31 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζεται ο αγώνας των κατοίκων της Κερατέας - Αστυνομικός τραυμάτισε σοβαρά διαδηλωτή, με ευθεία βολή δακρυγόνου.


Σοβαρά επεισόδια έγιναν, και χθες το βράδυ στην Λεωφόρο Λαυρίου μεταξύ αστυνομικών των ΜΑΤ και κατοίκων της περιοχής που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ. Ένας από τους κατοίκους μάλιστα τραυματίστηκε σοβαρά στο πρόσωπο από δακρυγόνο που εκτόξευσε αστυνομικός από απόσταση 15 μέτρων.

Όπως είναι γνωστό, σε μετωπική σύγκρουση με τους άνδρες των ΜΑΤ βρίσκονται σχεδόν κάθε βράδυ οι κάτοικοι της Λαυρεωτικής. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πόλεμο χαρακωμάτων, που κρατάει δύο ολόκληρους μήνες και είναι θαύμα που μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν θύματα και από τις δύο πλευρές. Όπως αυτό που συνέβη το βράδυ της Κυριακής και κατέγραψε η κάμερα του ΣΤΑΡ.

Ένας νεαρός κάτοικος της περιοχής που συμμετείχε στα επεισόδια τραυματίστηκε αρκετά σοβαρά στο πρόσωπο από δακρυγόνο που έριξε με όπλο από απόσταση 15 μέτρων σε ευθεία βολή ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Ο νεαρός μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του έγιναν ράμματα στα χείλια και επέμβαση στην κάτω γνάθο.

Πανεπιστήμια : Ουσιαστική κατάργηση ασύλου και εισαγωγή ιδιωτικής αστυνομίας !

Να που δεν πέρασαν ούτε ελάχιστα εικοσιτετράωρα απο την κατάληψη του κτιρίου της Νομικής απο τους μετανάστες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σε συνεργασία με την Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, ήδη έβαλαν μπρος για την κατάργηση του Ασύλου και την εισαγωγή ιδιωτικής αστυνομίας στα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με την συνέντευξη που έδωσε η Άννα Διαμαντοπούλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, θα γίνουν ευρύτερες αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, σύμφωνα με τις οποίες θα αφαιρεθεί από τους πρυτάνεις η δυνατότητα διαχείρισης του ασύλου, και θα μεταφερθεί στο Συµβούλιο του Ιδρύµατος, το οποίο θα λειτουργεί εκτός πανεπιστηµίου και θα παίρνει την απόφαση για το εάν θα πρέπει ή όχι να κληθεί η Αστυνοµία, ενώ παράλληλα στις σχολές θα υπάρχει ιδιωτική αστυνοµία ή security που θα ελέγχει αυστηρά την είσοδο όλων στα πανεπιστηµιακά κτίρια.

30 Ιανουαρίου 2011

Έλληνες και ξένοι, κόντρα στην πολιτική της εκμετάλλευσης

Από την Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ

Η Γραμματεία Μεταναστών απευθύνει κάλεσμα στους εργάτες Έλληνες και ξένους, στα συνδικάτα και τις ομοσπονδίες να συνεχίσουν με πείσμα τον αγώνα για τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.

Η μεταστέγαση των 300 από τη Νομική, δε λύνει από μόνη της το μεγάλο πρόβλημα της απόκτησης χαρτιών παραμονής ή απόκτησης διαβατηρίου στους μετανάστες. Η πίεση προς την κυβέρνηση πρέπει να ενταθεί. Οι μετανάστες δουλεύουν σκληρά στα χωράφια, στα εργοστάσια, τις οικοδομές, στα σπίτια και στην πλειοψηφία τους γίνονται θύματα εκμετάλλευσης και τρομοκρατίας.

Οι μετανάστες, το άσυλο, η Αριστερά

Άρθρο του Πέτρου Παπακωνσταντίνου στο Αριστερό Βήμα

Τα πρόσφατα γεγονότα στη Νομική επιβάλλουν σε όλες τις αριστερές δυνάμεις μια σοβαρή συζήτηση για το μεταναστευτικό και για τις πολιτικές μεθοδεύσεις των κυρίαρχων κύκλων που υφαίνονται γύρω από αυτό το υπαρκτό, ολοένα και δυσκολότερο, στις συνθήκες της κρίσης, κοινωνικό πρόβλημα.

Παρά την προσωρινή εκτόνωση, με τη λύση που δόθηκε στην υπόθεση της Νομικής, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, το θέμα είναι πάντα ανοιχτό, τόσο από τη σκοπιά των δίκαιων αιτημάτων των απεργών πείνας που δεν έχουν βρει απάντηση, όσο και από τη σκοπιά των πολιτικών συνεπειών. Αποτελεί πάντως θετικό γεγονός ότι απετράπη η παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου, προς την οποία προσανατολιζόταν η κυβέρνηση (αλλιώς η υπουργός Παιδείας δεν θα είχε επιβάλει στην πρυτανεία τη σχετική απόφαση) και μια εκφοβιστική επίδειξη δύναμης του αστυνομικού κράτους σε κλίμα δαιμονοποίησης των οικονομικών μεταναστών.

Σαρωτικό το ποτάμι της λαϊκής οργής στην Αίγυπτο

Μαζικές οι λαϊκές διαδηλώσεις
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο με τις λαϊκές αντιδράσεις να λαμβάνουν γιγαντιαίες διαστάσεις, που ενισχύθηκαν από το αίμα των νεκρών της βίαιης καταστολής, όλων των τελευταίων ημερών. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα επί ώρες, σκηνές χάους μεταδίδονταν από όλη τη χώρα, με τους δρόμους να έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης, με το διαδίκτυο και τις τηλεπικοινωνίες πλήρως μπλοκαρισμένες, με το πλήθος ν' αγνοεί την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ουδείς μπορούσε να πει με ακρίβεια πόσοι είναι οι νεκροί (γιατί οι αποσπασματικές μαρτυρίες από τα διάφορα σημεία ανέφεραν εκατοντάδες), πόσοι είναι οι τραυματίες.

Ο Χ. Μουμπάρακ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, ανακοίνωσε τη διάλυση της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι αργότερα την ίδια μέρα θα ανακοίνωνε την νέα της σύνθεση, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά. Στο πρώτο του διάγγελμα, μετά το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, ζήτησε ηρεμία και υποσχέθηκε «μεταρρυθμίσεις» εκφράζοντας τη «λύπη του για τα θύματα και στις δύο πλευρές, πολίτες και αστυνομία», διαμηνύοντας ωστόσο ότι το χάος από την ελευθερία το χωρίζει μία λεπτή γραμμή και ο ίδιος δεν προτίθεται να επιτρέψει την αποσταθεροποίηση της Αιγύπτου...

O Big Sofo και οι μικρές αλεπούδες...

 
Πάνε καμιά δεκαριά χρόνια που μαζί με το ερασιτεχνικό σωματείο της γειτονιάς όπου τα παιδιά μας έπαιζαν μπάσκετ, πήγαμε κι οι γονείς σ' ένα επίσημο ματς ΑΕΚ - Ηρακλή θαρρώ, για λόγους «εκπαιδευτικούς» και ψυχαγωγίας. Σ' ένα γήπεδο σχεδόν κατάμεστο, ξεχώρισε ένας 17χρονος, σωματώδης, φανταστικός παίκτης, ονόματι Σοφοκλής Σχορτσιανίτης.
 
Οι μπόμπιρες είχαν εντυπωσιαστεί. Αλλοι έλεγαν ότι φαίνεται μεγαλύτερος. Αλλοι τον ήθελαν στις ομάδες των οποίων ήταν οπαδοί. Ενας ρώτησε όμως, πώς γίνεται να είναι μαύρος και Ελληνας... Κι η συζήτηση ξεστράτισε στις κερκίδες. Ο μπόμπιρας της συγκεκριμένης απορίας ζήτησε πατρική βοήθεια για ...εξηγήσεις. Στην απορία τη δική μας «γιατί το είδες και τι σε κόφτει», το πράγμα στράβωσε. Το ματς τελείωσε. Το μπάσκετ πήγε περίπατο. Μερικά παιδάκια έμαθαν τι εστί ρατσισμός. Ο Γαβριήλ έφυγε τον επόμενο χρόνο απ' την ομαδούλα στην οποία ο προπονητής έδινε οδηγίες αντιμετώπισης του αντιπάλου ως εξής: «Προσέξτε το Κρυονέρι, έχει τον Αλβανό που είναι δαίμονας και θα μας νικήσουν». Εκείνη την ημέρα μάλιστα που έκανα κερκίδα με πανό και φώναζα με την πιτσιρικαρία, τσακώθηκα με μερικά παιδιά γιατί έπνιξα κάτι συνθηματάκια που ψιλοφώναζαν, ρατσιστικά, μόλις το 7 έβαζε καλάθι.

29 Ιανουαρίου 2011

Zeitgeist III : Moving Forward (με ελληνικούς υπότιτλους)

Το τρίτο μέρος της σειράς ντοκυμαντέρ Zeitgeist του  Peter Joseph, διάρκειας 160 λεπτών, το οποίο κυκλοφόρησε στις 15 Ιανουαρίου.

(πατήστε στο cc κάτω δεξιά στο βίντεο του Youtube για να εντοπίσει και να συγχρονίσει αυτόματα τους ελληνικούς υποτίτλους στο βίντεο)

Μήνυμα του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Τυνησίας, προς τον τυνησιακό λαό

Για να δείτε το βίντεο με ελληνικούς υπότιτλους, πατήστε το κουμπάκι CC και διαλέξτε τους υπότιτλους απο την λίστα.

Ο "αστικός εξευγενισμός" του Κεραμεικού με δούρειους ίππους την τέχνη, τις ΜΚΟ και τους ατενίστας ...

