29 Νοεμβρίου 2010

Επιστράτευση αυτοί ... μαζικοποίηση του αγώνα εμείς ... Συγκεντρωση ΠΑΜΕ αυριο 30 Νοεμβρίου στον Πειραιά !


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Ώρα μεγάλης ευθύνης
Υπόθεση όλης της εργατικής τάξης να γίνει η απάντηση στην επιστράτευση των ναυτεργατών που αποφάσισε η κυβέρνηση υλοποιώντας τα συμφέροντα των εφοπλιστών. Το ίδιο μπορούν να κάνουν αύριο και σε άλλους κλάδους. 

Κανείς εργατοϋπάλληλος δεν πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Πολύ περισσότερο να αφήσει τα αντιδραστικά σχέδια κυβέρνησης - εφοπλιστών να περάσουν χωρίς καθολική αντίσταση.

Πρέπει να πληρώσουν. Οι εφοπλιστές, και τα κόμματά τους είναι εχθροί των ναυτεργατών. Καμιά σχέση δεν έχει η πρεμούρα τους να σπάσει η απεργία με το δικαίωμα - όπως λένε - των ταξιδιωτών να κινηθούν ελεύθερα, να «σωθεί» δήθεν ο τουρισμός. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η τσέπη τους και το τσάκισμα του δικαιώματος στην απεργία. Συγκεντρώνουν τα πυρά τους σ´ έναν κλάδο που έχει δοκιμαστεί στο καμίνι της ταξικής πάλης. Έχει κερδίσει μάχες. Έχει κουρελιάσει το φιρμάνι της επιστράτευσης που δυο φορές υπέγραψαν σε βάρος του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Το ΠΑΜΕ καλεί, τους εργαζόμενους στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές συνοικίες το πρωί να συζητήσουν και με τους άλλους συναδέλφους τους και μαζικά να αποφασίσουν να κατέβουν στην συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Τα συνδικάτα από το πρωί πιάνοντας όλες τις βάρδιες των εργαζομένων να τους ενημερώσουν και να οργανώσουν την συμμετοχή τους στην συγκέντρωση.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΑΥΡΙΟ 30 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Συνεχίζουν οι ναυτεργάτες .... μέχρι την Πέμπτη και βλέπουμε ...

 Απο το Βαθύ Κόκκινο

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εφοπλιστών για να σπάσουν την απεργία των ναυτεργατών δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που στήθηκε –ειδικά στην Κρήτη- με εμπνευστή και οργανωτή τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καχριμάκη- φαίνεται ότι πέφτει στο κενό.

Αν και η πλειοψηφία της Πανελλήνια Ναυτικής Ομοσπονδίας περιόριζε τα αιτήματα στην υπογραφή σύμβασης και μάλιστα με χαμηλές αυξήσεις, κάτω από την πίεση των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΣΟΝ –ελέγχονται από το ΚΚΕ και είναι η ραχοκοκαλιά των κινητοποιήσεων- το πλαίσιο του αγώνα έχει διευρυνθεί με το σύνολο των ναυτεργατικών αιτημάτων, ασφαλιστικών και εργασιακών.

Στην τριμερή συνάντηση που έγινε σήμερα η αδιάλλακτη στάση των εφοπλιστών, οδήγησε την ΠΝΟ να κηρύξει νέα 48ωρη απεργία αδιαφορώντας για τις απειλές που είχε εκτοξεύσει εναντίον τους λίγη ώρα νωρίτερα ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννης Διαμαντίδης, που φερόμενος σαν κολαούζος των εφοπλιστών, είχε ισχυριστεί ότι «η κυβέρνηση έχει την δύναμη να αναλάβει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να λήξει αυτή η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί».

Το αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις πολιτική επιστράτευση των απεργών, με ότι αυτό σημαίνει, θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες.

* Σε μαζική συμπαράσταση στους ναυτεργάτες, καλεί και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Πειραιά ... σήμερα στις 6:30 στον ΗΣΑΠ (http://antarsiastolimani.blogspot.com/2010/11/blog-post_28.html)

OBEY - Γίνεται όλοι atenistas !!!

Η προώθηση της νέας μόδας που ακούει στο όνομα atenistas (λίγο απο αθήνα, λίγο από ζαπατίστας να θυμίζει και επανάσταση ...), που γίνεται συγκροτημένα απο όλα τα αστικά ΜΜΕ και της κρατικής ΕΡΤ παρακαλώ ..... προσπαθεί με έναν νέο τρόπο (όχι και τόσο νέο βέβαια, διότι παραπέμπει σε ελληνική εκδοχή του κινήματος των χίππυς) να προσελκύσει όλους αυτούς τους απολιτικ νέους που θεωρούν πως μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο φυτεύοντας 5 λουλούδια σε κάποιο παρτέρι ή ανάβοντας κεριά στην πλατεία Κοτζιά, τραγουδώντας όλοι αγκαλιασμένοι το Imagine.

Αυτό το "ανεξάρτητο" κίνημα (το οποίο στήριξε τον πράσινο "ανεξάρτητο" Καμίνη ΦΥΣΙΚΑ), έρχεται ως συμπλήρωμα στην πανελλαδική προώθηση της αποχής απο την πολιτικοποίηση των νέων .... και ως αντίδοτο στην αυξανόμενη επιρροή που έχει η επαναστατική αριστερά στα Πανεπιστήμια ....

Μα, θα μου πείτε, εαν εσύ ήσουν το σύστημα,
τι θα προτιμούσες ,
.... νέους λοβοτομημένους και χρήσιμους για το σύστημα,
ή νέους πολιτικοποιημένους και επικίνδυνους για το σύστημα  ?

Όπως γράφει και ο Πιτσιρίκος σε ένα παλαιότερο άρθρο του ....
"Αυτά τα παιδιά αποδεικνύουν περίτρανα πως μπορούμε να σώσουμε την Αθήνα και να αλλάξουμε την Ελλάδα, αν γίνουμε ακόμα πιο χαζοί. Όλοι χαζοί, μπορούμε."

27 Νοεμβρίου 2010

Μπράιαν Λένιχαν - "Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά"

«Μαζί τα φάγαμε τα λεφτά» λέει (και) ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν ......

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή προσπάθησε να απαντήσει στις κατηγορίες ότι το σχέδιο λιτότητας είναι άδικο μεν, απαραίτητο δε ..... Ανέλαβε τις ευθύνες του ως μέλος του κυβερνώντος κόμματος και δέχεται τις αποτυχίες του πολιτικού συστήματος (προσέξτε, αποτυχία του πολιτικού συστήματος, όχι του οικονομικού !!!! ... μη θίξουμε τον Καπιταλισμό ντε ...) . Αλλά πρόσθεσε, «όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι».

