31 Μαρτίου 2013

Τι καημός κι αυτός με το σώσιμο του …ΚΚΕ !!!

Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τον "Γερανό"  σχετικά με την αγωνία τόσων "καλών παιδιών" να σώσουν το Κ.Κ.Ε. από τον "κατήφορο"...
* * *

Όπου σταθείς, κι όπου βρεθείς νιώθεις μια βαριά ατμόσφαιρα για το μέλλον του ΚΚΕ. Νοιάζονται όλοι για το “καλό του κόμματος” και προσπαθούν να το …σώσουν από τα “άθλια” μέλη του, που πάνε να το διαλύσουν.Και εκείνα, τα “άθλια” μέλη, δεν πιάνουν τη “χείρα βοηθείας” που τους απλώνουν όλοι αυτοί οι “φίλοι”. Από εγωισμό; Από βλακεία; Από ασχετοσύνη; Δεν ξέρω από τι πάντως αποφεύγουν να πάρουν τη “βοήθεια”, όπως έκαναν και τις άλλες φορές που επέμεναν να κρατούν το κόμμα έξω από την “κοινωνία”, μακριά από τέτοιους τους “φίλους”.

Έτσι και προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ηλιούπολης ο συμπαθής εκπρόσωπος της παράταξης του Μ-Λ ΚΚΕ (Αριστερή Πρωτοβουλία) Γιώργος Σόφης, μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα (δεν ήμουν πολύ κοντά για να δω μήπως του ‘φυγε και κανα δάκρυ) γιατί για μια ακόμα φορά, δυστυχώς όπως είπε, με την τοποθέτηση της Λαικής Συσπείρωσης, το ΚΚΕ απομονώνεται από την “κοινωνία”, βάζοντας διαχωριστικές γραμμές. Τον ίδιο καημό συχνά πυκνά εκφράζει κι ο δήμαρχος, γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και λυπάται κι αυτός για συμπεριφορά των κομμουνιστών συμβούλων και όχι μόνο, που οδηγούν το κόμμα σε λάθος δρόμους (γι αυτό την έκανε κι αυτός πριν από πολλά χρόνια από το κόμμα με ελαφρά πηδηματάκια, μόλις “λίγδωσε τ αντεράκι του” όπως λένε στα χωριά μας), την ίδια αγωνία εκφράζουν και οι δεκάδες “κοινωνικοί χώροι” που ξεφυτρώνουν κάθε μέρα σε κάθε γειτονιά. Μόνο ο …Μωραίτης δεν έχει βγει “να μας βάλει χέρι” για φραξιονισμό και αντικομμουνιστική συμπεριφορά (αλήθεια, μιας και το ‘φερε η κουβέντα, που είναι ο …επόμενος δήμαρχος; Ούτε στα δημοτικά συμβούλια δεν πατάει πια για δημόσιες σχέσεις, τόση σιγουριά πια για την εκλογή του!!!)

Ξεκαθαρίζουμε μερικά αυτονόητα

Για «"χορό" πιέσεων», «απαξίωση», «απομόνωση» από την πλευρά της διεύθυνσης του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, κάνουν λόγο με επιστολή τους προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οι 4 δημοσιογράφοι του, οι Παναγιώτης Κακαλής, Γιώργος Μιχαηλάρης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Χριστίνα Μαυροπούλου, με αφορμή δημοσίευμα του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στο φύλλο της περασμένης Παρασκευής, ότι την προηγούμενη μέρα, την Πέμπτη 28 Μάρτη, έγινε δικαστήριο όπου εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των συγκεκριμένων δημοσιογράφων (σ.σ. δημοσιεύσαμε τα ονόματά τους) με τα οποία ζητούσαν την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων τους... Στο ίδιο ρεπορτάζ γράφαμε για τη στάση που κράτησε η εφημερίδα στο δικαστήριο σχετικά με τις μεγάλες προσπάθειες που γίνονται για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα όλων των εργαζομένων και να ομαλοποιηθούν οι πληρωμές παρά τις τεράστιες οικονομικές δυσκολίες του Κόμματος και του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ.

Γράφουν λοιπόν οι δημοσιογράφοι προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ: «Τελευταίο "κρούσμα" η νέα συκοφαντική, άνανδρη και δόλια δημοσίευση των ονομάτων μας σήμερα (σ.σ. χτες) στις σελίδες του "Ρ" (σελίδα 45) με αφορμή τη χθεσινή εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων για μη καταβολή δεδουλευμένων. Δε μας εκπλήσσει πλέον το ασύλληπτο γεγονός η ίδια η εφημερίδα να στοχοποιεί τους εργαζόμενούς της. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά». Βεβαίως οι ίδιοι δε λένε κουβέντα, για το γεγονός ότι ενημέρωσαν την άθλια προβοκατόρικη αντικομμουνιστική ιστοσελίδα «Νευροσπάστης», ότι στέλνουν τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ στα δικαστήρια, και μάλιστα τη μέρα της δίκης.

Ξεκαθαρίζουμε τα εξής αυτονόητα:
Πρώτον: Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, και έχει την

ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ Νέοι τρόποι χειραγώγησης από τα μονοπώλια

Το διαδίκτυο δημιουργεί στο χρήστη του την ψευδαίσθηση της ελευθερίας. Ότι μπορεί εύκολα να συνδεθεί με εκατομμύρια υπολογιστές σε όλο τον πλανήτη, να προσπελάσει αρχεία, να επικοινωνήσει με τους φίλους του. Εμφανίζεται σαν μια μεγάλη άναρχη θάλασσα από δεδομένα, όπου ο καθένας μπορεί να σερφάρει και να βάλει την τάξη που ο ίδιος επιθυμεί. Στην πραγματικότητα όμως, τάξη στα δεδομένα βάζουν εκείνοι που έχουν τα οικονομικά μέσα για να επεξεργαστούν αυτό τον τεράστιο όγκο πληροφοριών και οι υπόλοιποι εν αγνοία τους κινούνται μέσα στους δρόμους που χάραξαν οι κάτοχοι των αναγκαίων κεφαλαίων.

Το διαδίκτυο είναι ένα ακόμα πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, στα μονοπώλια, για το ποιος ελέγχει τη ροή της πληροφορίας, ποιος επιδρά και με ποιον τρόπο στα δισεκατομμύρια των χρηστών του διαδικτύου. Ο τομέας της διαφήμισης και του εμπορίου στο διαδίκτυο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Τα μονοπώλια του διαδικτυακού εμπορίου καταχωρούν τις προτιμήσεις των χρηστών για συγκεκριμένα εμπορεύματα, χωρίς συχνά αυτοί ούτε καν να το συνειδητοποιούν, καταγράφοντας το χρόνο παραμονής σε κάθε ιστοσελίδα, τον αριθμό των χτυπημάτων, τη γεωγραφική τους θέση, σε ποια ιστοσελίδα βρίσκονταν πριν, τι ώρα έκαναν το καθετί κ.ο.κ. Στόχος τους φυσικά δεν είναι να καταγράψουν τις λαϊκές ανάγκες, αλλά να εντοπίσουν εκείνο το συνδυασμό ποιότητας, τιμής, και διαφήμισης που θα μεγιστοποιήσει την κερδοφορία τους. Κάθε κίνηση, κάθε «κλικ» που κάνουμε στο web, τον Παγκόσμιο Ιστό Πληροφοριών, καταγράφεται στο άλλο άκρο της γραμμής. Στην ουσία καταγράφεται με λεπτομέρεια η διαδρομή μας, που δεν αποκαλύπτει μόνο πού πήγαμε, ποιες ιστοσελίδες επισκεφθήκαμε, αλλά, ως ένα βαθμό και τον τρόπο σκέψης μας, τις συνήθειές μας, τις αδυναμίες μας. Αυτό γίνεται με όλο και πιο λεπτομερή τρόπο εδώ και 10 χρόνια.

Η αντίθεση της κοινωνικής παραγωγής και της καπιταλιστικής ιδιοποίησης

1849: Ο Φρίντριχ Ενγκελς στα οδοφράγματα Ελμπερφελντ

...Ο τρόπος παραγωγής της αστικής τάξης, που, από την εποχή του Μαρξ μέχρι σήμερα, έχει ονομαστεί καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, δε συμβιβαζόταν με τα τοπικά και ταξικά προνόμια, ούτε με τους αμοιβαίους προσωπικούς δεσμούς της φεουδαρχικής οργάνωσης. Η αστική τάξη τσάκισε το φεουδαρχικό καθεστώς και εγκαθίδρυσε στα ερείπιά του το αστικό κοινωνικό σύστημα, το βασίλειο του ελεύθερου ανταγωνισμού, της ελεύθερης διακίνησης, της ισοτιμίας των κατόχων εμπορευμάτων και όπως αλλιώς λέγονται οι αστικές απολαύσεις.

  Τώρα, μπορούσε πια να αναπτυχθεί ελεύθερα ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Οι παραγωγικές δυνάμεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν κάτω από την καθοδήγηση της αστικής τάξης, αναπτύχθηκαν με ως τώρα ανήκουστη ταχύτητα και σε ως τώρα ανήκουστο βαθμό από τότε που ο ατμός και τα νέα μηχανικά εργαλεία μετέτρεψαν την παλαιά μανιφακτούρα σε μεγάλη βιομηχανία. Ομως, όπως στην εποχή τους κάποτε η μανιφακτούρα και η χειροτεχνία που είχε αναπτυχθεί παραπέρα κάτω από την επίδρασή της, είχαν έρθει σε σύγκρουση με τα φεουδαρχικά δεσμά των συντεχνιών, έτσι η μεγάλη βιομηχανία, στην πληρέστερη διαμόρφωσή της, έρχεται σε σύγκρουση με τους στενούς φραγμούς, μέσα στους οποίους την κρατάει ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής. Οι νέες παραγωγικές δυνάμεις1 ήδη έχουν ξεπεράσει την αστική μορφή της εκμετάλλευσής τους. Η σύγκρουση αυτή ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και τον τρόπο παραγωγής δε βγήκε από ανθρώπινα κεφάλια, όπως γινόταν με το προπατορικό αμάρτημα και τη θεία δικαιοσύνη, αλλά υπάρχει πραγματικά, στα γεγονότα, αντικειμενικά, έξω από μας, ανεξάρτητα από τη θέληση και την πορεία ακόμα και εκείνων των ανθρώπων, που την προκάλεσαν.

Συνέντευξη της Αλέκας Παπαρήγα στην εφημερίδα «RealNews»

«Ραγδαίες εξελίξεις μπορεί να πυροδοτηθούν ανά πάσα στιγμή, καθώς η κρίση και οι αντιθέσεις βαθαίνουν στην Ευρωζώνη, αλλά το ζήτημα είναι να σφραγίσει τις εξελίξεις ο λαός και όχι να είναι θύμα των αντιθέσεων της πλουτοκρατίας».

 Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της στην στην εφημερίδα «RealNews» της Κυριακής 31 Μάρτη.

