28 Σεπτεμβρίου 2014

Απειλείται με παύση από δήμαρχος ο Πελετίδης

Πάτρα: Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση...αναλαμβάνει τον Κώστα Πελετίδη-

Ποινή ακόμη και της προσωρινής παύσης προβλέπει ο Νόμος

Στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις απέστειλε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος τους φακέλους των πέντε δήμων -που κατέθεσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης- προκειμένου να πράξουν τα δέοντα, ανάμεσά τους και ο Κώστας Πελετίδης. Για τον Δήμαρχο Πατρέων η υπόθεση απεστάλλει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδας Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, όπως προβλέπεται από τον «Καλλικράτη», μπορεί να επιβληθεί αργία έως έξι μήνες ή παύση από το αξίωμα του δημάρχου.

Την ποινή επιβάλλει ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού απολογηθεί ο αιρετός στο πειθαρχικό συμβούλιο και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του πειθαρχικού.

27 Σεπτεμβρίου 2014

73 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ.

«…Και μας δείχνουν, φωτεινό το δρόμο…»!



Γραφει ο 

Πρίν 73 χρόνια, σαν σήμερα, στις 27 Σεπτεμβρίου του 1941, αποφασίστηκε, στην κατεχόμενη από τα ναζιστικά στρατεύματα Αθήνα, η ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ).

Η ίδρυση και η δράση του ΕΑΜ στάθηκε από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα ενώθηκαν και πάλεψαν πλάι – πλάι, κάτω από τις δοξασμένες σημαίες μιας ενιαίας πατριωτικής απελευθερωτικής οργάνωσης, τόσο τεράστια πλήθη, που μετριούνταν σε εκατοντάδες χιλιάδες και εκατομμύρια αγωνιστές και αγωνίστριες.

Το ΕΑΜ και ο στρατός του, ο δοξασμένος ΕΛΑΣ, έγραψαν ένα «νέο ’21».

Πολέμησαν το φασίστα Γερμανο-Ιταλό κατακτητή, χτυπήθηκαν από τον αγγλο-αμερικάνικο ιμπεριαλισμό και τίμησαν μέχρι τέλους τον όρκο για «Λεύτερη Ελλάδα».

26 Σεπτεμβρίου 2014

Παρέμβαση του Κ. Πελετίδη στο ρ/σ «Real fm»

26 Σεπτέμβρη 1944: Η Συμφωνία της Καζέρτας

Του Γιώργου Μαργαρίτη* 

Καθώς πλησίαζε το τέλος του Σεπτέμβρη του 1944, οι εξελίξεις στην Ελλάδα φαίνονταν στάσιμες. Με τη σχεδόν «άνευ όρων» προσέλευση των προερχόμενων από τις δυνάμεις της Αντίστασης υπουργών και την ανάληψη των υπουργείων τους, είχε ολοκληρωθεί η «κυβέρνησις Εθνικής Ενώσεως», όπως παραπλανητικά την ονόμαζε ο Γεώργιος Παπανδρέου. Το «παραπλανητικά» αφορούσε τις μη δημόσιες πράξεις της: η τοποθέτηση του δηλωμένου αντικομμουνιστή και πρωτεργάτη της συνένωσης των «εθνικών οργανώσεων» -συχνότατα δωσιλογικής υφής- σε μια και μόνη αντικομμουνιστική κίνηση, στρατηγού Βεντήρη, ως Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού, είχε γίνει κρυφά, χωρίς να ανακοινωθεί ούτε στα «αξιόπιστα» μέλη της κυβέρνησης. Το ίδιο και η τοποθέτηση του στρατηγού Σπηλιωτόπουλου, στελέχους του κατοχικού κράτους και πρώτου Αρχηγού της κατοχικής Χωροφυλακής, στη θέση του Στρατιωτικού Διοικητή Αθηνών. Για να αποκτήσει δε ο νέος αυτός διοικητής στρατεύματα, βρισκόταν σε εξέλιξη η μεταφορά βρετανικών όπλων στην Αστυνομία και τη Χωροφυλακή της Αθήνας με βρετανικά πλοία που έφθαναν στην Κερατέα και το Πόρτο Ράφτη και, χάρη σε μια γενική σύμπνοια κατακτητών, κατοχικού κράτους και παρακράτους, μεταφέρονταν στην ακόμα γερμανική Αθήνα. Ταυτόχρονα, με προσωπική επίβλεψη του ίδιου του Τσόρτσιλ, βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία «ηρωοποίησης» της πραιτωριανής 3ης Ορεινής Ταξιαρχίας. Η μονάδα αυτή μεταφέρθηκε στο μέτωπο της Ιταλίας για να «ματωθεί σε λογικά όρια» και να αποκτήσει τις αναγκαίες δάφνες που θα της έδιναν το ηθικό δικαίωμα να πυροβολήσει -αν αυτό ήταν απαραίτητο- το λαό της Αθήνας και της Ελλάδας. Τίποτε από τα παραπάνω δε γινόταν με βάση την όποια διαδικασία θα μπορούσαμε να ονομάσουμε «κυβερνητική απόφαση». Τα πάντα εκπορεύονταν από τη συνεννόηση Παπανδρέου - Βρετανών ή ενίοτε Βρετανών και μόνο Βρετανών.

