπηρετεί και η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Απευθύνεται με εμπιστοσύνη στην τάξη που είναι ο δημιουργός του κοινωνικού πλούτου, στην πρωτοπόρα κοινωνική τάξη, που μπορεί να ηγηθεί και να συσπειρώσει τα άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, στην πάλη για την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό. Η μεγάλη Σοσιαλιστική Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917 απέδειξε ότι η εργατική τάξη είναι η επαναστατική δύναμη του καιρού μας, "γκρεμιστής και πλαστουργός της νιας ζωής" και ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός αναγκαιότητα και επίκαιρος όσο ποτέ.

Τιμάμε τους νεκρούς εργάτες του Σικάγου της Πρωτομαγιάς του 1886, τους 200 κομμουνιστές της Καισαριανής του Μάη του '44, τους καπνεργάτες του Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη, τα εκατομμύρια των αλύγιστων της ταξικής πάλης, που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν, που έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Όλους τους νεκρούς της εργατικής τάξης, τα θύματα των εργοδοτικών εγκλημάτων και της αυθαιρεσίας στους χώρους δουλειάς.

Σε λίγες μέρες, συμπληρώνονται 70 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, που επιτεύχθηκε χάρη στις τιτάνιες προσπάθειες του πρώτου σοσιαλιστικού εργατικού κράτους, της ΕΣΣΔ, των Κομμουνιστικών Κομμάτων, των εργατικών κινημάτων. Τα μηνύματά της παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και εμπνέουν τον αγώνα ενάντια στον καπιταλισμό, που γεννάει το φασισμό μαζί με την κρίση, τον πόλεμο και τον αντικομμουνισμό.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, των αντιδραστικών καθεστώτων, που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και το θάνατο και έρχονται αντιμέτωποι με τους δουλεμπόρους, τα μέτρα καταστολής της ΕΕ, την αδιαφορία των κυβερνήσεων, το ρατσισμό που καλλιεργεί η Χρυσή Αυγή και άλλα αντιδραστικά κέντρα του συστήματος, για να διαιρούν την εργατική τάξη.

Η Πρωτομαγιά είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης, αλλά κυρίως μέρα ευθύνης για το πώς ο κάθε εργάτης και η κάθε εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, για την ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας, βασικές προϋποθέσεις για να αντιμετωπιστεί η καπιταλιστική βαρβαρότητα και να ικανοποιηθούν οι επείγουσες ανάγκες της εργατικής και λαϊκής οικογένειας.

26 Απριλίου 2015

Μαζική Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από τις 5 έως και τις 17 Μάη οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου


Ιδιαίτερα μαζική ήταν η Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που έγινε την Κυριακή το πρωί στα γραφεία του. Εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι εμποροϋπάλληλοι παρακολούθησαν τον απολογισμό δράσης, συζήτησαν για τα καθήκοντα του σωματείου το επόμενο διάστημα, πολλοί μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους πείρα από την κατάσταση στους χώρους δουλειάς, τα προβλήματα και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, τη δράση της Επιτροπής Ανέργων και των Επιτροπών Αγώνα του σωματείου. (Διαβάστε παρακάτω στο συνημμένο αρχείο ολόκληρη την εισήγηση του ΔΣ στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση).

Η Γενική Συνέλευση αποφάσισε οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου να γίνουν από τις 5 έως και τις 17 Μάη στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β) ενώ εξέλεξε και εφορευτική επιτροπή που θα τις διεξάγει.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ) Εμποροϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες και να στηρίξουν τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Στη Διακήρυξή της, ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει: «Ενισχύοντας τη ΔΑΣΕ, ενισχύετε την πάλη για την οργάνωση των εργαζομένων με Επιτροπές Αγώνα και σωματειακές επιτροπές μέσα στους χώρους εργασίας, για την οργάνωση και των ανέργων του κλάδου μας σε κοινή δράση με τις λαϊκές επιτροπές στις γειτονιές, ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας, στις μειώσεις μισθών, την απληρωσιά, ενισχύουμε το ΠΑΜΕ, το αποκούμπι όλων των εργαζομένων».
Πηγή: 902

Τώρα απευθείας η μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία του ΠΑΜΕ

Δείτε απευθείας τη μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία του ΠΑΜΕ στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο για τα 16 χρόνια ζωής και δράσης του, από το κανάλι του ΠΑΜΕ στο youtube και το portal 902.gr.

25 Απριλίου 2015

Η λασπολογία... και η αλήθεια

Η λασπολογία...


Την τακτική της λασπολογίας, στα πρότυπα των μεντόρων τους του αυριανισμού, αρχίζουν να υιοθετούν οι συνδικαλιστές της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπαιδευτικούς (ΣΥΝΕΚ), που ψεύδονται ότι τάχα το ΚΚΕ στη Βουλή δεν ψηφίζει υπέρ της επιστροφής των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία. Τον τόνο τον δίνει η κεντρική τους ανακοίνωση για το θέμα που γράφει: «Σε ένα τόσο σημαντικό και θετικό επί της αρχής νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, οι βουλευτές του ΚΚΕ ψηφίζουν "παρών". Τι έχουν να πουν αλήθεια γι' αυτό οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα;». Και παρακάτω στις ΕΛΜΕ μιλούν για δήθεν καταψήφιση από το ΚΚΕ για τους διαθέσιμους!

... και η αλήθεια


Η αλήθεια είναι ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αφορά μεταξύ άλλων τους εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και συζητήθηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είναι πολύ πίσω από τις προσδοκίες (πόσο μάλλον τις ανάγκες) των εργαζομένων στο Δημόσιο, δεν καλύπτει όλους τους διαθέσιμους (μένουν εκτός οι 300 καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών και οι 3.500 εργαζόμενοι του «Βοήθεια στο Σπίτι»), διατηρεί την κινητικότητα, τη δυνατότητα επίταξης απεργών κ.ο.κ.

Το ΚΚΕ, λοιπόν, δήλωσε «παρών» επί της αρχής και θα υπερψηφίσει επιμέρους άρθρα, όπως αυτό για τους διαθέσιμους, ενώ έχει καταθέσει και τροπολογία για την επιστροφή όλων των διαθέσιμων εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Ας αφήσουν, λοιπόν, τη λασπολογία για το τι θα πουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς, γιατί οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ μπορούν να κοιτούν στα μάτια τους εργαζόμενους σε όλους τους χώρους, και στους εκπαιδευτικούς, και στις καθαρίστριες, και παντού.
Πηγή: Ριζοσπάστης

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (VIDEO)

Δίκαιο και πατριωτικό είναι να μην συναινέσει κανείς βουλευτής, δήμαρχος, εργαζόμενος στην αρπαγή των χρημάτων του λαού, με την αισχρή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναλυτικά η ομιλία:

«Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο, όταν ζορίζουν κάπως τα πράγματα, η εκάστοτε κυβέρνηση να απευθύνεται στο φρόνημα και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, στην εθνική ομοψυχία που τάχατες είναι απαραίτητη.

Αλλά, για να έχουμε το καλό ερώτημα: Εσείς οι ίδιοι δεν είπατε ότι η ΠΝΠ ήταν απαίτηση της τρόικα, των εταίρων; Όχι τίποτε άλλο, αλλά για να καταλαβαίνουμε όλοι τι ακριβώς θεωρείτε εσείς πατριωτικό!

Αυτό τον πατριωτισμό βέβαια τον θυμόσαστε κάθε φορά που έχετε ανάγκη τον ελληνικό λαό, όταν θέλετε να βάλετε στο χέρι ό,τι του έχει απομείνει, αφού πρώτα τον έχετε ξεζουμίσει παντοιοτρόπως.

Αυτό κάνει και η σημερινή συγκυβέρνηση σας, των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Για να δικαιολογήσει το ότι βάζει χέρι στα διαθέσιμα μιας σειράς οργανισμών του Δημοσίου, όπως είναι οι δήμοι και οι περιφέρειες, όπως είναι τα νοσοκομεία και άλλα.

Ομολογεί πως είναι πράξη εσωτερικού δανεισμού, την οποία μάλιστα αναγορεύει ως ύψιστο πατριωτικό καθήκον.

Σε αυτή την κατεύθυνση αξιοποιεί το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας, αναδεικνύει τρομοκρατικά διλήμματα, τα οποία η ίδια η κυβέρνηση φροντίζει να συντηρεί και να αναπαράγει, με τη βοήθεια των δανειστών εταίρων, τακτική που την γνωρίσαμε πολύ καλά και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, 5 χρόνια τώρα, κάθε φορά που ήταν να έρθει μια δόση ή να προετοιμαστεί το έδαφος για να κλειστεί μια νέα συμφωνία - μνημόνιο.