Σε ερωτήσεις σχετικά με ένα νέο σχέδιο Ανάν, αν είναι στόχος η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης ή των ενεργειακών αποθεμάτων της Κύπρου και πόσο επηρεάζουν τέτοιες εξελίξεις την προσπάθεια επίλυσης του πολιτικού ζητήματος στο νησί, η Αλέκα Παπαρήγα επισημαίνει ότι οι επιλογές της αστικής τάξης της Κύπρου, η αποδοχή των δεσμεύσεων της ΕΕ, η εξειδίκευση τους με το μνημόνιο, η προετοιμασία εισόδου στο Νατοϊκό «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» αλλά και η επιλογή ανάδειξης της Κύπρου σε ενεργειακό κέντρο, ανοίγουν το δρόμο για ένα νέο χειρότερο σχέδιο Ανάν ή de facto διχοτόμηση. Προσθέτει ότι «η αποδυνάμωση της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου διευκολύνει την προώθηση ιμπεριαλιστικών σχεδίων που αφορούν τόσο τον έλεγχο ενεργειακών πηγών και δρόμων μεταφοράς, όσο και τον γεωπολιτικό έλεγχο στην περιοχή» και ότι πρέπει «ο λαός να βγάλει συμπεράσματα για την υποκρισία της κοινοτικής αλληλεγγύης και την εξαπάτηση ότι η είσοδος στην ΕΕ θα βοηθούσε στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού»

30 Μαρτίου 2013

Έτσι αγαπάμε εμείς την Ελλάδα

«Ο υπαρχιφύλαξ, διαταχθείς υπό του διευθυντού του, μετέβη αμέσως εις την πτέρυγαν όπου ευρίσκοντο τα κελιά των 8 μελλοθανάτων και εισήλθεν πρώτον εις το υπ' αριθμ. 2 απομονωτήριον, εις το οποίο εκρατούντο οι ΜπελογιάννηςΛαζαρίδης και Μπάτσης. Πλησιάζει τον Μπελογιάννη.

*

"Νίκο σήκω"
Ατάραχος ο Μπελογιάννης σηκώνεται και λέει:
"Πάμε για καθαρό αέρα;"
"Ναι, του απαντά, σας πάνε για εκτέλεση" (...)»

*
(Από το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Γιώργου Κορωναίου, όπως δημοσιεύτηκε την επομένη της εκτέλεσης στην «Προοδευτική Αλλαγή»).
***
Τα χαράματα της Κυριακής 30 του Μάρτη του 1952, ο Νίκος Μπελογιάννης και οι σύντροφοί του,Δημήτρης ΜπάτσηςΝίκος Καλούμενος και Ηλίας Αργυριάδης, πέφτουν νεκροί από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος.
Το παράγγελμα γι' αυτήν την πολιτική δολοφονία δόθηκε από το μετεμφυλιακό καθεστώς της άρχουσας τάξης της Ελλάδας μαζί με τους Αμερικανούς συμμάχους της.
Η ελληνική πλουτοκρατία, η κυβέρνηση Πλαστήρα, το παλάτι, το στρατιωτικό και παραστρατιωτικό κατεστημένο, σαν σήμερα, πριν από 61 χρόνια, εκτελούσαν τον Νίκο Μπελογιάννη.

Για τους κάθε είδους "Νευροσπάστες" που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον ήρωα της εργατιάς και αλύγιστο κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη για να χτυπήσουν το κόμμα.



Δεν είναι ο Μπελογιάννης ήρωας των αντικομμουνιστών του τότε και του τώρα, είναι ήρωας της εργατιάς και του πρωτοπόρου επαναστατικού κόμματος της.

Περίμενα εναγωνίως σήμερα να διαβάσω την αναφορά του "Νευροσπάστη" στον Νίκο Μπελογιάννη, ήθελα να δω που θα το φτάσουνε το πράγμα, τελικά διόλου δεν εντυπωσιάστηκα. Δεν θα κάτσω να επεκταθώ στα ατελείωτα παραληρήματα του άρθρου(μιας και χρησιμοποιεί ο Νευροσπάστης την εκτέλεση του κομμουνιστή Μπελογιάννη για να βγάλει όλη τη χολή του ενάντια στα κομμουνιστικά κόμματα, πάντα με κύριο στόχο το ελληνικό Κ.Κ.), αλλά θα προσπαθήσω να σταθώ στην ουσία. Παρουσιάζει ενδιαφέρον το συχνό επιχείρημα του Νευροσπάστη, ότι η σημερινή ηγεσία του ΚΚΕ ξεφτιλίζει την ένδοξη ιστορία του. Ποια ιστορία του όμως εννοεί; Αφού στο εν λόγω άρθρο, που αναφέρεται στην ιστορία του κόμματος μέσα από το δικό του πρίσμα, όλα του βρωμάνε και όλα του μυρίζουνε.

Δεν είναι αυτή όμως η μοναδική αντίφαση στην οποία πέφτει ο Νευροσπάστης, αιτία το μένος που τον τυφλώνει και ο δογματικού τύπου αντικομμουνισμός του. Αφού πρώτα πλέκει το εγκώμιο του Νίκου Μπελογιάννη, ενός Μπελογιάννη που τον περιγράφει όχι ως τέκνο του ΚΚΕ όπως ήταν, αλλά κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των γκαιμπελίσκων του εν λόγω blog, στο τέλος μας λέει ότι πολλές πληροφορίες για το άρθρο αντλήθηκαν από το βιβλίο των Νίκου Μπελογιάννη(υιού) και Αγγελικής Κώττη «Σταλινισμός, η τέταρτη μονοθεϊστική θρησκεία» (εκδόσεις Αγρα). Παραλείπει όμως να μας αναφέρει ο Νευροσπάστης, ότι ο ήρωας της εργατιάς περήφανος και αλύγιστος κουκουές Νίκος Μπελογιάννης, εκτιμούσε βαθύτατα τον Στάλιν, ενώ το παρεάκι του νευροσπάστη δηλώνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη ότι είναι αντισταλινικοί(φαίνεται και στον τίτλο του βιβλίου του γιού του άλωστε). Πως γίνεται λοιπόν να θεωρούν κάποιον μεγάλο αγωνιστή και να τον τιμούν όταν εκείνος εκπροσωπεί ότι αυτοί σιχαίνονται;  Ένα είναι σίγουρο, ότι αν ζούσε σήμερα ο Μπελογιάννης, ο Νευροσπάστης θα έριχνε και σε εκείνον τα άσφαιρα(κι όμως βρωμερά) πυρά του όπως κάνει και για τους υπόλοιπους κομουνιστές. Ας δούμε όμως τι ακριβώς έλεγε ο ίδιος ο αγωνιστής Νίκος Μπελογιάννης για τον Στάλιν, για τον κομμουνισμό και για όλους εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση του σοσιαλισμού όπως έκανε αργότερα και εκείνος. Ίσως μετά να κλείσουν κάποια στόματα(αν και πολύ αμφιβάλω γιατί πολύ καλά την ξέρουν την αλήθεια τα συγκεκριμμένα στόματα) και να διαπιστώσουν μερικοί μερικοί ότι το μήλο δεν πέφτει πάντα κάτω από τη μηλιά.

Eκπομπή «Αναζητήσεις» για τις εξελίξεις στην Κύπρο

ΜΕ ΤΟΝ Ν.ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟ,
 ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜ.ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ 61 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Πολύπλευρος κομμουνιστής, μαχητής της σκέψης και της δράσης

Η ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, χτες στη Νίκαια

Ο Ν. Μπελογιάννης στο δικαστήριο
Πλημμύρισε από κόσμο χτες το κλειστό γήπεδο «ΑΠΟΛΛΩΝ» στη Νίκαια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής για τα 61 χρόνια (30/3/1952) από την εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη, μαζί με τους συντρόφους του Η. Αργυριάδη, Ν. Καλούμενο και Δ. Μπάτση. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία νωρίτερα επισκέφθηκε το νεκροταφείο της Νίκαιας και άφησε λίγα κόκκινα γαρίφαλα στον τάφο του κομμουνιστή ήρωα. Τη μαζική και γεμάτη παλμό εκδήλωση, άνοιξε ο Γραμματέας της ΝΕ Πειραιά του Κόμματος Βαγγέλης Μαρούπας. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ διαβάστηκε κι απόσπασμα από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος την άνοιξη του 1952 για το θάνατο του κομμουνιστή. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει παρακάτω την ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στην εκδήλωση.

* * *

Στην υγειά των αχάριστων και των αξιομακάριστων.


«Είμαστε έτοιμοι» λέει ο Γ.Στουρνάρας εν όψει της έλευσης της τρόικας.

Έτοιμοι πανέτοιμοι, έχουμε κάνει μπιντέ, αποτρίχωση, λεύκανση(δεν λέμε που) και σας περιμένουμε. Εύκολα λόγια να τα λες όταν δεν πρόκειται για τον δικό σου κ..ο αλλά για τους κ....ς μερικών εκατομμυρίων λαού.

Μα καλά ο Στουρνάρας δεν ήταν εκείνος που είχε παρτακρανιάσει με την Τρόικα και την είχε διώξει κακήν κακώς από το γραφείο του πριν από καμπόσους μήνες; Έτσι δεν μας έλεγαν τότε τα media; Και για του λόγου το αληθές ας διαβάσουμε ένα απόσπασμα από όσα είχαν συμβεί εκείνο το πρωί του Σεπτέμβρη.

---

«Τέλος, ως εδώ. Σας έχω παρουσιάσει παρεμβάσεις 7,5 δισ. ευρώ από περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Καταργούμε δώρα, μειώνουμε προνοιακά επιδόματα. Δεν πάω παραπάνω» και συνέχισε «Αρνούμαι να εισηγηθώ στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς έστω και ευρώ παραπάνω από μειώσεις σε μισθολόγιο και συνταξιοδοτική δαπάνη».

«Ούτε ένα ευρώ» επανέλαβε ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής του. Ο κύριος Τόμσεν φανερά αμήχανος του είπε «Εδώ έχουμε αδιευκρίνιστα μέτρα 4 με 5 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε έτσι και να κλείσει με αυτά το πακέτο».

«Τελειώσαμε. Είμαι έτοιμος να υποβάλω την παραίτησή μου. Να πάτε να βρείτε καλύτερο υπουργό Οικονομικών, να βρείτε καλύτερη κυβέρνηση», είπε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Δηλαδή μας λες να φύγουμε;», ρώτησε ο Τόμσεν. «Ναι να σηκωθείτε να φύγετε», φώναζε έξαλλος ο Στουρνάρας.

---

29 Μαρτίου 2013

H Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού και ο σοβιετικός λιμός του 1932-33

Δήθεν φωτογραφίες του Thomas Walker από τον Ουκρανικό λιμό,
που έχουν τραβηχτεί πριν το 1930, κυρίως στον εμφυλιακό λιμό του 1921,
 κάποιες ακόμα και εκτός ΕΣΣΔ,
 ενώ κάποιες φέρουν εμφανή σημάδια παρέμβασης.
Γραφει η
Amor omnia vincit 

Ενα ωραίο αρθράκι δικής μου μετάφρασης για το πώς δεν πρέπει να γράφεται μια ιστορική μελέτη

Ο συγγραφέας είναι αστός ιστορικός, εξού και αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον το ότι αποκαλύπτει διεξοδικά τις λαθροχειρίες αλλά και τις συνειδητές διαστρεβλώσεις και παραλείψεις πηγών που κάνει ένας συνάδελφος του, προκειμένου να οδηγήσει στο συμπέρασμα πως για το λιμό ευθύνεται η "σταλινική παράνοια" και η πρόθεση "γενοκτονίας των Ουκρανών".

