31 Ιουλίου 2011

"Oυδείς εκών κακός"

Αναδημοσιευση απο Cogito Ergo Sum

Πάνε καμμιά εικοσαριά χρόνια τώρα που έχουμε "ανακαλύψει" ότι για την εγκληματικότητα στον τόπο μας φταίνε οι μετανάστες. Μάλιστα, κατά το παρελθόν, ορισμένοι δεν δίσταζαν να αποδώσουν ιδιαίτερα εγκληματικά χαρακτηριστικά σε κάθε εθνότητα. Για παράδειγμα, οι αλβανοί ήταν κλέφτες, οι ρουμάνοι έκαναν ληστείες, οι βούλγαροι ειδικεύονταν σε λαθρεμπόριο και ναρκωτικά ενώ οι προερχόμενοι από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ασχολούνταν με το εμπόριο ευκής σαρκός. Λες και τούτη η χώρα ήταν αμόλευτη από έγκλημα κι ήρθαν οι μετανάστες να την μαγαρίσουν.

Δείτε τι παιχνίδι παίζεται σήμερα στην πρωτεύουσα. Σκόπιμα, τα αστικά πολιτικά κόμματα και οι μηχανισμοί τους, μαζί με τα πουλημένα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης, θεωρούν και προβάλλουν ως κύρια αιτία των προβλημάτων του κέντρου της Αθήνας την συγκέντρωση σ' αυτό μεγάλου αριθμού μεταναστών. Ειδικά, το ανερμάτιστο κόμμα του Καρατζατέτοιου, αυτός ο σαχλοεθνικιστικός και κρυπτοφασιστικός εσμός, δεν χάνει ευκαιρία να σπεκουλάρει πάνω στο πρόβλημα αυτό.

Προσωρινός αντιλαϊκός συμβιβασμός στην Ευρωζώνη

Από τον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη

Την ώρα που η Ελλάδα αναδείχθηκε επίσημα στο πρώτο κράτος - μέλος της Ευρωζώνης με μερική αδυναμία πληρωμής των δανειακών υποχρεώσεών της, η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να πανηγυρίζει για την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Μια απόφαση που αποδέχεται τη μερική ελεγχόμενη χρεοκοπία της χώρας. Η κυβέρνηση προβάλλει σαν σωτηρία το νέο δανειακό πακέτο των 109 δισ. ευρώ και τη συμφωνία επιμήκυνσης της διαχείρισης του δημόσιου χρέους υπό την αιγίδα της ΕΕ. 

Ποιους αφορά η σωτηρία; Σίγουρα δεν αφορά τους εργαζόμενους που θα δοκιμασθούν με νέα σκληρότερα μέτρα, για να διασφαλιστεί φθηνότερη εργατική δύναμη και επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων. Μεγαλύτερη φοροεπιδρομή, ταχύτερη εκποίηση της δημόσιας περιουσίας στους μονοπωλιακούς ομίλους, νέο Μνημόνιο το φθινόπωρο συνοδεύουν τη συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Φυσικά, οι γενικές κατευθύνσεις κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης δεν αποτελούν ελληνική πρωτοτυπία. Καθορίζονται απ' την αντεργατική στρατηγική «Ευρώπη 2020» και κωδικοποιούνται με το «Σύμφωνο για το ευρώ».

Ομως, η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε «βασιλικότερη του βασιλέως». Διασφάλισε για τους πιστωτές ότι «θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δηλαδή η περιουσία του ελληνικού δημόσιου διατίθεται σαν εμπράγματη εγγύηση για το νέο δάνειο. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, θα αξιοποιηθεί και το νεοϊδρυθέν Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Η ταρίφα της απελευθέρωσης

Γράφει ο Βασίλης ΜΑΜΑΗΣ 
στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη

Το έχει, φαίνεται, «τάμα» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, να «περιποιείται» και από έναν κλάδο των αυτοαπασχολούμενων στις μεταφορές. Πέρσι οι φορτηγατζήδες, φέτος οι ταξιτζήδες. Στην περίπτωση του ταξί, μιλάμε για έναν τομέα της οικονομίας, στον οποίο δραστηριοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά αυτοαπασχολούμενοι, με πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Είναι, επομένως, εύλογο το ενδιαφέρον των κάθε λογής μεγαλοεπενδυτών για τις «ευκαιρίες» που ανοίγονται. Εξηγήσιμη η φούρια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση των ταξί. Αυτονόητη και η αγανάκτηση των αυτοαπασχολούμενων που βλέπουν την εργασία τους να κινδυνεύει.

Μισές αλήθειες και χοντροκομμένα ψέματα

Κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης απέναντι σε κάθε λαϊκό αγώνα, επιχειρείται η συκοφάντηση και η διαπόμπευση των απεργών. Μέσα ενημέρωσης και δημοσιογράφοι πρόθυμοι να υπηρετήσουν με δουλοπρέπεια τους επίδοξους επενδυτές, αναμασούν μονότονα τα προνόμια που απολαμβάνει η «συντεχνία» των ταξιτζήδων, τις προοπτικές που ανοίγονται για την ανάπτυξη της χώρας με την απελευθέρωση κ.λπ. Επιχειρήματα ρηχά και αστήρικτα, που επαναλαμβάνονται όλο και πιο συχνά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μισές αλήθειες και χοντροκομμένα ψέματα μαγειρεμένα από τα αρμόδια επιτελεία, πασπαλισμένα με ανύπαρκτες ευκαιρίες, προσφέρονται με τη μορφή του κουτόχορτου σε ανυποψίαστους και αφελείς για κατανάλωση. Μόνο που το μενού παραμένει δύσπεπτο, ειδικά σε περίοδο οικονομικής κρίσης.

29 Ιουλίου 2011

Άνευ τίτλου

Λίγο το μελαγχολικό τραγούδι Divided των TIAMAT που μου αρέσει, λίγο η εναλλαγή των εικόνων μεταξύ αυτού που θα μπορούσαμε να χαιρόμαστε και αυτού που "απολαμβάνουμε" τελικά ... δικαιολογούν την ανάρτηση του παρακάτω video.

Τα συνδικάτα στο στόχαστρο

Αναδημοσιευση απο Cogito Ergo Sum

Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι ο βασικός στόχος του καπιταλισμού, προκειμένου να μειωθεί η -αναπόφευκτη- καταστροφή του άναρχα συσσωρευμένου κεφαλαίου, είναι να "φορτώσει" τμήμα των ζημιών του στους εργαζόμενους. Για να φτάσει στον σκοπό του, το μεγαλύτερο εμπόδιο που βρίσκει μπροστά του είναι η οργανωμένη αντίσταση των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα τους.

Έτσι, το κεφαλαιοκρατικό σύστημα επιτίθεται με λύσσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Κύριος μοχλός σ' αυτή την επίθεση είναι οι πουλημένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων. Αυτές οι ηγεσίες, οι οποίες δεν διστάζουν να παρουσιάζουν ως κατόρθωμα την υπογραφή συμβάσεων που προβλέπουν αυξήσεις μικρότερες του 1% ή που δέχονται με χλιαρές διαμαρτυρίες την παγίωση μέτρων, όπως η εκ περιτροπής εργασία, οι περικοπές στα ωράρια, το κλάδεμα των ελάχιστων αμοιβών κλπ.

Όπως και να το κάνουμε, στην επιχείρηση "μείωση του κόστους εργασίας", η υγιής συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων θεωρείται εμπόδιο. Τα τελευταία δυο χρόνια βλέπουμε (τόσο στον τόπο μας όσο και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο) να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά, ως μέτρα κατά της κρίσης, μέτρα που οδηγούν στην περιστολή ή κατάργηση του δικαιώματος της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή η επίθεση γίνεται μέσω της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και φυσικά της κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Τα φτιασιδώματα στο ποδόσφαιρο

Οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Πολιτισμού για τη νέα νομοθετική προσπάθεια της κυβέρνησης που αφορά στον αθλητισμό και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο κάθε άλλο παρά κάτι νέο έφεραν σε ένα χώρο που εκδηλώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο η σαπίλα. Αντίθετα, τα όσα εξήγγειλε ο υπουργός δεν αποτελούν παρά μία ακόμη προσπάθεια διαχείρισης και πάνω απ' όλα προστασίας του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου, με σκοπό βέβαια τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μεγαλύτερα κέρδη σε αυτούς που διαχειρίζονται τις τύχες του. Ακόμα και η πολυδιαφημισμένη - για επικοινωνιακούς λόγους φυσικά - συνεργασία με την UEFA είναι σίγουρο ότι αποσκοπεί στο να κάνει το προϊόν πιο ελκυστικό παρά στο να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Οσα λίφτινγκ και να επιχειρήσουν, όσες προσπάθειες εξυγίανσης και να γίνουν, όπως αποδεικνύεται, στόχος είναι η συνέχιση της επιχειρηματικής δράσης χωρίς εμπόδια και στρεβλώσεις. Για να ανοίξουν ακόμα μεγαλύτερα πεδία κερδοφορίας αλλά και αξιοποίησης του χώρου και για άλλους σκοπούς.

27 Ιουλίου 2011

Προκλητική ομιλία του ΓΑΠ στην κ.ο. του ΠΑΣΟΚ

Από το Γλόμπινγκ

“Η εποχή των προνομίων των λίγων σε βάρος των πολλών έχει τελειώσει...” Γιώργος Παπανδρέου. 
(χειροκροτήματα) 

Αυτό μόλις πριν από λίγο δήλωσε χωρίς ίχνος τσίπας ο πρωθυπουργός στην κ.ο του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από μια ακατάσχετη μπουρδολογία απύθμενης αθλιότητας και ψεύδους, μέσα από έμμεσες απειλές προς τους επαγγελματίες των ΤΑΞΙ, μέσα από την αντιστροφή της πραγματικότητας σχετικά με τον “πατριωτισμό” της κυβέρνησης, τις αλλαγές στα πανεπιστήμια κ.α, μέσα από τον αξιοθρήνητο πολιτικαντισμό χειρίστου είδους (απ' τον οποίο επηρεάζονται πολλοί συμπολίτες μας ακόμα), μέσα από έναν οχετό ενάντιο στο λαϊκό εργατικό κίνημα, στο οποίο αναφέρθηκε συλλήβδην ως “συντεχνιακά συμφέροντα”, μέσα από την αυτο-ηρωοποίηση της κυβέρνησής του, μέσα από ένα “αγωνιστικό” παραλήρημα για το νορβηγικό διαβατήριο του Ανδρέα Παπανδρέου (πώς θα “συγκινήσουμε” το πλήθος για;), μέσα από τον βρώμικο, ύπουλο προσεταιρισμό του ελληνικού λαού, μέσα από μια θριαμβευτική εμφάνιση και χειροκροτήματα από τους εκπροσώπους – πολιτικό προσωπικό του ελληνικού και ξένου κεφαλαίου... 

Μέσ' απ' όλ' αυτά ο πρωθυπουργός έκανε την άνωθι δήλωση. Με δεδομένη την προκλητική κερδοφορία του κεφαλαίου τα τρία χρόνια αυτά της κρίσης, με την παραπάνω δήλωση ο ΓΑΠ κοροϊδεύει κατάμουτρα τους ίδιους πολίτες που στην ίδια ομιλία τους λιβάνιζε και τους συνέχαιρε για την υπομονή και το θάρρος τους...

Το αστικό κράτος προετοιμάζεται για τις κινητοποιήσεις του Σεπτεμβρίου : Κάμερες με ζουμ

Από την Ελευθεροτυπία

Η πιθανολογούμενη επανάληψη των κινητοποιήσεων από το προσεχές φθινόπωρο οδήγησε χθες τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε να ζητήσει εμμέσως την επίσπευση της υπογραφής των προεδρικών διαταγμάτων, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος για τις κάμερες, που ψηφίστηκε πριν από έξι μήνες.