Αναδημοσίευση από το Εκτός καρέ

Ο Ιάσων κι η Εργολαβτική εκστρατεία

Ντου γιου σπήκ gentrification;

Οκ-η σύντομη βερσιόν: υποβαθμισμένη γειτονιά, σιδεράδικο, μηχανουργείο, πεταλάδικο. Φτηνό real estate, αγοράζεται μπίρ παρά. Πρώτα έρχεται η εμπροσθοφυλακή: γκαλερίστες, προχώ καλλιτέχνες, the hipster crowd. Τα  σκουριασμένα μηχανήματα και εργαλεία γίνονται industrial διακόσμηση, οι τέως χώροι εργατικού ιδρώτα ξανανοίγουν ως sideradiko, mechanourgeio, petaladiko. Οι αξίες ανεβαίνουν, οι χαμηλού εισοδήματος κάτοικοι εξαναγκάζονται σε εκτόπιση, η περιοχή εποικίζεται από ευκατάστατους που αναζητούν “κουλέρ λοκάλ”, “εξευγενίζεται”.

Το ζήσαμε με τον Ψυρρή, το ζήσαμε με το Γκάζι, το χοντρό παιχνίδι τώρα έχει κωδικό όνομα ΚΜ: Κεραμεικός-Μεταξουργειο.

Ο κονκισταδόρ της υπόθεσης ακούει στο όνομα Ιάσων Τσάκωνας (“we call him King Jason” φέρεται ειπών ο καλλιτέχνης Κακανιάς σε ενα ελεγχόμενης στόχευσης άρθρο στο οποίο θα επανέλθουμε εντός ολίγου).

Ο ανήσυχος αυτός άνθρωπας ακόνισε τα πρώτα του επιχειρηματικά δοντάκια στο Αζερμπαιτζάν επί εμφυλίου. Με μια στάση για τη μετατροπή της Αντιπάρου σε παπαρατσικό υγροβιότοπο, βρήκε την Ιθάκη του στον Κεραμεικό, στον οποίο φερεται πρόθυμος να επενδύσει γύρω στα εκατό ‘μύρια.

"Λαθραίοι" στη Ζωή...

Αναδημοσίευση απο το Αξιοπρέπεια και Αντοχή

"ΕΑΝ δεν τους πνίξουμε στο Αιγαίο. ΕΑΝ δεν τους δολοφονήσουμε στα σύνορα.  ΕΑΝ δεν τους τσουβαλιάσουμε για πίσω, από εκεί που με τη σημαία του ΝΑΤΟ συμμετέχουμε στις δυνάμεις κατοχής.  ΕΑΝ δεν τους στοιβάξουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. ΕΑΝ δεν τους βασανίσουμε στα κάθε λογής κρατητήρια-φυλακές. ΕΑΝ δεν τους εξευτελίσουμε μέχρι εξόντωσης...

Τότε μπορούμε να τους βάλουμε να χτίζουν τα σπίτια μας, τις εκκλησίες, τα σχολεία μας, τους δρόμους μας, τις Ολυμπιάδες μας... Να φυλάνε τους γέρους και τα παιδιά μας, να μαζεύουν τα σκουπίδια μας, να καλλιεργούν τα χωράφια μας. Να σκοτώνονται στα γιαπιά, στις σκαλωσιές, στα υπουργεία... Και δεν είναι καν υποχρεωτικό να τους δώσουμε και αυτό το ξεροκόμματο. Μπορούμε απλά, να τους καταγγείλουμε! Γιατί-ω τι κακούργημα!- δεν έχουν χαρτιά, δεν έχουν δικαιώματα. Δεν έχουν δικαίωμα στην ύπαρξη. Ποινικοποιούμε την ίδια τη ζωή!"
"Κι όμως, στην συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν κανένα δικαίωμα. Στην προκειμένη περίπτωση, δικαίωμα γι' αυτούς θεωρείται η δική μας υποχρέωση να τους ασφαλίζουμε. Δεν το κάνουμε παρότι μας υποχρεώνουν οι νόμοι, ενώ και το ίδιο το κράτος δεν μας ελέγχει γιατί δεν τηρούμε τους νόμους. Παρότι εργάζονται για πολλά χρόνια, δεν μπορούν - όχι με δική τους ευθύνη - να συγκεντρώσουν τα ένσημα που πιστοποιούν ότι εργάζονται και κατά συνέπεια δεν μπορούν ν’ αποκτήσουν αδεια παραμονής. Άρα, σύμφωνα με την λογική του νόμου δεν υπάρχουν. Η δική μας λογική το ίδιο λέει;" [ syspeirosi.wordpress.com

Χιλιάδες Τουρκοκύπριοι στους δρόμους

Από τον Ριζοσπάστη

Με σύνθημα «Αγκυρα μάζεψε τα χέρια σου από πάνω μας» και κυπριακές σημαίες, πραγματοποιήθηκε η χτεσινή γενική απεργία των Τουρκοκυπρίων στα Κατεχόμενα, με τη συγκέντρωση στην πλατεία Ινονού της κατεχόμενης Λευκωσίας να ξεπερνά τις προσδοκίες των διοργανωτών και να φτάνει τις 40.000 κόσμου. Οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στα κοινωνικο-οικονομικά μέτρα που επιβάλλονται, όπως σημειώνουν, από την κατοχική Τουρκία σε συνεργασία με την κυβέρνηση του ψευδοκράτους, την οποία κατηγορούν για υποταγή σε όλες τις εντολές της Τουρκίας, τις πολιτικές του εποικισμού που απειλεί με εξαφάνιση τους Τουρκοκύπριους, καθώς επίσης και το συνεχή έλεγχο και παρεμβατισμό εκ μέρους της Αγκυρας, απαιτώντας «αυτοδιοίκηση» σε όλους τους θεσμούς και να δοθεί ένα τέλος στη σχέση ψευδοκράτους - Τουρκίας, που στηρίζεται στη λογική του εντολοδόχου και του διατεταγμένου. Υπογραμμίζουν δε ότι τάσσονται υπέρ επίλυσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Χαρακτηριστικά συνθήματα του συλλαλητηρίου ήταν: «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας, εμείς θα την διοικήσουμε», «Ο στόχος είναι φανερός, 100% αφομοίωση», «Αγκυρα δεν θέλουμε ούτε τα λεφτά σου, ούτε το πακέτο σου, ούτε τους υπαλλήλους σου».

Συνεχίζεται η εξέγερση στην Αίγυπτο


Από την Ελευθεροτυπία

Ούτε οι υποσχέσεις μεταρρυθμίσεων, ούτε η χρήση βίας μπόρεσαν να ανακόψουν τη λαϊκή οργή στην Αίγυπτο. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται στους δρόμους των μεγάλων πόλεων για πέμπτη ημέρα, ζητώντας από τον Χόσνι Μουμπάρακ να εγκαταλείψει την εξουσία. Τουλάχιστον 38 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις μάχες με την αστυνομία, ενώ ο αριθμός των θυμάτων, σύμφωνα με ανεπίσημες εκτιμήσεις πλησιάζει στους εκατό. Αστάθμητος παράγοντας ο στρατός, ο οποίος βγήκε από το βράδυ της Παρασκευής στους δρόμους, αλλά κανείς δεν γνωρίζει αν θα στηρίξει τον Αιγύπτιο πρόεδρο μέχρι τέλους ή θα στραφεί τελικά εναντίον του.

«Σχέδιο Μανίλα» για την Ελλάδα!

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος
«Παιδιά του δρόμου στις Φιλιππίνες»

Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα, όπου ένας στους τρεις κατοίκους της ζει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο παιδιά ζουν στους δρόμους.

Οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα, όπου εδώ και τριάντα χρόνια η δική της πλουτοκρατία την έχει θέσει υπό την εποπτεία του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι Φιλιππίνες, αν δεχτούμε ως ακριβείς τις πληροφορίες που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ», είναι η χώρα την οποία οι διεθνείς δανειστές και «φίλοι» της Ελλάδας, προεξάρχοντος του κ. Κλάους Ρέγκλινγκ - που τυγχάνει επικεφαλής του λεγόμενου «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης» - την υποδεικνύουν ως «μοντέλο» για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Αθήνας...

Αξιοσημείωτες διαπιστώσεις για το «μοντέλο Φιλιππίνες» περιλαμβάνονται σε άρθρο του Walden Bello, το οποίο δημοσιεύτηκε στο «FPIF» και ο αναγνώστης μπορεί να το πληροφορηθεί στην ολότητά του, καθώς δημοσιεύεται σε ελληνικές ιστοσελίδες.

28 Ιανουαρίου 2011

Να και μια ευχάριστη είδηση ... (Ευτυχώς) Χάσαμε τους Μεσογειακούς.

Απο το Ποντίκι

Η ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων του 2013 από τη Λάρισα και το Βόλο θα έφερναν νέα επιβάρυνση στην ούτως ή άλλως κατακερματισμένη ελληνική οικονομία και θα τους πληρώναμε κι αυτούς χρυσούς. Κάποιοι βέβαια θα κονόμαγαν χοντρά λεφτά αλλά τελικά δεν τους έκατσε.

Η τεράστια καθυστέρηση όμως στην εκτέλεση των έργων ήταν η αιτία που η ΔΕΜΑ πήρε πίσω τους  Αγώνες από τη χώρα μας.

Η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίαση στο Παρίσι να μην γίνει στις θεσσαλικές πόλεις η διοργάνωση του 2013 αφού οι διαρκείς καθυστερήσεις και οι συνεχείς αναβολές στην εξέλιξη των έργων που υπήρξαν από ελληνικής πλευράς εκνεύρισαν τους ιθύνοντες.

Ο Μουμπάρακ έβγαλε τα τανκς !!

Ο Χόσνι Μουμπάρακ, ενισχύει την καταστολή κατά του αιγυπτιακού λαού και ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, βγάζει τον στρατό στους δρόμους . Παράλληλα επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στο Σουέζ, από τις 6 το απόγευμα (τώρα δηλαδή) ως τις 7 το πρωί του Σαββάτου, όπως ανακοινώθηκε στην αιγυπτιακή τηλεόραση  λίγο μετά τις 17:30 ... Ο κόσμος δεν αναμένεται να υπακούσει. Μάλιστα οι διαδηλωτές προτρέπουν τους στρατιώτες να συμπαραταχθούν με το μέρος τους ...

Βίντεο απο τις σημερινές κινητοποιήσεις ...

