31 Αυγούστου 2012

ΧΙΤΛΕΡΙΚΑ ΤΑΓΜΑΤΑ ΕΦΟΔΟΥ ΜΕ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ Η ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ «ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»


Με το σύνθημα να «επανακτήσουμε την πόλη μας» η τρικομματική κυβέρνηση (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ) του κ. Σαμαρά έχει επιδοθεί σε ένα απάνθρωπο πογκρομ - κυνηγητό μεταναστών με παράλληλη εκδίωξη αλλοδαπών μικροπωλητών στο όνομα της πάταξης του λαθρεμπορίου, προσπαθώντας να πείσει ότι για όλα τα κακά που βιώνει ο ελληνικός λαός φταίνε οι ξένοι. Η πολιτική αυτή, βολική για το σύστημα της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των πολιτικών της υποκειμένων τροφοδοτεί το ρατσιστικό μίσος, τη μισαλλοδοξία και δίνει έδαφος για τη δράση νεοναζιστικών γκρούπων όπως της «Χρυσής Αυγής». 

Η «Χρυσή Αυγή», τέκνο του συστήματος, δηλώνει και αυτή με τη σειρά της παρόν στη διάσωση του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος και αποτελεί το πιο σκληρό μηχανισμό ενσωμάτωσης της λαϊκής οργής και θυμού. Έχει αξία να θυμηθούμε το ιστορικό προηγούμενο της ανόδου φασιστικών κινημάτων - κομμάτων που πραγματοποιήθηκε στην περίοδο της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης του 1929 - 32. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε τον Φράνκο στην Ισπανία, τον Μουσολίνι στην Ιταλία, τον Χίτλερ στη Γερμανία, αλλά και στην χώρα μας με την άνοδο του αγγλόφιλου φασίστα - δικτάτορα Μεταξά.

Τον ρατσισμό, τη ξενοφοβία, τα γεννά το ίδιο το σύστημα και τα αξιοποιεί με βάση τα δικά του συμφέροντα. Φορείς αυτών των ιδεολογημάτων είναι οι φασιστικές οργανώσεις τύπου «Χρυσής Αυγής», η οποία μέχρι πρότινος δρούσε στο σκοτάδι και ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί ο ρόλος της στα πλαίσια της αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού.

Η «Χρυσή Αυγή» σε ρόλο διατεταγμένης υπηρεσίας αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της για να συγκαλύψει το ταξικό περιεχόμενο της αστικής πολιτικής, τον χαρακτήρα της οικονομικής κρίσης, αθωώνοντας τη στρατηγική της ΕΕ, του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που αντιμετωπίζει ενιαία την εργατική δύναμη σαν εμπόρευμα που η τιμή της πρέπει να πέσει ακόμα περισσότερο για να διασωθούν τα κέρδη των κεφαλαιοκρατών. Ο «αντιμνημονιακός» της λόγος είναι ρηχός, ανεδαφικός, είναι το όχημα για να αποπροσανατολίσει εργατικές - λαϊκές δυνάμεις και να βρεθεί στο προσκήνιο της πολιτικής - κοινωνικής ζωής.

Μουσικό Διάλειμμα

Ένα είναι το τραγούδι για την πανσέληνο : ]

αν κάναμε τη λίστα με τους 100 καλύτερους δίσκους που λέγαμε, ε αυτός θα ήταν μέσα

και ένα για τη σελήνη (και τα δύο από τους Πορτογάλους Moonspell) 

ΠΑΣΟΚ 7 ακτίνων...


Ακούσαμε ότι ο κ. Βενιζέλος ετοιμάζεται να επανασχεδιάσει το έμβλημα του ΠΑΣΟΚ, τον γνωστό «Ηλιο», ο οποίος, πλέον δεν θα έχει 9 ακτίνες, θα έχει 7 ακτίνες.
*
Και πολύ σωστά:
Η πρώτη ακτίνα θα συμβολίζει το «έξω το ΝΑΤΟ» και όλα τα παρεμφερή που έγιναν «μέσα και πιο μέσα στο ΝΑΤΟ».
Η δεύτερη ακτίνα θα συμβολίζει το «έξω από την ΕΟΚ» που έγινε«μέσα και πιο μέσα στην ΕΟΚ».
Η τρίτη ακτίνα θα είναι για το «δεν θα πάμε στο ΔΝΤ» που έγινε«ζήτω το ΔΝΤ».
Η τέταρτη ακτίνα θα είναι για το «Μνημόνιο 1».
Η πέμπτη ακτίνα θα είναι για το «Μνημόνιο 2».
Η έκτη ακτίνα θα συμβολίζει εκείνη την ωραία υπόθεση με τοχρηματιστήριο.
Η έβδομη ακτίνα θα είναι για την επίσης ωραία «υπόθεση Οτσαλάν».

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ TOY KKE : Άμεσα μέτρα για τα προβλήματα που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά στη Χίο


Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εσωτερικών

Καταστροφή«βιβλικών» διαστάσεων, κρανίου τόπος, με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένης δασικής, αγροτική γης και κτηνοτροφικής παραγωγικής έχει προκαλέσει ο πύρινος εφιάλτης στη Χίο από τις 18/8. Το καταστροφικό άπλωμα της φωτιάς κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα, καταστρέφοντας την οικονομία του νησιού, χλωρίδα και πανίδα και από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Αναπτύχθηκε σχεδόν σε όλο το νησί πλήττοντας περιοχές της κεντρικής, βορειοδυτικής, νοτιοδυτικής και ανατολικής Χίου (Αυγώνυμα - Ανάβατος - Άγιος Γιώργης Συκούσης, Σιδηρούντα - Μετόχι -Λίμνο, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πυργί, Ολύμποι, Καρίντα, Θολοποτάμι, Αρμόλια,περιοχές των χωριών Μέσα Έξω Διδύμα, Καλαμωτή).

ΦΟΙΤΗΤΕΣ – ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Καμιά Εστία να μην κλείσει – κανένας φοιτητής εκτός εστίας!

Κάλεσμα Συλλόγων για κινητοποίηση την Τρίτη, στο υπουργείο Παιδείας


Σε κινητοποίηση για τη στέγαση των φοιτητών καλούν οι φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, ΤΕΑΠΗ και Νοσηλευτικής Αθήνας και ο σπουδαστικός Σύλλογος ΣΓΤΚΣ του ΤΕΙ Αθήνας, την Τρίτη 4 Σεπτέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας.
Οι Σύλλογοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οικοτρόφων της Εστίας της οδού Δροσοπούλου, στην Αθήνα που, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, έχουν ενημερωθεί «από την πρυτανεία της ΑΣΟΕΕ ότι στις 23/8 λήγει η σύμβαση που έχει το πανεπιστήμιο με τον ιδιοκτήτη του κτιρίου». Υπενθυμίζουν ότι έχουν πραγματοποιήσει πολλές παραστάσεις διαμαρτυρίας και καταγγέλλουν πως πρυτανεία και υπουργείο πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλον, τονίζοντας πως υπάρχουν ευθύνες και στους δύο. Οπως σημειώνουν, τους προτάθηκε να μεταφερθούν οι 55 από τους 75, στη Φοιτητική Εστία Αθηνών (ΦΕΑ) και οι υπόλοιποι 20 μετά, όταν αδειάζει κάποιο δωμάτιο. 

Αιτήματα για τη στέγαση

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στους Δημους - Συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση

 -

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι δήμαρχοι στο έκτακτο συνέδριό τους!
Κλειστά τα δημαρχεία 12 και 13 Σεπτέμβρη.

Συντονισμό με τους άλλους εργαζόμενους ζήτησε η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτοντας το παρακάτω ψήφισμα:

«Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους με πρόσχημα την επίτευξη των στόχων των μνημονίων διαρκείας και την παραμονή της χώρας στη ζώνη του ευρώ δήθεν για να μη χρεοκοπήσει η χώρα!

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης // Λουκιανός Κηλαηδόνης - Απλή Αριθμητική



«Καλούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες που λένε "κάτι πρέπει να γίνει" να οργανώσουμε μαζί τη λαϊκή αντεπίθεση. Να γίνει παλλαϊκό σύνθημα πάλης η φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση, που σημαίνει πάλη για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις του δρόμου ανάπτυξης χωρίς μονοπώλια, ταξική εκμετάλλευση, με κοινωνικοποίηση, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό - λαϊκό έλεγχο, με αποδέσμευση από την ΕΕ και μονομερή διαγραφή του χρέους (...) O λαός να χαράξει πορεία για τη δική του εξουσία και διακυβέρνηση, που θα τον απαλλάξει από την κρίση και τη χρεοκοπία οριστικά και μόνιμα» (Από το «Κάλεσμα του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ», «Ρ» 30/8/2012).