Αυτή η πολιτική θα έχει άμεσα τραγικά αποτελέσματα, γιατί στα χρήματα στα οποία βάζει χέρι η κυβέρνηση για λογαριασμό των δανειστών, είναι πόροι αναγκαίοι για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων των λαϊκών στρωμάτων.

Η αρπαγή των διαθέσιμων πόρων θα επιδεινώσει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών στους δήμους, αποτελώντας "νάρκη" για τη στοιχειώδη μάλιστα λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και δομών των δήμων που υπηρετούν τα λαϊκά στρώματα.

Αναφέρομαι στις σχολικές επιτροπές, στους παιδικούς σταθμούς, για την τροφοδοσία τους, σε κοινωνικές δράσεις, σε πολιτιστικές, αθλητικές υποδομές, σε μικρές εργολαβίες που εξυπηρετούν τους πολίτες κλπ.

Είναι γνωστό ότι τα προηγούμενα 6 χρόνια κόπηκαν πάνω από το 60% των Κοινών Αυτοτελών Πόρων (κρατική χρηματοδότηση).

Σήμερα 30-40 δήμοι δεν μπορούν να ισοσκελίσουν προϋπολογισμούς και τους δώσατε δίμηνη παράταση.

Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας: Εκλογοαπολογιστική συνέλευση αύριο Κυριακή στις 10:30 πμ

Σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή 26 Απρίλη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία του (Αγ. Φιλοθέης 5β - πλατεία Μητροπόλεως) καλεί εργαζόμενους και ανέργους του κλάδου ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

«Ενισχύουμε την προσπάθεια του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Δυναμώνουμε το σωματείο μας για τις μάχες ενάντια στις επιδιώξεις του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις μειώσεις των μισθών μας, την απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, την ανεργία, την τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Σχετικά με στην κυβερνητική πολιτική, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει υπογράψει νέα αντιλαϊκά μέτρα στη συμφωνία του Eurogroup στις 20 Φλεβάρη και προετοιμάζει νέα συμφωνία τον Ιούνη, ένα νέο μνημόνιο. 
 «Κάθε συμφωνία με ΕΕ -ΕΚΤ - ΔΝΤ θα συνοδεύεται με νέα επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, ειδικά σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Μην έχεις καμιά εμπιστοσύνη σε όσα σου λένε τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες», τονίζει, καλώντας τους εμποροϋπαλλήλους και τους ανέργους και απλήρωτους να μη δώσουν άλλη πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική.

Σε ό,τι αφορά την επίθεση στον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τονίζει ότι «προχωρούν σε νέες μειώσεις μισθών για τους εμποροϋπαλλήλους, σε νέες απολύσεις, θέλουν εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα που θα δουλεύουν με πλήρως απελευθερωμένα ωράρια που θα πηγαίνουν για δουλειά και τις Κυριακές. Μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, ειδικότερα σούπερ μάρκετ και στο ένδυμα - υπόδηση, μέσα στην πιο βαθιά κρίση έχουν πολλαπλασιάσει τα κέρδη τους που είναι αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης του μισθού εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων, που είναι αποτέλεσμα της απλήρωτης δουλειάς (20 μήνες απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο HONDOS), της ανασφάλιστης εργασίας, της σκληρής εντατικοποίησης, της εκ περιτροπής εργασίας, του 3ωρου και 4ωρου που εργάζεται 9ωρο, των 5μηνων προγραμμάτων ΕΣΠΑ και voucher, της κατάργησης της Κυριακής αργίας και της εργάσιμης εβδομάδας των 7 ημερών και των 68 ωρών».

Καλεί τους εργαζόμενους να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) και ΕΜΕΙΣ (πρώην ΠΑΣΚΕ) που με τη στάση και την υπογραφή τους στηρίζουν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και να ενισχύσουν το κλαδικό σωματείο για να συμβάλει ακόμα περισσότερο στον αγώνα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών με αιτήματα όπως:

24 Απριλίου 2015

ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

Για την επαναφορά μισθών και συντάξεων, ΣΣΕ και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων


Κατατέθηκε χτες στη Βουλή από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε χτες Πρόταση Νόμου με τίτλο «Επαναφορά κατώτερου μισθού, επαναφορά 13ηςκαι 14ης σύνταξης, 13ου και 14ου μισθού. Ρυθμίσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατάργηση αντεργατικών διατάξεων».

Οπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Εκθεση της Πρότασης Νόμου, τα αντεργατικά μέτρα των προηγούμενων χρόνων δεν είναι προσωρινά: Υπηρέτησαν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, καθώς αποτέλεσαν εργαλείο για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, την κατάργηση βασικών εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και εντάσσονται σε έναν κεντρικό σχεδιασμό που στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού, σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Κριτήριο για το ΚΚΕ, τονίζεται, είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα όρια της πείνας, ο «ρεαλισμός» των ορίων αντοχής της οικονομίας που επανέρχεται ως ιδεολόγημα από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Είναι επιτακτικά αναγκαία, υπογραμμίζεται, η ένταση της λαϊκής πάλης για την κατάργηση των αντιλαϊκών μέτρων και την ανατροπή της πολιτικής που εξαθλιώνει το λαό. Η άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση και η κάλυψη των απωλειών αποτελούν επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ακολουθούν ολόκληρη η Αιτιολογική Εκθεση και τα άρθρα της Πρότασης Νόμου του ΚΚΕ.

Η ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στις 7 μ.μ. το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ ενάντια στην υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων

Σε μαζική συμμετοχή καλούν ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ

Κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις

 
Συλλαλητήριο ενάντια στην υφαρπαγή των ταμειακών διαθεσίμων Δήμων, Οργανισμών και Ασφαλιστικών Ταμείων διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Παρασκευή στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια με σύνθημα «Κάτω τα ξερά σας από τα διαθέσιμα – αποθεματικά. Αυτά είναι χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες». Σε μαζική συμμετοχή καλούν η ΠΑΣΕΒΕ. (Διαβάστε παρακάτω) η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καθώς και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες πόλεις. (Διαβάστε αναλυτικά παρακάτω) 

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ 

«Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (τις οποίες κατήγγειλε ως αντιπολίτευση) επιχειρεί να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Οργανισμών και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Συγκυβέρνηση από τη μια αποφασίζει εξοπλιστικά προγράμματα 500 εκατομμυρίων ευρώ και νέες φοροαπαλλαγές και σβήσιμο προστίμων στο μεγάλο κεφάλαιο, και από την άλλη επικαλείται "άδεια ταμεία", ή όπως το έλεγαν παλαιότερα "καμένη γη" για να αρπάξει ότι έχει απομείνει στα ταμεία για την εξυπηρέτηση των δανειστών - τροϊκανών - θεσμών. Αυτή η κίνηση θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, την ήδη πανάκριβη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η Υγεία, και άλλες δομές απαραίτητες, αλλά ήδη δυσπρόσιτες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΟΑΕΔ που ενώ τόσα χρόνια δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να παρέχει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, μέσα σε μια μέρα βρήκε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ, στα 120 που έδωσε πριν 3 βδομάδες για να επιτελέσει το "πατριωτικό του καθήκον". Είναι τεράστιες οι ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων που βάζουν πλάτη για αυτή τη ληστεία και πρέπει να καταδικαστούν μαζικά από τους εργαζόμενους.

Μαζικό δυναμικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα για τους μετανάστες και πρόσφυγες

Μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο διοργάνωσε την Πέμπτη το ΠΑΜΕ στην Αθήνα,  για πρόσφυγες και μετανάστες. Αντίστοιχο συλλαλητήριο διοργάνωσε και η USB Iταλίας στη Ρώμη, έξω από το Κοινοβούλιο.
Στη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (δείτε ΕΔΩ τη δήλωσή του).

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία  στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας. Φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, πόλεμο στον πόλεμο των αφεντικών», «Κέρδη βουτηγμένα στων εργατών το αίμα», «Έλληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», «Εμείς δεν προσκυνάμε φονιάδες των λαών και τους δολοφόνους των μεταναστών», εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι διαδήλωσαν ενάντια στο συνεχιζόμενο έγκλημα των μαζικών πνιγμών μεταναστών στη Μεσόγειο και στη δολοφονική πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες.  
Όταν οι διαδηλωτές έφτασαν έξω από τα γραφεία της ΕΕ,  κρέμασαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του κτιρίου, με  το σύνθημα «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές» γραμμένο στην αγγλική γλώσσα και με τη φωτογραφία που δείχνει την ανάσυρση από τη θάλασσα του μικρού παιδιού που πνίγηκε στη Ρόδο. Αποκαθήλωσαν τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την έκαψαν συμβολικά, ενώ πέταξαν κόκκινη μπογιά, με το σύνθημα «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» να δονεί την ατμόσφαιρα. (Δείτε εδώ βίντεο με σχετικά στιγμιότυπα και στιγμιότυπα από την πορεία).