Τρομερές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο σε εξέλιξη

Για 4η συνεχόμενη ημέρα συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, όπου με ανάπτυξη αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων παντού, το καθεστώς Μουμπάρακ προσπαθεί να ελέγξει τη λαϊκή αγανάκτηση. Παράλληλα, με μια πρωτοφανή προσπάθεια φίμωσης η κυβέρνηση Μουμπάρακ έθεσε κυριολεκτικά εκτός διαδικτύου την Αίγυπτο, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που διαχέονται, προς το παρον, να είναι ανιπεβεβαίωτες και συγκεχυμένες ...

Μετά τη λήξη των προσευχών στα τζαμιά κατα τις 1 το μεσημέρι, διαδηλώσεις ξεκίνησαν στο Κάιρο αλλά και σε άλλες πόλεις της Αιγύπτου, όπως η Αλεξάνδρεια, την Ισμαΐλια, το Φαγιούμ, την Μανσούρα, το Σουέζ και το Μπενί Σουέφ. Χρήση δακρυγόνων, κανονιών νερού και πλαστικών σφαιρών, γίνεται απο τις ασυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προσπαθούν μέσω άγριας καταστολής, να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Υπάρχουν πληροφορίες απο το αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, για δυο νεκρές γυναίκες, ενώ άλλα ξένα ειδησεογραφικά μιλούν για αστυνομικές δυνάμεις που ενώνονται με το πλήθος, αφού έχουν αφαιρέσει τις στολές τους.

Καταλήψεις σε υποκαταστήματα της ΑΤΕ απο αγρότες

Μετά τις χτεσινές καταλήψεις στον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, συνεχίζουν σήμερα τις πολύμορφες κινητοποιήσεις τους, με καταλήψεις υποκαταστημάτων της Αγροτικής Τράπεζας, σ' όλη τη χώρα μεταξύ 10:00 και 14:00.

Με την αγωνιστική παρέμβασή τους, προβάλουν την αδιαπραγμάτευτη θέση του συνεπούς αγροτικού κινήματος, που εκφράζεται από την ΠΑΣΥ, για Αγροτική Τράπεζα κρατική, που δε θα εξοντώνει τον φτωχό αγροτικό κόσμο με τα τοκογλυφικά επιτόκια και τα πανωτόκια, όπως γίνεται σήμερα, θα εξυπηρετεί τις ανάγκες και θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών και όχι του μεγάλου κεφαλαίου.

Μετανάστες

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Πρώτον, οι μετανάστες είναι άνθρωποι. Κάθε πολιτική πράξη, κάθε πολιτική τοποθέτηση, κάθε πολιτική πρόταση γύρω από το ζήτημα του μεταναστευτικού προβλήματος κρίνεται και αποκαλύπτεται, κατ' αρχάς, από αυτό: Από το αν προσεγγίζει το πρόβλημα με αφετηρία ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους (με ό,τι αυτό σημαίνει για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους) ή από το αν, τελικά, εισηγείται - όποιον μανδύα κι αν μετέρχεται ο λόγος της - την αντιμετώπιση των μεταναστών σαν να ήταν «ζώα», «υπάνθρωποι», «εγκληματίες» και ως εκ τούτου παρείσακτοι.
Στη δεύτερη περίπτωση, οι μετανάστες χρησιμοποιούνται για τη διάχυση στην κοινωνία του δηλητηρίου της απανθρωπιάς, του ρατσισμού και της πατριδοκαπηλίας. 

Δεύτερον, όποιος κάνει ασκήσεις απανθρωπιάς πάνω στο σώμα του μετανάστη, στην πραγματικότητα «εκπαιδεύει» την κοινωνία να φέρεται απάνθρωπα, να αποδέχεται την απανθρωπιά ή να μην αντιδρά στην απανθρωπιά του ισχυρού, του δυνατού, του καταπιεστή, όταν αυτή εκδηλώνεται απέναντι στον κάθε ανίσχυρο, στον κάθε αδύναμο, στον κάθε ανήμπορο, στον κάθε καταπιεζόμενο.
Η απανθρωπιά απέναντι στο μετανάστη - άνθρωπο παραμένει απανθρωπιά όταν έχει απέναντί της τον εργάτη - άνθρωπο, τον συνταξιούχο - άνθρωπο, τον απεργό - άνθρωπο, τον διαδηλωτή - άνθρωπο, τον απολυμένο - άνθρωπο, τον βιοπαλαιστή - άνθρωπο που βάζει λουκέτο στο μαγαζί του, τον αγρότη - άνθρωπο που εξανδραποδίζεται, τον δημόσιο υπάλληλο - άνθρωπο που τον βαφτίζουν «κοπρίτη», τον νέο - άνθρωπο που τον οδηγούν στην ανεργία. Η απανθρωπιά, όταν πάρει το πάνω χέρι, δεν σταματά μπροστά σε χρώμα, σε φυλή, σε αλλοδαπό ή σε γηγενή. 

Κοντά τα πόδια της προβοκάτσιας

Άρθρο του Θανάση Λεκάτη (Ριζοσπάστης)


Εξαρχής ήταν καθαρό ότι πάνω σ' ένα πραγματικό πρόβλημα, αυτό των μεταναστών, γινόταν χοντρό παιχνίδι με θύμα τους ίδιους για τους οποίους υποτίθεται ότι σηκώθηκε ντόρος.

Εξαρχής το ΚΚΕ σημείωσε ότι είναι επικίνδυνο αυτό το παιχνίδι και εντόπισε την ανάγκη να ικανοποιηθούν τα άμεσα και δίκαια αιτήματα των μεταναστών.

Στον αντίποδα, σαν έτοιμοι από καιρό, διάφοροι έκαναν καθαρό πως στην πλάτη των μεταναστών ή και με εργαλείο το πρόβλημα των μεταναστών επιχειρούσαν να λύσουν άλλα προβλήματα, τέτοια που αφορούν ή και ακουμπούν την ίδια την εξουσία της αστικής τάξης.

Με την οργή να βράζει ανάμεσα στους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων και έκδηλη πλέον τη διάθεση μεγάλων εργατικών μαζών να μη σκύψουν άλλο το κεφάλι, η αστική τάξη ξεδίπλωσε ένα σχέδιο που σ' ένα τουλάχιστον μέρος του έκανε καθαρό από την αρχή πως είχε στόχο το τσάκισμα του εργατικού κινήματος.

27 Ιανουαρίου 2011

Μιλιούνια και μίλια ...

Άρθρο του Σ. Στάθη στην Ελευθεροτυπία

Υπάρχουν «έμποροι των εθνών». Υπάρχουν και «έμποροι των μεταναστών»


Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε χθες για πολλοστή φορά να αποποιηθεί την ευθύνη για την υπόθεση μετανάστες-κατάληψη στη Νομική Αθηνών. Δήλωσε μάλιστα στο Κοινοβούλιο πως «όση σχέση έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξέγερση στην Τυνησία, άλλη τόση έχει με τη μεταφορά των μεταναστών και την κατάληψη στη Νομική».

Εις μάτην.
Ο ΣΥΝ έχει στοχοποιηθεί. Εν πρώτοις απ' τα μέλη και τους φίλους του ίδιου του χώρου του που οργάνωσαν και τη μεταφορά και την κατάληψη. Κατά δεύτερον, ο ΣΥΝ στοχοποιείται από τις συνιστώσες εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ που εγκρίνουν και υπερασπίζονται αυτήν τη μεταφορά και κατάληψη. Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τριχοτομημένος ανάμεσα σε εκείνους που συμφωνούν με μια πολιτική, εκείνους που δεν συμφωνούν κι εκείνους που αναγκάζονται να απολογούνται ότι τα δύο προηγούμενα δεν συμβαίνουν. Για μιαν ακόμα φορά ο ΣΥΝ θα πληρώσει το κόστος είτε απ' τα «δεξιά» είτε απ' τα «αριστερά», για μιαν ακόμα φορά πιάστηκε εξ απίνης, για μιαν ακόμα φορά οι δυνάμεις που συνθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αποσυνθέτουν.

Αλλά κυρίως αυτό που εκτίθεται είναι η ανεπάρκεια μιας ιδεολογίας που πιστεύει ότι μπορεί να είναι ιδεολογική σαλάτα. Η ίδια παθολογία είχε αναδειχθεί και τον Δεκέμβριο του 2008, όταν ο ΣΥΝ έφυγε απ' το 12-13% κι επέστρεψε στο 5% ... Τώρα, για μιαν ακόμα φορά πιασμένος στα δίχτυα του «Δικτύου», ο ΣΥΝ στοχοποιείται από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και αδίκως και δικαίως. Διότι οι μισοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πράγματα που δεν υποστηρίζουν οι άλλοι μισοί.

Άρθηκε το άσυλο στη Νομική - Αναμένεται επέμβαση των ΜΑΤ

Αρση του πανεπιστημιακού ασύλου αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές λίγο πριν τις 18:00 , γεγονός που δίνει το πράσινο φως για να επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Νομική σχολή και να ολοκληρωθεί ένα ακόμα κομμάτι του κυβερνητικού πάζλ, όσον αναφορά το ευρύτερο πλάνο της συντηρητικοποίησης της κοινωνίας !

Το πανεπιστημιακό άσυλο, η ενίσχυση των ρατσιστικών και φασιστικών αντιλήψεων και η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, είναι οι πραγματικοί στόχοι του σκοταδιστικού μπλοκ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ -ΛΑΟΣ, ενώ στην παγίδα τους έπεσε και η Επιτροπή Αλληλεγγύης που έστειλε ουσιαστικά τους μετανάστες σαν πρόβατα στην σφαγή.

Ανακατατάξεις στις πολιτικές ηγεσίες του αραβικού κόσμου

Από το Iskra

Ο γεωπολιτικός χάρτης στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή οδεύει απ΄ότι διαφαίνεται σε μεγάλες ανατροπές.