«Ας είμαστε ειλικρινείς. Αποδέχομαι ότι υπήρχαν αποτυχίες στο πολιτικό σύστημα. Αποδέχομαι ότι πρέπει να αναλάβω την ευθύνη σαν μέλος του κυβερνώντος κόμματος εκείνη την περίοδο. Αλλά ας είμαστε δίκαιοι: όλοι συμμετείχαμε στο πάρτι», είπε χαρακτηριστικά ο Λένιχαν ....

Μπορούν άραγε ο ελληνικός και ο ιρλανδικός λαός, κάποια στιγμή να συνδέσουν τα κομμάτια του πάζλ ???

Πέρνα απέναντι ...

Ο αστικός Τύπος έχει πάρει για τα καλά πάνω του την υπόθεση να πείσει πλατιά λαϊκά στρώματα ότι για τα «χίλια κακά της μοίρας τους» φταίνε οι ίδιοι οι άνθρωποι. Κι επειδή κανένας με κρύο μυαλό δεν μπορεί να δεχτεί πως όταν τον φτύνουν, απλά βρέχει, έχει επιστρατευτεί ένας συνδυασμός ρεπορτάζ και άρθρων που παραπέμπουν σε τσάι και συμπάθεια να ξεχνάς τον πόνο σου, να προσεύχεσαι στο θεό που δεν έχεις πάθει τα χειρότερα.

Από τη μια, καθημερινά ρεπορτάζ δείχνουν τη δυστυχία στη διπλανή πόρτα, έτσι που καθένας να νιώθει ότι θα είναι ο επόμενος.

Κι ακριβώς δίπλα το άρθρο του σοβαρού αναλυτή να εξηγεί ποιος είναι ο ένοχος και ποια η σωτηρία.

Το ρεπορτάζ καταγράφει ένα μέρος της εικόνας, έτσι που να μπορεί σ' αυτήν να ταιριάζει η ανάλυση.

Δείχνει τους ανθρώπους να ψάχνουν στα σκουπίδια (ατομικό πρόβλημα, ατομική λύση).

Δε λέει κουβέντα για τη συνθήκη που οδήγησε τον άνθρωπο εκεί. Στην καλύτερη των περιπτώσεων γράφει κάτι για μια οικονομική κρίση που ήρθε έτσι σαν καιρικό φαινόμενο.

26 Νοεμβρίου 2010

Οι ναυτεργάτες απαντούν με νέα 48ωρη απεργία ...

Με νέα 48ωρη απεργία που αρχίζει να μετρά από σήμερα Παρασκευή τα ξημερώματα, οι ναυτεργάτες παραμένουν αταλάντευτα στους καταπέλτες των πλοίων, δίνοντας, με τη δύναμη της έμπρακτης αλληλεγγύης των εργατών της στεριάς, της νεολαίας, των μικρών ΕΒΕ, των γυναικών, που ενισχύουν τις απεργιακές ναυτεργατικές φρουρές σε όλα τα λιμάνια, έναν αποφασιστικό αγώνα για να αποκρούσουν την άνευ προηγουμένου επίθεση που έχει εξαπολύσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, το οποίο για την αύξηση της κερδοφορίας του επιδιώκει πλέον να σαρώσει το σύνολο των ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Οι ναυτεργάτες, με το βάρος της οργάνωσης του αγώνα να έχουν αναλάβει τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, παλεύουν για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μπάρκο, διεκδικούν ικανοποιητικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, μόνιμη σταθερή εργασία, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
 
«Με την αποφασιστική καθολική συμμετοχή των ναυτεργατών και την έμπρακτη αλληλεγγύη των εργαζομένων από άλλους κλάδους, των ταξικών συνδικάτων και δυνάμεων που παλεύουν μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ και της νεολαίας, συνεχίζεται με απόλυτη επιτυχία η απεργία των ναυτεργατών», τονίζουν με ανακοίνωσή τους ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, σημειώνοντας ότι αυτό είναι και έμπρακτη απάντηση των ναυτεργατών «στα χοντροειδή ψεύδη, τις συκοφαντίες και την κατάφωρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας που επιχειρεί ο πρόεδρος της ΕΕΝ Α. Βεντούρης», βρίσκοντας βήμα στα ΜΜΕ των εφοπλιστών, βιομηχάνων, μεγαλοεργολάβων.

23 Νοεμβρίου 2010

Συνεχίζει την κινητοποίηση η ΠΝΟ

Συνεδρίασε σήμερα η Διοίκηση της ΠΝΟ και αφού εξέτασε τις εξελίξεις, αποφάσισε την συνέχιση για ακόμα 48 ώρες της απεργίας, μέχρι τις 06.00 στις 26 Νοεμβρίου 2010.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας 
«Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας κατέληξε σε αυτήν απόφαση διαπιστώνοντας, ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010 και τις εργοδοτικές Οργανώσεις : 1/Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και 2/Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων, στην υπογραφή και των υπόλοιπων ΣΣΕ για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις η Διοίκηση κατέληξε στην αυτονόητη απόφαση να συνεχίσει την απεργιακή κινητοποίηση μέχρι την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, που είναι ήδη γνωστά από προηγούμενο Δελτίο Τύπου.

Προσοχή!

Γράφει ο Πιτσιρίκος

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της Τρόικας, τόνισαν πως είμαστε σε καλό δρόμο αλλά το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερο κρίσιμο για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας. Λοιπόν, ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό;

Αυτή η δήλωση των εκπροσώπων της Τρόικας –πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο- μου θυμίζει αυτές τις πινακίδες στην εθνική οδό που γράφουν «Προσοχή! Στα επόμενα δυο χιλιόμετρα συμβαίνουν θανατηφόρα ατυχήματα».

Οδηγείς επί χιλιόμετρα σε μια εθνική οδό –ο Θεός να την κάνει- με μιάμιση λωρίδα σε κάθε κατεύθυνση, χωρίς διαχωριστικό κιγκλίδωμα, με σπασμένες μπάρες, φαγωμένη άσφαλτο και χιλιάδες εικονοστάσια στην άκρη του δρόμου, και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου μια πινακίδα να σε ενημερώνει πως τόση ώρα ήσουν απόλυτα ασφαλής, αλλά τα επόμενα δυο χιλιόμετρα είναι το Πέρασμα της Κασσάνδρας και θα είσαι πολύ τυχερός αν καταφέρεις να τα διασχίσεις χωρίς να στουκάρεις.

