30 Ιουνίου 2012

Κατακτήσεις της ανθρωπότητας

Η Ελλάδα του 2012 είναι μια χώρα τεράστιων αδιεξόδων χωρίς φως στο τούνελ, με 21% ανεργία (και με προβλέψεις στο 24% για το τέλος της χρονιάς), με βασικό μισθό πείνας και ακόμα χειρότερο επίδομα ανεργίας. Είναι μια χώρα όπου (όπως και στον υπόλοιπο ανεπτυγμένο δυτικό κόσμο) σε αυτήν κυριαρχεί ο ακραίος “αγώνας εναντίον όλων”, η ακραία απομόνωση, η έλλειψη ελπίδας κλπ. κλπ. Ούτε όμως η διέξοδος από την κρίση εντός του ίδιου συστήματος (σε καμιά 20ρια χρόνια, μην φαντάζεται κανείς ότι “όπου νάνε έρχεται”) φαντάζει ελκυστική.
 
Κάπου έγραφε ο Jeremy Rifkin ότι στο παρελθόν θεωρούνταν ότι έχεις πρόβλημα αν είχες πάνω από 3% ανεργία και πιο μετά 4%, 5%, 6%. Στην σύγχρονη κοινωνία όμως θεωρείται πρόβλημα αν έχεις ανεργία κάτω από 10%. Η σύγχρονη κοινωνία της μερικής απασχόλησης (όπου είναι ένα ερώτημα πόσο διαφέρει αυτή από την ανεργία), της υπερεξειδίκευσης, της σταδιακής κατάργησης της σύνταξης και πολλών πολλών άλλων δεν είναι επιθυμητή. Πόσο μάλλον που αυτή η κοινωνία λόγο ακριβώς του ανταγωνισμού του οδηγεί σε ακόμα χειρότερες καταστάσεις, όπως τον ερχόμενο πόλεμο στην Συρία φέτος, στο ΙΡΑΝ το 2013 και λόγο του ανταγωνισμού των δύο κυρίαρχων πόλων (Αμερική-Ιαπωνία και BRICKS) σε καμιά δεκαετία ίσως παγκόσμιο πόλεμο. 

Είναι αυτό το τέλος; Δεν έχουμε καμία προοπτική;

“Η ιστορία διδάσκει και εμπνέει” λέει μια σοφή φράση. Ας εμπνευστούμε λοιπόν, από το παρελθόν για το παρόν και το μέλλον. Από ποιό παρελθόν όμως; Από το παρελθόν αυτό που αποτέλεσε το ποιό εξελιγμένο παράδειγμα. Από αυτό όπου οι κατακτήσεις του μπορούν και πρέπει να ξαναγίνουν φάρος της ανθρωπότητας.

Το αεροπλανοφόρο USS Eisenhower στη Ρόδο !

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συγκεντρώνουν μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στον Περσικό Κόλπο

Φορτηγό του τουρκικού στρατού μεταφέρει σύστημα εκτόξευσης πυραύλων στα σύνορα με τη Συρία
«Αισιόδοξος» ότι μπορεί να υπάρξει πρόοδος και να προκύψει σαφής υλοποιήσιμη απόφαση από τη σύνοδο για τη Συρία που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη εμφανίστηκε, χτες, εισερχόμενος στις εργασίες της προπαρασκευαστικής συνάντησης ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου. Ο Ανάν, σύμφωνα με διαρροές, προωθεί ένα νέο σχέδιο που βασίζεται στα κομβικά σημεία της αρχικής του πρότασης, δηλαδή άμεση κατάπαυση πυρός, απόσυρση στρατευμάτων και ενόπλων από τις πόλεις, διασφάλιση ελεύθερης μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και μετακίνησης δημοσιογράφων, απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων. Με την προσθήκη της πρότασης για άμεση σύσταση μιας προσωρινής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη και από τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές αρκεί, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «να μην υποσκάπτει η μέχρι τώρα στάση τους και συμπεριφορά τους την προοπτική επιτυχίας και συμφιλίωσης».

Στη Σύνοδο έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα- η ΕΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος και οι Τουρκία, Κατάρ, Κουβέιτ, Ιράκ. Παρά τις επίμονες ρωσικές πιέσεις δεν προσκλήθηκε το Ιράν, πρόταση με την οποία φέρεται να συμφωνούσε ο Ανάν, συμμεριζόμενος την άποψη της Μόσχας ότι πρέπει να «μην περιθωριοποιούνται όλες εκείνες οι δυνάμεις που ασκούν επιρροή στα τεκταινόμενα στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή», αλλά απέρριψαν επιμόνως οι ΗΠΑ. Σε μια προσπάθεια περισσότερο εξισορρόπησης «για τα μάτια του κόσμου» δεν προσκλήθηκε, τελικά, ούτε η Σ. Αραβία, που επίσης ασκεί επιρροή, αλλά ούτε και ο γειτονικός στη Συρία, Λίβανος, που επηρεάζεται, ήδη, άμεσα από τις εξελίξεις.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΝΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ;

Γράφει ο Ν. Μπογιόπουλος



Στην Πορτογαλία, ο πρωθυπουργός κάλεσε προ μηνών τους νέους αν δεν βρίσκουν δουλειά, να μεταναστεύσουν...

Στην Ισπανία του 25% των ανέργων, η χώρα μπήκε και επισήμως σε μνημόνιο νέας λαϊκής λεηλασίας ως «αντισταθμιστικό» για την παροχή νέου πακτωλού δισεκατομμυρίων στις τράπεζες...

Στη Γαλλία, οι φορείς οργάνωσης συσσιτίων ζήτησαν επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ενίσχυση, αφού αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση μερίδων σίτισης προς τους απόρους που πολλαπλασιάζονται...

Στην Ιρλανδία, νέες μειώσεις στα κοινωνικά βοηθήματα προς αναπήρους, στα επιδόματα τέκνων και αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης για ευπαθείς οικονομικά ομάδες...

Στην Ιταλία, οι υπηρεσίες αγνοούν τον πραγματικό αριθμό των χιλιάδων αυτοκτονιών λόγω της κρίσης...

Επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στα εργοστάσια της «Apple»


Σε επικίνδυνες συνθήκες για την υγεία τους και με ελάχιστες αποδοχές αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια που παράγουν φασόν προϊόντα της εταιρείας «Apple» στην Κίνα, σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Εργασίας της Κίνας, η οποία ωστόσο εδρεύει στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα στοιχεία, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι κάνουν έως και 130 ώρες υπερωρίες το μήνα, ενώ ο κινεζικός νόμος έχει ως όριο τις 36, ενώ δουλεύουν σε εκκωφαντικό θόρυβο, εκτίθενται σε τοξικές ουσίες και τραυματίζονται κατά το χειρισμό μηχανημάτων. Το θέμα των συνθηκών εργασίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν προϊόντα «Apple», βρέθηκε στη δημοσιότητα, αρχικά, με αφορμή την κατάσταση στα εργοστάσια της ταϊβανέζικης εταιρείας «Foxconn», που αποτελεί τον κύριο κατασκευαστή προϊόντων Apple.

Πέθανε ο ηθοποιός Θύμιος Καρακατσάνης



Πέθανε, το Σάββατο, 30 Ιουνίου, ο Θύμιος Καρακατσάνης, σε ηλικία 72 ετών. Ο ηθοποιός και σκηνοθέτης αντιμετπώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία τα τελευταία δύο χρόνια είχαν επειδεινωθεί εξαιτίας του σακχάρου. Πάντως, όπως είπε σοτ TLIFE η σύζυγός του, Ρούλα, ο θάνατός του προήλεθ από τη νόσο του Πάρκινσον που εξελίχθηκε ραγδαία.

Σύνοδος Κορυφής : Αντιθέσεις, συμβιβασμοί και διαχειριστικές μανούβρες

Η Σύνοδος επιβεβαίωσε τους ανταγωνισμούς που κορυφώνονται στην ΕΕ, καθώς η κρίση βαθαίνει

Ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της συνόδου εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως που δόθηκε για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης συνοδεύεται από «μνημόνια συνεργασίας», άρα και από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. 

«Πήραμε μια καλή απόφαση σήμερα, ιδιαίτερα αναφορικά με την ανάπτυξη και την καταπολέμηση της ανεργίας και επίσης για μελλοντικά μέτρα για το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) και τον ΕΜΣ (Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας). Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε μακροπρόθεσμα μέτρα. Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σ' ένα καλό συμπέρασμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εσπευσε να διευκρινίσει πάντως πως η αγορά ομολόγων από το μηχανισμό στήριξης θα γίνεται υπό όρους. Οπως ανέφερε, αν οι χώρες χρειάζονται τα εργαλεία για την αγορά ομολόγων στην πρωτογενή ή τη δευτερογενή αγορά από τον EFSF ή τον ESM, τότε οι όροι θα συμφωνηθούν ως εξής: «Η έκθεση για την κάθε χώρα θα παρουσιάζεται στην Κομισιόν στη βάση της οποίας θα συμφωνούμε πάντα σε ένα μνημόνιο συνεργασίας στο οποίο θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Η τρόικα των ΕΕ/ΔΝΤ θα επιβλέπει τότε, όπως είθισται στον EFSF και τον ESM, αν τηρούνται οι όροι».

Σύμφωνα με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αυτό θα γίνει σε περίπτωση που η Ισπανία και η Ιταλία κάνουν χρήση αυτών των μηχανισμών. «Τότε θα εφαρμόζονται αυτοί οι όροι, για τους οποίους συμφωνήσαμε, βάσει των υφιστάμενων κανόνων», πρόσθεσε.

Στη χώρα του γελοίου . . .

