12 Ιουλίου 2014

Το προσωποβιβλίο του τρόμου



Έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις ένα φαινόμενο τον τελευταίο καιρό στο Internet και ιδιαίτερα στο facebook που με έχει έντονα προβληματίσει. Η αρχή έγινε, ή τουλάχιστον εγώ τότε το πήρα χαμπάρι, με τα γεγονότα της Ουκρανίας πριν από μερικούς μήνες, ενώ πρόσφατα γίνεται το ίδιο ξανά με τις στρατιωτικές επεμβάσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Ο λόγος για τις αιματηρές εικόνες από τα εκάστοτε μακελειά οι οποίες δημοσιεύονται κατά κόρον και από πολλούς χρήστες στο εν λόγο μέσον κοινωνικής δικτύωσης.

Τα όσα απεικονίζονται σε αυτές τις φωτογραφίες με απίστευτη λεπτομέρεια είναι ιδιαιτέρως φρικιαστικά, προσωπικά αποφεύγω όσο μπορώ να τις κοιτάω, αν και δυστυχώς μου τα πετάει φάτσα φόρα στον “τοίχο” μου, και έτσι έχω δει πολλά που δεν θα θελα πρωτού να προλάβω να αποστρέψω το βλέμμα μου. Και μιλάμε για ακρωτηριασμένες εγκύους, διαμελισμένα ή απανθρακωμένα παιδιά και βρέφη, πολτοποιημένα ανθρώπινα μέλη αποκεφαλισμούς κ.α.




Έχω κατά καιρούς εκφράσει τις ενστάσεις μου για όλα αυτά και έχω “διαπληκτιστεί” με πολλούς, η κύρια επιχειρηματολογία τους είναι πως αυτά συμβαίνουν έτσι και αλλιώς και ότι καλό είναι να τα δείχνουμε μπας και ξυπνήσει κάποιος κόσμος. Εγώ πάλι έχω διαφορετική άποψη.

Καταρχάς δεν αρνούμαι ότι η δύναμη της εικόνας είναι μεγάλη, ότι στοχεύει απευθείας στο συναίσθημα και είναι δυνατόν να συγκινήσει. Όμως εκτός του ότι πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο στο τι δείχνουμε και πόσο, μήπως και αυτή η στεγνή επίκληση στο συναίσθημα έχει τα δικά της προβλήματα;

Προσωπικά εγώ:

α) Δεν νομίζω να συγκινηθώ περισσότερο άμα δω μια τέτοια φωτογραφία ή 1000. Η συνεχής έκθεση σε τέτοιες εικόνες είτε θα με κάνει να τα παίξω, ή για να μην τα παίξω θα εξοικειωθώ με το θέαμα όπως ακριβώς εξοικειώνεται ένας γιατρός με τα ανοιγμένα πτώματα στο χειρουργικό τραπέζι. Υπάρχει λοιπόν λόγος να δημοσιεύει κάποιος 10 τέτοιες φωτογραφίες τη μέρα;

β) Η επίκληση του συναισθήματος είναι μια “φτηνή” μέθοδος που χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν οι εχθροί μας κατά κόρων. Μάστορας σε αυτό ο Γκαίμπελς, αλλά και άλλοι καλοθελητές με χαλκευμένες φωτογραφίες από λιμούς στην Ουκρανία, από σφαγές των, κατά τη δική τους ορολογία, “κομμουνιστοσυμμοριτών”, ανθρωποφαγίες, σκυλοφαγίες κλπ. Άμα ο βομβαρδισμός από τέτοιο φωτογραφικό υλικό άρμοζε στον τρόπο προπαγάνδας των κομμουνιστών, τότε ο Ριζοσπάστης αντί να περιέχει ποικίλα άρθρα θα έπρεπε να μετατρέπονταν σε άλμπουμ φρίκης και να δημοσιεύει κάθε μέρα φωτογραφίες από τα χιλιάδες θύματα του ιμπεριαλισμού, όμως κατά τη γνώμη μου αυτός είναι ο τρόπος εκείνου που δεν έχει τίποτα να προσθέσει.