Έτσι λοιπόν και η Τρόικα –αφού μας έχει αλλάξει τόσους μήνες τα φώτα- μας λέει πως το επόμενο διάστημα είναι πολύ κρίσιμο. Δηλαδή, μέχρι τώρα κάναμε περίπατο αλλά από δω και πέρα θα πρέπει να γίνουμε Ιντιάνα Τζόουνς για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε.

Αστρόσκονη που ζητούσε αστροφεγγιά.

Ένας αμερόληπτος ερευνητής που θα εξέταζε τις διαφορές στις ανθρώπινες κοινωνίες, θα τις έβρισκε ασήμαντες μπροστά στις ομοιότητες.

Όλη μας η ζωή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον ήλιο, το φεγγάρι και τα αστέρια. Έχουμε εντοπίσει τα άτομα από τα οποία αποτελείται ολόκληρη η φύση και τις δυνάμεις που σμίλευσαν αυτό το έργο. Κι εμείς που συγκεντρώνουμε τις σκέψεις όλου του κόσμου έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε τουλάχιστον για τις ρίζες μας μελετώντας τα άστρα και τρισεκατομμύρια άτομα ερμηνεύοντας την εξέλιξη του ανθρώπου, από τη στιγμή της ύπαρξης του στη Γη...

Είμαστε πιστοί στη φύση και πρέπει να την προστατεύουμε. Δεν οφείλουμε μόνο στον εαυτό μας να εξελιχθούμε αλλά και στον κόσμο από τον οποίο προήλθαμε. Κάποτε ήμασταν όλοι ένα.

Αστρόσκονη που ζητούσε αστροφεγγιά.

Καρλ Σαγκάν (1934-1996)

Αστρονόμος - Αστροφυσικός

21 Νοεμβρίου 2010

Σύνταξη στα 58 στην Βολιβία

Από την εφημερίδα ΠΡΙΝ 

Δεν υπάρχει μονόδρομος! Η επιδείνωση των ασφαλιστικών και άλλων εργασιακών συνθηκών, προς όφελος του κεφαλαίου, δεν έχει τη δύναμη φυσικού νόμου, όπως θέλουν να μας πείσουν κυβερνήσεις και Ευρωπαϊκή Ένωση! Απόδειξη; Η απόφαση της κυβέρνησης της Βολιβίας να μειώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 58 έτη ζωής! Η κυβέρνηση του μαχητικού ιθαγενή Έβο Μοράλες φέρνει στο Κογκρέσο νομοσχέδιο με το οποίο εθνικοποιείται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, δηλαδή διαλύονται τα δύο μεγάλα ιδιωτικά ασφαλιστικά Ταμεία (θυγατρικές δύο ευρωπαϊκών πολυεθνικών) και οι πόροι τους (προϊόν της εργασίας των βολιβιανών εργαζομένων) περνούν στο Δημόσιο.

Το νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν τεσσάρων ετών διαπραγματεύσεων με τα συνδικάτα και προβλέπει ειδικά για τις μητέρες και τους εργαζόμενους σε ορυχεία και μεταλλεία ακόμα μικρότερα όρια συνταξιοδότησης. Βάσει του νομοσχεδίου, το κρατικό σύστημα διαχείρισης των συντάξεων θα αρχίσει να αντικαθιστά τα ιδιωτικά ταμεία (Prevision, θυγατρική της ισπανικής BBVA, και τη Futuro, θυγατρική της Ελβετικής Zurich Financial Services) από το 2011.

20 Νοεμβρίου 2010

Το ελληνο-ιρλανδικό «θαύμα»

Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Τον θυμάστε τον «κέλτικο τίγρη της οικονομίας»; Ετσι αποκαλούσαν την Ιρλανδία στο ΠΑΣΟΚ επί εποχής Σημίτη.

Μετά ήρθε η ΝΔ. Ηταν τότε, το 2007, που ο υπουργός οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, μιλώντας στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο, δήλωνε: «Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η Ιρλανδία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.  

Συχνά τίθεται το δίλημμα σχετικά με το ποιο οικονομικό μοντέλο είναι το πιο κατάλληλο: είναι εκείνο που προβλέπει υψηλή φορολογία και υψηλές δημόσιες δαπάνες ή είναι εκείνο που επιδιώκει μικρότερο κράτος με χαμηλότερη φορολογία; Πιστεύω ότι στην περίπτωση της χώρας μας πρέπει να ακολουθήσουμε τη δεύτερη κατεύθυνση», ήταν τα λόγια του κ. Αλογοσκούφη, ο οποίος σε άλλες δηλώσεις, αυτή τη φορά στο ΙΟΒΕ, δεν είχε αφήσει κανένα περιθώριο παρερμηνειών: «Ενα μοντέλο που θεωρώ ότι είναι πολύ κατάλληλο για να το μελετήσει κάποιος στα ελληνικά πλαίσια, είναι αυτό της Ιρλανδίας», τόνιζε...

Ηδη δε επί διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας από τον κ. Λουκά Παπαδήμο, τον σημερινό στενό συνεργάτη και σύμβουλο του πρωθυπουργού Παπανδρέου, οι τραπεζίτες είχαν δείξει τις προτιμήσεις τους. Στην έκθεση της ΤτΕ για την ανταγωνιστικότητα, το 1999, η Ιρλανδία (μαζί με τη Σουηδία) καταγραφόταν ως «παράδειγμα χώρας». Τελικά, τα κατάφεραν: Εκαναν την Ελλάδα σαν την Ιρλανδία (ή μήπως το αντίστροφο;)...

Εχθρός του ΝΑΤΟ οι «ακραίες πολιτικές θέσεις»!

Απο τον Ριζοσπάστη
Τα λαϊκά κινήματα στοχοποιεί η λυκοσυμμαχία, όπως διαβεβαίωσε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου

Τον απροκάλυπτο προσανατολισμό του ΝΑΤΟ στην καταστολή των λαϊκών κινημάτων, επιβεβαίωσε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με δήλωσή του μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας της Συνόδου στη Λισαβόνα. Με κυνικό τρόπο και εκφράζοντας πλήρως τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας, δήλωσε ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ έρχεται ανάμεσα στα άλλα να αντιμετωπίσει και τις «ακραίες πολιτικές θέσεις και τα κινήματα ανά τον κόσμο»!

Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «το νέο στρατηγικό δόγμα αξιολογεί τις πολύ διαφορετικές πια απειλές που έχει η ανθρωπότητα, που έχουν οι χώρες μας. Θέματα όπως, τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η κλιματική αλλαγή; Τι σημαίνει για την ασφάλειά μας η μεγάλη ροή προσφύγων; Οι ανισότητες που υπάρχουν κοινωνικές και οικονομικές; Η έξαρση του φονταμενταλισμού, οι ακραίες πολιτικές θέσεις - κινήματα ανά τον κόσμο;».