Η αστική και οπορτουνιστική προπαγάνδα προβάλλει ότι η ανάπτυξη που προτείνει το ΚΚΕ είναι ανεφάρμοστη γιατί η εργατική εξουσία δε θα έχει πόρους. Τους απαντάμε: Με τη μονομερή διαγραφή του χρέους δε θα πληρώσει τα δάνεια. Θα καταργήσει τα διάφορα χρηματικά πακέτα και επιδοτήσεις στο κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις, θα καταργήσει τις στρατιωτικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Δε θα υπάρχουν κέρδη. Θα πάνε στην ανάπτυξη για όλους.
***
Λένε ακόμη: Τι μπορεί να παράγει η Ελλάδα; Η Ελλάδα έχει αναξιοποίητο ορυκτό πλούτο, απαραίτητη προϋπόθεση για ανάπτυξη της βιομηχανίας. Εχει βωξίτη, νικέλιο, ψευδάργυρο, χρυσό. Εχει λευκόλιθο, μάρμαρο, λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει τεράστιο υδάτινο δυναμικό για την παραγωγή επίσης ηλεκτρικής ενέργειας. Εχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό. Εχει ήδη αναπτυγμένη βιομηχανία χάλυβα σιδήρου, χαλκού, αμυντική βιομηχανία, βιομηχανία πλαστικών, παραγωγή τσιμέντου και άλλων οικοδομικών υλικών και μηχανοποίηση του κλάδου των κατασκευών.

Κουράγιο, κυρία Μέρκελ..


Οπως μας διαβεβαίωσε, προχτές, η κυρία Μέρκελ «ματώνει η καρδιά» όποιου (σ.σ.: προφανώς και η δική της...) ακούει για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων των φτωχών ανθρώπων στην Ελλάδα...
 

*
Το είδος της συμπάθειας της κυρίας Μέρκελ μέχρι που θα μπορούσε και να μας συγκινήσει.
Μάλλον, όμως, έχουμε γίνει χοντρόπετσοι, γεγονός στο οποίο έχουν συμβάλει οι δικοί μας, οι εγχώριοι δήμιοι, καθώς αν μη τι άλλο και από πολύ νωρίς φρόντισαν να μας καταστήσουν απολύτως κοινωνούς για εκείνο το είδος των συναισθημάτων που πλημμυρίζουν τους δημίους (μας).
*
Εχουμε, για παράδειγμα:

*
Τον Παπανδρέου, που έλεγε πόσο «περισσότερο σοσιαλιστής» είχε γίνει, βλέποντας τον πόνο και τη δυστυχία του κόσμου
(σ.σ.: που εκείνος προκαλούσε...).
*

30 Αυγούστου 2012

Βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ σε ΑμΕΑ.

Έπεσε κι η Καταλονία,μεγαλώνει η ύφεση στην Ισπανία


Η Καταλονία, η πιο μεγάλη και πιο πλούσια ισπανική περιφέρεια, ανακοίνωσε χτες ότι θα ζητήσει έκτακτη χρηματοδότηση από τη Μαδρίτη ύψους 5 δις ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει βασικές της υπηρεσίες, για παράδειγμα να καλύψει τις ανάγκες των σχολείων, των νοσοκομείων και των αναπηρικών ιδρυμάτων της. 

Όπως δήλωσε χτες το πρωί ο εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης Φρανσέζε Χομς, η αυτόνομη κυβέρνηση της Βαρκελώνης θα ζητήσει χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσει χρέη που ωριμάζουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι η Καταλονία έγινε η τρίτη ισπανική περιφέρεια – μετά τη Βαλένθια και τη Μούρτσια – που ανακοίνωσε επισήμως ότι θα ζητήσει βοήθεια από το ταμείο ρευστότητας για τις ανάγκες των περιφερειών ύψους 18 δις ευρώ που συνέστησε η κεντρική κυβέρνηση πριν δύο περίπου μήνες.

Για την μάχη του Γράμμου και άλλα ΔΣΕδικα...

Συνεχίζουμε τις επετειακές αναρτήσεις για τον ΔΣΕ, όχι μόνο για την μπούμε την μύτη των ξεσαλωμένων "νικητών" (οι πραγματικοί νικητές διέμεναν πέραν του Ατλαντικού), όσο και για να υπενθυμίσουμε ορισμένες ξεχασμένες αλήθειες. Επετειακή αναδημοσίευση νο2 λοιπόν:

30 Μάρτη 1946 -η «ξεχασμένη» ελληνική επανάσταση




το "εθνόσημο" του ΔΣΕ
Πόσοι αλήθεια θυμούνται πως σε αυτόν τον τόπο δεν έχει γίνει μία, αλλά δύο επαναστάσεις, με ημερομηνίες έναρξης μάλιστα, πολύ κοντινές μεταξύ τους; Η πρώτη την οποία άπαντες αναγνωρίζουν, άρχισε ως γνωστό τον Μάρτη (όχι φυσικά και στις 25) του 1821, και το εάν τελικά πέτυχε ή όχι τους σκοπούς της, είναι ένα ζήτημα που πιθανόν να μας απασχολήσει σε μελλοντική ανάρτηση. Εδώ θα ασχοληθούμε, κόντρα στο πνεύμα της ημέρας με την δεύτερη. Αυτή που άρχισε τα ξημερώματα της 30ης προς 31ης μάρτη του 1946, με την πρώτη επίθεση των παρτιζάνικων τμημάτων του μαχόμενου ελληνικού λαού εναντίον του σταθμού χωροφυλακής στο Λιτόχωρο.
Γιατί την αναφέρω σαν «ξεχασμένη»;
Γιατί τουλάχιστον 40 χρόνια μετά την λήξη της, οι αναφορές σε αυτήν ήταν μετρημένες με το σταγονόμετρο, ακόμη και από τον ίδιο τον οργανωτή και φορέα της, το ΚΚΕ. Επιπλέον γιατί ακόμη και σήμερα, ο χαρακτηρισμός του ένοπλου αγώνα του ’46-’49 σαν «επανάστασης», προκαλεί διχογνωμίες, πιο πολύ γιατί δεν άρχισε σαν συνειδητή πράξη ένοπλης ανατροπής, αλλά περισσότερο σαν αναγκαστική επιλογή αυτοάμυνας από την πλευρά των καταδιωκόμενων πλέον ΕΑΜιτών, από τους Εγγλέζους και τους πρώην συνεργάτες των Γερμανών που βρήκαν νέο αφέντη.

Για τον ελιγμό στο βίτσι

Με την ευκαιρία που οι "δεξιοί" θυμήθηκαν φέτος την "μεγαλειώδη" νίκη τους στον Γράμμο, είπαμε με μερικές μέρες διαφορά να αναδημοσιεύσουμε μία επετειακή ανάρτηση του fadomduck2 για τον ελιγμό στο Βίτσι. Ετσι για να φανεί και το γελοίον του στρατού που με εγγλέζικες στολές, αμερικάνους αξιωματικούς, και ηγέτη του μία γερμανίδα βασίλισσα, είχε και το θράσος να θέλει να ονομάζεται ..."εθνικός"!

Ο ελιγμός στο Βίτσι
Υστερα από 70, σχεδόν μέρες, συνεχών και αδιάκοπων μαχών στη Βόρεια Πίνδο και κάτω από τον αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, ο ΔΣΕ υποχρεώθηκε σε υποχώρηση η οποία και έγινε συντεταγμένα με τον περίφημο ελιγμό των δυνάμεών του στο χώρο του Βίτσι, τη νύχτα 20 προς 21 Αυγούστου του 1948. Ο ελιγμός πραγματοποιήθηκε με τη δημιουργία ρήγματος στο μέτωπο του αντιπάλου στην Αλεβίτσα. Η ενέργεια του ρήγματος στέφθηκε με επιτυχία και ο ελιγμός ολοκληρώθηκε πλήρως το βράδυ της 21ης Αυγούστου με το πέρασμα στην περιοχή του Βίτσι και των τελευταίων δυνάμεων του ΔΣΕ που είχαν μείνει στα μετόπισθεν για να καλύψουν την υποχώρηση.
Ο ελιγμός στο Βίτσι έφερε παραζάλη στους αντιπάλους του ΔΣΕ και γράφτηκαν γι’ αυτόν διάφορα παραμύθια στη μετεμφυλιακή περίοδο.

Γεμίσαμε κοριούς!


Σαμαρακατρανέμια

ίλεως ίλεως ίλεως!