Χθες Τετάρτη (26.01) συνεχίστηκαν οι μαζικές λαϊκές διαδηλώσεις σε Τυνησία και Αίγυπτο.
Στην Τυνησία διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πρωθ υπουργικό γραφείο. Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση με αποτέλεσμα να υπάρξουν συγκρούσεις και αρκετοί από τους διαδηλωτές να τραυματιστούν. Στην Τύνιδα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο όπου µιλούσε ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, αξιώνοντας την απελευθέρωση συγγενών τους που κρατούνται ακόµα στη φυλακή.

Στην Αίγυπτο , η απάντηση στις προειδοποιήσεις των  Αρχών για «μηδενική ανοχή» και την απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων ήταν νέες πολυπληθείς διαδηλώσεις με συνθήματα όπως «Ο Μουµπάρακ φεύγει, φεύγει. Αιγυπτιακέ λαέ, δείξε θάρρος και έλα μαζί µας», «ο λαός θέλει να φύγει το καθεστώς», "Μουμπάρακ είναι η σειρά σου μετά τον Μπεν Αλί".  

26 Ιανουαρίου 2011

Αποκάλυψη: η αληθινή κοινωνική διαστρωμάτωση της Ελλάδας!

Είδατε που τόσο καιρό τα είχαμε μπερδέψει; Και πιστεύαμε άλλ' αντ' άλλων;
Ευτυχώς που χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τους αγώνες τόσων δημοσιογράφων, πολιτικών, καθηγητάδων και λοιπών αναξιοπαθούντων, αρχίζουμε σιγά σιγά να ανακαλύπτουμε την πραγματικότητα!

Ποιοί τραπεζίτες και ποιοί βουλευτάδες, ωρέ αμόρφωτοι! Αυτοί σας φταίνε; Τους φαρμακοτρίφτες δεν τους βλέπετε; Τα γερόντια που κοπροσκυλιάζουν όλη μέρα στα ΚΑΠΗ, ξεκοκκαλίζοντας συντάξεις και επιδόματα δεν τα βλέπετε; Τώρα δεν έχετε δικαιολογία. Τώρα ξέρετε τι συμβαίνει!

http://xilapetres.blogspot.com

Παιδικά παιχνίδια στην υπηρεσία κατά των διοδίων

Ξεσκέπασαν «δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας

Από τον Ριζοσπάστη

Επαιρναν 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και του υπόσχονταν πως θα βρει δουλειά

«Δουλεμπορικό» γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, που έπαιρνε χρήματα από μετανάστες και τους υποσχόταν δουλειά, ξεσκέπασαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και ταξικά συνδικάτα χτες το πρωί. Το «γραφείο» - δηλαδή ένα δωμάτιο στο δεύτερο όροφο της οδού Γαμβέτα 6 - με την επωνυμία «ΑΜΠΛΑ SOLD ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ», ζητούσε 30 ευρώ από κάθε μετανάστη και τους έταζε δουλειά σε ένα έργο που υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας κοντά στο Λαύριο. Μάλιστα, σε κάθε ένα μετανάστη έλεγαν διαφορετική ημερομηνία, με τελευταία στις 7 Φλεβάρη.

Το «γραφείο», το δούλευε μια γραμματέας και ένας μετανάστης που έκανε το μεταφραστή, οι οποίοι έλεγαν στους μετανάστες πως το έργο γίνεται από μια εταιρεία που εδρεύει στο Ντουμπάι, η οποία έχει βρει τους... Ελληνες και τώρα ψάχνει... μετανάστες εργάτες! Οι ίδιοι έλεγαν πως δεν ξέρανε τίποτα για το πώς λειτουργεί το «γραφείο». Εκατοντάδες μετανάστες από Μπαγκλαντές, Ρουμανία, Νιγηρία, Γκάνα, Αλβανία κλπ, απελπισμένοι για δουλειά, πλήρωσαν το δυσβάσταχτο για τους ίδιους ποσό των 30 ευρώ, με την ελπίδα πως θα έβρισκαν δουλειά, δίχως να γνωρίζουν πως έχουν πέσει στα νύχια δουλεμπόρων. Μάλιστα, το «γραφείο» έκοβε και σχετικές αποδείξεις, μην κινηθούν υποψίες.

Μετατίθεται η απεργία για τις 23 Φεβρουαρίου ...

Η απεργία του ΠΑΜΕ μετατίθεται για τις 23 Φεβρουαρίου, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν συλλαλητήρια σε όλη την χώρα.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μετά από πολλές ημέρες άρνησης και αναβλητικότητας αποφάσισε απεργία για της 23 Φλεβάρη. Πιστή στον άθλιο προδοτικό της ρόλο αδιαφόρησε για τις αποφάσεις εκατοντάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ιδιωτικού και δημόσιου Τομέα που είχαν αποφασίσει απεργία στις 10 Φλεβάρη με στόχο να μην χαθεί χρόνος στην αδυσώπητη επίθεση που εξαπολύουν εργοδότες και κυβέρνηση.

Η απόφαση της παρά το ότι πάρθηκε κάτω από την πίεση των Ι00αδων σωματείων που είχαν αποφασίσει για απεργία (απεργία που προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν)δεν αποτελεί το ξεκίνημα μίας νέας κλιμάκωσης των αγώνων. Επιδίωξη της είναι να λειτουργήσει ως ένας ακόμα ελιγμός εκτόνωσης και αποπροσανατολισμού. Ως μία ακόμα απεργία ντουφεκιά στο αέρα και άλλοθι στην άθλια τακτική τους.

25 Ιανουαρίου 2011

Καπήλευση του ανθρώπινου πόνου, λόγω ανοησίας ή λόγω βαθύτερων πολιτικών σκοπιμοτήτων ?

 Ανακοίνωση του ΚΚΕ για την παρουσία μεταναστών στην Νομική Σχολή

Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτήριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών - προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών, στην κρατική καταστολή και στους εκβιασμούς των κυκλωμάτων που τους εκμεταλλεύονται.

Ταυτόχρονα προσφέρουν υπηρεσίες στις δυνάμεις που επιθυμούν και επεξεργάζονται την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Συμβάλλουν στον παραπέρα εκφυλισμό των φοιτητικών συλλόγων εφόσον καλύπτουν τις επιλογές και τις ενέργειές τους με δήθεν συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις.
Η απόφαση της πρυτανείας, να παύσει τη λειτουργία όλων των τμημάτων της Νομικής, δεν συμβάλλει στην επίλυση του προβλήματος, στοχοποιεί τα θύματα που είναι οι μετανάστες, ειδικά με το να εγκαλεί την κυβέρνηση μόνο για το θέμα περιφρούρησης του κτηρίου.

24 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση βαλκανικών κομμουνιστικών κομμάτων

Στις 22 Γενάρη 2011 στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση 10 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων από 8 χώρες των Βαλκανίων και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την ΠΓΔΜ, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία. 
 
Η συνάντηση συνέβαλε στην ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο, σε συνθήκες διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, έντασης της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας κι όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Τα κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα της Βαλκανικής εκτιμούν πως η πραγματική αιτία της κρίσης είναι η όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, της αντίθεσης ανάμεσα στον κοινωνικό χαρακτήρα της παραγωγής και στην καπιταλιστική ιδιοποίηση των αποτελεσμάτων της. Οξύνεται το σύνολο των λαϊκών προβλημάτων, επεκτείνεται η φτώχεια, η σχετική και απόλυτη εξαθλίωση που αγκαλιάζει και στις βαλκανικές χώρες μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού.

Δεν πληρώνω εισητήριο - Κινητοποιήσεις ΠΑΜΕ 25-26 Γενάρη στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες γυναίκες, αυτοαπασχολούμενοι

Επιβάλλουν αυξήσεις παντού, μειώνουν τους μισθούς και τα μεροκάματα, η ακριβεια μεγαλώνει. ΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΜΟΝΟΠΩΛΙΩΝ.

Φτάνουν πια τα χαράτσια και η ληστεία, απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, την Ε.Ε., το Δ.Ν.Τ., που με την στήριξη της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, μας έχουν κυρήξει τον πόλεμο, δίνουμε οργανωμένη απάντηση.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ

Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση.
ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ

Δημοκρατική ή σοσιαλιστική επανάσταση ?

Γράφει το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα
(συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο, Ιστορικά διδάγματα)

Ποια είναι λοιπόν σήμερα η κατάσταση στην ελλάδα;

Ο ελληνικός καπιταλισμός είναι αδύναμος. Έχει ενδιάμεση κι εξαρτημένη θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα. Μία πτυχή της εξάρτησης είναι και το χρέος. Το έλλειμμα των χωρών του νότου είναι η άλλη όψη του εμπορικού πλεονάσματος της γερμανίας και της τοκογλυφικής εξυπηρέτησης των δανείων. Το δημόσιο χρέος είναι η τελική συνέπεια της σύμφυσης του αστικού κράτους με τα μονοπώλια. Το χρέος προϋπήρχε της κρίσης κι οξύνεται τώρα που το κράτος μπουκώνει με ζεστό, “δημόσιο” χρήμα τα μονοπώλια για να αποτρέψει την πτωτική τάση του μέσου ποσοστού κέρδους τους. Κοινωνικοποεί τις ζημιές τους κι επιδοτεί την κερδοφορία τους.

Η ανάκαμψη από την κρίση προβλέπεται αναιμική. Οι μισθοί πιέζονται προς τα κάτω και καλούνται να γίνουν “ανταγωνιστικοί” απέναντι σε μισθούς πείνας, επιπέδου βουλγαρίας ή κίνας. Έτσι όμως μειώνεται κι η αγοραστική ικανότητα του πληθυσμού. Η αγορά μένει στάσιμη κι η όποια ανάπτυξη -ακόμα και με αστικά κριτήρια- μένει απλό ευχολόγιο. 