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις στρατηγικές επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, στήριξε τα σχέδια για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου πολιτικοστρατιωτικού μηχανισμού, που θα χρησιμοποιεί τη στρατιωτική του μηχανή για την καταστολή λαϊκών κινημάτων. Οπως ξεκάθαρα προκύπτει από τις δηλώσεις του, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε απόλυτα τις κυοφορούμενες στρατιωτικές και πολιτικές επεμβάσεις στο εσωτερικό των χωρών μελών και μη μελών του ΝΑΤΟ.

Και η Ιρλανδία στο "μηχανισμό στήριξης"

Απο το ISKRA

«Κλείδωσε», όπως όλα δείχνουν, η είσοδος του πρώην «κέλτικου τίγρη» στο «κλουβί» της τρόϊκας. Σύμφωνα με πηγές του Reuters από τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ανακοίνωση του σχεδίου οικονομικής «στήριξης» της ΕΕ και του ΔΝΤ για την Ιρλανδία αναμένεται να ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. 
 
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις πηγών του Reuters, η «στήριξη» που θα χρειαστεί η χώρα θα κυμανθεί μεταξύ 45-90 δισ. ευρώ. Το ύψος της «βοήθειας» θα εξαρτηθεί από το εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ θα παρέχουν στήριξη και στον τραπεζικό κλάδο ή μόνο στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, το σχέδιο «διάσωσης» θα ανακοινωθεί μαζί ή αμέσως μετά την εξαγγελία του τετραετούς προγράμματος λιτότητας που θα δρομολογηθεί στην Ιρλανδία.
Στο πλαίσιο αυτό, η ιρλανδική κυβέρνηση ξεκινά την Παρασκευή επίσημες «συζητήσεις» με την αντιπροσωπεία του ΔΝΤ που βρίσκεται στη χώρα από την Πέμπτη, για το πακέτο «στήριξης» που θα ανέρχεται, όπως είπαμε, σε δεκάδες δισ. ευρώ.

18 Νοεμβρίου 2010

«Τρόικα»!

Αριστερά ο Παναγόπουλος. Αυτός που υπέγραψε με τον ΣΕΒ τις «αυξήσεις» των... 18 λεπτών του ευρώ για το 2011 και των... 21 λεπτών του ευρώ για το 2012, στο μισθό του εργάτη.

Δεξιά ο Παπανδρέου. Αυτός που ψήφισε και εφαρμόζει το μνημόνιο, ο εντολοδότης του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος διαβεβαίωσε τους συναδέλφους του στην ΕΕ ότι «προτίθεται να λάβει όποια (νέα) μέτρα κριθούν αναγκαία» για την εφαρμογή του μνημονίου.

Στη μέση ο Δασκαλόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, που εξήγησε για λογαριασμό των βιομηχάνων ότι «ιδανικό σενάριο» και «εθνικό συμφέρον» - για τους βιομήχανους - είναι να ξεπεράσουμε την «αναγκαιότητα» του μνημονίου, με τον εξής τρόπο: «Εφαρμόζοντας απαρέγκλιτα τους όρους του»!

17 Νοεμβρίου 2010

Επέτειος ίδρυσης του ΚΚΕ σήμερα

Επέτειος ίδρυσης του ΚΚΕ σήμερα, αφού στις 17 Νοέμβρη, το 1918, συγκλήθηκε το 1ο Συνέδριο του Κόμματος. Σ' αυτήν τη σημερινή επέτειο παρουσιάζουμε ορισμένα ιστορικά στοιχεία που προετοίμασαν την ίδρυσή του.
 
Η σοσιαλιστική φιλολογία στην Ελλάδα
Τα πρώτα εργοστάσια κάνουν την εμφάνισή τους στην Ελλάδα μετά το 1870. Ετσι, εμφανίζεται το βιομηχανικό προλεταριάτο. Αυτήν την εποχή οργανώνονται και τα πρώτα σωματεία και οι πρώτοι αξιόλογοι οργανωμένοι συνδικαλιστικοί εργατικοί αγώνες. Η πρώτη, βεβαίως, εργατική απεργία έγινε το 1826 από τους τυπογράφους του Ναυπλίου, αλλά σταθμός στην ιστορία του ελληνικού εργατικού κινήματος ήταν η μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων του Λαυρίου το 1896 που πήρε τη μορφή της εξέγερσης.

Την ίδια περίοδο αναπτύσσεται και η σοσιαλιστική φιλολογία, κυρίως μέσω εφημερίδων, με έργα όπως του Μπέμπελ «Γυνή και Κοινωνισμός», (Γυναίκα και Σοσιαλισμός), του Βέλγου Λεβαλιέ «Ιστορία και θεωρία του Σοσιαλισμού» και το έργο του Μαρξ «Μισθωτή Εργασία και Κεφάλαιο».

Απόσπασμα απο την ομιλία της Αλ. Παπαρήγα στις 15/11/2010

Οι σημερινές συγκεντρώσεις για το Πολυτεχνείο

Τον αγωνιστικό αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου διοργανώνουν σε πολλές πόλεις το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ, μαζί με Επιτροπές Ειρήνης και αντιστασιακές οργανώσεις.
 
Στη Θεσσαλονίκη το γιορτασμό διοργανώνει ο ΣΦΕΑ. Στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή θα ξεκινήσει η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς το αμερικάνικο προξενείο. Επίσης, αντιπροσωπείες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και των Οργανώσεων Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνι στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι.

Τα αγωνιστικά ραντεβού στις άλλες πόλεις για τις αυριανές συγκεντρώσεις έχουν οριστεί ως εξής:

16 Νοεμβρίου 2010

Συλλαλητήρια απο τα παλιά ....

Όπως είπε και η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα ....
«Καμιά φορά, κάποια συλλαλητήρια αργούν να ξεκινήσουν γιατί δεν υπάρχει κόσμος. Εμείς, κόντρα στη συνήθειά μας, αργήσαμε γιατί ερχόταν και έρχεται συνεχώς κόσμος»!

Η χθεσινή εικόνα απο το Σύνταγμα, τα λέει όλα ... (κλικ για μεγέθυνση)

Η αλήθεια στα ... αγγλικά!

Απο τον Ριζοσπάστη
 
Χτες, μετά τις συναντήσεις των εκπροσώπων της τρόικας με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση. Για την ακρίβεια εξέδωσε δυο πανομοιότυπες ανακοινώσεις: Μια γραμμένη στα ελληνικά (εδώ) και μία στα αγγλικά (εδώ).
 
Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στα ελληνικά αναφέρεται: 

«Η μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια θα γίνει με ισορροπημένο και δίκαιο τρόπο (...). Δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων (...)».

Ε, λοιπόν, αυτό ακριβώς το απόσπασμα της ανακοίνωσης που έχει εκδοθεί στα ελληνικά, απουσιάζει παντελώς από την ανακοίνωση που έχει εκδοθεί στα αγγλικά!

Βλέπετε, η δεύτερη, η ανακοίνωση που είναι γραμμένη στα αγγλικά, απευθύνεται στους δανειστές και στις «αγορές». Σημειώνουμε ότι με αυτούς τους κυρίους είναι που έχει υπογράψει η κυβέρνηση τη γνωστή δανειακή σύμβαση που υπάγει την Ελλάδα υπό το αγγλικό δίκαιο!

Οσο για την πρώτη ανακοίνωση, που γράφτηκε στα ελληνικά, είναι προφανές πού απευθύνεται: Στα «χαϊβάνια»! Εξίσου προφανής ο λόγος που εκδόθηκε: Για να εξυπηρετήσει προπαγανδιστικές αθλιότητες εσωτερικής κατανάλωσης !

15 Νοεμβρίου 2010

Βλέπουν εφιάλτες οι αστοί και τα ακροδεξιά τους μαντρόσκυλα !

Το ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης και το ΛΑΟΣ, έχουν αρχίσει να βλέπουν εφιάλτες μετά την άνοδο του ΚΚΕ, μας έγινε αντιληπτό απο την προηγούμενη Κυριακή, όταν παίζοντας τον βρώμικο ρόλο των κυρίαρχων αστικών κομμάτων, καλούσε τις ηγεσίες σε ένα αστικό (και παράλληλα αντικομμουνιστικό) μέτωπο ... αλλά το να βγαίνει πλέον ανοιχτά στα χθεσινά τηλεοπτικά παράθυρα του ALTER, ο Αθανάσιος Πλεύρης, και να καλεί "όλους τους αστούς, να συννεοηθούν μεταξύ τους για να βρούνε λύσεις για να προστατεύσουν το σύστημα ... ", αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη απόδειξη για το τρέμουλο που έχει πιάσει την ελληνική αστική τάξη και τους αυλοκόλακές τους ....
Όχι φυσικά μόνο,απο την άνοδο της μαρξιστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, αλλά και απο την τεράστια αποχή, η οποία καταδεικνύει την αβεβαιότητα για το μέλλον του κοινοβουλευτικού πανηγυριού τους !

Βέβαια ο Αθανάσιος Πλεύρης (ο οποίος δεν είναι φυσικά αστός, αλλά μάλλον εύχεται να ήταν), ο οποίος αυτήν την στιγμή μαζί με τον υπόλοιπο ακροδεξιό θίασο του ΛΑΟΣ, παίζουν τον λαγό του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, Ψαριανοκουβέληδων και αστικής τάξης, προετοιμάζοντας το έδαφος για την οικουμενική "εθνική" συμμαχία (όπως θα την χαρακτηρίσουν), δεν καταλαβαίνει ίσως πως ο κόσμος ακούει, και αυτός που ψήφισε, και αυτός που δεν ψήφισε ..... και μπορεί αυτήν την στιγμή, να μην έχει ακόμα συνδέσει όλα τα κομμάτια του πάζλ και να απέχει απο την πολιτική σκηνή, αλλά αργά η γρήγορα θα το κάνει ..... !

Απο την άλλη ένα ακόμα αντικομμουνιστικό σώου μας παρουσίασε χθες το βράδυ ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιτέθηκε στον Πάνο Καμμένο της ΝΔ, τάχα μου επειδή προώθησε την υποψηφιότητα του Στ, Σταμούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης. Είναι δεδομένο πως τα ύπουλα παιχνίδια του Π. Καμμένου στην Ικαρία, έκαναν μόνο ζημιά στο ΚΚΕ και τον κ. Σταμούλο ... Τώρα το υπόλοιπο ξεκατίνιασμα που μπορούμε να παρακολουθήσουμε στο παρακάτω βίντεο, απλά δείχνουν το άγχος του Άδωνη Γεωργιάδη , μπροστά στον "κομμουνιστικό κίνδυνο" ...

Στα επίπεδα του 1967 οι δραστηριότητες του κατασκευαστικού κλάδου

Ίσως πρόκειται για τον οικονομικό κλάδο, που έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες απο την καπιταλιστική κρίση τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας. Οι οικοδομικές δραστηριότητες στην κυριολεξία έχουν παγώσει, καθώς σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οδηγούμαστε σε χαμηλό 43ετίας όσον αναφορά τον οικοδομικό όγκο, που προκύπτει από την έκδοση οικοδομικών αδειών, για το 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία για το πρώτο 8μηνο του 2010, έχουν εκδοθεί 33.122 οικοδομικές άδειες σε ολόκληρη την χώρα, οι οποίες αντιστοιχούν σε 23.963.000 μ3 όγκου, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2009, διαμορφώθηκαν σε 36.975 άδειες και 32.332.500 μ3 (πτώση 10,42% και 25,88%). Χειρότερους δείκτες βρίσκουμε πλέον μονάχα πριν από το 1967.

Μάλιστα η τελευταία χρονιά ανόδου των κατασκευαστικών δεικτών, ήταν το 2005, όταν οι οικοδομικές άδειες σε όλη την Ελλάδα, έφτασαν τις 95.730, και ο όγκος κατέγραψε το ρεκόρ των 104.466.000 μ3. Η πτώση δηλαδή κατα την πενταετία 2005-2010, φτάνει πλέον στο επίπεδο του 65,30% όσον αναφορά τον οικοδομικό όγκο, ο οποίος αποτελεί και το πιο κατάλληλο μέτρο σύγκρισης των οικοδομικών εργασιών.


Ακούτε Έλληνες !!!

 Απο Κόκκινος Άνεμος
Ναυτεμπορική

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνει ότι το πρόγραμμα που εφαρμόσθηκε από την κυβέρνηση με την υποστήριξη του ΔΝΤ έγινε κατανοητό, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Οργανισμού Ντομινίκ Στρος Καν στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter.
 
«Τα νέα προγράμματα του ΔΝΤ, αναφέρομαι ιδιαίτερα στην Ελλάδα, έχουν συγκροτηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επιτυγχάνεται η αποκατάσταση της ισορροπίας, αλλά με την προστασία των πλέον αδύναμων, των πλέον ευάλωτων», εξήγησε ο Στρος Καν. 