Η ομιλία στη συγκέντρωση

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος σημείωσε:
«Με τη σημερινή μας συγκέντρωση απαιτούμε να σταματήσει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ το συνεχιζόμενο έγκλημα, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας για τους χιλιάδες πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά.
Καταγγέλλουμε τη δολοφονική πολιτική και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, τη βάρβαρη πολιτική τους που κρύβεται πίσω από τα κροκοδείλια δάκρυά τους. Είναι αδίστακτοι.
Κρύβουν τις αιτίες. Ετοιμάζουν τα κοράκια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ νέες επεμβάσεις για την καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών των λαών από τις πολυεθνικές, τους μονοπωλιακούς ομίλους. Αυτή η δολοφονική πολιτική έχει τη ρίζα της στο καπιταλιστικό σύστημα.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να παρασυρθεί από τα προσχήματα που χρησιμοποιούν κάθε φορά οι φονιάδες των λαών, να μείνει απαθής στις εξελίξεις, στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή μας και ευρύτερα.
Το εργατικό - λαϊκό κίνημα χρειάζεται να δυναμώσει την αντιιμπεριαλιστική του δράση, χρειάζεται να παρέμβουμε δυναμικά για να αποτρέψουμε τους εγκληματικούς σχεδιασμούς τους, να εκφράσουμε την ταξική - διεθνιστική αλληλεγγύη.
Χαιρετίζουμε τους Ιταλούς εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν στο κοινό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και της USB και διαδηλώνουν με το κοινό μας πλαίσιο ενάντια στη στήριξη των κυβερνήσεων στις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που σήμερα υποκριτικά πραγματοποιεί Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό την ίδια ώρα που πνίγουν στο αίμα μια σειρά χώρες από τη Συρία ως το Ιράκ και από τη Λιβύη έως την Ουκρανία και όσους καταφέρνουν να ξεφύγουν, να θαλασσοπνίγονται στη Μεσόγειο.
Χαιρετίζουμε επίσης τις πρωτοβουλίες στήριξης των μεταναστών και προσφύγων, την καμπάνια έμπρακτης αλληλεγγύης που πήραν συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα στη χώρα μας.

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες,

Ανακοίνωση της ΠΑΣΕΒΕ για την Πρωτομαγιά

23 Απριλίου 2015

Όλοι στο Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ την Παρασκευή 24/4 στην Ομόνοια, στις 7μμ

Κάτω τα Ξερά σας από τα διαθέσιμα – αποθεματικά
Αυτά είναι χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες


Η Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (τις οποίες κατήγγειλε ως αντιπολίτευση) επιχειρεί να βάλει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα Δήμων, Οργανισμών και Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η Συγκυβέρνηση από τη μια αποφασίζει εξοπλιστικά προγράμματα 500 εκατομμυρίων ευρώ και νέες φοροαπαλλαγές και σβήσιμο προστίμων στο μεγάλο κεφάλαιο, και από την άλλη επικαλείται «άδεια ταμεία», ή όπως το έλεγαν παλαιότερα «καμένη γη» για να αρπάξει ότι έχει απομείνει στα ταμεία για την εξυπηρέτηση των δανειστών-τροϊκανών-θεσμών. Αυτή η κίνηση θα επιδεινώσει την ήδη δύσκολη κατάσταση που βιώνει η λαϊκή οικογένεια, την ήδη πανάκριβη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η Υγεία, και άλλες δομές απαραίτητες, αλλά ήδη δυσπρόσιτες για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του ΟΑΕΔ που ενώ τόσα χρόνια δεν έχει τη δυνατότητα ούτε καν να παρέχει επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, μέσα σε μια μέρα βρήκε επιπλέον 50 εκατομμύρια ευρώ, στα 120 που έδωσε πριν 3 βδομάδες για να επιτελέσει το «πατριωτικό του καθήκον». Είναι τεράστιες οι ευθύνες των συνδικαλιστικών δυνάμεων που βάζουν πλάτη για αυτή τη ληστεία και πρέπει να καταδικαστούν μαζικά από τους εργαζόμενους.

Χαρίζουν στο κεφάλαιο, «γδέρνουν» το λαό... (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου: Γιατί η κυβέρνηση υιοθετεί ό,τι μέχρι χτες κατάγγελλε;)


Μπορεί η απαράδεκτη διαδικασία των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) να έγινε «ψωμοτύρι» από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, ωστόσο φαίνεται πως η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει βαλθεί να ξεπεράσει τους προκατόχους της: Μέσα σε ένα μήνα έφερε όχι μόνο μία, αλλά δύο ΠΝΠ, υιοθετώντας πλήρως τις διαδικασίες που μέχρι χτες κατάγγελλε, δηλαδή την πρακτική «πρώτα δημοσιεύουμε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και μετά... συζητάμε και επικυρώνουμε».
Τι έγινε, λοιπόν; Γιατί από κει που μέχρι χτες, ως αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και στις προγραμματικές τους δηλώσεις ως κυβέρνηση, μας έλεγαν ότι δεν πρόκειται να φέρουν ούτε μισή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τους έπιασε τώρα τέτοια πρεμούρα; Ποιος ο λόγος της βιασύνης; Μια ματιά στο ίδιο το περιεχόμενο των δύο Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου είναι κάτι παραπάνω από αποκαλυπτική: Αυτό που τους «τρώει» είναι το ίδιο που έτρωγε και θα τρώει κάθε αστική διακυβέρνηση, η εξυπηρέτηση με κάθε τρόπο των αναγκών του κεφαλαίου, με παράλληλη ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την ώρα που η πρώτη ΠΝΠ χαρίζει εκατομμύρια στο κεφάλαιο, έρχεται η δεύτερη και βάζει πιο βαθιά «χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα των δημόσιων οργανισμών, για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και άλλες λειτουργικές ανάγκες του κράτους, χωρίς να θίξει στο ελάχιστο τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
***
Αναλυτικότερα, η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ (δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ αρ. φύλλου 35/27.3.2015, προγραμματίστηκε να συζητηθεί στη Βουλή στις 20 Απρίλη - δηλ. σχεδόν μετά από ένα μήνα - ωστόσο... η συζήτησή της αναβλήθηκε «μυστηριωδώς»), προβλέπει διαγραφές μέχρι και στο 100% προστίμων, τόκων και κάθε είδους προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους για παραβάσεις όπως λαθρεμπόριο, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, απόκρυψη φορολογητέας ύλης, μη απόδοση ΦΠΑ και ειδικών φόρων κ.ά.

Το Μέγαρο Μαξίμου είχε ήδη φροντίσει να εντάξει τους μεγαλοοφειλέτες στο νομοσχέδιο των «100 δόσεων» για τις «ληξιπρόθεσμες οφειλές» προς την Εφορία, καταργώντας το ανώτατο όριο οφειλών ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που προέβλεπε η αντίστοιχη ρύθμιση της προηγούμενης συγκυβέρνησης, χαρίζοντας έτσι εκατομμύρια ευρώ από τα χρέη του κεφαλαίου (μέσω του «κουρέματος» των προσαυξήσεων που έχουν συγκεντρώσει οι μεγαλοοφειλέτες).

Δεν είχε προβλέψει, ωστόσο, την ένταξη στην εν λόγω ρύθμιση και των προστίμων για τις κραυγαλέες και προκλητικές φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις του κεφαλαίου που περιγράφονται παραπάνω. «Παράλειψη» που ήρθε να διορθώσει μια Παρασκευή απόγευμα η πρώτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της νέας συγκυβέρνησης...

22 Απριλίου 2015

ΠΑΜΕ και USB: Συλλαλητήρια σε Ελλάδα και Ιταλία για πρόσφυγες και μετανάστες την Πέμπτη 23 Απρίλη

Συλλαλητήρια την Πέμπτη 23 Απρίλη σε Ελλάδα και Ιταλία για τους πρόσφυγες και μετανάστες, εξαγγέλλουν με κοινή τους ανακοίνωση το ΠΑΜΕ και η USB Iταλίας.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση έχει οριστεί από το ΠΑΜΕ για τις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος και μετά θα γίνει πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στη Ρώμη το συλλαλητήριο θα γίνει στο Κοινοβούλιο.

Στην κοινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν:

«Πνίγουν τους λαούς στη Μεσόγειο. Φονιάδες - Ληστές - Υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι Ιμπεριαλιστές.


Εκατοντάδες νεκροί τα τελευταία εικοσιτετράωρα έρχονται να προστεθούν στους χιλιάδες μετανάστες που βρήκαν τραγικό θάνατο, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά. Ο ιμπεριαλισμός έχει μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο νεκροταφείο ψυχών.