γ) Δεν είμαι κάθετα εναντίος στην δημοσίευση τέτοιων ντοκουμέντων, απλά λέω πως πρέπει να προσέχουμε που, πως και πότε τα δημοσιεύουμε και σε τι βαθμό. Στο κάτω κάτω μπαίνουν και πολύ μικρά παιδάκια στο facebook και το να μην εκτεθεί ένα πεντάχρονο σε μια τέτοια φωτογραφία δεν είναι ζήτημα πουριτανισμού αλλά κοινής λογικής. Το σκεπτικό ότι άμα γεμίσει η οθόνη του υπολογιστή από αίμα θα αφυπνιστούν κάποιοι ενάντια στον πόλεμο δεν έχει νόημα, διότι αν είναι έτσι να παραστεκουλίζουμε και σε ένα νεκροτομείο μέρα νύχτα για να ευαισθητοποιηθούμε ενάντια στις ασθένειες.

Και φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν και φυσικά δεν πρέπει να κλείνουμε μάτια και αφτιά, όμως εκτός του ότι αυτού το είδους το “θέαμα” δεν είναι για χόρταση τα μάτια και τα αφτιά είναι όργανα που προσλαμβάνουν πληροφορίες για να τις επεξεργαστεί ο εγκέφαλος και τίποτα παραπάνω. Αυτό ακριβώς το “άνοιγμα” του εγκεφάλου πρέπει να είναι ο στόχος μας εμάς των κομμουνιστών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ριζοσπάστης δεν το παρακάνει πότε με τέτοιες εικόνες αλλά στηρίζεται στην αρθρογραφία και στην συνολική παρουσίαση ενός φαινομένου.

Και παραφράζοντας για τις ανάγκες του άρθρου μια ρήση που μάλλον ψευδώς αποδίδουν στον Στάλιν…

Μια φωτογραφία διαμελισμένου παιδικού πτώματος είναι τραγωδία, χίλιες τέτοιες φωτογραφίες καταντάει ανωμαλία.

Από ένα σημείο και πέρα όλο τούτο καταλήγει να μετατρέπεται σε αυτό που κάποιοι αποκαλούν “πορνογραφία της βίας”. Δείχνει και το επίπεδο της αναισθησίας στο οποίο έχουμε φτάσει που η δημοσίευση όλων αυτών φάτσα φόρα και καθ όλη τη διάρκεια της μέρας τείνει να μην αποτελεί πια ένα ΓΕΓΟΝΟΣ αλλά ρουτίνα. Υπάρχει φόβος να καταλήξουμε σαν εκείνους τους ναρκομανείς που όταν περάσουν στα βαριά, τα ελαφριά πλέον δεν τους κάνουν τίποτα, δεν τους συγκινούν ούτε μια στάλα. Όσες τέτοιες φωτογραφίες και αν δημοσιεύσεις από ένα σημείο και πέρα το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να υπάρχει είναι το να κάνουν μέρα με τη μέρα όλο και λιγότερο εντύπωση σε αυτούς που αντέχουν να τις κοιτούν. Ο ισχυρισμός δε πολλών, πως όσοι επιλέγουν να μην της βλέπουν κλείνουν τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα είναι άκυρος… ξέρω πολλούς που δεν αντέχουν να τις κοιτάζουν και όμως σε πείσμα όλων είναι εδώ και χρόνια παρόντες σε κάθε αντιπολεμικό συλλαλητήριο, φωνάζουν ενάντια στον πόλεμο προειδοποιούν για τις αιτίες και τα συμφέροντα που βρίσκονται κάθε φορά από πίσω του.

Το ζήτημα αυτό έχει πολλές ακόμη προεκτάσεις, μια από αυτές είναι αυτή του σεβασμού του νεκρού. Προσωπικά, και το λέω προκαταβολικά αυτό, δεν θα ήθελα το κατακρεουργημένο πτώμα μου να κάνει το γύρο του κόσμου, ούτε και του παιδιού μου. Πιθανόν βέβαια κάποιοι παλαιστίνιοι που έχασαν τους συγγενείς τους τόσο φριχτά και άδικα να το καταλαβαίνουν ως ένα τρόπο να ακουστεί η ιστορία τους. Όμως αν κάποιος θέλει να μάθει την ιστορία αυτού του λαού όσα πτώματα και αν δει δεν θα διδαχθεί και πάρα πολλά, διαφορετικά αυτοί που είχαν γραφεία κηδειών θα ήταν παντογνώστες. Ο πραγματικά ευαίσθητος κοινωνικά άνθρωπος, έστω και αν δεν ήξερε μέχρι χθες τίποτα για την Παλαιστίνη ή για την Συρία ή για την Ουκρανία, αντί για να ξεσπάει τα δικά του απωθημένα μπροστά σε εικόνες φρίκης και να αισθάνεται καλά με το πόσο κακοί είναι οι “άλλοι”, θα μπορούσε να το ψάξει σε βάθος, να πάρει υπεύθυνη θέση και να υποστηρίξει αυτή τη θέση με τη συνολική του στάση ζωής.