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΙΚΑΡΙΑΣ

Το ψηφοδέλτιο που στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, εφοπλιστές - ιδιοκτήτες ΜΜΕ, συγκέντρωσε ποσοστό 53%. Ο λαός της Ικαρίας, τους ανάγκασε να αποκαλυφθούν και να δείξουν ότι είναι φορείς της ίδιας εχθρικής, για τα λαϊκά συμφέροντα, πολιτικής.
Με ψηλά το κεφάλι συνεχίζει να βαδίζει ο ικαριώτικος λαός. Αργά το βράδυ, τα ποσοστά του β' γύρου έδειξαν να «κλείνουν» περίπου στο 47% για το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που στηρίζει το ΚΚΕ, ενώ το κοινό ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, συγκέντρωσε ποσοστό περίπου 53%.
Ο συνδυασμός της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με υποψήφιο δήμαρχο τον Στ. Σταμούλο έδωσε τη μάχη του β' γύρου με αποφασιστικότητα και πείσμα. Μία μάχη από την οποία ο συνδυασμός που στηρίζει το ΚΚΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ηττημένος. Αυτό το μαρτυρούν το ίδιο το ποσοστό που συγκέντρωσε, αλλά και οι πρωτόγνωρες συνθήκες για το νησί, και γενικότερα, κάτω από τις οποίες δόθηκε ο προεκλογικός αγώνας.

Στην Ικαρία οι ψηφοφόροι της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΝ ???

Βλέποντας τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, μάλλον κάποιος θα ανέμενε μια κάποιου είδους συνεργασία της μαρξιστικής αριστεράς ...... 


14 Νοεμβρίου 23:00 : ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κώστας Αιβαλιώτης στον τηλεοπτικό σταθμό του ALTER πανηγυρίζει για τη νίκη του θείου του, Χρ. Σταυρινάδη, στην Ικαρία. "Όλοι εναντίον του ΚΚΕ και νικήσαμε και πολύ το χαίρομαι…"

Τελικά τι είχε γίνει στην στην Ικαρία ?


Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κ. Γαγλία που στηρίχθηκε απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μετατοπίστηκε προς τον συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-ΣΥΡΙΖΑ .....

Άρα μόνο 2 πράγματα μπορεί να συμβαίνουν .....
Είτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ξεκίνησε τις εργασίες της για την ενότητα της Αριστεράς, 
καταπολεμώντας το ΚΚΕ, 
ή απλά οι ψήφοι που δέχτηκε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ (εν προκειμένω ο κ. Γαγλίας) σε αυτές τις εκλογές, δεν έχουν ιδεολογικό χαρακτήρα !

Το 15% του εκλογικού σώματος καθορίζει τους δημάρχους .....

Συλαλλητήρια ΚΚΕ

12 Νοεμβρίου 2010

Ήρθε η ώρα της Ιρλανδίας, για Μνημόνιο και ΔΝΤ !

Από την Ελευθεροτυπία

Όργιο φημών σχετικά με την ενεργοποίηση ή όχι του μηχανισμού στήριξης της Ε.Ε. για την Ιρλανδία ξετυλίγεται την Παρασκευή. Αρχικά ήρθε η διάψευση από τον υπουργό Οικονομικών της χώρας, για να ακολουθήσει αινιγματική δήλωση από τον πρόεδρο του Eurogroup και ολοκληρώθηκε με δημοσίευμα του Ρόιτερς που έκανε λόγο για ένταξη της Ιρλανδίας στον μηχανισμό.

Η Ιρλανδία μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς τις ανάγκες της μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και δεν θα είχε νόημα να απευθυνθεί για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μπράιαν Λένιχαν.


"Το κράτος έχει επαρκή χρηματοδότηση ως τον Ιούνιο του επόμενου χρόνου, έχουμε σημαντικά αποθέματα, έτσι αυτή η χώρα δεν βρίσκεται σε κατάσταση να χρειάζεται καθ' οιονδήποτε τρόπο να προσφύγει στο μηχανισμό", ανέφερε ο Λένιχαν σε κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΙΣ 15 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!
 
Λαϊκές συγκεντρώσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, τη μέρα που έρχεται η τρόικα. Αγωνιστικές δραστηριότητες σε όλη τη χώρα

Κορυφώνονται τις επόμενες μέρες οι προετοιμασίες για τις μεγάλες λαϊκές συγκεντρώσεις και τις άλλες αγωνιστικές δραστηριότητες που διοργανώνει το ΚΚΕ τη Δευτέρα 15 του Νοέμβρη, τη μέρα που στην Ελλάδα φτάνει η τρόικα για να συζητήσει με την κυβέρνησης νέα επώδυνα μέτρα για το λαό. Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο του ΚΚΕ θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος και στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου.
 Λαϊκές συγκεντρώσεις θα γίνουν ακόμα στην Πάτρα, στην πλατεία Γεωργίου, στις 7 μ.μ., στο Ηράκλειο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου (Αλικαρνασσός), στην Κομοτηνή, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στον Πύργο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία ΟΤΕ, στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ., στο δημαρχείο, στην Κέρκυρα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Σαρόκο, στην Αλεξανδρούπολη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο, στην Ξάνθη, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στην Καβάλα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία και στη Δράμα, στις 6.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Η ανάγκη να πλημμυρίσει ο λαός τη Δευτέρα τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων πόλεων, γίνεται ακόμα πιο επιτακτική στον απόηχο των προχθεσινών εξαγγελιών της κυβέρνησης ότι ετοιμάζεται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, δίνοντας νέο χτύπημα στα Ταμεία.

Για να ξεθαρίζουμε ορισμένα ζητήματα - ΠΑΣΟΚ / Μνημόνιο

Επειδή υπάρχουν ορισμένες γραμμές, τις οποίες περνούν ύπουλα οι αστικοί κύκλοι μέσω των ΜΜΕ και των κομμάτων τους και χωρίς να το παίρνει πρέφα μεγάλη μερίδα του κόσμου, ... ορισμένα γεγονότα και έννοιες θα πρέπει να αποσαφηνιστούν γρήγορα και πριν πάρουν διαστάσεις, και για αυτόν τον λόγο θα ανοίξουμε έναν νέο κύκλο θεμάτων με διάφορα τέτοια ζητήματα, στα οποία θα προσπαθήσουμε να τα παρουσιάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματική τους διάσταση ......

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΣΟΚ 
Δεν πρόκειται ούτε για κυβέρνηση Τσολάκογλου, ούτε για κατοχική κυβέρνηση, ούτε για τσάτσους του Ομπάμα ή των Εβραίων... και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο κυκλοφορεί ....... απο τα τάχα μου ανεξάρτητα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τις υποτίθεται ενημερωτικές ιστοσελίδες και μπλόγκς ...