Πάνω από 50.000 τηλέφωνα στη χώρα παρακολουθούνται!
Τα τηλέφωνα άνω των 50.000 πολιτών υποκλέπτονται από την ΕΛ.ΑΣ. και την ΕΥΠ για λόγους «εθνικής ασφάλειας»!
Μόνο τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, οι επίσημες παρακολουθήσεις τηλεφώνων αυξήθηκαν κατά 70%!
*
Τα πράγματα είναι σοβαρά.
Και επικίνδυνα.
Δε χρειάζεται καν η ρήση του Φράνκλιν ότι
«όσοι θυσιάζουν στοιχειώδεις ελευθερίες για λίγη ασφάλεια,
δεν αξίζουν ούτε ελευθερία ούτε ασφάλεια»,
για να καταδειχτεί πού οδηγεί το καουμπόικο δόγμα «Ασφάλεια ή ελευθερία».
*
Ειδικά, μάλιστα, όταν το γενικευμένο φακέλωμα εφαρμόζεται σε συνθήκες οικονομικής βαρβαρότητας,
οι οποίες δεν μπορούν παρά να στηρίζονται στις κάθε λογής «νόμιμες και ηθικές» μεθόδους κοινωνικής και πολιτικής καταστολής,

Αίμα στην Αγορά Πλατίνας


Α μέρος
 
Το θυσιαστήριο πάνω στο οποίο πάνω απο 40 εργάτες σφαγιάστηκαν στην Ν. Αφρική ήταν η εταιρία Λόνμιν, η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός πλατίνας.  

Η Λόνμιν είχε προβλήματα το 2009 τα οποία άρχισε να λύνει το 2010 όταν δήλωσε   237 έκατ. δολάρια κέρδη προ φόρων για το οικονομικό έτος μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με ζημίες της τάξης των 111 έκατ. δολ. το 2009. Ο «τζίρος» αυξήθηκε κατά 49% στο 1.59 δισεκατομμύριο δολάρια. Η Λόνμιν πούλησε 706.000 ουγκιές εκλεπτυσμένης πλατίνας στο οικονομικό έτος 2010 σε σύγκριση με 682.955 ουγκιές του προηγούμενου έτους. Μάλιστα για το 2010 ο όμιλος συνέστησε και μια πληρωμή των 15 σεντ ανά μετοχή και ξεκίνησε νέα μερισματική πολιτική.

Στο ευρύτερο σχήμα πραγμάτων, σύμφωνα με το «Platinum 2012», (Johnson Matthey) η μικτή ζήτηση πλατίνας αυξήθηκε κατά 2% το 2011 σε 8,1 εκατομμύρια. Οι προμήθειες αυξήθηκαν στο τετραετές ρεκόρ  6,48 εκατομμυρίων ουγκιών, ενώ η ανακύκλωση αυξήθηκε σε 2,05 εκατομμύρια ουγκιές. Υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για πλατίνα που πιέζει τις τρέχουσες τιμές σε πάνω από 2000 δολ ανά ουγκιά, σχεδόν διπλάσια από την τιμή του χρυσού.

29 Αυγούστου 2012

Κάλεσμα του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ

Καλούμε το λαό να χαράξει τη δική του προοπτική, να στηριχθεί στη δύναμη του δίκιου και της οργάνωσης, στη συσπείρωση και συμμαχία εργατών, αγροτών, ΕΒΕ, μαζί με τη νεολαία και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας, για να επιστρέψει η αισιοδοξία και η δύναμη για μια νικηφόρα πορεία ρήξης και ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, των καπιταλιστικών ομίλων, απαλλαγής από τα δεσμά της ΕΕ, με την κατάκτηση της εργατικής – λαϊκής εξουσίας.
Αυτή πρέπει να είναι η λαϊκή επιλογή και απάντηση σήμερα απέναντι στην κρίση που επεκτείνεται και βαθαίνει, τις εξελίξεις στην ΕΕ και το χρέος, τη σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση.
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ εκφράζει και προωθεί αταλάντευτα τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων στην Ελλάδα και την ΕΕ. Η προοπτική που χαράζει για το λαό είναι δραματική, οδηγεί ακόμη και άνεργοι να πληρώνουν φόρους αν έχουν ένα σπίτι, αρρώστους να μένουν χωρίς φάρμακα, παιδιά έξω από τους παιδικούς σταθμούς και τόσα άλλα που ο λαός καλείται να αντιπαλέψει αποφασιστικά, να σπάσει τα δεσμά του εγκλωβισμού σε παραλλαγμένες πολιτικές διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, να τραβήξει μπροστά για φιλολαϊκή διέξοδο, για την ικανοποίηση των αναγκών του.

H τελική ανάλυση του καπιταλισμού και το ταξικό μίσος των αφεντικών


“Στον αριθμό των ιδιομορφιών του ιμπεριαλισμού (…) ανήκει η μείωση της μετανάστευσης από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και η αύξηση της εγκατάστασης (του ερχομού εργατών και της μετοίκησης) σ’ αυτές τις χώρες από τις πιο καθυστερημένες, όπου ο μισθός εργασίας είναι κατώτερος”.

Κοντεύουν να περάσουν 100 χρόνια από τοτε που ο Λένιν έγραφε αυτά τα λόγια στο έργο του Ο ιμπεριαλισμός ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού (σελ. 123 στην έκδοση της Σύγχρονης Εποχής), και σήμερα, μετά από σχεδόν έναν αιώνα, τόσο το έργο συνολικά όσο και τα παραπάνω λόγια εξακολουθούν να επιβεβαιώνονται απόλυτα.

Στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη μετατροπή αυτής της συνολικής επιβεβαίωσης σε ταξική εργατική και λαϊκή συνείδηση, και τη μετατροπή της συνείδησης σε υλική δύναμη, σε μαζικό λαϊκό κίνημα με αντιμονοπωλιακό – αντιμπεριαλιστικό προσανατολισμό, τα κέντρα εξουσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου καταφεύγουν, ανάμεσα στα άλλα, και στην “τελική ανάλυση” του συστήματός τους, του καπιταλισμού.

Ούτε... στην τουαλέτα! Καπιταλιστικές "ελευθερίες" : Χρονομετρούν το κατούρημα σε εταιρίες στην Ελλάδα !


Ούτε... στην τουαλέτα !

Γρηγοριάδης Κώστας
Πριν μερικά χρόνια, η είδηση για τους εργαζόμενους σε σούπερ μάρκετ της Αργεντινής που η εργοδοσία τους... φόρεσε πάνες για να μη χασομεράνε στην τουαλέτα ίσως να είχε προκαλέσει έκπληξη στη χώρα μας. Σήμερα, στους μεν εργοδότες θα βάζει ιδέες, στους δε εργαζόμενους θα γεννά εφιάλτες. Οι ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» δε γνωρίζουν κανένα όριο. 

Η καταγγελία που φιλοξένησε σε χτεσινό ρεπορτάζ ο «Ρ» βεβαιώνει πόσο «προοδεύουν» τα πράγματα και στην Ελλάδα:Εργαζόμενοι στις εταιρείες που ανέλαβαν να κλείνουν τηλεφωνικά τα ραντεβού στον ΕΟΠΥΥ δηλώνουν ότι η εργοδοσία χρονομετρά πόσο πηγαίνουν στην τουαλέτα. Οπως χρονομετρά και πόσες κλήσεις απαντά ο εργαζόμενος μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Με βάση τις... επιδόσεις του ο εργοδότης βγάζει τα συμπεράσματά του και ζητά από τους εργαζόμενους «χαρτί συμμόρφωσης»!

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της νοημοσύνης

Αναδημοσιεύω ενα άρθρο για τα "ελαφριά" ναρκωτικά όπως ακριβώς το βρήκα στο in.gr

Ουάσινγκτον
Η συστηματική χρήση κάνναβης από την εφηβεία συνδέεται με σημαντική και μη αναστρέψιμη μείωση των γνωσιακών ικανοτήτων αργότερα στη ζωή, συμπεραίνει νέα, μεγάλη μελέτη. Τα αποτελέσματα δείχνουν μάλιστα ότι κάποιος που αρχίζει να καπνίζει κάνναβη σε μόνιμη βάση πριν από τα 18 «χάνει» ως τα 38 του 8 μονάδες από το IQ του σε σχέση με τους μη χρήστες συνομηλίκους του.

Τα νέα συμπεράσματα, τα οποία βασίζονται στην πιο εμπεριστατωμένη διερεύνηση του ζητήματος που έχει γίνει ως σήμερα, θεωρούνται ιδιαίτερα ενδιαφέροντα από τους ειδικούς, ιδιαίτερα μάλιστα τη στιγμή που η χρήση κάνναβης για θεραπευτικούς σκοπούς αρχίζει να εξετάζεται σε διάφορους τομείς.

Επίδραση στις γνωσιακές επιδόσεις

Εδώ και πολύ καιρό οι επιστήμονες υποπτεύονται ότι η μόνιμη χρήση κάνναβης επηρεάζει τις γνωσιακές λειτουργίες, η επιβεβαίωση αυτής της υποψίας δεν είναι όμως εύκολη. Το κύριο σημείο στο οποίο «σκοντάφτουν» οι σχετικές έρευνες είναι το γεγονός ότι η πτώση των γνωσιακών επιδόσεων που παρατηρείται μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες που προϋπήρχαν της έναρξης της χρήσης και οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν εκ των υστέρων.