Λαγωνικάκης Φραγκίσκος(Poexania)

16 σχόλια:

  1. Ας "ξυπνούσε" κανένας από αυτές τις εικόνες και τότε όλα τα άλλα ας ήταν αβαρία. Όμως ξυπνάει ο κόσμος με αυτά ή μήπως για μεγάλο μέρος το αποτέλεσμα είναι ο εθισμός και η εξαχρείωση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστή ανάλυση. Για άλλη μια φορά φαίνεται οτι όταν έχεις σωστή στρατηγική διορθώνεις και τέτοια μικρά λάθη. Όπως στη Γιουγκοσλαβία που διαλέγαμε καπιταλιστή (Μιλόσεβιτς και αστική τάξη της Γιουγκοσλαβίας) αντί να επιζητάμε την ήττα τους (μάζί με την ήττα των Νατοϊκών). Τότε ο ριζοσπάστης είχε συνέχεια φωτογραφίες από καμένα και διαμελισμένα πτώματα,
    ΙΧΧ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΙΧΧ, διαστρεβλώνεις με τον χειρότερο τρόπο την τοποθέτηση του ΚΚΕ. Ποτέ το ΚΚΕ δεν έθεσε το ζήτημα από την σκοπιά επιλογής καπιταλιστή, εν προκειμένω στήριξη στον Μιλόσεβιτς. Άλλο ζήτημα αν θα μπορούσε να αναδείξει με πιο ολοκληρωμένο τρόπο το σύνολο των αντιθέσεων. Το ΚΚΕ έβαζε πρώτα και κύρια την ήττα της ελληνικής κυβέρνησης μαζί με το ΝΑΤΟ, αποκάλυπτε τα ψέματα της ιμπεριαλιστικής προπαγάνδας για τις δήθεν σφαγές από τον Μιλόσεβιτς. Η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά στην επίθεση στην Γιουγκοσλαβία. Μόνο το ΚΚΕ αποκάλυπτε το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης, της Ε.Ε. και το ρόλο της ελληνικής αστικής τάξης δίπλα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτό ήταν το καθήκον του ΚΚΕ! Το καθήκον για ανατροπή της κυβέρνησης της γιουγκοσλαβίας μαζί με την ήττα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.ήταν καθήκον πρώτα και κύρια του λαού της Γιουγκοσλαβίας, με τη διεθνιστική αλληλεγγύη των άλλων λαών. Αλλά τι έλεγαν τα άλλα κόμματα; Ο ΣΥΝ γινόταν ουρά του ΠΑΣΟΚ,ήθελε "ειρηνευτική" παρέμβαση μεσω Ε.Ε. (δηλαδή τους ιμπεριαστές που έσφαζαν τολαό της Γιουγκοσλαβίας) και κατηγορούσε τον σφαγέα Μιλόσεβιτς. Το ΝΑΡ με το "ΠΡΙΝ" κατέγγελναν τον σφαγέα Μιλόσεβιτς και αναρωτίοντουσαν γιατί το ΝΑΤΟ δεν επεμβαίνει! Όλοι μαζί καλούσαν σε "ενωτικές" πρωτοβουλίες με τις δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και απέφευγαν να καταγγείλλουν το ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης και της Ε.Ε.Για να μην πούμε για τους ανεκδιήγητους του ΣΕΚ και πάσης φύσεως τροτσκιστές, τι παπάτζες έλεγαν αναπαράγοντας κάθε ψευτιά των ιμπεριαλιστών.
      kk-1
      Αυτά τα ολίγα...

      Διαγραφή
    2. Μπορει να έχεις κάποιο δίκιο αλλά γενικά η συλογιστική σου δεν στεκει. Λες οτι άλλη στάση και προτεραιώτητες πρέπει να έχει ένα κομμουνιστικό κόμμα στην έλλαδα που οδηγούν μεταξύ άλλων στη ΣΤΗΡΙΞΗ της κυβέρνησης ενός κράτους που του επιτίθεται το ΝΑΤΟ και άλλη ένα κομμουνιστικό κόμμα στη χώρα αυτή.
      ΙΧΧ