25 Σεπτεμβρίου 2014

Βίντεο - Αφιέρωμα στα 40 χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή

"Ο κύβος ερρίφθη", [η ανάπτυξη είναι καθ' οδόν (όμως το βαρέλι δεν έχει πάτο)]!!!

Βοηθούντως του Θεού...και του ΓΑΠ
Η Αλήθεια είναι ότι πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που το πληκτρολόγιο και η πένα μας κατέγραφαν τις σκέψεις μας, ωστόσο οι εξελίξεις τρέχουν με διαστημικές ταχύτητες και η αίσθηση η οποία αναδύεται είναι ο τρόμος που φέρνουν οι προσχεδιασμένες εξελίξεις όχι μόνο για την περιοχή αλλά και την ΕΕ(της οποίας είμαστε "περήφανο" μέλος), σηματοδοτούνται από την μήτρα όλων των συνθηκών που δεν είναι άλλη από τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Πριν ξεκινήσουμε να σημειώσουμε ότι η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού (όχι μόνο στη χώρα μας) βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, (να μην ξεχνάμε ότι η πολιτική είναι βραχίωνας της οικονομίας) και αυτό οφείλεται στο γεγονός των τρομακτικών ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων, που εξελίσσονται και στο επίπεδο της αστικής τάξης της χώρας μας(και όχι μόνο αυτής) που συνεχίζει να βρίσκεται σε ενδιάμεση θέση εξάρτησης, όμως σήμερα αυτές είναι περισσότερες από ποτέ άλλοτε και είναι σε εναλλαγή πόστων και ρόλων σε μια φάση συνεχούς εξέλιξης. Μερίδες της αστική τάξης όπως οι εφοπλιστές που μπαλάντζαραν ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και το ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν αποκούμπι στο δεύτερο με στήριξη μερίδας ψηφοφόρων της πρώτης στην περιφέρεια Αττικής το νο2 του ΣΥΡΙΖΑ.

ΠΑΜΕ: Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την 1η Νοέμβρη στο Σύνταγμα


Εκδήλωση για το μπλόκο της Κοκκινιάς



Οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ διοργανώνουν μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από το ιστορικό Μπλόκο της Κοκκινιάς, αύριο Παρασκευή 26 / 9, στις 7 μ.μ., στοΚηποθέατρο Νίκαιας. Θα μιλήσει ο Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ, Βαγγέλης Μαρούπας, και θα ακολουθήσει δρώμενο από τη θεατρική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής Νίκαιας - Ρέντη.

Για το Κηποθέατρο εξυπηρετούν οι παρακάτω λεωφορειακές γραμμές:

-- Από Ομόνοια, λεωφορείο Β18, από Μενάνδρου, με προορισμό τη στάση Στερλίνα. Τρόλεϊ 21, από Τσαλδάρη, με προορισμό τη στάση στροφή Νίκαιας.