Κανένας δεν πρέπει να μείνει απαθής απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα, τους μαζικούς πνιγμούς μεταναστών και προσφύγων στη Μεσόγειο.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ιταλίας που στηρίζουν τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που αιματοκυλούν όλη την περιοχή από τη Λιβύη ως το Ιράκ και από τη Συρία ως την Ουκρανία.

Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες θύματα των ιμπεριαλιστών βρίσκονται όμηροι στα νύχια τους, αξιοποιούν ανθρώπινες ψυχές ως διαπραγματευτικό χαρτί στη μεταξύ τους φαγωμάρα για τα πετρέλαια, τους δρόμους των αγωγών και των αγορών, τον έλεγχο της περιοχής. Η Μεσόγειος γεμίζει πτώματα, όσοι γλιτώσουν ζουν κυνηγημένοι από την καταστολή, την άγρια εκμετάλλευση των αφεντικών, το μαχαίρι του φασίστα. Υποκριτικά πραγματοποιούν Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα.

21 Απριλίου 2015

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Σε ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Σαράντα οκτώ χρόνια μετά την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, διδασκόμαστε, θυμόμαστε, τιμάμε τους αγωνιστές, τα θύματα της Χούντας. Είμαστε περήφανοι για τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, τους αγωνιστές που πήραν μέρος στην αντιδικτατορική πάλη, που έμειναν όρθιοι και αλύγιστοι στα κρατητήρια, στα βασανιστήρια του ΕΑΤ-ΕΣΑ, στις φυλακές και τις εξορίες.

Η δικτατορία, στη χώρα μας, επιβλήθηκε έχοντας τη στήριξη τμημάτων της πλουτοκρατίας, κέντρων της αστικής εξουσίας, των ΗΠΑ. Η επιβολή της δικτατορίας επιβεβαιώνει ότι η αστική τάξη και το κράτος της δε διστάζουν να στηρίξουν στρατιωτικά και πολιτικά πραξικοπήματα, να καταλύσουν την αστική δημοκρατία και τη νομιμότητα, που οι ίδιοι καθιέρωσαν, όταν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, τις ανάγκες του συστήματος.

Οι πρωτεργάτες της Χούντας ξεπήδησαν μέσα από τους αντιδραστικούς μηχανισμούς που είχε συγκροτήσει το αστικό κράτος, για να χτυπήσει το εργατικό - λαϊκό κίνημα, τους αγωνιστές και άλλους προοδευτικούς ανθρώπους και πάνω από όλα το ΚΚΕ. Αποδεικνύεται ότι το αστικό κράτος ούτε θέλει ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει φασιστικές, αντιδραστικές δυνάμεις που εκκολάπτονται στα σπλάχνα του.

20 Απριλίου 2015

Μαζική κινητοποίηση από εργατικά Σωματεία και φορείς για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Μαζική και δυναμική κινητοποίηση ενάντια στη δράση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής πραγματοποίησαν σωματεία και φορείς ύστερα από κάλεσμα του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, καθώς σήμερα ξεκίνησε η δίκη της Χρυσής Αυγής. Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δαβάκη, στο Περιβολάκι, στη Νίκαια και ακολούθησε πορεία ως τις φυλακές Κορυδαλλού.

Με συνθήματα όπως «Βασανιστές της χούντας, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» και «Η εργατιά δεν σκύβει το κεφάλι, το φασισμό τσακίζει με αντίσταση και πάλη», εργαζόμενοι από δεκάδες κλάδους, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής που είχε κηρύξει στάση εργασίας, άνεργοι, νέοι διαδήλωσαν ενάντια στη δράση της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των Λαϊκών Επιτροπών. Δεκάδες σωματεία, συνδικάτα και φορείς όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν το ψήφισμα του ΠΑΜΕ για τη δίκη που καλεί σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές του Κόμματος.

Μιλώντας στη συγκέντρωση στην πλατεία Δαβάκη, ο Νίκος Ξουράφης πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά, σημείωσε μεταξύ άλλων: 
«Είμαστε εδώ σήμερα γιατί δεν ξεχνάμε το εγκληματικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής. Τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, τις δολοφονικές επιθέσεις εναντίον συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου, μελών και στελεχών του ΚΚΕ στο Πέραμα από τα τάγματα εφόδου των Χρυσαυγιτών, συνέχεια των δεκάδων επιθέσεων κατά μεταναστών, μικροεπαγγελματιών, εργαζομένων, αντιφασιστών.

Πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών 1945 - 2015, το Σάββατο 9 Μάη στις 20.00, στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στην πλατεία των διακοσίων ηρώων.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μεγάλες εκθέσεις αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης

Οι εκδηλώσεις του ΚΚΕ για τον εορτασμό της σημαντικής επετείου των 70 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών θα ξεκινήσουν με τη διοργάνωση δύο μεγάλων εκθέσεων πρωτότυπου αρχειακού υλικού, φωτογραφίας και έργων Τέχνης, που θα γίνουν στους δήμους του Χαϊδαρίου και της Καισαριανής.

Η έναρξη των εκθέσεων θα γίνει την Πέμπτη 30 Απρίλη.

Στο πλούσιο, πρωτότυπο και συγκλονιστικό αρχειακό υλικό που θα εκτεθεί, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνονται: Χειρόγραφες εφημερίδες από τόπους εξορίας, παράνομες προκηρύξεις, ανακοινώσεις από τη δράση του ΚΚΕ, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και άλλων οργανώσεων της Αντίστασης. Παράνομες εφημερίδες και έντυπα, καθώς και άλλα υλικά που μαρτυρούν και φωτίζουν την ηρωική πάλη των κομμουνιστών και του ΕΑΜικού κινήματος.

Οι εκθέσεις φωτογραφίας θα είναι από τις συλλογές των Κ. Μπαλάφα, Σπ. Μελετζή και Ντ. Κέσελ.

Θα εκτεθούν έργα Τέχνης, εμπνευσμένα από την αντιστασιακή πάλη του λαού, των Οικονομίδη, Μεγαλίδη, Φέρτη, Σερμετζίδη, Τάσσου, Ζ. Μακρή, Κατσικογιάννη κ.ά.
Πηγή: 902

ΕΔΥΕΘ: Διαμαρτυρία για τους Παλαιστίνιους της Συρίας

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τη νέα σφαγή χιλιάδων αμάχων Παλαιστινίων στον καταυλισμό «Γιαρμούκ», που βρίσκεται στη Συρία.

Είναι εφιαλτικές οι συνθήκες στις οποίες ζουν χιλιάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες, καθώς τμήμα του καταυλισμού τους έχει καταληφθεί κι ελέγχεται από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εναντίον τους σφαγές, αποκεφαλισμούς, ακρωτηριασμούς, απαγωγές, λεηλασίες, βομβαρδισμό και γκρέμισμα δεκάδων σπιτιών. Ο εφιάλτης αυτός έχει προστεθεί στα δεινά των προσφύγων, που πάνω από ενάμιση χρόνο υποφέρουν από υποσιτισμό και δραματικές ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα, λόγω της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και του πολέμου, που έχουν εξαπολύσει ενάντια στο συριακό λαό το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Τουρκία και τα φιλικά σ’ αυτούς αντιδραστικά, αραβικά καθεστώτα.

Η δραματική κατάσταση, που βιώνουν οι λαοί της Μέσης Ανατολής, είναι συνέπεια της επέμβασης των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που σκοπό έχουν τη λεηλάτηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου της περιοχής. Οι δυνάμεις αυτές εξόπλισαν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και του «Μετώπου Νούσρα», δημιούργησαν ένα βολικό «εχθρό», για να τους προσφέρει σήμερα το πρόσχημα των νέων επεμβάσεων.

Η ΕΔΥΕΘ εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό, απαιτεί την απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων από τις φυλακές του ισραηλινού κράτους, στηρίζει και συμμετέχει στην εκδήλωση, που οργανώνει η Παλαιστινιακή Παροικία Θεσσαλονίκης.

Καλεί τα μέλη και τους φίλους της να πάρουν μέρος μαζικά στην καθιστική διαμαρτυρία, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 22 του Απρίλη 2015, ώρα 8:00μμ στη Θεσσαλονίκη, μπροστά στο Αγ. Βενιζέλου.

Θεσσαλονίκη, 20/04/2014 
Το Γραφείο Τύπου της ΕΔΥΕΘ

18 Απριλίου 2015

Από το ναζιστικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής απορρέει η εγκληματική της δράση

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»:

Συνέντευξη Τύπου με αφορμή την έναρξη της δίκης την ερχόμενη Δευτέρα


Από την συνέντευξη Τύπου της Δημοκρατικής Συσπείρωσης.
Συνέντευξη Τύπου με θέμα «Η πολιτική αγωγή του εργατικού και λαϊκού κινήματος στη δίκη της Χρυσής Αυγής» διοργάνωσε χτες το μεσημέρι στην ΕΣΗΕΑ, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Η συνέντευξη διοργανώθηκε ενόψει της έναρξης της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη.