Αφησε δε να εννοηθεί ότι οι υφιστάμενες είναι κατάλληλες μόνο για την καταγραφή της κίνησης στους δρόμους και όχι για τη λήψη πλάνων από συγκεντρώσεις ή καταγραφής προσώπων. «Απαιτείται μεθοδικός και προσεκτικός σχεδιασμός της καταδίωξης και της σύλληψης των δραστών διότι οι προχειρότητες οδηγούν σε ματαίωση των συλλήψεων με αποτέλεσμα, όταν αυτές γίνονται, να οδηγούνται ελλείψει στοιχείων σε αθωώσεις στα δικαστήρια», σημείωσε ο δικαστικός λειτουργός, κατά την ομιλία του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, που εξετάζει την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

Πάντως, ο ίδιος εμφανίστηκε αντίθετος με την περαιτέρω αυστηροποίηση των ποινικών διατάξεων που σχετίζονται με την πάταξη τέτοιων έκνομων συμπεριφορών. Σημείωσε μάλιστα ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε αυστηροποίηση για ευκαιριακή αντιμετώπιση της εγκληματικότητας.

Πανάκριβα διόδια και για έργα που σταμάτησαν!

Από τον Ριζοσπάστη

Αναστολή των έργων ανακοίνωσε η κοινοπραξία «Ολυμπία Οδός» που κατασκευάζει με «σύμβαση παραχώρησης» τον οδικό άξονα Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα. Οπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία, η αναστολή, που φυσικά συνοδεύεται από εκατοντάδες απολύσεις εργαζομένων στα εργοτάξια, θα γίνει μέχρι να βρεθεί βιώσιμη λύση στη χρηματοδότηση του έργου, μέσα από την οριστικοποίηση του μνημονίου συνεργασίας που έχουν μονογράψει με την κυβέρνηση και με το οποίο παρέχονται προς τους μεγαλοκατασκευαστές και τις δανείστριες τράπεζες νέες πρόσθετες εγγυήσεις και επιδοτήσεις, που φυσικά θα κληθεί να πληρώσει και αυτές ο ελληνικός λαός.

Σε αναστολή εργασιών και κλείσιμο εργοταξίων έχουν προχωρήσει, εδώ και τέσσερις τουλάχιστον μήνες, και οι άλλες κοινοπραξίες των πέντε αυτοκινητόδρομων, πιέζοντας να πάρουν ακόμη περισσότερα από αυτά που προβλέπουν οι ληστρικές συμβάσεις που ψήφισαν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, την ίδια στιγμή ο λαός εξακολουθεί να πληρώνει τα πανάκριβα διόδια, που έχουν αυξηθεί ως και πάνω από 400% από το 2008. Πρόκειται για τεράστια ποσά που πληρώνουν οι οδηγοί καθημερινά, τα οποία υποτίθεται ότι εισπράττουν οι ιδιωτικές κοινοπραξίες για να κατασκευάσουν τα έργα, αυτά ακριβώς που έχουν σταματήσει!

Νίκος Σοφιανός για την απελευθέρωση επαγγελμάτων

ΚΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ – ΛΙΜΟΣ: Ιμπεριαλιστικός έλεγχος της περιοχής μέσω αφανισμού

Εδώ και εβδομάδες ο ΟΗΕ προειδοποιούσε για μία επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή στο Κέρας της Αφρικής, μία περιοχή που αποτελεί μήλον της Εριδος για τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Η τραγωδία, φυσικά, δεν αποφεύχθηκε παρά τις προειδοποιήσεις και ο ΟΗΕ τελικά, την Τρίτη, κήρυξε δύο περιοχές της Σομαλίας σε κατάσταση λιμού. Ως αιτία προβάλλεται η «ξηρασία, η χειρότερη των τελευταίων 60 ετών» και οι «εμφύλιες» συγκρούσεις. Η αλήθεια, ως συνήθως, αποκρύβεται επιμελώς: η Σομαλία αλλά και η ευρύτερη περιοχή, αποτελεί εδώ και χρόνια «πεδίο βολής φτηνό», η καταστροφή είναι καθημερινή και αδιάλειπτη, ενώ η τροφή χρησιμοποιείται ως «όπλο», επιβολής, καταστολής και ελέγχου.
 
Οι προειδοποιήσεις του ΟΗΕ συνεχίζονται με καταιγιστικό ρυθμό: πάνω από 11 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της πείνας και του θανάτου ενδεχομένως. Στη Σομαλία ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφής, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο νότο. Οχι τυχαία, το επίκεντρο της καταστροφής είναι η περιοχή όπου συναντώνται τρεις χώρες, η Σομαλία, η Κένυα και η Αιθιοπία, περιοχή που αποτελεί και το επίκεντρο της δράσης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, όσον αφορά τόσο την παρακολούθηση και τον έλεγχο αλλά και τον ανεφοδιασμό. Κάθε μέρα πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά, περισσότερα από 2.000.000 παιδιά υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό και χρήζουν βοήθειας προκειμένου να σωθεί η ζωή τους, ενώ μισό εκατομμύριο παιδιά κινδυνεύουν άμεσα, σύμφωνα με το «Ταμείο για τα Παιδιά» του ΟΗΕ.

26 Ιουλίου 2011

ΠΑΜΕ : Μια οφειλόμενη απάντηση στην ΠΑΣΚΕ - ΟΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Τις μέρες αυτές η ΠΑΣΚΕ – ΟΤΑ κυκλοφόρησε πανελλαδική ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται με ψέματα και συκοφαντίες στο ΠΑΜΕ.
Που εστιάζει τις κατηγορίες της.
Η ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ μας κατηγορεί, ότι οι θέσεις του ΠΑΜΕ είναι επικίνδυνες για τους εργαζόμενους.  Το ΠΑΜΕ όντως έχει θέσεις που είναι επικίνδυνες, όχι όμως για τους εργαζόμενους, αλλά για την πλουτοκρατία και τα μονοπώλια. Ας μας υποδείξουν οι κύριοι αυτοί ποια θέση του ΠΑΜΕ συγκρούεται με τα συμφέροντα των εργαζομένων. Έστω και μία!
 
Επικίνδυνες θέσεις που τσακίζουν τους εργαζόμενους όντως υπάρχουν, μόνο που αυτές βρίσκονται στις θέσεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους είναι η θέση της ΠΑΣΚΕ, όταν στηρίζει την αύξηση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο από 37,5 ώρες σε 40 την εβδομάδα. Όταν αρνείται στο Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ να ψηφίσει αποφάσεις και μέτρα που στην πράξη να παρεμποδίζουν και να δυσκολεύουν την αύξηση του ωραρίου εργασίας.
 
Επικίνδυνη για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συμβασιούχους είναι η θέση της ΠΑΣΚΕ που λέει, πως για να έχει κάποιος μόνιμη δουλειά πρέπει να καλύπτει «πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Με αυτή τη θέση, το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία το υποτάσσει κάθε φορά στα αντιλαϊκά κριτήρια των δημοτικών αρχών, του κράτους και των εργοδοτών με τα οποία καθορίζουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Bertolt Brecht - Στους ευθυγραμμιζόμενους / An Die Gleichgeschalteten

Από το Radical Desire

Εισαγωγικές Υποτυπώσεις


1. Το μεταφραζόμενο εδώ ποίημα του Μπρεχτ διαβάστηκε από τον ίδιο σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού της Μόσχας το 1935. Φέρει τον τίτλο: An die Gleichgeschalteten (=Στους ευθυγραμμιζόμενους). Ο τίτλος έλκει την καταγωγή του από την έκφραση Gleichschaltung (=ευθυγράμμιση) που χρησιμοποιούσαν επισήμως οι Ναζί, ευθύς ως ανέλαβαν την εξουσία τον Ιανουάριο του 1933.

2. Η εφαρμογή της Gleichschaltung στον τύπο και σε όλη τη δημόσια ζωή της Γερμανίας υποδήλωνε τον υποτιθέμενο «επαναστατικό χαρακτήρα» της «εθνικής αναγέννησης» που επαγγελόταν το ναζιστικό καθεστώς. Υπό το πνεύμα αυτής της Gleichschaltung το καθεστώς ψήφισε τους λεγόμενους νόμους ευθυγράμμισης, δυνάμει των οποίων το κόμμα των Ναζί αναγορεύτηκε σε μοναδικό φορέα ή εκφραστή της κρατικής εξουσίας, απαγορεύοντας την ίδρυση και λειτουργία άλλων κομμάτων.

3. Αυτό το ναζιστικό πνεύμα ευθυγράμμισης είναι χαρακτηριστικό όλων εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που κυβερνούν καθεστωτικά. Σε όλους τους χρόνους, μηδέ εξαιρουμένου και του παρόντος, βλέπουμε δημοσιογράφους, διανοούμενους, πολιτικούς, «επιστήμονες», συνδικαλιστές και παρόμοιους: «φρόνιμα και τακτικά να πηγαίνουν με εκείνον που νικά» (Βάρναλης). Στη συνέχεια παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη μετάφραση του ποιήματος. Μετά τη μετάφραση ακολουθεί το γερμανικό κείμενο.

Η κατάντια του συστήματος- Με αφορμή το θάνατο της 27χρονης Βρετανής τραγουδίστριας Ε. Γουαϊνχάουζ

Ο θάνατος της Βρετανής τραγουδίστριας και τραγουδοποιού, της σόουλ, ρυθμ εντ μπλουζ και τζαζ, Εϊμι Γουαϊνχάουζ, στα 27 χρόνια της, το περασμένο Σάββατο, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Ηταν απόρροια του απάνθρωπου καπιταλιστικού συστήματος και ειδικότερα της πολυσήμαντης για το σύστημα βιομηχανίας μουσικής, «διασκέδασης» και ευρύτερα του ελεύθερου χρόνου, που για τα κέρδη της συνθλίβει ανθρώπους και πολλές φορές ταλέντα. Η συγκεκριμένη καλλιτέχνης ήταν μια προσωπικότητα με μπόλικη εκκεντρικότητα και προβαλλόταν, όπως και άλλοι, ως πρότυπο σε έναν τρόπο ζωής που προτείνεται στη νεολαία, που περιλαμβάνει την ανοχή στα ναρκωτικά και στις κάθε είδους καταχρήσεις και ...αποδράσεις.
Ετσι και η Γουαϊνχάουζ ήταν εθισμένη στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και πλασαριζόταν από τη βιομηχανία για συναυλίες που μόλις και μετά βίας στεκόταν στα πόδια της. Τελευταία, μάλιστα, λόγω της άθλιας κατάστασής της, κάποιες είχαν αναβληθεί.