* * *

H Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού και ο σοβιετικός λιμός του 1932-33
Mark.B. Tauger
Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια


H Μαύρη Βίβλος του κομμουνισμού εκτιμά το λιμό του ’32-’33 ως ένα από τα σημαντικότερα εγκλήματα του κομμουνισμού. Ο Στεφάν Κουρτουά αναφέρει το λιμό στην αμφιλεγόμενη ρήση του, πως ο θάνατος από πείνα ενός παιδιού κουλάκου στην Ουκρανία αξίζει όσο εκείνος ενός εβραιόπουλου στο γκέττο της Βαρσοβίας. Ισχυρίζεται πως το κομμουνιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε το «όπλο της πείνας» μέσω του συστήματος του δελτίου ώστε να διανέμει φαγητό με πολιτικά κριτήρια. Τόσο εκείνος, όσο και ο Nicolas Werth συγγραφέας του σχετικού άρθρου στο βιβλίο, το ερμηνεύουν ως αποτέλεσμα σκόπιμης τακτικής του σοβιετικού καθεστώτος.

Αυτή η ερμηνεία ωστόσο της Μαύρης βίβλου, περιέχει λάθη, παραλείψεις και παρανοήσεις που αρκούν για να αποδυναμώσουν, αν όχι να καταρρίψουν τα επιχειρήματα του. Το παρόν κεφάλαιο αναλύει και ασκεί κριτική στις ερμηνείες της Μαύρης Βίβλου για το λιμό και προτείνει παραμέτρους για μια ακριβέστερη και πληρέστερη προσέγγιση.

Η ηθελημένη στραβομάρα της ΑΥΓΗΣ

Του Μιλτιάδη Κόκκινο
Πηγή : 902.gr 

Όταν έχεις κάνει την προβοκάτσια, τη διαστρέβλωση και την παραποίηση των Θέσεων του ΚΚΕ επιστήμη, τότε είναι φυσιολογικό να καταλήγεις σε συμπεράσματα σαν και αυτό που κατέληξε η ΑΥΓΗ, με αφορμή σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ που αναφερόταν στο ψευτοδίλημμα για το λαό μέσα ή έξω από ευρώ.

Το σχόλιο του ΚΚΕ έκανε λόγο για εκβιαστικό δίλημμα που αφορά τα ιδιαίτερα συμφέροντα τμημάτων της ελληνικής πλουτοκρατίας και όχι το λαό που πλήττεται από την ενιαία βάρβαρη πολιτική εξαθλίωσης και χρεοκοπίας. Μιλούσε για όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της Ευρωζώνης, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι, μπορεί χώρες να αποχωρήσουν ή ακόμη και να διασπαστεί. Και ότι η λύση για το λαό βρίσκεται στην αποδέσμευση από την ΕΕ, συνοδευόμενη απαραίτητα με ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την εξουσία και το λαό πρωταγωνιστή. Διαφορετικά, εντός ή εκτός ευρώ, θα είναι έρμαιο των επιλογών του κεφαλαίου και των πολιτικών δυνάμεων που το υπηρετούν. Η ΑΥΓΗ σε αυτό το σχόλιο ανακάλυψε ότι «το ΚΚΕ είναι υπέρ του ευρώ, αλλά κατά της ΕΕ». Η προβοκάτσια σε όλο της το μεγαλείο!!!

Τι είχες Πάπα ; Τι είχα πάντα ;  Επιχείρηση εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό και από το νέο Πάπα.

Επιχείρηση εξίσωσης του κομμουνισμού με το φασισμό και από το νέο Πάπα.


Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο Πάπας Φραγκίσκος έδωσε τη συγκατάθεσή του για την οσιοποίηση 63 καθολικών, οι οποίοι σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση στην πλειονότητά τους έχουν ένα ...κοινό. Υπήρξαν θύματα του ναζισμού ή του κομμουνισμού... Ανάμεσα στους προσεχώς ...αγίους της καθολικής εκκλησίας, «θύμα του κομμουνισμού», κι ένας ορθόδοξος ρουμάνος πρίγκιπας, ο οποίος προσηλυτίστηκε στον καθολικισμό!

Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία, στην προκειμένη η Καθολική, υποστηρίζει τη βρώμικη αστική προπαγάνδα περί «θεωρίας των άκρων» και ταύτισης του κομμουνισμού με το φασισμό. 

Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή. Είναι απεργία!

To ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης σε συμπαιγνία με τους μεγαλέμπορους για μεταφορά της πρωτομαγιάτικης αργίας την Τρίτη του Πάσχα. Η καταρχήν σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Ανάπτυξης για μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς τη 2η μέρα του Πάσχα, γίνεται κατ’ εντολή, απαίτηση και εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μεγαλέμπορων.

Η 1η του ΜΑΗ δεν είναι αργία, δεν είναι μεταφερόμενη γιορτή.

Είναι απεργία! 

Αρθρα - καρμπόν με ομολογημένα και ανομολόγητα, πλην φανερά…


Το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα που ψήφισε το 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ και να το λέει, αποτελεί δικαίωμά του και συνιστά μία επιλογή. Λαθεμένη, αλλά μία επιλογή. Εξάλλου, οι σελίδες του «Ριζοσπάστη» είναι εξαιρετικά φιλόξενες. Δημοσιεύουν - γιατί έτσι πρέπει - και άρθρα εργαζομένων στο «Ριζοσπάστη» που καταφέρονται κατά του ΚΚΕ. Κάτι αντίστοιχο δεν θα μπορούσαν οι συγκεκριμένοι συντάκτες ούτε να διανοηθούν, αν εργάζονταν σε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα.

Ομως, το να διαφωνεί κάποιος με το Πρόγραμμα του 15ου Συνεδρίου και τώρα να εμφανίζεται ως διαπρύσιος υπερασπιστής του, κατακεραυνώνοντας τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο, ότι δήθεν το παραβιάζουν, είναι κάτι που δεν το θέλει ούτε ο θεός, ούτε ο διάβολος. Και δυστυχώς, αυτή τη στάση κρατούν και διατυπώνουν δημοσίως ορισμένα κομματικά μέλη μπροστά στο 19ο Συνέδριο. Ας σταθούμε σε δύο παραδείγματα.

Στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο, ο Α. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε σαφέστατα υπέρ των αποφάσεων του 10ου Συνεδρίου, καθώς και υπέρ του 11ου και του 12ου, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Προγράμματος για το 15ο Συνέδριο «δεν πρωτοτυπεί» σε σχέση με τα παραπάνω Συνέδρια! Εγραψε στον προσυνεδριακό διάλογο για το 15ο Συνέδριο: «Δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την ιδέα της "ενιαίας επαναστατικής πορείας" που είχαμε στο 10ο, 11ο, 12ο Συνέδριο» («Ριζοσπάστης» 29/4/1996)!

Φασίστες υπέρ τραπεζιτών και ολιγαρχών

«Ενάντια στην Ευρώπη των τραπεζιτών», «Η εθνοκτόνα οικονομία των τραπεζών», «Στόχος των τοκογλύφων η διάλυση της κυπριακής οικονομίας» τιτλοφορούνται μερικές από τις αναρτήσεις στην ιστοσελίδα των φασιστοειδών της Χρυσής Αυγής, που αναπαράγουν λίγο - πολύ τσιτάτα που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κραυγάζουν οι χρυσαυγίτες μήπως κρύψουν από το λαό ότι (μαζί και με άλλα κόμματα και μορφώματα των αστών) αυτούς ακριβώς είχαν και έχουν έγνοια, τους τραπεζίτες, τους τοκογλύφους και ολιγάρχες, γι' αυτούς προορίζουν τον πλούτο του λαού και του τόπου. Φωνάζουν μήπως ξεχαστούν τοποθετήσεις τους, όπως αυτή το Σεπτέμβρη του 2012 στη Βουλή, όταν εμφανίζονταν ανοιχτά υπέρ της στήριξης και ενίσχυσης των τραπεζών, άρα και των επιχειρηματικών ομίλων - μεγαλομετόχων τους. Ελεγε τότε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός τους, Χρ. Παππάς, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών: «Κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζει (σ.σ. το τραπεζικό σύστημα) είναι για τους εξής λόγους: Πρώτον, μείωση των καταθέσεων. Δεύτερον, αποκλεισμός από τη διατραπεζική αγορά για βραχυχρόνιο δανεισμό. Τρίτον, τον ουσιαστικά αδύνατο μακροχρόνιο δανεισμό μέσω έκδοσης ομολόγων με παροχή εγγυήσεων. Και τέταρτον, την εμφάνιση διαρκώς αυξανόμενων επισφαλειών στα δάνεια που έχει χορηγήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, λόγω της ύφεσης και της δραματικής μείωσης των εισοδημάτων.

28-3-13 ΟΜΙΛΙΑ Α.ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΓΙΑ ΘΕΣΕΙΣ 19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Από τα μέτωπα πάλης 
στη συμμαχία για την αλλαγή τάξης στην εξουσία

Σήμερα η εκδήλωση για το Νίκο Μπελογιάννη στη Νίκαια - Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα

ΣΤΙΣ 19.00, ΣΤΟΝ ΓΗΠΕΔΟ "ΠΛΑΤΩΝ"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει στην εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, για τα 61 χρόνια από την εκτέλεση του Ν. Μπελογιάννη, την Παρασκευή 29/3, στις 7 μ.μ., στο κλειστό γήπεδο «ΠΛΑΤΩΝ» στη Νίκαια(Μπροστά από το γήπεδο -στάση Γ' Νεκροταφείο- περνούν τα λεωφορεία: Από Πέραμα, Β18 και Γ18. Από Κερατσίνι, 820. Από Νεάπολη και Σταθμό Αιγάλεω του ΜΕΤΡΟ, 852. Από Πειραιά, 703, 803, 827, 845 και 909. Επίσης, το τρόλεϊ 21 από Νίκαια).

Προς τιμήν του Ν. Μπελογιάννη διοργανώνονται, επίσης, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Την Κυριακή 31/3, στις 7 μ.μ., από τις Κομματικές Οργανώσεις Καλλιθέας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, στο σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου (Θησέως 175).

Η Γερμανία, η "Ευρώπη των λαών" και οι ταξικές αντιθέσεις στο Στρουμφοχωριό



Η ερώτηση διατυπώνεται από την Αυγή στο σημερινό πρωτοσέλιδό της.

Υπό του τίτλου τίθεται ως "εναλλακτικός δρόμος η δημοκρατική επαναθεμελίωση του οικοδομήματος".

Πως να μην σχολιάσω;Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει τις αποφάσεις του για το ζήτημα της εξουσίας. Είναι πλέον ένα τυπικό σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ο παραπάνω τίτλος είναι ενδεικτικός της κοσμοαντίληψής του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αναγκαίο κακό ίσως, δεδομένη ωστόσο. Το βασικό της πρόβλημα είναι η κυριαρχία των γερμανών, οι οποίοι επιχειρούν να την μετατρέψουν από μια υπερεθνική ένωση ισοτίμων (θεωρητικά) εταίρων σε εθνική τους αυλή. Υπάρχει ωστόσο εναλλακτικός φιλολαϊκός ευρωενωσιακός δρόμος.