Ο δικηγόρος και μέλος της Συντονιστικής Γραμματείας της Δημοκρατικής Συσπείρωσης Αγγελος Βρεττός τόνισε, παρουσιάζοντας τους ομιλητές, ότι η «Δημοκρατική Συσπείρωση» θα συμβάλει με όλες τις δυνάμεις -και νομικά μέσω των δικηγόρων της-, ως πολιτική αγωγή των μελών του ΚΚΕ που δέχθηκαν τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, ώστε να τιμωρηθούν όχι μόνο οι φυσικοί αυτουργοί των εγκλημάτων αλλά και η ηγεσία της συγκεκριμένης εθνικοσοσιαλιστικής οργάνωσης».

Ο δικηγόρος Θόδωρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε την προσπάθεια αποστείρωσης της δίκης από τον πολιτικό της χαρακτήρα, που φαίνεται και από την απουσία από τον κατάλογο των μαρτύρων κατηγορίας σημαντικών προσώπων που είχαν καταθέσει κατά την προδικασία και μάλιστα οιουδήποτε εκπροσώπου κομμάτων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η πολιτική αγωγή του Περάματος γνωστοποίησε συμπληρωματικό κατάλογο μαρτύρων κατηγορίας, μεταξύ των οποίων ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης.

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι κανείς σκεπτόμενος, προοδευτικός άνθρωπος δεν μπορεί να αποθέσει το ρόλο αντιμετώπισης του φασισμού - ναζισμού, όπως εκφράζεται από τη Χρυσή Αυγή, στη Δικαιοσύνη. Αυτό το έργο, επισήμανε, είναι υπόθεση του λαού και πιστεύουμε ότι θα το πετύχει. «Γι' αυτό προκαταβολικά λέμε ότι η ανάσα του κινήματος πρέπει να υπάρχει στη δίκη αυτή. Πρέπει να μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις, να διευκολύνει τους μάρτυρες, τους συνηγόρους, τους δικαστές απέναντι στη συνηθισμένη τρομοκρατία των ανθρώπων που προέρχονται και εκφράζουν τη Χρυσή Αυγή».

Σημείωσε επιπρόσθετα ότι δεν πρόκειται περί δίκης ιδεών, όπως υποστηρίζουν τα στελέχη της ΧΑ. Εδώ δικάζονται εγκληματικές πράξεις πρωτοφανείς σε αγριότητα, όχι ως ατομική εκτροπή αυτών που τις διέπραξαν αλλά στα πλαίσια μια συλλογικής οργανωμένης καθοδηγημένης δράσης, από κεντρικά - περιφερειακά - τοπικά όργανα, με αυστηρούς όρους και διαγράμματα, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο, τους τραυματισμούς, την απόπειρα ανθρωποκτονιών και άλλα αδικήματα. Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, πρόκειται για δίωξη της εγκληματικής συμπεριφοράς. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι η φασιστική ναζιστική «ιδέα» ως τέτοια για να μπορέσει να υπάρξει και ν' αναπτυχθεί δεν μπορεί παρά μόνο αν προχωράει σε εγκληματική δραστηριότητα και εγκληματική συμπεριφορά.

Κορυφώνεται η προετοιμασία για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 1η Μάη

 
Με αποφάσεις για απεργία την 1η Μάη, πρόγραμμα δράσης και πρωτοβουλιών, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την Εργατική Πρωτομαγιά. Στην Αθήνα, η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα. Στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου. Επίσης:
  • Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας κήρυξε 24ωρη απεργία την 1η Μάη και καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Αποφάσισε, επίσης, μία ώρα στάση εργασίας την Τετάρτη 29 και την Πέμπτη 30 Απρίλη, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τα σωματεία για εκδηλώσεις σε τόπους δουλειάς. Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απρίλη θα γίνουν ποδοσφαιρικοί αγώνες 5Χ5 με ομάδες από σωματεία, εργαζόμενους και σχολές μαθητείας, ενώ την Πέμπτη, 30 Απρίλη, στις 8.30 μ.μ., προβολή ταινίας στα γραφεία του.
  • Απεργία έχει κηρύξει και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία. Για την Τετάρτη 29 και Πέμπτη 30 Απρίλη, έχει κηρύξει 2ωρες στάσεις εργασίας. Την Πέμπτη 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. θα γίνει εκδήλωση για τη νεολαία στα γραφεία του. Την ίδια μέρα, στις 9 μ.μ., στην κεντρική πλατεία οργανώνει έκθεση φωτογραφίας και προβολή DVD. Την Παρασκευή 1η Μάη, στις 9.30 μ.μ. θα παρουσιάσει αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι και στον Β. Τσιτσάνη.
  • Το Εργατικό Κέντρο Σάμου καλεί σε απεργιακές συγκεντρώσεις στη Σάμο στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο και στην Ικαρία στις 12 το μεσημέρι στις Ράχες. Επίσης, οργανώνει εκδήλωση για την Πρωτομαγιά την Πέμπτη, 30 Απρίλη, στο Δημαρχείο Καρλοβάσου.

17 Απριλίου 2015

-Εκδικητική απόλυση;

Ανακοίνωση του Σύλλογου Εμποροϋπάλληλων Αθήνας:


Η εργοδοσία στην επιχείρηση ΣΑΜΟΥΗΛ Ι.-ΠΕΛΟΣΩΦ Ι. ΕΠΕ έστειλε προειδοποιητική απόλυση στον εργαζόμενο ΣΠΗΛΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ που εργαζόταν στη συγκεκριμένη επιχείρηση 28 χρόνια, με στόχο να απαλλαγεί από έναν εργαζόμενο με δικαιώματα, μειώνοντας ακόμα και το ποσό της αποζημίωσης (μέσω της προειδοποίησης) που δικαιούται μετά από 28 χρόνια εργασίας.

Η εργοδοσία χρησιμοποιώντας όλο το νομικό οπλοστάσιο που έχουν νομοθετήσει οι εκάστοτε κυβερνήσεις, έχει ως στόχο τη μείωση του "εργατικού κόστους" , όπως ονομάζουν τους εργαζόμενους που παράγουν κέρδη, και παράλληλα ίσως στη θέση του απολυμένου να προσλάβουν κάποιον άλλο εργαζόμενο χωρίς δικαιώματα, χωρίς σταθερό ωράριο, εργαζόμενο που θα παράγει κέρδη 7 ημέρες την εβδομάδα, για όσες ώρες θεωρείται απαραίτητος.

Αυτό είναι το παρόν και το μέλλον για χιλιάδες εκατοντάδες συναδέλφους μας στο εμπόριο, για όσους δουλεύουν πολλά χρόνια, η καθημερινή απειλή της απόλυσης και της ανεργίας και για όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας να είναι "απασχολήσιμοι" χωρίς κανένα δικαίωμα.  

Επιστολή του Δ. Κουτσούμπα στον πρόεδρο της Ουκρανίας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας απέστειλε, την Πέμπτη 16 Απρίλη, επιστολή προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πιοτρ Ποροσένκο, σχετικά με τον απαράδεκτο νόμο που ενέκρινε η ουκρανική βουλή στις 9 Απρίλη και που απαγορεύει τη διάδοση της κομμουνιστικής ιδεολογίας και εξισώνει τον κομμουνισμό με το ναζισμό.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
_________
«Προς τον Πρόεδρο της Ουκρανίας

Πιοτρ Ποροσένκο

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 9 Απριλίου 2015, ένα μήνα πριν την 70ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, το κοινοβούλιο της χώρας σας ενέκρινε ένα νόμο "για την καταδίκη του κομμουνιστικού και ναζιστικού ολοκληρωτικού καθεστώτος στην Ουκρανία και την απαγόρευση της προπαγάνδας και των συμβόλων τους" (Νο 2558). Επίσης, την ίδια μέρα το κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε άλλο νόμο που ηρωοποιεί τους ντόπιους συνεργάτες των ναζί.

Οι αποφάσεις αυτές αποτελούν πρόκληση για όσους αγωνίστηκαν με το τέρας του φασισμού. Είναι βλασφημία στα εκατομμύρια των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους στη μάχη με το φασισμό, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Ιμπεριαλιστικού Πολέμου. Αποσκοπούν στην απαράδεκτη εξίσωση της Σοβιετικής Ένωσης με τη ναζιστική Γερμανία, την ώρα που είναι πασίγνωστη η συνεισφορά της ΕΣΣΔ, που, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, σήκωσε το κύριο βάρος του πολέμου κατά του φασισμού. Είναι προσβολή στους κομμουνιστές των άλλων χωρών, όπως της Ελλάδας, που στάθηκαν στην πρωτοπορία του αγώνα ενάντια στο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες.