Το περασμένο Σάββατο βρέθηκε νεκρή στο διαμέρισμά της στο Κάμντεν του Λονδίνου. Τα αίτια του θανάτου της θα αποσαφηνιστούν μετά από σχετική ιατροδικαστική εξέταση. Πάντως, όλοι όσοι εμφανίζονται ως σοκαρισμένοι απλά συμμετέχουν σε όλο αυτό το «θέατρο», που θέλει να κρύψει τις αιτίες αυτής της κατάντιας για νέους ανθρώπους και να την αποδώσει σε «προσωπικό δράμα». Σκοπός τους να «βγει λάδι» το σύστημα της εκμετάλλευσης και της απανθρωπιάς, των αξιών της κονόμας και του «πάτα επί πτωμάτων για να ανέβεις», ο καπιταλισμός που σαπίζει.
Αλλά η βιομηχανία της μουσικής δεν πτοείται. Και ο θάνατος πουλάει, όπως έγινε και με άλλα δημιουργήματά της που είχαν το ίδιο τέλος. Ετσι, φαίνεται ότι τα άλμπουμ της Γουαϊνχάουζ γνωρίζουν αύξηση πωλήσεων αυτές τις μέρες.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

26 Ιουλίου 1929: Η κυβέρνηση του Ε. Βενιζέλου ψηφίζει το Ιδιώνυμο

Από το Erodotos Weblog

Προκήρυξη σωτηρίας 2 καταδικασμένων σε θάνατο κομμουνιστών .
Το 1929 η γενική και σοβαρότατη χειροτέρευση της ζωής του ελληνικού λαού προκάλεσε την απότομη όξυνση της ταξικής πάλης. Στις απεργίες αυτής της χρονιάς υπολογίζεται ότι πήραν μέρος πάνω από 100.000 εργάτες. Το ΚΚΕ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων.Η κυβέρνηση Βενιζέλου, για να ανακόψει και να χτυπήσει το ανερχόμενο απεργιακό κίνημα της εργατικής τάξης και γενικά τους αγώνες των εργαζομένων, ψήφισε στις 26 Ιούλη 1929 τον αντικομμουνιστικό νόμο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος», το γνωστό «ιδιώνυμο».

Μετά την ψήφιση του «ιδιώνυμου» εντάθηκαν οι συλλήψεις, οι φυλακίσεις, οι εκτοπίσεις, οι ξυλοδαρμοί και οι τραυματισμοί, ακόμα και οι δολοφονίες αγωνιστών.

Η αναγόρευση σε δόγμα της κρατικής πολιτικής ενάντια στον κομμουνισμό ήταν μια πράξη που υπονόμευε και την ίδια την αστική δημοκρατία, άνοιγε το δρόμο στη δικτατορία και το φασισμό και ταυτόχρονα αποτελούσε επίσημη ομολογία για την επιρροή και τη δράση του ΚΚΕ στις λαϊκές μάζες, για το ρόλο του στην πολιτική και κοινωνική ζωή.

Ο Νορβηγός δολοφόνος και οι Έλληνες ακροδεξιοί ομοϊδεάτες του

Από το Jungle report, μέσω Fadomduck

Παρά του ότι η ιδεολογία και οι θεωρίες μίσους του εθνικιστή Νορβηγού δολοφόνου Anders Breivik ταυτίζονται 100% με αυτές του ελληνικού ακροδεξιού συρφετού, οι εφημερίδες, τα μπλογκς και γενικά τα ΜΜΕ του αυτού χώρου έσπευσαν αμέσως να αποστασιοποιηθούν από αυτόν ισχυριζόμενα πως είναι μασόνος και σιωνιστής.

Ακολουθούν μερικοί μόνο από τους δεκάδες τίτλους που διάβασα προ ολίγου:



Αυτά που αναφέρει στο βίντεό του και γράφει στο μανιφέστο του δεν μας είναι καθόλου καινούρια. Τα ακούμε και τα διαβάζουμε επί καθημερινής βάσεως στις εκπομπές του Άδωνη, του Καρατζαφέρη και του Βελόπουλου, στις σελίδες της Χρυσής Αυγής και του "Στόχου", στις εφημερίδες Άλφα Ένα, Ελεύθερος Κόσμος και Ελεύθερη Ώρα και όπου αλλού λαλεί νεοφασιστικό πουλί.

25 Ιουλίου 2011

Το μανιφέστο του Anders Behring Breivik


Video by Anders Behring Breivik by newsview

Το γεγονός είναι πολύ δυσάρεστο και βλέποντας κανείς αυτό το βίντεο το οποίο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ως βίντεο του δράστη, αρχίζει να καταλαβαίνει μερικά πράγματα.

Στο άρρωστο μυαλό του οι μαρξιστές έχουν επιβάλλει στον πλανήτη κάτι σαν ιδιότυπη «πολιτισμική δικτατορία» (!) μέσω της οποίας προσπαθούν να αποδομήσουν όλα τα κράτη της Ευρώπης και να επιτρέψουν τον εξισλαμισμό αυτών (!). Βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία με τους «αυτοκτονικούς ειρηνιστές» ή κάτι τέτοιο και τους «παγκόσμιους καπιταλιστές» (!), έχουν όλα τα μέσα στα χέρια τους (πχ κανάλια όπως το BBC) και –κυρίως- μέσω της εκπαίδευσης (αυτό ίσως εξηγεί γιατί επιτέθηκε σε παιδικη κατασκήνωση) μολύνουν το μυαλό των ανθρώπων. Όπως λέει πολύ χαρακτηριστικά η Ευρώπη δεν είχε κάτι αντίστοιχο του Μακάρθι για να απαλλαγεί από τους κομμουνιστές.

Εργατικό δελτίο ειδήσεων Π.Α.ΜΕ 24/07/2011

1 στους 7 Αμερικανούς σε συσσίτια – αυξάνεται η τάξη των working poors

Αναδημοσιευση απο Σχολιαστες χωρις Συνορα

Πάνω από 45 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες (το 1/7 του συνολικού πληθυσμού) σιτίζονται πλέον με κουπόνια από το Ειδικό Πρόγραμμα Παροχής Συμπληρωματικής Σίτισης (SNAP) των υπηρεσιών πρόνοιας της χώρας. Μάλιστα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, εκτιμά ότι μόνο τα 2/3 των δικαιούχων έχουν δηλώσει συμμετοχή, κάτι που σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν αρκετό εισόδημα είναι ακόμη περισσότεροι. Σημειώνεται ότι οι σιτιζόμενοι με κουπόνια αυξήθηκαν κατά 11 εκατομμύρια τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε δηλαδή που ξέσπασε η χρηματοπιστωτική κρίση. Παρά τα αλλεπάλληλα πακέτα τόνωσης της αγοράς και ενίσχυσης του τραπεζικού συστήματος, η αμερικανική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει και η ανεργία παραμένει σταθερά πάνω από το 9%.

Η μέση επιχορήγηση είναι 133 δολάρια τον μήνα και η μεγαλύτερη 200 – για άτομα με μηδενικό εισόδημα. Το 50% είναι ανήλικοι και το 8% ηλικιωμένοι. Μόλις το 14% όσων συμμετέχει στο SNAP έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο της φτώχειας, ενώ το 18% δεν έχει καθόλου.

24 Ιουλίου 2011

Νορβηγία: Νεοναζισμός, ΜΜΕ, Συνωμοσιολόγοι – Σφυρίζοντας αδιάφορα

Από το http://parallhlografos.wordpress.com/

Συγκλονισμένοι όλοι μας από το μακελειό στη Νορβηγία.
Τόσες μα τόσες οι ερωτήσεις στα media και τα διεθνή και τα ελληνικά αλλά και αναμεταξύ μας.
Πως είναι δυνατόν ένας “άνθρωπος” να σκότωσε μόνος του 91(μέχρι στιγμής) συνανθρώπους του και να έβαλε και μια βόμβα;
Ήταν μόνος του ή είχε και βοήθεια; Μήπως ήταν φανατικός Ισλαμιστής; Αλ Κάιντα;
Ήταν σκουρόχρωμος; ; Μήπως ήταν ακροαριστερός εξτρεμιστής;
Μήπως επικίνδυνος αναρχικός;
Ωσπού μάθαμε τι ήταν:
Εθνικιστής, Ισλαμόφοβος, Νεοναζί,φονταμενταλιστής Χριστιανός
Στη καλύτερη ΑΚΡΑ ΔΕΞΙΑ, στη χειρότερη ΝΑΖΙ
Και τώρα τι κάνουμε; Τι γίνεται τώρα που...
φάγαμε το “σοκ”;
Tι γίνεται τώρα που το τέρας είναι ξανθό με γαλάζια μάτια;
Αν είσαι φασιστομπλόγκ που παριστάνει το “αδέσμευτο” όπως αυτό:
http://anti-ntp.blogspot.com/2011/07/blog-post_2980.html
… το ρίχνεις στη συνομωσιολογία. Όπως μπορείτε να δείτε και από το link, σύμφωνα με τους φασίστες φταίνε όλοι εκτός από το ότι ο μακελάρης …ήταν φασίστας.
Για μια ακόμα φορά η μηχανη διασποράς ψευδών ειδήσεων παίρνει μπροστά:
Σκοτεινά κέντρα, ομιχλώδες τοπίο για το ποιοι το έκαναν και φυσικά στο βάθος(η στα σχόλια από κάτω), Μασώνοι, Εβραίοι, Ιλλουμινάτοι και όποιον πάρει ο χάρος.

Το δάνειο από τη Ρωσία… και άλλα παραμύθια

Τελικά «έσκασε» κι αυτό! Οι Ρώσοι «μας δίνανε δάνειο», αλλά εμείς τίποτα! Δηλαδή, δεν δίνανε ακριβώς σ' εμάς, αλλά στον πρωθυπουργό της Ελλάδας, αλλά, λέει η «πηγή» της πληροφόρησης, εκείνος ...τίποτα. Αντί να τα πάρει και να πει κι «ευχαριστώ», ούτε που τα κοίταξε κι άρχισε τις αμπελοφιλοσοφίες με τον Πούτιν για τα ...περιβαλλοντικά προβλήματα. Οι πάγοι λιώνουν, το κλίμα αλλάζει, οι αρκούδες με τις φώκιες κινδυνεύουν και τέτοια... Εδώ, δηλαδή, καιγόταν ο τόπος, καιγόταν το σπίτι μας, αλλά αυτός εκεί, το «βαζάκι με το μέλι» το 'χε βρει στο ΔΝΤ και στον «ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης». Ενώ, όπως είναι γνωστό, «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές, που κάνουν πορτοκάλια»...

Αυτά διαβάσαμε και μάθαμε τη βδομάδα που πέρασε, κι ακούσαμε στη συνέχεια ένα σωρό γνωστές «ιστορίες», όπως «να που δεν διαπραγματευόμαστε» (δηλ. όχι εμείς, ο Παπανδρέου), που «δεν έχουμε ορίζοντα να εκμεταλλευτούμε τον παγκόσμιο ανταγωνισμό», που «είμαστε υπό κατοχή», «που 'χουμε μια ξενόδουλη κυβέρνηση» και διάφορα παρεμφερή, κι από κοντά η «λύση»: Επιστροφή στο εθνικό νόμισμα και αλλαγή των διεθνών προσανατολισμών της χώρας. Ωραία κι εύκολα! Βάζεις δηλαδή το «μηχανάκι» (που θα 'ναι και δικό σου κι όχι του κάθε ... Γερμαναρά) να κόβει χρήμα κι αρχίζεις να λαμβάνεις: Δάνειο από τη Ρωσία, δάνειο από την Κίνα, δάνειο από τη Βραζιλία και στο μεταξύ ...κλάμα το ΔΝΤ. Κι, όπως μας λέγανε στα παραμύθια «κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα».

23 Ιουλίου 2011

Το λεγόμενο «νέο Σχέδιο Μάρσαλ» και το «Σχέδιο Μάρσαλ» που εφαρμόστηκε μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύνοδος της ευρωζώνης ανάμεσα στ' άλλα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου με αφορμή την απόφαση για τη διαχείριση του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αποφάσισε να εφαρμοστεί και ένα νέο «Σχέδιο Μάρσαλ» για την ανάπτυξη. Δηλαδή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στους καπιταλιστές, στα μονοπώλια για να κάνουν επενδύσεις και να υπάρξει καπιταλιστική ανάπτυξη. Προσφέροντας πάμφθηνη εργατική δύναμη και τεράστιες ιδιωτικοποιήσεις - αποκρατικοποιήσεις στρατηγικών και άλλων τομέων της οικονομίας - λιμάνια, αεροδρόμια, άλλες υποδομές, δημόσια γη, παραλίες κλπ.