Από το Στο καλό και στο διάολο

  • στη χωρα του γελοιου επιτρεπεται να εχεις off-shore για να φοροαποφευγεις  αλλα δε μπορεις να εισαι υπουργος ή βουλευτης οταν το κανεις
  • στη χωρα του γελοιου μπορεις να εισαι ο υπουργος οικονομκων της πιο φορομπηχτικης κυβερνησης για τα λαϊκα στρωματα και να επαιρεσαι για τους δεσμους σου με το βιομηχανικο προλεταριατο!!!
  • στη χωρα του γελοιου μπορεις να εισαι αριστερος και να θεωρεις το εφοπλιστικο κεφαλαιο εθνικους ευεργετες
  • στη χωρα του γελοιου μπορει να ζητας να παρεις διερευνητικη εντολη στις 6/5 εστω και σαν τριτο κομμα αλλα να δηλωνεις οτι θα την επιστρεψεις αν σου δωθει στις 17/6 οντας δευτερο κομμα
  • στη χωρα του γελοιου μπορει ο εμπνευστης και δημιουργος της "Πετρουλας" να εχει αριστερο προφιλ και να ηθικολογει για την καταπτωση των αξιων
  • στη χωρα του γελοιου μπορει ενας ηθοποιος-μαλλον θεατρινος- να λεει "ηθοποιος σημαινει φως" για να διαφημισει αντιπυτιριδικο σαμπουαν

29 Ιουνίου 2012

Πρώτες επισημάνσεις για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ

Ο προσωρινός συμβιβασμός της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν οδηγεί σε χαλάρωση της αντιλαϊκής πολιτικής και δεν αναιρεί τις αιτίες που οξύνουν τη διαπάλη μεταξύ της Γερμανίας και του γαλλοϊταλικού πόλου, με τη στήριξη του δεύτερου απ' την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Οι αποφάσεις της απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών και του Συμφώνου Ανάπτυξης δεν συνιστούν «ήττα της γερμανικής κυβέρνησης», αλλά επιχειρούν να θωρακίσουν το ευρώ ως διεθνές αποθεματικό νόμισμα και γενικότερα την Ευρωζώνη που κλυδωνίζεται απ' τις συνέπειες της κρίσης. Η θωράκιση του ευρώ οδηγεί σε βήματα ενοποίησης της δημοσιονομικής πολιτικής και της ενιαίας εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα των κρατών μελών. Άρα θα υπάρχουν σταθερά χώρες που δεν θα συμμορφώνονται στους κανόνες λόγω της ανισόμετρης ανάπτυξης.

Οι προσωρινές κοινοτικές συμφωνίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την κρίση και την ανισόμετρη ανάπτυξη στο εσωτερικό της ΕΕ που αυξάνει τη διαφορά οικονομικής και πολιτικής ισχύος της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας συγκριτικά με τη Γερμανία.

Η νέα συμφωνία για τους όρους δανεισμού αστικών κρατών και τραπεζικών ομίλων οδηγεί σε νέα επιβάρυνση τα λαϊκά στρώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της συμφωνίας όπως και για την χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων των κρατών μελών από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή των αντιλαϊκών δεσμεύσεων των κρατών - μελών.

Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Πάτρας για το συνδικάτο Εμποροϋπαλλήλων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ 

10 ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΑΤΡΑΣ, ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΔΙΩΞΕΙΣ, ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ. 


Εργάτες – εργάτριες, άνεργοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, νέοι και νέες

10 εργοδοτικά σωματεία του νομού μας που είναι πασίγνωστα για την εργοδοτική στάση τους και το ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων τα οποία ελέγχονται από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πριν από λίγους μήνες άσκησαν δίωξη στο νεοσύστατο συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες Ν. Αχαΐας με στόχο να το βγάλουν παράνομο και να εμποδίσουν τη δράση του. Πριν από λίγες μέρες η “τυφλή” δικαιοσύνη έβγαλε απόφαση που δικαιώνει την μεγαλοεργοδοσία και τα 10 αυτά σωματεία και ακυρώνει την απόφαση με την οποία είχε εγκριθεί το καταστατικό του συνδικάτου από το 2010.

Τα 10 σωματεία που άσκησαν τη δίωξη είναι: ο σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Πάτρας, ο σύλλογος καθαριστών και καθαριστριών Πατρών, το σωματείο αρτεργατών Πατρών, η ένωση ηλεκτροτεχνιτών και βοηθών νομού Αχαΐας, ο σύλλογος εργαζομένων τεχνικών επιχειρήσεων, το επαγγελματικό σωματείο οδηγών επιβατικών αυτοκινήτων ταξί, ο σύλλογος λογιστών νομού Αχαΐας, το σωματείο εργαζομένων στις ταχυμεταφορικές εταιρείες νομού Αχαΐας, το σωματείο οδηγών τουριστικών λεωφορείων Αχαΐας και Ηλείας. 

Μέγιστον μαθηματικόν μυστήριον

Από το Lenin Reloaded

Πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο τιτάνας ο Βαγγέλαρας Μεϊμαράκης της ΝουΔου. Και επειδή είναι τιτάνας, εξελέγη με αριθμό ψήφων ρεκόρ. Ιδού το σχετικόν ρεπορτάζ:
Νέος πρόεδρος της Βουλής ο Μεϊμαράκης με ρεκόρ 223 ψήφων
Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εκλέχθηκε την Παρασκευή πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου, έπειτα από μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Υπέρ της εκλογής του ψήφισαν 223 βουλευτές, από τους συνολικά 290. Στην κάλπη βρέθηκαν 66 λευκά ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. (Τα Νέα)
Και ιδού το σχετικό απόσπασμα απ' τα σημερινά Πρακτικά της Βουλής:
(Ι. Τραγάκης):
Εψήφισαν συνολικά 290 Βουλευτές.
Ο κ. Ευάγγελος- Βασίλειος Μεϊμαράκης έλαβε 223 ψήφους.
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)
Σας γνωστοποιώ ότι αυτό είναι νέο ρεκόρ ψήφων για την εκλογή Προέδρου της Βουλής από τη Μεταπολίτευση και μετά!
(Ζωηρά και παρατεταμένα χειροκροτήματα)
223 στους 290 ψήφους ο γίγαντας! Αναγκαστικά, βγάζω μολύβι και μπακαλοτέφτερο γιατί κάτι δεν μου κολλάει.

ΟΙ ΒΙΑΣΜΟΙ, Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Η Κορίνθια φίλη που ζει στην Αθήνα ήρθε με χαρά να εξηγηθεί. Ήξερε, από σίγουρη πληροφορία γιατί η γενέτειρά της, στις τελευταίες εκλογές, είχε πριμοδοτήσει την Χρυσή Αυγή με το μεγαλύτερο ποσοστό! Και μου είπε την ιστορία:

Πριν από τις εκλογές, νεαρό ζευγάρι παρκάρει το αυτοκίνητο του κοντά στα εγκαταλελειμμένα βαγόνια του ΟΣΕ (περιοχή Αγ. Νικολάου) και επιδίδεται σε ερωτικές περιπτύξεις. Στα βαγόνια αυτά έχουν βρει καταφύγιο λαθρομετανάστες οι οποίοι περιμένουν να μπαρκάρουν σε κάποιο πλοίο και να φύγουν για Ιταλία - λαθραία πάντα. Οι μετανάστες επιτίθενται στο ζευγαράκι, βιάζουν ομαδικά το κορίτσι, γρονθοκοπούν το αγόρι και στη συνέχεια τον βιάζουν κι αυτόν. Το κορίτσι αιμόφυρτο καταλήγει στο νοσοκομείο της πόλης το αγόρι ακολουθεί και τελικά μάλλον πεθαίνει!

Παζάρια για τον επόμενο αντιδραστικό συμβιβασμό

Παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση που μεθοδεύεται, η όξυνση των ανταγωνισμών είναι δεδομένη, καθώς η κρίση βαθαίνει


Σε έναν ακόμα ενδοκαπιταλιστικό συμβιβασμό, που παρά την πρόσκαιρη εκτόνωση οδηγεί σε πιο βαθιά όξυνση των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών για τον επιμερισμό των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει, οδηγούνται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, οι ηγέτες της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ταυτόχρονα, προωθούν το «συνολικό σχέδιο για έξοδο από την κρίση» προς όφελος των μονοπωλίων, που προβλέπει ενίσχυση της τραπεζικής, δημοσιονομικής, οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση και με εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στην Κομισιόν και τα όργανα της ΕΕ.

Στην αιχμή του δόρατος της νέας αντιλαϊκής επίθεσης, βρίσκεται η δραστική μείωση των μισθών για χάρη της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων, καθώς και τα άγρια μέτρα λιτότητας και περικοπής των κοινωνικών δαπανών, προκειμένου να θωρακιστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΣΕΤΗΠ για τις 100 ημέρες απεργίας στην Phone Marketing


Σήμερα, στις 6 το απόγευμα πραγματοποιείται η συγκέντρωση αλληλεγγύης - με αφορμή τη συμπλήρωση (σήμερα) των 100 ημερών απεργιακού αγώνα - στους εργαζόμενους της εταιρείας «Phone Marketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στα γραφεία της εταιρείας (Εργασίας 2) στη Ν. Ιωνία, που οργανώνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής (ΣΕΤΗΠ).

Το συνδικάτο καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων στη «Phone Marketing» ενάντια στην επίθεση της εργοδοσίας για μείωση μισθών και δικαιωμάτων.