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υπο την πρωθυπουργία του Γιώργου Παπανδρέου, δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά μια ακόμα, καθαρά αστική κυβέρνηση, όπως ακριβώς όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν απο την νεότερη Ελλάδα, είτες αυτές ονομάζονταν φιλελεύθερες, είτε νεοφιλελεύθερες, είτε σοσιαλδημοκρατικές, είτε χριστιανοδημοκρατικές, είτε χουντικές, είτε φασιστικές, είτε εθνικές ... είτε όπως αλλιώς και εαν την ονομάσουν στο μέλλον !

Οι αστικές κυβερνήσεις, έχουν ως μοναδικό τους σκοπό, να εμφανίζονται στον λαό ως αιρετοί εκπρόσωποί του και υπερασπιστές των δικαιωμάτων του, διατηρώντας με αυτόν τον τρόπο την ψευδαίσθηση της δημοκρατίας, ενώ στην ουσία πρόκειται για διαχειριστές ενός οικονομικοπολιτικού συστήματος, το οποίο είναι δομημένο πάνω στις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της αστικής τάξης . Οι νομοθετικές τους ρυθμίσεις και μεταρρυθμίσεις, οι φοροεισπρακτικοί τους μηχανισμοί, το αστικό κράτος που έχουν δημιουργήσει, δουλεύουν όλα για έναν και μόνο σκοπό ..... την διατήρηση των μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων σε τροχιά κερδοφορίας με τρόπο αντίρροπο στην πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, χωρίς όμως να  γίνεται άμεσα αντιληπτό από τον πληθυσμό της χώρας, ώστε να διατηρείται μια σχετική ηρεμία ! Κάθε τι, που χαλάει αυτήν την ηρεμία, βάζει σε κίνδυνο την κερδοφορία των επιχειρήσεων αυτών.

Αριστερούληδες για φτύσιμο ...

10 Νοεμβρίου 2010

Συλλαλητήρια ΚΚΕ 15 Νοεμβρίου - Παλλαϊκό «όχι» στο μνημόνιο διαρκείας

Συλλαλητήρια του ΚΚΕ στις 15 Νοεμβρίου

Αθήνα : Σύνταγμα , 18:00
Θεσσαλονίκη : Άγαλμα Βενιζέλου 19:00
Πάτρα : Πλατεία Γεωργίου 19:00

Οι προχτεσινές δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο οποίος έδωσε νέα εύσημα «αξιοπιστίας» στην κυβέρνηση για το «αυστηρό πρόγραμμα που εφαρμόζει» και έκανε λόγο για την «ανάγκη εφαρμογής πρόσθετων μέτρων», παράλληλα με την επιτάχυνση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για το περιεχόμενο των συνομιλιών που θα έχουν από τη Δευτέρα 15 του Νοέμβρη στην Αθήνα η κυβέρνηση με το κλιμάκιο της τρόικας που φτάνει στη χώρα μας.

Από αυτή τη σκοπιά είναι επιβεβλημένο για το λαό τη μέρα εκείνη να πλημμυρίσει τους δρόμους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας, συμμετέχοντας μαζικά στα συλλαλητήρια που διοργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας στις τρεις πόλεις, την επομένη της δεύτερης Κυριακής των εκλογών. Στην Αθήνα, η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος, στη Θεσσαλονίκη στις 7 μ.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και στην Πάτρα στις 7μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου.

Είναι και... μαρτυριάρηδες!

 Γράφει ο Νίκος Μπογιόπουλος

Τα «φαιοειδή» της ακροδεξιάς είναι χρήσιμα. Στο αστικό πολιτικό σύστημα, εννοείται. Γι' αυτό, άλλωστε, κατασκευάζονται, συντηρούνται και ανάλογα με τις περιστάσεις αξιοποιούνται από την αστική τάξη, που τους γεννά. Τα «φαιοειδή» είναι χρήσιμα στους κεφαλαιοκράτες διότι, εκτός των άλλων, αναλαμβάνουν να πουν και - σε τραγικές για την ιστορία της ανθρωπότητας περιόδους - αναλαμβάνουν να κάνουν, όλα όσα οι υπόλοιποι πολιτικοί εκπρόσωποι της αστικής τάξης δεν μπορούν, ούτε να πουν ούτε να κάνουν.

Ο Γεωργιάδης του ΛΑ.Ο.Σ., λοιπόν, εξέφρασε προχτές (στο «Αλτερ») κάποιες από τις ενδόμυχες σκέψεις που έχουν αρχίσει να κυοφορούνται στα μαγειρεία της άρχουσας τάξης. Σύμφωνα με τον υπασπιστή του Καρατζαφέρη, ο αστικός πολιτικός κόσμος, από την «ευρωπαϊκή Αριστερά» μέχρι την «ευρωπαϊκή ακροδεξιά», όλοι αυτοί που πιστεύουν στην ΕΕ, όπως ο ίδιος το προσδιόρισε, πρέπει να συμπήξει μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας», άμα τε και «οικουμενική». Και τούτο γιατί, κατά τα λεγόμενά του, μόνο ένα τέτοιο σχήμα, με αλληλοβοηθούμενες μεταξύ τους όλες τις αστικές πολιτικές δυνάμεις, θα μπορέσει να διαχειριστεί την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα προς όφελος του αστικού συστήματος και να αποτρέψει την κατάρρευση του αστικού καθεστώτος.

Αν δεν συμβεί αυτό, όπως με έκδηλη τρομάρα προέβλεψε ο Γεωργιάδης, το ΚΚΕ στις επόμενες εκλογές δεν θα πάρει 14% όπως πήρε στην Αθήνα, αλλά 34% και 54%, όπως είπε, ο λαός θα πάει με τους κομμουνιστές και τότε - κατέληξε τσιρίζοντας και αφρίζοντας - θα μας κυβερνήσουν οι Μπολσεβίκοι.

8 Νοεμβρίου 2010

Η αποχή αποτιμήθηκε, ως ψήφος ανοχής απο τον ΣΕΒ και ζητάει την εφαρμογή των μέτρων!!!


Από το ΒΗΜΑ

Κάλεσμα στον πολιτικό κόσμο να αναλάβει τις ευθύνες του, απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών εκτίμησε ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για το μέλλον, συμπληρώνοντας: «Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστημα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του.»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη πολιτικής σταθερότητας, ώστε να προχωρήσουν οι τομές που χρειάζεται η οικονομία και η κοινωνία.«Ωστόσο, πολιτική σταθερότητα χωρίς υγιές πολιτικό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει. Ο λαός ανέλαβε στην κάλπη τις ευθύνες του. Το πολιτικό σύστημα καλείται τώρα να αναλάβει τις δικές του.»