23 Ιανουαρίου 2011

Η αναδιάρθρωση του χρέους θα φέρει στον λαό ακόμα μεγαλύτερα δεινά

Άρθρο του Γιώργου Κακουλίδη (Κυριακάτικος Ριζοσπάστης)

Το γεγονός ότι αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα προσφύγει σε επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθόλου δε σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να περιμένουν κάτι θετικό από μια τέτοια εξέλιξη

Κάθε συζήτηση για το δημόσιο χρέος και την αναδιάρθρωσή του είναι προσχηματική. Τόσο η κυβέρνηση όσο και τα άλλα κέντρα εξουσίας των μονοπωλίων, στην ΕΕ και το ΔΝΤ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκτόξευση του χρέους σε επίπεδα γύρω από το 160-170% του ΑΕΠ καθιστά αδύνατη κάθε προοπτική εξόφλησής του. Ετσι, ανεξάρτητα από τα όσα ισχυρίζονται δημόσια οι κυβερνώντες στην Ελλάδα και οι συνεταίροι τους στο εξωτερικό, η αδυναμία αυτή κάποια στιγμή θα τεθεί στο τραπέζι, ώστε να επαναπροσδιοριστούν αφενός τα επίπεδα του χρέους, αφετέρου οι τρόποι που θα εξοφληθεί. Θα επισημοποιηθεί, δηλαδή, η διαδικασία της ελεγχόμενης πτώχευσης, που με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και η οποία έχει ως μοναδικό στόχο την κανονική καταβολή των τοκοχρεολυτικών δόσεων στους τραπεζίτες - πιστωτές, μέχρι εκ των πραγμάτων να αποδειχθεί αδύνατη η παραπέρα πληρωμή του χρέους. Μια διαδικασία που στην κατάληξή της οδηγεί αναπόφευκτα στην πλήρη οικονομική αφαίμαξη του κοινωνικού πλούτου και στο απόλυτο γονάτισμα του λαού, μόνο και μόνο για να εξακολουθούν να κερδίζουν εκείνες οι ομάδες της οικονομικής ολιγαρχίας που κατάφεραν, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων, να συσσωρεύσουν τεράστια κεφάλαια και πλούτη.

22 Ιανουαρίου 2011

Πλάτες στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο, κάνει η Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ ?

Οι υπέρμαχοι της δήθεν ενότητας συνδικαλιστές της Αυτόνομης Παρέμβασης του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ προχτές στην συνεδρίαση της ΟΙΥΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος) απέρριψαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ για κήρυξη απεργίας στις 10 Φλεβάρη. Μαζί τους  η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ συμφώνησαν να περιμένουν πότε θα αποφασίσει η ΓΣΕΕ.

Εδώ η εργατική τάξη καίγεται στην κυριολεξία από τα προβλήματα. Κόλαση στους χώρους δουλειάς, από μειώσεις μισθών, από απολύσεις, από την ακρίβεια, από την επίθεση με το νομοσχέδιο για την υγεία και άλλα και αυτοί κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Βάζουν και έτσι πλάτη για να περνούν τα μέτρα της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, όταν οι μεγαλέμποροι, οι πολυεθνικές ξεχειλίζουν από κέρδη, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. 

Προωθείται η καταστροφή κεφαλαίων μέσω της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις συνεχίζονται τα δημοσιεύματα περί σεναρίων έμμεσης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ο διευθυντής του ευρωπαϊκού ταμείου σταθεροποίησης «EFSF» Κλάους Ρέγκλινγκ φέρεται ως εμπνευστής του σχεδίου αναδιάρθρωσης χρέους υπερχρεωμένων χωρών της ΕΕ αναφέρει ρεπορτάζ του εβδομαδιαίου περιοδικού Ντερ Σπίγκελ που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, βασικά σημεία του οποίου προδημοσίευσε το ‘Spiegel-Online’.

Σύμφωνα με το περιοδικό, «το σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της πληττόμενης από την κρίση Ελλάδας ανάγεται σε πρόταση του Κλάους Ρέγκλινγκ». Πριν από λίγες εβδομάδες ο κ.Ρέγκλινγκ πρότεινε στις πρωτεύουσες της Ευρωζώνης και στην Κομισιόν μία εθελοντική παραίτηση από τις απαιτήσεις αναφορικά με τα χρέη της Ελλάδας.
 

Βιντεο - Η αστυνομία πυροβολεί και σκοτώνει διαδηλωτή στην Αλβανία (21-1-2011)

Αμείωτες οι λαϊκές διαδηλώσεις στην Τυνησία

Από τον Ριζοσπάστη

Μαζικά κατέβηκαν, και χθες, στο δρόμο, στην Τύνιδα και σε άλλες πόλεις, οι Τυνήσιοι, συμμετέχοντας στις συνεχιζόμενες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που, ολοένα περισσότερο, ασπάζονται το αίτημα που τίθεται και από τη Γενική Ενωση Τυνήσιων Εργατών για διάλυση της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» εξαιτίας της παρουσίας σε αυτήν, και μάλιστα σε κομβικές θέσεις, πολλών στενών συνεργατών του έκπτωτου Μπεν Αλί, και την αντικατάστασή τους από μια «κυβέρνηση» όπου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι μόνο της αντιπολίτευσης, συνδικαλιστικών και άλλων μαζικών φορέων. Οι χθεσινές συγκεντρώσεις είχαν και το χαρακτήρα εκδηλώσεων μνήμης για τους νεκρούς των προηγούμενων ημερών, τους οποίους ο ΟΗΕ καταμετρά σε πάνω από 100.

Ιστορικά διδάγματα

Γράφει το Μπρεζνιεφικό Απολίθωμα

Ή αλλιώς γιατί η λαϊκή εξουσία θα μπορούσε να σταθεί ως «μεταβατικό» πρόγραμμα. 
 
Γιατί βάζω σε εισαγωγικά το μεταβατικό; Γιατί ως όρος έχει πολιτογραφηθεί με συγκεκριμένο περιεχόμενο, απ’ τη δεκαετία του 30. Όποιος τον χρησιμοποιεί λοιπόν σε πολιτικές αναλύσεις πρέπει πρώτα να διαβάσει τη θανάσιμη αγωνία του καπιταλισμού, το μεταβατικό πρόγραμμα της δ’ διεθνούς, είτε για να συμφωνήσει με όσα λέει, είτε για να διαφοροποιηθεί και να ορίσει αλλιώς την έννοια του μεταβατικού.

Πιάνω το νήμα ενός κουβαριού σκέψεων απ’ την ιστορία των επαναστάσεων του 20ού αιώνα.
Η ιστορική πείρα δείχνει ότι η επανάσταση νίκησε σε εκείνες τις χώρες, όπου δε μπορούσε να προχωρήσει ο αστικός εκσυγχρονισμός, ο καπιταλισμός ήταν αδύναμος, μπλέχτηκε στις αξεδιάλυτες αντιφάσεις του και δε μπορούσε να βαδίσει μπροστά χωρίς να καταρρεύσει. Όχι μόνος του βέβαια, αλλά απ’ την «τρικλοποδιά» που του έβαλε ένα δυναμικό, μαζικό κίνημα κι ένα κόμμα με τακτική ευελιξία που πιάστηκε από στοιχειώδη αστικοδημοκρατικά αιτήματα (εθνική ανεξαρτησία, αγροτική μεταρρύθμιση κτλ) για να οξύνει τις αντιφάσεις και να πραγματοποιήσει την επανάσταση.

Ανοιχτή Συνέλευση για την δημιουργία του ΔΡΟΜΟΣtv

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 15/1, ανοιχτή συνέλευση με θέμα τη δημιουργία του ΔΡΟΜΟΣtv, μιας διαδικτυακής τηλεόρασης του κόσμου της εργασίας, των κινημάτων και της αριστεράς. Στη συνέλευση παραβρέθηκαν δεκάδες εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και δημοσιογράφοι. Κοινή συνισταμένη αποτέλεσε το γεγονός της έλλειψης μέχρι τώρα ενός εναλλακτικού τηλεοπτικού ενημερωτικού μέσου και η αναγκαιότητα της άμεσης δημιουργίας και λειτουργίας του ΔΡΟΜΟΣtv μέχρι τα μέσα Φλεβάρη.  

Αποφασίστηκε η λειτουργία ανοιχτής διαχειριστικής ομάδας και ομάδων εργασίας, οι οποίες επιφορτίζονται άμεσα με την ευθύνη επίλυσης βασικών θεμάτων (τεχνικών και πολιτικών).

Tri pesni o Lenine


Με αφορμή τα 87 χρόνια από τον θάνατο του Vladimir Lenin




«Tri pesni o Lenine»,
Ντοκιμαντέρ, 1934, Ασπρόμαυρη,59min
Σκηνοθεσία: Τζίγκα Βερτόφ

Τρία «ανώνυμα» τραγούδια, αποτελούν τη βάση γι΄αυτό το ντοκιμαντέρ κι εξυμνούν τα επιτεύγματα της Σοβιετικής Ένωσης και τον ρόλο που έπαιξε σε αυτή ο Λένιν. Ο Βερτόφ διαλέγει τρία ανώνυμα τραγούδια που μιλούν για τον Λένιν και με αυτό τον τρόπο χωρίζει το ντοκιμαντέρ σε τρία μέρη. Στο πρώτο, ο Λένιν ζωντανός, μιλάει και καθοδηγεί. Είναι η περίοδος της σποράς των νέων ιδεών. Στο δεύτερο, ο Λένιν νεκρός. Ο σπόρος έχει μπει στη γη. Στο τρίτο, η Σοβιετική Ένωση χωρίς τον Λένιν. Οι νέες ιδέες έχουν κιόλας φυτρώσει. Μοναδικά ντοκουμέντα και επίκαιρα της εποχής, συνδυασμένα με την επιβλητική μουσική, συνθέτουν μια συνταρακτική οπτικοακουστική συμφωνία.

21 Ιανουαρίου 2011

Τρεις νεκροί σε αντικυβερνητική διαδήλωση στα Τίρανα

Απο την Ελευθεροτυπία

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 50 τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια συμπλοκών σε διαδήλωση κατά της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, που επεσήμανε ότι “οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα”.

Η πληροφορία για το θάνατο των δύο -αρχικά- διαδηλωτών μεταδόθηκε από το τοπικό κανάλι News 24, που επικαλέστηκε αξιωματούχους του Στρατιωτικού Νοσοκομείου στα Τίρανα. Σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης το Νοσοκομείο επιβεβαίωσε ότι υπάρχει και τρίτος νεκρός ενώ έκανε επίσης λόγο για τουλάχιστον 50 τραυματίες.