«Ο σπόρος που σπείραμε αργά ή γρήγορα θα καρπίσει»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ
Η κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται ο αγώνας αναδείχτηκε στη χτεσινή μαζική γενική συνέλευση
 
Το σκληρό και ηρωικό απεργιακό αγώνα που δίνουν εδώ και 8 μήνες συνεχίζουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου, προσπαθώντας να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο που υπάρχει και καλώντας την εργοδοσία να σταματήσει την αδιαλλαξία της και να τοποθετηθεί πάνω στις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις του σωματείου τους. Αυτό επισημάνθηκε στην ομόφωνη εισήγηση του ΔΣ του σωματείου των χαλυβουργών που κατατέθηκε στη χτεσινή ενημερωτική Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που έγινε με μαζική συμμετοχή. Την ίδια στιγμή ανακοινώθηκε και η νέα πρωτοβουλία του σωματείου να καλέσει την Ομοσπονδία Μετάλλου και τα Εργατικά Κέντρα της Αττικής για συντονισμό της δράσης του κλάδου του μετάλλου και των εργαζομένων της περιοχής και να προχωρήσουν σε κήρυξη 24ωρης απεργίας αλληλεγγύης στους χαλυβουργούς.
 
Οπως ανακοινώθηκε από το σωματείο την ερχόμενη εβδομάδα και μετά τη νέα τριμερή που ορίστηκε από το υπουργείο Εργασίας για την ερχόμενη Τρίτη 3 Ιούλη στις 10 π.μ. θα γίνει νέα ΓΣ για να αποφασιστεί η πορεία της απεργίας.
 
Στην πύλη της «Χαλυβουργίας» βρέθηκαν και πάλι εκπρόσωποι άλλων σωματείων εκφράζοντας την αλληλεγγύη στους περήφανους απεργούς χαλυβουργούς. Πρώτα και κύρια η αντιπροσωπεία της Επιτροπής Εργαζομένων στην «Phone Marekting», που σήμερα κλείνουν 100 ημέρες απεργίας έχοντας ως φάρο τον ηρωικό αγώνα των χαλυβουργών. Ακόμα, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής, από τα Συνδικάτα Μετάλλου Αθήνας, Πειραιά, Θριασίου κ.ά.

Αυτοί είναι 60 οργανισμοί του Δημοσίου που θα κλείσουν μέσα στο καλοκαίρι



Πηγή

Οι αποκρατικοποιήσεις και η αναδιάρθρωση του Δημοσίου είναι ένα από τα βασικά στοιχήματα της κυβέρνησης αφού μόνο με την πραγματοποίηση τους θα μπορέσουν να προχωρήσουν οι αλλαγές στο Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτά θα έρθουν μαζικά λουκέτα σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου...
με σκοπό να μειωθεί άμεσα και κατά χιλιάδες το προσωπικό, αλλά και να «πέσει» το λειτουργικό κόστος. Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κλείσουν 60 οργανισμοί στο Δημόσιο και πλέον το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τους 3.000 υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το Εθνος το σχέδιο για τα λουκέτα βρίσκονται οργανισμοί που υπάγονται κυρίως στα υπουργεία Υγείας, Παιδείας Πολιτισμού και Ανάπτυξης.

Πρόκειται για την Εταιρεία Έρευνας και Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Σύνθεση», την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Ανάπτυξης και Ψυχοθεραπείας «Αθήνα», το Ειδικό Ταμείο Οργάνωσης Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,Κοινωνικές Συνετεριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων «Εδρα», την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αλθαία», το Αθλητικό Κέντρο Χανίων,ο ΟΚΕ, το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ, το Εθνικό Κέντρο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, ο «Συν-ειρμός», το Ωδείο Αθηνών, ο Φορέας Διαχείρισης Δρυμού Σαμαριάς, η Εστία Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης, η ΙΑΣΙΣ, η Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών, το Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης, το Λαογραφικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, το Κέντρο Έρευνας Περίθαλψης Σακκχαρώδη Διαβήτη.

Λύση που να δικαιώνει τους εργάτες

Γράφει ο Θανάσης Λεκάτης


«Η γλώσσα του σώματος» μίλησε! Ολάντ και Μέρκελ δεν πλησίασαν ο ένας τον άλλον. Φοβερό! (τα δελτία ειδήσεων έχουν βαλθεί να τρελάνουν κόσμο και κοσμάκη, πλασάροντας στιγμές «λάιφ στάιλ» σαν στοιχεία που πρέπει να τα πάρουν υπόψη οι εργάτες ώστε αντί να κοιτάνε τον πόλεμο των μονοπωλίων να εστιάζουν στο κους κους της υπόθεσης). 

Οφείλουμε μια συγνώμη: Σύμφωνα με τα δελτία ειδήσεων, οι άνθρωποι της τρόικας δεν είναι ανάλγητοι. Οταν έμαθαν ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δε θα κάνουν διακοπές φέτος αποφάσισαν να έρθουν στη χώρα και να μείνουν όλο το καλοκαίρι εδώ, συμπάσχοντας.

Πλακίτσες τέλος. Το μεγάλο παιχνίδι είναι η οξύτατη διαπάλη μεταξύ ιμπεριαλιστών. Η συνέχεια της ιστορίας όπως την περιγράφει ο Φουκουγιάμα που είχε κηρύξει «το τέλος της ιστορίας» όταν επικράτησε η αντεπανάσταση, είναι ότι το σύστημα καταφεύγει και πάλι στη χρήσιμη πολιτική δύναμη, τη σοσιαλδημοκρατία, που τώρα καλείται να παρουσιαστεί με νέο ντύσιμο. Αλλοι, βέβαια, επιμένουν, πως ό,τι κι αν γίνει «η κλαγγή των όπλων» είναι και πάλι αυτό που θα δώσει τη λύση στον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό. 

Στην πεζή πραγματικότητα αυτό που καθορίζει τα πράγματα είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν άλλο να πληρώσουν. Οι άνθρωποι που παράγουν όλο τον πλούτο, αλλά δεν τους μένει στο χέρι παρά μόνο η υποχρέωση να πληρώσουν ακόμα κι όταν δεν έχουν άλλο να πληρώσουν. 

Οι κοινωνικο-ταξικές αλλαγές στην Ελλάδα (1981 - 1991)

Οι κοινωνικο - ταξικές αλλαγές στην Ελλάδα

(1981 - 1991)


Τα κριτήρια ανάλυσης της ταξικής διάρθρωσης της ελληνικής κοινωνίας είναι ένα ζήτημα πολύ σπουδαίας σημασίας. Είναι το πρόβλημα - κλειδί, γύρω από το οποίο και σήμερα συνεχίζεται η ιδεολογική πάλη ανάμεσα στην αστικο - σοσιαλρεφορμιστική και τη μαρξιστικο - λενινιστική θεωρία. Γι' αυτό και η επιστημονική μελέτη του προβλήματος αυτού βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής μας.

Οι εξελίξεις που συντελέστηκαν στην ελληνική οικονομία την τελευταία 15ετία 1980 - 1994, προκάλεσαν τις αντίστοιχες αλλαγές και στην ταξική σύνθεση της ελληνικής κοινωνίας. Οι ανακατατάξεις αυτές, όμως, δεν ερμηνεύονται αντικειμενικά και σωστά από όλους. Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι εκπρόσωποι της αστικής τάξης, της σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνισμού προσπαθούν να "αποδείξουν" τη δήθεν μείωση της εργατικής τάξης γενικά και στην Ελλάδα ειδικότερα.

28 Ιουνίου 2012

Το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας – 400.000 νέοι άνεργοι το 2012



Από iefimerida

Τα στοιχεία έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινωνική κατάσταση στην Ευρώπη το πρώτο τρίμηνο του 2012, που αφορούν την ανεργία, τη φτώχεια και την έλλειψη στέγης στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Προκαλούν σοκ για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 68% των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και διαθέτει πάνω από το 40% του εισοδήματός του για το ενοίκιο ή την αποπληρωμή στεγαστικού δανείου.

Παράλληλα σημειώνεται πως η απασχόληση στην Ελλάδα έχει μειωθεί σε ποσοστό 8,7% δηλαδή χάθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας το πρώτο τρίμηνο του 2012, όταν στην Ισπανία χάθηκαν 660.000 θέσεις εργασίας, στην Πορτογαλία 210.000 και στην Ιταλία 180.000.

Ακόμη σε ότι αφορά τους άστεγους στη χώρα ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 25%, σε σχέση με το 2009, και πλέον ανέρχονται σε 20.000 συνολικά. Πάνω από το ήμισυ των αστέγων εντοπίζονται στην Αθήνα και τον Πειραιά (11.000- από τους οποίους 8.000 είναι Έλληνες).

Και τα ανησυχητικά στοιχεία συνεχίζονται αφού το 64% των Ελλήνων ηλικίας 15- 35 ετών δηλώνουν έτοιμοι να εγκατασταθούν και να εργαστούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, σύμφωνα με έκθεση σχετικά με την μετανάστευση των Ελλήνων και των Ισπανών που συνέταξε ο ΟΟΣΑ.

Πολιτική «έξωσης» από το σχολείο


Είμαστε στη δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα κι όμως παραπάνω από 1 στα δέκα παιδιά σταματούν κάθε μορφή εκπαίδευσης στο τέλος του Γυμνασίου! Την ίδια στιγμή, περισσεύει η υποκρισία από πλευράς ΕΕ σε ό,τι αφορά τα ποσοστά των νέων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση, όπως μαρτυρά ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα, με ημερομηνία 7 Ιούνη.

Τη στιγμή που η φτώχεια, στην οποία έχουν καταδικάσει το λαό, κάνει τις σπουδές πολυτέλεια, που παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο νηστικά, που κρατιούνται με νύχια και με δόντια στην εκπαίδευση, που χτυπιέται κάθε κατάκτηση που θα βοηθούσε νέους να σπουδάσουν (σίτιση, στέγαση), η ΕΕ διαπιστώνει πρόοδο στη μείωση του ποσοστού εκείνων που εγκαταλείπουν πρόωρα την εκπαίδευση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2011, το ποσοστό πρόωρης αποχώρησης από το σχολείο ήταν 13,5% για την ΕΕ και 13,1% για την Ελλάδα.Το 2000 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 17,6% και 18,2%.