Χαρακτήρισε ψήφο ανοχής και εντολή συνέχισης της δύσκολης προσπάθειας το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, υπογραμμίζοντας:«Ο λαός μας αντιμετώπισε ώριμα τα τεχνητά διλήμματα και το πραγματικό διακύβευμα των εκλογών της 7ης Νοεμβρίου.» Αναδέχεται υπεύθυνα το αναγκαίο κόστος αυτής της προσπάθειας -αλλά, δίκαια και αυτονόητα, αδημονεί να δει το αντίκρυσμά της.» 

Θα δούμε και τις δικές μας ευθύνες, ως κομμουνιστές και ως μαρξιστική αριστερά, για τους λόγους της αποχής, αλλά ας δούνε και οι απέχοντες προς το παρόν, ..... ποιούς κάνουν χαρούμενους με την στάση τους !! 

6 Νοεμβρίου 2010

Λαϊκές Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στις 15 Νοεμβρίου

Από τον Ριζοσπάστη

Τη μέρα που φτάνει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας

Μαζί με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαδίδεται σε κάθε εργατογειτονιά το κάλεσμα του ΚΚΕ στο λαό, να πάρει μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Κόμμα στην Αθήνα, στις 15 του Νοέμβρη, μέρα που φτάνει στην Ελλάδα το κλιμάκιο της τρόικας για διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Η μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Συντάγματος, στις 6 το απόγευμα.

Από την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών, η κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους ξένους συμμάχους της στον πόλεμο που κήρυξε ενάντια στο λαό, θα οριστικοποιήσει το νέο πακέτο των αντιλαϊκών μέτρων που θα επιβάλει μέσα στο 2011, προκειμένου να εκταμιεύσει την τρίτη δόση του δανείου, στα τέλη του ίδιου μήνα.
Συλλαλητήριο στις 15 Νοέμβρη διοργανώνει και η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, στο Αγαλμα Βενιζέλου στις 7 μ.μ. Στο κάλεσμά της, η ΚΟΘ σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Καλούμε το λαό της Θεσσαλονίκης να διατρανώσει ότι δεν έχουμε υποχρέωση να πληρώσουμε τα σπασμένα της κρίσης. Ανεξάρτητα από τα οποιαδήποτε εκλογικά αποτελέσματα, να δείξουμε ότι υπάρχει και η Ελλάδα στην οποία μιλούν οι εργαζόμενοι. Είναι εγγύηση ο οργανωμένος λαός, που παλεύει στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, στους δρόμους, που απεργεί και που, βεβαίως, αλλάζει και συσχετισμούς».

5 Νοεμβρίου 2010

Οι τάσεις και οι αντιφάσεις του Καπιταλισμού, που οδηγούν στις κρίσεις ... Μέρος B'

Αφού είδαμε στο Α' μέρος την θεωρητική προσέγγιση των εσωτερικών τάσεων και αντιφάσεων του Καπιταλισμού, ας παρακολουθήσουμε κάποιες από τις συνέπειες των αντίρροπων επεμβάσεων της αστικής τάξης, στις τάσεις αυτές ..... όπως αυτές πραγματοποιήθηκαν (και πραγματοποιούνται) στις ΗΠΑ, την Γερμανία και την Ελλάδα. Κυρίως θα ασχοληθούμε μέσω μιας σύντομης παρουσίασης, με την κατακόρυφη αύξηση της παραγώμενης υπεραξίας, μέσω της σταθεροποίησης και της μείωσης μισθών, όπως επίσης και με την "τόνωση" της περιορισμένης κατανάλωσης μέσω του ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού.

Η χρυσή μεταπολεμική εποχή

Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και για τα επόμενα 20 χρόνια περίπου, οι ΗΠΑ και η αμερικάνικη αστική τάξη - οι μόνοι που δεν είχαν ζημιωθεί στο ελάχιστο, απο τις συνέπειες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά αντίθετα είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν μέσω του πολέμου, την κρίση του 1929 - είδαν την ζήτηση της βιομηχανικής τους παραγωγής να ανεβαίνει κατακόρυφα και τα αδιάθετα κεφάλαιά τους να βρίσκουν αποδοτικές διεξόδους μέσω της επανοικοδόμησης της Ευρώπης και του σχεδίου Μάρσαλ. Οι αμερικάνικες επιχειρήσεις, εκμεταλλευόμενες και την νομισματική συμφωνία του Βretton Woods (1944), ανέπτυξαν με ταχείς ρυθμούς τις παραγωγικές τους δυνάμεις και το εξωτερικό εμπόριο, με αποτέλεσμα η απασχόληση να γνωρίσει άνθιση, η ανεργία να διατηρηθεί σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και τα αιτήματα των εργατικών κινημάτων για αυξήσεις μισθών να ικανοποιούνται σε ένα βαθμό, χωρίς βεβαίως να αντιστοιχούν απόλυτα, στην κατακόρυφη άνοδο της παραγωγικότητας των εργαζομένων, συνέπεια της ραγδαίας τεχνολογικής ανάπτυξης.

Απο την άλλη, οι αστικές τάξεις των ευρωπαϊκών κρατών, εκκινούσαν ουσιαστικά υπό πιο ευνοϊκές - για αυτούς - συνθήκες (μην ξεχνάμε πως, όσο πιο "υποανάπτυκτη" είναι η παραγωγή, τόσο πιο χαμηλές οι ανταγωνιστικές πιέσεις της αγοράς και τόσο πιο μικρή η επίδραση του νόμου της πτώσης του ποσοστού κέρδους). Τα μεγαλύτερα τμήματα των παραγωγικών δυνάμεών της Ευρώπης καταστράφηκαν κατα την διάρκεια του πολέμου, πράγμα το οποίο άνοιγε και τον δρόμο για αμέτρητες κερδοφόρες (και αποδοτικότατες) επενδύσεις εκ μέρους των καπιταλιστών  ! ..... Σε κάθε χώρα της Ευρώπης, είχαμε μεταξύ του 1950 και του 1973, και απο ένα μικρό ή μεγάλο "θαύμα" ανάπτυξης, το οποίο αντικατοπτρίζεται απο την ραγδαία αύξηση του ΑΕΠ και της παραγωγικότητας, τα χαμηλά επίπεδα της ανεργίας και την άνοδο των πραγματικών μισθών των εργαζομένων ....