      Διαγραφή
    3. ΙΧΧ, ήμουν πολύ σαφής στο τι είπα. Για αυτό καλά θα κάνεις να μην χρησιμοποιείς δικολαβικού τύπου επιχειρήματα για να αποφύγεις την ουσία. Επίσης σταμάτα να διασπείρεις έμεσα τον ψευδές ισχυρισμό ότι το ΚΚΕ στήριζε την κυβέρνηση Μιλόσεβιτς και την πολιτική της. Γιατί τότε καταλήγεις σε αυτό πο έκαναν πράξη όλοι οι οπορτουνιστές κάνοντας κύριο ζήτημα τον "σφαγέα Μιλόσεβιτς"και όχι την ΝΑΤΟϊκή επίθεση ή στην καλύτερη περίπτωση κρατούσαν ίσες αποστάσεις χωρίς να καταγγέλουν την Ελληνική κυβέρνηση, αρά δικαιολογούσαν με έμεσο τρόπο την ΝΑΤΟίκή προπαγάνδα. Να το κάνω πιο λιανά:λίγο πολύ θα καταλήξεις να πείς ότι επειδή το ΚΚΕ δεν υιοθετούσε την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα για τον "σφαγέα Μιλόσεβιτς" τ'οτε σημαίνει ότι υποστήριζε την Γιουγκοσλαβική κυβέρνηση. Εκτός αν εννοείς ότι θα έπρεπε το ΚΚΕ να απευθύνει κάλεσμα στο γιουγκσλαβικό λαό να συγκροτήσει δικό του εργατικό-λαϊκό μέτωπο για να νικήσει το ΝΑΤΟ και να ανατρέψει την κυβέρνηση παίρνοντας την εξουσία και ανοίγοντας το δρόμο στο σοσιαλισμό. Σωστό,αλλά αυτό θα έπρεπε να το υλοποιήσει ο γιουγκοσλαβικός λαός με την καθοδηγήση του ΚΚ στην Γιουγκοσλαβία και όχι το ΚΚΕ στην ΕΛΛΑΔΑ. Εκτός αν ανοίγεις όλη αυτήν την κουβέντα για να μην πείς εμέσως πλην σαφώς ότι το ΚΚΕ κακώς χαράσει τέτοια γραμμή σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου με την εμπλοκή της Ελλάδας. Δηλαδή να θές να μας πείς-λέμε τώρα- ότι οι αποφάσεις του 19ου Συνεδρίου είναι αλλού για αλλού και ότι το ΚΚΕ έχει χάσει το "σωστό δρόμο του ΑΑΔΜ" και έχει εκτροχιαστεί από την ιστορία του. Πάντως λάθος πόρτα χτύπησες σε αυτή την περίπτωση και να ξέρεις ότι θυμόμαστε αρκετά καλά το τι έγινε το 1999 και τη στάση του καθενός.
      Ασχετα όλα αυτά με την ανάρτηση αλλάείναι ένα δείγμα πως κάποιοι χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για να σπείρουν αμφιβολίες για το ΚΚΕ.
      kk-1

      Διαγραφή
    4. θα ηταν καλο να μας στειλει ο φιλος ενα αρθρο του ριζοσπαστη στο οποιο να διαφαινεται οτι διαλεγαμε "καπιταλιστη". Το αρχειο της εφημεριδας απο εκεινη την περιοδο ειναι διαθεσιμο στο internet.

      Διαγραφή
    5. Και μιας και ειναι online το αρχείο ας δούμε μερικά αποσπάσματα απο το παρακάτω άρθρο

      http://www.rizospastis.gr/story.do?id=483943&textCriteriaClause=%2B%CE%93%CE%99%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%9A%CE%9F%CE%A3%CE%9B%CE%91%CE%92%CE%99%CE%91+%2B%CE%9C%CE%99%CE%9B%CE%9F%CE%A3%CE%95%CE%92%CE%99%CE%A4%CE%A3+%2B%CE%91%CE%A3%CE%A4%CE%99%CE%9A%CE%97+%2B%CE%A4%CE%91%CE%9E%CE%97

      "Ο λαός της Γιουγκοσλαβίας ψήφισε μέσα στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν από την καταστροφή της χώρας, το διαμελισμό της, τις στερήσεις από το εμπάργκο, την ανοιχτή δράση των μυστικών υπηρεσιών και των κυβερνήσεων των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Το γεγονός, ότι αυτοί μπόρεσαν να γείρουν την πλάστιγγα προς το μέρος τους, οφείλεται, βεβαίως, και στο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δεν αξιοποίησαν προς όφελος του λαού τις αγωνιστικές διαθέσεις και την ηρωική αντίστασή του κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και μετά."