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - Σήμερα η γενική συνέλευση


Με τη συμπαράσταση όλων των εργαζομένων και πίστη στο δίκαιο αγώνα τους, αλλά και με μεγαλύτερη κόντρα από την εργοδοσία, την κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια τους, οι απεργοί χαλυβουργοί συνεχίζουν τον σκληρό αγώνα τους χωρίς να κάνουν πίσω από το αίτημα για επαναπρόσληψη των 120 παράνομα απολυμένων εργαζομένων. Οι χαλυβουργοί μετά από απόφαση του σωματείου τους προχωρούν σήμερα στις 11 π.μ. σε νέα Γενική Συνέλευση για να καθορίσουν τη συνέχιση του αγώνα τους με ταυτόχρονη διαμόρφωση και νέων προτάσεων προς την εργοδοσία για την εξεύρεση λύσης.

Μετά από αίτημα του σωματείου, προχτές έγινε συνάντηση αντιπροσωπείας των απεργών με πολιτικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, καθώς ο νέος υπουργός δε θέλησε να συναντηθεί μαζί τους προς το παρόν. Οι εκπρόσωποι της ηγεσίας του υπουργείου δεσμεύτηκαν ότι θα επιδιωχθεί νέα τριμερής συνάντηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί το χαράτσι της ΔΕΗ

Σε συνάντηση χτες με τη διοίκηση της Επιχείρησης, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε να εξαιρεθούν από τις διακοπές ρεύματος μόνο τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού

Ενα μεγάλο «ναι» στο χαράτσι είπε χτες ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στη ΔΕΗ, όπου ζήτησε να παγώσουν οι διακοπές ρεύματος μόνο για τα πλέον εξαθλιωμένα τμήματα του λαού!
Συγκεκριμένα, ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για «τα κομμάτια του πληθυσμού» που αδυνατούν να αποπληρώσουν χαράτσια και λογαριασμούς ρεύματος. Επικαλέστηκε μάλιστα τον «υψηλό δείκτη κοινωνικής ευθύνης που η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι διαθέτει» (!) για να ζητήσει από τον πρόεδρό της να παγώσουν οι διαδικασίες διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρις ότου αποφανθεί η Βουλή για το θέμα.

Ο Αλ. Τσίπρας δεν ζήτησε κατάργηση του χαρατσιού, απεναντίας παρέπεμψε στη Βουλή την αποσύνδεσή του από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, κάτι που σε μεγάλο βαθμό ήδη έχει γίνει, καθώς το χαράτσι έχει περάσει στις εφορίες. Για να εξωραΐσει μάλιστα την ΕΕ, ισχυρίστηκε ότι το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος είναι «έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού»!

«Ενωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ»: Προβοκάτορες στο τετράγωνο!


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Οι άτιμες προβοκάτσιες που συνεχίζουν να συνδέουν τον υπογράφοντα με σάιτ τύπου «Νέα Σπορά» και με κείμενα τα οποία έχουν πάρει ήδη την απάντησή τους από τον «Ριζοσπάστη», συνεχίζονται.
Παρ' ότι από το περασμένο Σάββατο κατήγγειλα ως «προβοκάτορες» τους ιθύνοντες της ιστοσελίδας «Ενωση Οπαδών για την ΣΥσπείρωση της ΡΙΖοσπαστικής Αριστεράς» που διακινούν τις παραπάνω συκοφαντίες (σσ: οι ίδιοι αυτοσυστήνονται και ως «Ενωση Οπαδών της ΣΥΡΙΖΑ), οι «κύριοι» αυτοί επανήλθαν προσθέτοντας νέες βρωμιές, ισχυριζόμενοι μάλιστα - παρά την πεντακάθαρη διάψευσή μου - ότι τα προβοκατόρικά τους «δικαιώθηκαν»!

27 Ιουνίου 2012

Οι ΚΚΕδολόγοι και οι στόχοι τους


Αναδημοσίευση από fadomduck2

ΟΙ ΚΚΕΔΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥΣ.
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΤΡΕΑΣ, ΜΕΛΟΣ Ν.Ε. ΑΧΑΪΑΣ ΚΚΕ.

Ορισμένοι με άρθρα τους στον τύπο προσπαθούν να σπείρουν την απογοήτευση για το ΚΚΕ.

Μιλούν για «μεγάλη ήττα», «συντριβή». Εντοπίζουν τις αιτίες στη στρατηγική του ΚΚΕ και κατακεραυνώνουν την ηγεσία του προσπαθώντας να καλλιεργήσουν πνεύμα έλλειψης εμπιστοσύνης.Περίεργο πράγμα…αυτή η τόσο μεγάλη «καούρα» για το «συντριμμένο» ΚΚΕ;

Είναι φανερό ότι για όλους αυτούς, είτε το Κόμμα κερδίζει, είτε χάνει σε ψήφους, μοναδικό ζητούμενο παραμένει το ΚΚΕ να αλλάξει την πολιτική του. Αν μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές το ΚΚΕ συγκέντρωνε ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό, είναι βέβαιο ότι θα το απέδιδαν στη διάθεση του κόσμου να ρίξει ψήφο διαμαρτυρίας και σε καμιά περίπτωση δε θα το λογάριαζαν ως ένδειξη συμφωνίας και επιβεβαίωσης της πολιτικής του ΚΚΕ.
Είναι, όμως, αξιοσημείωτο ότι όλοι αυτοί οι κονδυλοφόροι χρησιμοποιούν αποσπάσματα του Λένιν ή του Μαρξ (αυτό και αν είναι χυδαίος δογματισμός), ακόμα και αποσπάσματα από αποφάσεις συνεδρίων του ΚΚΕ. Τα παρουσιάζουν διαστρεβλωμένα και αποσπασματικά, προκειμένου να δημιουργήσουν συγχύσεις.

ΚΚΕ : Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς των Δήμων της Αττικής


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Κ.Ο. ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα στους Παιδικούς Σταθμούς
των Δήμων της Αττικής 

Αυτή την περίοδο χιλιάδες νέοι γονείς αναζητούν θέση για τα παιδιά τους στους Παιδικούς σταθμούς των Δήμων της Αττικής. Πολλοί από αυτούς θα βρεθούν αποκλεισμένοι. Πληθαίνουν οι Δήμοι στη Αττική που ανακοινώνουν το κλείσιμο παιδικών σταθμών. Από το Πέραμα μέχρι την Φιλαδέλφεια, από την Δάφνη μέχρι το Μαρκόπουλο και την Αθήνα οι ήδη ισχνές δημόσιες υποδομές για τα νήπια και τα βρέφη συρρικνώνονται επικίνδυνα.

Η άνεργη μάνα, η ανασφάλιστη, αποκλείεται κι απ’ αυτή τη δυνατότητα της αίτησης, αφού οι παιδικοί σταθμοί λειτουργούν όχι με βάση τις ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας άλλα με βάση την βεβαίωση εργασίας και το ένσημο. Η οικογένεια του μικρέμπορου, του βιοτέχνη αποκλείεται, γιατί η γυναίκα αδυνατεί να αποδείξει ότι βοηθά να κρατηθεί το μαγαζί που το τσακίζει η αναδουλειά και η κρίση, η μετανάστρια μάνα παρότι «νόμιμη» βρίσκει την πόρτα κλειστή αφού την τρώει η μαύρη εργασία και η ανεργία. Η νεαρή μάνα που έχει ακόμη ένα μεροκάματο θα διαγκωνιστεί για μια θέση για το παιδί της με βάση το περσινό εισόδημα της οικογένειας, που σήμερα δεν υπάρχει και η οικογένεια που τελικά θα τα καταφέρει θα επιβαρυνθεί με τα τροφεία του παιδικού σταθμού.

Μέσα στο κυκεώνα της ανέχειας και της ανεργίας , η νεαρή λαϊκή οικογένεια παλεύει να κρατηθεί, να διασφαλίσει την ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών της . Την ίδια ώρα το δίκτυο των παιδικών-βρεφικών σταθμών αδυνατίζει και δίνει στήριξη σε όλο και λιγότερες οικογένειες και παιδιά.

Πετυχημένη η σημερινή 24ωρη απεργία για τις ΣΣΕ

Η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος με τη βοήθεια ρομπότ στην Ιταλία


Ενώ η Ελλάδα φτωχοποιείται με ραγδαίους ρυθμούς και εκατοντάδες άνθρωποι σχηματίζουν ουρές στα φαρμακεία για να πάρουν τα φάρμακά τους (ούτε τα αυτονόητα δηλαδή) διαβάζουμε στο Inews σε ποιο επίπεδο έχει φτάσει ήδη η ιατρική επιστήμη. 

Aπό inews

Με επιτυχία στέφθηκε σήμερα η πρώτη μερική μεταμόσχευση ήπατος χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ένα ρομπότ για την αποκοπή τμήματος του οργάνου του...
δότη, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό κέντρο μεταμοσχεύσεων ISMETT του Παλέρμο.

«Μόνο οι βραχίονες του ρομπότ εισήλθαν στην κοιλιακή χώρα του δότη για να πραγματοποιήσουν την εγχείρηση. Κατά το παρελθόν ορισμένες επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη χρησιμοποίηση ρομπότ, αλλά με τη βοήθεια ενός χειρουργού που με το χέρι του εντός της κοιλιακής χώρας πραγματοποιούσε μαζί με το ρομπότ την εγχείρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ISMETT.