Κύριε Πρόεδρε,

16 Απριλίου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση από τις Κ.Ο. Ηλιούπολης του ΚΚΕ

Οι Κ.Ο. Ηλιούπολης σας προσκαλούν στην βιβλιοπαρουσίαση "Το αστικό πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το 1950 έως το 1967" (Του Μάκη Μαΐλη)


Την παρουσίαση θα κάνει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος του τμήματος ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.


Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 21 Απρίλη 2015 στις 19:30, στο μουσείο της Εθνικής Αντίστασης, Ελευθερίου Βενιζέλου & Μαρίνου Αντύπα, στην Ηλιούπολη (κοντά στην κεντρική πλατεία)


ΚΟ Ηλιούπολης της ΚΟΑ του ΚΚΕ


Ρε άει στο ....διάλογο!


Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων καταγγέλλουν τον
«κοινωνικό διάλογο» και τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης

«Δε θα σας περάσει!» διαδήλωσαν Ομοσπονδίες και Συνδικάτα


Μαζική διαμαρτυρία χτες μέσα κι έξω από την αίθουσα του «κοινωνικού διαλόγου»
«Αυξήσεις στους μισθούς, συμβάσεις κλαδικές, όχι άλλα προνόμια στους καπιταλιστές». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χτες ξανά και ξανά έξω από το υπουργείο Εργασίας, όπου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, ύστερα από κάλεσμα Ομοσπονδιών και Συνδικάτων της Αττικής. Την ώρα εκείνη, βρισκόταν σε εξέλιξη ο «κοινωνικός διάλογος» που συγκάλεσε το υπουργείο Εργασίας με θέμα τον κατώτερο μισθό και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Λίγο αργότερα, αντιπροσωπεία από τα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες μπήκε στην αίθουσα που βρίσκονταν οι «κοινωνικοί εταίροι» και ο υπουργός Εργασίας Π. Σκουρλέτης, για να παραδώσουν το υπόμνημά τους. Η αγανάκτηση για την παρελκυστική τακτική της κυβέρνησης και τα παιχνίδια με τους «κοινωνικούς εταίρους» στις πλάτες των εργαζόμενων ξεχείλισε.

«Δε θα σας περάσει, να το ξέρετε! Ο διάλογος που κάνετε εδώ είναι προσχηματικός. Φέρτε τώρα το νόμο που να επαναφέρει τον κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ, όπως με νόμο ορίστηκε ο μισθός στα 586. Αυτό που κάνετε εδώ είναι πανηγύρι», είπαν οι συνδικαλιστές. Με την παρέμβασή τους έκαναν καθαρό ότι δε δίνουν καμία συναίνεση στο «διάλογο», αφού, όπως είπαν, «20 χρόνια γίνεται "κοινωνικός διάλογος" και οι εργάτες πάντα ήταν οι χαμένοι».

Απευθυνόμενοι στον υπουργό Εργασίας, αναρωτήθηκαν: «Δεν ξέρετε άραγε ποιες είναι οι θέσεις των εργοδοτών; Εδώ είναι οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, που δεν προσέρχονται ούτε να συνομιλήσουν με τα συνδικάτα για την υπογραφή κλαδικών συμβάσεων. Εδώ είναι ο ΣΕΤΕ, που τα ξενοδοχεία τους έχουν γεμίσει με υποαπασχολούμενους με 5μηνα, 4ωρα και απλήρωτους εργαζόμενους».

Δήμος Πατρέων: Απειθαρχία στον κανονισμό του Δουβλίνου για τους μετανάστες


Η φωτοσοπιά δική μας
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων για το μείζον θέμα των μεταναστών αναφέρει: «Είναι γνωστό ότι εξαιτίας των γενικευμένων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και εσωτερικών συγκρούσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αυξάνονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες από αυτές τις περιοχές.

Είναι επίσης δεδομένο ότι η αδιέξοδη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων έχει εγκλωβίσει στη χώρα μας και στην πόλη μας χιλιάδες πρόσφυγες, που ζουν σε άθλιες συνθήκες, στην αβεβαιότητα, στην ανασφάλεια και δεν λιάζονται όπως υποστηρίζει η αρμόδια υπουργός, αλλά υποφέρουν.

Η κυβέρνηση άμεσα πρέπει να εξασφαλίσει ανθρώπινους χώρους προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να κλείσει οριστικά τα κέντρα κράτησης.
Να υλοποιήσει τα απαραίτητα μέτρα για τη γρήγορη και δίκαιη απονομή ασύλου, καθώς και χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους.

Η απειθαρχία στον Κανονισμό του Δουβλίνου και στη Συνθήκη Σένγκεν είναι υποχρεωτική για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό πρόβλημα.

15 Απριλίου 2015

Κινητοποίηση στα καταστήματα της πολυεθνικής McDonald's 15 Απρίλη 2015

Στις 15 Απρίλη, η Γραμματεία Επισιτισμού - Τουρισμού του ΠΑΜΕ και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κατάστημα της πολυεθνικής McDonalds στο Σύνταγμα. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς αλληλεγγύης με την απεργιακή κινητοποίηση των Αμερικανών εργαζόμενων στην αλυσίδα fast - food, στο εμπόριο και τις υπηρεσίες για την κατοχύρωση κατώτατου βασικού μισθού που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της πολυεθνικής McDonalds ζητούν αύξηση του ωρομισθίου, με κατοχύρωση του σε εθνικό επίπεδο, βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την κατοχύρωση συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Κάθε χώρα στον καπιταλισμό έχει δυο πρόσωπα. Το ένα του πλούτου και της χλιδής, μια χούφτας ανθρώπων που ζει εκμεταλλευόμενη τη δουλειά της πλειοψηφίας. Από την άλλη, η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων σε κάθε χώρα, προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μισθούς πείνας. Ακόμη και οι εργαζόμενοι που σιτίζουν καθημερινά χιλιάδες κόσμου, όπως οι εργαζόμενοι της πολυεθνικής McDonalds δυσκολεύονται να ταΐσουν τις οικογένειες τους. Ο αγώνας κάθε εργαζόμενου για ζωή, δουλειά με δικαιώματα είναι αγώνας που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Και στην Ελλάδα σήμερα διεκδικούμε κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις παντού και άμεση επαναφορά με νόμο του Βασικού Μισθού στα 751€.

10 Απριλίου 2015

Χίλιες φορές να γεννηθείς τόσες θα σε σταυρώσουν




Γράφει η Μαρία Καραπιπέρη

Ο Λένιν, έλεγε ότι, η θρησκεία καλλιεργεί στον στερημένο και εκμεταλλευόμενο αυτού του κόσμου την παρηγοριά της επουράνιας ανταμοιβής, με ενέχυρο την καρτερικότητα για όσα υφίσταται επί της Γης. Όμως, "σε κείνους που ζουν από ξένη εργασία, η θρησκεία διδάσκει την αγαθοεργία στην επίγεια ζωή, προσφέροντάς τους μια πολύ φτηνή δικαίωση για όλη την εκμεταλλευτική τους ύπαρξη και πουλώντας τους σε συμφέρουσα τιμή εισιτήρια για την επουράνια μακαριότητα", συμπέραινε ο Βλαντιμήρ , ο ηγέτης των Μπολσεβίκων.

Ο δε Ένγκελς ειδικά για τον χριστιανισμό, αναγνώρισε ότι στα ''πρώιμα'' χρόνια του "υπάρχουν άξια προσοχής σημεία προσέγγισης με το σύγχρονο εργατικό κίνημα", η αξιοποίηση από τις κυρίαρχες τάξεις του "λυτρωτικού" του μηνύματος, που ανάγεται στο "μεταθανάτιο υπερπέραν" (σε αντίθεση με το σοσιαλισμό, που, όπως έλεγε ο Ένγκελς, "κηρύττει" τη λύτρωση στον επίγειο κόσμο, στο μετασχηματισμό της κοινωνίας), Η «συμβατότητα» του χριστιανισμού με το πολιτικό σύστημα είναι πασιφανής από την εποχή της αρχαίας Ρώμης. Ο χριστιανισμός, από θρησκεία των δούλων και των καταπιεσμένων, έγινε επίσημη θρησκεία της αυτοκρατορίας του Καίσαρα και επίσημη ιδεολογία του Μεσαίωνα... Έγινε ακόμα ιμπεριαλιστικός μηχανισμός από την εποχή των σταυροφόρων....

«Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν σας συγχαίρουν για το έργο σας» (Κριτική για την ταινία «FILS DE GRÈCE»)

Από τον "Οικοδόμο"


Η αναγνώστρια του ιστολογίου Βούλα Καραμπίδου, παιδί πολιτικών προσφύγων η ίδια, με επιστολή που μας έστειλε αναφέρεται στη νέα ταινία του Διον. Γρηγοράτου.