Για να αποφύγουν αυτόν τον σκόπελο ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στο Ντάραμ της Βόρειας Καρολίνας με επικεφαλής τη Μάντελιν Μάιερ αποφάσισαν να εξετάσουν τους εθελοντές της Dunedin Multidisciplinary Health and Development Study, μιας μακροπρόθεσμης μελέτης η οποία παρακολουθεί εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες 1.034 εθελοντές στη Νέα Ζηλανδία.

Τα δεδομένα αυτής της μελέτης επέτρεψαν στους ειδικούς να συγκρίνουν τεστ νοημοσύνης των εθελοντών από την ηλικία των 13 ετών –όταν κανείς από αυτούς δεν είχε αρχίσει τη χρήση κάνναβης– ως εκείνη των 38 ετών, κατά την οποία κάποιοι από αυτούς κάπνιζαν πλέον κάνναβη σε μόνιμη βάση, άλλοι είχαν καπνίσει στο παρελθόν και είχαν διακόψει ενώ κάποιοι άλλοι δεν είχαν κάνει ποτέ χρήση. Επίσης πρόσφεραν τη δυνατότητα να αποκλειστούν ή να προσμετρηθούν άλλες παράμετροι, όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση άλλων ουσιών ή το μορφωτικό επίπεδο.

Ο πάτος του θράσους δεν έχει πάτο. Του Νίκου Μπογιόπουλου

 

«Είναι απολύτως αναγκαία μια εθνική καμπάνια παρουσίασης των επιτευγμάτων (!!!) μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (!!!)...».

*

Αυτό που διαβάσατε παραπάνω είναι ατάκα του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Την εκσφενδόνισε χτες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ...

*

Για να διευκολύνουμε το τιτάνιο έργο του Βενιζέλου,

για να συμβάλουμε κατά το μέτρο που μας αναλογεί στην «εθνική καμπάνια» προπαγάνδισης των «επιτευγμάτων» των μνημονίων,

για να διατρανώσουμε (ολοκληρωμένα) «το καλό που μας ήβρε», να το «επικοινωνήσουμε» ανά τις ρούγες της ημετέρας πατρίδας, άμα τε και ανά τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της υδρογείου,

παρακαλούμε τους αρχιτέκτονες της «εθνικής καμπάνιας»,

ανάμεσα στα τόσα «επιτεύγματα»,

να μη λησμονήσουν και τα εξής:

Απάντηση Βουρλιώτη στην "Αυγή"

Την άμεση απάντηση  των συγκροτημάτων Goin’ Through και  NEBMA   προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Η εφημερίδα «υποδέχτηκε» την είδηση με ειρωνικά σχόλια επικρίνοντας τα δυο γκρουπ για τη συμμετοχή τους στο 38ο φεστιβάλ της ΚΝΕ κατηγορώντας τους για   «μιμητές της αμερικάνικης αντίστοιχης σκηνής».

Διαβάστε την απάντηση των συγκροτημάτων:
«Σε πρόσφατο άρθρο της η εφημερίδα "Αυγή", με αφορμή την επικείμενη εμφάνιση των συγκροτημάτων GOIN THROUGH & NEBMA στο 38ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ, εμφανίζεται ως θεματοφύλακας της ποιότητας της ελληνικής μουσικής, τιμητής της ιστορίας του Φεστιβάλ (!!!) και ασκεί έντονη κριτική για την επιλογή των εν λόγω συγκροτημάτων με βασικό επιχείρημα το ότι "Τα δύο συγκροτήματα είναι μιμητές της αμερικάνικης σκηνής, υπέρμαχοι ενός συστήματος στο οποίο ο "άντρας" θέλει "αμάξια και λεφτά" για να κατακτήσει την καλλίγραμμη νεαρή, την οποία φυσικά αλλάζει σαν τα πουκάμισα και πουλάει νταηλίκι...".

Καταρχήν και μόνο το περιεχόμενο αυτής της φράσης αποκαλύπτει την άγνοια που διακατέχει τον εμπνευστή της, ο οποίος μοιάζει να ξέθαψε αυτήν την άποψη (για μια μουσική που σε παγκόσμια κλίμακα κυριαρχεί εδώ και τρεις δεκαετίες), από κείμενο της ΕΟΝ για τα αντιχριστιανικά ήθη. Καλό και δημοσιογραφικά δεοντολογικό θα ήταν να κατανοήσουν ότι η Hip hop μουσική και κουλτούρα δεν περιλαμβάνει μόνο το "γκαγκστεριλίκι" και το μισογυνισμό, αλλά και την κοινωνική καταγραφική - κριτική και το βίωμα ως στιχουργική αφετηρία. Και στο κάτω κάτω, η "Ευρωπαϊκή Αριστερά" δεν είναι αυτή που υπερασπίζεται με κάθε τρόπο και επιχειρήματα την παραμονή της χώρας μας σε ένα τέτοιο "Αμερικάνικο" (καπιταλιστικό προφανώς) σύστημα στα πλαίσια της ΕΕ;

Αλ. Παπαρήγα: Να υποδεχτεί ο λαός τα μέτρα με γενική απεργία

Δήλωση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα για τα νέα μέτρα που θα φέρουν κυβέρνηση - ΕΕ

Υπάρχει ένα πακέτο το οποίο πέφτει στις πλάτες του λαού και του αφαιρεί ό,τι έχει απομείνει. Από εκεί και πέρα μπορεί να υπάρχουν διάφορες παραλλαγές της μιας ή της άλλης διαχειριστικής λύσης. Ο λαός δεν πρέπει να περιμένει αν θα κυριαρχήσει η μια ή η άλλη επιλογή, από ποια τσέπη θα του πάρουν και πως θα χειριστούν το ζήτημα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο, δυνατό

394393_391446727588906_671386936_n

Ο Αλέξης Τσίπρας ομιλεί στις 3 Σεπτεμβρίου (σημαδιακό) για τον αγώνα για "Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία και Κοινωνική Απελευθέρωση"! Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι, εδώ και η σχετική μπροσούρα του ΠΑΣΟΚ από το σωτήριον έτος 1974...

225103_391445194255726_1462358592_n

πηγή

28 Αυγούστου 2012

Toποθέτηση Σπ. Χαλβατζή στη Βουλή για το σκάνδαλο Ζήμενς

«Ζήμενς»: Μια υπέροχη ιστορία…


Γράφει   ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«Οπως ξέρετε, η SIEMENS στη Γερμανία έχει νέα διοίκηση και, μάλιστα, η νέα διοίκηση ήταν απότοκος αλλαγών στην εταιρεία (…). Με την αλλαγή σελίδας, με τις κινήσεις μας και με τη νέα διοίκηση στη SIEMENS, ως αποτέλεσμα, προκύπτει επίσης η δυνατότητα μιας υγιούς σχέσης με αυτή την εταιρεία. Το λέω αυτό, διότι ξέρω ότι υπάρχουν διαγωνισμοί – πολλοί υπουργοί, μου το έχουν πει – που έχουν γίνει και που πρέπει να κατακυρωθούν».
Το παραπάνω απόσπασμα είναι μέρος λογυδρίου που εκτοξεύτηκε διά χειλέων πρωθυπουργού. Πρώην πρωθυπουργού. Ηταν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που διαβεβαίωνε – στις 25/1/2011 – τα μέλη του Υπουργικού του Συμβουλίου ότι η «Ζήμενς» είχε… «αλλάξει» και ότι άνοιγε πεδίον λαμπρόν για μια «υγιή σχέση»
με μια εταιρεία που έχει λαδώσει από υπουργούς μέχρι κλητήρες του δικομματισμού,
με μια εταιρεία που βρωμάει και ζέχνει μίζα, διαφθορά, διαπλοκή, αρπαχτή και ξετσιπωσιά.
Εν ολίγοις, και ενώ το «πόπολο» γινόταν δέκτης όλων εκείνων των «ταρατατζούμ» περί «κάθαρσης», ενώ οι ταγοί μας φλόμωναν το «λαουτζίκο» με τα ηχηρά «πατριωτικά και τα λοιπά παρόμοια περί έγερσης ζητήματος αποζημιώσεων από τη «Ζήμενς»,
ενώ είχαν στηθεί (για… ξεκάρφωμα) ακόμα και εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή, την ίδια στιγμή
πίσω από τις κλειστές πόρτες είχαν – από πολύ νωρίς – ξεκινήσει οι… διευθετήσεις.

Bασανισμός μετανάστη εργάτη στη Μανωλάδα - ΠΑΜΕ - ΓΙΑ ΤΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΜΑΝΟΛΑΔΑ


Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ
Το ΚΚΕ καταδικάζει την ωμή ρατσιστική βία, το βασανισμό μετανάστη εργάτη στη Μανωλάδα επειδή διεκδίκησε τα δεδουλευμένα του. Αυτή η επίθεση βρίσκει πρόσφορο έδαφος στην πολιτική της κυβέρνησης που εδώ και σχεδόν ένα μήνα επιδίδεται σε επιχειρήσεις απανθρωπιάς σε βάρος μεταναστών, την ίδια στιγμή που η πολιτική της ΕΕ και με το Δουβλίνο 2 είναι αυτή που έχει μετατρέψει τη χώρα σε στρατόπεδο μεταναστών.
Ο λαός δεν πρέπει να δείξει καμία ανοχή στο ρατσισμό και τις δολοφονικές επιθέσεις. Αυτοί που λιντσάρουν μετανάστες έχουν την ίδια λογική με αυτούς που σήμερα κάνουν τραμπουκισμούς και χτυπούν ντόπιους εργάτες. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστεύει ότι δεν θα έρθει και η σειρά του.