Δεν μπορούμε να προδικάσουμε το εγχείρημα με δεδομένη τη βαθιά και συγχρονισμένη στην ευρωζώνη καπιταλιστική οικονομική κρίση (ποιοι καπιταλιστές επενδύουν σε συνθήκες κρίσης και με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει συντελεστεί τέτοια καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων που να τους το επιτρέψει), ενώ τα χρέη Ελλάδας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Βελγίου, λέγεται και της Γαλλίας, δε δίνουν περιθώρια αισιοδοξίας για συμβολή από τα κράτη μέλη, μαζί με τα διαρθρωτικά ευρωενωσιακά ταμεία, σε γοργή χρηματοδότηση των επιχειρηματιών, που χωρίς αυτήν δε γίνονται επενδύσεις. Αλλά οι εργαζόμενοι, ο λαός, τίποτα καλό δεν πρόκειται θα απολαύσουν από αυτό το λεγόμενο «νέο Σχέδιο Μάρσαλ». Αλλωστε οι εργασιακές, οι ασφαλιστικές, οι εισοδηματικές, συνθήκες μόνο ολοένα αυξανόμενη ένταση της εκμετάλλευσης έχουν δημιουργήσει, ωθώντας τους στην εξαθλίωση. Ο,τι και αν γίνει, μόνο τα μονοπώλια θα ωφεληθούν. Επίσης τα κεφάλαια του «νέου Σχεδίου Μάρσαλ». προέρχονται από τη «νόμιμη» κλοπή του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι και από χρήματα του λαού.

ΚΚΕ για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής.

22 Ιουλίου 2011

Καταβαράθρωση των μισθών στη Γερμανία

Aναδημοσιευση απο prevezaredwave


Οτι η καπιταλιστική ανάπτυξη δε μεταφράζεται σε ανάπτυξη προς όφελος του λαού, δε μεταφράζεται σε βελτίωση του μισθού και συνολικά της ζωής των εργαζομένων, επιβεβαιώνουν οι αριθμοί από τη Γερμανία.Ετσι, ενώ η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και οι προβλέψεις λένε ότι θα αναπτυχθεί κατά 3,4% φέτος και κατά 1,9% το 2012, η πορεία των μισθών των εργαζομένων έχει αντίστροφη φορά. Σύμφωνα με έκθεση του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) για την εξέλιξη των μισθών στη Γερμανία την τελευταία δεκαετία, ο μισθός ενός «μέσου υπαλλήλου» στη Γερμανία το 2000 ήταν 1.300 ευρώ (μεικτά), ενώ το 2010 μειώθηκε κάτω από 1.200 ευρώ (μεικτά). Μάλιστα, η ίδια έκθεση διαπιστώνει ότι τη μεγαλύτερη μείωση έχουν υποστεί οι ήδη χαμηλοί μισθοί. Οπως σημειώνεται, ενώ το μεικτό εισόδημα όλων των εργαζομένων μειώθηκε από το 2000 κατά μέσο όρο κατά 2,5%, τα χαμηλά εισοδήματα μειώθηκαν αντίστοιχα κατά 22%! Μάλιστα, η τεράστια αυτή μείωση αφορά κυρίως τους μισθούς 700 - 1.300 ευρώ μεικτά. Και μη νομίσει κανείς ότι οι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία αποτελούν μικρό ποσοστό. Από τους περίπου 40 εκατ. απασχολούμενους στη χώρα, ένας στους 7 ανήκει στη λεγόμενη αγορά «φθηνής εργασίας», δηλαδή αμείβεται με μισθούς πείνας.
Δεν υπάρχουν πια περιθώρια για αυταπάτες. Η επίθεση της πλουτοκρατίας στα δικαιώματα των εργαζομένων είναι ενιαία και δριμύτατη απ' άκρη σ' άκρη στον καπιταλιστικό κόσμο. Μπορεί στην περίπτωση της Ελλάδας να αξιοποιεί ως όχημα την κρίση για να τσακίσει την τιμή της εργατικής δύναμης, αλλά και στη Γερμανία που η κερδοφορία του κεφαλαίου καλά κρατεί, οι μισθοί και τα μεροκάματα καταβαραθρώνονται. Μόνη λύση για τους λαούς είναι η ταξική οργάνωση και πάλη, για λαϊκή εξουσία και οικονομία, για να καρπώνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν

Η Αλέκα Παπαρήγα στο MEGA για την επιλεκτική χρεωκοπία

Δυστυχώς πρόκειται μονάχα για απόσπασμα ...

"Selective default"

Από το Γλόμπινγκ



Οι κ.κ. Ρομπάι, Μπαρόζο και Παπανδρέου, μετά από συνάντηση που είχαν κατέληξαν στην περίφημη “επιλεκτική” (ελεγχόμενη) χρεοκοπία με επιμήκυνση, μείωση επιτοκίου, νέο δάνειο 109 δις ευρώ, τώρα που με το γδύσιμο που επιβάλει σε όποιον κινείται το μεσοπρόθεσμο, εξασφαλίστηκαν οι τόκοι και τα χρεωλύσια του νέου “πακέτου”. Το “πακέτο” που φάγαμε και θα φάμε από Σεπτέμβρη ήταν η εγγύηση που περίμενε το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να μας ξαναδανείσει. Πλήν αυτού, όπως μας πληροφορεί το Πρώτο Θέμα, τα 49 απ' τα 109 δις που θα δανειστεί το ελληνικό κράτος, θα τα δανείσουν οι ελληνικές τράπεζες που μ' αυτόν τον τρόπο θα “βοηθήσουν” στη δύσκολη συγκυρία. Ο πατριωτισμός τους είναι πραγματικά συγκινητικός! 

Αναδιαπραγμάτευση, τσεκ. Επιμήκυνση, τσεκ. Η “ειδική περίπτωση” της Ελλάδας που τόσο απασχόλησε τον κόσμο όλο, προσδέθηκε ακόμα περισσότερο στο άρμα των ντόπιων κι ευρωπαϊκών μονοπωλίων υποθηκεύοντας με option αποπληρωμής από 15 ως 30 χρόνια (ο χρόνος επιμήκυνσης) τα πενιχρότατα εισοδήματα των Ελλήνων.

Χρεοκοπία και γδάρσιμο του λαού για να ενισχυθεί η πλουτοκρατία

Από τον Ριζοσπάστη

Αγριο γδάρσιμο του λαού, «μόνιμη» χρεοκοπία, γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση εγγυάται η λύση της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, στην οποία κατέληξαν χτες οι ηγέτες της Ευρωζώνης, διασώζοντας ταυτόχρονα το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τους μονοπωλιακούς ομίλους και διασφαλίζοντας την απαραίτητη «ρευστότητα».

Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης όχι μόνο δε θα σημάνει ελάφρυνση βαρών για το λαό, όπως ισχυρίστηκε ξεδιάντροπα ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της Συνόδου, αλλά σηματοδοτεί μια άνευ προηγούμενου κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, μέσω της δραστικής μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης, της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και τις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, με την εφαρμογή του βάρβαρου αντιλαϊκού προγράμματος της κυβέρνησης.

Η άγρια διαμάχη και τα ατέλειωτα παζάρια στις Βρυξέλλες, που κράτησαν μέχρι αργά χτες το βράδυ, είχαν να κάνουν μόνο με τον επιμερισμό των απωλειών μεταξύ των ισχυρότερων κρατών - μελών και των χρηματοπιστωτικών ομίλων από την ελεγχόμενη χρεοκοπία, η οποία όμως είναι «ανεξέλεγκτη» χρεοκοπία για το λαό.

21 Ιουλίου 2011

Κριτική προσέγγιση στο κείμενο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ (μέρος 2ο)

Το πρώτο μέρος εδώ


Στο β' μέρος του κειμένου παρατίθενται οι θέσεις για την καπιταλιστική κρίση, την Ελλάδα και την ΕΕ. Στην παράγραφο 11 διαβάζουμε:Ο διαρκής φόβος για την κρίση χρέους,η υπερχρέωση όχι μόνο περιφερειακών σχηματισμών, αλλά και σχηματισμών του ιμπεριαλιστικού κέντρου, η έκρηξη της ανεργίας, η διαρκής αστάθεια στην παγκόσμια οικονομία αποτελούν εκφράσεις της οικονομικής κρίσης”. Η λογοκοπία αυτή “φόβος για την κρίση χρέους”, “σχηματισμοί του ιμπεριαλιστικού κέντρου” , “εκφράσεις της οικονομικής κρίσης” σε ένα κεφάλαιο υπό τον τίτλο “καπιταλιστική κρίση κλπ”, δείχνει μια σύνθεση ψευδο-λενινιστικής και σοσιαλδημοκρατικής αντίληψης. Όταν έχεις ξεκάθαρο ότι πρόκειται περί καπιταλιστικής κρίσης με όλα τα στοιχεία που την χαρακτηρίζουν, δεν μεταπηδάς σε όρους αστικής οικονομίας περί “κρίσης χρέους” ή “οικονομικής κρίσης”. 

Ο εφιάλτης της πείνας και η ιμπεριαλιστική υποκρισία

Αναδημοσιευση απο Κοκκινο Ανεμο

Σε κατάσταση λιμού κήρυξε ο ΟΗΕ, χτες και επισήμως, δύο περιοχές της Σομαλίας, προειδοποιώντας ότι είναι θέμα μερικών βδομάδων ο εφιάλτης να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

Περισσότεροι από 12 εκατομμύρια άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο της πείνας και χιλιάδες θα πεθάνουν αν δεν χορηγηθεί άμεσα βοήθεια, σε μια περιοχή που εκτείνεται, πέραν της Σομαλίας, σε τμήματα της Κένυας, της Αιθιοπίας, του Ντζιμπουτί, της Βόρειας Ουγκάντα και του Νοτίου και Βορείου Σουδάν.

Συγκεκριμένα, στη Σομαλία, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι ο μισός πληθυσμός, δηλαδή 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα έλλειψης τροφής, με την πλειοψηφία αυτών να βρίσκεται στο νότο. Ηδη, κάθε μέρα πεθαίνουν από πείνα 4 στα 10.000 παιδιά, ενώ τουλάχιστον το 30% των παιδιών στη Σομαλία υποφέρει από οξύ υποσιτισμό. Εκατοντάδες χιλιάδες Σομαλοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε προσφυγικούς καταυλισμούς που έχουν στηθεί τόσο στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου όσο και σε γειτονικές χώρες, με τον πολυπληθέστερο (στον κόσμο) να βρίσκεται στο Νταμπάαμπ της Κένυας, κοντά στα σύνορα, με 380.000 πρόσφυγες!

20 Ιουλίου 2011

Ο δρόμος της αντίστασης

Γράφει ο Θανάσης Λεκάτης  


Απογειωμένη υποκρισία. Αυτό επικρατεί στα αστικά κανάλια με αφορμή και την απεργία των αυτοκινητιστών. Κάνουν ύμνους στον τουρισμό αυτοί που έχουν καταδικάσει μια ολόκληρη τάξη, την εργατική, να έχει ξεχάσει και τη λέξη διακοπές. Αυτοί που καταδικάζουν καθημερινά εκατομμύρια εργαζόμενους σε απέραντη φτώχεια. Αυτοί που έχουν κάνει επάγγελμα το να στρέφουν κάθε μέρα μια ομάδα εργαζομένων ενάντια σε άλλη. Αυτοί που εξαφάνισαν από τα δελτία τους την προχτεσινή συνέντευξη του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ ενάντια στα νέα χαράτσια. Αυτοί που σβήνουν, πριν ακόμα γίνει, τη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία.