Τσίρκο

Γράφει ο Θύμιος Καλαμούκης

 
Είναι η καλύτερη κυβέρνηση που είδαμε και ζήσαμε ποτέ. Είναι Θεοί. Είναι κορυφαίοι παίκτες, κορυφαίοι πολιτικοί, κορυφαίοι του θεάτρου, της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μοναδικοί. Είναι οι κατάλληλοι για την πιο δύσκολη στιγμή της χώρας, στην πιο κρίσιμη ευρωπαϊκή και παγκόσμια κρίση. Είναι ιδανικοί και αν δεν τους είχαμε, αυτούς ακριβώς έπρεπε να ανακαλύψουμε. Μιλάμε για την κυβέρνηση Σαμαρά, στην οποία βγάζουμε το καπέλο, αναγνωρίζοντας της, ικανότητες που δεν έβαζε το φτωχό μυαλό μας. 

Το στόρι: Ο πρωθυπουργός αρχικά, στο νοσοκομείο, εγχειρισμένος στο μάτι, στην συνέχεια στο σπίτι να διοικεί την χώρα. Σίγουρα δεν ευθύνεται αυτός για το πρόβλημα υγείας του, αλλά σίγουρα ευθύνεται η μοίρα, που επέλεξε αυτόν για να παίξει το αστείο παιχνίδι της. Ο υπουργός οικονομικών, σημαντικός τραπεζίτης, πριν αναλάβει παραιτήθηκε, για λόγους υγείας ή δυσαρέσκειας, ενώ την θέση του κατέλαβε ένας άλλος αγαπημένος των τραπεζών. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, μια εβδομάδα μετά παραιτήθηκε, μην  γνωρίζοντας(;), ότι υπήρχε κάποιο κόλλημα, για μια off shore… Την αδυναμία  του πρωθυπουργού να επισκεφτεί το συμβούλιο κορυφής της Ευρώπης, λόγω υγείας, κλήθηκε να καλύψει ο υπουργός εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος το πρωί της Δευτέρας έκανε και σχετική σύσκεψη προετοιμασίας των θέσεων της χώρας, υπό τους προβολείς των τηλεοπτικών συνεργείων,  αλλά το μεσημέρι της ίδιας μέρας, πληροφορηθήκαμε όλοι, ότι δεν ήταν αρμόδιος να πάει αυτός στις Βρυξέλλες και ανακοινώθηκε το όνομα του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια, γνωστού και ως «αντάρτη από τα 15 του».

Θέλω, όλοι μαζί να κάτσουμε να σκεφτούμε ψύχραιμα, το εξής ερώτημα. Ποιος σεναριογράφος του Χόλυγουντ, θα μπορούσε να σκαρφιστεί όλα αυτά τα γεγονότα, για μια κυβέρνηση χώρας σε κατάρρευση;

Λύκος στο μαντρί!

Γράφει ο  Νίκος Μπογιόπουλος


«Διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας» (σ.σ.: το Μνημόνιο)
(Γιάννης Στουρνάρας, παρουσίαση έκθεσης του ΙΟΒΕ, 5/7/2010)

«Τα μέτρα (σ.σ.: του μνημονίου) έχουν κάποια (!) κοινωνική δικαιοσύνη»...
(Γιάννης Στουρνάρας, δηλώσεις στον «Φλας», 6/8/2010)

«Το Μνημόνιο είναι ένα αναγκαίο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής (...). Αν βγούμε από το Μνημόνιο σήμερα αυτό σημαίνει ακαριαίος θάνατος. Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει αμέσως (...)».
(Γιάννης Στουρνάρας, δηλώσεις στον «Βήμα Fm», 21/9/2010)

«Χωρίς τη στήριξη της τρόικας, η ελληνική οικονομία θα είχε υποστεί μια απότομη συρρίκνωση της τάξης του 20% "και αυτό είναι μια αισιόδοξη πρόβλεψη" (...) έχουμε την καλή τύχη να έχουμε το "μαξιλάρι" της ευρωζώνης από κάτω μας (...) Αν αυτό είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί για την ασωτία μας, δεν πρόκειται για τόσο μεγάλη τιμωρία. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το αν συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε τους στόχους του μνημονίου, δεν λέμε ανόητα πράγματα όπως το ότι υπάρχει άλλος τρόπος και δεν ακούμε εκείνους που μας λένε ότι υπάρχει άλλος τρόπος».
(Γιάννης Στουρνάρας, εφημερίδα «Μακεδονία», 19/3/2011)

Αυξήσεις – φωτιά στα εισιτήρια των συγκοινωνιών

Αυξήσεις – φωτιά στα εισιτήρια των συγκοινωνιών
Νέες αυξήσεις έρχονται από τον Μάρτιο στις τιμές των εισιτηρίων σε αστικές συγκοινωνίες και τρένα.

Το επιβατικό κοινό θα βάλει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς η επιβίβαση σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κοστίσει σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι και 25% ακριβότερα.
Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (ΟΑΣΑ) υποχρεούται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 με βάση το δεύτερο Μνημόνιο να διαμορφώσει ανάλογα τις τιμές των εισιτηρίων.
Συγκεκριμένα, από 1,40 που είναι η τιμή του εισιτηρίου για όλα τα μέσα μεταφοράς διαμορφώνεται σε 1,75 ευρώ!
Την ίδια στιγμή, από 1,20 που στοιχίζει σήμερα το εισιτήριο για λεωφορεία, τρόλεϊ ή τραμ πηγαίνει στο 1,50 ευρώ.
Ωστόσο, αυξήσεις αναμένεται να σημειωθούν και στα μειωμένα εισιτήρια (φοιτητών, πολύτεκνων, κ.ά.) από 0,75 σε 0,90 ευρώ.
Την «ανηφόρα» τραβάει και η τιμή του εισιτηρίου για τον προαστιακό σιδηρόδρομο και τα τρένα του ΟΣΕ.

Οι αυξήσεις φέρνουν αλλαγές

26 Ιουνίου 2012

Ο δάκος είναι φίλος μας

για να μην παραπληροφορώ το κοινό του blog, αυτό είναι τετράνυχος

Δάκος και μουχρίτσα έχει πέσει στη νεοσύστατη κυβέρνηση. Οι φερέλπιδες εκπρόσωποί της, οι επίλεκτοι της εγχώριας τρόικας (αν και με το Βαν-κελη ανάμεσα τους πιο πολύ σε βοϊδοκινούμενο αραμπά φέρνουν) έχουν επιδοθεί σε ένα άτυπο συναγωνισμό παραίτησης και αποποίησης ευθύνης.

Πρώτος, σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ άτακτης φυγής από κυβερνητικό σχήμα ο Βασίλης Ράπανος. Ραπανάκια για την όρεξη για κάτι τύπους σαν και μένα, που βλέπουν πρόθεση από πίσω (και όχι την οικογένεια Μητσοτάκη όπως έσπευσαν να κατηγορήσουν ορισμένοι κακοήθεις συν-μπλόγκερ, ξέρουν ποιοι είναι αυτοί). Τελευταία αποχώρηση από το κυβερνητικό σχήμα του Big Tony, αυτή του κκ Βερνίκου.

Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα.

Διαβάζω αλλού τον πύρινο λόγο του Τερενς Κουικ κατά του νέου υπουργού οικονομικών (αυτός περιέργως είναι ακόμη στα πόδια του..σήμερα...αύριο είναι μία άλλη μέρα) ο οποίος είναι-λέει-εκπρόσωπος-των-τραπεζώνενενε. Σώπα. Evil bankers. Bitches.

Σε αντίθεση με τους καλούς εφοπλιστές (αυτούς που ζήλεψαν το ρόλο του diCaprio στο "Catch me if you can". Νιενιενιενιενιεεε) που είναι παιδιά δικά μας και θέλουν το καλό μας, είναι και πατριώτες ευεργέται πολλοί από αυτούς (σόρι αυτό το τελευταίο είναι από άλλο κόμμα). Δε φταίω εγώ, οι προγραμματικές συγκλίσεις.

Η ταξική πάλη ως είδηση (με αφορμή ένα άρθρο του tvxs)

Από το 2310net


Χτες το βράδυ διάβαζα αυτό και σήμερα το απόγευμα ήρθε η άμεση επιβεβαίωση του από το tvxs. Η δημοκρατική, αριστερή δημοσιογραφία στα καλύτερά της. 

Σε άρθρο του tvxs με τίτλο «Χαλυβουργία: οκτώ μήνες απεργία και διαμάχες», ο συντάκτης του αποδεικνύει πως μπορείς να γίνεις δημοσιογράφος-παπαγαλάκι χωρίς τύψεις. Παραθέτω το άρθρο και σχολιάζω παρακάτω:

«Διακόσιες σαράντα ημέρες απεργίας συμπληρώνονται σήμερα στην Χαλυβουργία Ελλάδος. Είναι οκτώ γεμάτοι μήνες. Το τελευταίο διάστημα όμως οι διαμάχες στην Χαλυβουργία δεν είναι μόνο μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά και εργαζομένων μεταξύ τους, αφού υπάρχει μια ομάδα, η οποία θέλει «να επιστρέψει στο πόστο της ασκώντας το δικαίωμα στην εργασία». Οι απεργοί, όμως, δηλώνουν ότι «θα κρατούν Θερμοπύλες» μέχρι την τελική νίκη. Μέχρι, δηλαδή, να επιστρέψουν οι 120 απολυμένοι της Χαλυβουργίας. Ρεπορτάζ: Νίκος Μίχος

Η δράση των απεργών έρχεται, σύμφωνα με τους ίδιους αντιμέτωπη με τη διάθεση «της εργοδοσίας να σπάσει την απεργία». Μάλιστα, καταγγέλλουν και βίαιες μεθόδους μπροστά στην πύλη της Χαλυβουργίας, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, οι οποίες κατέληξαν στην απόλυση του προέδρου της επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας του εργοστασίου, Χάρη Μανώλη.
Η απεργία έχει κριθεί παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών ήδη από τις 28 Μαΐου, ωστόσο οι εργαζόμενοι – απεργοί πραγματοποίησαν στις 6 Ιουνίου Γενική Συνέλευση και με μυστική ψηφοφορία αποφάσισαν ότι θα συνεχίσουν την δράση τους.