      "Χρειάζεται να υπογραμμιστούν εδώ δύο ακόμη ζητήματα. Πρώτο: Στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δεν έγινε κάποια επανάσταση. Κυβερνητική εναλλαγή υπήρξε. Σημαντική μεν, αλλά εναλλαγή. Δεν ανατράπηκε κάποιο καθεστώς. Η ιμπεριαλιστική προπαγάνδα και η ηθελημένη, ή όχι, άγνοια δημοσιογράφων, ονοματίζει «καθεστώς» τις παραλλαγές των καπιταλιστικών χωρών στο πολιτικό σύστημα. Ετσι, έχουμε: Καθεστώς Μιλόσεβιτς, καθεστώς της Αγκυρας, καθεστώς Χουσεΐν και άλλα... καθεστώτα! Δεν τους πάει να πουν καπιταλισμός... "

      "α πράγματα μπορούν να εξηγηθούν καλύτερα, αν ξεκινήσει κανείς από τη βασική αντίφαση, στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ο ίδιος ο Σλ. Μιλόσεβιτς: Από τη μία να ηγούνται στη χώρα τους στην προώθηση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και από την άλλη να επιχειρούν την άσκηση εξωτερικής πολιτικής που έρχεται σε σύγκρουση με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς! Οντας μέσα σε αυτή την αντίφαση, αντιστάθηκαν στην επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων, για να έχουν μοχλούς της οικονομίας στα χέρια τους, ενώ ταυτόχρονα ήταν υποχρεωμένοι να βάλουν φρένο στο διαμελισμό της χώρας τους από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και από την άλλη ήταν υποχρεωμένοι να προχωρήσουν στις διαδικασίες της καπιταλιστικής ενοποίησης, πράγμα που επίσης δεν ήθελαν! Και πώς να θέλουν, αφού η συνεπής αντιιμπεριαλιστική πολιτική συνδέεται άρρηκτα μόνο με την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας, την οποία ωστόσο, οι ίδιοι ανέτρεψαν; Αυτές τις αντιφάσεις αξιοποίησε ο ιμπεριαλιστικός παράγοντας, για να κάνει τη δουλιά του. Και αποδυνάμωσε την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, πατώντας πάνω στις συγκεκριμένες αντιφάσεις. Αυτό το γεγονός, βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει τους εγκληματικούς στόχους και ενέργειες του ιμπεριαλισμού. Σε καμιά περίπτωση δε δικαιώνει τις δυνάμεις και τα κόμματα που φωνάζουν υποκριτικά υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ενώ ταυτόχρονα δείχνει πόσο προκλητικό είναι το επιχείρημα «όλες οι χώρες θέλουν να γίνουν μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ»! Και όσες δε θέλουν, τις βομβαρδίζουν, για να θελήσουν..."


      Αν τωρα εσενα ολο αυτο σου μοιαζει ως στηριξη, παω πασο

      Διαγραφή
    6. Για να γινω πιο σαφης ως προς το παραπανω


      Αν τωρα εσενα ολο αυτο σου μοιαζει ως στηριξη του ντοπιου ιμπεριαλισμου στη Γιουγκοσλαβια, τοτε εγω παω πάσο

      Διαγραφή
    7. Αυτο για σενα ειναι στηριξη του ντοπιου ιμπεριαλισμου και επιλογη ιμπεριαλιστη; Ε με αυτη την λογικη υποστηριζαμε και το πολιτικο συστημα του κανταφι....

      Διαγραφή
    8. Και επισης διαλεξαμε καπιταλιστη και στην περιπτωση της ουκρανιας συμφωνα με τη λογικη σου...

      Διαγραφή
    9. Με την ιδια λογικη ειμαστε και υπερ του αστικου κοινοβουλευτισμου επειδή καταδικάζουμε συνθήματα όπως "να καει να κανει το μπορδελο η βουλη".

      Διαγραφή
    10. Και επισης ουτε υπερ της παλαιστινης πρεπει να παρουμε θεση διότι δεν ειναι σοσιαλιστικη η κυβερνηση...ασε να τους ριχνουν ρουκετες και οταν θα ειναι ετοιμοι για την σοσιαλιστικη επανασταση οι παλαιστινιοι τοτε και μονο τοτε θα μιλησουμε.