 

«FILS DE GRÈCE»

 
Ονομάζομαι Βούλα Καραμπίδου. Κατάγομαι από οικογένεια ανταρτών πολιτικών προσφύγων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Η ίδια γεννήθηκα στην πόλη Πέρνικ όπου και έζησα μέχρι τα 17 μου χρόνια, οπότε και ακολούθησα τους γονείς μου στην Ελλάδα.
Με μία παρέα φίλων γυναικών πολιτικών προσφύγων από την Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία  και Σοβιετική Ένωση, πληροφορηθήκαμε για την δημιουργία ταινίας με αναφορά στο παιδοσώσιμο και με μεγάλη αγωνία περιμέναμε την προβολή της στους κινηματογράφους.
Μπαίνω στον κόπο να γράψω αυτήν την κριτική για την ταινία απευθυνόμενη στον δημιουργό της ταινίας κ. Διονύση Γρηγοράτο, επειδή η ταινία όχι απλώς δεν μας ικανοποίησε, όχι μόνο διέψευσε κάθε προσδοκία μας, αλλά και γιατί θεωρούμε το περιεχόμενο της και «την πολιτική των ίσων αποστάσεων», άκρως συκοφαντική και διαστρεβλωτική των πραγματικών γεγονότων. 
Επειδή στην έρευνα σας πολλά ιστορικά γεγονότα τα παραβλέψατε είτε άθελα σας είτε σκόπιμα θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε τα εξής:
 
1.Τα τριάντα περίπου χιλιάδες παιδιά  που ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας αποφάσισε να τα διασώσει, μεταφέροντας τα από τα πεδία της μάχης στο ασφαλές καταφύγιο των Λαϊκών Δημοκρατιών, ήταν παιδιά ανταρτών και μετακινήθηκαν με την έγκριση των γονιών τους -και όπου δεν υπήρχαν, των στενότερων συγγενών-για να σωθούν από τις υπάρχουσες πολεμικές συνθήκες. Τα θέριζε η πείνα, οι αρρώστιες, οι ψείρες, ο τρόμος επίθεσης των Μάηδων, του στρατού και από  τις αεροπορικές επιθέσεις των αμερικανών με βόμβες ΝΑΠΑΛΜ.
2.Αγώνα δρόμου έκαναν και οι επιτροπές της Φρειδερίκης οι οποίες άρπαζαν  τα παιδιά των ανταρτών  για να δημιουργήσουν τα νέα σώματα γενίτσαρων στα Ιωάννινα, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα και αλλού.
3. Ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας και η Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση φρόντισαν να  φύγουν τα παιδιά συγκροτημένα και  οργανωμένα. Φιλοξενήθηκαν σε παλάτια, πύργους και επαύλεις. Τα παιδιά αυτά, ΟΛΑ πήγαν σχολείο, έμαθαν τέχνες, σπούδασαν. Δημιούργησαν οικογένειες, έκαναν παιδιά και εγγόνια τα οποία επίσης σπούδασαν και  απόκτησαν πολύπλευρη μόρφωση. 

Μας έκανε εντύπωση το ύφος, το ήθος και οι χαρακτήρες των πολιτικών προσφύγων στην ταινία σας. Επειδή είμαι πολιτικός πρόσφυγας και συναναστρέφομαι με πολιτικούς πρόσφυγες, θέλω να σας τονίσω ότι ήμαστε άνθρωποι αγωνιστές, που επιστρέψαμε με εφόδια μόρφωσης, επαγγελματικά και πολιτιστικά.
Ως χαρακτήρες στην πλειονότητα μας ήμαστε δυναμικοί, εργατικοί, τολμηροί και για αυτό προκόψαμε και μετά την επιστροφή  μας στην πατρίδα, παρά της αντίξοες καπιταλιστικές συνθήκες στην Ελλάδα.   
Στο «DNA» και στην ανατροφή που πήραμε από τους γονείς μας και το σοσιαλιστικό σύστημα που μας γαλούχησε, εξακολουθεί να υπάρχει αγωνιστικότητα γι αυτό  ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των ταξικών αγώνων του λαού μας με ανοικτό το πρόσωπο και την καρδιά μας, χωρίς κουκούλες.
Με το υλικό που διαθέτατε θα μπορούσατε να φτιάξετε μια ταινία που θα σας έδινε μια θέση ανάμεσα στους τίμιους καταγραφείς της Ιστορίας. Δυστυχώς όμως επιλέξατε να γίνετε αρεστός στους επίσημους παραχαράκτες της Ιστορίας.

 

Οι πολιτικοί πρόσφυγες δεν σας συγχαίρουν για το έργο σας.

Παραθέτω ορισμένα αποσπάσματα από διηγήσεις μαχητριών του ΔΣΕ και παιδιών στα οποία το παιδοσώσιμο του Δ.Σ.Ε. έδωσε την ευκαιρία να μεγαλώσουν στις πρώην Λαϊκές Δημοκρατίες. Στις μαρτυρίες τους βασίστηκε  το θεατρικό έργο  «Με την σκέψη στην πατρίδα» της Ιωάννας Στεφανίδου. 
Το 1948 μπορεί να ήταν μικρά τα παιδιά για  να μπορούν να μιλήσουν, μα σήμερα κύριε Γρηγοράτε μπορούν και λένε :

9 Απριλίου 2015

Τι δεσμεύτηκε ο Μπαρουφάκης, πως θα πληρώσουμε εμείς

Πότε και ποιους πληρώνει η Ελλάδα μέχρι το Δεκέμβριο


Στις 12 Μαΐου ο επόμενος σκόπελος, μετά τη δόση της 9ης Απριλίου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο οι μεγάλες πληρωμές της Αθήνας για ομόλογα που έχει η ΕΚΤ. Ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες έως το τέλος του έτους.

Κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους, ενώ ενδιάμεσα θα πρέπει να ρολάρει σειρά εντόκων γραμματίων.

Οι πληρωμές είναι ασφυκτικές μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε υπάρχει μπαράζ πληρωμών:

Τη Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, υπάρχει υποχρέωση πληρωμής προς το ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (η κυβέρνηση δήλωσε ότι πληρώνει).

Μία ακόμη δόση, ύψους 746 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ στις 12 Μαΐου. Ξένα μέσα έθεσαν αυτήν την ημερομηνία ως ορόσημο.

Οι επόμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο, οπότε η Αθήνα πρέπει να καταβάλει κεφάλαια 298 εκατ. (στις 5 Ιουνίου), 336 εκατ. (στις 12 Ιουνίου), 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 336 εκατ. στις 19 Ιουνίου.

Στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και στη συνέχεια σειρά παίρνουν οι πληρωμές προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που κατέχει. Στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ και 1,36 δισ. ευρώ από τίτλους που λήγουν και είναι στα χέρια της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (είχαν εξαιρεθεί από το PSI).

Αντίστοιχα, στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει στην ΕΚΤ και σε κεντρικές τράπεζες ποσό 3,19 δισ. ευρώ, λόγω λήξεως ομολόγων που εξαιρέθηκαν επίσης από το PSI.

Οι Σκουριές, η σχεδιασμένη οικονομία και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού και της «αριστερής κυβέρνησης»

Ρίξε μια ματιά έξω από το σύστημα…


Ο καπιταλισμός μπορεί να φτάσει τις αντιθέσεις του μέχρι τη σύγκρουση χωρίς όρους. Από την απλή μάχη ζωής και θανάτου, μέχρι παγκοσμίους πολέμους! Μέχρι να φτάσει εκεί, μπορεί να επιβιώνει με προσωρινούς συμβιβασμούς και πρόσκαιρες ισορροπίες στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης και μεταξύ της άρχουσας τάξης και των εκμεταλλευόμενων τάξεων και στρωμάτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κρατικομονοπωλιακά κυβερνητικά «προγράμματα ρύθμισης και ανάπτυξης» ή οι, δήθεν ελεύθερες, συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είναι συμβιβασμός με τη σφραγίδα της άρχουσας τάξης και την υπογραφή υποταγής και αποδοχής της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης.

Στις Σκουριές παρακολουθούμε, σε μικρογραφία, ένα ακόμη ανταγωνιστικό αδιέξοδο του καπιταλισμού.

Από τη μια τα (πολυεθνικά) κεφάλαια που θέλουν ανάπτυξη με εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, που όμως θα φέρει σοβαρές επιβαρύνσεις στο περιβάλλον και από την άλλη τα (χαμηλότερης ισχύος) κεφάλαια που θέλουν τουριστική ανάπτυξη, η οποία όμως είναι πάντα πρόσκαιρη και ασταθής.
 
Αυτά μεταξύ κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, σε επίπεδο λαού, έχουμε από τη μια κλασσικούς εργάτες παραγωγικών επιχειρήσεων που η επιβίωσή τους εξαρτάται από την επένδυση και εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων στις Σκουριές και από την άλλη πολίτες εργαζόμενους που η επιβίωσή τους εξαρτάται από την διατήρηση αμόλυντου (πραγματικά ή φανταστικά) περιβάλλοντος γιατί διαφορετικά και με την παραμικρή υποψία, ο τουρισμός μεταναστεύει αλλού ενώ η υγεία τους υπονομεύεται.