Γιάννη μου, το βρακάκι σου γιατί είναι λερωμένο;

Γράφει ο Πιτσιρίκος

Η μαντάμα στο κέντρο –που δεν γράφουν το όνομά της γιατί την ξέρει καλά όλη η πιάτσα- είπε στον κύριο κάτω δεξιά πως «θα σας πάρουν με τις πέτρες». Ο Γιάννης Πρετεντέρης –το λογότυπο της χρεοκοπίας της χώρας- υπαινίχθηκε πως ο Κώστας Τζαβάρας είναι καραγκιόζης. Έχω μια απορία:


Τους δυο κυρίους από κάτω τους έχει εκλέξει –καλώς ή κακώς- το εκλογικό σώμα. Οι τρεις μούρες από πάνω τι ρόλο βαράνε; Από πού κι ως πού απειλούν τον εκλεγμένο βουλευτή οι δημοσιογράφοι συμφερόντων Μπόμπολα;


Οπωσδήποτε, κι ο Κώστας Τζαβάρας δεν μάσησε - τους είπε «καραγκιόζηδες», τους είπε πως αυτούς θα πάρουν με τις πέτρες και πέσανε οι μούρες τους στο πάτωμα. Βέβαια, κύριε Τζαβάρα, έπρεπε να το είχατε κάνει νωρίτερα - τώρα που τους λένε όλοι καραγκιόζηδες, είναι λίγο αργά. Τώρα που ήρθε το Famoso, κάνω κι εγώ τα τζάμια!

Όσο περνάει ο καιρός, τόσο περισσότερο μοιάζουν ...

Απο την μια διαβάζουμε στην χθεσινή έκδοση της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, πως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών Hans Peter Keitel, ζητά την άμεση διαμόρφωση ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημοσίου χρέους με διαγραφή ενός τμήματός του, προκειμένου όπως λέει, να ηρεμήσουν οι αγορές ....

Χαρακτηριστικά δηλώνει στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας πως «μόνο μέσω μιας αναδιάρθρωσης μπορεί η Ελλάδα να απελευθερωθεί από την κρίση χρέους ... Πρέπει να διατυπώσουμε μία λύση για τη χώρα. Αυτή μπορεί να είναι μόνον η αναδιάρθρωση με μέτρο. Οι πιστωτές, κάτοχοι ομολόγων της Ελλάδας το γνωρίζουν αυτό και έχουν ενσωματώσει από καιρό τις απώλειες». 

Να που θα τα βρουν σιγά σιγά οι βιομήχανοι και οι "αριστεροί" που φωνάζουν για αναδιάρθρωση του χρέους. Τα λέγαμε απο το καλοκαίρι, πως αιτήματα και στόχοι, όπως η αναδιάρθρωση ή η στάση πληρωμών, η αποχώρηση από την ΟΝΕ και το ευρώ και η εθνικοποίηση των τραπεζών, ΟΣΟ ΔΕΝ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ αποτελούν ουσιαστικά νεο-κεϋνσιανές προτάσεις, που θα μπορέσουν άνετα να γίνουν και αιτήματα των αστών και των κομμάτων τους !!! Να που γίνονται σιγά σιγά ...

Ο Σύγχρονος Αντικομμουνισμός με Αιχμή τον Σοσιαλισμό

Ένα βίντεο που δείχνει τις απόψεις του ΚΚΕ, για τον Σύγχρονο Αντικομμουνισμό αστών και οπορτουνιστών και για τον Σοσιαλισμό που γνωρίσαμε.



Πακτωλός επιχορηγήσεων στους ιδιώτες του ΟΑΣΘ

Από την Κόντρα

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, διά του υπουργού Μεταφορών Δ. Ρέππα, έδωσε στη δημοσιότητα νομοσχέδιο για την εκ βάθρων αλλαγή του καθεστώτος που διέπει τις κρατικές εταιρίες αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Πριν ακόμα αυτό το νομοσχέδιο γίνει νόμος του κράτους, η κυβέρνηση φρόντισε να μας δώσει μια μικρή πρόγευση, ανακοινώνοντας αυξήσεις 40% στα εισιτήρια.


Το νομοσχέδιο αυτό δημιουργεί καθεστώς έκτακτης ανάγκης σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι ένα νομοσχέδιο χουντικού τύπου, αφού όχι μόνο ακυρώνει ισχύοντες Κανονισμούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας,  εφαρμόζει υποχρεωτικές μετατάξεις, καταργεί ειδικότητες και αποθεώνει το διευθυντικό δικαίωμα των διοικήσεων, αλλά καταργεί για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους κάθε ενδεχόμενη προστασία από το Εργατικό Δίκαιο.

Πόρισμα του ΚΚΕ για την υπόθεση Siemens

Στο πόρισμα που κατέθεσε ο Θ. Παφίλης εκ μέρους του ΚΚΕ τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Το σκάνδαλο της "Siemens" εκτείνεται στο παρελθόν σε βάθος χρόνου και είναι συνδεδεμένο με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που εξυπηρετούν χρόνια τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κατά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο εναγκαλισμός του ελληνικού κράτους με το μεγάλο κεφάλαιο είναι διαχρονικό φαινόμενο.

Η υπόθεση "Siemens" αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη συνολική λειτουργία του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί υποκρισία η έκπληξη που επιδεικνύουν για τα φαινόμενα διαφθοράς, γιατί όλοι γνωρίζουν ότι είναι συνυφασμένα με την ίδια τη φύση του καπιταλιστικού συστήματος το οποίο προσπαθούν να αθωώσουν ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες σε ανέντιμους πολιτικούς και επίορκους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αυτή η διαπλοκή αποκαλυπτόταν στη διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής, παρά το γεγονός ότι δεν έφθανε μέχρι το τέλος. Οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο "Siemens" είναι οι στυλοβάτες της "εθνικής" οικονομίας, οι ιδιοκτήτες των υπεράκτιων (off shore) εταιρειών, οι κάτοχοι λογαριασμών στην Ελβετία και αλλού, το απαύγασμα του καπιταλισμού - οι χρηματιστηριακές εταιρείες, οι επιτυχημένοι χορηγοί λειτουργιών και δραστηριοτήτων, τα διάφορα "golden boys" των εταιρειών συμβούλων, που κυριολεκτικά λυμαίνονται τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Κατυν (Η προβοκάτσια)

Πολυεθνικοί όμιλοι σπονσοράρουν την ΕΕ!

Από τον Ριζοσπάστη

Παρέμβαση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το γεγονός ότι η Ουγγρική Προεδρία δημοσίευσε το Πρόγραμμα του Συμβουλίου της ΕΕ για την περίοδο, έχοντας χορηγούς (sponsors) επιχειρηματικούς ομίλους, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, καταγγέλλοντας τα εξής:«Το Πρόγραμμα της Ουγγρικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ για την περίοδο από 1/1/2011 έως 30/6/2011, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της (http://www.eu2011.hu/files/bveu/documents/HU_PRES_STRONG_EUROPE_EN_3.pdf), κλείνει περιλαμβάνοντας χορηγούς - "sponsors" τους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους: AUDI, Volks Wagen, SKODA - Auto, SAMSUNG, BUDAPEST Airport, SAAB, CITROEN, MUNESZETEK HAZA, MAGYAR POSTA, MOL, THEODORA, MALEV Hugarian Airlines, StreamNET, POLYGOM, T. Systems- Sio, Microsoft, OKFON, Herend, MAGYAR NEMZETI BANK, Maqyar Penzvero Zrt.

Μείωση του όγκου της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας κατά 20,9 % τον Οκτώβριο του 2010

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στην εγχώρια οικοδομική δραστηριότητα, καθώς και για τον μήνα Οκτώβριο, σημειώνεται μείωση του κατασκευαστικού όγκου, κατα 20,9% , σε σχέση με τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Η πρόβλεψη που είχαμε κάνει στις 15 Νοεμβρίου του 2010, πως ο κατασκευαστικός όγκος για το έτος 2010, δεν θα ξεπεράσει τα 36,25 εκατ. μ3, μάλλον επιβεβαιώνεται, και αυτό σημαίνει πως η κατασκευή στην Ελλάδα έχει φτάσει στα επίπεδα του 1967.

16 Ιανουαρίου 2011

Η επανάσταση στη Γερμανία στα 1918 και η αντεπαναστατική δράση της σοσιαλδημοκρατίας

Ένα αφιέρωμα του Ριζοσπάστη, για την Επανάσταση στην Γερμανία το 1918, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 92 χρόνων απο την δολοφονία της Ρόζα Λούξεμπουργκ και του Κάρλ Λίμπκνεχτ, από την κυβέρνηση των «σοσιαλιστών» Εμπερτ και Σάιντεμαν.

Ο Καρλ Λίμπκνεχτ μιλάει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Η επανάσταση που ξέσπασε στη Γερμανία στα 1918, ένα χρόνο μετά τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, είναι αποκαλυπτική για το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας στη σωτηρία του καπιταλιστικού συστήματος, αφού προσέφερε τις πολυτιμότερες υπηρεσίες της στο χτύπημα της επανάστασης, δρώντας ως η κύρια και αποφασιστική αντεπαναστατική πολιτική δύναμη. Το τσάκισμα του εργατικού κινήματος από ένα κόμμα με εργατική βάση, ήταν ο κύριος σκοπός της. Από τότε και διαχρονικά. Η δύναμη που είχε ως αποστολή τη χειραγώγηση και την υποταγή του εργατικού κινήματος στο κεφάλαιο, με κάθε μέσο. Γι' αυτό και έγινε η πολιτική δύναμη του κεφαλαίου, διεθνώς, που ιστορικά μπορεί να καυχιέται ότι ως κυβέρνηση πέρασε τα πιο άγρια αντεργατικά μέτρα σε όφελος των μονοπωλίων. Η δύναμη που συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο του φασισμού και του ναζισμού. Και συνεχίζει το ίδιο ως τις μέρες μας.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε τα επαναστατικά γεγονότα στη Γερμανία του 1918, την εξέλιξή τους και την αντεπαναστατική δράση της σοσιαλδημοκρατίας ως την κατάπνιξη της επανάστασης και τη δολοφονία των Ρόζας Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ.