      Διαγραφή
  3. Έγραψα το σχόλιο και κατόπιν το σκεφτόμουν, καθώς και το σχόλιο έχει ερωτηματικό. Γιατί αυτές οι εικόνες είναι ταυτόχρονα μέρος της πραγματικότητας που ζούμε, και είναι δυσδιάκριτο το όριο ανάμεσα στην αποστροφή που δημιουργεί η εικόνα και στην αποστροφή που δημιουργεί η η ίδια η εικονιζόμενη πραγματικότητα. Για μένα είναι ξεκάθαρο ότι μέσα στη λειτουργία αυτών των εικόνων είναι και ο εθισμός -εξαχρείωση, ειδικά ίσως για νεώτερες γενιές που μαθαίνουν τον κόσμο μέσα από αυτές χωρίς προγενέστερη εμπειρία, βιώματα κλπ. Απ' την άλλη μέσα στον κουρνιαχτό της προπαγάνδας όλες αυτές οι εικόνες πχ από την Οδησσό δείχνουν και μια αλήθεια που αλλιώς θα θαβόταν. Ίσως η σωστή αντιμετώπιση βρίσκεται στη φειδώ, λχ δεν είναι ανάγκη να πλημμηρίσει το δίκτυο από φωτογραφίες φρίκης τη στιγμή που αρκεί μια παραπομπή με λινκ.
    Στην τελική πάντως το πρόβλημα είναι η ίδια η πραγματικότητα: εφόσον αυτή είναι τέτοια δεν μπορεί να είναι διαφορετική ή να μην υπάρχει η εικόνα της.

    Δεν ξέρω ποιος είδε το βίντεο όπου δυο μασκοφόροι εικονίζονται να κρεμάνε έναν άγνωστο, το κεφάλι του καλυμμένο με μάσκα κι αυτού, σε ένα άγνωστο επίσης μέρος. Όλο αυτό (η κρεμάλα, η επιστροφή στην πιο σκοτεινή κτηνωδία που έλεγε κανείς πως είναι ξεπερασμένη, οι κουκούλες σε θύτες και θύμα, η ανάρτηση του βίντεο στο γιουτουμπ, το γεγονός ότι οι δήμιοι πόζαραν με επίγνωση ότι τους παίρνει η κάμερα, η συνεργασία της τεχνολογίας και του μεσαίωνα) είναι η αποθέωση της πορνογραφίας αλλά ταυτόχρονα δείχνει και τι εποχή ζούμε, εποχή ιμπεριαλιστικής - φασιστικής εκπόρνευσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το πρόβλημα ειναι τι γινεται οταν το facebook κατανταει ενα απεραντο κρεοπωλειο
      Χρειαζεται μετρο αλλιως κατανταει να γυριζει μπουμεραγκ το ολο πραγμα
      Και υπαρχουν πολλες διαστασεις
      να θυμηθουμε τις λαιβ εκτελεσεις σανταμ κανταφυ κλπ που για ευνοητους λογους μεταδοθηκαν απο τον εχθρο σε ολα σχεδον τα μιντια
      Να θυμησουμε τι γινονταν εδω στην ελλαδα που οι μαυδες παλουκωναν τα κεφαλια αριστερων και ειτε πηγαιναν τα σχολιαροπαιδα "εκδρομες" εκει και τους ελεγαν "φτυστε και μουτζωστε" ή τους παρουσιαζαν ως θυματα των κομμουνιστων
      υπαρχουν λεπτες γραμμες σε ολα αυτα και τον τελευταιο καιρο θεωρω οτι στο facebook εχουν ξεπεραστει τα ορια

      Διαγραφή
  4. Μπάβο σύντροφε για την πολύ καλή σου ανάλυση. Δυστυχώς αποτελλούν καθημερινό φαινόμενο οι αναρτήσεις αυτού του είδους κι ακόμα χειρότερο όταν γίνοντε από ανθρώπους που συμμετέχουν ενεργά στο λαϊκό κίνημα με σκεπτικά όπως έτσι ευαισθητοποιούμε δείχνοντας τον απάνθρωπο πρόσωπο αυτού του συστήματος.Με κάλυψες σε απόλυτο βαθμό. Γιώργος Καββαδίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.

Σχόλια :
Α) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Β) εκτός θέματος ανάρτησης
Γ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Δ) χωρίς τουλάχιστον ένα διακριτό ψευδώνυμο
Ε) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog

ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ.

Παρακαλείστε να γράφετε τα σχόλια σας στα Ελληνικά

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.