Η Μακρόνησος μέσα από τα προπαγανδιστικά σκίτσα - Μερος Β

Στο σημείο αυτό συνεχίζουμε το αφιέρωμά μας στην Μακρονησιώτικη σκιτσογραφία των αστικών εντύπων της εποχής που δημοσιεύθηκε τον προηγούμενο μήνα. 

Συνέχεια του κόμικ του Στέφανου Δόξα από τον Σκαπανέα της Μακρονήσου

ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Σε εξέλιξη η απεργία.

Οι εξελίξεις στη Νότια Αφρική

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο απεργιακός αγώνας χιλιάδων εργατών μεταλλωρύχων του ορυχείου Μαρικάνα της εταιρείας Λόνμιν στη Ν. Αφρική καθώς η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων αρνήθηκε και χτες να πιάσει δουλειά, περίπου 10 μέρες μετά το λουτρό αίματος απεργών συναδέλφων τους από ένοπλες αστυνομικές δυνάμεις.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε χτες η διοίκηση του ορυχείου, για δουλειά προσήλθε μόλις το 13% των περίπου 3.000 εργαζομένων.
Την ώρα που η εργοδοσία συνεχίζει την ανένδοτη στάση της απέναντι στα μισθολογικά αιτήματα των εργαζομένων του ορυχείου, προσπαθεί να αποποιηθεί τις ευθύνες για τη συνεχιζόμενη ένταση και συνεχίζει τις προκλήσεις κατηγορώντας απεργούς και συνδικαλιστές ότι «εμποδίζουν οργανωμένα» την είσοδο συναδέλφων τους στο ορυχείο.

Κρήτη :: Σφοδρή επίθεση του ΚΚΕ για τα λιμάνια που βγαίνουν στο "σφυρί"


Με αφορμή την απόφαση της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» για 23 λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και τρία της Κρήτης: Σούδα, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου 

Όπως σημειώνεται από το ΚΚΕ:

"Με χθεσινή απόφαση της «Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων» βγαίνουν στο σφυρί 23 λιμάνια της χώρας. Μεταξύ αυτών που ξεπουλιούνται είναι και τα τρία της Κρήτης: Σούδα, Ρεθύμνου και Αγ. Νικολάου (του Ηρακλείου ήδη έχει μετατραπεί σε Α.Ε.).

Είναι ένα ακόμα μέτρο που προωθεί η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προκειμένου να ικανοποιήσει άμεσα τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για τη μεταφορά στον ιδιωτικό τομέα κερδοφόρων υποδομών της χώρας και της περιοχής μας.

Η παράδοση της χώρας στους ναζί, οι επιπτώσεις, οι ντόπιοι συνεργάτες τους και εχθροί της αντίστασης


Η προδοτική στάση των αρχών

Σαν ιδρυτική πράξη αυτής της σχέσης συνεργασίας μεταξύ ξένων και ντόπιων φασιστών μπορούμε να θεωρήσουμε την παράδοση στους Γερμανούς, από τον υφυπουργό Ασφαλείας Κ. Μανιαδάκη, 1600 συμπατριωτών του, κομμουνιστών και άλλων αντιπάλων του δικτατορικού καθεστώτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι ζητούσαν την αποφυλάκιση τους προκειμένου να συγκρουστούν με τον κατακτητή ενώ την ίδια στιγμή ο βασιλιάς και η ελληνική κυβέρνηση είχαν αυτοεξοριστεί (πολύ μου αρέσει αυτή η λέξη) στην Αίγυπτο επιδεικνύοντας έτσι περίσσιο θάρρος.[1]

Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου που ανέλαβε την διακυβέρνηση στις 30/4/1941 ενώ είχε πρώτα διαχειριστεί την ανευ όρων παράδοση της χώρας στους ναζί, επιδόθηκε με περίσσια θέρμη στην εξυπηρέτηση του ρόλου του αστυνόμου-τρομοκράτη, υποβοηθώντας τους κατακτητές (Βούλγαρους, Γερμανούς και Ιταλούς) στο δύσκολο έργο να επιβάλλουν την κυριαρχία τους. Πλήθος εγγράφων μαρτυρούν την ανάληψη αυτής της “υποχρέωσης” της κυβέρνησης του Τσολάκογλου προς τους κατακτητές.

Το Γαλάζιο Τετράδιο(απόσπασμα και δυο λόγια)



Το παρακάτω αποτελεί ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Το γαλάζιο τετράδιο" του Εμμανουήλ Καζακέβιτς απο τις εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Εδώ θαβρείτε μια αναφορά του Ριζοσπάστη στο συγκεκριμένο βιβλίο, διαβάστε την πριν συνεχίσετε γιατί θα σας βάλει στο κλίμα.

Επέλεξα το συγκεκριμένο κομμάτι, παρότι έχω τσακίσει πολλές σελίδες που μου φάνηκαν ενδιαφέρουσες καθώς διάβαζα, επειδή από τη μία μου αρέσει λογοτεχνικά η σκηνή που περιγράφεται, και από την άλλη, και αυτό το θεωρώ πιο σημαντικό, εμφανίζονται μια σειρά από προβληματισμοί τους οποίους συναντάμε και εμείς σήμερα μπροστά μας με σάρκα και οστά. Προβληματισμούς και ζητήματα τους οποίους αντιμετώπισε και ο ίδιος ο Λένιν, καταφέρνοντας μάλιστα να τους επιλύσει και μέσα από την μαυρίλα που επικρατούσε να μεταλαμπαδεύσει τελικά το άγιο φώς της μεγάλης επανάστασης. Το μήνυμα που παίρνει κανείς από αυτές τις λίγες παραγράφους, δεδομένου ότι γνωρίζουμε πλέον την έκβαση των γεγονότων, είναι πέρα για πέρα αισιόδοξο, και αμβλύνει λίγο εκείνο το συναίσθημα "μοναξιάς" και απελπισίας που καμιά φορά μας καταπλακώνει εμάς τους κομμουνιστές.

27 Αυγούστου 2012

Αποτελεσματικό κράτος... στην υπηρεσία των μονοπωλίων!


Ενας από τους διακηρυγμένους στόχους των κυβερνήσεων των τελευταίων τριών ετών είναι η απομάκρυνση από το Δημόσιο τουλάχιστον 150 χιλιάδων εργαζομένων. 

Για την αποδοχή αυτού του μέτρου η εκάστοτε κυβέρνηση καταφεύγει σε συκοφαντίες σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων αξιοποιώντας και φαινόμενα γραφειοκρατίας, διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας (που «άνθισαν» πάνω στο έδαφος της κυρίαρχης πολιτικής). 

Στη βάση αυτών των συκοφαντιών οικοδομείται ο ισχυρισμός ότι η μείωση του προσωπικού θα οδηγήσει σε ένα δήθεν «καλύτερο κράτος». 

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Bild»: 

«Σύντομα θα έχουμε μικρότερες, υγιείς και σημαντικά βελτιωμένες στην απόδοσή τους δημόσιες υπηρεσίες. Γι' αυτό μειώνουμε το συνολικό αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων».

Ομως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο πρέπει να αναρωτηθούν ποιες είναι οι πραγματικές συνέπειες αυτής της πολιτικής. Η απόλυση 150 χιλιάδων υπαλλήλων σημαίνει μεταξύ άλλων μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο τουλάχιστον κατά 25%. 

Κρίσιμοι τομείς όπως είναι η Υγεία και η Παιδεία αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλο πρόβλημα έλλειψης προσωπικού. Η παραπέρα υποστελέχωσή τους θα οξύνει στο έπακρο τα ήδη τεράστια προβλήματα, με αρνητικές συνέπειες για τις εργατικές, τις λαϊκές οικογένειες...

Σειρά εκλαϊκευτικών άρθρων Ριζοσπάστη για την Πολιτική Οικονομία-Το χρήμα: Σύντομη ιστορική αναδρομή

Το χρήμα: Σύντομη ιστορική αναδρομή
Οπως η εμπορευματική παραγωγή δεν υπήρχε πάντα ούτε θα υπάρχει πάντα, έτσι και το χρήμα δεν υπήρχε και δε θα υπάρχει πάντα.

Για να εμφανιστεί το χρήμα έπρεπε η εμπορευματική παραγωγή και η ανταλλαγή να περάσει μέσα από μια μακρόχρονη ιστορική διαδικασία.