Μια τέτοια αντίληψη θεωρώ πως είναι πιο επικίνδυνη από αυτή που διατυπώνουν οι αυθεντικοί φιλελεύθεροι.
Κατ' αρχήν αποσιωπά τη δεδομένη αρχή της απατρίας του κεφαλαίου, σε μια εποχή μάλιστα "παγκοσμιοποίησης" (με φιλελεύθερη ορολογία).
Εντοπίζει το πρόβλημα στη Γερμανία και στις επιλογές του πολιτικού της προσωπικού. Σε κράτη δηλαδή και σε πρόσωπα. Όχι στο οικονομικό σύστημα.
Αφήνει να εννοηθεί ότι ο καπιταλισμός έχει εναλλακτικούς δρόμους, επιδέχεται "δημοκρατικές επαναθεμελιώσεις" και μπορούν οι λαοί να γίνουν πρωταγωνιστές.
Υπάρχει βέβαια ένα ερώτημα εδώ, αν ο όρος "λαοί" έχει ταξική διάσταση ή απλά αφορά στα επιμέρους εθνικά κράτη. Νομίζω πάντως ότι η έννοια του ταξικού έχει εξοβελιστεί από το λεξιλόγιο του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Το Seven και οι «αντισυστημικοί» Χρυσαυγίτες


Σε μια από τις καλύτερες ταινίες των τελευταίων δεκαετιών, στο Seven, ο νεαρός ντετέκτιβ Μιλς ρωτάει τον παρανοϊκό δολοφόνο αν γνωρίζει ότι είναι τρελός. Αν, για την ακρίβεια, όταν αυνανίζεται πάνω στα περιττώματα του σκέφτεται, καταλαβαίνει πως αυτό είναι παρανοϊκό ή αν το κάνει έχοντας την ψευδαίσθηση ότι κάνει κάτι φυσιολογικό. Εκτός από ένα κομμάτι μιας εκπληκτικής σκηνής, αυτός ο διάλογος μπορεί να μετατραπεί σε ερώτημα προς τους Χρυσαυγίτες: «Άραγε γνωρίζετε πως είστε συστηματικοί ή μέσα σε ό,τι έχετε για μυαλό πιστεύετε στ’ αλήθεια ότι λειτουργείτε αντισυστημικά;»

Για να κάνουμε πιο κατανοητό το ερώτημα ώστε να το καταλάβουν και οι νεοναζί λαθραναγνώστες, ας δούμε τι είναι το σύστημα και ποιες είναι οι αντισυστημικές τους δράσεις.

Λογικά το «σύστημα», το οποίο δεν προσδιορίζεται, αλλά απλά υπάρχει αυτούσιο είναι κάτι το απρόσωπο που κολλάει σαν βδέλλα στο έθνος και στο κράτος. Άρα, εφόσον μελετάμε το σύστημα πρέπει να μας ενδιαφέρουν οι δομές. Μια τέτοια δομή ας πούμε για έναν αντισυστημικό πρέπει να είναι το τραπεζικό σύστημα. Τι έχει κάνει η αντισυστημική ΧΑ για να χτυπήσει το τραπεζικό

28 Μαρτίου 2013

Ξαναμπλέξαν τις γραμμές τους για το ευρώ στο ΣΥΡΙΖΑ!

-Π. Σκουρλέτης:«Δεν λέμε "πάση θυσία στο ευρώ"» 

-Π. Λαφαζάνης: «Ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση για έξοδο της χώρας από το ευρώ»

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ σε σχεδιάγραμμα

Δύο διαφορετικές απόψεις σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξέφρασαν την Πέμπτη δύο κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο μεν Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε ότι «ουδέποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θέση για έξοδο της χώρας από το ευρώ», ο δε Παναγιώτης Σκουρλέτης τόνισε:  
«Δεν λέμε "πάση θυσία στο ευρώ"».

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ FM 99,5 o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε: 
 «Ουδέποτε το κόμμα είχε θέση για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το αντίθετο. Θα έλεγα ότι η επιλογή και του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να μη φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη. Ήταν πάντοτε – πλειοψηφικά ομιλώ – σταθερά προσηλωμένο σε αυτή την άποψη και διεκδικούσε μια διαφορετική ευρωζώνη και Ευρώπη».
Παράλληλα ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης, μίλησε στον ραδιοσταθμό Real FM. Και σε ερώτηση σχετικά με αν πρέπει συνολικά να παραμείνουμε στο ευρώ μετά τον ευρωσκεπτικισμό που αναπτύσσεται σε όλη την Ευρώπη τον τελευταίο καιρό, απάντησε:
«Πάση θυσία σημαίνει η ανεργία από το 30 να πάει στο 40; Nα κλείσουν και άλλα νοσοκομεία και άλλες επιχειρήσεις να μεταναστεύσουν και άλλοι νέοι άνθρωποι στο εξωτερικό; Οχι λοιπόν πάση θυσία με τίποτα και για τίποτα, προφανώς ούτε και για το ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Θανάσης Παφίλης για Χρυσή Αυγή (Βουλή - 28/03/2013)


Αρθρογραφία διαστρέβλωσης και αθλιότητας κατά των Θέσεων του 19ου Συνεδρίου


Στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο για τις Θέσεις του 19ου Συνεδρίου δημοσιεύτηκαν άρθρα που ασκούν αυστηρή κριτική στις αδυναμίες, στα κενά και στα λάθη του ΚΚΕ με στόχο να αντιμετωπιστούν, ώστε να εκπληρωθούν καλύτερα οι βασικές κεντρικές επιλογές του Κόμματος.

Υπάρχουν και άρθρα που κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Αξιοποιούν τις αδυναμίες, τις παραλείψεις, τα κενά για να επιτεθούν, να υπονομεύσουν τις Θέσεις και τη στρατηγική, τις νέες επεξεργασίες του ΚΚΕ.

Ορισμένα όμως άρθρα, των λεγόμενων από τον αστικό Τύπο «επώνυμων» πρώην στελεχών και ορισμένων δημοσιογράφων του «Ριζοσπάστη», ξεπερνούν κατά πολύ και αυτή τη δεύτερη κατηγορία. Πατούν σε άθλια ψέματα και αξιοποιούν συκοφαντίες και διαστρεβλώσεις που εκτόξευσαν κατά του Κόμματος οι ανώνυμοι φραξιονιστές του διαδικτύου και οι ταξικοί πολιτικοί μας αντίπαλοι. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν άρθρα που δημοσιεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Βιβλιοπαρουσίαση στην Θεσσαλονίκη - Ο άγνωστος Βάρναλης και 19 αδημοσίευτα ποιήματά του


Οι εκδόσεις ΕΝΤΟΣ σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου – συγγραφέα Ηρακλή Κακαβάνη

Ο άγνωστος ΒΑΡΝΑΛΗΣ 
ΚΑΙ 19 ΑΔΗΜΟΣΙΕΥΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2013 και ώρα 7 μ.μ.
στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης (Εθνικής Αμύνης 27, 2ος όροφος - τηλ. 2310 374807-8)

Για τον Κώστα Βάρναλη και το βιβλίο θα μιλήσουν οι: 

Γιώργος Χουρμουζιάδης, Αρχαιολόγος, Καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου,
Γιώργος Φαρσακίδης, Εικαστικός – Ζωγράφος,
Περικλής Παυλίδης, Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ - Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης,
Σοφία Τεμεκενίδου, Φιλόλογος,
Γιώργος Σαρρής Τραγουδοποιός,
Γιάννης Καλατζόπουλος, ηθοποιός.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Δημοσιογράφος – Ποιητής Απόστολος Λυκεσάς.

Μελοποιημένα τραγούδια του Βάρναλη θα ερμηνεύσει ο Μάκης Σεβίλογλου με το συγκρότημά του.

Ομάδα ηθοποιών της Θεσσαλονίκης θα αποδώσει υπό τη μορφή θεατρικού αναλογίου την κατάθεση του Κώστα Βάρναλη στη δίκη Λουντέμη το 1956.

Τα περί επίθεσης στον ελληνισμό

Λόγω των εξελίξεων στην Κύπρο, αστικά κόμματα, από τους Ανεξάρτητους Ελληνες μέχρι και τη Χρυσή Αυγή, άλλοι παράγοντες του αστικού κόσμου, διάφοροι δημοσιολόγοι, ο ΣΥΡΙΖΑ, όσοι χρόνια ολόκληρα παραμύθιαζαν τον κόσμο με θεωρίες περί νέων γεωστρατηγικών ισορροπιών που χαράσσονται στην περιοχή εξαιτίας των κοιτασμάτων καυσίμου, περί συμμαχιών με το Ισραήλ (άρα και τις ΗΠΑ), τριπλών συμμαχιών με Τελ Αβίβ και Μόσχα, που θα έρθουν ανοίγοντας κρουνούς χρηματοδότησης για την ανάπτυξη που τάχα θα ωφελήσει και το λαό, τώρα που οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου από κοινού με την ΕΕ και το ΔΝΤ επιβάλλουν ελεγχόμενη χρεοκοπία και αντιλαϊκά μνημόνια, καταφεύγουν σε νέο μύθευμα: Οτι η «κακή Γερμανία» επιτίθεται στον ελληνισμό και μιλούν για πατριωτική αντιμετώπισή της.

Αυτό το αστικό ιδεολόγημα προβάλλεται για να κρύψει την ουσία, το ταξικό περιεχόμενο τέτοιων εννοιών. Θέλουν να αποσιωπήσουν πως ό,τι συμβαίνει (και) στην Κύπρο είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Παρακάμπτουν ότι για να εξασφαλίσει στήριξη των κυπριακών τραπεζών, η προηγούμενη ακόμη κυβέρνηση ζήτησε να μπει στον περιλάλητο μηχανισμό της ΕΕ. Πέρασε 25 νομοσχέδια προετοιμασίας του κυπριακής έκδοσης μνημονίου περιλαμβάνοντας μειώσεις μισθών, συντάξεων κλπ. Τα τότε μέτρα συν όσα αποφασίζονται τώρα («κούρεμα» καταθέσεων κλπ, με την ομόφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών της ΕΕ και της κυπριακής κυβέρνησης, όχι μόνο με απόφαση του Βερολίνου) είναι μια μορφή ελεγχόμενης χρεοκοπίας για τη διαχείριση της κρίσης υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου στην Κύπρο. Μέτρα και διαχείριση που οπωσδήποτε θα μεγαλώσουν το κυπριακό χρέος, χρέος που θα το φορτώσουν στις πλάτες του λαού. Του λαού, όχι του «ελληνισμού». Πατριωτισμός του λαού είναι η ταξική πάλη για τις δικές του ανάγκες, το δικό του δίκιο κόντρα στον πατριωτισμό του κεφαλαίου και των κερδών.

Χρ. Κατσώτης: Κατήγγειλε τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων από εργοδότες και κυβερνήσεις


Τις θετικές ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης συγκεντρώνει το αντεργατικό πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής με τίτλο : «Παραβατικότητα στην κοινωνική ασφάλιση και την αγορά εργασίας». Περιλαμβάνει διατάξεις που κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της επίθεσης σε βάρος των εργαζομένων και της περικοπής κοινωνικών παροχών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, τόνισε πως με τον τίτλο του νομοσχεδίου και τους βερμπαλισμούς περί «οριστικού τέλους στην παραβατικότητα», η κυβέρνηση επιχειρεί επιμελώς να κρύψει πως καταργεί την ασφάλεια του εργαζόμενου και της οικογένειάς του.