... λέμβος σωσίβιος για λαϊκά ναυάγια ...

Γραφει η Λιάνα Κανέλλη
via stavrovelonia
***
«Καράβια βγήκαν στη στεριά... »

Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και πιάσανε τα όρη/ Ποιος είδε βάρκα στο Χελμό/ στο Μέτσοβο βαπόρι./ Καράβια βγήκαν στη στεριά/ και χάθηκαν στο χιόνι/ κι αυτός που τα ονειρεύτηκε/ τα περιμένει ακόμη. / Ποιος είδε φάρο στον Ψηλορείτη/ στην Ελασσόνα λευκό πανί/ κι ένα καράβι από την Κρήτη/ να πιάνει Ξάνθη - Κομοτηνή./ Ποιος είδε νύχτα με δυο φεγγάρια/ ποιος είδε ήλιο σαν αχινό/ κι ερωτευμένα πουλιά και ψάρια / να κολυμπάνε στον ουρανό... (Μιχ. Γκανάς).
.
Το παλεύω με τη θάλασσα όλη μου τη ζωή σύντροφοι. Οπότε δεν παραξενεύεστε που με τη φύση της και τους στίχους που γέννησε στο πέρασμα των αιώνων, επέλεξα να αποκρυπτογραφώ τον κόσμο και να ζω σ' αυτόν... Γιατί η θάλασσα είναι ο ελληνικός ορίζοντας, η προσδιοριστική της φύσης μας ουσία. Η πεμπτουσία της αλμύρας στα δάκρυα χαράς ή λύπης, στον ιδρώτα του κόπου, η νοστιμιά της ανάγκης για τροφή. Η θάλασσα είμαστε εμείς κι η γλώσσα μας κι η πατρίδα και η ελευθερία μας, το παρελθόν, παρόν και μέλλον μας. Η θάλασσα ξεκουράζει τα ψηλά βουνά μας καθώς οι κορφές απλώνουν το βλέμμα τους πάνω της. Φτιάχνει αμμούδες για να παίζουν τα παιδιά και για να ξεπλένονται αμαρτίες των μεγάλων. Διδάσκει. Η θάλασσα διδάσκει. Πλεύση και χάραξη πορείας. Διάβασμα τ' ουρανού και του καιρού. Σε μαθαίνει να φτιάχνεις καράβια, να τα κουμαντάρεις, να παλεύεις με τα κύματα και να απολαμβάνεις τη γαλήνη. Η θάλασσα μουγκρίζει και ψιθυρίζει, τραγουδάει και πενθεί και παιανίζει. Γίνεται γυαλί που ανατριχιάζει και ρυτίδα που υπενθυμίζει. Πως ο άνθρωπος είναι και μικρός και μέγας. Η θάλασσα είναι κλειδάριθμος για όλα τα μυστικά και φανερά θαύματα και τραύματα. Χαρτογραφεί τον κόσμο.

Τώρα μιλάμε ή...

Γράφει: ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Το 2000 όταν ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε το βραχύβιας ύπαρξης κόμμα του, το ΚΕΠ, είχε συνδυάσει τη διακήρυξή του με τη βαρύγδουπη διαπίστωση ότι κατά τη γνώμη του είχε τερματιστεί ο «βιο-ιστορικός κύκλος» των δυο κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
Μετά από μια τέτοια «τελεολογική προσέγγιση», ο πιστός και συνεπής στις απόψεις του κ. Αβραμόπουλος φρόντισε,
α) να επιστρέψει στη ΝΔ, υπό τον Κώστα Καραμανλή,

β) να συμμετάσχει ως νεοδημοκράτης υπουργός σε συγκυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ υπό τον Παπαδήμο και τώρα

ΠΑΜΕ-Με αφορμή τις δηλώσεις Ρομπάϊ για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Δηλώσεις Ρομπάϊ για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη,

Με αφορμή τις δηλώσεις Ρομπάϊ για τα ασφαλιστικά συστήματα στην Ευρώπη, μπροστά στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

O νέος άνεμος που πνέει στην Ευρώπη φυσάει κόντρα στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζόμενων. Όπως δήλωσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάϊ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένα από τα θέματα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα.

Οι εργαζόμενοι στη χώρα μας ξέρουν από πρώτο χέρι τι σημαίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Αποτελούν επιτάχυνση των ανατροπών στα ασφαλιστικά συστήματα, δηλαδή χτύπημα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με άμεσο τον χρονικό ορίζοντα εφαρμογής τους.

Η Λ. Κανέλλη για τη μήνυση των αστυνομικών


25 Ιουνίου 2012

Μουσικό διάλειμμα

Οι διαβουλεύσεις συγκυβέρνησης - τρόικας


ΕΕ - ΔΝΤ - ΕΛΛΑΔΑ
Αδιαπραγμάτευτη η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Οι διαβουλεύσεις συγκυβέρνησης - τρόικας που ξεκινούν από τη Σύνοδο Κορυφής, έχουν στόχο την καλύτερη προσαρμογή της δανειακής σύμβασης στις ανάγκες που προκύπτουν για το κεφάλαιο από το βάθεμα της κρίσης



Την αυστηρή τήρηση των «δεσμεύσεων» του μνημονίου, την εφαρμογή των προσυμφωνημένων μέτρων λιτότητας και την ταχύτατη προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων από τη νέα συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, θέτουν ως όρους για την έναρξη της περιβόητης «αναδιαπραγμάτευσης» της δανειακής σύμβασης οι αξιωματούχοι των ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από ένα 24ωρο, μετά τις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής, για να αποδειχτεί ότι οι δημαγωγικές κορώνες για όλες τις μορφές της «αναδιαπραγμάτευσης» που λάνσαραν προεκλογικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, με στόχο να υφαρπάξουν την λαϊκή ψήφο, δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνο στην πλήρη εφαρμογή των άγριων αντιλαϊκών μέτρων, συνδυασμένα με αναγκαίες προσαρμογές της δανειακής συμφωνίας στα δεδομένα που γεννά το βάθεμα της κρίσης στην Ελλάδα και συνολικά στην Ευρωζώνη.

Πρόσκληση του ΠΑΜΕ


Το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, η ΟΓΕ και το ΜΑΣ καλούν σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, μικρομεσαίων, συνδικαλιστών, συλλόγων και ομάδων γυναικών, λαϊκών επιτροπών και επιτροπών αγώνα χώρων δουλειάς και φοιτητών και σπουδαστών, τη ΔΕΥΤΕΡΑ 2 ΙΟΥΛΙΟΥ στο ξενοδοχείο NOVOTEL ώρα 6.30μ.μ. 

Να συζητήσουμε την οργάνωση της εργατικής, λαϊκής παρέμβασης, τις μορφές πάλης, για τη μεγάλη φοροληστεία που έχει επιβληθεί, για τις εξελίξεις στην υγεία και ιδιαίτερα για την εξασφάλιση φαρμάκων. 

Η κυβέρνηση με το άδικο φορολογικό σύστημα, τον φόρο αλληλεγγύης, τα χαράτσια μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ που ήδη τα στέλνουν στην εφορία για είσπραξη, οδηγούν σε αδιέξοδα την πλειοψηφία των εργατικών και λαϊκών νοικοκυριών.
  • τους άνεργους που ζουν τον Γολγοθά τους και πρέπει να πληρώσουν εξοντωτικό φόρο επειδή έχουν ένα σπίτι,
  • τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες που ήδη είναι υπερχρεωμένοι και με την αδυναμία πληρωμής των φόρων απειλούνται με φυλάκιση,
  • τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που από τη μία πληρώνουν το στεγαστικό δάνειο και από την άλλη το τεκμήριο διαβίωσης για το σπίτι που δεν είναι και δικό τους.
ΓΡ. ΠΑΜΕ Αττικής-ΠΑΣΥ-ΠΑΣΕΒΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ

21ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ: Στα χνάρια της τιμημένης ιστορίας του ΚΚΕ.


Το Σαββατοκύριακο 7 - 8 Ιούλη θα γίνει το φετινό διήμερο, με κατασκήνωση στο Νεστόριο της Καστοριάς



Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Ιούλη θα γίνει φέτος το 21ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Η βάση των νέων της ΚΝΕ που θα συμμετάσχουν στο Διήμερο θα είναι στο Νεστόριο, στο γνώριμο χώρο της δημοτικής κατασκήνωσης του Νεστόριου, στις όχθες του Αλιάκμονα, όπου έχουν φιλοξενηθεί στο παρελθόν άλλα τέσσερα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα της Οργάνωσης. Από εκεί θα ταξιδέψουν για άλλη μια φορά στα χνάρια της ιστορίας του ΚΚΕ και του εργατικού - λαϊκού κινήματος της χώρας μας, στις πιο λαμπρές σελίδες αυτής της ιστορίας, σε μέρη όπου έδωσε μεγάλες μάχες ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας (ΔΣΕ), στο Βίτσι και στο Γράμμο.
Στο επίκεντρο του περιεχομένου του Διημέρου, όπως όλα τα τελευταία χρόνια, θα είναι η ανάγκη γνώσης από τη νέα γενιά της πραγματικής ιστορίας του τόπου μας, του λαϊκού - επαναστατικού κινήματος. Η γνώση της ιστορίας είναι δύναμη στην πάλη της εργατικής τάξης και των νέων σήμερα ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης.

Οι πιο φανατικοί ψηφοφόροι της Χρυσής Αυγής -αστυνομικοί μηνύουν τη Λιάνα Κανέλλη γιατί αποκάλεσε ορισμένους από αυτούς «φασιστοτσόγλανα» !!!