Ετσι, στη μεγάλη αλυσίδα των εμπορευμάτων που έπαιζαν το ρόλο του εμπορεύματος - ισοδύναμου, ο χρυσός είναι ο τελευταίος κρίκος.

Βαθμιαία ο χρυσός πήρε μια ιδιαίτερη θέση στον κόσμο των εμπορευμάτων. Αρχισε να παίζει το ρόλο του εμπορεύματος - ισοδύναμου.

Τι είναι το εμπόρευμα - ισοδύναμο

Το εμπόρευμα που χρησιμοποιείται ως πρότυπο για την έκφραση της αξίας των άλλων εμπορευμάτων, λέγεται εμπόρευμα - ισοδύναμο. Το εμπόρευμα - ισοδύναμο στην αναπτυγμένη του μορφή είναι ακριβώς το χρήμα. Αλλά πριν εμφανιστεί το χρήμα, το εμπόρευμα - ισοδύναμο πέρασε ένα μακρόχρονο ιστορικό προτσές.

Ο κώδικας της ΧΑ - μουραμπι

Eναλλακτικός τίτλος "Όταν τα παλουκάρια παίζουν με το Tardis"


Δεν ήθελα το καμ μπακ του ιντερνετικού μου αλτερ ιγκο (του Manny) μετά την καλοκαιρινή ραστώΝΗ (να προφερθεί σωστά) να αφορά τα αφιονισμένα δίποδα, τους χαμένους (και με τις δύο σημασίες της λέξης) κρίκους του ανθρώπινου είδους.

Κι όμως. Πάλι για τους αμοιβαδόμυαλους θα μιλήσουμε. Τα φαινόμενα φαγοκύτωσης φέτος το καλοκαίρι πολλά, αφού τα καλόπαιδα με τα μαύρα (στους 40 βαθμούς υπό σκιάν) έχουν βαλθεί να "ξεβρωμίκουν τον τόπο" κατά τα παστρικά πρότυπα της οργάνωσης τους.

Αυτό, ωστόσο, που θέλω  να σχολιάσω συνοπτικά, είναι η τηλε-πρόταση πυροτέχνημα που άκουσα χτες από κάποιον από τους ιδιωτικούς τηλε-σκουπιδότοπους που εκπέμπουν σε μία από τις κρατικές συχνότητες. Δεν θυμάμαι που, αλλά δεν έχει και τόση σημασία. Η καμπάνια προβολής της ΧΑ ανθεί σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, εκεί όπου τα βακτήρια τα υπεύθυνα για την εγκεφαλική πανούκλα έχουν βρει πρόσφορο έδαφος να "ανθίσουν", ανάμεσα στα διάφορα τηλεοπτικά σκουπιδο προϊόντα και στα σε προχωρημένη αποσύνθεση σώματα των νεκροζώντανων τηλε-ανθρώπων.

Το ΚΚΕ για τις βάσεις εισαγωγής 2012


Ανακοίνωση με αφορμή την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ εξέδωσε το Κομουνιστικό Κόμμα, καλώντας τους νέους να αγωνιστούν για ζωή και σπουδές με δικαιώματα.
«Σήμερα, που η ζωή της λαϊκής οικογένειας χτυπιέται αλύπητα προκειμένου να διασφαλιστούν τα καπιταλιστικά κέρδη, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ-ΤΕΙ φέρνει στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση για όλους τους νέους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.
«Ταυτόχρονα, απαιτείται πάλη ενάντια στην εφαρμογή του νόμου πλαισίου για τα ΑΕΙ που οδηγεί σε παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση πλευρών λειτουργιών των ιδρυμάτων, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα που έχει ήδη υποστεί η χρηματοδότηση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ», προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ιδιωτικοποιήσεις / Ετοιμάζεται: ιδιωτικοποίηση νερού. “Οπου το νερό έγινε εµπόρευµα, οι άνθρωποι υποφέρουν”.


Η ιδιωτικοποίηση του νερού φέρνει εκτόξευση τιµών, εξώσεις, χρέη, ανεργία, διακοπές υδροδότησης ακόµη και θανάτους! Διαβάστε το πρώτο μέρος της έρευνας και δείτε τι έγινε σε Βουλγαρία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Αργεντινή, Αυστραλία, Καναδά, Παρίσι.

Στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων που εφαρµόστηκε η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, το αποτέλεσµα ήταν υψηλό κοινωνικό κόστος, που δεν επέλυσε τα προβλήµατα λειτουργίας και υποδοµής, καθώς οι εταιρείες στοχεύουν (και τελικά αποκοµίζουν) τεράστια κέρδη. Ειδικά στο νότο, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης προωθείται ακόµη ως λύση στις επενδυτικές ανάγκες που προβάλλονται ως πρώτη προτεραιότητα. Ακριβώς αυτό που ζούµε στην Ελλάδα δηλαδή.

Όταν άλλοι αποφάσισαν ότι εµείς έχουµε πρόβληµα χρέους, προτάθηκε ως άµεση προτεραιότητα εµείς να πουλήσουµε τα νερά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Και αυτό είναι οι… επενδύσεις. Ελάτε να εξετάσουµε πού οδήγησαν τέτοιου τύπου επενδύσεις άλλες χώρες που βιώνουν την εµπειρία της ιδιωτικοποίησης εδώ και χρόνια…
ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: 6.000 άνθρωποι χάνουν τα σπίτια τους
Η ιδιωτικοποίηση του νερού στη Βουλγαρία ήταν µέρος του προγράµµατος λιτότητας που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, υποσχόµενο αποτελεσµατικότητα αλλά κυρίως ΕΠΕΝ∆ΥΣΕΙΣ. (Τα ίδια Παντελάκη µου, τα ίδια Παντελή µου).

Σειρά εκλαϊκευτικών άρθρων Ριζοσπάστη για την Πολιτική Οικονομία-Η εμφάνιση και ανάπτυξη της εμπορευματικής παραγωγής

marxengels5Η εμφάνιση και ανάπτυξη της εμπορευματικής παραγωγής

Η εμπορευματική παραγωγή δεν υπήρχε και δε θα υπάρχει πάντα. Θα πάψει να υπάρχει μόνο στις συνθήκες της δεύτερης φάσης του κομμουνιστικού τρόπου παραγωγής.

Τα πρώτα έμβρυα της εμπορευματικής παραγωγής εμφανίζονται ακόμα κατά την περίοδο της αποσύνθεσης του πρωτόγονου κοινοτικού συστήματος, δηλαδή πριν 7.000 χρόνια.

Η εμπορευματική παραγωγή υπήρχε και στη δουλοκτητική κοινωνία και στη φεουδαρχία. Σε αυτά τα κοινωνικά συστήματα, όμως, η εμπορευματική παραγωγή δεν ήταν κυρίαρχη γιατί:

Πρώτο, η παραγωγή των εμπορευμάτων ήταν περιορισμένη, επειδή κυριαρχούσαν οι φυσικές μορφές παραγωγής.

Δεύτερο, οι προκαπιταλιστικοί τρόποι παραγωγής από την ίδια τους την εσωτερική δομή, δεν απαιτούσαν τη μετατροπή των προϊόντων της εργασίας σε εμπορεύματα και μπορούσαν να υπάρχουν ανεξάρτητα από το αν υπήρχε ή όχι εμπορευματική παραγωγή.

26 Αυγούστου 2012

Συνταγογράφηση λογιστικής γενοκτονίας


Της Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ   

Τι έχουμε πάθει, ωρέ; Συνηθίσαμε; Προσαρμοστήκαμε; Στην αφόρητη μπόχα που εκπέμπεται από ληγμένα προϊόντα και κυρίως από τη ληγμένη συλλογική νοημοσύνη; Στην αφόρητη ασχήμια ιδεών και συμπεριφορών αλλά προπάντων στην αντιδημοκρατική, στην παραλυτική ανοχή, όταν δίπλα και παραδίπλα, ακόμα και μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, στο γραφείο, στο σχολείο, στη δουλειά και στο καφενείο, κότες και κοκόρια σε τρομοκρατημένη υστερία, βγάζουν λογύδρια και εκτονώνονται το ίδιο οριζόντια με την οριζοντιοποίηση των εναντίον τους μέτρων; Οριζόντια κατάθλιψη, οριζόντια απελπισία, οριζόντια παραλυσία, συντελούντος και του παρατεταμένου καύσωνα, τον χάσαμε τον ορίζοντα τον συλλογικά αποδεκτό ως τέτοιο. Η σύγχρονη ελληνική κοινωνία μας βρίσκεται θαρρείς σε θανατηφόρο βέρτιγκο (vertigo η απώλεια της αίσθησης του ορίζοντα που είτε στον αέρα είτε στο νερό έχει συνήθως μοιραία αποτελέσματα).