Όποια λύση και αν διαλέξεις, κάποια κεφάλαια θα θιγούν και κάποιοι πολίτες εργαζόμενοι θα χάσουν τα εισοδήματά τους. Πώς να μην εξεγείρονται οι εργαζόμενοι, και οι μεν και οι δε, έστω με υποδαύλιση προβοκατόρων;

Αυτό είναι το δίλλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ανεξαρτήτως τι έλεγε προεκλογικά υπέρ του τουρισμού (τουριστικού κεφαλαίου). Το ίδιο δίλλημα είχαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ανεξαρτήτως αν τάσσονταν υπέρ του εξορυκτικού κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση έπρεπε να θίξουν ή τον ένα ή τον άλλον γιατί εδώ συμβιβασμός τύπου «συλλογικής σύμβασης» δεν υπάρχει. Η επιβίωση του ενός είναι ο «θάνατος» του άλλου.

8 Απριλίου 2015

Το λογότυπο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

Το λογότυπο που πήρε το 1ο βραβείο
ΚΚΕ: Ανακοίνωση για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού σχετικά με την επιλογή λογότυπου - σήματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ


Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού σχετικά με την επιλογή λογότυπου - σήματος για τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, αναφέρει:
«Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ανακοινώνει την ολοκλήρωση του ανοιχτού διαγωνισμού για τη διαμόρφωση λογότυπου - σήματος, το οποίο θα σηματοδοτεί και θα ενοποιεί τις πολύπλευρες δραστηριότητες εορτασμού των 100 χρόνων του ΚΚΕ με κεντρικό σύνθημα: ΚΚΕ 100 χρόνια. Με το λαό για το σοσιαλισμό! «Σεμνή υπογραφή του λαού μας, στις λεωφόρους του μέλλοντος» Γ. Ρίτσος.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία στις 28 Φλεβάρη 2015. Η ΚΕ ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες, που συνολικά έφτασαν τους 79, με 104 έργα. Ευχαριστεί τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους γραφίστες, τους εργαζόμενους στην επικοινωνία και τη διαφήμιση, τους σπουδαστές των Σχολών Καλών Τεχνών, των Γραφικών Τεχνών, των Σχολών Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, όλους όσοι συγκινήθηκαν και εμπνεύστηκαν από τους αγώνες και το όραμα του ΚΚΕ για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και εκτιμούν το ρόλο του ως σταθερού υπερασπιστή των λαϊκών συμφερόντων, των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της αλληλεγγύης των λαών, όπως και την προσφορά του στην ανάπτυξη των τεχνών και του προοδευτικού καλλιτεχνικού έργου, και τελικά συνέβαλλαν με τη δημιουργική συμμετοχή τους για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Η διαδικασία της επιλογής των τριών πρώτων λογότυπων έγινε και με την συμμετοχή των ίδιων των συμμετεχόντων που έστειλαν τις δημιουργίες τους και πληρούσαν τις προϋποθέσεις της προκήρυξης. Η τελική βαθμολογία βγήκε από το άθροισμα των μέσων όρων της βαθμολογίας των συμμετεχόντων και της κριτικής επιτροπής. Με βάση τα τελικά αποτελέσματα: 1ο κατά σειρά λογότυπο είναι του γραφίστα - εικαστικού Κλεφτογιάννη Γιάννη, 2ο κατά σειρά είναι το λογότυπο της γραφίστριας Μαριάννας Τσαγκάρη και 3ο κατά σειρά το λογότυπο που δημιουργήθηκε με ομαδική δουλειά από την Λιλή Ευθυμία, Παπαστεργίου Δέσποινα, Παπαστεργίου Πολυξένη.

Π.Α.Σ.ΕΒΕ: ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ –ΝΕΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ» ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

ΑΘΗΝΑ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ –ΝΕΑ «ΡΑΒΑΣΑΚΙΑ» ΑΠΟ ΚΕΑΟ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ


Συνάδελφοι
Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες ότι συνεχίζονται τα ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς που φτάνουν με αυξανόμενους ρυθμούς στους συναδέλφους και απειλούν να τους αφαιρέσουν ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν όλα αυτά τα χρόνια με τη δουλειά τους για να εξυπηρετηθεί η πολιτική ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η Π.Α.Σ.ΕΒΕ καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης του ΟΑΕΕ, στέλνοντας “εκβιαστικά” ραβασάκια σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαφορετικά απειλεί ότι θα κινεί διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων, φτάνοντας ακόμα και σε δεσμεύσεις λογαριασμών αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον των μαγαζιών τους, αλλά και των οικογενειών τους.

Η διαχρονική ληστεία των ασφαλιστικών ταμείων η οποία συνεχίζεται και από τη σημερινή συγκυβέρνηση, η αναδουλειά και τα μέτρα εξόντωσης των μικροεπαγγελματιών αυτοαπασχολούμενων έχουν διαμορφώσει μια κυριολεκτικά καθημερινή κόλαση για τη ζωή τους.

Πάνω από το 50% των συναδέλφων δεν μπορούν πλέον να καταβάλουν την εισφορά στο ταμείο και όσοι καταφέρνουν, με τα χίλια ζόρια, να το πληρώνουν βλέπουν να αφαιρούνται από το ταμείο παροχές υγείας, φάρμακα, επισκέψεις στους γιατρούς και να ξεπουλιέται στους μεγαλοεπιχειρηματίες και η ακίνητη περιουσία του.

Κανένας συνάδελφος δεν θέλει να χάσει το δικαίωμα στην ασφάλιση και τη σύνταξη.

Oι πρόσφατες εκλογές έφεραν νέα κυβέρνηση, όμως οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα για τους αυτοαπασχολούμενους παραμένουν σταθερές.

Η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν καταργεί τους προηγούμενους εξοντωτικούς νόμους, αντίθετα ορκίζεται πίστη στην ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο. Είναι έτοιμη να ανοίξει νέους δρόμους για την κερδοφορία των μονοπωλίων και να φορτώσει νέα βάρη στις πλάτες μας.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η τροπολογία της μεταφοράς των 120 εκ. Ευρώ από το Ταμείο του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος για την αποπληρωμή του χρέους, που βρήκε άξιους συμπαραστάτες την πλειοψηφία της ηγεσίας της ΓΣΕΒΕΕ καθώς και των άλλων κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ – ΕΣΕΕ –ΣΕΒ ΣΕΤΕ)

Από την άλλη δε λέει κουβέντα για την ανακούφιση χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων που τσακίζονται καθημερινά από τα χρέη, την αναδουλειά , την αβάσταχτη φορολογία και τους εκατοντάδες εφαρμοστικούς μνημονιακούς νόμους.

Συνάδελφοι,

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΑΠΡΙΛΗ ΩΡΑ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ
ΘΕΜΑΤΑ: 

1.ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
2. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
3. ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Συναδέλφισσες συνάδελφοι, νέες και νέοι, εργαζόμενες μητέρες, απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, άνεργοι και άνεργες του κλάδου
Με την συμμετοχή μας στην Γενική Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του σωματείου την Κυριακή 26 Απρίλη 2015 και την ψήφο μας στις εκλογές του, συμβάλλουμε για να γίνει το σωματείο μας πιο μαζικό και πιο ικανό, να παρεμβαίνει στον κλάδο. Ενισχύουμε την προσπάθεια του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας για την οργάνωση των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς. Δυναμώνουμε το σωματείο μας για  τις μάχες  ενάντια στις επιδιώξεις του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου και της κυβέρνησης για νέα αντιλαϊκά μέτρα. Ενάντια στην κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τις μειώσεις των μισθών μας, την απλήρωτη εργασία, την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, την ανεργία, την τρομοκρατία μέσα στους χώρους δουλειάς, τις απολύσεις.
           
Η κατάσταση την οποία σήμερα ζούμε μας αποδεικνύει πως όλα τα προβλήματα συνεχίζουν, είναι εδώ! Γιατί είναι τα  αποτέλεσματα της κρίσης, της οικονομίας που υπηρετεί τα κέρδη των λίγων.  Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, που αρκετά μάτωσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζουν να ματώνουν.  Η κρίση  γεννήθηκε από το κέρδος και το τεράστιο πλούτο που συγκεντρώνεται στα χέρια μιας χούφτας μεγαλοεργοδοτών και μονοπωλίων. Πλούτος που παράγεται  με τον ιδρώτα των εργαζόμενων και καρπώνονταν οι εργοδότες και τα μονοπώλια.
       
Συναδέλφισσα, συνάδελφε, εργαζόμενη μητέρα, απλήρωτε εμποροϋπάλληλε, νέε και νέα, άνεργε εμποροϋπάλληλε