142 χρόνια από την παρισινή κομμούνα - Αφιέρωμα του 902 (video)

Παρισινή Κομμούνα: Δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας
Πηγή : 902.gr

Στις 28 Μάρτη του 1871, μέσα από τις φλόγες του γαλλοπρωσικού πολέμου, ανακηρύσσεται πανηγυρικά η πρώτη εργατική επαναστατική κυβέρνηση, η Κομμούνα του Παρισιού. Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας η κρατική εξουσία πέρασε, αν και για σύντομο χρονικό διάστημα, στα χέρια του προλεταριάτου, της πιο πρωτοπόρας, της μοναδικής μέχρι το τέλος επαναστατικής τάξης της καπιταλιστικής κοινωνίας. Η Κομμούνα που ίδρυσαν οι εργάτες του Παρισιού έζησε μόνον 72 μέρες, αλλά η σημασία της για τον παραπέρα απελευθερωτικό αγώνα της εργατικής τάξης ήταν τεράστια. 

Ο «902.gr» τιμάει την 142η επέτειο της Παρισινής Κομμούνας παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει:
  • Ένα ιστορικό της Παρισινής Κομμούνας, γραμμένο από τον Θ. Παπαρήγα, στα 130 χρόνια της Κομμούνας.
  • Το βίντεο-αφιέρωμα στην Κομμούνα από το Τμήμα Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Επιλογή αρχειακού υλικού από την ηλεκτρονική σελίδα της ΚΟΜΕΠ.
  • Ένα αφιέρωμα με φωτογραφίες και λιθογραφίες από την Κομμούνα (παρουσιάζεται στο slideshow στο τέλος της σελίδας του 902).

Απεργούν σήμερα οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας

ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΥ 
σήμερα σε όλη την χώρα

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Ναυπηγικής Βιομηχανίας καλούν σε προσυγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Μοναστηράκι. Η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 μ. στην Ομόνοια. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ στο Βόλο στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Πανεπιστημίου

Με πανελλαδική 24ωρη απεργία σήμερα και συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις, οι μεταλλεργάτες όλης της χώρας, συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα και υψώνουν το δικό τους ανάστημα στην πολιτική που για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, του κεφαλαίου, οδηγεί στη διάλυση έναν ολόκληρο κλάδο στρατηγικής, από τα ναυπηγεία μέχρι την αμυντική βιομηχανία. Ιδιωτικοποιεί τη ΛΑΡΚΟ, πλήττει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, συντρίβει τα εργασιακά δικαιώματα, τις ΣΣΕ χιλιάδων εργατών τους οποίους καταδικάζει στην ανεργία και τη φτώχεια.

Αυτό θα πει «Οχι»!

Αυτό θα πει «Οχι»!
Η υπόθεση της Κύπρου βάζει τέλος και στις τελευταίες αυταπάτες.
Θέτει το όριο ανάμεσα στις ψευδαισθήσεις και την πραγματικότητα.

*

Συμπέρασμα πρώτο:Τίποτα πιο επιβεβλημένο από το «Οχι» του λαού στους δυνάστες του, στους εκμεταλλευτές του, στους καταπιεστές του.

*

Συμπέρασμα δεύτερο:Οπως δεν είναι όλα τα «ναι» ίδια, έτσι δεν είναι και όλα τα «όχι» ίδια.
Είναι άλλο το «Οχι» του λαού στον εξανδραποδισμό του, κι είναι άλλο το «όχι» της ολιγαρχίας των λύκων που διαφωνούν μεταξύ τους ή με τους άλλους λύκους, τους εταίρους και τους συμμάχους τους, για το πώς - όλοι οι λύκοι μαζί - θα ρημάξουν το κοπάδι.
Το «Οχι» του λαού δεν έχει καμία σχέση, δεν πρέπει να συγχέεται, δεν πρέπει να αξιοποιείται και κυρίως δεν πρέπει να υποτάσσεται στα άλλα «όχι». Αυτά που μπορεί να ακούγονται και να λέγονται μεταξύ των δημίων του.

27 Μαρτίου 2013

BRICS εναντίον δολαρίου και ευρώ

Για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS
Πηγή : 902.gr

Η «αρχιτεκτονική» των διεθνών σχέσεων τις τελευταίες δύο δεκαετίες «γεννοβολά» συνεχώς νέες διακρατικές ενώσεις και οργανώσεις με υψηλές ταχύτητες. Όχι τυχαία, αφού η διαπάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τα μερίδια των αγορών, για τις πηγές ενέργειας και τους δρόμους μεταφοράς τους ανασυνθέτει διεθνείς συμμαχίες, μέσα στο φόντο που δημιουργεί η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση. Μια κρίση, που είχε το χαρακτηριστικό να εκδηλωθεί συγχρονισμένα σε μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες και συνοδεύεται από την τάση αλλαγής του συσχετισμού δύναμης στην «κορυφή» της ιμπεριαλιστικής «πυραμίδας».

Ανάμεσα στις οργανώσεις, που φιλοδοξούν να παίξουν έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις το επόμενο διάστημα είναι η λεγόμενη BRICS. Η ονομασία αυτής της άτυπης διεθνούς διακρατικής οργάνωσης προέρχεται από τα αρχικά των χωρών που συμμετέχουν: Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και η Νότια Αφρική, που προσχώρησε τελευταία (το Φλεβάρη του 2011). Πρόκειται για τις μεγαλύτερες χώρες με την ταχύτερη καπιταλιστική ανάπτυξη, που αλλιώς τις χαρακτηρίζουν κι ως «αναδυόμενες οικονομίες». Πρόκειται για τις χώρες όπου είναι συγκεντρωμένο το 40% του πληθυσμού του πλανήτη, το 26% της επιφάνειας των παγκόσμιων εδαφών, το 1/4 του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις έφτασαν τα 282 δισ. δολάρια το 2012 και αναμένεται να ανέλθουν σε 500 δισεκατομμύρια το 2015, από 27,3 δισ. που ήταν πριν 11 χρόνια.

Η Χρυση Κωλοτουμπα της Χρυση Αυγης - Σημαντικο αρθρο του αναλυτη Η.Κασιδιαρη


Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής...

«Οι τοκογλύφοι μετά την Ελλάδα καταστρέφουν οικονομικά και την Κύπρο, με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και την καταλήστευση του ορυκτού μας πλούτου. Ελληνες αντισταθείτε!» και «Ολες οι ξένες δυνάμεις (Ευρώπη, Ρωσία, ΗΠΑ) συνωμότησαν εις βάρος του Ελληνισμού με στόχο την εκποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της ελλαδικής και κυπριακής ΑΟΖ. 'Η θα αντισταθούμε και θα διαφυλάξουμε τον εθνικό μας πλούτο και την αξιοπρέπεια του λαού μας ή θα είμαστε για πάντα υπόδουλοι στους τοκογλύφους», γράφουν θρασύτατα τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής στην ιστοσελίδα τους για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο.

Υποκριτές ως το μεδούλι, όργανα ξένων και ντόπιων ομίλων, οι εν Ελλάδι νεοναζί πασχίζουν τώρα να κρύψουν ότι ζήτησαν επανειλημμένα ακριβώς αυτό:
Ο ορυκτός πλούτος Κύπρου και Ελλάδας να καταλήξει σε μεγαλοκαρχαρίες.

Είναι και αυτοί που εκθείαζαν τις συμφωνίες της Κύπρου με το Ισραήλ
πρόβαλλαν την ανάγκη η Ελλάδα να κάνει τις ίδιες ενεργειακές συμφωνίες, ή τις συμφωνίες Ρωσίας - Ισραήλ,
προβάλλοντας την άποψη ενεργειακής συνεργασίας Ρωσίας - Ελλάδας.


Με σειρά αναρτήσεων στην ιστοσελίδα τους, οι χρυσαυγίτες αποφαίνονταν π.χ. ότι
Α) «Σε άμεση διαδικασία τιτλοποίησης των κοιτασμάτων οδεύει η Κύπρος (...)

4ωρη στάση εργασίας στα Praktiker

Από παλιότερη κινητοποίηση
Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συμπαραστέκεται στον αγώνα των συνάδελφων μας στα Praktiker και καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 4ωρη πανελλαδική στάση εργασίας 30 Μάρτη 2013 ώρα 12μ.μ. με 16μ.μ. που κήρυξε το επιχειρησιακό τους σωματείο ως απάντηση στην τρομοκρατία της πολυεθνικής Praktiker.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι στα Praktiker

Η πολυεθνική Praktiker εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει εξαπολύσει άνευ προηγουμένου επίθεση στο σύνολο των εργαζόμενων της.

Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες απολύσεις και πιο συγκεκριμένα απ΄ την αρχή της χρονιάς έχει προβεί σε 35 απολύσεις πανελλαδικά .

Έχει κάνει αλλαγή συμβάσεων με μειωμένες ώρες στους εργαζόμενους με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των εργαζομένων.

Απλά ευρωπαϊκά μαθήματα

Απλά ευρωπαϊκά μαθήματα
Πηγή : Cogito Ergo Sum

Σε τελική ανάλυση, επειδή "ουδέν κακόν αμιγές καλού", η όλη ιστορία με την Κύπρο μάς έμαθε μερικά πολύ σημαντικά πράγματα. Για την ακρίβεια, μας θύμισε μερικά πράγματα που, έτσι κι αλλοιώς, οφείλαμε να τα έχουμε κατά νου αλλά φοβάμαι ότι τα είχαμε ξεχάσει.Έτσι, λοιπόν, μάθαμε ή ξαναθυμηθήκαμε με οδυνηρό τρόπο ότι: 

(α) Η αστική "δημοκρατία" δεν έχει αδιέξοδα. Το Γιούρογκρουπ ζητάει από την κυπριακή κυβέρνηση να επιβάλει χαράτσι στις καταθέσεις σε ποσοστό 6,6%-9,9%. Η κυπριακή βουλή συνέρχεται και καταψηφίζει το μέτρο, το οποίο δεν αποσπά ούτε μία θετική ψήφο. Αδιέξοδο; Ε, όχι δα! Υπάρχουν αδιέξοδα στην "δημοκρατία"; Αφού η βουλή είπε όχι στο 9,9%, ρίχνουμε στο κεφάλι των κυπρίων ένα 40% μαζί με μπόλικη σάλτσα (π.χ. διάλυση μιας τράπεζας κλπ) δίχως να την ρωτήσουμε. Μη ξεχνάμε ότι ούτε η δική μας βουλή ρωτήθηκε όταν οι ηγέτες μας καλούσαν την τρόικα πριν τρία χρόνια. 

(β) Το ταμιευτήριο συνιστά επένδυση. Αυτό δεν το είχαμε ακούσει μέχρι τώρα αλλά για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Ποιός το φανταζόταν ότι η κυρά-Κούλα η καθαρίστρια, η οποία συνηθίζει να μη καταναλώνει ολόκληρο τον μισθό της κάθε μήνα, είναι επενδύτρια; Κι αφού είναι επενδύτρια, είναι λογικό να επωμίζεται και ρίσκα. Στην εποχή τής παγκοσμιοποίησης και της αποχαλίνωσης του καπιταλισμού, δεν επιτρέπεται να υπάρχουν εγγυημένες επενδύσεις. Έχει δίκιο η Κομμισιόν και κακώς δεν το είχαμε αντιληφθεί ως τώρα. 