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ Για σημερινό δημοσίευμα της «ΑΥΓΗΣ»

Σε σχόλιο στην εφημερίδα «Αυγή» με αφορμή τη συμμετοχή γνωστού χιπ-χοπ συγκροτήματος, στις πλούσιες και πολύμορφες εκδηλώσεις του 38ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή”, στις 13-15 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση, αναφέρει: «Αν πρόκειται για προσπάθεια του ΚΚΕ να πιάσει τον παλμό της νεολαίας, είναι αποτυχημένη…». Αναφέρει επίσης και στίχους τραγουδιών του, όπως το «μαζί μου ασχολείσαι…».

Αφού ασχολήθηκαν μαζί μας, τους θυμίζουμε τα βασικά: το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», είναι από τα μεγαλύτερα νεανικά πολιτικά-πολιτιστικά γεγονότα στη χώρα μας, θεσμός που απλώνεται απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.

Mετανάστες και υποκρισία


Είναι απίστευτη η υποκρισία της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής κοινωνίας και μάλλον φτάνει η ώρα που θα πληρωθεί ακριβά.
Σε μια εποχή που σχεδόν όλοι μιλούν για την ανάγκη να επικρατήσει νομιμότητα στη χώρα, ελάχιστοι είναι αυτοί που επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών. Τους προτιμούν παράνομους. Μα οι περισσότεροι μετανάστες θέλουν τη νομιμοποίηση, για να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε σε μια πλούσια ευρωπαϊκή χώρα.
Από τη στιγμή που η πλειοψηφία των μεταναστών θα φύγουν από την Ελλάδα μόλις νομιμοποιηθούν, γιατί τόσοι Έλληνες δεν επιθυμούν τη νομιμοποίηση των μεταναστών; Δεν λένε πολλοί «να φύγουν οι μετανάστες»; Ε, αν νομιμοποιηθούν, θα φύγουν.
Η πραγματικότητα είναι πως θέλουμε –και χρειαζόμαστε- τους μετανάστες αλλά τους θέλουμε χωρίς δικαιώματα. Δηλαδή, θέλουμε σκλάβους. Να δουλεύουν φτηνά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, να είναι υπάκουοι και –αν είναι δυνατόν- να μην κυκλοφορούν στους δρόμους μας.

Ενδoϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι πολεμικοί στόλοι το 2030


Tου Α. ΒΙΑΝΝΑΚΗ (*)

«Τα γερμανικά στρατεύματα πρέπει να ανοίγουν το δρόμο στους γερμανούς επιχειρηματίες και στις επενδύσεις τους»

Χορστ Κολλερ, Πρόεδρος της Γερμανίας μέχρι το καλοκαίρι του 2010, όταν αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω της παραπάνω δήλωσης



Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «ΜαρίνεΦορουμ»(1) για λογαριασμό της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικών Μέσων και Προμηθειών, γίνεται μια σύγκριση των τάσεων που διαπερνούν το πολεμικό ναυτικό σ’ όλο τον κόσμο.

Είναι προφανές, ότι πέρα από την προσπάθεια αποτίμησης της δύναμης πυρός και των στρατιωτικών ικανοτήτων των βασικών αντιπάλων του γερμανικού πολεμικού ναυτικού, η μελέτη αποσκοπεί στη στήριξη των γερμανικών ναυπηγείων και των εργοστασίων πολεμικού υλικού, προκείμενου να καθοριστούν όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια οι ανάγκες των σημαντικότερων ναυτικών δυνάμεων στο άμεσο μέλλον ώστε να προλάβει η Γερμανική βιομηχανία το μεγάλο «πάρτι» των παραγγελιών και προμηθειών.

Ποιός ρίχνει τα μεροκάματα

Βασική αιχμή του αντιδραστικού και φασιστικού λόγου στην Ελλάδα, αποτελεί η μομφή ότι οι μετανάστες «παίρνουν τις δουλειές των Ελλήνων» και «ρίχνουν τα μεροκάματα».  Τι εθνικότητα έχουν όμως αυτοί που πραγματικά ρίχνουν τα μεροκάματα στην Ελλάδα;



Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο Έλληνας εργαζόμενος αρχικά, είναι πως σπέρνουν τον εμφύλιο ανάμεσα στην εργατική τάξη τα αφεντικά, μέσα στους Έλληνες. Πώς δηλαδή δημιουργούν όλο και πιο νέες κατηγορίες εργαζομένων, με όλο και λιγότερα δικαιώματα, διασπασμένους ή σε αντιπαράθεση με τους υπόλοιπους.