24 Σεπτεμβρίου 2014

Αντικομμουνιστική αριθμητική

Διάβασα προ ολίγου το κάτωθι άρθρο:

Άρχισε σήμερα στη Ρουμανία η δίκη του πρώην διοικητή διαβόητης φυλακής της κομμουνιστικής περιόδου Αλεξάντρου Βισινέσκου. Η πρώτη μετά την πτώση του κομμουνισμού
Στη Ρουμανία άρχισε σήμερα η δίκη του πρώην διοικητή διαβόητης φυλακής της κομμουνιστικής περιόδου Αλεξάντρου Βισινέσκου, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Είναι η πρώτη φορά, από την πτώση του κομμουνισμού, πριν από 25 χρόνια, που οδηγείται ενώπιον της δικαιοσύνης διευθυντικό στέλεχος ενός από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της περιόδου, στα οποία όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, μεταξύ 1947 και 1989 φυλακίστηκαν περισσότεροι από 600.000 αντιφρονούντες.
Ο Βισινέσκου, 89 ετών, εμφανίστηκε σήμερα το πρωί ενώπιον του δικαστηρίου, δήλωσε ότι είναι αθώος και υποστήριξε ότι είναι αποδιοπομπαίος τράγος, επειδή, όπως τόνισε, έκανε τη δουλειά του, σύμφωνα με τις εντολές που λάμβανε.
Ο Αλεξάντρου Βισινέσκου ήταν το 1956-1963 διευθυντής της φυλακής στη Ράμνιτσα Σαρατ, την οποία οι Ρουμάνοι αποκαλούσαν "φυλακή της σιωπής" επειδή είχε απαγορευθεί στους κρατούμενους να μιλούν.
"Πώς μπορώ να έχω εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη μετά τα όσα είπαν για μένα;" είπε ο κατηγορούμενος στο AFP κατά την άφιξή του στο δικαστικό μέγαρο του Βουκουρεστίου.

21 Σεπτεμβρίου 2014

40ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»: Δείτε βίντεο από τη συγκλονιστική συμμετοχή - Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Σαραντάρισες……

Σαραντάρισες, αγάπη μου
Κι όταν τα εκατοστίσεις,
όταν τα χιλιάσεις
Δεν θα υπάρχει τίποτα από μένα…
Χώμα αφράτο και καρπερό
οι ιδέες που μου χάρισες απλόχερα,
τις έσπειρα αφειδώλευτα
γύρω μας κι αυτές κάρπισαν
σε μυαλά και καρδιές
νεανικές και γέρικες,
γέρικες καρδιές με χτύπο
μικρού παιδιού,
σε πείσμα πολλών..

Καθαροκουτελάτη, αγάπη μου
διάβηκες δρόμους δύσβατους
παράνομους και νόμιμους….
Εσύ, αγάπη μου,
μακρινή θυγατέρα του Οχτώβρη
που συγκλόνισε τον κόσμο,
εγγόνα κόκκινη της Κομσομόλ,
Εσύ, αγάπη μου, τρυφερή
αλλά κι αμείλιχτα σκληρή
με τους εχτρούς της νεολαίας,
διαδέχτηκες τη μυθική ΟΚΝΕ,
επάξια…
 και τιμημένα διαφύλαξες
ΟΛΗ της την κληρονομιά.

14 Σεπτεμβρίου 2014

ΤΑ ΚΡΥΦΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ


Δεν γνωρίζω πως και γιατί αυτό το σημαντικό άρθρο ‘εξαφανίστηκε’ κι από το φβ, όπου είχε αναρτηθεί, αλλά και από το αρχείο των ‘εγγράφων’ μου αναφέρεται ως ‘καταστρεμμένο’. Δεν πειράζει. Ο ‘επιμένων’ νικά. Σημαδιακό όμως εμπόδιο. Δεν οφείλεται σε δικό μου λάθος. 

Πρόσφατα  ξανάρχισα ένα νέο κύκλο συνεργασίας τόσο με το Redflyplanet, όσο και με το Βυσσινόκηπο. Εύχομαι το νέο αυτό άνοιγμά μου να βρει φιλοξενία και σ’ άλλους ιστότοπους. Ο νέος κύκλος συνεργασίας ξεκίνησε μ’ ένα αφιέρωμα στο Λόρκα, ένα άλλο στο μεγάλο ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ Μάνο Κατράκη κι ένα οργίλο σημείωμα για τη νέα σχολική χρονιά.  Αν τους ρίξετε μια ματιά, θα βρείτε ένα κοινό σημείο. Την ‘αγριότητα’ της αστικής τάξης απέναντι στον ταξικό της αντίπαλο. Τι άλλο εκτός από ‘αγριότητα’ και ‘βαρβαρότητα’ φανερώνουν οι δολοφονίες, οι εξορίες, τα βασανιστήρια, ο εγκλεισμός σε φυλακές και το να ‘στοιβάζεις’ 20-τουλάχιστον- ψυχούλες σε κάθε τάξη στο δημοτικό, όταν η πλειοψηφία των μαθητών υποσιτίζεται και πολλά παιδάκια λιγοθυμούν από την πείνα, αρχές της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα; 