Σε απολύσεις προχωράει και το τρίτο μονοπώλιο του χάλυβα


Με 60 απολύσεις, τις οποίες έχει βαφτίσει «εθελούσιες αποχωρήσεις», την Παρασκευή και την Τρίτη, ξεκίνησε την υλοποίηση των αντεργατικών σχεδιασμών της η εργοδοσία της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, που συνολικό στόχο έχουν τη συντριβή των εργατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι η εργοδοσία έχει ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει συνολικά σε 170 απολύσεις, μέσω «εθελούσιας» εξόδου, σε μείωση αποδοχών κατά 20%, στην κατάργηση των έξτρα δώρων, στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με 12ωρα σε 40ωρη βάση τη βδομάδα, καθώς και σε άλλα μέτρα με το ίδιο περιεχόμενο. Η εργοδοσία, μάλιστα, απειλεί ότι αν δε φύγουν οι εργαζόμενοι με τα «κίνητρα» που προτείνει, τότε θα προχωρήσει - έτσι κι αλλιώς - με βάση το νόμο του 5% (δηλαδή θα απολύει κάθε μήνα το 5% του συνόλου των εργαζομένων).

Η Ελλάδα θα παραμείνει Ελλάδα


Καθησυχαστικός ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν: Η Ελλάδα δεν θα γίνει Κύπρος ...

Και αυτό, διότι η Ελλάδα είναι ήδη Ελλάδα.
Δηλαδή αυτό που ΔΕΝ θα γινόταν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ.

Δηλαδή αυτό που δεν θα γινόταν η Κύπρος πριν κανα χρόνο.

Και εαν κάνουμε ένα ρεζουμε, η Ελλάδα δεν θα γίνει σαν την Κύπρο, η οποία με την σειρά της δεν ήθελε να γίνει Ελλάδα.

Η αστική παραμύθα κάνει γύρους και έται όπως το πάνε, σε λίγο καιρό θα μας λένε, πως η Ελλάδα δεν θα γίνει Ισπανία, Ιταλία ή Γαλλία. Πλέον δεν μας δουλεύουν, αλλά μας ρίχνουν χλέπες στην μούρη.

Θ. Παφίλης: Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή διαπραγμάτευση μέσα στην ΕΕ των μονοπωλίων



Στις χρυσαυγίτικες κορόνες περί «εθνικής παιδείας» που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αξιολόγηση στην Ολομέλεια της Βουλής, απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

«Από τα δείγματα φαντάζομαι πώς εννοούν ότι θέλουν να διδάξουν τις αξίες των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου. Την εκπαίδευση μπράβων και του υποκόσμου, γιατί εκεί κατοικοεδρεύουν, πέρα από τα όσα λένε. Τις αξίες να εκπαιδεύουν μαχαιροβγάλτες για να χτυπούν εξαθλιωμένους μετανάστες. Τις αξίες των φούρνων του Άουσβιτς, όπου φωτογραφίζονται στελέχη της και που έχουν γράψει και τραγούδια βουλευτές της. Αυτές είναι οι αξίες που έχουν και τις οποίες κρύβουν με γκαιμπελικό τρόπο, πίσω από το "εθνικό"», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όταν το ΚΚΕ καταψήφιζε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ

«Ο παράδεισος που σας υπόσχονται είναι ψεύτικος»
Νίκος Μπογιόπουλος / Ριζοσπάστης

Μόλις πριν από δέκα χρόνια, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο νέοι αλαλαγμοί «εθνικής χαράς» δονούσαν την ατμόσφαιρα. Οι τυμπανοκροσίες, λόγω του «θριάμβου», είχαν καλύψει τα πάντα.

Ηταν τότε που η ΕΕ προχωρούσε στη διεύρυνσή της με την ένταξη στους κόλπους της δέκα ακόμα χωρών. Μεταξύ αυτών και της Κύπρου.

Ηταν στις 9 Απρίλη 2003, όταν συνήλθε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επικύρωση της απόφασης της ένταξης της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών στην ΕΕ.

Σε εκείνη ακριβώς τη συνεδρίαση, οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ είχαν καταψηφίσει το διαγραφόμενο για τους λαούς έγκλημα. Το ΚΚΕ είχε καταψηφίσει και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Τότε από το ΠΑΣΟΚ, από τη ΝΔ, από τον ΣΥΝ, από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, εκτοξεύονταν μύδροι για τη στάση και την αρνητική ψήφο του ΚΚΕ. Κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν και έγραφαν ότι το ΚΚΕ θα είχε «τύψεις» (!) που αρνήθηκε να συμφωνήσει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Το παιχνιδι συνεχιζεται! ΒΡΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ:




1) Α.Τσιπρας στη νεολαια Συνασπισμου 2013

«Ήρθε η ώρα για μία νέα αριστερή κυβέρνηση. Δεν θα είναι μία απλή αλλαγή, γιατί ως τέτοια δεν έχει να προσφέρει απολύτως τίποτε. Θα είναι ανατροπή ενός φαύλου καθεστώτος, όχι κυβερνητική αλλαγή. Θα είναι ανατροπή του πελατειακού συστήματος, θα είναι αποκαθήλωση της πρωτοκαθεδρίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος πάνω στον κόσμο της εργασίας. Θα είναι το τέλος ενός συστήματος διαπλοκής (…). Θα είναι μία μεγάλη ανατροπή, που θα φέρει περισσότερη δημοκρατία, νέους συμμετοχικούς θεσμούς, την οικονομία των αναγκών και όχι των τραπεζιτών (…). Για αυτό και πριν από το μεγάλο χρέος της γενιάς σας, σας καλώ να μην αφήσετε λεπτό να φύγει από το μυαλό σας κάτι άλλο».
...
2)
Γ.Παπανδρεου στη νεολαια Πασοκ 2007

«Εμείς είμαστε εκείνοι που παλεύουμε για τη δίκαιη κοινωνία,

Μάκης Παπαδόπουλος στο MEGA (27-03-2013)


Πού πήγαν οι «σύμμαχοι»;

-- Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι με άλλες συμμαχίες, μια αστική κυβέρνηση μπορεί να πετύχει καλύτερη διαπραγμάτευση στην Ευρωζώνη για τη διαχείριση της κρίσης. Τι δείχνουν οι εξελίξεις;

Μετά τις επισκέψεις του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας είχε δηλώσει ότι στόχος του ήταν «η διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος», καθώς «είναι μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού και παγκόσμιου προβλήματος, και πιστεύω ότι με μια πολυδιάστατη οπτική για την εξωτερική μας πολιτική, μπορούμε να αναζητήσουμε συμμάχους στην παγκόσμια σκακιέρα, αλλά και να διευρύνουμε ρωγμές και την ατζέντα της διαπραγμάτευσης εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου». Τα ίδια πάνω - κάτω υπεδείκνυε ο ΣΥΡΙΖΑ και στην κυβέρνηση Αναστασιάδη τις τελευταίες μέρες, μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο πρώτο σχέδιο του Γιούρογκρουπ, καλώντας τους Κύπριους να αναζητήσουν συμμαχίες και βοήθεια εκτός της Ευρωζώνης ή σε ευρωπαϊκές δυνάμεις ανταγωνιστικές προς τη Γερμανία, προκειμένου να ενισχύσουν τη διαπραγματευτική τους ισχύ στις συνεννοήσεις με την τρόικα και να επιλεγεί τελικά ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούσε να προσδώσει φιλολαϊκά χαρακτηριστικά. Το αποτέλεσμα της κυπριακής διαπραγμάτευσης είναι πια γνωστό και επιβεβαιώνει ότι καμία κυβέρνηση, που έχει για διακηρυγμένο στόχο να διαχειριστεί τον καπιταλισμό και την κρίση του, δεν μπορεί να πάρει φιλολαϊκές αποφάσεις. Επιβεβαιώθηκε ακόμα ότι η διαπραγμάτευση εντός της Ευρωζώνης δεν αφορά το λαό, αλλά τους καλύτερους όρους διάσωσης των μονοπωλίων και ότι βάση για τις διεθνείς συμμαχίες στον καπιταλισμό δεν είναι η φιλευσπλαχνία ορισμένων χωρών απέναντι σε άλλες (π.χ. Ρωσία - Κύπρος), αλλά τα ιδιαίτερα συμφέροντα της αστικής τάξης κάθε χώρας, που επιβάλλουν τις αντιπαλότητες και τις μεταξύ τους κολεγιές.

Γ. Γκιόκας: Προσαρμόζουν την εκπαίδευση στις ανάγκες της αγοράς

26 Μαρτίου 2013

Ελιγμός αντιπερισπασμού από το ΠΑΜΕ!(ΦΩΤΟ)

Μετά τους χθεσινούς αποκλεισμούς από την αστυνομία των κέντρων όλων των ελληνικών πόλεων, κατά το γιορτασμό της 25ης Μαρτίου, το ΠΑΜΕ μετά από εντυπωσιακό ελιγμό, κατέλαβε το Μάτσου Πίκου!! Αν είναι δυνατον! Μέχρι εκεί έφτασε η χάρη τους...

Δεν έχουν το Θεό τους.
Δε σέβονται τίποτα!
Οχι μόνο την Ακρόπολη δε σεβονται, που στο κάτω κάτω δικιά μας είναι ό,τι θέμε την κάνουμε, αλλά και κανένα μνημείο του κόσμου.

Στην έντονη διαμαρτυρία που υποβάλαμε μάλιστα μας απάντησαν:
"Και που είσαι ακόμα"!!!
Πηγή: Εδώ και τώρα

Πώς θα ήταν η Μόσχα τη δεκαετία του 30 αν δε γινόταν ο Β ΠΠ

Δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα, μετά την συνάντηση με τον Γ. Στουρνάρα


Μετά τη συνάντησή της με τον Γιάννη Στουρνάρα και την ενημέρωση για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ για την Κύπρο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στην ουσιαστική ενημέρωση που μας έκανε ο υπουργός Οικονομίας εμείς ενημερώσαμε για τις θέσεις μας που συγκεκριμένα είναι οι εξής:

Καταγγέλλουμε την απόφαση του Γιούρογκρουπ και γενικότερα τις αποφάσεις της ΕΕ. Θεωρούμε ότι οδηγούν σε δραματικές εξελίξεις την Κύπρο.

Για εμάς βεβαίως η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής. Σε συνθήκες βαθιάς κρίσης της Ευρωζώνης, το παραφουσκωμένο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου περιπλέκει τα ζητήματα, δεν ήταν όμως η αιτία της κρίσης.

Τα στοιχεία της κρίσης προϋπήρχαν άλλωστε από το 2011. Πάρα πολύ μας ανησυχεί το εξής γεγονός:
Η γνωστή γεωπολιτική θέση της Κύπρου, οι υδρογονάνθρακες τους οποίους τα μονοπώλια και οι ανταγωνίστριες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θέλουν να τα βάλουν στο χέρι.

Καθώς οι νεοφιλελεύθεροι στοχοποιούν την Ευρωζώνη ...

... οι Συριζαίοι ακόμα σκέφτονται με ποιόν τρόπο θα την μεταλλάξουν.