Goin to socialism through gossiping


Πάμε γερά σύντροφε ΝΙΒΟ, σάμπως και οι "ποιοτικοί" (είπες κάτι Σταθούλη;)που ήταν υποτίθεται  καλύτεροι δεν μας γύρισαν την πλάτη στα δύσκολα;
Εγώ για να πω την αλήθεια τους NEBMA δεν τους ήξερα καν, τους Going Through ελαφρώς, και περισσότερο κατ όνομα μιας και δεν μπορώ να πω ότι με εκστασιάζει αυτού του είδους η μουσική. Δεν θα σχολιάσω την επιλογή των διοργανωτών του φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ να τους καλέσουν, δεν το θεωρώ μείζον ζήτημα αυτό, ούτε για το κόμμα, ούτε για τον λαό αυτής της χώρας. Πως να το κάνουμε όμως, η Αυγή αντίθετα με μένα, επειδή νοιάζεται για το ΚΚΕ και δεν θέλει να το δει να χάνει το δρόμο του προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια και σπέυδει, όπου χρειάζεται, να κάνει επικοδομοιτηκή κριτική.
Εκεί λοιπόν που είχαμε το σκιτσογράφο Στάθη να άγχεται για το μέλλον του κόμματος, την απήχηση του στον κόσμο και τα ποσοστά του, έχουμε τώρα και τον Α.Γ ο οποίος στο φύλλο 24/08/2012 της Αυγής γράφει τα παρακάτω:
~~~~~~~~~~~~~~~~

25 Αυγούστου 2012

Απαιτούν εξαθλίωση των εργατών



Μόνο νέα βάσανα θα συνεπάγεται για τους εργαζόμενους η ανάκαμψη την οποία προσμένουν με αγωνία όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και φυσικά το μεγάλο κεφάλαιο. Με κάθε ευκαιρία, οι μεγαλοεπιχειρηματίες επισημαίνουν ρητά ότι για... να επιστρέψει η ανάπτυξη πρέπει να σμπαραλιαστούν όσες εργατικές κατακτήσεις και λαϊκά δικαιώματα έχουν ακόμα σωθεί.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Επενδυτή» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, Ευριπίδης Δοντάς, εκτιμά πως ο πιο σημαντικός λόγος για τη «φθίνουσα πορεία της ελληνικής βιομηχανίας» είναι «η έλλειψη ανταγωνιστικότητας». Καταδικάζει την αύξηση του «μέσου κόστους εργασίας» και των εργοδοτικών εισφορών και στο ερώτημα «τι άλλαξε και, ενώ κάποτε υπήρχε ανάπτυξη, σήμερα δεν υπάρχει;» απαντά: «Η έννοια της παραγωγικότητας και η αμοιβή εκ του αποτελέσματος. Ησουν παραγωγικός; Λάμβανες μπόνους παραγωγικότητας. Το μοντέλο αυτό άλλαξε.
Αυξήσαμε τους μισθούς, ανεβάσαμε τα συνολικά κόστη, χωρίς αυτό να έχει στόχο την παραγωγικότητα. Εξαλείψαμε ένα μοντέλο που η Γερμανία το είχε και εξακολουθεί να το έχει, γι' αυτό και έχει τη μικρότερη δυνατή κρίση στην παγκόσμια αγορά. Αν είχαμε εφαρμόσει το μοντέλο όπου κρίνεται κάποιος από την παραγωγικότητα για την αμοιβή του, τότε δε θα είχαμε φτάσει ως εδώ»... Μάλιστα, στη συνέχεια ζητά «μείωση του κόστους εργασίας περίπου 30 - 35%» και «μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 52% που είναι σήμερα κάτω του 28%, που είναι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ».
* * *

To 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή στις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας


Οι ηγέτες της ΓΣΕΕ πούλησαν τους εργαζόμενους και στην Εθνική Τράπεζα


ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ 

Υπέγραψε μείωση των μισθών


Καταπάτησε τη θέληση των εργαζομένων, που απαίτησαν να πάρει απόφαση για τη σύμβαση η γενική τους συνέλευση!


Στην υπογραφή τριετούς επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας προχώρησε χτες η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας που επιβάλλει μείωση των μισθών από 4% έως 11% (μέση μείωση περίπου 7%) για το 90% των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση να υπογράψουν τη σύμβαση είχαν πάρει πριν μια βδομάδα οι παρατάξεις ΔΗΣΥΕ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ), ΔΑΚΕ (ΝΔ) και «Διαφάνεια» (νέα παράταξη που επίσης προέρχεται πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, σε αυτή συμμετέχει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος).

Της Αρκεί που σαν Πόρνη Αμείβεται...


Αναφερόμενο στην προχθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ζ. Κ. Γιουνκέρ, το αρθρο «Γκαστρωμένη» Τετραμηνία  στην Καθημερινη μας πληροφορει ότι η έξοδος από την Ευρωζώνη θα είναι σιγουρα «ολέθρια για την Ελλάδα» ενώ υπάρχει διχογνωμία για τον αντίκτυπο της στην υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Κατ’ αρχήν, προσέχουμε το μοτίβο με το οποίο σφυρηλατείται η κοινή γνώμη στην χώρα μας κατά το οποίο η, πολύ πιθανή πλέον, έξοδος της Ελλάδας απο την Ευρωζωνη είναι de facto μια σίγουρη καταστροφή «για μας», ενώ ενδεχομένως «να μην επηρεάσει και τόσο τους συνεταίρους και σύμμαχους μας στην ΕΕ».

Στην συνέχεια διαβάζουμε «Παραφράζοντας γνωστό απόφθεγμα του Χαρίλαου Φλωράκη, η τετραμηνία μέχρι το τέλος του 2012 θα είναι «γκαστρωμένη» για την Ελλάδα, για την Ευρώπη. Ίσως και για ολόκληρο τον κόσμο, εφόσον επαληθευτούν τα χειρότερα σενάρια». Αναφέρεται σε πιθανή ανάφλεξη στην  Μέση Ανατολή, σε κατάρρευση του ευρώ και διάλυση της Ευρωζώνης, και σε εξελίξεις στις ΗΠΑ μετά τις επικείμενες εκλογές, όταν το πρόβλημα των αστρονομικών ελλειμμάτων της χώρας (δεν το λεει η Καθημερινη αυτό) φαίνεται οτι θα αποτελέσει αφορμή για αμείλικτη  και άμεση επίθεση του κεφαλαίου στην εργασία των ΗΠΑ.

ΟΙ ΤΑΞΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ . . . ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΔΡΑΣΗ !

Οτι «η επίθεση χωρίς τέλος σε βάρος των εργαζομένων δεν συνιστά πολιτική εθνικής σωτηρίας ή μια νέα στρατηγική, αλλά είναι πολιτική ταξικού χαρακτήρα με τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους να γίνονται πειραματόζωα σε ένα σπιράλ διαδοχικών εκβιασμών και μαζικής εξαθλίωσής τους» επισημαίνει η «Αυτόνομη Παρέμβαση» του  ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή της ενόψει της ΔΕΘ.
Ανακοίνωση που σε τέσσερις ολόκληρες σελίδες εκτείνονται συμπεράσματα και αναλύσεις για τη σφοδρότητα της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι και διατυπώνονται μεταξύ άλλων συμπεράσματα του τύπου ότι «κανένας κοινωνικός διάλογος δεν μπορεί να χωρέσει στις σημερινές συνθήκες.

Καμία στάση αναμονής, καμία στάση παθητικής αποδοχής δεν είναι επιτρεπτή. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και της κοινωνίας δεν είναι διατεθειμένη να γίνει στο ίδιο έργο θεατή».

Το ΚΚΕ για τις δηλώσεις Σαμαρά - Ολάντ


Αυτό είναι το νέο κλίμα που έλεγαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι έφερνε ο Ολάντ. Η Γαλλία και η Γερμανία, όπως όλα τα καπιταλιστικά κράτη, τρώγονται μεταξύ τους για τη λεία, αλλά είναι όσο ποτέ άλλοτε συντονισμένες κατά των λαών, και του ελληνικού. 
Το μήνυμά του γαλλογερμανικού άξονα είναι ξεκάθαρο: Ο λαός να καταδικαστεί μόνιμα στην εξαθλίωση.
Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να διαλέξουν από ποιο δρόμο θα οδηγηθούν στην απόλυτη χρεοκοπία, εντός ή εκτός ευρωζώνης, αλλά να συστρατευτούν για τη μόνη διέξοδο: Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους με λαϊκή

ΠΑΜΕ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ



  • Προς τους εργατοϋπάλληλους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους άνεργους, τους συνταξιούχους.
  • Σε όλους τους εργαζόμενους στις πόλεις και τα χωριά, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, επαγγελματίες και αγρότες.
  • Τις γυναίκες, τη νεολαία.
Συνάδελφοι,
Μας οδηγούν στη μαζική εξαθλίωση για να σωθούν τα κέρδη των λίγων, για να γίνουν αυτοί ακόμα πιο ισχυροί.
Μας καταδικάζουν σε αδιέξοδα για να πληρωθούν οι δανειστές, να σωθούν τα κέρδη των μονοπωλίων της ΕΕ.
Μας στερούν την ελπίδα και κάθε προοπτική αξιοπρεπούς ζωής για να γίνουν οι τραπεζίτες, εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, μεγαλοξενοδόχοι, μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοκλινικάρχες πιο ανταγωνιστικοί.

... έχεις λεφτά; Θα έχεις Υγεία ...


Εγκλημα εκ προμελέτης

Εξ αρχής ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ιδρύθηκε με έναν και μοναδικό σκοπό: Να γίνουν δραματικές περικοπές στις παροχές, να ενισχυθούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες σε Υγεία - Φάρμακο, από τους οποίους οι ασφαλισμένοι και τα Ταμεία θα αγοράζουν υπηρεσίες Υγείας και φάρμακα. Οπως, αντίστοιχα, θα αγοράζουν και από τα δημόσια νοσοκομεία των οποίων η λειτουργία ως επιχειρήσεων ενισχύεται όλο και περισσότερο. Αυτό ήταν ένα έγκλημα εκ προμελέτης, για το οποίο κανείς - εκτός από το ΚΚΕ - δε μιλούσε, αντίθετα όλοι μιλούσαν για «προχειρότητες», για «κακή διαχείριση» κ.λπ. Ηταν φανερή η πρόθεση της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για εξίσωση προς τα κάτω των παροχών στους ασφαλισμένους.
.
Στον ΕΟΠΥΥ συνενώθηκαν 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι και Ταμεία που ήταν χρεωμένα. Ταυτόχρονα, η κρατική επιχορήγηση στον ΕΟΠΥΥ για διπλάσιους ασφαλισμένους μειώθηκε τουλάχιστον 3,5 φορές. Η «αιμορραγία» είναι διαρκής εξαιτίας της ανεργίας, της ελαστικής εργασίας, των μειωμένων μισθών και της «μαύρης» εργασίας, των οφειλόμενων εισφορών κράτους και εργοδοτών. Ολα αυτά ήταν γνωστά. Κι όμως, η αστική πολιτική είναι τέτοια, ώστε να αξιοποιεί τώρα τα προβλήματα που προκαλεί για να φορτωθούν η ευθύνη και οι συνέπειες των περικοπών στους ίδιους τους ασφαλισμένους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, είπε προχτές ωμά αυτό που προδιαγράφουν η ασκούμενη πολιτική, η ύπαρξη επιχειρηματιών σε Υγεία - Φάρμακο και η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ: «Ο ΕΟΠΥΥ θα λειτουργήσει ως μεγάλος αγοραστής υπηρεσιών Υγείας. Είναι μια μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία, η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τον γερμανικό ασφαλιστικό οργανισμό Υγείας. Φτιάχτηκε για να ενώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, τον ιδρώτα των εργαζομένων, και να βγει στην αγορά να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές».

24 Αυγούστου 2012

KKE: Η «Χρυσή Αυγή» χιτλερικό τάγμα εφόδου – υποκρίνεται τον προστάτη του λαού ενώ είναι δολοφονικό όπλο του συστήματος κατά του λαού


Τα χθεσινά γεγονότα στην Κόρινθο και άλλα που προηγήθηκαν σε διάφορες πόλεις, όπου οι τραμπούκοι της «Χρυσής Αυγής» με στρατιωτική εξάρτυση επιδόθηκαν σε άγριες επιθέσεις και ξυλοδαρμούς μεταναστών, δίχως κανείς να συλληφθεί, επιβεβαιώνουν ότι η «Χρυσή Αυγή» αποτελεί τον πιο λυσσασμένο μηχανισμό του συστήματος, ο οποίος προετοιμάζεται συστηματικά, έχοντας τελικό στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος. 
Με προμετωπίδα το κυνήγι των μεταναστών η ηγεσία της «Χρυσής Αυγής» κρύβει επιμελώς τους πραγματικούς στόχους της και εμφανίζεται ως φιλολαϊκή οργάνωση, που μάλιστα αναλαμβάνει αυτόκλητα τη δήθεν υπεράσπιση των φτωχών και αδυνάτων. Αξιοποιεί με αυτόν τον τρόπο τη δίκαια αγανάκτηση πολλών εργαζομένων και εξαθλιωμένων, θυμάτων της αστικής πολιτικής και του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, για να τους εγκλωβίσει στην πιο αντιδραστική κατεύθυνση υπηρέτησης του καπιταλιστικού συστήματος. Η κυβερνητική πολιτική ενισχύει τέτοιες δραστηριότητες σαν της «Χρυσής Αυγής».