Μεγάλος θόρυβος για τα ‘κρυφά σχολειά’ επί Τουρκοκρατίας. Αφορμή ένας πίνακας του ζωγράφου Νικόλαου Γύζη στα 1885ή 1886 κι ένα ποίημα του Ιωάννη Πολέμη. Δυο αναφορές που είναι άρρηκτα δεμένες με την προσπάθεια της παπαδοκρατίας να ‘πείσει’ το κοπάδι των πιστών, ότι λειτουργούσαν ‘κρυφά σχολειά’ την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια ακόμα προσπάθεια αλλοίωσης της ιστορικής πραγματικότητας. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι οι παπάδες πράγματι δίδασκαν στα παιδιά των κοτζαμπάσηδων γραφή, ανάγνωση και αριθμητική. Αριθμητική για να μπορούν να κρατούν λογαριασμούς από το δούναι και λαβείν με τους τούρκους αγάδες και την τοκογλυφία σε βάρος του λαού. Γραφή κι ανάγνωση για να μπορέσουν κάποια στιγμή ν’ αντικαταστήσουν τους γηραλέους παπάδες και να διαιωνιστεί η κοπρώδης αυτή συνομοταξία σκοταδισμού. 

Μεγάλο φόβο έδειξε ο ‘δυτικός’ κόσμος απέναντι στην γνώση. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Το κάψιμο της Βιβλιοθήκης στην Αλεξάνδρεια κατ’ εντολή-όπως λέγεται-του Θεοδόσιου του ‘Μέγα’ και υπό την προσωπική επίβλεψη του Πατριάρχη Θεόφιλου, ο οποίος είχε απευθυνθεί στον Αυτοκράτορα για να πάρει την σχετική άδεια, προκειμένου να εξαφανίσει κάθε τι ‘ειδωλολατρικό’; Να αναφέρουμε το κάψιμο χιλιάδων τόμων με τη σοφία των αράβων, μετά την ‘ανάκτηση’ της Γρανάδας από τον στρατό της Ισαβέλλας; Να θυμηθούμε το Γαλιλαίο και τον Τζιορντάνο Μπρούνο; Να θυμηθούμε το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων από τους Ναζί; 

12 Σεπτεμβρίου 2014

Αυτοί είναι εγκληματίες ναζί. Εσύ που τους ψήφισες και θα τους ξαναψηφίσεις τι νομίζεις πως είσαι;

Αποκαλυπτικό είναι το ηχητικό ντοκουμέντο που αποδίδεται στη συνομιλία του έγκλειστου στις φυλακές Κορυδαλλού, βουλευτή της ΧΑ, Γιάννη Λαγού και του οδηγού του Νίκου Μιχαλολιάκου. Ο βουλευτής φέρεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για την αιματηρή επίθεση των χρυσαυγιτών στα μέλη του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα το περασμένο καλοκαίρι και δίνει "αναφορά" για την έκβαση της σύγκρουσης και τους τραυματίες.
Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών προκαλεί πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο Γιάννης Λαγός κατ' επανάληψη έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το περιστατικό της επίθεσης στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ.
 Όπως θα ακούσετε και στο ηχητικό απόσπασμα της συνομιλίας που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο jailgoldendawn.com, οι δύο άντρες όχι μόνο γνωρίζουν ποιοι επιτέθηκαν στα μέλη του ΠΑΜΕ αλλά φέρονται να συζητούν με ενθουσιασμό και κυνικότητα για τη δράση της ομάδας που επιτέθηκε.
Στο συγκεκριμένο απόσπασμα συνομιλούν ο βουλευτής και τομεάρχης Πειραιά Γιάννης Λαγός με τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με την Ελληνική Αυγή, Σωτήρη Δεβελέκο.
Η συνομιλία, σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της 12ης προς 13η Σεπτεμβρίου του 2013 και ώρα 00:37.
Στο ηχητικό, οι δύο άνδρες, ακούγονται να κομπάζουν για την επίθεση που πραγματοποίησε η ομάδα χρυσαυγιτών εναντίον 45 ατόμων που είχαν βγει για αφισοκόλληση, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικογιάννης.
Διαβάστε αναλυτικά τον διάλογο:

«Λαγός: ... βγήκανε για να σβήσουνε συνθήματα και τους πετύχανε φίλε. Δέκα αυτοκίνητα με 4 και με 5 άτομα, ισοπεδοθήκανε και τα 45 άτομα που ήτανε εκεί πέρα, τους λιώσανε, τους λιώσανε.
Δεβελέκος: Ε, ρε π..... μου!