 Πισσαρίδης: «Η Κύπρος να επανεξετάσει το ευρώ»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg έθεσε θέμα αποχώρησης της Κύπρου από την Ευρωζώνη σημειώνοντας: "H Λευκωσία πρέπει να εξετάσει σοβαρά το εξής: Αν θα πρέπει ή όχι να παραμείνει μέλος του ευρώ"

"Αν η Κύπρος πρέπει να αντιταχθεί σε κάτι, αυτό είναι η εκκαθάριση της Τράπεζας Κύπρου. Θα ισοδυναμούσε με χρεοκοπία", δήλωσε επίσης ο Χρ. Πισσαρίδης.

Επικριτικός εμφανίστηκε και στο ραδιόφωνο του BBC ο Χρ. Πισσαρίδης. Αναρωτήθηκε πώς μπορεί η ευρωζώνη να θεωρεί τα ποσά που χρειάζεται η Κύπρος μεγάλα. 

Εκτίμησε ότι το ευρώ μοιάζει πια λιγότερο βιώσιμο λόγω του τρόπου με τον οποίο λήφθηκαν οι αποφάσεις για την Κύπρο. 

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο


Ανακοίνωσε εξέδωσε η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Το ΚΚΕ καταδικάζει τη συμφωνία του Ευρωγκρούπ για την Κύπρο και εκφράζει την αλληλεγγύη του στον Κυπριακό λαό για να αντιμετωπίσει τα αντιλαϊκά μέτρα που δρομολογούνται σε βάρος του.

Η εφαρμογή της συμφωνίας συνιστά κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης με δραματικές συνέπειες στη μείωση των μισθών, κατεδάφιση των ασφαλιστικών ταμείων - πρόνοιας, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, εκτίναξη της ανεργίας. Το αρχικό «όχι» της κυπριακής βουλής αφορούσε στη διατήρηση της Κύπρου ως φορολογικού παραδείσου για τα μονοπώλια και την υπεράσπιση των συμφερόντων της αστικής τάξης και δεν αφορούσε τα συμφέροντα των εργαζομένων. Οι τελευταίες εξελίξεις αναδεικνύουν την ανάγκη οι λαοί να ξεσηκωθούν ενάντια στον «ευρωμονόδρομο» και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Η κρίση στην Κύπρο είναι ενδογενής, προϊόν του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Κύπρου και της ενσωμάτωσής της στην ΕΕ σε συνθήκες γενικότερης εκδήλωσης της κρίσης υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων. Δεν υπάρχει εισαγόμενη ή εξαγόμενη κρίση. Άλλωστε τα πρώτα εμφανή συμπτώματα κρίσης ξεκίνησαν στα τέλη του 2011, που για πρώτη φορά τότε τέθηκε το θέμα της προσφυγής στους μηχανισμούς της ΕΕ - ευρωζώνης.

Η κρίση είναι ευκαιρία

Μιλώντας στον κυπριακό ραδιοφωνικό σταθμό Αstra 92,8, o βουλευτής του ΔΗΚΟ, Nίκος Παπαδόπουλος, έκανε λόγο για κλοπή των κυπριακών τραπεζών και έλληνες επιχειρηματίες που πανηγυρίζουν με την απόφαση του Eurogroup, όπως ο Ανδρέας Βγενόπουλος, οι μέτοχοι της Πειραιώς, εφοπλιστές και άλλοι.



Περίεργο δεν είναι το γεγονός, πως η αστική τάξη μιας χώρας σαν την Ελλάδα, η οποία τάχα μου βρίσκεται υπο γερμανική κατοχή, να έχει τέτοια διαπραγματευτική δύναμη στην Ευρωζώνη, ώστε να αποκτάει σημαντικό μερίδιο στο πλιάτσικο της Κύπρου ? Εαν δεν ήξερα πως είμαστε πλήρως εξαρτημένη χώρα, θα υποπτευόμουν πως η ελληνική αστική τάξη, έπαιξε σημαντικό ρόλο όσον αφορά τα μέτρα που αποφάσισε το Eurogroup.

Γ. Γκιόκας στη ΝΕΤ: Οι λαοί μπορούν να ζήσουν καλύτερα αν βάλουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο

Λ. Κανέλλη: Λάθος της Κύπρου η ένταξη της στην Ε.Ε

25 Μαρτίου 2013

Ο Μ. Παπαδόπουλος στο 902 για Κύπρο

Κέρκυρα: Επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ στον Αϊ Μαθιά

Την επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ, στον Αϊ Μαθιά, από τους τραμπούκους φασίστες της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλει η Νομαρχιακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ. Η επίθεση έγινε το βράδυ της 24ης προς την 25η Μαρτίου και τα φασιστοειδή έσπασαν τα τζάμια των γραφείων και έγραψαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.


Στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Κέρκυρας σημειώνει:
«Οι θρασύδειλοι φασίστες και τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής διάλεξαν νύχτα για να γράψουν συνθήματα και να σπάσουν τα γραφεία του ΚΚΕ στον Αϊ Μαθιά.

Οι ιδεολογικοί απόγονοι των Μεταξά - Χίτλερ και Παπαδόπουλου διάλεξαν τη μέρα της εθνικής επετείου για να επιτεθούν στο ΚΚΕ που πρωτοστάτησε στους αγώνες της Εθνικής Αντίστασης και να θυμίσουν το ρόλο των προγόνων τους, ρόλο καταδότη και συνεργάτη των φασιστών κατακτητών.

Επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά ότι τα διάφορα ναζιστικά μορφώματα αποτελούν το μαστίγιο του συστήματος για την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Κινητοποίηση στην παρέλαση του Δήμου Παύλου Μελά από τις Λαϊκές επιτροπές (video)

 
Μαζική και μαχητική παρέμβαση στην παρέλαση του Δήμου Παύλου Μελά στο στρατόπεδο Καρατάσιου πραγματοποίησαν οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης, Μετεώρων, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας. 
 
Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν και μια σειρά άλλοι φορείς της περιοχής με τα δικά τους πλακάτ και συνθήματα, είχε ως βασικό σύνθημα "ΟΧΙ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ. ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΝ ΛΑΟ". 
 
Τα μπλοκ των Λαϊκών Επιτροπών ήταν μαζικά και μαχητικά, ενώ ξεχώρισε και το μπλοκ του ΠΑΜΕ με πανώ " ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΜΕΝΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ". 

Τι είναι η λαϊκή επιτροπή ? (Επιτροπή Α/Σ Πειραιά)


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ; 

Η έξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου περιλαμβάνει όλα αυτά που βιώνουμε εδώ και τρία χρόνια. Δηλαδή την ακόμα πιο άγρια και βάρβαρη επίθεση των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τα υπηρετούν, στις εργατικές κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες χρόνων.

Συλλογικές συμβάσεις, συνταξιοδότηση, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σταθερός χρόνος εργασίας, πρόνοια, δωρεάν υγεία και δωρεάν παιδεία καρατομούνται σύμφωνα με τις ανάγκες της αστικής τάξης για θωράκιση της κερδοφορίας της.

Αυτές οι εξελίξεις έχουν φέρει μπροστά σε ανυπέρβλητα αδιέξοδα την εργατική τάξη και άλλα λαϊκά στρώματα. Αυτός ο ‘’μονόδρομος’’ όπως τον αποκαλούν για μας είναι αδιέξοδος.

Εμείς οι εργαζόμενοι που συσπειρωνόμαστε στο ΠΑΜΕ σε καλούμε να βαδίσεις στον δικό σου μονόδρομο. Αυτόν της συγκρότησης μιας λαϊκής συμμαχίας μεταξύ εργαζομένων, αυτοαποσχολούμενων, επαγγελματοβιοτεχνών, αγροτών και της νεολαίας που προέρχεται από τον λαό.

Κοζάνη: Αστυνομική επίθεση στους κομμουνιστές που διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από τη Χρυσή Αυγή


Την απρόκλητη επίθεση τη ςαστυνομίας δέχθηκαν μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην Κοζάνη όταν διαμαρτυρήθηκαν για την κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγήςστην εκδήλωση για την 25η Μάρτη στην κεντρική πλατεία της πόλης. Όπως φαίνεται και στο βίντεο οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν χτυπώντας τους κομμουνιστές και ουσιαστικά υποβοήθησαν τους φασίστες να καταθέσουν στεφάνι στην εκδήλωση. Προσήχθη ένα μέλος της ΚΝΕ ο οποίος λίγο αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ -Οι αιτίες και ο χαρακτήρα της Επανάστασης του 1821 .

Ο Νίκος Σοφιανός στο MEGA (25/03/2013)


Για την αντιλαϊκή συμφωνία για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο και τα συμπεράσματα που πρέπει να βγάλει ο λαός από όλες τις τελευταίες εξελίξεις μίλησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» το πρωί της Δευτέρας.

«Νομίζω ότι το πρώτο που πρέπει να πούμε, και αυτό κάνουμε εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον κυπριακό λαό που θα πληρώσει πολύ άγρια την πολιτική που διαχειρίζεται την κρίση της οικονομίας σε βάρος του», τόνισε ο Ν. Σοφιανός, ενώ σε ό,τι αφορά το χαρακτήρα της κρίσης στην Κύπρο υπογράμμισε ότι «είναι κρίση της οικονομίας καραμπινάτη και δεν είναι από το PSI το ελληνικό».

Με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο


Οι ανταγωνισμοί και οι συμβιβασμοί που εκδηλώνονται στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης στην Κύπρο, προσφέρονται για συμπεράσματα και δικαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ. Απαντούν σε βασικά ερωτήματα που απασχολούν την ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση και στην Ελλάδα, για το αν υπάρχει φιλολαϊκός δρόμος εξόδου από την κρίση με στρατηγική διαχείρισης του καπιταλισμού, σε συνεννόηση με την ΕΕ - Ευρωζώνη και μέσα από τις δομές τους. Ορισμένα παραδείγματα:

1. Είναι ίδιο το «όχι» του λαού στα μέτρα του Γιούρογκρουπ με το «όχι» που είπε η πλειοψηφία των κυπριακών κομμάτων στη Βουλή;
Η απάντηση είναι πως όχι. Ο λαός έχει κάθε λόγο να αντιδρά στο πετσόκομμα των καταθέσεών του, σαν μέτρο για να σωθούν οι τράπεζες. Δεν είναι ίδιο όμως το σκεπτικό και των κομμάτων, που ξέρουν ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι όρος αναγκαίος για τη διάσωση της κυπριακής καπιταλιστικής οικονομίας, η οποία στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις εισροές ξένων κεφαλαίων, εξαιτίας των χαμηλών φόρων και των υψηλών επιτοκίων που προσφέρει το χρηματοπιστωτικό της σύστημα. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος (η διάσωση της καπιταλιστικής οικονομίας), που τα κόμματα στην Κύπρο δρομολόγησαν εδώ και μήνες την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, η οποία περιείχε και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το «όχι» στην επιβολή τέλους στις

24 Μαρτίου 2013

Ένα βήμα από την τελεσίδικη παύση ύπαρξης του κυπριακού κράτους


Αντί προλόγου:

Τα μέτρα τα οποία δρομολογήθηκαν και θα δρομολογηθούν στην Κύπρο όσο η πολιτική ηγεσία της χώρας εξακολουθεί να "διαπραγματεύεται" με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ αντί να προχωρήσει σε άμεση και μονομερή έξοδο από την ΕΕ δεν είναι μέτρα απλής ταξικής υπερεκμετάλλευσης. Είναι μέτρα εθνοκάθαρσης χωρίς την χρήση συμβατικών όπλων. Η κυπριακή οικονομία στα χέρια της ΕΕ μετατρέπεται σε μηδενικό χρόνο σε κρανίου τόπο που δεν θα μπορεί να συντηρήσει εθνικό πληθυσμό (οι μη ντόπιοι έτσι κι αλλιώς θα φύγουν μόνοι τους στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα). Ήδη, ο εξανεμισμός των χρημάτων πάνω από 100.000 ευρώ στις Τράπεζες Λαϊκή και Κύπρου σημαίνει ακαριαίο θάνατο όλων των μικροεπιχειρήσεων της χώρας. Οι συνέπειες από την συρρίκνωση στο μηδέν των συναλλαγών και της ξαφνικής και απότομης εγκατάλειψης της οικονομίας από ρωσικές εταιρίες θα σημάνει ένα ποσοστό ανεργίας πάνω από 50% σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μετά το πέρας οποιασδήποτε συμφωνίας. Δεν υπάρχει κανένας δρόμος για τους κύπριους για την ανοικοδόμηση της οικονομίας υπό τις συνθήκες οικονομικού στραγγαλισμού που θα γίνουν αποδεκτές αν συνεχιστούν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεης. Δεν υπάρχει καμία εναλλακτική για τους Κύπριους υπό τις συνθήκες που ήδη διαμορφώθηκαν με την συναίνεση του πολιτικού

Αλ. Παπαρήγα: Με εμπιστοσύνη στη στρατηγική μας και απαιτητικότητα από τον εαυτό μας

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Συνδιάσκεψη της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλίας

Ξεκινώντας την παρέμβασή της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στην Προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της ΚΟ Περιοχής Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στην πορεία της συζήτησης και επισήμανε: «Ολες οι ομιλίες είχαν το θετικό στοιχείο ότι έγινε μια προσπάθεια να συνδεθούν οι εκτιμήσεις, οι κατευθύνσεις των Θέσεων της Κεντρικής Επιτροπής με την πείρα της δράσης. Αυτός ο τρόπος πρέπει να κυριαρχήσει στη δουλειά μας. Υποφέρουμε λίγο σ' αυτό, δηλαδή οι εκτιμήσεις μας, οι επεξεργασίες μας να ακουμπάνε και στην εμπειρία της δουλειάς, γιατί εμείς είμαστε κόμμα, δεν είμαστε ινστιτούτο μαρξισμού - λενινισμού, ούτε απ' την άλλη μεριά απλώς ακτιβιστές. Δρούμε και εκτιμάμε τη δράση μας, πρέπει αυτά να τα συνδυάζουμε. Αρκετές ομιλίες, οι περισσότερες, ανεξάρτητα αν είχαν και θεωρητικά σχήματα στις τοποθετήσεις, υπηρέτησαν αυτό το στόχο. Πρέπει να τα αναπτύξουμε ακόμα πιο πολύ. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο αυτό, δε γίνεται σχηματικά, αντανακλά την εμπειρία της Οργάνωσης, αποτυπώνει μία πρόοδο».

Για την ιδεολογικοπολιτική διαπάλη μέσα στις γραμμές του κινήματος
Και συνέχισε η Αλ. Παπαρήγα:

23 Μαρτίου 2013

Στα λόγια ΑΝΤΙΦΑσίστες - στην πράξη αντικομμουνιστές

Τη δράση των αντικομμουνιστικών ομάδων αναρχικών, γνωστών και ως «αntifa», καταγγέλλει με ανακοίνωση της η Τομεακή Οργάνωση Α' Αθήνας - Γαλατσίου της ΚΝΕ, με αφορμή την αλλοίωση συνθήματος ενάντια στη Χρυσή Αυγή.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της: «Η ΚΝΕ, το τελευταίο διάστημα, πραγματοποίησε μαζική δραστηριότητα ενάντια στη Χρυσή Αυγή, με στόχο να αναδείξει το ρόλο της Χρυσής Αυγής, αλλά και του φασισμού γενικότερα.

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνεται καθαρά ότι το σύνθημα που έγραψαν μέλη της ΚΝΕ: "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ = ΜΑΝΤΡΟΣΚΥΛΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ", αλλοιώθηκε από ομάδες αναρχικών(γνωστών ως antifa), καλύπτοντας με έντεχνο τρόπο ΜΟΝΟ το "ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ" και αφήνοντας το υπόλοιπο σύνθημα.

ΣΕ ΚΑΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΙΣ:
  • Ποιο λόγο έχουν αυτές οι ομάδες, που δηλώνουν αντιφασίστες, να καλύπτουν και να

35ο Συνέδριο ΓΣΕΕ: Καταγγελία και αποχώρηση ΠΑΜΕ


Λίγο πριν τις 10.30 το πρωί του Σαββάτου, οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ στο 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ αποχώρησαν από την αίθουσα, καθώς από το πρωί της ίδιας μέρας επαναλήφθηκε το γνωστό σκηνικό απαξίωσης και διάλυσης από όλες τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στο Συνέδριο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε εκ μέρους του ΠΑΜΕ η Αλεξάνδρα Μπαλού ανακοινώνοντας την απόφαση του ΠΑΜΕ, μία μέρα μετά τα μεγάλα λόγια που ακούστηκαν για τα προβλήματα του συνδικαλιστικού κινήματος και για το τι πρέπει να γίνει, το πρωί του Σαββάτου στην αίθουσα που διεξάγονταν οι εργασίες του Συνεδρίου βρισκόταν σύσσωμη η ομάδα των αντιπροσώπων του ΠΑΜΕ και μόλις 50 αντιπρόσωποι από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις, επιβεβαιώνοντας έτσι την υποκρισία όλων όσων ακούστηκαν την προηγούμενη μέρα. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, τόνισε η Αλ. Μπαλού, ζητάμε να έρθουν όλοι οι σύνεδροι, να συζητήσουμε και να διαφωνήσουμε και καλούμε το προεδρείο να κάνει προσπάθεια για αυτό. Μέχρι τότε σημείωσε, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποχωρούν από την αίθουσα και θα παραμένουν στο χώρο του συνεδρίου.

Η Επανάσταση του 1821, το νόημα και η σημασία της στο σήμερα

  Αναδημοσίευση από Ριζοσπάστη

«Σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής τους, οι υλικές παραγωγικές δυνάμεις έρχονται σε αντίφαση με τις υπάρχουσες σχέσεις παραγωγής ή - πράγμα που αποτελεί μονάχα τη νομική γι' αυτό έκφραση - με τις σχέσεις ιδιοκτησίας, μέσα στις οποίες είχαν κινηθεί ως τώρα. Από μορφές ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων οι σχέσεις αυτές μεταβάλλονται σε δεσμά τους. Τότε έρχεται μια εποχή κοινωνικής επανάστασης. Με την αλλαγή της οικονομικής βάσης ανατρέπεται, αργότερα ή γοργότερα, ολόκληρο το τεράστιο εποικοδόμημα. Οταν εξετάζουμε τέτοιες ανατροπές, πρέπει να κάνουμε πάντα τη διάκριση ανάμεσα στην υλική ανατροπή, στους οικονομικούς όρους της παραγωγής, που μπορούμε να τους διαπιστώσουμε με ακρίβεια φυσικών επιστημών και στις νομικές, πολιτικές, θρησκευτικές, καλλιτεχνικές ή φιλοσοφικές, κοντολογίς τις ιδεολογικές μορφές μέσα στις οποίες οι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτή τη σύγκρουση και παλεύουν ως τη λύση της» (Καρλ Μαρξ, «Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας», πρόλογος).

Η 25η Μάρτη θεωρείται ως ημερομηνία έναρξης της ελληνικής εθνικοαπελευθερωτικής Επανάστασης των Ελλήνων στα 1821, αν και στις 23 Μάρτη ο Κολοκοτρώνης απελευθέρωνε την Καλαμάτα. Βεβαίως, τα χρονικά όρια έναρξης κοινωνικοϊστορικών γεγονότων είναι συμβατικά πολύ περισσότερο γεγονότων που πιστοποιούν τις κοινωνικές επαναστάσεις.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΓΚΛHΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ στην ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ της Σλοβακίας --- ΕΓΚΑΙΝΙΑ στις 30.03 ---

22 Μαρτίου 2013

Ο Γ. Πέρρος στο συνέδριο της 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ (video)


Φωτιά στην Κύπρο

Αναδημοσίευση από το Cogito Ergo Sum


Καθώς συνεχίζεται το νταβαντούρι με την Κύπρο και τις τράπεζές της, οι οποίες παραμένουν κλειστές (λέγεται πως θα ανοίξουν την Τρίτη, μετά την αργία τής 25ης Μαρτίου, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο ακόμη), ας προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια ψύχραιμη ματιά στο χάος που έχει δημιουργηθεί.

Πρώτα-πρώτα, ας έχουμε υπ' όψη μας μερικά βασικά νούμερα: (α) Το ΑΕΠ της Κύπρου φτάνει τα 18 δισ. ευρώ περίπου, στρογγυλεμένο προς τα πάνω. (β) Ο πληθυσμός τής χώρας είναι σκάρτες 900.000 (834.000 έδειξε η απογραφή τού 2011). (γ) Οι καταθέσεις στα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών, τα οποία βρίσκονται στο νησί, εκτιμάται ότι φτάνουν σήμερα τα 68,5 δισ. ευρώ (ιστορικό ρεκόρ αποτελούν τα 72,4 δισ. του περασμένου Μαΐου, όταν μεγάλα ποσά μεταφέρθηκαν από την Ελλάδα στην Κύπρο λόγω της αβεβαιότητας των επικείμενων τότε ελληνικών εκλογών). Πάμε τώρα να βάλουμε το μυαλουδάκι μας να δουλέψει και να κάνουμε μερικές πράξεις.

Ξέρουμε ότι όλες οι τράπεζες του κόσμου επενδύουν ποσά πολλαπλάσια των κεφαλαίων που διαθέτουν. Με απλά λόγια: για κάθε χιλιάρικο που καταθέτω εγώ στην τράπεζα, εκείνη ενδέχεται να δίνει δάνεια (ή να αγοράζει ομόλογα ή...ή...) ύψους πέντε χιλιάδων. Θεωρητικά, την διαφορά των τεσσάρων χιλιάδων η τράπεζα την καλύπτει με ίδια κεφάλαια. Όμως, στην πράξη η διαφορά καλύπτεται από τα χρήματα των επόμενων καταθετών και πάει λέγοντας. Αυτό το φανόμενο αποκαλείται μόχλευση. Δηλαδή, τραπεζική μόχλευση είναι ο λόγος των υποχρεώσεων της τράπεζας προς τα ίδια κεφάλαιά της. Πώς θα σας φαινόταν αν σας έλεγα ότι η μόχλευση μιας τράπεζας είναι ίση με 10; Σας φαίνεται πολύ; Κάθε άλλο! Περυσινά στοιχεία δείχνουν ότι η μόχλευση των τραπεζών τής ευρωζώνης βρισκόταν τότε στο 26, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η μόχλευση της Lehman Brothers βρισκόταν στο 30 όταν η τράπεζα κατέρρευσε (δες: "Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα: ένας γίγαντας με πήλινα πόδια").