Στις 3 του Νοέμβρη του 1918 άρχισε η εξέγερση των ναυτών στο Κίελο. Ηταν η αρχή της επανάστασης στη Γερμανία. Μια σειρά από αντικειμενικές συνθήκες εκείνη την περίοδο δημιουργούσαν κατάσταση επαναστατικής κρίσης. Δηλαδή, οι λαϊκές μάζες να μη θέλουν άλλο τη διακυβέρνηση του παλιού καθεστώτος, ενώ ταυτόχρονα αναπτυσσόταν μαζική επαναστατική πάλη από μεγάλα τμήματα της εργατικής τάξης, άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τμημάτων του στρατού και του ναυτικού. Υπήρχαν δηλαδή σημάδια επαναστατικής κρίσης, επαναστατικής κατάστασης.

Λιοντάρια μπρελόκ και ύαινες αλά καρτ!

 
Δεν θυμάται εύκολα επιστήμονας, πολλώ μάλλον πολίτης, εποχή μετά τις μέρες του '36, σαν τη σημερινή με τόσην Υβριν. Υβριν με την έννοια την πρωταρχική της, την οργουελική, αλλά και την τρέχουσα. Δηλαδή αντιστροφή και πλήρης διαστρέβλωση των λέξεων, των εννοιών, των όρων, της ίδιας της πραγματικότητας.
 
«Η Ελλάδα ανήκει στους Ελληνες» εκτοξεύει ο πρωθυπουργός προς το ΚΚΕ απαντώντας σε Ερώτηση για τη συνάντηση του Ερζερούμ έχοντας σκοπίμως πάθει αμνησία εαυτού. Τι ανήκει δηλαδή στους Ελληνες; Η μειωμένη εθνική κυριαρχία (κείνος είπε); Τα Ιμια (ευχαριστώ τους Αμερικανούς by Simitis).

Η συμφωνία της Μαδρίτης; Ο εναέριος χώρος στα 8 ή στα 6 μίλια, ο θαλάσσιος των ναυτικών μιλίων που υπολείπονται των 12 επειδή υπάρχει τουρκικό casus belli; Το γιοφύρι του Ρίου, ο ΟΤΕ της «Ντόιτσε Τέλεκομ», το λιμάνι της «Cosco», οι αυτοκινητόδρομοι και τα διόδια των Ισπανογάλλων;
Στην Ελλάδα και τους Ελληνες εργαζόμενους πατριώτες ανήκουν οι πλουτίσασες πολυεθνικές που λυμαίνονται τη χώρα από την ΠΕΣΙΝΕ και δώθε;

15 Ιανουαρίου 2011

Νέο κρούσμα άγριας αστυνομικής βίας κατά στελέχους του ΣΥΝ

Το βίντεο απο το Βαθύ Κόκκινο

Γράφει ο σημερινός Ριζοσπάστης σχετικά ...

Μια πρωτοφανής σε αγριότητα επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος στελέχους του ΣΥΝ, εκδηλώθηκε προχθές Πέμπτη, στο πλαίσιο του συνολικότερου πλέγματος τρομοκράτησης και καταστολής που οικοδομεί η κυβέρνηση. Ο Δημοσθένης Παπαδάτος συνελήφθη στο πλαίσιο επιχείρησης αναζήτησης τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση με εμπρηστικό - εκρηκτικό μηχανισμό σε κτίριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη.

14 Ιανουαρίου 2011

Επίσημη ανεργία Οκτωβρίου στο 13,54% και ανεβαίνει ...

Το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο 2010 ανήλθε σε 13,5%, έναντι 9,8% τον Οκτώβριο 2009 και 12,6% το Σεπτέμβριο 2010. Το σύνολο των απασχολουμένων κατά τον Οκτώβριο 2010 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.369.543 άτομα. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 684.047 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.263.751 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 135.557 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (μείωση 3,0%) ενώ αυξήθηκαν κατά 3.048 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 0,1%).

Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 192.908 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2009 (αύξηση 39,3%) και κατά 56.332 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2010 (αύξηση 9,0%).

ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΠΑΜΕ - Κομμάτι του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού η Αυτόνομη Παρέμβαση.

Οι βαρύγδουπες δηλώσεις της Αυτόνομης Παρέμβαση (Α.Π.) του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ και το κατακεραύνωμα για την προδοτική επιχειρησιακή σύμβαση στη ΝΕΟΓΑΛ που υπογράφηκε από ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ, αποδείχτηκαν χωρίς αντίκρισμα. Πριν ο «αλέκτωρ λαλήσει τρεις» αποκαλύφτηκαν, υπέγραψαν επιχειρησιακή σύμβαση στην καπνοβιομηχανία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ιδιοκτησία της πολυεθνικής «ΦΙΛΙΠ ΜΟΡΡΙΣ», διάρκειας τριών ετών, όπου προβλέπεται ότι ο μισθός θα καθορίζεται ανάλογα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας !!! Επίσης προβλέπει περικοπές και ψαλίδισμα σε κατακτήσεις των εργαζομένων. Ενώ φορτώνει το κόστος από ιδιωτική ασφάλιση που η εταιρία έχει ασφαλίσει τους εργαζόμενους στους ίδιους, αρχίζοντας από συμμετοχή 18 ευρώ, προκειμένου να απαλλάξουν την εργοδοσία από το κόστος. 

Πριν 2 χρόνια αυτή η πλειοψηφία (Α.Π.) συμφώνησε στη μείωση προσωπικού 300 περίπου εργαζομένων, ενώ σήμερα «βοηθάει» στα πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» (απολύσεις), όπως απαιτεί η εργοδοσία.

ΚΚΕ - Για τη κατάσταση που επικρατεί στη Τυνησία

Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό τη βίαιη και αιματηρή καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων στην Τυνησία. 
 
Ο λαός της ζει σε συνθήκες εξαθλίωσης, φτώχιας, τεράστιας ανεργίας και τρομοκρατίας. Αντιμετωπίζει την απροσχημάτιστη βαρβαρότητα της εξουσίας των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών ενώσεων που τον ληστεύουν και τον δολοφονούν. Οι κυβερνήσεις και τα όργανα της ΕΕ υποκρίνονται και χύνουν «κροκοδείλια» δάκρυα για την κατάσταση που επικρατεί στην Τυνησία. Η ΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα σε βάρος του λαού της Τυνησίας, γιατί επεμβαίνει με διάφορους τρόπους στα εσωτερικά της χώρας υπηρετώντας τα ευρωπαϊκά μονοπώλια που συμμετέχουν στη λεηλασία της και ανταγωνίζονται τα μονοπώλια άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στις λαϊκές δυνάμεις που αγωνίζονται να αποτινάξουν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εξουσία και την εκμετάλλευση των πολυεθνικών ομίλων. Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων, την κατάργηση της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας, την αποκατάσταση των πολιτικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στρατιωτικός νόμος στην Τυνησία

Από το Έθνος

Εν μέσω μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο στην Τυνησία, ο Πρόεδρος, Ζίν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι, φέρεται πως εγκατέλειψε την χώρα λίγη ώρα αφού κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οπως ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση ο Πρόεδρος αναχώρησε από την Τυνησία, ενώ το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μεταδίδει ότι ο πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας.

Σύγχυση προκαλεί το γεγονός ότι και ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Μοχάμεντ Γανούσι ανακοίνωσε ότι εκτελεί προσωρινά τα καθήκοντα του προέδρου, ενώ υποσχέθηκε ότι θα σεβαστεί το σύνταγμα και θα επαναφέρει τη σταθερότητα. Νωρίτερα η χώρα κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των 3 ατόμων και επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 5 το απόγευμα εώς τις 7 το πρωί τοπική ώρα. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο στρατός και η αστυνομία "θα ανοίγουν πυρ" εναντίον όσων δεν υπακούν τις εντολές". 

Ηδη ο στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Τύνιδας, στα περίχωρα της πρωτεύουσας, ενώ ο εναέριος χώρος έχει κλείσει. Για το λόγο αυτό, ένα αεροσκάφος της Air France που είχε απογειωθεί από το Παρίσι με προορισμό την Τυνησία, αναγκάστηκε να επιστρέψει στη βάση του, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που επέβαινε στο συγκεκριμένο αεροπλάνο.

Την απόφαση για την επιβολή της έκτακτης ανάγκης έλαβε ο Πρόεδρος της χώρας Ζιν αλ-Αμπιντίν Μπεν Αλι, ο οποίος καθαίρεσε την κυβέρνηση και προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες.

Διόδια

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Τον Απρίλη του 2005 ολοκληρώθηκε η εισαγγελική έρευνα για τη σύμβαση κατασκευής και λειτουργίας της Αττικής Οδού. Σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως Πρωτοδικών που διεξήγαγε την έρευνα, πρόκειται για μια «λεόντεια» σύμβαση όσον αφορά τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου.

Εντούτοις, παρότι «λεόντεια» (μήπως και ληστρική;) για τα συμφέροντα του Δημοσίου, η δικογραφία σχετικά με τη σύμβαση τέθηκε στο αρχείο! Το αιτιολογικό; Οτι η συγκεκριμένη σύμβαση (όπως, άλλωστε, συμβαίνει με όλες τις παρεμφερείς συμβάσεις) κυρώθηκε με νόμο στη Βουλή ήδη από το 1996.