Καλή Χρονιά;….. κακή, ψυχρή κι ανάποδη…..


Λυκόβρυση…οι ρόλοι για την αναπαράσταση της Σταύρωσης έχουν μοιραστεί…το Γιουσουφάκι του αγά ανευρέθη, σφαγμένο, κατακρεουργημένο…ο αγάς θρηνεί, ουρλιάζει ολομέθυστος, ωρύεται: ‘φέρτε μου, τους προεστούς’….τους ρίχνει στο μπουντρούμι….στήνει κρεμάλα στην κεντρική πλατεία στο χωριό….απειλεί να τους κρεμάσει όλους, αν δεν βρεθεί ο ένοχος. Στο μπουντρούμι οι ‘προεστοί’ βγάζουν ο ένας τ’ άπλυτα του άλλου στη φόρα….χεσμένοι από φόβο….ο Μανωλιός –Χριστός- μπροστά στον αγά: ‘εγώ τον σκότωσα’…είναι φανερό, ότι λέει ψέματα για να γλυτώσει το χωριό…οι φίλοι του-οι τρεις ‘Απόστολοι’-φωνάζουν: ‘είναι αθώος, είναι αθώος, παίρνει το κρίμα πάνω του για να γλυτώσει το χωριό’….τι μας νοιάζει εμάς, άστονε να φάει το κεφάλι του, να γλυτώσει το εγγονάκι μου….τα παιδιά μας’….ο καθένας κοιτάζει το ‘εγώ’ του…πέραν τούτου, ουδέν…. Καζαντζάκειο προφητικό σήμερα…..

Γονείς σαλεμένοι, χωρίς επίγνωση των δυνατοτήτων του παιδιού τους…νεόπλουτα τραπεζοδανειοδοτούμενα υποκείμενα, κακομαθημένα κομματόσκυλα…ΜΕ ΛΕΦΤΑ, δεν μπορείς να βάλεις  γράμματα σε κεφάλια μαθητών….μόνο μέχρις ένα βαθμό. Αυτοί νομίζουν ότι έχουν στη οικογένεια δέκα Άινστάιν…βαθμοθηρία…επαιτούν, απαιτούν, απειλούν, συκοφαντούν και καθυβρίζουν τους εκπαιδευτικούς...δεν βλέπουν τα κενά, δεν τους νοιάζει το θέμα..αρκεί που το δικό τους παιδί έχει δάσκαλο….ο γείτονας;…να ψοφήσει η κατσίκα του.

Εκπαιδευτικοί, απέναντι στην κοινωνία…..προδομένοι, από τις επιλογές τους, υποταγμένοι, πλήρως ενσωματωμένοι στο σύστημα, ΦΟΒΙΣΜΕΝΟΙ….ο ΦΟΒΟΣ προκαλεί ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ. ΤΈΡΜΑ οι αυταπάτες, γονατισμένοι μου.  Δεν κάνετε για εκπαιδευτικοί. Πίσω στα χωράφια, φυτέψτε πατάτες, σπανάκι. ΑΠΡΟΣΩΠΟ επάγγελμα. Η Εκπαίδευση θέλει ΗΘΟΣ-ΑΡΧΕΣ…να εμπνέετε το μαθητή….δασκάλους με ΟΡΑΜΑΤΑ ΟΡΘΙΟΥΣ….χαίρετε.

Υπουργείο και πλειοψηφούσες παρατάξεις σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ερίζουν για τον αριθμό των κενών….τα λοιπά στο χίλιο το διάολο…στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής, υπουργίσκοι της καρέκλας…μεγαλοσυνδικαλισταράδες ταξιδάκια στο εξωτερικό, μετά συμβίας και τέκνων…για ‘μετεκπαίδευση’ και ενημέρωση’….ματζδούρα χοντρή…πακτωλός από ΕΕ…..ΜΠΟΧΑ….