Τα αστικά κανάλια λειτουργούν αυτές τις μέρες σαν το βαρύ πυροβολικό της τάξης τους. Μιας τάξης που τα δικά της ζόρια - τον ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό - προσπαθεί να τα ξεπεράσει θάβοντας τους εργάτες. 
Καμιά συμπάθεια για τους αστούς. Ολα για την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Κάθε κινητοποίηση στον πυρήνα της, ακόμα κι όταν δεν έχει γίνει συνείδηση σ' αυτούς που παλεύουν, κουβαλά το πρόβλημα: Την καπιταλιστική κρίση και την προσπάθεια των καπιταλιστών να την ξεπεράσουν τσακίζοντας τους εργάτες. Γι' αυτό και κάθε κινητοποίηση οφείλει να προσανατολίζεται με μεγαλύτερη ένταση στο κύριο σήμερα: Αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία.

19 Ιουλίου 2011

ΕΠ’ ΑΟΡΙΣΤΟΝ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

Σκληραίνουν τη στάση τους οι ιδιοκτήτες ταξί οι οποίοι κλιμακώνουν την αντιπαράθεσή τους με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων.

Συγκεκριμένα, ενώ το μεσημέρι έγινε γνωστό από τα γραφεία του ΣΑΤΑ ότι θα παρατείνουν την απεργία τους για ένα ακόμη 24ωρο, μέχρι τις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης, το απόγευμα ανατράπηκε εντελώς η απόφαση αυτή και στο site του Συνδικάτου αναρτήθηκε ανακοίνωση στην οποία καθίσταται σαφές ότι η απεργία συνεχίζεται επ΄ αόριστον, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, ανυπόστατα και ως μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα κάποια δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για λήξη της απεργίας την Παρασκευή.

“Η 48ωρη προειδοποιητική απεργία συνεχίζεται επ’ αόριστο, αφού δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και καμία συνάντηση με το αρμόδιο υπουργείο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται: “Η απεργία συνεχίζεται και προς το παρόν δεν έχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης”.

Φερέφωνα σε τιμή ευκαιρίας


Ο τηλεοπτικός καβγάς του προέδρου των... by fon1972

Προσπαθώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου και να μην γράψω τα κοσμητικά επίθετα που μου έρχονται στο μυαλό για τις δύο αυτές «κυρίες», των οποίων η ενοχλητική τσιρίδα τρύπησε τα ευαίσθητα αυτιά μου. (Λέμε τώρα). Ας συμπληρώσει ο αναγνώστης τις λέξεις αυτές με την φαντασία του (και να βάλει καλού κακού ένα συντελεστή x10).

Δεν μας φτάνουν τα ακριβοπληρωμένα χρυσοποίκιλτα παπαγαλάκια, έχουμε και τα άλλα τα φτηνά, που έχουν ξεπουληθεί στα αφεντικά τους για πολύ λιγότερα χρήματα (εδώ κολλάει μια παρομοίωση, αλλά δε βαριέσαι) και στρέφονται εναντίον κλάδων που βρίσκονται σε απόγνωση και κυριολεκτικά καταστρέφονται, χωρίς να αισθάνονται καμία ντροπή.

Κριτική προσέγγιση στο κείμενο θέσεων του συντονιστικού της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την 1η πανελλαδική συνδιάσκεψη (μέρος 1ο)

Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή είναι μια πολιτική συμμαχία κομμάτων και οργανώσεων της λεγόμενης εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς με όχι αμελητέα παρέμβαση στο φοιτητικό και το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι κυριότερες δυνάμεις που την συναποτελούν είναι το ΝΑΡ (Νέο Αριστερό Ρεύμα), το ΣΕΚ (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα – Τμήμα της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης), η ΑΡΑΝ (Αριστερή Ανασύνθεση), η ΑΡΑΣ (Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση), το ιστορικό ΕΚΚΕ (Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας), τους Οικολόγους Εναλλακτικούς, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την ΟΚΔΕ - Σπάρτακος (Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας – Σπάρτακος), τη νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση [που λογίζεται ως η νεολαία του ΝΑΡ] και την τοπική οργάνωση ΑΚΟΣ (Αυτόνομη Κομμουνιστική Οργάνωση Σερρών).

Αστυνομικοί,στο Σαν Φρανσίσκο, δολοφονούν εν ψυχρώ 19χρονο που δεν πλήρωσε εισητήριο στο Τραμ! (Video)

Αναδημοσιευση απο Κοκκινο Ανεμο

Ένας 19χρονος νεαρός άφησε την τελευταία του πνοή στο δρόμο, έπειτα από επίθεση που δέχθηκε από πάνοπλους αστυνομικούς στη γειτονιά του Bayview, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η αστυνομικοί, στο βίντεο που τραβήχτηκε από το σημείο της επίθεσης, φαίνονται να τρέχουν προς το μέρος του και να ανοίγουν πυρ, πυροβολώντας τον πισώπλατα πάνω από έξι φορές.

Σε περιπολία που έκαναν στην περιοχή, εντόπισαν τον 19χρονο ο οποίος δεν είχε καταβάλει το αντίτιμο του τραμ, τον καταδίωξαν και στο τέλος τον πυροβόλησαν εξαιτίας της άρνησής του να πληρώσει τα 2 δολάρια του εισιτηρίου!.
Ο 19χρονος έπεσε αιμόφυρτος στο πεζοδρόμιο, ενώ οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους κατοίκους που έσπευσαν να δουν τι συνέβαινε.

"ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟ «ΛΕΞΙΚΟ»... ΤΟΥΣ"

Ο καπιταλισμός δεν είναι καπιταλισμός. Είναι η «οικονομία της ελεύθερης αγοράς»...

Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ιμπεριαλισμός. Είναι«παγκοσμιοποίηση»...
Οι βομβαρδισμοί λαών δεν είναι βομβαρδισμοί. Είναι «προληπτική δράση»...
Οι δολοφονίες αμάχων δεν είναι δολοφονίες. Είναι «παράπλευρες απώλειες»...
Η απόλυση και η ανεργία δεν είναι απόλυση ούτε ανεργία. Είναι«εργασιακή εφεδρεία»...
Η μισο - ανεργία δεν είναι μισο - ανεργία. Είναι«απασχολησιμότητα»...
Ο εργασιακός μεσαίωνας δεν είναι εργασιακός μεσαίωνας. Είναι «εκ περιτροπής εργασία»...
Οι μίζες δεν είναι μίζες. Είναι «χορηγίες»...


Το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου δεν είναι ξεπούλημα. Είναι«αξιοποίηση»...
Η ιδιωτικοποίηση δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Είναι «μετοχοποίηση»...
Η μετατροπή της χώρας σε ενέχυρο και σε υποθήκη δεν είναι ενέχυρο ούτε υποθήκη. Είναι «εμπράγματη εγγύηση»...
Η καταστροφή κεφαλαίου δεν είναι καταστροφή κεφαλαίου. Είναι«κούρεμα»...
Η στάση πληρωμών δεν είναι στάση πληρωμών. Είναι «πιστωτικό γεγονός»...
Η πτώχευση δεν είναι πτώχευση. Είναι «επιλεκτική χρεοκοπία»...

Αυτό είναι το «λεξικό» του συστήματος. Είναι διαδεδομένο και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, μπορούμε να είμαστε περήφανοι: Εδώ έχουμε το ΠΑΣΟΚ.
Και το ΠΑΣΟΚ - το κόμμα του άλλα λέω, άλλα πιστεύω, άλλα εννοώ και άλλα πράττω - δε θα μπορούσε παρά να έχει αναγάγει σε επιστήμη το διασυρμό των εννοιών και των λέξεων.

Μετά το φόβο

Γράφει ο Θανάσης Λεκάτης

Πανικός στα δελτία: «χτύπημα» ρεκόρ των CDS στη Γαλλία, κρίση ολόκληρης της ΕΕ!
Θλίψη και των αγίων σ' όσους επέμεναν να μιλάνε για το ελληνικό πρόβλημα.
Θέμα χρόνου να αρχίσουν να μιλάνε για γενικευμένη κρίση.

Ο Παπανδρέου αποκλείει τις εκλογές «στην παρούσα συγκυρία» που σημαίνει ότι σ' ένα μήνα κάλλιστα μπορεί να επικαλεστεί άλλη συγκυρία για να κάνει εκλογές. Μια επιλογή που όχι μόνο δεν την έχει απορρίψει η αστική τάξη, αντίθετα ένα τμήμα της μάλλον την επιδιώκει καθώς αφού έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που έχει αξιώσει, ελπίζει ότι θα έχει και μια αναβαπτισμένη στη λαϊκή εντολή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει ανεμπόδιστα τη σημερινή πολιτική.

«Τραβήξατε το σωληνάκι του ασθενούς από την εντατική»!
Ποιοι έκαναν αυτό το ανοσιούργημα; Οι ταξιτζήδες. Ετσι δήλωσε ο Τσίμας στο «Mega». Την κατάσταση προσπάθησε να σώσει ο Οικονομέας που προκειμένου να αποδείξει ότι οι ταξιτζήδες έχουν άδικο δήλωσε: «μη λέτε ότι σας κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ, γιατί αν κατέβαινε στον δρόμο όποιος τον κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ θα είχαν κατέβει εκατομμύρια». Σωστός! Είναι πολλοί αυτοί που δεν έχουν κατέβει στο δρόμο. Και πρέπει να κατέβουν. Οχι γιατί τους κορόιδεψε το ΠΑΣΟΚ αλλά γιατί παθαίνουν τα πάνδεινα από την πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Απόλυση 2800 εργαζομένων καθώς σταματούν τα έργα στην Ολυμπία Οδό, καταγγέλει η Γαλαρία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ "Η ΓΑΛΑΡΙΑ"

Η ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ αποτελεί παρελθόν. Μαζί και οι υπόλοιποι οδικοί άξονες. (Ε65, Μορέας, Αιγαίου, Ιόνια Οδός.). Πάνω από 7000 εργαζόμενοι μένουν άνεργοι.
Ανάμεσά τους 2800 εργαζόμενοι της Ολυμπίας Οδού.

Αποκλειστικά υπεύθυνοι οι κύριοι: Σουφλιάς πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ, Κατσιγιάννης πρώην ΓΓ ΥΠΕΧΩΔΕ, Ρέππας πρώην Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Ραγκούσης Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Μαγκριώτης Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Συνυπεύθυνες οι εταιρίες VINCI, HOCHTIEF, AΚΤΩΡ, J & P ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Salfo & Συνεργάτες ΕΠΕ που έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κωμωδία Ανεξάρτητος Μηχανικός.

Σκηνοθέτης του δράματος οι τράπεζες,ελληνικές και ξένες:
Calyon -Banco Comercial Portugues -Commetzbank AG -Bayerische Landesbank –
HSBC -BNP Paribas Fortis Bank).-Bank of Cyprus -Dekabank Deutsche Girozentrale
KFW -DZ Bank, London –BIIS -BK of Ireland -Societe Generale -European Investment Bank. -Alpha Bank [ACBr.AT] A.E. -Emporiki Bank of Greece –Piraeus –EFG –Probank ATE Bank -Marfin Bank -Millennium Bank SA -National Bank of Greece, Athens –Geniki -Hellenic Public Bank LTD.

Θύματα όλοι εμείς, οι εργαζόμενοι που μένουμε στον δρόμο. Είναι εξοργιστικό πως, ακόμα και τώρα, επικοινωνιακά παιχνίδια παίζονται στην πλάτη μας. Από την μία ο πρώην υπουργός Ρέππας να μιλά για υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τους εργολάβους και να διαψεύδεται από τον νυν υπουργό και από την άλλη ο υπουργός Ανάπτυξης Χρυσοχοΐδης να μιλά για 14 δις από το ΕΣΠΑ που θα ξεμπλοκάρουν τα έργα και να διαψεύδεται από τον υφυπουργό Μαγκριώτη.