Ως εκ τούτου, η σύμβαση και οι ομοειδείς με αυτήν δεν μπορούν να προσβληθούν νομικώς, αφού έχουν ενδυθεί – κατά τη συνήθη πρακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ – με τη «νομιμότητα» των κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών τους, που τις υπερψήφισαν.
Πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι οι εργολάβοι μπορούν να συνεχίζουν - «νομίμως και ηθικώς» - να κερδίζουν ασυστόλως εφαρμόζοντας τις «λεόντειες» διατάξεις, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τα σχετικά με το ύψος των διοδίων…

Τι σημαίνουν όλα τα προηγούμενα;

13 Ιανουαρίου 2011

ΤΥΝΗΣΙΑ - Φλέγεται πλέον και η πρωτεύουσα από διαδηλώσεις

Από τον Ριζοσπάστη

Με στρατό στους δρόμους, αποκλεισμούς, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και σειρά «μέτρων εκτόνωσης», το καθεστώς Μπεν Αλι προσπαθεί να κατευνάσει τη διογκούμενη λαϊκή οργή

Ο στρατός στους δρόμους της Τύνιδας
Γενικεύονται οι λαϊκές αντιδράσεις στην Τυνησία καθώς γενικές απεργίες με μαζική συμμετοχή εκδηλώνονται από πόλη σε πόλη. Το καθεστώς Μπεν Αλι ισορροπεί ανάμεσα στη σκληρή καταστολή και σε δήθεν «υποχωρήσεις» απέναντι στους διαδηλωτές των οποίων τα συνθήματα συμπυκνώνονται στα εξής: «Ψωμί, ελευθερία, αξιοπρέπεια» και «Λαέ, πού πήγαν τα λεφτά σου;».

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, και στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Ολονύκτια επεισόδια μαίνονταν στο εργατικό προάστιο Ετανχαμούντ, που, με το ξημέρωμα, περικυκλώθηκε από δυνάμεις του στρατού, οι οποίες, από το απόγευμα, πήραν θέσεις σε ολόκληρη την πόλη. Επίσης, επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 8μμ μέχρι τις 5.30 πμ.

Σκληρά επεισόδια σημειώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενική Ενωση Εργατών, και στην νότια πόλη Ντουζ, όπου σκοτώθηκαν από πυρά ο Γαλλο-τυνήσιος πανεπιστημιακός Χατέμ Μπετάχερ και ένας ακόμη πολίτης, ενώ νεκροί διαδηλωτές αναφέρθηκαν για πολλοστή ημέρα στη Θάλα και ουδείς έχει ασφαλείς πληροφορίες για την Κασερίν, που έχει αποκλειστεί και όπου έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι νεκροί. Στο Σφαξ έχει, ήδη, κηρυχτεί γενική απεργία επ' αόριστον, σήμερα αρχίζει γενική απεργία σε Κασερίν και Τζεντούμπα, ενώ την Παρασκευή είναι η σειρά της πρωτεύουσας.
Οι τυνησιακές αρχές μιλούν για 21 νεκρούς, αλλά ανθρωπιστικές οργανώσεις και η Γενική Ενωση Εργατών ανεβάζει τον αριθμό πάνω από 50. Επίσης, χτες, συνελήφθη ο 59χρονος Χαμάμ Χαμάμι, ηγέτης του παράνομου Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος, το οποίο ασκούσε επιρροή κυρίως στους κόλπους φοιτητών και νεολαίας.

Συνέλευση για την δημιουργία του ΔΡΟΜΟΣtv

Ανοιχτή συνέλευση στο χώρο πολιτισμού @Ρουφ (Κωνσταντινουπόλεως 10 & Ανδρόνικου 18, Γκάζι), θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15/1/2011, στις 7μμ, με θέμα τη δημιουργία και λειτουργία του ΔΡΟΜΟΣtv, μιας διαδικτυακής τηλεόρασης των εργαζομένων, των κινημάτων και της αριστεράς. Είναι ένα εγχείρημα που προκύπτει σαν ανάγκη λόγω των αποκλεισμών και της παραπληροφόρησης που υφίστανται τα κινήματα από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Η διαδικτυακή τηλεόραση ΔΡΟΜΟΣtv θα περιλαμβάνει ρεπορτάζ, ανταποκρίσεις, συνεντεύξεις, εκπομπές και δελτία ειδήσεων. Μετά τη συνέλευση, θα ακολουθήσει πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του εγχειρήματος.

Περι διοδίων, Γκλέτσου και ΧΥΤΑ ο λόγος ...

Συνήθως πίσω απο τις μικρές νίκες, 
ξεπροβάλλουν οι πιο μεγάλοι και πιο αξιόλογοι στόχοι ....

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τα διόδια και για το "κίνημα κατά των διοδίων", με αφορμή την ενέργεια του δήμαρχου Στυλίδας Απ. Γκλέτσου να ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου, "παράνομη" δίοδο (σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία) στον αυτοκινητόδρομο που περνά μέσα απο το δήμο Στυλίδας και την σύλληψή του από τις αστυνομικές αρχές.

Ασχέτως εαν το "κίνημα" αυτό, στηρίζεται κυρίως σε μικροπολιτικά και μικροαστικά αντανακλαστικά, με στόχους ρεφορμιστικούς στην πλειοψηφία τους, που περιορίζονται στην μείωση ή την κατάργηση ορισμένων διοδίων, χωρίς να θίγουν άμεσα το γενικότερο πρόβλημα της ιδιωτικοποίησης των δημοσίων υποδομών, ... εμείς απο την πλευρά μας στηρίξαμε τους πολίτες αυτούς δημοσιεύοντας άρθρα, ανακοινώσεις και οπτικοακουστικό υλικό απο τις κινητοποιήσεις τους, καθώς θεωρούμε ως ένα θετικό βήμα, την μετατροπή της λαϊκής οργής και αγανάκτησης, σε ενεργή συμμετοχή, αγωνιστικότητα και κινητοποίηση.

Όμως έχει απόλυτο δίκιο το ΚΚΕ, όταν λέει πως "οι ατομικές αντιδράσεις, δεν αρκούν να αποτρέψουν την μεγάλη ληστεία που υφίσταται ο λαός" ... και προσθέτουμε εμείς "ούτε οι ατομικές αλλά και οργανωμένες αντιδράσεις που περιφρουρούν τοπικά ή συντεχνειακά, μικροσυμφέροντα".

Δρόμοι και υποδομές, λαϊκή ιδιοκτησία

Από τον Ριζοσπάστη
Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις του ελληνικού λαού για το άγριο χαράτσωμα που υφίστανται κάθε φορά που διασχίζουν τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου. Ενα χαράτσωμα που έγινε ακόμη πιο άγριο από το 2008, αφού μόλις μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια η τιμή των διοδίων αυξήθηκε ακόμη και πάνω από 400% για κάποιες κατηγορίες οχημάτων, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν ακόμη παραπάνω μέσα στο 2011. Ολα αυτά, βέβαια, δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που παραδίνουν τον έναν μετά τον άλλον και τους οδικούς άξονες σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής με βάση την οποία τα δημόσια έργα και οι άλλες δημόσιες υποδομές ιεραρχούνται, κατασκευάζονται και λειτουργούν με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και της λαϊκής οικογένειας. Ετσι, ενώ ο λαός χρηματοδοτεί τα έργα από την άγρια φορολογία που υφίσταται και τα κατασκευάζει με το δικό του ιδρώτα, αναγκάζεται να τα χρυσοπληρώνει ξανά και ξανά και για τη χρήση τους.
Οι λεγόμενες συμβάσεις παραχώρησης μεταξύ κυβερνήσεων - κεφαλαιοκρατών είναι συμβάσεις λαϊκής αφαίμαξης και ληστείας. Οι ιδιωτικοί κατασκευαστικοί όμιλοι δε συμμετέχουν με δικά τους κεφάλαια στο συνολικό κατασκευαστικό κόστος παρά με κάποια ποσοστά κάτω του 10%! Ακόμη και αυτά τα ποσά, όμως, υπερκαλύπτονται είτε από τις προκαταβολές που χορηγεί στους ιδιωτικούς ομίλους το δημόσιο (π.χ. Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου), είτε τα καταβάλλει ο ίδιος ο ελληνικός λαός προπληρώνοντας τα πανάκριβα διόδια πριν ολοκληρωθούν τα έργα. Το δημόσιο, δηλαδή ο ελληνικός λαός, καταβάλλει επίσης σε «ζεστό» χρήμα το 30% - 35% του κόστους των έργων, αλλά και το κόστος των απαλλοτριώσεων. Επίσης, παραδίδονται στους ομίλους έτοιμα τμήματα αυτοκινητόδρομων (όπως ο Μαλιακός) που πλήρωσε ο λαός και τώρα μπαίνουν και εκεί διόδια. Ακόμη σε κάποιες συμβάσεις το δημόσιο εγγυάται και τα δάνεια, αλλά και τα κέρδη των ιδιωτών!

12 Ιανουαρίου 2011

10 ΦΛΕΒΑΡΗ - Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία - ΠΑΜΕ

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ στη σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε και καλεί τις ομοσπονδίες και τα εργατικά κέντρα, το σύνολο των συνδικαλιστικών οργανώσεων της χώρας μας να αποφασίσουν 24ωρη απεργία στις 10 Φλεβάρη. 

Η επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και της Τρόικα είναι σε εξέλιξη. Σε όλους τους κλάδους γενικεύονται οι απολύσεις, οι εκβιασμοί για υπογραφή συμβάσεων με μειωμένα δικαιώματα, μειώσεις μισθών, η απλήρωτη και ανασφάλιστη εργασία, οι αλλαγές ωραρίων, επιδιώκεται η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Υλοποιούνται οι παραπέρα αντιδραστικές – φιλομονοπωλιακές αλλαγές στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, στις υπηρεσίες, στα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα κ.α.
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αποφασιστικά σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούνται να πρωτοστατήσουν στην προετοιμασία και την οργάνωση της απεργίας.

Να οργανώσουν συζήτηση στους χώρους δουλειάς, με πρωτοβουλία των επιτροπών, εργαζόμενο τον εργαζόμενο. Οι επιτροπές στις εργατικές – λαϊκές συνοικίες, τα παραρτήματα των συνδικάτων να πρωτοστατήσουν για να δοθεί μαζική αποφασιστική απάντηση στις 10 Φλεβάρη. Παντού οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ανεξάρτητα αν είναι πλειοψηφία ή όχι, να θέσουν το θέμα. Να γίνει ουσιαστική συζήτηση. Με συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις να παρθούν αποφάσεις.