                                    ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΛΗΣ
                                    ΑΓΩΝΑΣ-ΡΗΞΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ

7 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ με τα μάτια του Ρωμύλου..

Σ’ ακούω ( Θάνατε ) που έρχεσαι……πέντε φορές σε ξεγέλασα….

                                Ο ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ με τα μάτια του Ρωμύλου..

Ο Κομμουνιστής δημοσιογράφος και σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος Νίκος Καραντηνός γράφει στο Ριζοσπάστη για το Μάνο Κατράκη τα εξής-ένας Καραντηνός, ποτέ δεν ‘περικόπτεται’, αλλά παρατίθεται αυτούσιος:
Παλικάρι στη Μακρόνησο

ΔΕΝ υπάρχει μέρα πιο ταιριαστή σαν αυτή τη φθινοπωρινή για να θυμηθούμε μετά την εκλογική μάχη τον μεγάλο λαϊκό καλλιτέχνη, τον Μάνο Κατράκη, που «έφευγε» τέτοιο καιρό εδώ και 17 χρόνια.
ΣΤΟΝ Μάνο τα λουλούδια μας. Ενα «γεια χαρά», όπως αυτό που λέγαμε μεταξύ μας, ανοιχτόκαρδα, καθώς το πρωί βγαίναμε από το μεγάλο αντίσκηνο στο Μακρονήσι. Το διαβόητο εκείνο αναρρωτήριο που ήταν εκείνη η μεγάλη σκηνή, όπου καταλήξαμε με τον Μάνο κι άλλους συναγωνιστές, που τους είχαν άγρια κακοποιήσει οι «επίλεκτοι» του Γ. Τζανετάτου.
ΗΤΑΝ αυτή η χιλιοτρυπημένη σκηνή, που μόλις βράδιαζε γλιστρούσαν οι φαντάροι για να φέρουν μηνύματα και, περισσότερο απ' όλα, καμιά εφημερίδα για να μη νιώθουμε ξεκομμένοι από τον κόσμο.

6 Σεπτεμβρίου 2014

Σύμφωνο συμβίωσης και υιοθεσίες από ομοφυλόφιλα ζευγάρια, κάποιοι προβληματισμοί.



Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη Κουτσούμπα, που στα γρήγορα ανέφερε τη θέση του κόμματος για το σύμφωνο συμβίωσης στην περίπτωση των ομοφυλοφίλων και το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε αυτούς να υιοθετούν παιδιά(η αλήθεια είναι ότι θα ήθελα μια πιο αναλυτική τοποθέτηση, θεωρώ ότι το κόμμα "χρωστάει" να εξηγήσει τη θέση του), έχει ξεσπάσει ένα flame war στο δίκτυο, ανάμεσα στους "προοδευτικούς" και στους "συντηρητικούς". Τώρα πόσο προοδευτικός μπορεί να είναι κάποιος που αποκαλεί φασίστα εκείνον που έχει ενστάσεις για το αν θα έπρεπε οι ομοφυλόφιλοι να υιοθετούν παιδιά, αυτό το αφήνω στην κρίση σας.

Κατά τη δική μου γνώμη το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και η όποια επιπόλαια απόφαση[όχι ότι θα την πάρει ο λαός την όποια απόφαση] υπέρ ή κατά δεν μπορεί να φανερώνει τίποτα άλλο πέρα από ανευθυνότητα. Επίσης το όλο θέμα, επειδή δεν είναι άμεσα ταξικό(έστω και αν τα πάντα έχουν τέτοιες προεκτάσεις), προσφέρεται για όλους εκείνους της αριστεράς και της προόδου που σπεύδουν να επιδείξουν εκεί την αριστεροσύνη τους(και ευκαιρίας δοθείσας τον αντιΚΚΕδισμο τους), αφού στα αμιγώς ταξικά ζητήματα οι απόψεις τους είναι τόσο συντηρητικές που μυρίζουν φορμόλη από χιλιόμετρα. Δεν θα ασχοληθώ με αυτούς καθώς θα ήθελα να εστιάσω στο ζήτημα αυτό καθ αυτό και να εκφράσω κάποιους προσωπικούς προβληματισμούς.