Αύριο τα συλλαλητήρια των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΠΑΣΥ, ΟΓΕ, ΜΑΣ

Με τοπικές συγκεντρώσεις στις συνοικίες της Αθήνας και σε άλλες περιοχές κορυφώνονται σήμερα οι προετοιμασίες του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για τις αυριανές κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα αντιλαϊκά μέτρα στην Υγεία, που, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, από σήμερα και μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινώνονται «κάθε μέρα».

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 7 μ.μ., και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, ώρα 7.30 μ.μ. Στην Αττική, θα γίνουν σήμερα οι παρακάτω τοπικές συγκεντρώσεις: Δυτικές Συνοικίες, Νοσοκομείο Λοιμωδών, 7.30 μ.μ. Περιστέρι, Κέντρο Υγείας και ΙΚΑ, 7.30 μ.μ. Κεντρικός Τομέας, «Αιγινήτειο» - «Αρεταίειο», 11 π.μ. Βόρειες Συνοικίες, ΚΑΤ και «Αγία Ολγα», 10 π.μ. Πειραιάς, Κρατικό Νίκαιας και «Τζάνειο», 8 π.μ. Επίσης, η ΟΓΕ θα κάνει εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας στις 7 μ.μ.

Στο αυριανό συλλαλητήριο, στην Ομόνοια, καλούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Επίσης, στην Ομόνοια καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), έχει προσυγκέντρωση στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, ώρα 6 μ.μ., η γενική συνέλευση γιατρών και των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» και το ΔΣ του Σωματείου Επαγγελματιών Ιδιοκτητών Τρίτονων Φορτηγών Ελαφρών Μεταφορών ΔΧ Ν. Αττικής (Σ.Ε.Ι.Τ.Φ.Α.), με προσυγκέντρωση στα Χαυτεία στις 7 μ.μ. 

Προσυγκεντρώσεις για το αυριανό συλλαλητήριο στην Ομόνοια θα γίνουν στις 6 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

Bon Jovi: Story of their life

(Μιάς και αύριο είναι η μέρα και το Redfly Planet θα δώσει το παρόν, εδώ ένα πολύ καλό αφιέρωμα από το αγαπημένο μας site για την μουσική που λατρεύουμε!)

Αφιέρωμα από το Rocking.gr

Η μουσική που λατρεύουμε είναι γεγονός πως έχει πάμπολλες εκφάνσεις. Έτσι, είναι αναμενόμενο όταν κάποιος είναι απόλυτος πάνω στην «ορθότητα» της έκφανσης που εκείνος προτιμά, να αφορίζει οτιδήποτε άλλο μακριά από τα χωράφια της δικής του rock. Κάπως έτσι, οι Bon Jovi έχουν εδραιωθεί στις συνειδήσεις πολλών, μακριά από τα στενά τους πρότυπά για τη rock, αλλά κατ' εμέ άκρως λανθασμένα. Η εμπορική τους επιτυχία, η αποφασιστικότητα του Jon Bon Jovi να είναι για όσο το δυνατόν περισσότερο στην κορυφή της μουσικής βιομηχανίας και η δισκογραφική μετάλλαξη της μπάντας την τελευταία δεκαετία οδήγησαν κάποιους σε μια άκρατη αδιαφορία σε ό,τι αφορά στο συγκεκριμένο συγκρότημα.

Αλλά όλα αυτά έχουν κάποια σταθερή βάση; Ας πάρουμε την ιστορία του συγκροτήματος από την αρχή, ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε το θέμα με περισσότερες λεπτομέρειες.


18 Ιουλίου 2011

Επεισόδια στο Ρίο μεταξύ οδηγών ταξί και ΜΑΤ - Αναβλήθηκε η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (Video)

16.32 : Αναβλήθηκε η περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη μετά τα εκταταμμένα επεισόδια που σημειώθηκαν λίγο πριν την έναρξή της στο χώρο του ξενοδοχείου όπου είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Ρίο. Εκατοντάδες ιδιοκτήτες ταξί απο την περιφέρεια δυτικής Ελλάδας απέκλεισαν το δρόμο έξω απο το ξενοδοχείο ενώ ακολούθησε πετροπόλεμος και εκτεταμμένη ρίψη χημικών απο τους αστυνομικούς, οι οποίοι θέλησαν να απομακρύνουν τους διαμαρτυρόμενους. Έντονες σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι αντιδράσεις πολιτών για τη ρίψη των δακρυγόνων αφού δεκάδες ήταν οι οικογένειες που έχουν καταλύσει στο ξενοδοχείο και την ώρα των επεισοδίων βρίσκονταν στο χώρο της πισίνας, ενώ ακόμη περισσότεροι ήταν οι λουόμενοι στην παρακείμενη παραλία και οι οποίοι έφυγαν άρον άρον αφού η ατμόσφαιρα ήταν ασφυκτική απο τα δακρυγόνα.


 15.57 :Με δακρυγόνα επιχείρησαν πριν απο λίγα λεπτά οι αστυνομικές αρχές να απομακρύνουν τους ιδιοκτήτες και οδηγούς ταξί που μετέβησαν με τα οχήματά τους στο ξενοδοχείο όπου σε λίγο επρόκειτο να ξεκινήσει η συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για την ανάπτυξη παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών και κομματικών εκπροσώπων. Οι ιδιοκτήτες ταξί μετέβησαν μαζικά στο ξενοδοχείο ενώ υπήρξαν και στιγμές ιδιαίτερης έντασης με ανταλλαγή πετρών και χημικών με τις αστυνομικές δυνάμεις. Πληροφορίες θέλουν αυτή την ώρα να εξετάζεται η προοπτική μη πραγματοποίησης της συνδιάσκεψης αφού όσα στελέχη δεν έφθασαν στο ξενοδοχείο ειδοποιούνται τηλεφωνικά να μην πλησιάσουν στο χώρο λόγω των επεισοδίων. 

"Θέλω να ξαναγίνω η Τζώρτζια" (παρακαλούμε διαδώστε το)

Από το Γλόμπινγκ


Η όμορφη κοπέλα που βλέπετε στην εικόνα ονομάζεται Τζώρτζια, το 2007 σε ηλικία 35 χρονών προσβλήθηκε από μια αρρώστεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και ονομάζεται Νόσος Lyme. Η Τζώρτζια έκανε αυτό το blog http://mylymeupdates.blogspot.com/ στο οποίο, σαν ημερολόγιο γράφει την εξέλιξη της ασθένειάς της, υπάρχει κι ένα βίντεο να δείτε.
Τυχαίνει πολλές φορές να πέφτουν μπροστά μας μερικά τέτοια περιστατικά και να τα αποφεύγουμε επειδή μας πέφτουν βαριά, σαν να θέλουμε να κρύψουμε τη σκόνη κάτω απ' το χαλί, μη μας πάρει χαμπάρι κανένας. 

Απεργία των οδηγών ταξί σε όλη την Ελλάδα (Video απο το Ηράκλειο)

Οι οδηγοί ταξί, έκλεισαν για ώρες την Αττική Οδό και το αεροδρόμιο, το λιμάνι και όλους τους δρόμους του Πειραιά, όπως επίσης αργότερα απέκλεισαν όλο το κέντρο της Αθήνας από την Συγγρού μέχρι το κέντρο.


Οι οδηγοί ταξί, οι οποίοι κατά εκατοντάδες απέκλεισαν από τα ξημερώματα το λιμάνι του Πειραιά και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, αποχώρησαν και απο τα δυο σημεία αποκλεισμού και κάνουν πορεία προς το κέντρο της Αθήνας. Η απεργία τους είναι έως τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης.

Με εντολή της η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ελένη Ράικου, ζήτησε να σχηματίζονται αμέσως δικογραφίες για όσους οδηγούς ταξί διαπιστώνεται ότι διαπράττουν αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της παρακώλυσης συγκοινωνιών. 

Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα 

Στη Θεσσαλονίκη, οι ιδιοκτήτες ταξί πραγματοποίησαν πορεία προς τα διόδια των Ν. Μαλγάρων και άνοιξαν τα διόδια. Χίλια τριακόσια πενήντα ταξί συγκεντρώθηκαν στη λαχαναγορά γύρω στις 09:00 το πρωί και λίγο μετά ξεκίνησαν για το σταθμό των Μαλγάρων, όπου παρατάχθηκαν δεξιά, αριστερά και στη μέση. Οι διαμαρτυρόμενοι ιδιοκτήτες τους άνοιξαν τις μπάρες των διοδίων, επιτρέποντας τη δωρεάν διέλευση των οδηγών. Όπως είπαν λίγο πριν τη μια το μεσημέρι θα ξεκινήσουν από τα Μάλγαρα για να κάνουν πορεία με τα αυτοκίνητα τους μέσα στην πόλη (Δικαστήρια, Εγνατία, Νέα Εγνατία) και θα καταλήξουν στην περιοχή Βούλγαρη, όπου θα διαλυθούν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ «ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» : ΑΝΕΡΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΒΑΦΤΙΖΟΝΤΑΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΜΚΟ!!!

Απο το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Η κυβέρνηση υλοποιεί το πρόγραμμα «κοινωφελούς εργασίας», σε συνεργασία με τους Δήμους και τις Περιφέρειες και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, 55.000 άνεργοι θα συνάψουν σύμβασημε «φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και στη συνέχεια θα διατίθενται για δουλειά από τους «φορείς» στους Δήμους. Οι «φορείς» αυτοί είναι κατά κύριο λόγο Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και άλλοι (π.χ. στη Λάρισα συμμετέχει το τοπικό ΙΝΕ της ΓΣΕΕ!).
Οι άνεργοι βαφτίζονται «εθελοντές» και θα απασχολούνται σε «κοινωφελείς εργασίες». Θα αμείβονται 625 ευρώ το μήνα και οι ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.

Αυτό το πρόγραμμα αξιοποιεί ο Δήμος Νέας Ιωνίας (στηρίχτηκε από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ) για να προσλάβει άνεργους εκπαιδευτικούς, πολλών ειδικοτήτων, ώστε από Σεπτέμβρη να λειτουργεί πρόσθετη διδακτική στήριξη στα σχολεία της πόλης, με ευθύνη του Δήμου!!!

Ενοχλείστε τους κομμουνιστές!

Γράφει ο TRASH

Είχα την περασμένη εβδομάδα μία κουβέντα, μεταξύ ψητού, κρασιού και αντάρτικων τραγουδιών, σε μία ακόμη ευχάριστα φολκλορική εκδήλωση της φυλής των Κ.Κ.
 
Η κουβέντα είχε ένα εξίσου «φολκλορικό» αντικείμενο. Την συνηθισμένη κάποιες φορές καλοπροαίρετη γκρίνια, για πράγματα που δεν γίνονται καλά, για άλλα που δεν γίνονται καθόλου, για συμπεριφορές ανθρώπων μέσα στο ΠΑΜΕ και το Κόμμα κλπ.
 
Λέω καλοπροαίρετη γιατί ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είναι απλά αυτό που λέμε συνεπής, αλλά μάλλον πιο κοντά στον χαρακτηρισμό αυτού που δείχνει υπερβάλοντα ζήλο, για πάνω από τρεις δεκαετίες τώρα, και μάλιστα χωρίς να είναι μέλος του κόμματος! 
 
Οπότε προβληματίστηκα, και κάθησα και αναρωτήθηκα, τι μπορεί να φταίει για το ό,ποια οποσδήποτε υπαρκτά, κακώς κείμενα. Κάποιες από τις απαντήσεις που έδωσα, και τους προβληματισμούς που ανέπτυξα σε αυτήν την κουβέντα, θα μοιραστώ παρακάτω με τους αναγνώστες του μπλοκ.

Κοινή συνέντευξη Τύπου ΠΑΜΕ ΠΑΣΕΒΕ ΠΑΣΥ ΜΑΣ ΟΓΕ 18/07/ 2011

Η συνέντευξη ξεκινά στο χρονικό σημείο 3:10.

17 Ιουλίου 2011

Εργατικό δελτίο ειδήσεων Π.Α.ΜΕ 17/07/2011

Κλείνουν τα Applebee's, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν χωρίς εργοδοσία ...

Άλλη μια αλυσίδα καταστημάτων ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την οριστική αποχώρησή της απο την Ελλάδα και την εγκατάλειψη της επένδυσής τους. Μάλιστα οι εργαζόμενοι των καταστημάτων, που παραμένουν τουλάχιστον 2 μήνες απλήρωτοι προχώρησαν χθες Σάββατο 16/7/2011 σε επίσχεση εργασίας και ταυτόχρονα κατέλαβαν το κατάστημα που βρίσκεται στη Λ.Νίκης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν την αλληλεγγύη της κοινωνίας της πόλης και βοήθεια ώστε να κρατήθούν οι βάρδιες στο κατηλλειμενο μαγαζί.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΣΥΔΟΣΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΒΑΛΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΜΑΣ

          Αναγκαστήκαμε να προβούμε σε επίσχεση εργασίας μετά από δύο μήνες απλήρωτοι, αντιμετωπίζοντας την αδιαφορία του εργοδότη σε όποιες κινήσεις ή προτάσεις κάναμε για να λυθεί το πρόβλημα της μισθοδοσίας ώστε να εξασφαλιστούν τα συμφέροντά μας αλλά και η εύρυθμη λειτουργία του καταστήματος.

Οι Έλληνες εφοπλιστές που έσπασαν το εμπάργκο κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική – ο ρόλος της ομογένειας στη στήριξη του καθεστώτος.

Αναδημοσιευση απο Erodotos

Δυστυχώς, η ομόθυμη αυτή αποδοκιμασία του απάνθρωπου καθεστώτος είναι κάπως όψιμη. Κατόπιν εορτής. Τότε που είχε σημασία η διεθνής απομόνωση της πολιτικής του απαρτχάιντ, οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις δεν διακινδύνευαν να κακοκαρδίσουν τους τόσο πλούσιους σε ορυκτά και χρυσό «συμμάχους» τους και πίσω από τις διαμαρτυρίες των ανθρωπιστικών οργανώσεων, αλλά ακόμα και του ΟΗΕ, διέκριναν παντού σοβιετικό δάκτυλο.

Το ζήτημα αυτό αφορά ιδιαίτερα και την Ελλάδα που επί μισό σχεδόν αιώνα κρυβόταν πίσω από το δάκτυλό της και, ενώ στα λόγια καταδίκαζε την απάνθρωπη καταπίεση της μαύρης πλειοψηφίας, δίσταζε να προχωρήσει σε οποιοδήποτε μέτρο που όχι μόνο θα στεναχωρούσε τους έλληνες ομογενείς στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν, αλλά θα δυσκόλευε και τη δράση των δαιμόνιων συμπατριωτών μας (κυρίως εφοπλιστών), οι οποίοι συνηθίζουν να εκμεταλλεύονται με το αζημίωτο παρόμοιες «ευκαιρίες».

“Πληρώνω δίκαια”... ή αλλιώς “τι θα ακούσουμε ακόμα”: Κριτική στην πρόταση 14 σημείων της ΟΝΝΕΔ

Από το Γλόμπινγκ

Με το ζόρι συγκρατιέμαι να μη γελάσω.
Θέλω να δείξω "πολιτικό πολιτισμό" ντεμέκ.

Η πασίγνωστη εις όλους μας ΟΝΝΕΔ, η νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, αποφάσισε εσχάτως και εν μέσω κρίσης να παράξει πολιτική μια και τελειώσαν για το καλοκαίρι τα φοιτητικά πάρτι της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ (που σάρωσε ξανά στις τελευταίες εκλογές).
Την ΟΝΝΕΔ εγώ τουλάχιστον είχα να την ακούσω κάτι χρόνια και δεν ήθελε και πολύ φιλοσοφία να καταλάβεις ότι “Νεολαία” ενός αστικού κεντροδεξιού κόμματος στην ουσία είναι προθάλαμος πολιτικής κομματικής καριέρας. Μπαίνεις εκεί, ψήνεσαι στα εσωκομματικά και στα τερτίπια του αστικού πολιτικού συστήματος (καλά, σ' αυτά νομίζω το ΠΑΣΟΚ δεν πιάνεται απ' το 80 και μετά, πιάσαν όλα τα πόστα, μάθαν όλα τα τερτίπια χίλιες φορές καλύτερα και πονηρότερα, διαβρώσαν και τον συνδικαλισμό πάσης φύσεως, καλά τα' λεγε ο Αντώνης απ' το Radical Desire), στα πανεπιστήμια κάνουν παρτάκια κάθε τρεις και λίγο, βγάζουν προμήθειες, οι φοιτητοπατέρες σπουδάζουν είκοσι χρόνια, ενώ ταυτόχρονα ασκούν και επιχειρηματική δραστηριότητα, κολλητιλίκια με καθηγητές πανεπιστημίων, εικοσάευρα για να πάει ο κόσμος να τους ψηφίσει, ρουσφέτια και χάρες από την τρυφερή νεανική ηλικία, οι φοιτηταί τα ξέρουν πιο καλά, μπορούν να μας διαφωτίσουν περισσότερο.

ΚΚΕ: Υπάρχει λύση

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για την οικονομική καπιταλιστική κρίση και το χρέος


Υπάρχει λύση: Αποδέσμευση απ' την ΕΕ και διαγραφή του χρέους με λαϊκή εξουσία


1. Η πρωτοφανής κλιμάκωση της επίθεσης που δέχεται ο λαός στα δικαιώματα και στο εισόδημά του, δεν οφείλεται στη υπαρκτή διόγκωση του δημόσιου χρέους. Σ' όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική «Μνημονίου Διαρκείας» που οδηγεί το λαό σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.

16 Ιουλίου 2011

Europa delenda est

Γραφει ο ΚΙΜΠΙ

Υπάρχει αυτή η ιστορική φράση των Λατίνων που ακουγόταν στη ρωμαϊκή σύγκλητο σχεδόν κάθε μέρα, για τα περίπου 80 χρόνια που κράτησαν οι τρεις Καρχηδονιακοί πόλεμοι. Karthago delenda est. Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί. Η πλήρης φράση, που αποδίδεται στον Σκιπίωνα τον Αφρικανό, είναι η εξής: et praeterea censeo Karthago delenda est. Την περιέλαβε και σε τραγούδι του ο Μούτσης, σε στίχους του Τριπολίτη. Υπάρχουν και παραλλαγές της, όπως αυτή που αποδίδεται στον Κάτωνα τον Πρεσβύτερο: Ceterum autem censeo, Carthaginem esse delendam. Έτσι έκλεινε κάθε ομιλία του στη Σύγκλητο αυτός ο απόγονος πληβείων που τελικά έγινε ύπατος και τιμητής κι έπεισε τους Ρωμαίους να κάνουν τον τρίτο καρχηδονιακό πόλεμο και να καταστρέψουν πραγματικά την Καρχηδόνα, το 146 π.Χ. Όλοι οι κάτοικοι της ακμάζουσας μέχρι τότε αφρικανικής πόλης σκοτώθηκαν ή πουλήθηκαν σαν σκλάβοι.

Ποιο ήταν το κίνητρο των Ρωμαίων που επέλεξαν την ολοκληρωτική καταστροφή της Καρχηδόνας; Παρ’ ότι από τα σχολικά μας διαβάσματα μας έχει εντυπωθεί κυρίως η εκστρατεία του Αννίβα μέχρι τη Ρώμη, ήταν τελικά ο επεκτατισμός των Ρωμαίων η κινητήρια δύναμη των πολέμων. Όπως απέδειξε η εξέλιξη της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, προϋπόθεση της δημιουργίας της ήταν η εξόντωση κάθε άλλης δύναμης που θα μπορούσε να την ανταγωνιστεί στη Μεσόγειο. Και η Καρχηδόνα ήταν μια τέτοια δύναμη τον 3ο και τον 2ο π.Χ. αιώνα. Η οικονομική και αποικιακή της ορμή την μετέτρεψε και σε στρατιωτική υπερδύναμη, με καλοπληρωμένους μισθοφόρους ακόμη και από τις ρωμαϊκές επαρχίες. Ο Γκουστάβ Φλομπέρ, στην αριστουργηματική «Σαλαμπώ» του, περιγράφει αυτή την ακμή της Καρχηδόνας, λίγο μετά τον πρώτο πόλεμο με τους Ρωμαίους, με ιστορική ακρίβεια που εκπλήσσει ακόμη και σήμερα ιστορικούς και αρχαιολόγους οι οποίοι επιχειρούν να ανασυστήσουν την εξαφανισμένη από τον χάρτη μητρόπολη.

37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» Καλοκαιρινό ταξίδι σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται η καλοκαιρινή δραστηριότητα των Οργανώσεων της ΚΝΕ, με εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 37ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.

Το επόμενο διάστημα είναι προγραμματισμένες οι εξής εκδηλώσεις:

Δευτέρα, 18 Ιούλη


•Στην Καλαμάτα, στο πάρκο Φυτείας, εκδήλωση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με τίτλο «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», στις 9 μ.μ. Ομιλητές Κατσάς Αντώνης, μέλος του Εθνικού Συμβούλιου κατά των Ναρκωτικών, δικηγόρος, Τσουράπα Ιωάννα, υπεύθυνη της θεραπευτικής κοινότητας «Κύτταρο» του ΚΕΘΕΑ Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός - κοινωνιολόγος. Χαιρετισμός του Μίλτου Κουτίβα, μέλους του ΝΣ Μεσσηνίας της ΚΝΕ.

Σάββατο 23 Ιούλη

•Στο Λιτόχωρο Πιερίας, με θέμα «Ο δικός σου δρόμος, για τις δικές σου ανάγκες, με το ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό».
•Στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, με θέμα τον τουρισμό, τις διακοπές και τις θέσεις του ΚΚΕ.

15 Ιουλίου 2011

Συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα για τα σενάρια χρεωκοπίας

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ, ΠΥΡΑΥΛΟΙ, ΜΙΡΑΖ ΚΑΙ F16!

Το σάπιο σύστημα των εξοπλισμών, όπως αυτό ξετυλίγεται μέσα από το σκάνδαλο των υποβρυχίων, περιγράφει από μέσα ο πρώην γενικός διευθυντής εξοπλισμών Βαγγέλης Βασιλάκος, στη χθεσινή πολύωρη κατάθεσή του στην ειδική επιτροπή εξοπλιστικών της Βουλής.

Καταγγέλλει τους πάντες εκτός ΚΚΕ και Συνασπισμού. Οπως είπε, το πόρισμα του ΚΚΕ παρουσιάζει τα πραγματικά περιστατικά με σχεδόν αντικειμενικό τρόπο και το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει μία κρίσιμη παράμετρο της υπόθεσης: τη διασύνδεση της ιδιωτικοποίησης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με την προμήθεια των υποβρυχίων.
Επίσης μίλησε για ελλιπή έρευνα της προκαταρκτικής και χαρακτήρισε αφελές το ότι ελέγχθηκε μόνο μία εταιρεία, ενώ αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον όλων των υπουργών που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Πέραν των πολιτικών «καταγγελιών», ο κ. Βασιλάκος πρότεινε να κληθούν όλοι οι αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών οπλικών συστημάτων για να ερευνηθούν θέματα πιθανών δωροδοκιών, καθώς και κάποιοι δημοσιογράφοι, που θα μπορούσαν σύμφωνα με τον ίδιο να ενημερώσουν την επιτροπή στο θέμα του «πώς οι δημοσιογράφοι αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι των εμπορικών δημοσίων σχέσεων των ξένων εταιρειών και των Ελλήνων αντιπροσώπων τους».

Προκαλεί η Lidl

Από την εφημερίδα ΚΟΝΤΡΑ

Με μια προκλητική ανακοίνωση, που εξέδωσε το βράδυ της Πέμπτης (χθες), ο γερμανικός όμιλος Lidl συμπεριφέρεται ως κράτος εν κράτει, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τον επίσημο κρατικό φορέα για τον έλεγχο των τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Ενώ ο ΕΦΕΤ, με χθεσινή του ανακοίνωση, εμμένει στο χαρακτηρισμό ως επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία, για τους κιμάδες και τα σουτζουκάκια της Lidl, στα οποία ανιχνεύτηκε το βακτήριο E.coli, η Lidl επιμένει στη δική της κατασκευασμένη εκδοχή, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά περί «ανεξάρτητων» ινστιτούτων ελέγχου που «επιβεβαιώνουν» ότι δεν υπάρχει E.coli στους κιμάδες που πουλάει η γερμανική εταιρία. «Ζητούμε συγνώμη από τους πελάτες μας για την αναστάτωση και τη σύγχυση που προκλήθηκε», καταλήγει η ανακοίνωση της Lidl.

Αν έτσι έχουν τα πράγματα, γιατί η Lidl δεν στρέφεται νομικά ενάντια στον ΕΦΕΤ και ενάντια στο ΚΕΛΠΝΟ που ανέλυσε τα δείγματα και βρήκε το E.coli; Καταλαβαίνετε γιατί. Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ερώτημα, το οποίο αφορά τις κρατικές αρχές. Γιατί ο ΕΦΕΤ δεν κινήθηκε νομικά κατά της Lidl, αμέσως μόλις εξέδωσε αυτή την παραπλανητική για το καταναλωτικό κοινό ανακοίνωση; Οι εισαγγελικές αρχές γιατί δεν ασκούν δίωξη κατά της γερμανικής εταιρίας;

Γύρω απ’ αυτή την υπόθεση εκτυλίσσεται ένα βρόμικο παρασκήνιο που δείχνει ότι εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η φήμη της γερμανικής εταιρίας και οι καλές σχέσεις με την κυβέρνηση Μέρκελ και όχι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Εργατικό Δελτίο 17 Ιουλίου

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα, πως το δεύτερο εργατικό δελτίο ειδήσεων του ΠΑΜΕ, θα μεταδοθεί την Κυριακή 17/7 στις 8μμ. Θα είναι διαθέσιμο από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://www.pamehellas.gr/) και από το κανάλι http://www.youtube.com/user/pamehellas.
Ευχαριστούμε τα σωματεία άλλα και εργαζόμενους που ανταποκρίθηκαν ζεστά στο κάλεσμα για συμβολή, με προτάσεις, σκέψεις αλλά και παρατηρήσεις που μας έστειλαν. Δεσμευόμαστε για συνεχώς καλύτερη παρέμβαση στο περιεχόμενο του δελτίου, σε βελτίωση τεχνικών πλευρών αυτής της πρωτοβουλίας ώστε σταδιακά να γίνονται βήματα, να είμαστε έτοιμοι το φθινόπωρο για πιο σταθερή και προετοιμασμένη παρέμβαση.

Για την οικονομική καπιταλιστική κρίση και το χρέος

Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

           1. Η πρωτοφανής κλιμάκωση της επίθεσης που δέχεται ο λαός στα δικαιώματα και στο εισόδημα του, δεν οφείλεται στη υπαρκτή διόγκωση του δημόσιου χρέους. Σ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εφαρμόζεται σήμερα πολιτική «Μνημονίου Διαρκείας» που οδηγεί το λαό σε σχετική και απόλυτη εξαθλίωση και διασφαλίζει φθηνότερη εργατική δύναμη, επιταχύνει τη συγκέντρωση, συγκεντροποίηση του κεφαλαίου.
Ο βαθύτερος στόχος κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης είναι η θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών ομίλων στη διεθνή καπιταλιστική αγορά, στην οποία φαίνεται ο ενδοιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός. Όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εμπλουτίζουν το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων και το Πρόγραμμα Σταθερότητας με νέες σκληρές αντιλαϊκές δεσμεύσεις, που εξειδικεύουν άμεσα τις κατευθύνσεις του Συμφώνου για το ευρώ.
          Στη Γαλλία, στη Βρετανία, στην Αυστρία αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και οι εισφορές των εργαζομένων. Στην Ιταλία, στην Ισπανία, στην Ιρλανδία αυξάνονται θεαματικά οι άδικοι έμμεσοι φόροι. Στην Αυστρία, στην Πολωνία, στη Ρουμανία, στη Τσεχία, στην Ιρλανδία, μειώνονται σημαντικά οι μισθοί των εργαζομένων και ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων.
 
          2. Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται και δεν πρέπει να πληρώσουν για το δημόσιο χρέος. Η προπαγάνδα της καπιταλιστικής εξουσίας προσπαθεί να συσκοτίσει τις πραγματικές αιτίες διόγκωσης του δημόσιου χρέους όπως:

Σκληρή μάχη γύρω από τις πλατείες

Αναδημοσίευση από Αριστερά και πολιτική

• Ένας πρώτος απολογισμός

Το κλείσιμο του πρώτου κύκλου των διαμαρτυριών στις πλατείες, έδειξε ξεκάθαρα ότι γύρω από αυτές διεξάγεται ένας ανελέητος ιδεολογικός, πολιτικός και ταξικός αγώνας. Από τη μια η αστική τάξη επιχειρεί να εγκλωβίσει την αγανάκτηση του λαού σε μια ανώδυνη εκτόνωση συγκεντρώσεων διαρκείας στις πλατείες και να ετοιμάσει τις δικές της αντιδραστικές εφεδρικές λύσεις. Από την άλλη η εργατική τάξη και οι συνεπείς συνδικαλιστικοί και πολιτικοί της φορείς, μάχονται για να αποτρέψουν έναν νέο θανάσιμο αστικό-μικροαστικό εναγκαλισμό του λαού από την αστική τάξη και να τον οδηγήσουν σε ριζικές λύσεις ανατροπών και εξόδου από τη κρίση.

Νέο φαινόμενο;

Οι «πλατείες» καταγράφηκαν στη σύγχρονη συλλογική πολιτική μνήμη ως μια νέα μορφή διαμαρτυρία διαρκείας των πολιτών, με τη μορφή «αγανάκτησης», χωρίς επί πλέον πολιτικά χαρακτηριστικά. Αγανάκτηση για το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, τις ακολουθούμενες πολιτικές, την τρόικα, το ΔΝΤ. Με σύνθημα το «φύγετε» χωρίς καμία θέση για το ποιος θα έρθει και τι θα έρθει. Ένα θολό πεδίο πολιτικών στείρας άρνησης που χωρούσε του πάντες, χωρίς θετικό αίτημα, ήταν το ενοποιό στοιχείο των «αγανακτισμένων».

Παρότι παρουσιάστηκε ως απολίτικη και ακομμάτιστη μορφή διαμαρτυρίας, τα πραγματικά γεγονότα δείχνουν ότι ούτε απολίτικη ήταν ούτε τόσο ακομμάτιστη. Κάτω από τα επιφαινόμενα η πολιτικοποίηση ήταν έντονη, έστω και με την αρνητική της μορφή, και η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων εκεί είχαν στο βιογραφικό τους από 10 μέχρι και πάνω από 45 χρόνια πολιτικής ζωής.

Όπως έδειξε η τελευταία έρευνα της Κάπα Research, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν άνω των 25 ετών και είχε ενσυνείδητη συμμετοχή στη πολιτική ζωή, ψηφίζοντας κατά πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μόνο 21,2% δήλωσε «ακομμάτιστο» που προφανώς στις εκλογές του 2009 ήταν πολύ μικρότερο.

«Ούτε για μισθούς, ούτε για συντάξεις», για τους ... δανειστές!

Από τον Ημεροδρόμο

Στην πρόσφατη Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης ΛΑΡΚΟ, διεξήχθη στη Βουλή ένας αποκαλυπτικός διάλογος με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου. Το ενδιαφέρον δε βρίσκεται εκεί που το είδαν τα κανάλια, ότι δηλαδή ο Οικονόμου αμφισβήτησε τη... «δυνατότητα» της κυβέρνησης να ξεπουλήσει το σύνολο της περιουσίας για την οποία έχει δεσμευτεί.
Το ενδιαφέρον - όπως προκύπτει από τα «Πρακτικά» της συνεδρίασης - βρίσκεται στις ομολογίες του υπουργού, οι οποίες... εκμαιεύτηκαν από την παρέμβαση του κομμουνιστή βουλευτή.

Θανάσης Παφίλης: «...μη θέτετε διλήμματα ότι πουλάμε για να ξεχρεώσουμε. Διότι είναι ψέμα και αυτό! Πόσα θα πάρετε; Θα πάρετε 50 δισεκατομμύρια ευρώ! Πόσοι θα είναι οι τόκοι μέχρι τότε; Πληρώνετε τόκους 5 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίμηνο. Αυτό το ποσό επί τέσσερα, είναι 20 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο! Πόσα λιμάνια πρέπει να πουλήσετε για να βγάλετε τους τόκους; Με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που θα πουλήσετε - δεν είναι το 27% που λέτε τώρα, αλλά θα είναι περισσότερο μετά - θα εξοφλήσετε τους τόκους μιας εβδομάδας! Αντε δύο εβδομάδων! Επομένως, αυτό το θέμα του χρέους είναι πρόσχημα! Ούτε πουλάτε για τους μισθούς και τις συντάξεις! Αυτά να τα πείτε αλλού! Ούτε εφαρμόζετε αυτήν την πολιτική, για να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις! Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από την εσωτερική φορολογία!

14 Ιουλίου 2011

Συνέντευξη της Αλ. Παπαρήγα στον Ν. Χαντζηνικολάου και τον Real fm (14/7/2011)

«Δεν υπάρχει φιλολαϊκή λύση» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. (Ολόκληρη η συνέντευξη σε ηχητική μορφή ακολουθεί στο τέλος)

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ επεσήμανε πως η συζήτηση που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι «αν θα υπάρχει άμεση μείωση του υψηλού χρέους με άναρχη χρεοκοπία ή αν θα γίνει επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρόνου των ομολόγων». Όπως εκτίμησε η κ. Παπαρήγα, στην πρώτη περίπτωση τα μέτρα θα ληφθούν όλα μαζί, ενώ στη δεύτερη «σε δόσεις».

«Αυτοί που έχουν το μαχαίρι έχουν και το πεπόνι. Φιλολαϊκή λύση δεν υπάρχει. Τι να κάνουμε εμείς; Να την εφεύρουμε;» αναρωτήθηκε.

Όπως είπε η γ.γ. του ΚΚΕ, «παρόλο που ως κόμμα, μας ενδιαφέρει να έχουμε άμεσες λύσεις, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια τέτοια. Θα θέλαμε να πάμε και να πούμε στην κυβέρνηση πως βρήκαμε μια έξυπνη λύση»

«Ο λαός την έχει βαμμένη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «τα χρήματα φτάνουν για μισθούς και συντάξεις αλλά δεν φτάνουν για χρέη και τοκοχρεολύσια».