Μήνυση για εξύβριση κατά της βουλευτού του ΚΚΕ, θα καταθέσει την Δευτέρα, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης Αθανάσιος Γκλαβίνας.



Η κατάθεση της μήνυσης, όπως δημοσιεύει το enikos.gr, πάρθηκε μετά από ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και σύμφωνη γνώμη (μετά από ενημέρωση) και της Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.).
Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, η λέξη «φασιστοτσόγλανα» που χρησιμοποίησε η Λιάνα Κανέλλη την ώρα που βρισκόταν στην εκπομπή της Ελεονώρας Μελέτη, στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, για να περιγράψει ορισμένους αστυνομικούς.

Προώθηση της παγκόσμιας πολιτικής δικτατορίας του κεφαλαίου στον εργασιακό τομέα


Αναδημοσιευση απο Αριστερά και πολιτική

Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργοδοτών αμφισβητεί σε παγκόσμιο επίπεδο το δικαίωμα στην απεργία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.  Οι εργοδότες αντικαθιστούν το συλλογικό δικαίωμα στην απεργία με το ατομικό δικαίωμα αν θέλει κάποιος να εργαστεί για έναν εργοδότη ή όχι. Θέλουν τους εργαζόμενους άτομα χωρισμένα απέναντι στο κεφάλαιο με το οποίο… «συναλλάσσονται ισότιμα» μέσα από τους μηχανισμούς της προσφοράς και ζήτησης! 

Θεωρούν τα συνδικάτα… μονοπώλια της εργατικής δύναμης και θέλουν εφαρμογή… αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για να απελευθερωθούν οι εργαζόμενοι από την καταπίεση των συνδικαλιστών!  Ισοτιμούν το δικαίωμα στην απεργία με το δικαίωμα στην εργασία σε ατομικό επίπεδο και καταργούν τη συλλογική έκφραση των εργαζομένων. Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργοδοτών νιώθοντας αδικημένη(!) ανακοίνωσε, μάλιστα, πως θα προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης(!) για να κατοχυρωθεί η αμφισβήτησή της στο δικαίωμα της κήρυξης απεργίας από τα συνδικάτα για μια σειρά από χώρες. 

24 Ιουνίου 2012

Καλοκαιράκι στο Νησί, αλλά διακοπές.... Ποιος? Που?


Αναδημοσιευση απο red rock views 

- Πως παει;
- Δεν παει. Βαράμε μύγες. Όλα τα μαγαζιά άδεια. Δωμάτια, ξενοδοχεία, άστα να πανε στο διάολο.
- Πως να ‘ρθει ο κόσμος μωρέ; Λεφτά δεν υπάρχουν. Κρίση παντού...
- Τι κρίση ρε (κάποιος αρχίζει να φωνάζει) οι επαναστάτες του ΠΑΜΕ με τις απεργίες τους διώξανε τους τουρίστες γι αυτό η κίνηση είναι πεσμένη...
- ο τουρισμός είναι πεσμένος και σε άλλες χώρες που δεν έχουν ΠΑΜΕ, (δοκιμάζω να πω). Μήπως φταιει η κρίση που χτυπάει την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο; Λεω εγώ τώρα...
- ρε τι κρίση μου λετε εμένα, (φωνάζει ποιο έντονα) που νομίζουν οι δικοί σου ότι με τις απεργίες θα  χρεοκοπήσουν τους λεφτάδες. Αυτοί δεν παθαίνουν τίποτε ρε, πάρτε το χαμπάρι, στ’ αρχίδια τους κι άμα φωνάζετε εσείς. Εμείς την πληρώνουμε με τις κωλοαπεργίες.
ένας φίλος που κάθεται δίπλα μου λεει χαμηλόφωνα
- μην χάνεις την αναπνοή σου με τον μαλάκα, είναι Βούδι. Δεν έχει σώβρακο ν’ αλλάξει το ζώον και τα ’χει με το ΠΑΜΕ. Χέσ’ τον…

Στο δρόμο για το σπίτι σκεφτόμουν ότι, πράγματι, δεν είχε νόημα να προσπαθήσει κάποιος να πείσει τον κάφρο που φωνασκούσε την προκατάληψη του. Το θέμα κουβεντιάστηκε λίγο ακόμα και μετά άλλαξε.

Παρεμπιπτόντως, λίγες μέρες πριν διάβασα στην Ουμανιτέ στ’ Αγγλικά ένα ρεπορτάζ(*)

Σύνοδος G20 : Πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών διαγκωνισμών και συμβιβασμών

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου στην «G20» χαμογελάνε, ενώ τρώγονται για τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, αλλά ενώνονται στο τσάκισμα των λαών

Δίχως επευφημίες και πανηγυρισμούς ολοκληρώθηκε η Συνόδος των «G20» (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Αυστραλία, Γαλλία, Ιταλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Βραζιλία Αργεντινή, Ινδονησία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Μεξικό, Ιαπωνία, Τουρκία, Νότια Κορέα και ΕΕ ως σύνολο), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας στο θέρετρο Λος Κάμπος του Μεξικού. Επισήμως διασώθηκαν τα προσχήματα, ωστόσο πριν καν αρχίσει η Σύνοδος οι διαχωριστικές γραμμές είχαν χαραχθεί. Διαχωριστικές γραμμές που χαράχθηκαν στο φόντο της όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στο φόντο της καπιταλιστικής κρίσης που βαθαίνει.

Διαχωριστικές γραμμές που πέραν της επιβεβαίωσης των συνεχώς εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών επιβεβαίωσαν ότι εξαιτίας αυτών η «G20» αδυνατεί, μέχρι στιγμής, να εκπληρώσει το ρόλο που της ανατέθηκε στον απόηχο της κατάρρευσης της «Lehman Brothers» το 2008 και την έναρξη της σοβαρότερης και ευρύτερης καπιταλιστικής κρίσης εδώ και δεκαετίες. Ρόλο ως υπ' αριθμόν 1 διεθνές φόρουμ για τη διαβούλευση μεταξύ των κύριων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και των αποκαλούμενων αναδυόμενων χωρών και τη λήψη ανάλογων αποφάσεων. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της «μη εφαρμογής» των αποφάσεων, ακριβώς γιατί προσκρούουν στις οξύτατες αντιθέσεις και ανταγωνισμούς, είναι ο μετασχηματισμός του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δηλαδή της άμεσης εφαρμογής μίας σειράς μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του Ταμείου ώστε να αυξηθούν οι ψήφοι και το ειδικό βάρος των αναπτυσσόμενων χωρών στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων.

Διευρύνονται η φτώχεια και η ανέχεια στις ΗΠΑ

46,3 εκατομμύρια δεν έχουν περίθαλψη, ένα στα πέντε παιδιά ζει σε συνθήκες μιζέριας

 Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα στις ΗΠΑ εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης από το 2008 και η εντελώς αναιμική ανάκαμψη, καταγράφεται και σε πρόσφατες έρευνες. Ετσι σύμφωνα επίσημη μελέτη των αμερικανικών υπηρεσιών Υγείας, του Κέντρου Ελέγχου των Ασθενειών (CDC), ένας στους επτά Αμερικανούς (15,1% του πληθυσμού στις ΗΠΑ) στερούνταν οποιασδήποτε κάλυψης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης το 2011.

Αυτό σημαίνει ότι 46,3 εκατομμύρια άνθρωποι ήταν ανασφάλιστοι κατά τη διενέργεια της έρευνας, 58,7 εκατομμύρια (19,2%) ήταν ανασφάλιστοι κάποια στιγμή του έτους πριν από την έρευνα και 34,2 εκατομμύρια (11,2%) δεν ήταν ασφαλισμένοι τουλάχιστον τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τη μελέτη του CDC. Η μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας ενώ αναμένεται η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όσον αφορά τις προσφυγές ενάντια στο νόμο για τη μεταρρύθμιση της Υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που καθιστά υποχρεωτική την ιατρική ασφάλιση για κάθε Αμερικανό πολίτη και παράλληλα με την έκθεση των οικονομολόγων του Κέντρου Υπηρεσιών Medicare και Medicaid (CMS) που αναφέρει ότι οι δαπάνες υγείας θα αυξηθούν με ρυθμό κατά μέσον όρο 6,1% το χρόνο επί μία δεκαετία, φθάνοντας τα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία καλοστημένη προεκλογική παράσταση εκ μέρους του Λευκού Οίκου εντούτοις τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους Αμερικανούς, δείχνουν ότι παρά τις όποιες υποσχέσεις η κυοφορούμενη Μεταρρύθμιση της Υγείας αυξάνει ουσιαστικά το «πελατολόγιο» των ιδιωτικών εταιρειών ασφάλισης.

24ωρη απεργία στον επισιτισμό στις 27 Ιούνη


Αναδημοσιευση απο Ταξικη Αντεπιθεση

Η συμφωνία των τριών … Καμπαλέρων !


Αναδημοσιευση απο Faros

Γράφαμε εχθές για την κοινή συμφωνία των τριών αρχηγών (Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη), καταγράφοντας και ορισμένα ερωτηματικά που προέκυψαν.

Σήμερα, με αφορμή την δημοσίευση ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ της Συμφωνίας της νέας συγκυβέρνησης, του νέου “μαύρου μετώπου”, ας δούμε και μερικά άλλα σημεία της.


1. Στο κείμενο αναφέρεται η παράταση για δύο χρόνια των μέτρων του Μνημονίου (αλήθεια για ποιο Μνημόνιο πρόκειται; Για το πρώτο, το δεύερο ή τα … ερχόμενα;), χρησιμοποιώντας τον όρο “δημοσιονομική προσαρμογή” προφανώς για να αποφύγουν τις … κακοτοπιές.
Φυσικά δεν λένε λέξη ούτε για το Μεσοπρόθεσμο, ούτε τον Εφαρμοστικό ούτε για τίποτα !

23 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την προγραμματική σύγκλιση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ


"Το μεγαλύτερο ψέμα της νέας συγκυβέρνησης είναι ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί και δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι για το λαό, όταν η στρατηγική της ΕΕ και των μεγάλων επιχειρηματιών που υπηρετεί είναι η δραστική μείωση του μέσου μισθού, η ισοπέδωση των εργασιακών – ασφαλιστικών δικαιωμάτων και η διεύρυνση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.
Για να σταματήσει η εξαθλίωση του λαού, η μείωση των μισθών, χρειάζεται να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που επιτρέπουν τις επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το πολύμορφο καθεστώς μαύρης εργασίας και ειδικά για τους νέους. Το εργατικό εισόδημα ληστεύεται κυριολεκτικά από τους εξοντωτικούς φόρους, την ακρίβεια, το τεράστιο κόστος για φάρμακα, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία.

ΤΑ ΜΟΝΑ ΨΑΡΙΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΠΑΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΕΙΝΑΙ ... ΤΑ ΨΟΦΙΑ


Του Μάνου Δούκα *

Τι να γράψω τώρα; Τι να πω που να μη θεωρηθεί δικαιολογία, πρόφαση, υπεκφυγή, παρηγοριά; Θα προσπαθήσω να μαζέψω το μυαλό μου και να πω δυό τρία λόγια. Σκόρπια όμως τώρα. Κι «αύριο» τα λέμε πιο αναλυτικά.


1. Μια πρώτη γνώμη για το αποτέλεσμα των εκλογών, έχω φροντίσει να γράψω και πριν τις εκλογές με το άρθρο  «ΜΕΡΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ... ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΡΙΝ», ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΤΑ». ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΠΑΝΤΑ». (Αν το γράψετε στο google θα το βρείτε στο blog «Αριστερά στη Μυτιλήνη»   ή σε προηγούμενο φύλο του «Νέου Εμπρός»). Έλεγα εκεί εν ολίγοις ότι η ορθότητα μιας γνώμης δεν κρίνεται από το πόσοι την υιοθετούν. Απόδειξη ο Γαλιλαίος. Έτσι και τώρα: Έχω μια γνώμη. Ένα όραμα. Μια πεποίθηση. Θα την αλλάξω αν βρεθεί κάποιος να με πείσει ότι έχω άδικο. Το ότι οι περισσότεροι ψήφισαν κάτι άλλο για οποιοδήποτε άλλο λόγο, δεν αποτελεί απόδειξη ότι χρειάζεται εγώ να αλλάξω γνώμη.
2. Μια πρώτη γνώμη πάνω ακριβώς σ΄ αυτό έγραψα πάλι σε άρθρο προεκλογικό με τίτλο:  «ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ; ΓΙΑΤΙ; ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ;». Μπορείτε να το βρείτε πάλι με τον ίδιο τρόπο στο internet. Έλεγα σ΄ αυτό άρθρο ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος.

Τα εν οίκω...

Γράφει:

ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

«"Ημασταν σαν τις πόρνες μετά την πρώτη τους φορά" εξομολογείται μιλώντας στο "Βήμα της Κυριακής" κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης όταν αναφέρεται στην ψυχολογική κατάσταση των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου την ημέρα της συνεδρίασης για την επικύρωση του μνημονίου στις 5 Μαΐου 2010.
"Κοιτάζαμε ο ένας τον άλλον και ήμασταν όλοι χλωμοί" λέει. "Αισθανόμασταν μεγάλη ντροπή, αφού δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι εμείς, το ΠΑΣΟΚ, οδηγήσαμε την Ελλάδα στο ΔΝΤ καιτεμαχίσαμε μισθούς και συντάξεις".
Και καταλήγει:
"Από τότε έχουμε εκπορνευτεί πλήρως. Εχουμε κάνει τα ίδια πράγματα πολλές φορές χωρίς να αισθανόμαστε ίχνος ντροπής"».

22 Ιουνίου 2012

Νέες ενδείξεις για νερό στον Άρη

Από iefimerida

Νέα στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση των επιστημόνων ότι, εκτός από τη Γη, είχε και ο Άρης κάποτε αφθονία νερού στα έγκατά του. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι το εσωτερικό του κόκκινου πλανήτη ήταν γενικά άνυδρο, μία εικόνα που τώρα μάλλον ανατρέπεται.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Κάρνεγκι, με επικεφαλής τον Φράνσις ΜακΚάμπιν και τον Έρικ Χάουρι, ανέλυσαν το περιεχόμενο δύο μετεωριτών αρειανής προέλευσης που ανακαλύφθηκαν στη Γη. Οι μετεωρίτες, πιστεύεται ότι προέρχονται από τον μανδύα του «κόκκινου πλανήτη» και εκτινάχθηκαν από τον Άρη πριν από περίπου 2,5 εκατομμύρια χρόνια καταλήγοντας στη Γη.

Οι γεωλόγοι συμπέραναν ότι ο μανδύας του Άρη, σε ορισμένα σημεία, πρέπει να περιείχε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες νερού από αυτές που έχουν υποθέσει ως τώρα οι επιστήμονες, σε σημείο που να μην διέφερε από την ποσότητα των υπόγειων υδάτων της Γης. Οι επιστήμονες εκτιμούν μάλιστα, ότι το νερό υπήρχε ήδη από την αρχική φάση σχηματισμού του Άρη και απο τότε ο πλανήτης διατήρησε την ικανότητά του να διακρατεί αποθέματα νερού στο εσωτερικό του.

Μερικές σκέψεις για κουβέντα...

Από το Fadomduck2

Νομίζω πως οι περισσότερες συζητήσεις που κάνουμε τις τελευταίες μέρες, και με αφορμή τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα, δεν λαμβάνουν υπόψιν τους κάποια αντικειμενικά στοιχεία. 
 
-Την πολιτική του ΚΚΕ για μη-ενδιάμεσα στάδια προς τον σοσιαλισμό, ή λύσεις "ανακούφισης" εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου, δεν την υπαγορεύει κάποιος "σεχταρισμός" ή "αριστερισμός", αλλά μία ανάλυση του σημερινού καπιταλισμού εν μέσω κρίσης (που παρεμπιπτόντως δεν την έχει αμφισβητήσει κανείς με σοβαρά επιχειρήματα), που λέει πως ακόμη και αν οι αστοί ήθελαν να προσφέρουν μία ανακούφιση στα Λαϊκά στρώματα, απλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω των σιδερένιων νομοτελειών του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης. Για αυτόν τον λόγο το άμεσο πέρασμα στον σοσιαλισμό είναι ιστορική αναγκαιότητα, και όχι γιατί ξύπνησε ένα πρωί στραβά ο Μαΐλης... 
 
Αυτή η αναγκαιότητα βέβαια έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το επίπεδο ωρίμανσης των πλατιών λαϊκών μαζών που αδυνατούν να δουν πέρα από τον ορίζοντα της κρατικής παρέμβασης εντός του καπιταλιστικού πλαίσιου που αναγκαστικά οδηγεί στην επιλογή της σοσιαλδημοκρατίας ή του φασισμού. 

Καλοφάγωτη!

Γράφει ο Θύμιος Καλαμούκης 


Άλλη μια κυβέρνηση, έτοιμη και προορισμένη να υπηρετήσει πολύ συγκεκριμένα συμφέροντα. Οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, που συμπιέζουν χρόνια την Ελλάδα και απομυζούν τον πλούτο της. Ξέρω ότι πολλοί αναγνώστες αυτό το θεωρούν υπερβολικό, αλλά λυπάμαι. Συμβαίνει έτσι ακριβώς. Και αυτή η κυβέρνηση, η επονομαζόμενη και «εθνικής σωτηρίας», θα φροντίσει κυρίως, αν και όχι μόνο, να ισχυροποιήσει μια χούφτα συμφέροντα, να τους δημιουργήσει ασφαλές περιβάλλον δράσης, να τα προστατέψει από «έξαλλους» διαδηλωτές. Θα φροντίσει να σώσει γνωστούς πετρελαιάδες, εφοπλιστές, εργολάβους, μεταπράτες, προμηθευτές, καναλάρχες, για να δικαιώσει από τον τίτλο της τη δεύτερη λέξη, την «σωτηρία». Το «εθνική», έτσι κι αλλιώς είναι λίγο φλού…

Άλλη μια κυβέρνηση που στην φρασεολογία της, η λέξη «λαός», θα παίζει συνεχώς. Αλλά θα παίζει μόνο εκεί. Σε λίγες μέρες από σήμερα αυτός ο λαός θα γίνει παρείσακτος, ενοχλητικός και αν αποφασίσει να διαμαρτυρηθεί και να εναντιωθεί, στο αναγεννητικό έργο της κυβέρνησης, θα γίνει και εχθρός λαός. Στην καλύτερη περίπτωση θα του πετάξουν μερικά ψίχουλα που θα περισσέψουν από κάποια μοιρασιά, αλλά και αυτό δεν προβλέπεται λόγω της δυσμενούς συγκυρίας…
Άλλη μια κυβέρνηση, που όταν χτυπάει το τηλέφωνο του υπουργού με κλήση από τον επώνυμο επιχειρηματία, θα απαντά σούζα ο πρόθυμος υπουργός, ενώ όταν διεκδικεί ισοτιμία ο ανώνυμος πολίτης θα περιφρονείται από τον πολυάσχολο υπουργό. Άλλη μια κυβέρνηση υπάλληλος των ευρωπαϊκών οργανισμών, πρόθυμος εκτελεστής των εντολών της Τρόικας και του ΔΝΤ.