5 Σεπτεμβρίου 2014

ΦΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΓΚΑΡΘΙΑ ΛΟΡΚΑ …. Ειδική κοινωνιολογική προσέγγιση.


Γράφει ο Ρωμύλος Αβδής

‘Δεν ζει ο άνθρωπος μόνο με ψωμί. Αν ήμουν πεινασμένος κι αβοήθητος στο δρόμο, δε θα ζητούσα ένα ψωμί. Θα ζητούσα μισό ψωμί και ένα βιβλίο’.

Παρά τα ορμητικά βήματα με τα οποία η αστική τάξη στην Ευρώπη μπήκε στο προσκήνιο της Ιστορίας, δεν επαλήθευσε σε καμιά φάση της κυριαρχίας της τις ελπίδες που είχε δημιουργήσει για τους Λαούς. Ελπίδες που είχαν καλλιεργηθεί από τους εκπροσώπους του Διαφωτισμού με τον ορθολογισμό, την πίστη στην πρόοδο κι εκφράστηκαν από επιφανείς εκπροσώπους του, όπως ο Ντιντερό, ο Βολταίρος, ο Μοντεσκιέ, ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ στη Γαλλία με την ‘Εγκυκλοπαίδεια’ κι ο Τζον Λοκ στην Αγγλία, με το ‘Κοινωνικό Συμβόλαιο’

Σαν ανερχόμενη δύναμη η αστική τάξη υποσχόταν βαθιές σαρωτικές αλλαγές σ’ όλα τα Μέτωπα: οικονομία, πολιτικούς και κοινωνικούς θεσμούς, εκπαίδευση και την Θρησκεία, η οποία καταδυνάστευε με την πολιτική της. Όλες όμως οι αλλαγές που επέφερε ήταν κομμένες και ραμμένες όχι για τον άνθρωπο σαν κοινωνικό ον, αλλά στο ξεζούμισμά του σαν εργαζόμενο. Δεν μπόρεσε να λύσει τη βασική αντίθεση ανάμεσα στον ατομικό χαρακτήρα της ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και στην ‘νόμιμη’, αστικά, αρπαγή κι ιδιοποίηση του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Ο καπιταλισμός σαν σύστημα οικονομικής ανάπτυξης δεν δημιούργησε κουλτούρα. Στηρίχτηκε και στηρίζεται στην ωμή βία, κρατική και παρακρατική, το ψέμα, τη συκοφαντία και την πλαστογράφηση των πραγματικών γεγονότων. Μια συντηρητική κοινωνία είναι η επιδίωξή της. Και στην προσπάθεια αυτή κινείται όλο το αστικό εποικοδόμημα: Εκκλησία, η οποία τελικά στήριξε την αστική τάξη, Δικαιοσύνη, Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης.

Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης : «Αληθινή απολογία του Σωκράτη»

Χρήστος Καλαβρούζος: Ένας ιδανικός και εκρηκτικά σύγχρονος θεατρικός Σωκράτης

Φέτος συμπληρώθηκαν 130 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Κώστα Βάρναλη και το Δεκέμβρη συμπληρώνονται σαράντα χρόνια από το θάνατό του. Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ρούμελης, στα πλαίσια της θερινής του δραστηριότητας, πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει τον ποιητή ανεβάζοντας την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη».

Ένα έργο επίκαιρο, μα και επικίνδυνο για το «συμφέρον του κρείττονος» στις δύσκολες μέρες που ζούμε. Μας στέρησαν τη δουλειά, λιγόστεψε το ψωμί, ακρίβυνε η υγεία, θόλωσε η ελπίδα. Δοκιμάζεται η ζωή μας, ο συναισθηματισμός, η σκέψη μας. Ταπεινωμένοι και κουρασμένοι στα έσχατα της απελπισιάς και της μοιρολατρίας. Και «όσο πιο ταπεινωμένος ο άνθρωπος, τόσο πιότερο κι αναποφάσιστος, όσο πιο κουρα¬σμένος τόσο λιγότερο ανασαίνει και σκέ¬φτεται και θυμώνει.

Χρειάζεται κουράγιο και μπιστοσύνη στον εαυτό σου, για να αντισταθείς στην αδικία – και πιο πολύ ακόμα για ν” αδικήσεις. Μαθημένος να φοβάσαι, δε θέλεις να φοβηθείς περισσότε¬ρο».
Σαν ξυπνητήρι ακούγεται ο βαρναλικός λόγος, το κάλεσμα του στους αυτόδουλους πολίτες: «Νιώστε τη δύναμή σας κ΄ ενωθείτε με τους αδικημένους λέφτερους. Να σηκώσετε μονάχα τα σφυριά, τα δρεπάνια, τα πελέκια, τα κρικέλια σας και θα γίνει κουρνιαχτός ολάκερ΄ η δημοκρατία των αρίστων». 

4 Σεπτεμβρίου 2014

Mια ακόμη περίπτωση σύγκλισης αντιλήψεων της εποχής του πάλαι ποτέ "καλού" ΠΑΣΟΚ με φασίζουσες λογικές...





Μιας και είναι οι μέρες τέτοιες που συζητιέται - ίσως πολύ περισσότερο από ότι του αρμόζει για τα ποσοστά του - το ΠΑΣΟΚ, ας βάλω και εγώ το λιθαράκι μου με το να μοιραστώ κάποιες σκέψεις που έκαμα τρώγοντας μακαρόνια με σάλτσα γαρίδας και τόνο. Ο βασικός λόγος που θεωρώ σκόπιμο να γραφτεί αυτό το αρθράκι, είναι ότι παρότι το καντήλι του ΠΑΣΟΚ δείχνει να τρεμοσβήνει, ο πασοκισμός στην ελληνική κοινωνία καλά κρατεί. Οι πασοκικές λογικές άλλωστε, βρίσκουν εκφραστές σε διάφορους πολιτικούς φορείς, πέραν του ΠΑΣΟΚ, σε τέτοιο βαθμό που μερικοί από αυτούς τους φορείς να είναι σήμερα περισσότερο ΠΑΣΟΚ από ότι είναι το ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Ας αφήσουμε όμως τις σάλτσες(με γαρίδες μανιτάρια και τόνο) και ας περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης.

1 Σεπτεμβρίου 2014

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις «μειώσεις» στις τιμές των εισιτηρίων στα ΜΜΜ

Σε ανακοίνωση για τις «μειώσεις» στις τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,
 το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:


«Η πολυδιαφημιζόμενη από την κυβέρνηση μείωση της τιμής των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είναι εμπαιγμός για την εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Στην ουσία με την κυβερνητική ρύθμιση η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που χρησιμοποιεί λεωφορεία και τρόλεϊ, επιβαρύνεται με αύξηση 50% αφού θα πρέπει να πληρώνουν για τη μηνιαία κάρτα 30 ευρώ αντί για 20 ευρώ, που πλήρωναν μέχρι τώρα. Ενώ την ίδια στιγμή η μείωση του χρόνου του ενιαίου εισιτηρίου -από 90 στα 70 λεπτά της ώρας- σε συνδυασμό με τις ελλείψεις σε προσωπικό και οχήματα και τις μεγάλες καθυστερήσεις, οδηγεί σε αύξηση του κόστους των μετακινήσεων για τους επιβάτες.

Δήλωση του Κ. Πελετίδη στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του δημαρχείου Πάτρας

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης - παραλαβής στο δημαρχείο της Πάτρας, ο νέος δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε:

«Παραλαμβάνουμε σήμερα τη Δημοτική Αρχή με όρεξη για δράση.

Ξεκινάμε μαζί με το λαό, για να ενισχυθεί και να ισχυροποιηθεί η εργατική λαϊκή αντιπολίτευση.

Να στηριχθούν οι αγώνες της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας και των γυναικών. Ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που αυξάνουν τη φτώχεια, την ανεργία και την εξαθλίωση,

Από το πρωί, βρεθήκαμε με τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και το Πράσινο, στο Καρναβαλικό Συνεργείο, αλλά και με τους εργαζόμενους στην προσχολική αγωγή και τους Παιδικούς Σταθμούς, που σήμερα έχουν την έναρξη της περιόδου.

Με το ξεκίνημα της θητείας μας, θέλουμε να σηματοδοτήσουμε και με τις επισκέψεις μας, τη στήριξή μας στους εργαζόμενους και τα δίκαια αιτήματά τους. Γνωρίζουμε και το επισημάναμε έγκαιρα στο λαό, ότι το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την Τοπική Διοίκηση δεν αναιρείται με την εκλογή μιας Δημοτικής Αρχής και η Πάτρα δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση.